دانشگاه در ماهی که گذشت (مرداد ۱۴۰۲)

کامران عالمی نژاد

 

 

چندین برابر شدن قیمت سلف در دانشگاه تهران

درحالی که تنها چند روز از مصاحبه رئیس دانشگاه تهران مبنی بر پذیرش ۳۰ دانشجو از نیروهای حشدالشعبی و برنامه دانشگاه برای خرج درآمدهای حاصله در جهت رفع مشکلات دانشجویان می ‌گذرد، در تازه ‌ترین اقدام، دانشگاه تهران قیمت غذاهای سلف خوابگاه را دَه ‌برابر کرده‌ است.

در روز چهارشنبه ۴ مرداد، قیمت غذای سلف کوی به ۶۰ هزار تومان رسیده‌ است. این درحالی است که قیمت غذای آزاد رستوران کوی در این حدود قرار دارد.

همچنین پس از اعلام قیمتها، چندتن از دانشجویان در گروههای مجازی معترض می ‌شوند که در نتیجه آن حراست این افراد را احضار می ‌کند! گفته ‌می ‌شود آنان تهدید به لغو اسکان شده ‌اند! همچنین به این دانشجویان گفته شده‌ که حق اعتراض ندارند.

 

اسناد مربوط به عناصر سرکوب در دانشگاه تربیت‌مدرس

بر اساس اسناد افشا شده از دانشگاه تربیت مدرس در روز یکشنبه ۸ مرداد ۱۴۰۲، "رسول هوشمند" فرمانده حوزه مقاومت بسیج کارکنان و مشاور رئیس دانشگاه برای سرکوب اعتراضها دانشجویی نامه ‌های به مراجع بالاتر ارسال کرده‌ است. او همچنین نقش مستقیمی در سازماندهی بسیجیان دانشگاه و سرکوب‌ اعتراضها دانشجویان داشت. از دیگر افراد فعال در سرکوب دانشجویان دانشگاه تربیت‌ مدرس "محمدحسین پرکره" با عنوان مشاور رئیس دانشگاه در امور ایثار گران و جانبازان و عضو فعال بسیج است که انتصاب وی در جریان انتصابات خانوادگی و نسبتش با فرهاد دانشجو (رئیس دانشگاه) صورت گرفته است.

بر اساس این اسناد، این افراد در نامه‌ هایی به تاریخ ۱۷ آبان، لیستی به شکل محرمانه از بسیجیان و عناصر سرکوب‌ را به مقامات ارشد خود در وزارت علوم گزارش دادند که در تمام دانشکده ‌های دانشگاه مستقر و به کار جاسوسی و عکس ‌برداری از دانشجویان مشغول بودند. همچنین در نامه ‌‌‌ای دیگر با گزارش نام و مشخصات چند تن از دانشجویان، خواهان برخورد با آنها بودند.

 

مهاجرت ۶۷ درصد نیرو‌های متخصص شرکتهای دانش بنیان

بهرام صلواتی، مدیر رصدخانه مهاجرت ایران روز سه شنبه ۱۰ مرداد، در نشست بررسی علل مهاجرت نخبگان از کشور در موسسه اطلاعات، گفت: بار‌ها درباره روند مهاجرت نخبگان و سرمایه ‌های علمی با ارائه مدرک سخن گفته ایم، اما متاسفانه با ما برخورد شده است. به تازگی هم علاوه بر قطع بودجه مورد نیاز این رصد خانه، حکم تخلیه از ساختمان این رصد خانه نیز صادر شده است!

بر اساس پیماش رصدخانه مهاجرت ایران در میان ایرانیان خارج از کشور در سال ۱۴۰۱ تنها ۱۴ درصد افراد تصمیم قطعی برای بازگشت به کشور دارند. ۶۲ درصد به هیچ عنوان قصد بازگشت به کشور را ندارند و ۲۴ درصد نیز تصمیم مشخصی در این خصوص ندارند. همچنین بیش از ۹۰ درصد آنها به وعده‌ های حاکمیت در خصوص استفاده از ظرفیت ایرانیان خارج از کشور باور ندارند.

به گفته وی متاسفانه نسل سرمایه ‌ای کشور را به سادگی از دست می ‌دهیم و به نوعی "نسل کشی سرمایه انسانی" را در کشور رقم می ‌زنیم.

وی در ادامه افزود: براساس آمار اعلامی نیرو‌های کلیدی و متخصص ۶۷ درصد شرکتهای دانش بنیان، وارد فرآیند مهاجرت شده ‌اند.

 

ادامه پروژهِ تصفیهِ‌ استادان و دانشجویان

بنا بر گزارشها متعدد از دانشگاههای باهنر کرمان، بهشتی و تهران، در روز پنجشنبه ۱۲ مرداد  ۱۴۰۲، تعدادی از استادان در راستای حذف از دانشگاه، تحت فشار‌های شدید قرار دارند.

گفته می‌ شود در دانشگاه باهنر کرمان، دکتر بهارک اختردانش و دکتر محمدمهدی علومی از استادان گروه دامپزشکی این دانشگاه به دلیل حمایت از دانشجویان در صفحات مجازی، حکم انفصال و اخراج دریافت کرده ‌اند.

همچنین در دانشگاه بهشتی دکتر رهام افغانی خراسکانی عضو هیات علمی دانشکده معماری و شهرسازی این دانشگاه به نهاد عقیدتی سیاسی احضار شده و زمزمه اخراج و قطع همکاری با او به گوش می ‌رسد. چندی پیش هم دکتر فرهاد شریعت ‌راد از دیگر استادان این دانشکده در شرف قطع همکاری قرار گرفته بود.

در دانشگاه تهران نیز ناصر مقدم کوهی استاد گروه ارتباط تصویری در صفحه مجازی خود از احتمال قطع همکاری به دلیل حمایت از اعتراضها دانشجویان، خبر داد.

اخراج سیاسی استادان دانشگاه تنها به اتهام حمایت از دانشجویان، در بلندمدت با تهی‌ ساختن دانشگاه از استادان متعهد و دغدغه ‌مند و ارجحیت یافتن معیارهای فشل و غیرآکادمیک، ورود نیروهای فاقد وجاهت علمی به دانشگاه‌ را هموار می‌ سازد.

 

تجمع دستیاران پزشکی شرکت کننده در آزمون گواهینامه تخصصی

روز جمعه ۱۳ مرداد، گروهی از دستیاران پزشکی شرکت کننده در آزمون ارتقا و گواهینامه تخصصی ۱۴۰۲، در اعتراض به این آزمون مقابل وزارت بهداشت تجمع اعتراض آمیز برگزار کردند.

این گروه با در دست داشتن پلاکاردهایی، خواستار توجه مسئولان وزارت بهداشت به مشکلات آنان شدند. این گروه درخواست کرده که نمره حدنصاب شرکت در این آزمون کمتر شود.

 

محروم کردن دانشجویان دختر دانشگاه کردستان از خوابگاه

روز شنبه ۱۴ مرداد ۱۴۰۲، تعداد زیادی از دانشجویان دختر موفق به اخذ خوابگاه برای ترم جدید نشدند و از اسکان در خوابگاه و استفاده از امکانات رفاهی دانشگاه، بدون اطلاع قبلی، محروم شدند.

پس از پیگیریهای فراوان دانشجویان، آنها متوجه شدند که این لغو اسکانها به دلیل گزارش حراست خوابگاه رخ داده‌ و هیچ مدرکی جز این گزارش وجود ندارد.

همچنین برای برخی از دانشجویانی که پیشتر در کمیته انضباطی تعهد داده بودند، گزارش تکرار تخلف ثبت شده‌، در حالی که تکرار تخلفی در کار نبوده و گزارشی برای آنها ثبت شده که بسیار مغرضانه است. در مواردی، این گزارشها به حدی غیرواقعی و اغراق ‌آمیز است که گویی مسئول مربوطه مسئله ‌ای شخصی با دانشجویان داشته ‌است.

 

احضار ۱۲ دانشجوی دانشگاه تربیت مدرس در آستانه سالگرد «جنبش ژینا»

در آستانه اولین سالگرد قتل حکومتی ژینا (مهسا) امینی و شکل گرفتن جنبش «زن زندگی آزادی»، نهادهای امنیتی علاوه بر فرا خواندن بازداشت‌ شدگان خیزش انقلابی علیه جمهوری اسلامی به منظور دادن تعهد، شماری از دانشجویان دانشگاههای مختلف از جمله دانشگاه تربیت مدرس را نیز احضار کردند.
شوراهای صنفی دانشجویان کشور در روز پنجشنبه ۱۹ مرداد، از احضار دستکم ۱۲ دانشجوی دانشگاه تربیت مدرس به وزارت اطلاعات خبر داد و اعلام کرد در آستانه سالگرد اعتراضها و بازگشایی دانشگاهها، فشارهای امنیتی بر دانشجویان افزایش یافته است.

شوراهای صنفی دانشجویان کشور یادآور شد این احضارها در پی فرا رسیدن سالگرد قتل ژینا (مهسا) امینی و «هراس سیستم سرکوب از اعتراضها دانشجویی و با انگیزه ایجاد رعب و وحشت در میان دانشجویان» است؛ همان ‌طور که در سال گذشته هم نهادهای امنیتی بارها «به این حربه متوسل شدند» و دانشجویان بسیاری را احضار و تهدید و در نهایت مجبور به «امضای تعهدنامه ‌ای مبنی بر عدم شرکت در اعتراضها» کردند.

بر اساس تازه‌ترین گزارش کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد که روز سه ‌شنبه ۱۷ مرداد منتشر شد، عوامل جمهوری اسلامی دستکم ۲۰ هزار نفر را در جریان خیزش انقلابی به دلیل شرکت در اعتراضها یا حمایت از آن بازداشت کردند.

بسیاری از بازداشت ‌شدگان با قرار وثیقه و به‌صورت موقت آزاد شدند اما پرونده آنها در نهادهای امنیتی همچنان باز است.

 

گزارش حراست از بی‌ حجابی در دانشگاه بوعلی همدان

در ادامه افزایش فشار بر دانشگاهها، روز شنبه ۲۱ مرداد، دستکم ۲۰۰ نفر از دانشجویان دختر دانشگاه بوعلی همدان «بدون اخطار قبلی» از خوابگاه محروم شدند. همچنین گزارشها حاکی از مداخله حراست در امور دانشجویی دانشگاههای هنر و ایجاد مزاحمت برای فعالیتهای کارگاهی آنان دارد.بر اساس این گزارش، دانشجویان پس از مراجعه به سامانه برای رزرو خوابگاه متوجه این مساله شده‌ و اعتراض کردند.
مسئولان امور خوابگاه اما در پاسخ گفتند این محرومیتها به‌دلیل «گزارش حراست مبنی بر عدم رعایت قوانین پوشش و استعمال سیگار» بوده که بیشتر شامل حال دانشجویان دختر شده است.

 

بازجویی چند ساعته از شش دانشجوی دانشگاه علامه

۶ دانشجو از ۱۵ دانشجوی دانشگاه علامه که پیش‌ تر با تماس اداره اطلاعات احضار شده بودند، روز دوشنبه ۲۳ مرداد به دفتر پیگیری وزارت اطلاعات احضار و مورد بازجویی قرار گرفتند.

این بازجوییها که بعضاً تا پنج ساعت هم طول کشیده مبتنی بر گزارشها حراست دانشگاه علامه درباره اعتراضها دانشگاه، مخصوصا اعتراض ۱۶ اسفند که در مورد مسمومیتهای سریالی دانش ‌آموزان بوده که در اختیار نهاد امنیتی قرار گرفته است.

در این جلسه بازجویی دانشجویان تهدید به بازداشت و برخورد قضایی شدند.

 

تداوم فشارها بر دانشجویان در آستانه سالگرد قیام ژینا

بنا بر گزارشها واصله از دانشگاههای مختلف در روز سه شنبه ۲۴ مرداد، تا کنون دستکم ۱۳ دانشجو در دانشگاه جندی ‌شاپور اهواز، ۱۵‌ دانشجوی دانشگاه‌ علامه‌ طباطبایی، ۱۰ دانشجو در دانشگاه امیرکبیر و همجنین چند دانشجو در دانشگاه صنعتی اصفهان، تماسهایی تهدیدآمیز دریافت‌ کرده و به دفاتر پیگیری احضار شدند.

تعدادی از دانشجویان گزارش کردند که پس از احضار ساعتها مورد بازجویی و تهدید قرار گرفته‌اند.

همچنین با نزدیک شدن به سالگرد قتل مهسا امینی و بازگشایی دانشگاهها، به موازات احضارهای حراست و نهادهای امنیتی جهت تهدید و اخذ تعهدنامه ‌های غیرقانونی، کمیته‌ ها‌ی انصباطی نیز دانشجویان را تهدید و‌ احضار کرده‌‌اند. این احضارها در راستای پرونده‌ سازیهای جدید برای دانشجویان و ایجاد رعب و تهدید آنان صورت می ‌گیرد. تاکنون از دانشگاه تهران، علوم ‌پزشکی اصفهان و فردوسی مشهد این احضاریه‌ ها گزارش‌ شده‌ است.

 

تجمع استادان دانشگاه پیام نور

روز سه شنبه ۲۴ مرداد، استادان دانشگاه پیام نور در اعتراض به ادغام این دانشگاه با دانشگاههای دیگر در سازمان مرکزی این دانشگاه تجمع کردند. در همین رابطه رئیس دانشگاه پیام نور گفت: ادغام این دانشگاه با سایر دانشگاهها، سرگردانی ۳۷۲ هزار استاد، کارمند و دانشجو را در پی دارد.

خبر تضعیف دانشگاه در برنامه هفتم توسعه انتشار داده شده است. طبق تبصره ۳ ماده ۹۵ قانون برنامه هفتم توسعه درباره دانشگاه پیشنهاد شده‌ که دانشگاه پیام ‌نور محور آموزش مجازی و خودخوان قرار بگیرد و همچنین در این برنامه آمده است که دانشگاه پیام‌ نور در مراکز استانها به دانشگاه فرهنگیان و در مراکز غیر استانها به دانشگاههای دیگر مانند فنی ‌حرفه‌ ای واگذار شود.

 

تجمع دانشجویان دندانپزشکی در تهران

روز شنبه ۲۸ مرداد، گروهی از دانشجویان دندانپزشکی، مقابل ساختمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در تهران، تجمع اعتراضی برگزار کردند.

تجمع این دانشجویان در اعتراض به اعلام دیرهنگام زمان آزمون صلاحیت بالینی دندانپزشکی و عدم اعلام منابع استفاده شده در این آزمون، صورت گرفته است.

همزمان شماری از متقاضیان شرکت در کنکور، در اعتراض به تاثیر قطعی معدل در نتایج این آزمون، در تهران دست به تجمع زدند.

 

(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: شورای صنفی دانشجویان کشور، ۹ صبح، رادیو زمانه، اطلاعات، آفتاب‌‌ نیوز، فارس، شورای صنفی دانشجویان دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، کانال تلگرام دانشجویان معترض)

 

 منبع: نبرد خلق شماره ۴۶۷، چهارشنبه یکم شهریور ۱۴۰۲ - ۲۳ اوت ۲۰۲۳

 

 https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول