دانشگاه در ماهی که گذشت ( آبان ۱۴۰۲)

کامران عالمی نژاد

 

بیانیه جمعی از دانشجویان دانشگاه علامه

دانشجویان دانشگاه علامه پیرامون بازداشت و محاکمه دو روزنامه نگار زندانی بیانیه ای منتشر کردند. در بخشهایی از این بیانیه که روز سه شنبه ۲ آبان منتشر شده، آمده است: «به نام حقیقت و به یاد راویان آن

نیلوفر حامدی و الهه محمدی که بیش از یک سال است در بازداشت غیرقانونی به سر می‌برند، امروز روی هم به ۲۵ سال زندان محکوم شدند که ۱۳ سال آن قابلیت اجرا دارد؛ ۶ سال الهه و ۷ سال نیلوفر.

... به دانشگاه می‌نگریم، جایی که پرشده است از نمادهایی که می‌ خواهد حقیقت را به محاق ببرد. تصاویری می ‌بینیم که می ‌گوید: "به دانشگاهِ جمهوری اسلامی خوش آمدید". تصاویر دیگری در شهر با مضامین مشترک در پلهای عابر و ساختمانهای حکومتی نقش می‌ بندد که همه بر محاق بردن عامدانه حقیقت و تحریف آن دلالت دارد.

... حکومت تلاش می ‌کند تا با به بند کشیدن راویانی چون الهه و نیلوفر، حذف شان از حرفه روزنامه‌ نگاری و متهم کردن شان به اتهاماتی مضحک، روایتهای دروغین خود را جایگزین حقیقتی کند که با قلم این روزنامه ‌نگاران افشا شد. در این جنبش، روایتگری سلاحی شد که ساختار دروغین شان توان ایستادگی دربرابر آن را نداشت.

... با این احکامی که برای این دو روزنامه ‌نگار صادر شد، سرکوبی که هر جمعه بر زاهدان تحمیل می‌ شود، بازداشت روزنامه ‌نگاری که رفت تا از آرمیتا گرواند خبر تهیه کند، همچنین شواهد دیگری که هر روز لمس و تجربه می ‌کنیم؛ می ‌توانیم بگوییم تقابل با جامعه که از چند دهه پیش شروع شد، امروز به اوج خود رسیده است.

... در اوج فجایعی که مستبدین رقم می‌زنند، الگوهایی مانند این دو روزنامه ‌نگار، ماندگار و تکثیر می ‌شود، از طرفی گواه این می ‌شوند که ثبت و ضبط حقیقت در این زمانه کاری بزرگ و انسانی است و هزینه‌ هایش نامعلوم؛ آن هم در زندانها و بازداشتگاههایی که بیشتر به قتلگاه می‌ ماند. قتلگاهی که روح و جان جواد روحی را گرفت و در تلاش بود تا صدای ستار بهشتی را نهان نگاه دارد.

اکنون با تمام روزها و سالهایی که به نیلوفر حامدی و الهه محمدی تحمیل شده، زندگیهایی که سلب شده و بیدادگاههایی که برپا شده است، راهِ آزادی با وجود چنین کنشگرانی از بیراهه ‌ها عیان ‌تر شده است.»

 

اعتراض دانشجویان دانشکده ارتباطات دانشگاه علامه

دانشجویان دانشکده ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی روز سه شنبه ۲ آبان، اعتراض خود را با نصب پوستر هایی در دانشکده، که در آن به مساله سرکوب زاهدان، وضعیت آرمیتا گراوند و حکم ناعادلانه خبرنگاران جنبش زن زندگی آزادی پرداخته شده بود را به نمایش گذاشتند.

 

در گرامیداشت یاد آرمیتا گراوند

روز چهارشنبه ۳ آبان، دانشجویان دانشکده روانشناسی دانشگاه تهران و روز شنبه ۶ آبان، دانتشجویان دانشگاه الزهرا با انتشار متن و عکسهایی از آرمیتا گراوند در سطح دانشگاه یاد این شهید راه آزادی را گرامی داشتند.

 

ممنوع الورودی گسترده دانشجویان دانشگاه الزهرا

یکشنبه ۷ آبان، گیت ورودی دانشگاه الزهرا در اقدامی عجیب و غیرقانونی، به بهانه‌های واهی و حتی بدون ارائه دلیل، تعداد زیادی از دانشجویان را ممنوع ‌الورود کرد. ممنوع الورودی به دانشگاه بدون طی مراحل آن، غیرقانونی است؛ اما در کمال تاسف طی ماه‌های اخیر رفتارهای غیرقانونی بخش ثابتی از عملکرد مسئولین دانشگاههای مختلف کشور شده است.

 

جولان گزمه ‌های حجاب اجباری در دانشگاه

با آغاز سال تحصیلی جدید، دانشجویان زیادی به کمیته انضباطی احضار شده و احکام سنگینی دریافت کرده‌ اند؛ احکامی که در اکثر موارد، به بهانه عدم رعایت حجاب صادر شده ‌اند. علاوه بر دانشجویانی که برای اولین بار احضاریه دریافت کرده و مجبور به امضای تعهدنامه شده ‌اند، تعداد زیادی نیز که احکام معلق داشتند، بدون تشکیل جلسه شورای بدوی و تنها با یک تماس از سمت کمیته انضباطی اطلاع یافته ‌اند که احکام معلق‌ شان اجرایی شده است.

تعداد احضارهای چند هفته اخیر حتی در مقایسه با دوران اوج اعتراضات سال گذشته نیز بی‌ سابقه است. با اینکه هنوز آمار دقیقی وجود ندارد، اما تخمین زده می‌شود در هفته اول آبان بیش از ۵۰ دانشجو به بهانه حجاب به کمیته انضباطی احضار شده و احکام مختلفی، از توبیخ تا تعلیق، دریافت کرده ‌اند.

شایان ذکر است که کمیته انضباطی دانشجویان احضارشده را تهدید کرده تا احکام خود را رسانه‌ ای نکنند. این موضوع در کنار وعده تخفیف حکم در مرحله تجدیدنظر (امری که عموما اتفاق نمی ‌افتد) سبب شده تا تعداد دقیق دانشجویانی که حکم انضباطی دریافت کرده ‌اند نامشخص باشد.

فراتر از برخورد در کمیته انضباطی، حراست دانشگاه نیز به طور جدی مشغول آزار و اذیت دانشجویان به بهانه پوشش است. از رها کردن افسار "حجاب بانها" در سطح پردیسها گرفته تا جلوگیری از ورود دانشجویانی که پوش شان باب میل نیروهای حراست نیست: فشار حراست برای تحمیل حجاب اجباری کم ‌سابقه است.

 

صعود نمادین جمعی از دانشجویان به یاد آرمیتا گراوند

تعدادی از دانشجویان دانشگاه تربیت معلم با صعودی نمادین در روز پنجشنبه ۱۱ آبان، یاد آرمیتا گراوند را گرامی داشتند و در متنی چنین نوشتند: «ما به کوهستان آمده‌ ایم تا درخشیدن خورشید را پس از تاریکی شب به نظاره بنشینیم و با تو، آرمیتا، پیمان ببندیم که برای ایرانی مبارزه کنیم که وقتی در خیابانهایش قدم می ‌زنیم احساس کنیم به آن تعلق داریم و پذیرای حضور آزادمان است و مأوای امنمان.

قابهایی که در نهایت شب و در نهایت تاریکی دریچه‌ ای بودند برای نگریستنت به کوچۀ خوشبختی اکنون خالی مانده ‌اند، زیرا دیوان شب شور زندگی را یکباره از دستهایت ربودند. ما آمده ‌ایم تا دستهایمان را به هم دهیم و بر صفحۀ تاریخ نقشی از زندگی و آزادی بزنیم و یاد تو را جاودانه نگاه داریم.»

 

یورش وحشیانه به کارکنان و اعضای هیات علمی دانشگاه شهرکرد

یورش ددمنشانه  نیروهای حراست اداره راه و شهرسازی استان چهارمحال و بختیاری با شوکر به کارکنان و اعضای هیات علمی دانشگاه شهرکرد و ضرب و شتم آنها به دلیل مقاومت دربرابر تخریب دیوار دانشگاه و تصرف اراضی شرقی این واحد آموزش عالی.

فیلمها، تصاویر و گزارشهای منتشره در شبکه های اجتماعی حاکی از یورش ددمنشانه روز پنجشنبه 11 آبان نیروهای حراست اداره راه و شهرسازی استان چهارمحال و بختیاری به کارکنان و اعضای هیات علمی دانشگاه شهرکرد و ضرب و شتم آنها به دلیل مقاومت دربرابر تخریب دیوار دانشگاه و تصرف اراضی شرقی این واحد آموزش عالی است.

 

تجمع دانشجویان دانشکده فرخی سیستانی زابل

دوشنبه شب 15 آبان، دانشجویان دانشکده فرخی سیستانی زابل برای اعتراض به  کیفیت نامناسب غذای سلف سرویس دست به تجمع در داخل و بیرون ساختمان سلف سرویس زدند وبرای ابراز نارضایتی شعارهایی علیه مسئولان دانشکده سردادند.

 

اعتصاب غذا برای اعتراض به وضعیت تغذیه

روز سه شنبه ۱۶ آبان، دانشجویان دانشگاه هنر اصفهان در اعتراض به افزایش بی‌رویه قیمت غذا و مناسب نبودن کیفیت غذای دانشگاه اقدام به اعتصاب غذا کردند. در این اقدام دانشجویان غذای خود را در محوطه سلف دانشگاه بر روی زمین چیدند.

 

بیانیه گروهی از فعالان دانشجویی دانشگاه علامه

روز چهارشنبه ۱۷ آبان، گروهی از فعالان دانشجویی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی در پی توهین جمشیدیها به دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران و در حمایت از دانشجویان بیانیه ای منتشر کردند که در زیر بخشهایی از آن را می خوانید: «از کرامات شیخ ما این است...

امروز فیلمی از فحاشی غلامرضا جمشیدیها رئیس دانشکده علوم اجتماعی تهران منتشر شد که در آن با وقاحت تمام دانشجویان را فاحشه و دانشکده را فاحشه ‌خانه می ‌نامد.

این اصطلاحات و چنین منشی به هیچوجه از سوی فردی که ادعای ریاست یک محیط علمی را برعهده دارد پذیرفته نیست. جمشیدیها نه تنها فاقد پیشینه علمی مناسب است بلکه حداقلی ‌ترین صلاحیتهای لازم برای ارتباط اجتماعی را هم دارا نیست.

توهین به دانشجویان علوم اجتماعی گویا سنتی در میان روسای این دانشکدگان است. در جنبش اخیر نیز ریاست دانشکده علوم اجتماعی علامه، دانشجویان را با الفاظی همچون "کدو" و "گَله" خطاب کرده بود. پیش‌فرض این است که روسای دانشکده‌ ها باید حامی و همراه دانشجویان خود باشند؛ اما در وضعیتی به سر می ‌بریم که مسئولان دانشگاه نفرتی بنیادین از دانش و دانشجو دارند. به صورتی که یکی با شنیدن نام آکادمی، دانشکده را محل "فاحشه‌ گری" می ‌نامد و دیگری با شنیدن اعتراض دانشجویان، می ‌گوید که در دانشکدهِ "من" جایی برای هوچیگری نیست! این مساله تنها محدود به یکی دو دانشکده خاص نیست؛ در دانشکده زبان و ادبیات فارسی نیز عبدالرضا سیف با ریاست کودکانه خود فضا را برای هرگونه فعالیت علمی و دانشجویی محدود ساخته و حتی پا از قلمرو خود فراتر گذاشته دانشجویان دانشکده هنرهای زیبا را "رقاص" خطاب می‌ کند.

این وضعیت چنین باقی نخواهد ماند. چه بسا در زمانه ‌ای نزدیک اندیشه ‌ها و نگاشته ‌های همین دانشجویانِ همواره زیر ضرب اما سرافراز، با پوستِ تن این کتاب ‌سوزان جلد خواهد گشت.

 

محرومیت تحصیلی شماری از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قم

دانشگاه علوم پزشکی قم با صدور احکام انضباطی تعدادی از دانشجویان این دانشگاه را به اتهام «ساختارشکنی و ترویج اباحه‌گری در فضای مجازی» به منع و محرومیت از تحصیل، ۱ تا ۴ نیمسال تحصیلی محکوم کرد.

مهران لاچینی، دبیر کمیته انضباطی دانشگاه علوم پزشکی قم، روز چهارشنبه ۱۷ آبان گفت: پس از انجام مصاحبه و تفهیم اتهام، جلسه کمیته انضباطی دانشگاه با حضور تمام اعضا برگزار و پس از استماع دفاعیات متخلفین، برای این افراد احکام انضباطی منع تحصیل از ۱ تا ۴ نیمسال تحصیلی صادر شد.

 

اعتصاب دانشجویان دانشگاه تربیت‌ مدرس

در دانشگاه تربیت مدرس، فراخوانهایی جهت اعتصاب در تاریخ ۲۱ و ۲۲ آبان در اعتراض به فشار حراست و خفقان حاکم بر دانشگاه، منتشر شده‌ که با استقبال دانشجویان همراه شده است. در پاسخ به فراخوان، دانشجویان در این دو روز از رفتن به کلاسهای درس، کتابخانه‌ مرکزی و برخی آزمایشگاهها خودداری کردند.

در همین حال مقامات دانشگاه تلاش بر عادی نشان دادن وضعیت دانشگاه در دو روز اخیر کردند؛ اما گزارشات متعددی از پیوستن دانشجویان به اعتصاب منتشر شده است.

این اعتصاب در واکنش به فشارها و سیاستهایی است که حراست دانشگاه از مهرماه امسال بر فضای دانشگاه و خوابگاههای دخترانه اعمال کرده است.

 

بیانیۀ پایانی اعتصاب دانشجویان دانشگاه تربیت‌مدرس

روز دوشنبه ۲۲ آبان، دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس پس از ۲ روز، اعتصاب خود را با صدور بیانیه‌ ای پایان دادند.

بخشهایی از متن این بیانیه به شرح زیر است:

«دانشگاه ما را اشغال کرده ‌اند و در آن حکومت نظامی برپا کرده ‌اند. اگر حرفی بزنیم و اعتراضی کنیم، جواب شان خشونت است و توهین و کمیته انضباطی. روزی نیست که از آزار و اذیت حراست دانشگاه و لباس شخصیها در امان باشیم؛ هر روز به ما توهین می ‌کنند، برخورد فیزیکی می ‌کنند، تهدید و احضار می ‌کنند و حریم خصوصی ‌مان را نقض می ‌کنند. دانشجویان اما سکوت نکردند، جواب هر تذکر و توهین را با منطق و دلیل دادند و اعتراض شان را تک‌تک یا با نامه‌ های گروهی نشان دادند، اما دریغ از یک گام امیدبخش از سوی دانشگاه. واکنش مدیریت دانشگاه و حراست افزایش روزافزون فشار و خفقان و آزار و اذیت بود. هدفشان این است که دانشجویان ترسیده و خموده و افسرده و جداافتاده باشند و صدایی از جایی بلند نشود. می‌خواهند با زور ما را ساکت کنند‌....

تاریخ جنبش دانشجویی تکرار یک حرف است: "دانشجو تن به سکوت نمی‌دهد." دانشگاه محل زندگی ماست....

محورهای اصلی مطالبات ما در این اعتصاب بدین شرح بوده است:

۱. فضای امنیتی و خفقان سطح دانشگاه:

نیروهای حراست از فضای دانشجویی دانشگاه خارج و به پستهای نگهبانی خود محدود شوند. اسامی نیروهای حراستی روی لباس شان درج شود و همه ملزم به پوشیدن لباس فرم حراست شوند.

۲. پوشش: آزار و اذیت دانشجویان به ‌خاطر پوشش با تذکرهای زبانی، خشونت فیزیکی، تلفن و احضارهای غیرقانونی حراست و پرونده ‌سازی در کمیته‌های انضباطی پایان یابد.

۳. پرونده‌سازی امنیتی: پرونده ‌سازی برای دانشجویان توسط حراست و دیگر نیروهای فشار از طریق احضار و ایجاد رعب و وحشت و نشر اطلاعات شخصی در فضای مجازی پایان یابد.

۴. ورود و خروج: مقررات جدید اِعمال‌شده برای ورود و خروج دانشجویان به دانشگاه لغو شود، گیتهای ورود و خروج و تفکیک جنسیتی آن برداشته شود. محدودیتهای جدید در ساعت ورود و خروج خوابگاه لغو شود، ورود و خروج تاکسیهای اینترنتی و خریدهای اینترنتی برای دانشجویان خوابگاهی تسهیل شود.

این تنها بخشی از مشکلات صنفی گسترده‌ای است که ما دانشجویان هر روزه با آن‌ها درگیریم و این اعتصابمان را معطوف به آن‌ها کردیم. بدیهی‌ است که ما دست از پیگیری کلیه‌ی مطالبات دانشجویی خود برنخواهیم داشت و اعتراضات ما ادامه خواهد یافت.»

 

انسیه خزعلی: دختران دانشجوی غزه را در ایران بورسیه می‌ کنیم

معاون امور زنان و خانواده رئیسی روز دوشنبه ۲۲ آبان گفت: دولت جمهوری اسلامی از تحصیل دختران دانشجوی غزه در ایران حمایت می ‌کند و در اولین اقدام، سه نفر از آنها «در حرکتی نمادین» در دانشگاه بوعلی سینا در همدان «بورسیه» می ‌شوند.

انسیه خزعلی البته توضیح نداد منظور از بورسیه شدن نمادین آنها چیست و به جزئیات بیشتری در این زمینه اشاره نکرد، اما ابراز امیدواری کرد که این اقدام در سایر دانشگاهها «گسترش» یابد.

 

جشن پایان تحصیل با پوشش اختیاری

تعدادی از دانشجویان پردیس جزیره کیش دانشگاه صنعتی شریف در مراسم پایان تحصیل که روز پنجشنبه ۲۵ آبان برگزار شد، با پوشش اختیاری حاضر شدند. تعدادی از دختران بدون حجاب اجباری در کنار دختران با حجاب و برخی پسران با کراوات بر روی صحنه رفته و عکس دسته ‌جمعی انداختند

خبرها و ویدئو منتشر شده از این مراسم با واکنش شماری از کاربران روبرو شد. کاربران منتقد حکومت ایران حضور این دانشجویان را بدون حجاب اجباری نشان دهنده شکست حکومت در ادامه سیاست حجاب اجباری دانسته ‌اند. ‌

اما کاربران طرفدار حکومت ایران خواهان برخورد با این دانشجویان و اساتید شده‌اند. ‌

سخنگوی وزارت علوم ایران هم گفته است به دستور وزیر علوم اتفاقات پردیس صنعتی شریف پیگیری می‌ شود و نتیجه در ۴۸ ساعت آینده اعلام می ‌شود. ‌

روز شنبه ۲۷ آبان ۱۴۰۲، یک خبرگزاری حکومتی گزارش داد که؛ در پی انتشار تصاویری از حضور دانشجویان دختر «بدون حجاب اجباری» در مراسم پایان تحصیل پردیس کیش دانشگاه صنعتی شریف، سخنگوی وزارت علوم آن را «مراسمی ناهنجار» خواند و اعلام کرد که وزیر علوم دستور «برخورد جدی» با همه افراد مرتبط با این مراسم را صادر کرده است.

سرانجام علی شمسی ‌پور،‌ سخنگوی وزارت علوم،‌ تحقیقات و فناوری از برکناری رئیس دانشگاه صنعتی شریف خبر داد. او در پستی در شبکه ایکس نوشت؛ عباس موسوی عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف به عنوان سرپرست جدید این دانشگاه معرفی شده است.

پردیس بین‌الملل کیش دانشگاه شریف در شمال شرقی این جزیره قرار دارد و با ۹۰۰ دانشجو از جمله زیر مجموعه‌های دانشگاه صنعتی شریف است.

 

اعتراض دانشجویان علم و صنعت

روز ۲۹ آبان ۱۴۰۲ دانشجویان دانشگاه علم و صنعت در اعتراض به کیفیت پایین غذای سلف و حذف دورچینها، افزایش هزینه ‌ها، عدم رسیدگی به وضعیت غذای خوابگاهها و بهداشت ظروف سلف، با تحریم دو سلف مرکزی و یاس ظرف غذای خود را در صحن دانشگاه رها کردند.

 

اعتصاب در دانشگاه بهشتی (ملی پیشین)

دانشجویان دانشکده روانشناسی دانشگاه شهید بهشتی در اعتراض به فضای امنیتی و حمله غیرقانونی کارمندان حراست به دانشجویان و کلاس درس در تاریخ ۳۰آبان ۱۴۰۲ با عدم حضور و تحریم کلاسها اقدام به تجمع کردند.

در اقدامی غیرمنتظره امروز ۲۹ آبان ماه تعدادی از نیروهای حراست فیزیکی دانشگاه به کتابخانه و داخل کلاسهای درس دانشکده روانشناسی حمله کرده و زمانی که استاد مشغول تدریس بوده کارت دانشجویان دخترانی که مقنعه از سرشان افتاده بود را ضبط کردند.

دانشجویان در بیانیه اعتصاب خود اعلام کردند: «ما دانشجویان دانشکده روانشناسی باور داریم که این اقدامات به تعطیلی فضای آموزشی و پژوهشی دانشکده منجر خواهد شد و همچنین بدیهی ترین حقوق، از جمله حق امنیت دانشجویان را به خطر اندخته و به کاهش درک و تعامل میان دین باوران و سایر اعضای جامعه دانشگاهی می انجامد.  این اقدامات تنها به سود متعصبین و سودجویانی است که در پوشش دین،  تنها به قدرت نمایی و ارضای اهداف دیگرآزارانه خود مشغولند.»

 

(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: کانال تلگرام شوراهای صنفی دانشجویان کشور، کانال تلگرام دانشگاه تهران - دانشجو، رادیو فردا، بی بی سی)

  منبع: نبرد خلق شماره ۴۷۰، چهارشنبه یکم آذر ۱۴۰۲ - ۲۲ نوامبر ۲۰۲۳

 https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول