یادداشت سیاسی ...

 

برآمد «پَشم» در فاز سوم «خالص سازی» از «گام دوم انقلاب [ارتجاع]»

 

مهدی سامع

 

 

 

بیانیه «گام دوم انقلاب» در ۲۲ بهمن ‌سال ۱۳۹۷ به مناسبت چهلمین سالگرد سلطه «استبداد دینی» بر جامعه و کشور با امضای «دعاگوی شما، سیّدعلی خامنه ‌ای» منتشر شد.*

این سند؛ برنامه بالادستی برای «جهاد بزرگ برای ساختن ایران اسلامی بزرگ» در «دومین مرحلهِ خودسازی، جامعه‌ پردازی و تمدن‌ سازی» و «فصل جدید زندگی جمهوری اسلامی» است.

تاریخ انتشار این سند می تواند به فهمیدن «هدف، راهبردها و راهکارهای» ولی فقیه برای رسیدن به «ایران اسلامی بزرگ» کمک کند.

بیانیه حدود یازده ماه پس از قیام «تهیدستان و فرودستان» در ماه دی سال ۱۳۹۶ منتشر شده است. نُه ماه پس از انتشار این بیانیه قیام سترگ در هفته آخر آبان ۱۳۹۸ صورت گرفت و درست یک هفته پس از این برآمد دگرگونساز، خامنه ای در روز ۶ آذر ۱۳۹۸ تعریف جدیدی از کلمه «مستضعف» با استناد به یکی از آیه های «قرآن» ارایه داد. درستی یا نادرستی این تعریف در این یادداشت جایی ندارد. پیش از این در این مورد نوشته ام. به این نیز آگاهم که از نوشته های تمام افراد تاثیرگذار در تاریخ به شمول موسی، عیسی و محمد تعریف و تفسیرهای گوناگون و حتی متضاد صورت می گیرد. اما مهم این است که تعریف خامنه ای از «مستضعف» با تعریفی که در ابتدای سلطه خمینی به عنوان «کوخ نشینان» تبلیغ و ترویج می شد به طور کامل در تضاد است. این که تعریف خمینی از این کلمه عربی چه بوده است هم چندان مهم نیست، زیرا آن گونه که خود گفت؛ آن جا که لازم بود «خُدعِه» می کرد.

روی سخن بیانیه گام دوم نه آن گونه که در تیتر آن آمده با «ملت ایران» که با «مستضعفان»، بنابر تعریف خامنه ای و در جهت ایجاد «نظام تمدن اسلامی» در «ایران بزرگ اسلامی» است و این کشور آن گونه که منصوره معصومی اصل، صادقانه به زبان آورد: «مال حزب اللهی هاست».

راهبرد محوری برای عملی کردن این بیانیه، یکدست سازی، یا آن گونه که علی لاریجانی گفت «خالص» سازی، در پائین غارت جامعه و کشور همراه با سرکوب هر برآمد مردمی برای زندگی آزاد و شرافتمندانه و در عرصه جهانی صدور بنیادگرایی اسلامی است.  

 

گام به گام در مسیر عملی شدن بیانیه

تمام دگَردیسیها طی پنج سال پس از انتشار بیانیه گام دوم بر پایه همین راهبرد و در چند فاز رقم خورده است. این یادداشت فقط به آن چه در درون ولایت خامنه ای در گام دوم می گذرد به طور خلاصه می پردازد.

 

فاز اول عملی شدن یکدست سازی، اشغال بهارستان در نمایشی سوت و کور بود. مجلس برآمده از این نمایش از ۷ خرداد ۱۳۹۹ کار خود را آغاز کرد. صلاحیت بسیاری از چهره های شناخته شده و موثر در جمهوری اسلامی برای ورود به بهارستان با تدبیر «مقام معظم» و با امضای آخوند کهن سال، جنتی، تایید نشد. این کانون فساد را ولی فقیه «مجلس انقلابی» نامید و در آن «جوان گرایی» و «حزب الهی» بودن که خواست خامنه ای است، به طور نسبی در نظر گرفته شده است. با آن چه در نزدیک به چهار سال در این «مجلس انقلابی» جریان پیدا کرد می توانیم تمام پِلِشتیهای انباشت شده در جامعه را مشاهده کنیم.

فاز دوم عملی شدن یکدست سازی، مهندسی انتخابات برای بر کرسی نشاندن یک گماشته گوش به فرمان. خروجی این نمایش رسوا، ابراهیم رئیسی، یک قاتل بد نام و فرومایه بود.

فاز سوم عملی شدن یکدست سازی، قرار است با دوازدهمین دوره نمایش انتخابات مجلس و ششمین دوره انتخابات خبرگان ولی فقیه، روز جمعه ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ برگزار شود. برای این شعبده بازی دو مرحله بررسی صلاحیت انجام می شود. مرحله اول آن از طریق وزارت کشور و با شرکت یک کمیته متشکل از پنج مرجع شامل؛ «وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه، سازمان ثبت احوال، فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی و قوه قضائیه» صورت می گیرد. روز روز جمعه ۱۹ آبان ۱۴۰۲، وزارت کشور نتیجه بررسی این کمیته را اعلام کرد و معلوم شد که بی نظیر ترین «قلع و قمع» در رژیم ولایت فقیه از خودیها صورت گرفته است. معلوم شد که آش پخته شده با تدبیر مقام معظم و به وسیله وزارت کشور رئیسی آن چنان «خالص» است که برای بسیاری از «خودیها» بی مزه و برای رهروان گام دوم خوش مزه است و تازه این «هنوز از نتایج سحرست» و جنتی تیغ به دست هنوز آماده خدمت به ولایت است تا چیدمان جدید برای اشغال بهارستان را هرچه بیشتر با گام دوم هماهنگ کند.

 

واکنش به مرحله اول جراحی خودیها

روزنامه های حکومتی و کارگزاران پیشین و کنونی ولایت فقیه پیرامون این جراحی بی سابقه تا کنون بسیار سخن گفته اند که پاره ای از آن چنین است:

 

*«در طول همین بیش از دو سالی که گذشت، نتیجه یکدست ‌سازی و خالص ‌سازی را دیده و مزه نه چندان شیرین آن را چشیده ‌ایم، چه حُسن و لطفی از آن احصاء [محاسبه] شده است که درصدد تقویت آن برآمده ‌ایم؟» (اقتصادنیوز به نقل از روزنامه اطلاعات، یکشنبه ۲۱ آبان ۱۴۰۲)

*علی رضا معزی، معاون ارتباطات و اطلاع‌ رسانی دفتر روحانی، در شبکه ایکس نوشت: «صعب روزی، بوالعجب کاری، پریشان عالمی؛ جوری حضرات داس به دست گرفته ‌اند که تایید صلاحیت محمدرضا باهنر هم ارزش خبری پیدا می‌ کند.» (خبر انلاین، شنبه ۲۰ آبان ۱۴۰۲)

*مصطفی فقیهی، روزنامه‌نگار، سردبیر و مدیر مسئول پیشین و صاحب امتیاز فعلی پایگاه خبری انتخاب در روز شنبه ۲۰ آبان ۱۴۰۲ در سحام نیوز نوشت: «خیلی باحال است که در دعوای درون‌ گروهیِ "خودشان" با "خودشان"، "خودشان" بخشی قابل توجه از "خودشان" را حذف کنند تا "خودشان" بمانند و "حوض خودشان"! ‏و بعد، آن "خودشانِ محذوف [حذف شده]"، معترض می‌ شود به "خودشانِ مُنتفذ [نیست گرداننده]"! و شکایت می‌برد به خدای مُنتقم [کینه جو]! این خالص ‌سازی و قدرت ‌طلبیِ انحصارخوارانه، تا ریز ریز شدنِ "خودشانِ منتفذ" و تقسیم و تبدیلِ "محذوفینِ متأخر [حذف شدگان جدید]"، ادامه خواهد داشت، چون پیروزی در انتخابات بی‌ رونق ۹۸ و ۱۴۰۰، بدجوری به دهان ‌شان مزه کرده!»

*صادق محصولی در دفاع از سیاست خالص سازی گفت: «نباید از برچسبهایی مثل خالص ‌سازی بترسیم چون افرادی که این حرف‌ را می‌ زنند، دچار تناقض هستند و امروز تکرار این واژه، اسم رمز حمله به شایسته‌ سالاری شده است.» (انتخاب، جمعه ۲۶ آبان ۱۴۰۲)

در همان روز، حسام الدین آشنا، مشاور حسن روحانی در توئیتی به اظهارات محصولی، دبیرکل جبهه پایداری واکنش نشان داد و نوشت: «خالص سازی یا شایسته سالاری؟ هیچکدام؛ صادق محصولی سالاری!» (انتخاب)

 

روح مصباح در جسم باندهای ولایی

هرچه به اجرای فاز سوم نزدیک می شویم، دگرگونی و دگردیسی در باندهای موسوم به اصولگرا بیشتر خودنمایی می کند. اولین بار شبکه های ولایی مربوط به اصولگرایان در معرفی سه جریان «پایداری، شریان و جریان سایبری مصاف» از واژه «پشم» استفاده کردند. مهمترین باندهای اصولگرا که برای «ذوب در ولایت خامنه ای» رقابت می کنند به قرار زیر است:

 

جار»: سه حزب جانبازان، ایثارگران و رهپویان انقلاب اسلامی)

مبنا»: مجمع بیداری نیرو‌های انقلاب، جریان قالیباف، حداد عادل، زاکانی

پَشم»: پایداری، شریان و جریان سایبری مصاف (علی‌اکبر رائفی ‌پور)

شورای وحدت»: برخی احزاب سنتی اصولگرایان به رهبری جامعه روحانیت مبارز. مصطفی پورمحمدی، محمدرضا باهنر از چهره های شناخته شده این باند و منوچهر متکی به عنوان دبیر اجرائی و سخنگوی این جریان است.

شانا»: شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی، یک جبهه ائتلافی از حدود سیزده گروه‌ اصولگرا به ریاست حداد عادل.

 

به نظر می رسد همزمان با تشدید تضاد در درون باندهای ولایی، «مبنا» در اتحاد با «شانا» جای «مصاف» را اشغال خواهد کرد و پَشم تازه، یعنی پایداری، شریان و مبنا، به صحنه نمایش خواهد آمد. از این رو معرفی پَشم تازه خالی از فایده نیست.

 

«پ، پایداری»

«جبهه پایداری انقلاب اسلامی»، به سرکردگی مرتضی آقاتهرانی در نقش جانشین آخوند مصباح یزدی و دبیر کلی صادق محصولی و چهره پشت پرده آن سعید جلیلی. پیرامون اندیشه های این جریان، مرتضی آقاتهرانی عضو جبهه پایداری گفته است: «مرحوم مصباح اظهار می‌کرد که ما حمایت از رهبری و ولایت مطلقه فقیه را قبول داریم، اما ولایت مطلقه کافی نیست،‌ اطاعت مطلقه هم باید در کنار آن باشد.» (انصاف نیور، جمعه ۲۶ آبان ۱۴۰۲)

 

«ش، شریان»

«شبکه راهبردی یاران انقلاب اسلامی»، به وسیله مهرداد بذرپاش و محمد مخبر، حمید رسایی و جمعی از اشغاگران کنونی بهارستان در پنجشنبه ۱۱ اسفند ۱۴۰۱ اعلام موجودیت کرد. مداح میثم نادی، برخی از اعضای کمتر فعال در حزب موتلفه اسلامی، تعدادی بریدگان از جبهه پایداری، چهره‌ های موثر از بانک غارتگر دی و به خصوص یک حرب الهی دهان دریده به نام منصوره معصومی ‌اصل از اعضای موثر این جریان هستند. خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران در روز شنبه ۱۳ اسفند ۱۴۰۱ اعلام کرد که «در نخستین مجمع عمومی شبکه راهبردی یاران انقلاب اسلامی که با حضور مهرداد بذرپاش، امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی، حجت الاسلام سید محمود نبویان، نمایندگان ادوار و دیگر شخصیتهای سیاسی و با مشارکت بیش از ۵۰۰ نفر از چهره‌ های مختلف برگزار شد، ۳۱ عضو شورای مرکزی شریان منتخب مجمع انتخاب شدند.» نکته سوال برانگیز در این جریان این است که در میان ۳۱ عضو شورای مرکزی شریان، نام سه نفری که در مقدمه گزارش فارس آمده، وجود ندارد.

 

«م، مبنا»

«مجمع بیداری نیرو‌های انقلاب» به سرکردگی قالیباف. روزنامه «صبح نو» را باید اُرگان این باند در نظر گرفت. روزنامه خراسان در شماره روز یکشنبه ۷ آبان ۱۴۰۲ گزارشی از گردهمایی «مبنا» با شرکت محمدباقر قالیباف، محسن رضایی و غلامعلی حدادعادل و همراه با تعدادی از اشغالگران فعلی بهارستان منتشر کرد. برخی رسانه ها «مبنا» را جریان نواصولگرایی به سرکردگی قالیباف معرفی کردند که در ائتلاف با «شانا» می تواند وزن قابل توجهی در درون باندهای موسوم به اصولگرا پیدا کند. روزنامه ایران، اُرگان دولت رئیسی پیرامون این جریان نوشت: «اصولگرایان که در انتخابات ٩۴ مجلس خود را "جمنا» (جبهه مردمی نیروهای انقلاب) و در انتخابات ٩٨ "شانا" (شورای ائتلاف نیروهای انقلاب) نامیده بودند، در همایش اخیر نیز از نام جدید خود رونمایی کردند.» برخی از رسانه هم از امکان همکاری جریان علی لاریجانی با «مبنا» گمانه زنی می کنند.

 

سپهر سیاسی ایران در فاز سوم

نقشه راه یکدست سازی اگرچه به برخی از چالشهای مسیر گام دوم غلبه می کند، اما از آن جا که حد و مرز و پایانی ندارد، نقش ویرانگر داشته و مثل موریانه بدنه نظام را می خورد و آن را برخلاف نظر ولی فقیه پیر و فرسوده می کند. شمار بسیاری از مفسران و تحلیگران حکومتی به وفور اعلام می کنند که نمایشی بی رمق در روز جمعه ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ به صحنه آورده می شود. اما این بار مهندسی ولی فقیه شیرین نخواهد بود. مهمترین دلیل بر راستی این ادعا دگردیسی جدید در روانشناسی و رفتار جامعه است که با سه گزارش بهتر و عمیق تر می توان به آن چه نه در زیر پوست جامعه، بلکه به آن چه هر روز و شب در بستر جامعه می گذرد پی برد.

 

گزارش اول

اعظم قمری، همسر رضا خرمی، محافظ قاسم سلیمانی که در جنگ سوریه کشته شده است، گفت مردم به او گفته‌ اند سوریه «به ما چه ربطی دارد؟» و چرا اجازه داده است همسرش به جنگ سوریه برود. او در گفت ‌و گویی که در روزنامه کیهان شریعتمداری در روز دوشنبه ۸ آذر ۱۴۰۰ منتشر شد، گفته است در موارد متعددی این موضوع رخ داده و این واکنشها سبب شده است که «دیگر ما جرأت نکنیم بیرون از خانه بگوییم خانواده شهید مدافع حرم هستیم. اگر کسی متوجه شود که همسر شهید هستم، ترجیح می ‎‌دهم بگویم که همسرم نظامی بود و در مرز شهید شد». (رادیو فردا)

 

گزارش دوم

خمینی برای رفتن به مسجدها تاکید بسیار می کرد. او گفت: «شما دانشگاهیها، شما دانشجوها، همه‌ تان مساجد را بروید پر کنید. سنگر است اینجا. سنگرها را باید پر کرد.» (صحیفه امام، ج 12 ص 393)

آخوند ابوالقاسم دولابی نماینده ویژه رئیسی در امور روحانیت پیرامون موقعیت مسجدها گفت: «امروزه از بین حدود ۷۵ هزار مسجد در کشور، درب تعداد ۵۰ هزار مسجد بسته است که این فاجعه ‌ای است که باید بر آن خون گریست.» (انتخاب، پنجشنبه ۱۱ خرداد ۱۴۰۲)

آخوند علی حسینی، روضه خوان نماز جمعه شهر بروجرد در مورد رابطه مردم و مسجد ها گفت: «گروه زیادی از مردم در مساجد حضور پیدا نمی ‌کنند و در نماز جمعه نیز شرکت نمی‌ کنند. حتی در راهپیمایی نیز شرکت نمی‌کنند و اخبار داخلی را نیز گوش نمی‌ دهند.» (انتخاب، پنجشنبه ۹ شهريور ۱۴۰۲)

 

گزارش سوم

حرفهای جاوید نام آرمیتا گراوند که به دست مزدوران رژیم به شهادت رسید در یکی از پُستهایش در اینستاگرام این جمله را نوشته بود: «حتی تاریک ‌ترین شب نیز پایان خواهد یافت و خورشید خواهد درخشید…» و در پستی دیگر نوشته بود: «چقدر قشنگه بتونیم به بعضی از زیباییها افکار منفی ندیم... مبارزه تنها توانایی ادامه نفس کشیدن نیست. در واقع این دعوا برای این است که بتوانید با سر بالا در خیابان قدم بزنید و احساس کنید من هم به اینجا تعلق دارم و لیاقت حضور در هرجا را دارم.»

 

*بیانیه گام دوم در این آدرس منتشر شده است:

https://farsi.khamenei.ir/message-content?id=41673

 

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۷۰، چهارشنبه یکم آذر ۱۴۰۲ - ۲۲ نوامبر ۲۰۲۳

 

 

 https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول