دانشگاه در ماهی که گذشت (بهمن ۱۴۰۲) کامران عالمی نژاد
بیانیه فعالان و دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران بخشهایی از این بیانیه که در تاریخ یکشنبه ۱ بهمن منتشر شده است: محمد شباهتی در بحبوحه قیام زن زندگی آزادی، از درون صحن دانشگاه، به طرز وحشیانه ای بازداشت و در تاریخ ۱۹ دی ۱۴۰۱ با قید وثیقه آزاد شد. بازداشت محمد شباهتی درست در زمانی صورت گرفته است که وی پس از یک سال ممنوع التحصیلی به تحصیل بازگشته بود و حال با محروم شدن از شرکت در امتحانات، بار دیگر شاهد سنگ اندازیهای عامدانه در روند فارغ التحصیلی این دانشجو هستیم. ما جمعی از دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، حمایت خود را از تمامی دانشجویان زندانی اعلام می داریم، سرکوبِ در جریان را قویاً محکوم کرده و خواستار آزادی بی قیدوشرط و هرچه سریعتر محمد شباهتی، دانشجوی کارشناسی انسان شناسی دانشگاه تهران هستیم و خطاب به دستگاه سرکوب اعلام می داریم که چنین بدعتهایی در سرکوب، نتیجه ای جز بلندتر شدن صدای ما نخواهدداشت. زیراکه از دگرگونی گریزی نیست و صدا را نمی توان خاموش ساخت؛ صدا استخوان نیست که با ضربت چماقی بشکند. دانشجویان در این راه، رسم مقاومت را آموخته اند و تاریخ به ما آموخته است که در این راه استوار خواهند ماند.
تحصن خشایار سفیدی دانشجوی اخراجی دانشگاه هنر تهران خشایار سفیدی با انتشار ویدئویی در روز شنبه ٧ بهمن ۱۴۰۲ نوشت: روی برگه نوشته شده «نه به اعدام» چرا که در هر اتفاقی که در کشور رخ می دهد، همهِ جامعه از شهروندان عادی تا بالاترین مناصب سیاسی مسئول هستند. هرقدر دایرهِ اختیارات بیشتر باشد، مسئولیت بیشتر خواهد بود. بنابراین کسی که سودای جنون آمیز قدرت و اختیارات مطلقه را در سر دارد، باید بداند که نمی تواند از مسئولیت مطلق شانه خالی کند و اگر بنا بر اجرای حکم اعدام باشد، به ازای هر قتلی که توسط کارگزارانش در کشور رخ میدهد، باید یک بار اعدام شود و اگر بنا بر قصاص چشم باشد، به ازای هر چشمی که در خیابان نابینا شد، باید یک چشم از او نابینا شود.
سپهر شیرانی بر اثر شکنجه در بازداشتگاه اطلاعات سپاه زاهدان کشته شد
سپهر شیرانی، دانشجوی
۱۹
ساله بلوچ، سه روز پس از بازداشت در بازداشتگاه اطلاعات سپاه زاهدان به
شهادت رسید. زنده یاد سپهر شیرانی روز سه شنبه
۱۰
بهمن به دلیل فعالیت در فضای مجازی از سوی ماموران امنیتی زاهدان
بازداشت شده بود. تعلیق دستکم پنج دانشجوی دانشگاه سوره برای ترم جدید براساس اطلاعات رسیده در ادامه سرکوب دانشجویان، دانشگاه سوره قبل از روز شنبه ۱۴ بهمن که زمان آغاز انتخاب واحد دانشجویان این دانشگاه است، حداقل پنج دانشجو را تعلیق و حق تحصیل آنها را برای ترم آینده سلب کرده است. این تعلیقها مطابق رویه غیر قانونی اخیر که در دانشگاههای کشور باب شده است بدون برگزاری کمیته انضباطی و طی شدن رویه قانونی انجام و دانشجویان با تماس معاونت فرهنگی دانشگاه تنها برای دریافت حکم تعلیق خود فراخوانده شدند.
بیانیه اعتراضی دهها تن از دانشگاهیان به اخراج دکتر احمد شکرچی در پی انتشار خبر اخرج دکتر احمد شکرچی از گروه جامعه شناسی دانشگاه ملی سابق (بهشتی)، دهها تن از دانشجویان و دانش آموختگان دانشگاههای کشور در روز چهارشنبه ۱۸ بهمن، نسبت به این اتفاق اعتراض کرده و در بیانیه ای به مسئولان درباره روند اخراج استادان دانشگاهها هشدار دادند. در این بیانیه با یادآوری مراتب علمی و اخلاقی دکتر احمد شکرچی تصریح شده که: «دانشجویانی که در کلاسهای درس دکتر شکرچی در مقاطع مختلف کارشناسی تا دکترای تخصصی حضور داشته، از راهنمایی و مشاوره ایشان در نگارش رساله بهره مند شده یا دیگر اشکال همکاری علمی و پژوهشی را با این دانشمند علوم اجتماعی تجربه کرده اند، گواه هستند که ایشان یکی از شایسته ترین، به روزترین و دقیق ترین اساتید گروه جامعه شناسی دانشگاه بهشتی و برخوردار از اخلاق حرفه ای، فضایل انسانی، میانه روی و پایبندی عمیق به موازین علمی است و انگشت حیرت به دهان از این اقدام غیرمدبرانه مسئولان دانشگاه هستند که آگاهانه یا ناآگاهانه در حال سوق دادن یکی از باسابقه ترین گروههای آموزشی و پژوهشی جامعه شناسی در کشور به قهقرایند». در متن این بیانیه همچنین نسبت به روند پاکسازی و خالص سازی استادان دانشگاه در سالهای اخیر ابراز نگرانی و تأسف شده و از مسئولان دانشگاهها و وزارت علوم درخواست شده نسبت به عواقب اخراج استادان و مهاجرت نخبگان از دانشگاهها و کشور به هوش بوده و زنجیره خالی کردن ساحت دانشگاه از استادان دانشمند و فضیلت مند را متوقف کنند. پس از انتشار بیانیه اعتراضی در مورد اخراج دکتر احمد شکرچی، روز دوشنبه ۲۳ بهمن، تعدادی از دانشجویان دانشگاه بهشتی به حراست این دانشگاه احضار شدند. یکی از دانشجویان دلیل احضارها را انتشار بیانیه در رسانه های خارج از کشور عنوان کرد و گفت: حراست دانشگاه بهشتی با پرینت گرفتن از بیانیه مذکور با تک تک دانشجویانی که بیانیه را امضا کرده اند، تماس گرفته و آنها را مجبور به اقرار درباره این موضوع کرده اند که چه کسی بیانیه را نوشته است. همچنین برخی دانشجویان که احضار شده و ترم آخر هستند، تهدید شده اند که اگر اقرار نکنند، ممکن است به تحصیل شان لطمه وارد شود.
بیانیه دانشجویان محروم از تحصیل دانشگاههای کل کشور از آرمیتا پاویر بخشهایی از این بیانیه که در روز پنجشنبه ۲۶ بهمن منتشر شده است: اکنون یک سال و نیم از آن روز گرم تابستان در ۲۵ شهریور ماه ۱۴۰۱ که خون پاک مهسا باعث جوش و خروش میان مردم شد میگذرد؛ بیش از یک سال است که دانشگاه در خط اول مبارزه با ارتجاع و استبداد جمهوری اسلامی با وجود تمام سرکوبها و تهدیدها و تخدیدها به مسیر خود ادامه می دهد و همین مقاومت باعث شده تا نهادهای امنیتی خارج از دانشگاهها عزم خود را برای تهی کردن هر چه بیشتر دانشگاهها از دانشجویان شریف و آزاده و آگاه جزم کنند. خبری که این روزها نه تنها جامعه دانشجویی بلکه ایران را متاثر کرده مربوط به یکی از همان دانشجویان شریفی است که به رسم شرافت و نوع دوستی نتوانست در برابر قتل حکومتی مهسا امینی سکوت کند و از همان روزهای ابتدایی خیزش در دانشگاه مدنی تبریز همگام با دیگر دانشجویان این سرزمین صدای اعتراض خود را به گوش رساند؛ آرمیتا پاویر دانشجوی شجاع و مبارزی است که در این مدت به انحای مختلف مورد آزار و اذیت قرار گرفته است. ما جمعی از دانشجویان محروم از تحصیل در دانشگاههای سراسر ایران که خود مورد ظلم این حکومت قرار گرفته ایم، هشدار می دهیم که ادامهِ سرکوب و فشار بر دانشجویان و علی الخصوص آرمیتا پاویر می تواند منجر به نتایج زیانباری شود که دود آن بیش از هر کسی به چشم نظام خواهد رفت، ما توصیه می کنیم که مسئولان قضایی در تبریز چشمان خود را باز کرده و پیش از آنکه دیر شود به خواسته های به حق و قانونی آرمیتا پاویر که همان دادرسی عادلانه و منصفانه است جامهِ عمل بپوشانند و حق آزادی را که از او سلب شده به او بازگردانند.
احضار سپیده رشنو جهت اجرای حکم سپیده رشنو، اعلام کرده که در پی احضار شدن برای اجرای حکم از سوی شعبه اجرای احکام، در چند روز آینده برای اجرای حکم سه سال و ۱۱ ماه زندان به اوین می رود. سپیده رشنو، دانشجوی تعلیقی، نویسنده، شاعر و فعال مدنی مخالف حجاب اجباری، روز پنجشنبه ۲۶ بهمن، در صفحه اینستاگرام خود خبر داد که با تجمیع سه پرونده اش، حکم سه سال و ۱۱ ماه حبس او اجرایی شده است و در چند روز آینده، خود را به اداره اجرای احکام اوین معرفی میکند. سپیده رشنو اشاره کرد که در پرونده اول به سه سال و هفت ماه، در پرونده دوم به چهار ماه و در پرونده سوم به یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان جزای نقدی محکوم شده است و اضافه کرد که جریمه نقدی به دلیل حضورش در دادگاه با پوشش انتخابی برای پرونده دوم صادر شده است. سپیده رشنو در تیر ماه ۱۴۰۱، در پی اعتراض به «حجاب اجباری» و مقاومت در برابر دخالتهای یک زن «آمر به معروف» به نام «رایحه ربیعی» به نوع پوشش او، دستگیر شد.
دومین روز تجمع اعتراضی دانشجویان دانشگاه خواجه نصیرالدین روز یکشنبه ۲۹ بهمن برای دومین روز متوالی، دانشجویان دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی برای اعتراض به تفکیک جنسیتی سلف پردیس سیدخندان دست به تجمع زدند و با پهن کردن سفره در بیرون از سلف و در محوطه اطراف سلف، ناهار خود را در کنار همدیگر خوردند.
(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: کانال تلگرام شورای صنفی دانشجویان کشور، کانال تلگرام دانشجویان متحد، تلگرام رصد بلوچستان، خبرآنلاین، حال وش، خبرگزاری هرانا، کانال تلگرام دانشجویان پیشرو، صفحه اینستاگرام سپیده رشنو )
منبع: نبرد خلق شماره ۴۷۴، سه شنبه یک اسفند ۱۴۰۲ - ۲۰ فوریه ۲۰۲۴
|