زنان در مسیر رهایی (بهمن ۱۴۰۲) اسد طاهری
تظاهرات زنان کنیا در اعتراض به قتلهای زنان روز شنبه ۷ بهمن (۲۷ ژانویه) تظاهرات علیه «زن کشی» بزرگترین رویداد در نوع خود علیه خشونت جنسی در این کشور بود. در نایروبی، پایتخت کنیا، معترضان تیشرتهایی به تن داشتند که نام زنانی قربانی بر روی آنها چاپ شده بود. گزارشها حاکی است که از سال ۲۰۱۶ میلادی تا دسامبر ۲۰۲۳ دستکم ۵۰۰ زن در این کشور به قتل رسیده اند و بسیاری از قتلها هم گزارش نشده است. یکی از زنان قربانی خشونت در سال جدید میلادی، دانشجویی بود که برای باجگیری ربوده شد، قطعه قطعه و سرش از تن جدا شد. فعالان میگویند رسیدگی به پرونده های خشونت مبتنی بر جنسیت در دادگاههای کنیا روندی بسیار طولانی دارد، نقصی که به «مجرمان جرات ارتکاب جنایات علیه زنان را میدهد». بر اساس گزارش سازمان ملل در سال ۲۰۲۱ سالانه حدود ۸۱۱۰۰ زن و دختر به طور عمدی کشته شده اند.ب ر اساس این گزارش، آفریقا پس از آسیا با ۱۷۲۰۰ قربانی ثبت شده، دومین قاره مرگبار از نظر خشونت خانوادگی علیه زنان و دختران است.
محکومیت نگین چپریان،به اتهام «درگیری با آمر به معروف» نگین چپریان، شهروند ۳۴ ساله ساکن تهران، در پی درگیری با یک مرد «آمر به معروف» بر سر قدم زدن در پارک همراه سگش و بدون روسری، و سپس انتشار تصویر او در شبکه های اجتماعی، در مرداد ماه امسال در منزلش بازداشت شد. خانم چپریان پس از سه روز بازداشت و تفهیم اتهام در بیدادسرای امنیت، با قرار وثیقه آزاد شد. به گفته این منبع آگاه، آذر ماه امسال شعبه ۲۹ دادگاه انقلاب تهران خانم چپریان را که سابقه شرکت در تجمعات خارج از کشور در حمایت از اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ را هم داشته، با اتهامات «تبلیغ علیه نظام، تشویق به فساد و فحشا و جریحهدار کردن عفت عمومی» به ۱۱ ماه زندان محکوم کرده است. روز سه شنبه ۱۰ بهمن اعلام شد که؛ این حکم قطعی است و به اجرای احکام ارسال شده است.
محکومیت لیلا نقدی پری به جریمه مالی، ابطال گذرنامه و ۱۸ ماه ممنوع الخروجی لیلا نقدی پری٬ سینماگر و عضو هیات مدیره انجمن طراحان فیلم سینمای ایران، به جریمه مالی، ابطال گذرنامه و ۱۸ ماه ممنوع الخروجی محکوم شد. بیدادگاه کیفری دو تهران، اتهام خانم نقدی پری را «ظاهر شدن در معابر و انظار عمومی بدون داشتن حجاب شرعی» عنوان کرده است. این اتهام پس انتشار عکسهایی از مراسم تشییع جنازهِ داریوش مهرجویی و گزارش مرجع انتظامی وارد شده و بعد از برگزاری دو دادگاه، در تاریخ سوم بهمن صادر شده است. پیش از این خانم لیلا نقدی پری، طراح صحنه و لباس سینمای ایران در ظهر روز ۲۵ مهرماه امسال در خیابان دستگیر شده بود و بعد از تحملِ ۱۸ روز زندان در دو زندان قرچک و بند ۲۰۹ اوین با قید وثیقه آزاد شد. به نظر می رسد حکم او با موضوع و اتهام پوشش اختیاری از سنگین ترین احکامی ست که تا به حال برای متهمان با این اتهام صادر شده است. لیلا نقدیپری سال گذشته هم به دلیل انتشار ویدئویی در حمایت از اعتراضات سراسری، چند بار احضار شده بود. او سال گذشته و هنگام خروج از کشور برای حضور در یک کارگاه آموزشی سینمایی در فرودگاه خمینی ساعاتی بازداشت و بازجویی شد و پس از ضبط گذرنامه اش یک سال ممنوع الخروج شد
انتقاد از واکنش «ضعیف» به بحران حقوق زنان در افغانستان سازمان دیده بان حقوق بشر در مقاله ای وضعیت کنونی در افغانستان را «جدی ترین بحران» حقوق زنان در جهان نامید و از واکنش جهانی به این وضع به شدت انتقاد کرد. هِدِر بار، مدیر بخش حقوق زنان، در این سازمان حقوق بشری در این مقاله که روز سه شنبه، ۱۷ بهمن، منتشر شد، واکنش دولتها و سازمانهای بینالمللی به این بحران را «ضعیف، آشفته، سیاست زده و غیرفمینیستی» توصیف کرده است. خانم بار با اشاره به این که در حال حاضر رهبران طالبان با هواپیمای خصوصی سفر می کنند و در سفرهای دیپلماتیک با فرش قرمز از آنها استقبال می شود، تأکید میکند که همزمان، جهان زنان افغانستان را از یاد برده است. او اشاره میکند که در دو و سال نیمی که از ظهور دوباره گروه طالبان در افغانستان می گذرد، در عینِ افزایش فشار بر زنان و دختران، مساله آنان از عرصه خبر کمرنگ و حذف شده است. گروه طالبان از زمان سرنگون کردن حکومت مورد حمایت غرب در افغانستان و سلطه بر این کشور در ماه اوت ۲۰۲۱، محدودیتهایی روزافزون برای ظاهر زنان و همچنین آزادیهای آنان در زمینه تردد و سفر، حق کار و تحصیل و دسترسی آنها به صحنه اجتماع وضع کرده است.
اولین قانون اروپا برای مبارزه با خشونت علیه زنان پارلمان اروپا و کشورهای عضو این اتحادیه روز سه شنبه ۱۷ بهمن (۶ فوریه) در استراسبورگ بر سر قانونی به توافق رسیدند که برای خشونت علیه زنان جرایم ویژه ای به شکل یکسان در همه کشورها در نظر گرفته است. این نخستین قانون اتحادیه اروپا برای مبارزه با خشونت علیه زنان است. براساس قانون جدید، ازدواج اجباری، ختنه زنان، خشونتهای سایبری از جمله تعقیب و آزار و اذیت سایبری، به اشتراک گذاشتن بدون توافق تصاویر خصوصی و تبلیغ نفرت و خشونت در رسانه های آنلاین، در سراسر اتحادیه اروپا جرم انگاری خواهد شد. همچنین در آینده، اعضای اتحادیه اروپا باید در محدوده کشورهای خود یک خط تلفنی برای قربانیان خشونتهای جنسی راه اندازی کنند تا زنان بتوانند به صورت شبانه روزی و رایگان به آن دسترسی داشته باشند. آنها همچنین باید اقداماتی را برای جلوگیری از خشونت علیه زنان و خشونت خانگی انجام دهند؛ از جمله افزایش آگاهی در مورد انواع خشونت علیه زنان، برقراری رابطه جنسی بدون رضایت دو طرفه (تجاوز) و مبارزه با رفتارهای کلیشهای و مضر جنسیتی.
آزمایش اجباری بکارت دختران دبیرستانی در ترکمنستان دولت ترکمنستان در استان بلخان این کشور کارزاری با عنوان «ارزیابی اخلاقی دختران» برای آزمایش اجباری بکارت دانش آموزان دختر به راه انداخته است. بنا به اعلام دولت، دانش آموزانی که باکره نبودن شان اثبات شود، به پلیس یا سرویسهای امنیتی معرفی می شوند. همه دانش آموزان دختر پایه های نهم تا یازدهم در شهرهای بلخان آباد و ترکمن باشی مجبور به انجام معاینات زنان اند و فهرست دخترانی که محرز شود رابطه جنسی داشته اند، در اختیار پلیس محلی یا وزارت اطلاعات کشور قرار میگیرد. چند تن از والدین این دانش آموزان گفتند که این آزمایش بدون رضایت نوجوانان یا والدین شان انجام شده است. پلیس ترکمنستان در برخی موارد با هدف کشف شریک جنسی دختران، عکسهای تلفن همراه آنها را بازرسی می کند.
دستکم ۸۸ هزار مورد سواستفاده جنسی از زنان در افغانستان بر اساس گزارش «فعالان جامعه مدنی و حقوق بشر»، طی دو و نیم سال تسلط طالبان، بیش از ۸۸ هزار و ۴۵۵ مورد سواستفاده جنسی این گروه از زنان ثبت شده است. این گزارش ۴۷ صفحه ای که سه شنبه ۲۴ بهمن منتشر شد، به ۱۴ هزار و ۸۱۲ مورد سواستفاده جنسی از کودکان و ناپدیدشدن دستکم ۷۰ هزار و ۳۰۵ نفر در این بازه زمانی اشاره کرده است. بر اساس این گزارش، اعضای گروه طالبان شماری از زنان را به «بردگی» گرفته و یا آنها را به مکانهای نامعلومی منتقل کرده اند. فعالان مدنی افغانستان بیان کردند که این گزارش را از داده های گزارش سازمان ملل متحد و مصاحبه با دو میلیون و ۹۰۷ هزار نفر از اوت سال ۲۰۲۱ تا ژانویه سال جاری میلادی تهیه کرده اند. افغانستان طی ۳۰ ماه حاکمیت جدید طالبان با افزایش نگرانیهای جهانی روبرو شده است. یکی از موضوعاتی که در طول دوران حاکمیت قبلی طالبان و همچنین در حال حاضر نیز به عنوان یک مشکل جدی مطرح شده، تجاوز به زنان در افغانستان و سواستفاده جنسی از آنها بوده است.
به آزار سیستماتیک جنسیتی در افغانستان پایان دهید همزمان با نشست دوحه در مورد افغانستان، ۱۲ وزیر خارجه زن در کنفرانس امنیتی مونیخ در بیانیه ای از «نقض مداوم» حقوق زنان افغانستان ابراز نگرانی کرده اند و از حکومت طالبان خواستند که به «آزار سیستماتیک جنسیتی» پایان دهد؛ سیاستی که ممکن است جنایت علیه بشریت محسوب شود. در این بیانیه، آمده است که وزیران خارجه «هم فکر» آلبانی، آندورا، بلژیک، بلغارستان، کانادا، فرانسه، آلمان، کوزوو، لیختن اشتاین، مغولستان، هلند و رومانی، «عمیقترین نگرانی خود را در مورد نقض مداوم حقوق بشر زنان و دختران در افغانستان» ابراز می کنند. این وزیران خارجه گفتند که «طالبان مسئول یکی از وخیم ترین و وحشتناک ترین شرایط حقوق بشری در جهان هستند و با حذف کردن نیمی از جامعه افغانستان از زندگی اجتماعی و تصمیم گیریهای سیاسی، آینده کشور را به خطر انداختهاند.» در بیانیه به دور اخیر بازداشت زنان و دختران در افغانستان به دست طالبان به خاطر حجاب اجباری اشاره شده است و « آزادی فوری» زنان بازداشتشده درخواست شده است.
(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: سایت توقف قتلهای ناموسی، هرانا، رادیو فردا، رادیو زمانه، رادیو اروپای آزاد، روزنامه «۸ صبح» افغانستان، بی بی سی)
منبع: نبرد خلق شماره ۴۷۴، سه شنبه یک اسفند ۱۴۰۲ - ۲۰ فوریه ۲۰۲۴
|