زنان در مسیر رهایی (مرداد ۱۴۰۲) اسد طاهری
طالبان زنان را از شرکت در کنکور سراسری منع کرد حکومت طالبان در افغانستان دختران و زنان را از شرکت در امتحانات ورودی دانشگاهها منع کرده است. هیأت امتحانات وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان گفته است که فقط دانشآموزان پسر مجاز به شرکت در آزمونهایی هستند که قرار است در ماه جاری برگزار شود. سال گذشته اولین کنکور سراسری ورودی دانشگاهها پس از روی کار آمدن طالبان در حالی برگزار شد که داوطلبان زن با محدودیت انتخاب برخی رشته ها و دانشکده ها مواجه شدند. رئیس امتحانات کنکور در وزارت تحصیلات عالی طالبان سال گذشته گفت دختران به جز «سه یا چهار» رشته، سایررشتههای دانشگاهی را میتوانند انتخاب کنند.
بازداشت زنان ورزشکار در بندرعباس روز پنجشنبه ٢٩ تیر، محمدحسین آجرلو، خبرنگار و همسر نیلوفر حامدی، روزنامه نگار افشا کننده قتل حکومتی ژینا امینی، با انتشار یک استوری به نقل از برخی دونده های بندرعباسی از بازداشت زنان ورزشکار در ساحل خواجه عطا این شهر توسط گشت ارشاد خبر داد. یکی از دونده ها در این خصوص نوشت: هر بامداد که ما برای دویدن به بلوار ساحلی می رویم همه جور جماعتی هست؛ عده ای ازشب قبل بساط قلیون شان را هنوز جمع نکرده اند، عده ای از شب قبل همچنان در عالم مستی اند و با ماشین با سرعت از کنارمان ویراژ می دهند. عدە ای با موتور می آیند توی پیاده رو. تعدادی معتاد خیابانی در زباله دانه ای بزرگ خیابان دنبال تکه نانی. یکی هم آن طرف تر از شدت نئشگی سرش دارد می رسد به زمین و تعدادی هم در حال ترویج فرهنگ ورزش کردن هستند. پلیس ما ورزشکاران را بازداشت می کند.
تهدید زینب جلالیان برای اعتراف اجباری و ابراز ندامت روز آدینە ٣٠ تیر، شبکە حقوق بشر کوردستان گزارشی جدید از وضعیت زندانی سیاسی کورد زینب جلالیان منتشر کرد. براساس گزارش منتشر شدە این زندانی سیاسی کە با حکم حبس ابد شانزدهیم سال حبس خود را می گذارند در چند ماە گذشتە در زندان مرکزی یزد برای انجام اعترافات اجباری و ابراز ندامت مورد تهدید و فشار قرار گرفتە است. در این گزارش آمدە است: زینب جلالیان که از بیماریهای همچون برفک دهان، ناخنک چشم، ضعف بینایی، آسم، ناراحتی کلیوی وگوارشی رنج میبرد، به دلیل مخالفت وزارت اطلاعات از دسترسی به خدمات درمانی محروم شده است. در ماههای گذشته تیمی از بازجویان وزارت اطلاعات در چندین نوبت با زینب جلالیان درزندان مرکزی یزد ملاقات کرده و به وی اعلام کردهاند که آزادی یا دسترسی وی به خدمات درمانی مشروط به انجام اعترافات اجباری و ابراز ندامت است. زینب جلالیان این درخواست بازجویان وزارت اطلاعات را رد کرده است و اعلام کرده است که بر اساس قانون جدید مجازات اسلامی که در سال ۱۳۹۲ تصویب شد، ادامه حبس وی خلاف قانون است و او باید آزاد شود.
لغو جشنواره ایسفا به دلیل تصویر یک زن با پوشش آزاد روز شنبه ٣١ تیر، محمدمهدی سموعی رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاد از لغو جشنوارە ایسفا خبر داد. طبق گفتە های محمد مهدی سموعی این جشنوارە در سیزدهمین و جدیدترین دورە اش پوستری تبلیغاتی را ارائە کردە کە برخلاف قانون جمهوری اسلامی از زن با پوشش آزاد در تصویر استفادە شدە است. تصویر مربوط بە یکی از صحنە های فیلمی بودە اما آن فیلم مربوط بە پیش از قانونی شدن حجاب است و این پوستر با مصالح اجتماعی در تضاد است. وی همچنین انتشار هرگونە پوستر تبلیغاتی با این اشکال در مراسمها و جشنوارە ها را خلاف قوانین جاری اعلام کرد. روز یکشنبه یکم مرداد، دبیرخانە جشنوارە ایسفا در خبر تمدید مهلت شرکت در سیزدهمین دورە این جشنوارە، تصویر زن کە مربوط بە سوسن تسلیمی در فیلم "مرگ یزدگرد" است را از پوستر خود حذف کرد.
نقض حکم زنی که محکوم به انجام خدمات عمومی شده بود روز چهارشنبه ۴ مرداد، حکم زنی که پیشتر به دلیل پوشش آزاد به انجام خدمات عمومی (نظافت)، ابطال گواهینامه و توقیف خودرو، محکوم شده بود، توسط دیوان عالی کشور نقض و پرونده جهت رسیدگی مجدد به شعبه هم عرض ارجاع شد. رسانە های حکومتی از پذیرش اعاده دادرسی یکی از آرای شعبه ۱۰۸۸ دادگاه کیفری ۲ تهران مبنی بر اتهام زنی که بدلیل رعایت نکردن «پوشش اجباری» به انجام ۲۷۰ ساعت خدمات نظافتی محکوم شده بود، خبر دادند. این شهروند متهم به بی حجابی به انجام خدمات عمومی رایگان به مدت دویست و هفتاد ساعت «روزانه چهار ساعت» در وزارت کشور و زیر مجموعه های آن به عنوان نیروی امور خدمات نظافتچی اماکن را به عنوان جایگزین حبس محکوم و خودرو نامبرده را از ابزار تسهیل کننده جرم معرفی و سپس با اعلام این که مشارعلیه از آن سواستفاده کرده حکم به توقیف یک ساله خودرو و ابطال گواهینامه صادر کرده بودند.
تشکیل پرونده برای کارمندان شرکت «طاقچه» در آستانە سالگرد خیزش انقلابی «زن زندگی آزادی»، جمهوری اسلامی برای انحراف اذهان آحاد جامعە از مشکلات داخل و خارج، سناریوی برخورد با مخالفان حجاب اجباری را تشدید کردە است. در همین راستا روز پنجشنبه ۵ مرداد، در پی انتشار تصاویری در فضای مجازی از سوی زنان کارمند شرکت طاقچە با پوشش اختیاری در محل کار خود، برای آنها پرونده قضایی تشکیل شد. حمید خلیلی مدیر انتشاراتی وابستە بە نهادهای حکومت با انتشار نامە ای بە مدیر پلتفرم طاقچە از قطع همکاری با آنها خبر داد و نوشت: این انتشارات دیگر وجاهت قانونی و شرعی برای ادامە همکاری با شما را ندارد و قرارداد فی مابین را فسخ می نماید. نظام حاکم از جنبش آزادیخواهان با محوریت زنان هراسیدە و با این سناریوها و انتشار تصاویر بازداشت و ضرب و شتم زنان در صدد سرکوب مبارزات مدنی و ممانعت از انقلاب خیابانی است کە ممکن است حکومتی را نابود کند کە بیش از چهل سال است با برنامە های سازماندهی شدە و سیستماتیک چند دستگی را در جامعە ایجاد کردە و حاکمیت خود را تداوم می بخشد.
«طالبان قرون وسطایی را سرنگون خواهیم کرد» در حدود دو سال حاکمیت طالبان، دختران بالاتر از کلاس ششم اجازه تحصیل نداشتند. ولی آن تعداد دختران و پسران که به مدرسه می روند، وضعیت آموزشی آنان خوب نیست. معلمان زن که به پسران تدریس می کردند، از مدارس پسرانه اخراج و یا به مدارس دخترانه منتقل شده اند. نازنین وفا، یکی از دخترانی که سال قبل از کلاس دوازدهم فارغ شده و امسال اجازه شرکت در کنکور را پیدا نکرده، گفت: «طالبان آخرین تلاشهای خود را می کنند تا ما زنان را سرکوب نمایند. من متعجب نشدم که اجازه نیافتم در امتحان کنکور شرکت کنم. بار اول نبود که مانع ما زنان شده اند. مانند نازنین، میلیونها زن و دختر در افغانستان در بی سرنوشتی به سر می برند، ولی با آن هم برای این که زندگی خود را ادامه دهند، روزنه امید برای خود ایجاد کرده و در عین حال نفرت و مخالفت شان را با سرکوب کردن زنان توسط طالبان نشان می دهند. نازنین درخانه برای این که مفید باشد و در عین حال کمک به هم جنسان خود نماید، دوره های خانگی و مخفی را ایجاد کرده است و برایشان ریاضی و انگلیسی تدریس می کند. نازنین اشاره داشت: «ما فعلاً در خانه هستیم، ولی بالاخره ما زنان متحد شده، طالبان قرون وسطایی را سرنگون خواهیم کرد.»
جهان با چشمان باز شاهد جنایات و آپارتاید جنسیتی در افغانستان است روز جمعه ٢٠ مرداد، در دومین سالگرد تسلط گروه زن ستیز طالبان بر افغانستان، اعضای جنبش زنان مقتدر در افغانستان در مکانی سربسته تجمع اعتراضی برگزار کرده و با انتشار بیانیه ای ضمن یادآوری معامله ننگین طالبان با آمریکا در قطر و تسلیم این کشور به این گروه تروریستی گفتند: جامعه جهانی با چشمان باز شاهد جنایتهای ضد بشری و آپارتاید جنسیتی طالبان در افغانستان هستند و گروه تروریست طالبان زندگی بیش از ٣٠ میلیون نفر را در افغانستان به گروگان گرفته اند. اعضای جنبش زنان مقتدر افغانستان در این حرکت اعتراضی شعارهایی چون: «جاهل تویی، جانی تویی، متجاوز و مزدور تویی، زن آزاده منم»، «آزادی پیام ماست، سرنگونی طالبان مرام ماست»، «نه به حجاب اجباری، آزادی برابری» و «تجاوز در زندان، این هم به حکم قرآن؟» را سر دادند. در بیانیه جنبش زنان مقتدر آمده است: پس از تسلیم افغانستان به طالبان، بنیادهای زندگی مردم افغانستان به صورت سرسام آوری فرو ریخته و شیرازه امید برای دوام یک زندگی معمولی در افغانستان از هم پاشیده و آزادیهای فردی و اجتماعی از بین رفته و تاریکیو جهالت جای آن را پر کرده است. اعضای جنبش زنان مقتدر از جامعه جهانی خواستند که با طالبان به هیچ بهانه و ترفندی تعامل نکنند و این گروه «تروریستی» را به رسمیت نشناسند و گفتند که دو سال است که جهان با چشمان باز شاهد همه جنایتهای جنگی و ضد انسانی، آپارتاید جنسیتی و اتنیکی، جابه جاییها و کوچهای اجباری، نسل کشی، تبعیض نژادی و تروریست سازی جغرافیای افغانستان از سوی طالبان است.
بازداشت سارا جهانی داروساز در آستانە انقلاب زن زندگی آزادی و وحشت جمهوری اسلامی از شعلە ورشدن آن، موج بازداشت و سرکوب زنان و فعالان شدت گرفتە و در همین راستا، سارا جهانی داروساز و ساکن رشت، روز چهارشنبه ۲۵ مرداد توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. تاکنون تعداد زیادی از فعالان حقوق زن بە بهانە های واهی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. روز پنجشنبه ۲۶ مرداد، آزاده چاوشیان فعال زنان در رشت و مهسا بصیر توانا خواهر مهران بصیر توانا از شهیدان خیزش انقلابی در شهر فومن توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکانهای نامعلومی منتقل شدند.
بازداشت فرمیسک بابایی شهروند اهل پاوه روز پنجشنبه ۲۶ مرداد، فرمیسک بابایی شهروند معترض ساکن شهرستان پاوه از توابع استان کرمانشان توسط نیروهای امنیتی در سالن امتحانات آموزش و پرورش این شهر بە صورت اهانت آمیزی همراه با ضرب وشتم و فحاشی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. دلیل بازداشت فرمیسک بابایی، اعتراض وی نسبت به برگزاری مراسمی ویژه در آستانه سالروز صدور فتوای جهاد خمینی علیه کردستان بودە است.
کنفرانس منطقه ای زنان در بیروت روز آدینه ۲۷ مرداد، شرکت کنندگان در کنفرانس منطقه ای زنان تاکید کردند که برای رهایی جوامع باید زنان را که بیشترین آسیب را از بحرانها متحمل میشوند، آزاد کرد. همایش تجربیات جنبشهای فمینیستی در خروج از بحران با شعار «زن زندگی آزادی» در بیروت پایتخت لبنان با حضور زنان کشورهای مختلف منطقه و شمال آفریقا برگزار شد. عایدە نصرالله، رئیس کمیته حقوق زنان آفریقا، در مورد رنج زنان در خاورمیانه ونقش انجمنهای زنان در حمایت از کمپینهایی برای حقوق زنان و کاهش خشونت علیه آنها که بخشی از حقوق بشر تلقی میشود، صحبت کرد. پس از آن نخستین جلسە با عنوان «پیامدهای مداخلات نظام جهانی بر زنان مسلط در منطقه هزاره سوم» که توسط روزنامه نگار تونسی، زهور المشرقی مدیریت می شد، برگزار شد و طی آن ماری دبس، رئیس یک موسسه برای کار زنان، تأثیر مداخلات خارجی و غربی بر بهار عربی و چگونگی تبدیل آن به پاییز را مورد بحث قرار داد. در حاشیه این کنفرانس که روز بعد ادامه یافت، نسرین برو، یکی از اعضای انجمن زنان نوروز اظهار داشت «وضعیت زنان در کشورهای عربی یک بحران است و اگر زنان آزادی خود را به دست نیاورند، بحرانها راه حلی ندارند» و بر این مهم تاکید کرد که آزادی جوامع برابر با آزادی زنان است و شعار همایش «زن زندگی آزادی» گواه آن است. وی با اشاره به اینکه در این کنفرانس شرکت کنندگانی از ١١ کشور عربی حضور دارند، خاطرنشان کرد: امیدواریم توصیه ها عملی شود، باید تلاش کنیم تا زنان در میان بحرانهایی که از آن رنج می برند، حقوق خود را به دست آورند و از تجربیات زنان شنگال، مصر و سودان بهره برند تا بتوانیم به مبارزه ادامه دهیم و با مبارزه به آزادی همه زنان برسیم. (منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: ژِنها، بیبیسی)
منبع: نبرد خلق شماره ۴۶۷، چهارشنبه یکم شهریور ۱۴۰۲ - ۲۳ اوت ۲۰۲۳
|