زنان در مسیر رهایی (مهر ۱۴۰۲)

اسد طاهری

کسب یک سوم کرسیهای مجلس سفلی و ایالتی هند توسط زنان

پارلمان هند لایحه ‌ای را تصویب کرد که بر اساس آن، زنان در مجلس سفلی و مجالس ایالتی یک سوم کرسیها را در اختیار می گیرند. اما به نظر می‌رسد این کشور تا رسیدن به این نقطه عطف تاریخی در مجالس خود فاصله زیادی دارد زیرا این قانون تنها پس از تکمیل سرشماری بعدی هند و ترسیم مجدد مرزهای حوزه ‌های انتخابیه اجرا می ‌شود. انتظار می‌رود این فرآیندهای پیچیده چندین سال طول بکشد.

روز چهارشنبه (۲۰ سپتامبر/۲۹ شهریور)، لوک سبها یا مجلس سفلی هند، قانون «احترام به قدرت زنان» را به اتفاق آرا - با رأی موافق۴۵۴ نماینده از ۴۵۶ نماینده حاضر، تصویب کرد.

روز پنجشنبه (۲۱ سپتامبر/۳۰ شهریور) هم، مجلس علیا یا راجیا سبها، این لایحه را مورد بحث قرار داد و به اتفاق آرا تصویب کرد.

اکنون این لایحه باید به امضای رئیس جمهور برسد تا به قانون تبدیل شود، اما تحلیلگران می ‌گویند که این یک امر تشریفاتی است و رئیس جمهور آن را امضا می‌ کند.

تصویب این لایحه که بیش از ربع قرن در دست بررسی بوده، از سوی دولت «تاریخی» توصیف شده است. نخست وزیر نارندرا مودی گفته است که این امر«توانمندی زنان را تقویت می ‌کند و امکان مشارکت بیشتر زنان را در روند سیاسی ما فراهم می کند».

اما سیاستمداران مخالف، دولت را به «خیانت به میلیونها زن و دختر هندی» با مبهم نگه داشتن جدول زمانی اجرای آن متهم می ‌کنند.

سونیا گاندی، رئیس سابق حزب کنگره که پیش از این خواستار اجرای فوری آن شده بود، پرسیده: « زنان باید چند سال منتظر بمانند؛ دو، چهار، هشت سال؟»

او گفته بود که به طور خاص باید کرسیهایی را برای زنان متعلق به گروههای فرودست‌ تر اجتماعی-اقتصادی و برخی کاستها در نظرگرفت.

زنان ایران در بازیهای آسیایی

نوزدهمین دوره از بازیهای آسیایی در هانگژو (چین) برگزار شد. دومین روز این بازیها در شرایطی با رقابت ورزشکاران ایران در رشته های مختلف پیگیری شد که در روز اول تعداد شکستها و حذف شده ها از موقعیتها بیشتر بود. در ادامه روز بعد دختران ایران در تکواندو، دوچرخه سواری و قایقرانی صاحب مدال شدند. تا روز دوم مسابقات از ۸ مدال به دست آمده در کاروان ایران ۵ مدال توسط بانوان کسب شده است.

دختران ورزشکار ایرانی در بازیهای آسیایی پس از کسب مدال در حمایت از آسیب دیدگان چشمی جنبش انقلابی مردم ایران هنگام عکس یادگاری مدالهای خود را بر روی چشمان شان قرار دادند.

بازی‌های آسیایی یک رویداد چند ورزشی در قاره آسیاست که از ۲۳ سپتامبر (شنبه یکم مهر) تا ۸ اکتبر ۲۰۲۳ (یکشنبه ۱۶ مهر) در هانگژو، استان ژجیانگ، چین برگزار شد.

نرگس محمدی، برنده ایرانی جایزه صلح نوبل

نام نرگس محمدی که در یک دهه گذشته به عنوان یکی از صریح ‌اللهجه ‌ترین منتقدان حکومت ایران جا افتاده است، پیش از آن بیشتر به خاطر نظارت بر وضعیت حقوق بشر در این کشور مطرح بود.

خانم محمدی اگرچه سابقه بازداشت در اواخر دهه هفتاد شمسی را دارد اما بازداشت او در سال ۱۳۸۹ در مقام نایب رئیسی و سخنگویی کانون مدافعان حقوق بشر بود که نامش را بیش از پیش در کانون توجه قرار داد.

او عضو نهادی بود که در اوج فعالیتهایش در اواسط دهه هشتاد شمسی، نظارت بر وضعیت حقوق بشر در ایران و دفاع از متهمان و زندانیان سیاسی در این کشور را بر عهده داشت.

کانون مدافعان حقوق بشر که ریاست آن برعهده شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل ۲۰۰۳ است، پیش از پلمپ دفتر آن در تهران، محل حضور شماری از شناخته‌‌ شده‌ ترین وکلای حقوق بشری ایران مانند عبدالفتاح سلطانی، محمد شریف، محمد سیف‌زاده و محمدعلی دادخواه بود.

خانم محمدی در همان زمانها علاوه بر کانون مدافعان حقوق بشر در شورای ملی صلح به عنوان رئیس هیات اجرایی آن فعال شد و بعدها در کارزار «لغو گام به گام اعدام»، موسوم به «لگام» مشغول به فعالیت شد.

او در سال‌های گذشته با اتخاذ مواضعی مانند «لزوم گذار از حکومت جمهوری اسلامی و استبداد دینی» و همچنین «تحریم انتخابات»، لحن تندتری به فعالیتهایش داده است.

خانم محمدی از جمله ۱۵ فعال سیاسی و مدنی ایرانی است که حکومت ایران را «اصلاح ‌ناپذیر» دانسته و خواستار برگزاری همه ‌پرسی تحت نظارت سازمان ملل متحد شده است.

او همچنین در بهمن سال ۱۳۹۸ از مردم ایران خواست که «به حرمت خون کشته‌شدگان آبان» در انتخابات مجلس شرکت نکنند.

 (منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: یورونیوز، دویچه وله، بی بی سی)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۶۹، دوشنبه یکم آبان ۱۴۰۲ - ۲۳ اکتبر ۲۰۲۳

 https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول