دانشگاه در ماهی که گذشت ( دی ۱۴۰۲)

 

کامران عالمی نژاد

 

واکنش وزیر علوم به استعفای رییس سازمان سنجش: از آن عبور کنید

محمد علی زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری روز دوشنبه ۴ دی، در حاشیه اختتامیه جشنواره حکمت در دانشگاه بهشتی در مورد پذیرفتن یا نپذیرفتن استعفای رییس سازمان سنجش و اینکه وضعیت سازمان در حال حاضر با توجه به استعفای رییس آن چیست، گفت: این موضوعی فنی است، آن را رها کنید و از آن عبور کنید.

روز گذشته خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز از عدم پذیرش استعفای رییس سازمان سنجش آموزش کشور توسط وزیر علوم خبر داده بود.

عبدالرسول پورعباس، رییس سازمان سنجش روز ۲۷ آذر ماه با انتشار نامه ‌ای در اعتراض به حکم دیوان عدالت اداری درباره بازگشت به تحصیل داوطلبان شبهه ‌دار کنکور از مقام خود استعفا کرد.

 

نامه جمعی از دانشجویان و دانش‌آموختگان در حمایت از سپیده رشنو

در این نامه که در روز جمعه ۸ دی در شبکه های اینترتنی بازنشر شده، آمده است:

شما به آگاهی و اراده‌ها باخته‌ اید

برای سپیده که به جرم ایستادن پای یکی از اولیه ‌ترین حقوق انسانی یعنی حق انتخاب نوع پوشش به چهار سال حبس محکوم شده است. ناگفته پیداست که چهار سال اسارت سیاه تغییری در حقیقت تو ایجاد نخواهد کرد. در حقیقت شجاعت و آزادگی تو، حقیقت شوریدگی و رهایی تو، کنار تو ایستاده‌ ایم، همراهیم و همدرد. سپیده ‌ی ما «زیرا که چون آفتاب فرو شود افق سرخ بماند از پس او. آن گاه سرخی برود و آن سپیدی بر پهنا بماند که برابر سپیده‌ ی صبح است.»

 

بیانیۀ پنج انجمن‌ علمی در رابطه با فرایند جذب هیات علمی

این بیانیه که در روز چهارشنبه ۱۳ دی منتشر شد، حمایت انجمنهای علمی دانشجویی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، انسان ‌شناسی، جامعه ‌شناسی، سیاست‌ گذاری اجتماعی و علوم ارتباطات را به دنبال داشت. در این بیانیه آمده:

در ماههای اخیر، دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران پیوسته با خبر افزوده شدن افراد جدیدی به جمع اعضای هیات علمی گروههای دانشکده غافلگیر شده ‌اند. با بررسی سوابق و پیشینه برخی از این افراد و همچنین فرایند جذب شان به گروهها، این غافلگیری شدت می‌ یابد.
پیشتر نیز نقدهایی به روند قانونیِ جذب اساتید وارد شده بود، امّا به ‌نظر می ‌رسد مسئولان دانشکده دچار فوریتی غیر شفاف برای پرکردن فضای خالی موجود در ظرفیتهای هیات علمی شده‌ا ند طوری که دیگر حتی نیازی به رعایت اصول و موازین ظاهری در قبال جذب اعضای هیات علمی نیز نمی ‌بینند....

عدم شفافیت، شبهات بی ‌پاسخ در خصوص ارتباطاتی پشت درهای بسته و فرار از پاسخگویی، رویه ثابت مسئولان دانشگاه شده است. تاکنون کلاه شعبده ‌بازی دانشکده برای برخی از رشته ‌ها شگفتانه ‌اش را به ارمغان آورده است، امّا با چنین رویه ‌ای بعید نیست که دامنگیر تمام گروههای آموزشی دانشگاه شود.

این چکیده ‌ای است از وضعیت دانشکده ‌ای که به‌ نظر می‌ رسد متولیان آن در دانشگاه تهران و گروههای علمی آن آخرین کسانی هستند که نسبت به اعتبار و حیثیت این نهاد و مسئولیت اجتماعی ‌شان در قبال جامعه ایران خود را متعهد می ‌بینند. گشودگی کم ‌سابقۀ دانشکدۀ علوم ‌اجتماعی در جذب افراد با تأیید صلاحیتهای مشکوک، بیش‌ از‌ پیش حیثیت و‌ اعتبار دانشگاه را زیر سؤال می ‌برد. انجمنهای علمی خود را موظف می ‌دانند تا از این طریق نگرانی دانشجویان در رابطه با آیندۀ دانشکده را بازتاب دهند.

 

بیانیۀ فعالان دانشجویی در محکومیت تروریسم

در بخشهایی از این بیانیه که در روز یکشنبه ۱۷ دی منتشر گردیده، آمده است:

از آبان ۱۴۰۱ موجی از حملات تروریستی ایران را فراگرفته است. دو حمله تروریستی به شاه ‌چراغ، بیش از دویست حمله تروریستی به مدارس و مسموم ‌سازی دانش ‌آموزان و اخیرترینش هم حمله تروریستی در کرمان.

ایران ما در محاصره و اشغال بنیادگرایان مذهبی منطقه و حکومت اسلامگرای جمهوری اسلامی است که همسوی با یکدیگر تروریسم را وسیله ‌ای مشروع یا مقدس معرفی می‌ کنند و باکی از به ‌کارگیری آن ندارند. جمهوری اسلامی که یک حکومت امنیتی است در منطقه حامی گروههای تروریستی است و حملات تروریستی نیابتی یا مستقیمی را پیش می‌برد و در ایران نیز علیه مردم ایران با هر عقیده و باوری، چه موافقانش و چه مخالفانش، دست به عملیات تروریستی می ‌زند تا با ایجاد ناامنی روانی و امنیتی ‌سازی جامعه و دوگانه‌ سازیهای دروغین ایجاد رعب و وحشت کند و بتواند چندصباحی بیشتر به تصاحب قدرت ادامه دهد.

همین ‌جا می ‌شود پرسید که آیا شیوه ‌ای که جمهوری اسلامی برای سرکوب معترضان در جنبش زن، زندگی، آزادی به کار برد هم شکلی از تروریسم حکومتی نبود؟ آیا چشمان خاموش ‌شده شاهدی بر تروریسم و خشونت کور نیستند؟....

ما نیز حملۀ تروریستی در کرمان را در کنار حملات تروریستی به دانش ‌آموزان در مدارس و حملات تروریستی به معترضان در خیابانها محکوم می‌کنیم. در پایان تأکید می ‌کنیم که راه حفظ امنیت و مبارزه با تروریسم نه از مسیر جمهوری اسلامی که از مسیر مردم و حکومت مردم و ایجاد دموکراسی در ایران می ‌گذرد. تنها در جامعه ‌ای دموکراتیک با حقوق شهروندی و حاکمیت قانون می ‌توان در امنیت و آزادی زیست.

 

بازداشت استاد دانشگاه در دهگلان توسط نیروهای امنیتی

شاهین غفوری، اهل شهر دهگلان (دیولان)، دانشجو و استاد پیشین دانشگاه آزاد قروه توسط نیروهای وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران در این شهر بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. روز سه شنبه ۱۹ دی یک منبع مطلع گفت: شاهین غفوری، دانشجوی مهندسی نرم افزار پس از بازداشت توسط نیروهای وزارت اطلاعات به مکان نامعلومی منتقل شده است.تا زمان تنظیم این خبر، از جزئیات دلایل بازداشت و همچنن اتهامات انتسابی به شاهین غفوری، اطلاع دقیقی در دسترس نیست.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه شیراز

روز چهارشنبه 20 دی، جمعی از دانشجویان دانشگاه شیراز برای اعتراض به مشکلات تغذیه دست به تجمع زدند و ظروف غذای خود از ورودی سلف اِرَم تا ورودی معاونت دانشجویی روز زمین چیدند که با ممانعت نیروهای حراست و کارکنان سلف مواجه شدند.

پس از آن با حضور معاونت و مدیریت دانشجویی، قرار ملاقاتی در دفتر دکتر چالمه با حضور دانشجویان و نمایندگان شورای صنفی گذاشته شد تا به مسائل و مشکلات دانشجویان پرداخته شد.

 

استعفای یک استاد دانشگاه تربیت مدرس

آبتین گلکار استادیار رشته‌ زبان روسی دانشگاه تربیت مدرس در اعتراض به نوع برخوردها با اساتید و دانشجویان در روز  چهارشنبه ۲۷ دی استعفا کرد.

این مدرس و مترجم ادبیات روسی، که پیشتر بارها به فشارهای وارد بر اساتید و دانشجویان اعتراض کرده بود، با تداوم برخوردها با دانشگاه در دانشگاه تربیت مدرس، با وجود ۱۵ سال سابقه‌ تدریس، از این دانشگاه خداحافظی کرد. گلکار همچنین به واسطه انتقاداتش به برخوردها با دانشگاه، با اشکال ‌تراشی حراست دانشگاه تربیت مدرس از یک سو و مدیریت این دانشگاه در پرونده ارتقا و ترفیع خود مواجه شده بود.

اعتراض به بازداشت مجدد محمد شباهتی 

دانشجویان دانشکده‌ های علوم ‌اجتماعی، روانشناسی و علوم تربیتی، علوم و فناوریهای میان رشته ‌ای و پردیس مرکزی دانشگاه تهران در اعتراض به بازداشت مجدد محمد شباهتی و اجرای حکم پرونده‌ی غیابی و غیرقانونی او، در روز چهارشنبه ۲۷ دی، اقدام به نصب و انتشار پوستر اعتراضی کردند.

محمد شباهتی فعال صنفی-دانشجویی و دانشجوی دانشگاه تهران، هفتهِ گذشته در سالروز آزادی ‌اش مجددا بازداشت شد. این بازداشتِ بدون ابلاغیه و اطلاع، به جهت اجرای حکم پرونده ‌ای صورت ‌گرفته که وی از طریق ضبط کارت بانکی ‌اش در مهرماه ۹۹ از آن مطلع شد و تمامی مراحل آن از تشکیل پرونده در سال ۹۸ تا اجرای حکم در هفتهِ گذشته، غیابی و بدون اطلاع او طی شده است.

 

بیانیه مشترک دانشجویان سراسر کشور: اعدام را تحمل نمی‌کنیم

روز جمعه ۲۹ دی، تشکلهای صنفی و فعالان دانشجویی ۱۷ دانشگاه کشور بیانیه‌ ای مشترک با عنوان «ما اعدام را تحمل نمی‌ کنیم و حکومت اعدامی را نابود خواهیم کرد» صادر کردند. این گروههای دانشجویی اعدام را «قتل عمد حکومتی» خواندند و تاکید کردند تحت هیچ شرایطی در برابر آن سکوت نخواهند کرد.

امضاکنندگان این بیانیه که خود را «مبارزین و انقلابیون زن، زندگی، آزادی» نامیده ‌اند، در بخشی از بیانیه خود نوشتند: «با توجه به بالا گرفتن موج اعدامها در روزها و هفته ‌های اخیر در چهار گوشه کشور، لازم است اعتراض سراسری در برابر این موج توحش و ضدیت علیه انسان و انسانیت را با کارزارها و اقدامات میدانی گسترش دهیم».

آن‌ها در ادامه به تایید احکام اعدام رضا رسایی، مجاهد کورکور، منصور دهمرده، فرشید حسین ‌زهی، وفا آذربار، محمد فرامرزی، پژمان فاتحی و محسن مظلوم، هشت تن از زندانیان سیاسی در دیوان عالی کشور اشاره کردند.

این گروههای دانشجویی تاکید کردند: «خانواد ه‌های محکومان و قربانیان حکم ضد‌انسانی اعدام در مدت اخیر بارها اعلام کردند که عزیزان شان تحت شکنجه و وحشیگری جلادان حکومتی وادار به اعتراف علیه خود شده ‌اند و پرونده ‌های آنها سراسر ضد و نقیض است».

به باور نویسندگان این بیانیه «حکومت با ایجاد رعب و وحشت به واسطه صدور و اجرای احکام اعدام، به دنبال برون‌رفت از بحران سیاسی و فرهنگی و اقتصادی و بین‌المللی‌ای است که روز به روز تشدید می‌شود».

این بیانیه به امضای ۹ گروه و تشکل دانشجویی شامل تشکل دانشجویان پیشرو، نهاد آزادیخواهان دانشگاه تهران شمال، کمیته سراسری دانشجویان کردستان، نهاد مستقل دانشجویان دانشگاه آزاد اصفهان، نهاد آزاداندیشان جندی ‌شاپور، دانشجویان مستقل دانشگاه خواجه نصیر، جمعیت صدای آزاد دانشگاه (هنر اصفهان)، اتحاد دانشگاه صنعتی اصفهان و اتحاد دانشجویان دانشگاه الزهرا رسیده است.

جمعی از دانشجویان و فعالان دانشجویی دانشگاههای اصفهان، علوم پزشکی اصفهان، کردستان، فنی‌حرفه ‌ای دخترانه سنندج، دانشگاه فنی یزدان ‌پناه کردستان، دانشگاه فنی مهاجر اصفهان، علوم پزشکی ارومیه و شیراز، دیگر امضاکنندگان این بیانیه هستند.

امضاکنندگان این بیانیه از «ایستادن علیه اعدامها دوشادوش خانواده ‌های محکومان به اعدام» به عنوان یکی از راههای مبارزه با اعدام یاد کرده و گفتند: «ما باید با اعتراض کردن، حربه اعدام را از این حکومت گرفته و آن را از کار بیندازیم».

 

قتل حکومتی آناهیتا امیرپور، در بروجرد

شامگاه جمعه ۲۹ دی، نیروهای لباس شخصی اداره اطلاعات بروجرد در منطقه نظام ‌آباد این شهر سرنشینان یک اتومبیل پژو ۲۰۶ را به رگبار بستند که در نتیجه آن یک زن دانشجوی ۲۰ ساله به نام آناهیتا امیرپور دانشجوی ترم اول رشته تربیت‌ بدنی دانشگاه آزاد بروجرد بلافاصله جانباخت.

م. جلایی‌فر اهل بروجرد و راننده اتومبیل که وی نیز دانشجو بوده، به شدت مجروح و هم ‌اینک در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان چمران در بروجرد، تحت مراقبت‌ و بستری است.

نهادهای امنیتی با اعمال فشار بر خانواده و دوستان این دختر دانشجو و همچنین ربط دادن این موضوع به انفجار‌های کرمان می‌ خواهند که این قتل عمد حکومتی را با ستاریو سازی به پرونده امنیتی تبدیل کنند. 

 (منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: کانال تلگرام شورای صنفی دانشجویان کشور، اندیشه نو، ایران امروز، رادیو فردا، هه نگاو، مهر، کانال تلگرام خبرنامه امیرکبیر)

منبع: نبرد خلق شماره ۴۷۲، یکشنبه یکم بهمن ۱۴۰۲ - ۲۱ ژانویه ۲۰۲۴

 

 https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول