زنان در مسیر رهایی (شهریور ۱۴۰۲) اسد طاهری
منع ورود عکاسان زن به ورزشگاه مردان پرتو جغتایی خبرنگار و عکاس ورزشی با انتشار تصاویری از حضور خود در اولین تمرین تیم ملی فوتبال ایران، در توییتر خود نوشت: هنوز یک سال نشده باز «حضور عکاسان زن» در تمرینات تیم فوتبال ممنوع شده است. این عکاس ورزشی روز چهارشنبه یکم شهریور ضمن اشاره به محدودیتها و تبعیضهای جنسیتی در خصوص ورود زنان عکاس خبرنگار برای پوشش رسانه ای برنامه های ورزشی، نوشت: برای بازی مقدماتی جام جهانی که در ایران برگزار می شد، فیفا برای همە عکاس خبرنگاران زنی که مجوزهای لازم را داشتند «آی دی کارت به همراه هولوگرام صادر کرده بود» اما دقیقا جلوی در ورودی ورزشگاه مانع ورود زنان عکاس خبرنگار شدند. در پاسخ چرایی این اقدام، هر ارگانی ارگان و نهاد دیگری را مسئول می دانست و پاسخ روشنی نمی دادند. پیشتر نیز، پریسا پورطاهریان یکی دیگر از عکاسان ورزشی، در پی ممنوعیت وردش به ورزشگاه در جریان دیدار بازی نساجی مازندران و ذوب آهن اصفهان، از روی پشت بامهای مجاور اقدام به عکاسی کرده بود.
ممانعت طالبان از سفر تحصیلی دختران دانشجو به دبی در ادامهِ تسلط گروە طالبان بر افغانستان و تشدید محدودیتها علیە زنان در این کشور، روز چهارشنبە یکم شهریور یک سازمان امارتی کە برای دختران افغانستان بورسیە تحصیلی فراهم کردە، اعلام کرد نیروهای طالبان مانع سفر این دختران بە امارات شدند. تعداد این دانشجویان دختر ۱۰۰ نفر است کە بیش از ۳۵ تن از آنها با وجود داشتن مَحرَم شرعی نیز اجازه سفر نیافتند. خلف احمد الحبتور رئيس مجموعة «الحبتور» با انتشار پیامی ویدئویی در صفحە ایکس گفت: من قادر نیستم ناامیدی را که حالا احساس می کنم بیان دارم، چون که دانشجویان دختر افغان که من برایشان بورسیه تحصیلی فراهم کرده بودم، نتوانستند به دبی بیایند. وی در بخش دیگری از پیام خود گفت: در همکاری با دانشگاه دبی برای این دختران افغان زمینه تحصیل را فراهم کرده، اما طالبان مانع سفر آنها شده است. خلف احمد الحبتور ضمن درخواست از همهِ سازمانها برای حمایت و کمک بە این دختران دانشجو گفت: این اقدام طالبان یک تراژدی عمیق است، ضربه ای به بنیادهای بشریت، تحصیل، برابری و عدالت است.
۴۴ سال خشونت سیستماتیک دولتی به نام حفظ حجاب بر زنان ایران روز آدینه ۳ شهریور، کمپین توقف قتلهای ناموسی به مناسبت سالگرد قتل ژینا امینی و آغاز جنبش انقلابی زن، زندگی، آزادی با انتشار بیانیه ای افزایش قتلهای «ناموسی» و انواع خشونت علیه زنان را ثمرهِ قوانینی چون حجاب اجباری، قانون تعدد زوجات، حق حضانت، قانون خانواده و نظایر آنها دانسته و خواستار برچیده شدن گشت ارشاد و قانون «حجاب و عفاف» که باعث افزایش خشونت علیه زنان توسط عوامل حکومتی و نیروهای امنیتی شده، شد و از گروههای سیاسی ایرانی در داخل و خارج از کشور، گزارشگر ویژهِ حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، گزارشگر ویژهِ منع خشونت علیه زنان و کمیسیون بینالمللی مستقل کشف حقیقت، خواست که این اقدامات ضد بشری و ضد قوانین بینالمللی را به صورت قاطع محکوم کنند و قاطعاً از دولت جمهوری اسلامی بخواهند گشت ارشاد را جمع کرده و اجرای قانون «عفاف و حجاب» را متوقف کند.
مسابقات والیبال آسیا و حضور زنان مسابقات والیبال قهرمانی ۲۰۲۳ مردان آسیا از ۲۸ مرداد تا ۴ شهریور با حضور ۱۸ تیم به میزبانی شهر اورمیه در سالن ۶ هزار نفری غدیر و سالن ۳ هزار نفری آهن دوست برگزار شد. با اعلام فدراسیون والیبال، زنان نیز می توانند در این مسابقات به عنوان تماشاگر حضور داشته باشند اما در این بین محدودیتهای بسیاری بر زنان اعمال شده است. چند روز مانده به شروع مسابقات و با آغاز بلیط فروشی سیستم اینترنتی فروش بلیط برای زنان در دسترس نبود و تنها در ساعات پایانی زنان تنوانستند بلیط تهیه کنند. ظرفیت تهیهِ بلیط برای زنان در سایت برای برخی بازیها صفر نوشته شده و زنان حق ندارند در تمام بازیها حضور داشته باشند. در این مسابقات تفکیک جنسیتی صندلی تماشاگر به چشم می خورد و تنها قسمت کوچکی از ظرفیت سالن به زنان اختصاص یافته بود. زنان تماشاگر مسابقات از لحاظ رعایت حجاب بسیار تحت فشار بودند و در داخل سالن نیروهای چادری بسیاری در قسمت زنان حضور داشتند و عمده تذکر آنها در مورد حجاب و پوشش بود. با وجود این شرایط سخت زنان والیبال دوست میدان مبارزه را خالی نکردند. همین امر حکومت را ترسانده و ظرفیت تهیهِ بلیط را برای زنان در اکثر مسابقات صفر کرد.
یک زن بە دلیل پاسخ رد مورد اسیدپاشی قرار گرفت شامگاه پنجشنبه ٩ شهریور خبرگزاریهای حکومتی اعلام کردند که؛ یک مرد جوان با نام حمید با ورود به یک مغازهِ فست فود در بلوار فردوس، زن میانسال به نام ستاره را گروگان گرفته و او را مورد اسیدپاشی قرار می دهد. حمید پس از بازداشت، انگیزهِ خود از اقدام مذکور را، مخالفت این زن با پیشنهاد ازدواج وی عنوان کرد. شاهدان این ماجرا بلافاصله با پلیس تماس می گیرند و بدین ترتیب مأموران با ورود به محل، مرد جوان را بازداشت کردند. با ورود به مغازه، مشخص شد ستاره توسط مرد جوان مورد اسید پاشی قرار گرفته است. وی برای سیر مراحل درمان به بیمارستان منتقل شد.
حضور رویا نونهالی با پوشش اختیاری در خانه هنرمندان شنبه ۱۱ شهریور، رویا نونهالی بازیگر مطرح سینما و تئاتر ایران در برنامه ای که به مناسبت بزرگداشت ایران درودی نقاش و منتقد ادبی در سالن استاد شهناز در خانه هنرمندان برگزار شد، با پوشش اختیاری در این برنامە شرکت و سخنرانی کرد. رویا نونهالی بازیگر سینما، همچنین از داوران مسابقه پرخرج استعدادیابی عصر جدید بود که از شبکه ۳ صدا و سیما پخش شده است. پس از آغاز جنبش انقلابی، بازیگران بسیاری از این انقلاب حمایت کردند و نافرمانی مدنی از جملە سرپیچی از قوانین اجباری از جملە مهمترین اقدامات بازیگران برای حمایت از قیام کنندگان است. در این برنامه حضور زنان با پوشش اختیاری بسیار قابل توجه بوده است.
اصرار زنان شهر سویدا سوریه بر ادامه اعتراضات حضور گسترده و فشردهِ شهروندان شهر سویدا در سوریه به ویژه زنان در پانزدهمین روز اعتراضها برای تغییر در ادارهِ سیاسی کل این کشور همچنان ادامه دارد. روز یکشنبه ۱۲ شهریور، معترضان خواهان آزادی جامعه، اجرای قطعنامهِ ٢٢۵۴ و وحدت صفوف بین تمامی اتنیکهای سوریه شدند. نکتهِ قابل توجه این است که معترضان تصاویری از هورین خلف که توسط مزدوران وابسته به اشغالگران ترکیه در سال ٢٠١٩ به قتل رسید و بنرهایی که روی آن نوشته شده بود «خون هورین خلف در سویدا گل می دهد» حمل می کردند. منال حسن، فعال مدنی در سویدا، در خصوص اعتراضهای شهر سویدا گفت که زنان که در خط مقدم تظاهرات حضور دارند، خواستار یک زندگی آزاد، دموکراتیک و برابر هستند. وی توضیح داد که شرکت کنندگان در اعتراضها خواستار «سرنگونی رژیم اسد» هستند و خاطرنشان کرد که «شهروندان سویدا مانند سایر شهرهای سوریه با مشکل اقتصادی بزرگی روبرو هستند، در حالی که شهر شاهد هرج و مرج امنیتی است، مواد مخدر و حمل سلاح در بین مردم افزایش یافته است.» وی در مورد نقش زنان در اعتراضها گفت: «زنان رهبر تظاهرات هستند، آنها با فرزندان خود به خیابان آمدند و خواستار یک زندگی آزاد، دموکراتیک و برابر شدند. زنان در سویدا برای به دست آوردن آزادی و حقوق خود مبارزهِ بزرگی را انجام می دهند. مشارکت زیاد زنان در این اعتراضها نشان دهندهِ میزان دانش و تلاش آنها برای ارتقای نقش خود در عرصهِ سیاسی و اجتماعی است.»
محرومیت میلیونها زن و کودک در افغانستان از دسترسی به نیازهای اولیه روز دوشنبه ١٣ شهریور، ادارهِ هماهنگی کمکهای بشردوستانهِ سازمان ملل متحد در حساب کاربری خود در اکس (توییتر سابق) اعلام کرد که یک میلیون و ٧٠٠ هزار زن و کودک در افغانستان به علت کمبود بودجه از دسترسی به نیازهای اولیه محروم هستند. براساس آمار ارائه شده توسط ادارهِ هماهنگی کمکهای بشردوستانهِ سازمان ملل متحد، در ادامهِ سال جاری میلادی در افغانستان ۶.۳ میلیون نفر از دسترسی به آب سالم، ۴.۳ میلیون نفر نیز از دسترسی به دفع ایمن و بهداشتی فضولات و همچنین ٣.۵ میلیون نفر نیز از دسترسی به خدمات بهداشتی محروم خواهند شد. این سازمان همچنین افزوده است که دو میلیون نفر از دسترسی به لوازم بهداشتی محروم و ١.۴ میلیون زن و ٣.۴ میلیون کودک و حدود یک میلیون نفر با نیازهای ویژه «معلول» در زمینهِ دسترسی به لوازم بهداشتی با چالش جدی روبرو خواهند شد.
(برای تهیه این مجموعه از وبسایت: ژِنها استفاده شده)
منبع: نبرد خلق شماره ۴۶۸، شنبه یکم مهر ۱۴۰۲ - ۲۳ سپتامبر ۲۰۲۳
|