انتخابات آمریکا و دو چالش داخلی بایدن

لیلا جدیدی

 

اگرچه تجربه انتخابات گذشته در ایالت متحده آمریکا نشان داده که رای دهندگان در این کشور از کنار مساله سیاست خارجی در برنامه کاندیداهای انتخاباتی رد شده اند، اما در انتخابات ۲۰۲۴ تحولی چشمگیر در این زمینه پدیده آمده است.

با اینکه نتیجه انتخابات می تواند در تعیین سیاست آمریکا در قبال روسیه و جنگ در اوکراین حیاتی باشد، اما موج تازه ای از توجه به سیاست جو بایدن در خاورمیانه نیز شکل گرفته است.

در گذشته و بطور سنتی حمایت از اسراییل برای اکثر رای دهندگان آمریکایی به ویژه یهودیها و راست مسیحی (اوانجلیستها) مهم و مقدس بوده. این در حالیست که امروزه خاورمیانه، جنگ اسراییل در فلسطین، تقابل با رژیم ایران و موضوعهای امنیتی اهمیت ویژه ای پیدا کرده است.

در این نوشته به یکی از چالشهای جدی جو بایدن در انتخابات پیش رو، یعنی سیاست خارجی وی، می پردازیم.

بنا به گفته تحلیلگران سیاسی و انتخاباتی، در انتخابات سال ۲۰۲۴، شش ایالت میشیگان، پنسیلوانیا، ویسکانسین کارولاینای شمالی، آریزونا و جورجیا سرنوشت ساز خواهند بود. ایالت میشیگان دارای بزرگترین تمرکز آمریکاییهای عرب تبار است. در واقع، این ایالت با ۲۱۱۴۰۵ دارای بیشترین تعداد این جمعیت، نیوجرسی با ۱۱۲۱۳۴ در رتبه دوم و به ترتیب ماساچوست، نیویورک و ویرجینیا در رده های بعدی قرار دارند. با این حال، حتی در ایالتهایی با درصد پایین تر هم هزاران آمریکایی عرب ساکن هستند که این نشانگر توزیع گسترده این جامعه در سراسر ایالات متحده است.

 

اهمیت میشیگان در انتخابات

در برخی مناطق میشیگان مانند «دیربورن» شمار آمریکاییهای عرب تبار آنچنان زیاد است که به آرای آنها وزنه مهم و سنگینی می بخشد. به این نمونه توجه کنیم که در انتخابات ۲۰۱۶، دونالد ترامپ با تفاوت ۱۱۰۰۰ رای در میشیگان برنده شد، اما در سال ۲۰۲۰ بایدن رای این ایالت را با یاری جامعه مسلمانان بار دیگر نصیب دموکراتها کرد.

نظرسنجیهای اخیر از شواهد و واقعیتهایی مبنی بر آن حکایت می کند که به ویژه در ایالتهایی که رقابتهای سخت صورت می گیرد، کمپین بایدن در رقابت برای دومین دوره ریاست جمهوری، به سرعت حمایت مسلمانان و آمریکاییهای عرب را از دست می دهد. این جامعه به طور سنتی و تاریخی به نامزدهای دموکرات رأی داده است.

بنا بر یک نظر سنجی که از سوی انستیتوی آمریکایی – عرب در ماه اکتبر سال گذشته، حمایت از جو بایدن در میان آمریکاییهای عرب تبار که در مبارزات انتخاباتی سال ۲۰۲۰ به ۵۹درصد رسیده بود، به تنها ۱۷درصد کاهش یافته. همزمان، یک چهارم آمریکاییهای عرب تبار گفته اند که مطمئن نیستند در سال ۲۰۲۴ از کدام کاندیدا حمایت خواهند کرد. براساس نظرسنجیهای گوناگون، بسیاری از آمریکاییهای عرب تبار معتقدند که بایدن با حمایت اقتصادی، سیاسی و نظامی از اسراییل به آنها خیانت کرده است.

کاخ سفید و کمپین بایدن از پویایی سیاسی این منطقه آگاه هستند. آنها پس از روبرو شدن با  واکنشهای منفی فزاینده از سوی آمریکاییهای عرب تبار و افراد مترقی به دلیل حمایت از اسراییل، روز ۸ فوریه ۲۰۲۴ عده ای از مقامهای دولتی را راهی میشیگان کردند تا با رهبران این جامعه و مسلمانان در میشیگان جهت تلطیف فضا ملاقات کنند. «ابراهان ایاش»، نماینده دمکرات در میشیگان، این گفتگوها را «سخت» و «صریح» توصیف کرد و اظهار داشت اگر تغییری صورت نگیرد، ملاقات دیگری را نمی پذیرد.

در این زمینه یک مقام کاخ سفید گفت که مقامهای دولت بایدن که به میشیگان سفر کردند شامل «سامانتا پاور»، رییس آژانس توسعه بین المللی ایالات متحده، «جان فینر»، معاون اصلی مشاور امنیت ملی و «استیون بنیامین» که دفتر مشارکت عمومی را هدایت می کند، بودند.

«عبدالله حمود»، شهردار دیربورن، نزدیک به دو ساعت با مقامهای دولتی گفتگو کرد. به گفته حمود، بحث حول محور گامهای دولت به سوی آتش بس در غزه، افزایش نظارت بر حمایت نظامی از اسراییل و از سرگیری بودجه به آژانس کمک رسانی (NRWA) بود.

حمود ابراز کرد: «تمایل به گفتگو در مورد هر موضوع سیاسی که ما مطرح کردیم، وجود داشت. شرکت در این جلسه برای ارسال این پیام به کاخ سفید بود که اطمینان داشته باشد ما بر این موضوعات سرسختانه پافشاری می کنیم.»

وی افزود: «حال بستگی به این دارد که چه تلاشی از طرف مقابل صورت می گیرد. ما در این ملاقات، بیان کردیم، توصیف کردیم، خواستار شدیم.»

در همین حال بیش از ۳۰ تن از مقامهای منتخب در میشیگان نیز کمپین «صدای میشیگان را بشنوید» را امضا کرده اند.

همچنین «جولی چاوز رودریگز»، مدیر کمپین بایدن، و دیگر دستیاران مبارزات انتخاباتی وی نیز اواخر ماه گذشته به حومه منطقه کارگری دیترویت رفتند، اما تعدادی از رهبران تمایلی به ملاقات با آنها نشان ندادند.

یک نکته مهم و شایان توجه دیگر این است که نظرسنجیها حاکی از آن است که بسیاری از رای دهندگان جوان و مترقی، منتقد رویکرد بایدن در برابر اسراییل هستند و موضع حمایتی وی از اسراییل را به شدن زیر سوال می برند. رای ‌دهندگان جوان (زیر ۳۰ سال) دیدگاهی فوق العاده منفی نسبت به رفتار اسراییل دارند و می گویند اسراییل به اندازه کافی برای جلوگیری از تلفات غیرنظامیان در غزه عمل نکرده. آنها معتقدند که تل آویو علاقه ای به صلح ندارد و خواستار آن هستند که کارزار نظامی خود را متوقف کند، حتی اگر به معنای حذف نشدن حماس باشد.

عوامل گوناگون دیگری نیز در وضعیت ضعیف بایدن در میان رای دهندگان جوان موثر است، از جمله سن او، نگرانیهای مربوط به هزینه زندگی، وعده های محقق نشده در مورد وامهای دانشجویی و تغییرات اقلیمی.

روشن است که این گروه از رای دهندگان، در انتخابات پیش رو برای دموکراتها دارای اهمیت شایان توجهی هستند. رویکرد آنان در یک رقابت بسیار نزدیک، می تواند علیه رییس جمهور فعلی و نامزدهای دموکرات در مجلس نمایندگان و سنا تعیین کننده باشد.

با توجه به صف بندی دو گروه آمریکایهای عرب تبار و جوانان، پرسش این است که آیا آنها از رای دادن در انتخاب بین بایدن و ترامپ خودداری خواهند کرد و یا رای خود را به ترامپ می دهند؟

 

ترامپ و جنگ

از سوی دیگر، ترامپ از موضع متناقض خود در جنگ اسراییل و حماس سود می برد و شگفت آنکه او توافق صلح بین اسراییل و فلسطینیها را به دلیل «سابقه طولانی و متقابل نفرت از یکدیگر»، «غیرممکن»، توصیف می کند.

از این رو چنانچه رای دهندگان بایدن به سمت ترامپ مایل شوند، این پرسش مطرح خواهد بود که آیا آنها موضع ترامپ در مورد این جنگ را می دانند؟ آیا آنها تصور می کنند که ترامپ نسبت به مردم رنجدیده غزه خیرخواه تر باشد؟

هر کس که با سیاستهای خاورمیانه ای چهل و پنجمین رییس جمهور آمریکا و در این مورد، سیاستهای مهاجرتی اسلام ‌هراسانه او آشنا باشد، به این ایده که او نسبت به بایدن یا بیشتر از بایدن با فلسطینیها همدردی می‌کند، خواهد خندید. «طرح صلح» ژانویه ۲۰۲۰ او برای منطقه که با متحد دیرینه ‌اش نتانیاهو رونمایی شد، مطالباتی که در طول دهه ‌ها درگیری و مبارزات فلسطینیها مطرح بوده را به نفع اسراییل تمام می کند و همزمان امکان تشکیل یک کشور را به فلسطینیان می‌ دهد، اما با حاکمیت محدود و مشروط.

همانطور که «نیویورک تایمز» توصیف می کند: «طرح صلح ترامپ (DOA) که رییس جمهور سابق اغلب بدان می بالد، این است که پس از بیش از هفتاد سال مبارزات فلسطینیها، او به نتانیاهو سفارت ایالات متحده در اورشلیم و به رسمیت شناختن آن شهر به عنوان پایتخت اسراییل را هدیه داده است که تماما ضربه ای به آرمانهای مردم فلسطین است.»

بر اساس «طرح صلح ترامپ»، بخشهایی دیگری از فلسطین شامل نیمی از کرانه باختری و بخشی از بیت المقدس شرقی که از نظر جامعه بین المللی به دولت فلسطین تعلق دارد، به اسراییل واگذار می‌شود. همچنین طبق این طرح، فلسطینیها باید از حق بازگشت به سرزمین خود که بر طبق قطعنامه ۱۹۴ مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۱۹۴۸ به رسمیت شناخته شده، چشم پوشی کنند. البته این طرح فلسطین ستیزانه درنهایت با عدم استقبال فلسطینیها و مخالفتهای بین المللی پذیرفته نشد.

حمایت کاخ سفید از اسراییل در حمله نظامی به غزه، بن بستی است که اکنون در برابر طرفداران حزب دمکرات و جو بایدن قرار گرفته و احتمال افزایش رای سفید در صندوق آرا که به نفع ترامپ تمام خواهد شد را تقویت می کند.

به گفته وزارت بهداشت تحت کنترل حماس، از زمان حمله شبه نظامیان به اسراییل در ۷ اکتبر، بیش از ۲۷ هزار نفر که اکثر آنها زنان و افراد زیر سن قانونی هستند، در غزه کشته شده اند. حماس در این حمله بیش از ۱۲۰۰ نفر را کشت و حدود ۲۵۰ نفر دیگر را که اکثرا غیرنظامی بودند، ربود.

حزب دموکرات در معرض خطر از دست دادن نفوذ خود نزد آمریکاییهای عرب تبار، مسلمان و بسیاری از رای دهندگان جوان نه تنها برای یک انتخابات، بلکه شاید برای یک نسل است.

 

منابع:

- (Siena Times): نظر سنجی

- انستیتوی آمریکایی-عرب: نظر سنجی

- الجزیره (دیدگاه): حمله نظامی آمریکا شانس بایدن را در انتخابات کاهش می دهد

- رویترز: نظرسنجی توسط جان زاگبی از ۵۰۰ آمریکایی عرب

- اسوشیتدپرس: رهبران اسلامی با یکدیگر متحد می شوند

- NBC نیوز: ملاقات مقامهای دولت باید با رهبران مسلمانان و آمریکاییهای عرب تبار

- PBS: ملاقات با آمریکایی عرب تبار در میشیگان

- ویکیپدیا: طرح صلح ترامپ

- Intelllinger: جنگ اسراییل و حماس

 

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۷۴، سه شنبه یک اسفند ۱۴۰۲ - ۲۰ فوریه ۲۰۲۴

 

 https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول