رویدادهای هنری ماه (آبان ۱۴۰۲)

گردآوری و تنظیم: فتح الله کیائیها

 

سکرات قبل از مرگ عنکبوت مقدس!

چه کسی یا کسانی کار هنری را ارزش گذاری می کنند؟ البته منظور ارزش مادی نیست. سخن از ارزشهایی است که هنرمند و کارش را برای همیشه در قلبها و ذهن و زبان مردم می نشاند و تودهِ مردم او را راوی دردها، رنجها، شادیها و در یک کلام اشکها و لبخندهای شان می شناسند. اقبال ایرانیها به حافظ و فردوسی و سعدی و شاملو و فروغ و نیما و بسیاری کسان دیگر، انکار ناشدنی است؛ کسانی که برای همیشه و مادام العمر از ذهن و زبان مردمان فراموش نمی شوند، از قلم نمی افتند و شامل فرسودگی و مرور زمان نمی شوند.

بسیاری از کسان (هنرمندان به طور خاص) ره صد ساله را یکشبه پیمودند و جایگاهی ویژه نزد مردم یافتند و اندکی نیز از اوج عزت به حضیض ذلت در افتادند.

انقلاب «ژن، ژیان، ئازادی» با رمز جاودانهِ «مهسا ژینا امینی» محکی شد در آشفته بازار هنری ایران؛ محکی که مرزهای انقلاب و ضد انقلاب را آرام آرام جدا کرد و پشتوانهِ محکمی گردید تا هنرمندان مردمی زبان به سخن گشوده و یک بار برای همیشه سیلی محکم دیگری بر چهره جنایتکارترین رهبر مذهبی جهان بنوازند؛ چونان سیلی لیلا بر گوش پدر همه چیز دانش در فیلم «برادران لیلا» و یا فریاد سرخ و حلاج وار داریوش مهرجویی که گفت: «بیایید من را بکشید، من حقم را می گیرم و دیگر سکوت نمی کنم.»

این بذر شجاعت که بر اندام چمن ریخته شد و با خون گرم و عاشق جوانان این مرز و بوم به بار نشست، این گونه بر زبان ترانه علیدوستی گل داد که: «در فیلمهایتان بازی نمی‌کنم، چون از آن روسریِ زوری خون می‌چکد.»

آری، این ماحصل انقلاب ژن ژیان ئازادی است که رهبر جنایتکاران جهان را بند از بند می گسلاند و عربده کشانش از جنس «بهروز افخمی»، هنربندی بی اصل و نسب و همدست جنایتکاران، را سراسیمه و دستپاچه به میدان می کشاند تا قتل فیلمساز معترض و همسرش را به مردم جان بر لب آمده منتسب کند.

اگر این تلاش مذبوحانه و یا به روایتی دیگر «سکرات قبل از مرگ» عنکبوت مقدس نیست پس چیست؟

هنر مقاومت

هانیه توسلی محکوم به حبس و جریمه نقدی

وکیل هانیه توسلی از صدور رای شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب خبر داد و نوشت، دادگاه مزبور این بازیگر سینما را بابت «انتشار مطالب خلاف واقع به قصد تشویش اذهان عمومی» به تحمل ۶ ماه حبس تعزیری و پرداخت ۱۵ میلیون تومان جزای نقدی محکوم کرد که اجرای حبس به مدت ۳ سال معلق گردیده.

ترانه علیدوستی: از آن روسریِ زوری خون می ‌چکد

این پیام روشن و واضح ترانه علیدوستی است به ممنوع ‌الکار شدن برخی از بازیگران زن سینمای ایران توسط وزارت ارشاد بیت العنکبوت.

ترانه علیدوستی، یکی از بازیگرانی است که نامش در فهرست ممنوع کارها آمده و سال گذشته در پی حمایت از معترضان بازداشت هم شد،

او در واکنش به اقدام وزارت ارشاد نوشته است که خود دیگر تمایلی به بازی در فیلم ندارد «چون از آن روسریِ زوری که بر سر ما می‌گذارید... هنوز دارد خون می‌چکد».

کارگردان فیلم «کاباره» بازداشت شد

مژگان خالقی، کارگردان سینما و تئاتر و سازنده فیلم «کاباره»، بازداشت شد. این فیلم مردادماه امسال با برخورد نیروهای امنیتی مواجه و در میانه فیلمبرداری توقیف شد.

خانم خالقی هنگامی که برای پس گرفتن وسایل توقیف شده خود به دادسرای اصفهان مراجعه کرده بود، بازداشت شد.

برخی رسانه ‌های حکومنی علت بازداشت او را تشکیل پرونده ‌ای با اتهام «اقدام علیه امنیت ملی» عنوان کرده اند. همین رسانه ها یکی از دلایل توقیف  فیلم «کاباره» را حضور کاوه فرنام، تهیه‌کننده مقیم اروپا و همکار محمد رسول ‌اف در فیلم «شیطان وجود ندارد»، عنوان کردند. این در حالی است که  آقای فرنام و کارگردان «کاباره» این خبر را تکذیب کردند و مژگان خالقی روز ۲۲ مرداد به روزنامه «شرق» گفت که وزارت ارشاد در جریان تولید این فیلم بوده و سازندگان با «هماهنگی» سازمان سینمایی فیلمبرداری را آغاز کرده بودند.

روایت دوم نیلوفر بیضایی از انقلاب «زن، زندگی و آزادی»

«همه آنهایی که می ‌شناسیم» اثری نوشته روشنک مرادی با محوریت جنبش «زن زندگی آزادی» است. روشنک مرادی در داخل کشور زندگی می‌ کند و دومین نمایشی است که نیلوفر بیضایی پس از آغاز اعتراضهای «زن زندگی آزادی» و مرتبط با این جنبش اجرا کرده است.

داستان درباره مادری است که با سه دختر خود در خانه‌ ای در تهران زندگی می ‌کند. در شرایطی که جنبش اعتراضی «زن زندگی آزادی» در ایران جریان دارد و اینترنت توسط حکومت قطع شده است، این مادر نگران وضعیت دو دخترش هست که هنوز به خانه نرسیده‌ اند.

خانم بیضایی به ‌تازگی این نمایش جدید را در شهر فرانکفورت آلمان به روی صحنه برده است.

«توماج» آزاد شد

توماج، خواننده رپ معترض، که در جریان اعتراضهای سراسری انقلاب ژینا بازداشت و زندانی شده بود، پس از گذراندن یک سال و بیست روز حبس، با قرار وثیقه آزاد شد.

امیر رئیسیان وکیل وی گفت: «پرونده توماج پس از فرجام ‌خواهی در دیوان عالی رسیدگی شده و دیوان حکم صادره را نقض و پرونده را برای رسیدگی مجدد به دادگاه انقلاب اصفهان مسترد کرده است.»

ادبیات

«خِنِش»، مکالمه یک مرد همجنس گرا با زن درونش

رعنا سلیمانی با نوشتن این رمان کوتاه که در برگیرنده زندگی سخت و مصیبتبار یک مرد جوان همجنسگرا در ایران است، نقبی به روزهای «دردناک و خالی از شفقت»  رفتار نزدیکترین دوستان و خانواده اش  با او، می زند.

فرازهایی از سختیها و مشقات این جوان در یک رمان ۱۴۲ صفحه ای، خواننده اش را تا پایان آخرین کلمات در جای خود میخکوب می کند. این نویسنده جوان ایرانی ساکن سوئد تاکنون به خاطر نوشتن این گونه رمانهای اجتماعی جایزه فرهنگی شهرداری سولنتونای سوئد را به خود اختصاص داده است. 

این رمان در سال جاری توسط نشر «ارزان» در سوئد منتشر شده است.

آنها می خواهند کتابخوانها را سانسورچی کنند

دفتر توسعه کتاب و کتاب ‌خوانی در وزارت ارشاد جمهوری اسلامی از راه‌ اندازی سامانه ‌ای برای «نظارت مردم» بر آثار منتشر شده همچون کتاب با هدف «پالایش و سالم ‌سازی» محتوا در کشور خبر داد.

این دفتر در اطلاعیه ‌ای از همه از جمله «کتاب ‌فروشان، کتاب ‌خوانان و والدین» خواسته است تا «موارد مغایر با ضوابط نشر را برای بررسی دقیق ‌تر، برخورد و جبران» در «سامانه نظارت مردمی بر آثار منتشر شده» گزارش کنند.

این سامانه در حالی راه‌ اندازی می ‌شود که در بیش از چهار دهه حکومت جمهوری اسلامی در ایران، هر کتابی برای چاپ و انتشار نیاز به مجوز رسمی وزارت ارشاد و عبور از سد سانسور دارد.

نقد و بررسی کتاب در خانه فرهنگ گیلان

آرمان میرزانژاد در صفحه فیس بوکی خود خبر از نقد و بررسی کتاب «سرنوشت تازه، جهان در بوطیقای نیما یوشیج» اثر فریاد ناصری می دهد که بیست و هشتم آبان ماه جاری و با سخنرانی دکتر رضا چراغی و آرمان میرزانژاد و در شهر رشت، خانه فرهنگ گیلان، برگزار شده است.

منیرو روانی پور و آخرین کتابش « سرخپوست تنها»

مجموعه داستان «سرخپوست تنها»، آخرین مجموعه داستان منیرو روانی‌پور، نویسنده مطرح و پرکار ایرانی است که سال ۱۴۰۰ خورشیدی، توسط خود او در گوگل پلی منتشر شده است؛ مجموعه‌ای از ۶ داستان نه چندان کوتاه که در هر کدام از روایتها، یک شخصیت زن با تمام گذشته تاریک و پر از زخم‌اش در برابر آیینه‌ی آینده ایستاده و از اینکه از اشتباهات، ضعفها و تواناییهایش بگوید، ابایی ندارد.

«سرخپوست تنها» شامل شش داستان است به نامهای «زن عراقی»، «تمام روزت با من گذشت»، «چشمان چموش جاشووا»، «این حلزون است یا اژدها»، «صحنه‌ِ آخر» و «نیلوفر مرداب».

خانم روانی ‌پور در مقدمه کتاب نوشته است: «کتاب سرخپوست تنها در زمانه ‌ای آماده چاپ می ‌شود که ارواح خستهِ کشته شدگان جنگ در خوزستان، تشنه، خون گریه می ‌کنند. همزمان صدها شخصیت داستانی اعدام شده توسط سانسور، در ذهن من به خیابانها می ‌ریزند تا در کنار تشنه‌گانِ جان به لب رسیده، فریاد بزنند.»

موسیقی

وای به روزی که بگندد نمک

معاون امور هنری وزارت ارشاد از اظهارات معاون سیاسی، امنیتی استانداری اصفهان درباره ممنوعیت حضور نوازنده زن روی صحنه کنسرتها در شهر اصفهان انتقاد کرد و معاون ابراهیم رئیسی نیز خواستار احترام نهادها به مجوزهای وزارت ارشاد شد.

محمدرضا جان ‌نثاری، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار اصفهان، روز ۲۴ آبان درباره لغو کنسرت علی رضا قربانی در اصفهان گفته بود استفاده از نوازنده زن روی صحنه «تعریف قانونی» ندارد و «عرف» اصفهان اجازه نمی ‌دهد چنین اتفاقی بیفتد.

در واکنش به این سخنان، محمود سالاری، معاون هنری وزارت ارشاد، که پیش از این گفته بود به دلیل لغو کنسرت علی رضا قربانی در اصفهان با او تماس گرفته و «عذرخواهی» کرده است، روز شنبه ۲۷ آبان گفت: «مگر قانون می‌خواهد که کسی بیاید روی صحنه و نوازندگی کند؟»

او مسوولان استانداری اصفهان را به «اعمال سلیقه شخصی» متهم کرد و گفت آنها سلیقه خود را به عنوان «دیانت و عرف» مطرح کرده‌ اند و آن را «مقداری ناپدیرفتنی» دانست.

اما محمود سالاری در پاسخ به اینکه در آینده امکان برگزاری کنسرت در اصفهان وجود خواهد داشت یا نه، گفت «به اندازه ‌ای که زورمان برسد پیگیری انجام خواهیم داد» و سپس اضافه کرد: «خدا کند که زورمان برسد

استقبال از مستند «خواهران» درباره نخستین ارکستر زنان افغانستان

مستندی با نام «خواهران» به سفر «دن بلک ‌ول»‌، موسیقیدان، به کابل، پایتخت افغانستان و ملاقات او با نوازندگان و رهبر «ارکستر زهره» که همه اعضای آن دختران جوان هستند، می ‌پردازد.  

این فیلم را «تونی کلینگر»، فیلمساز ساکن شهر «نورثهمپتون»، در جنوب بریتانیا، تهیه کرده است. او ساختن مستندهای «آن چه ‌کسی»، «عمیقاً بنفش» و فیلم «کارتر را بگیرید» را در کارنامه خود دارد. آقای کلینگر می‌ گوید فیلم جدید او «یکی از فوق ‌العاده‌ ترین قصه‌ های پیروزی» را به نمایش می ‌گذارد.

تمرکز اصلی این فیلم روی دو زن جوان پیشرو با نامهای «نگین خپلواک»، رهبر ارکستر «زهره» و «ظریفه ادیبه»، نوازنده اصلی ویولن در این ارکستر است. این فیلم در جشنواره ‌های بین‌المللی فیلم «کلرادو» و «چیچستر» و همچنین در مجلس عوام بریتانیا به نمایش درآمده است.

عمر اکرم، نوازنده و آهنگساز افغان برای دومین بار نامزد جایزه گرمی شد

در فهرست نامزدهای امسال که در سایت جوایز «گرمی» منتشر شده، آلبوم «لحظه ‌‌های زیبایی» از «عمر اکرم» در بخش «بهترین آلبوم عصر جدید، نغمه یا آوازهای پیرامون» نامزد شده است.

چهار آهنگساز و نوازنده دیگر نیز در این بخش نامزد هستند.

سینما - تئاتر

اکران مستند «پسر ملا» در آمستردام

مستند "پسرملا" درباره زندگی روح ‌الله زم، روزنامه ‌نگاری که در عراق ربوده و اعدام شد، در فستوال "ایدفا" در آمستردام به نمایش درآمد.

وقتی زنان طلبه هستند، چرا ما باید اسیر سلبریتیها باشیم؟

این جمله از افاضات جدید انسیه خزعلی است که به ظاهر معاون رییس جمهور شش کلاسه  در امور زنان و خانواده است؛ یک دایناسور عهد حجری که می خواهد با آموزش اوباش مونث  بیت العنکبوت، هنرپیشه تربیت کرده و آنها را به جان  هنر سینما بیاندازد.

معنای «نداشتن امنیت» را حس کردم

این جمله ایست که مونا فرجاد، بازیگر سرشناس، پس از حمله یک شخص ناشناس به او بر زبان آورد. این بازیگر سینما و تئاتر اعلام کرد شامگاه شنبه در کنار یک رستوران به همراه دوستش مورد حمله یک مرد با قمه و با کلاه مشکی و ماسک بر صورت قرار گرفت. این در حالی است که فرماندهی انتظامی تهران بزرگ این واقعه را «کاملا کذب» خواند.

نمایش داستان «دو مرد» در کلن آلمان

این نمایش که توسط رضا علامه زاده کارگردانی و اجرا شده است، به داستان  عشق پنهان و قدیمی دو مرد می پردازد که به پس از سالها دوری یکدیگر را دوباره یافته اند. این نمایش که تنها یکبار در شهر کلن به اجرا در آمده، به علت تابوشکنی با تشویق و استقبال بی نظیر تماشاچیان مواجه گردید.

نمایش با بازی هومن آذرکلاه، حمید رضا جاودان و سپیده شکری به روی صحنه رفت و داستان دو دوست قدیمی (فیروز و هادی) است که در میانسالی یکدیگر را بعد از سالها در آلمان ملاقات می‌ کنند و در طول بازگویی خاطرات ‌شان مشخص می ‌شود که این دو زمانی عاشق هم بوده ‌اند.

یکی از این دو نفر (فیروز) بیمار است و امید چندانی به زنده ماندن ندارد و  تنها آرزویش این است که هنگام مرگ "سر بر سینه کسی بگذارد که دوستش دارد".

فیروز در بازگویی خاطراتش شاید برای اولین بار تلخ‌ ترین حادثه زندگی‌اش را نیز روایت می‌کند: او در دوران سربازی ‌اش در ایران پس از آنکه در یک جشن با لباس زنانه رقصید، مورد تجاوز جنسی افسر مافوقش قرار می‌گیرد.

این تراژدی با مرگ فیروز در آغوش هادی پایان می‌ گیرد؛ مرگی که آرزویش را داشت.

بازیگران نابینا در نقشهای اصلی سریال جدید نتفلیکس

کارگردان و تهیه‌کننده سریال «همه نورهایی که نمی ‌توانیم ببینیم» محصول جدید شبکه «نتفلیکس» که در آن بازیگران نابینا نقشهای اصلی را بازی می ‌کنند، اعلام کرد که این مجموعه «نقطه عطفی» در استفاده از بازیگران نابینا یا کم‌بینا است.

«شان لوی» درباره استفاده از این هنرپیشه ‌ها در نقشهای اصلی گفت که قصد داشته با این تمهید، شخصیتها را «دقیق و درست» به تصویر بکشد. او استفاده متداول هالیوود از بازیگران با توانایی دیدن در نقش افراد نابینا را باعث «حواس‌پرتی» تماشاگران دانست.

این کارگردان و تهیه‌کننده یافتن بازیگران مناسب برای اقتباس از داستانی به همین نام نوشته «آنتونی دوئر»، نویسنده برنده جایزه «پولیتزر»، را یک «چالش» خواند چون با استفاده از مووسسات معمول انتخاب بازیگر نمی ‌توان افراد نابینا یا کم ‌بینا را برای ایفای نقش پیدا کرد.

هنرهای تجسمی

فراخوان به شرکت در نمایشگاه آنلاین هنرهای تجسمی و صنایع دستی

در یک نمایشگاه آنلاین، هنرهای تجسمی و صنایع دستی هنرمندان معاصر ایران و مکزیک در معرض دید علاقمندان قرار می گیرد. این نمایشگاه  از دوم تا هشتم دی ماه، به مدیریت آیناز زارعی و به صورت انلاین برگزار خواهد شد. مهلت ارسال آثار تا بیستم آذر ماه تعیین شده است. آثار ارسالی می تواند در موضوع و تکنیک و ابعاد بدون محدودیت بوده و هیچ رده سنی هم برای هنرمندان در نظر گرفته نشده است.

این آثار می تواند شامل نقاشی، عکاسی، خوشنویسی، کالیگرافی، تذهیب، دیجیتال آرت، حجم، نگارگری، تصویرسازی، کاریکاتور، موزاییک کاری، چاپ دستی، نقاشی روی پارچه و سفال، آینه کاری، جواهر سازی و عروسک سازی باشد.

غلاقمندان جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانند باتلفن ۰۹۱۲۰۲۰۹۳۳۲ خانم زارعی تماس بگیرند.

 (منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: رادیو فردا، صدای آمریکا، دویچه وله، بی بی سی، فیس بوک مهرداد خامنه، جنگ خبر)

 

  منبع: نبرد خلق شماره ۴۷۰، چهارشنبه یکم آذر ۱۴۰۲ - ۲۲ نوامبر ۲۰۲۳

 https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول