دانشگاه در ماهی که گذشت (تیر ۱۴۰۲) کامران عالمی نژاد
دانشجویان دانشگاه هنر: گذشت آن زمانی که بغض فروخورده باشیم
در بخشهایی از
این بیانیه که در روز جمعه ۲ تیر منتشر شده آمده است:
«به نام بلند آزادی بخشهایی از این نامه که در روز جمعه ۲ تیر منتشر شده چنین است: «…نگاه امنیتی حراست که دانشگاه را با یک مرکز نظامی اشتباه گرفته است. حراستی که مسائلی که در خارج دانشگاه به نفعش نیست را گردن نمی گیرد (ماجرای قمهکشی)، اما به نوع پوشش و استعمال دخانیات در همان محیط با بی احترامی هرچه تمام واکنش نشان می دهد و تهدید می کند. باید فاتحه دانشگاهی را خواند که هم و غمش افتادن مقنعه یا یک وجب بالا یا پایین بودن شلوار یا پیرسینگ دانشجو و استاد است و هیچ اهمیتی به کیفیت آموزش و تدریس و کیفیت امکانات و کیفیت ابزار و وسایل کارگاهی و زیبای ظاهری دانشگاه نمیدهد… لطفا دیگر با ظاهر شیک و مرتب و اتوکشیده در مراسمات از نام و رسم و جایگاه دانشجو استفاده نکنید که این نام خیلی باارزشتر از این حرفهاست.»
اعتراض دانشجویان خوابگاه دخترانه دانشگاه یزد در روز جمعه ۲ تیر ساعت ۱۲، دانشجویان خوابگاه دخترانه دانشگاه یزد در اعتراض به کیفیت پایین غذا در سلف الغدیر این خوابگاه تجمع کردند و در ادامه سینیهای غذای خود را در مسافتی طولانی از سلف تا درِ گیت خوابگاه چیدند. این اعتراض قریب به ۳ ساعت ادامه داشت. گفته میشود پیش تر چند بار به دلیل مسمومیت ناشی از غذا، آمبولانس به خوابگاه اعزام شده بود. دانشجویان شعار دادند: «دانشجو می میرد ذلت نمی پذیرد./ دانشجوی باغیرت حمایت حمایت./ توپ تانک فشفه غذا باید خوب بشه./ غذای بی کیفیت نمی خواییم.»
بازرسی بدنی و فریادهای حراست در جلسات امتحان روز یکشنبه ۴ تیر، نیروهای حراست پیش از ورود دانشجویان دختر دانشگاه علامه به جلسه امتحان، آنها را به بهانه بازرسی حجاب به مدت طولانی نگه داشته و تهدید کردند. دانشجویان دقایق ابتدایی زمان آزمون خود را به جای حضور در مکان امتحان، نزد ماموران حراست بازجویی شدند. نیروهای حراست در جلسات هر امتحانی حاضر شده و به طور مکرر نظم جلسات را بهم ریخته و علاوه بر فیلمبرداری از دانشجویان، فریاد می زدند «حجاب تان را رعایت کنید و گرنه می گویم پاسخنامه های شما را دریافت نکنند…» بیانیه پایان کار شورای صنفی دانشجویان دانشگاه تهران در بخشهایی از این بیانیه که در روز جمعه ۹ تیر منتشر شده، آمده است: «اکنون به پایان این دوره از شوراهای صنفی رسیده ایم. دوره ای که شیوه های مختلفی از سرکوب و مانع تراشی، نظیر بازداشت دانشجویان و اعضای شورای صنفی در حین جنبش "زن زندگی آزادی"، تهدیدهای گاه و بیگاه و برخوردهای فراقانونی و در نهایت تغییر آییننامهِ فعالیت صنفی و شیوه نامهٔ انضباطی بر سر راهمان بود. نوید می دهیم که فعالیت صنفی محدود به ساختارهای بی پایه و أساس تان نخواهد ماند تا هر وقت که میل همایونی تان هراس و لرزه بر تنش افتاد، آن را سرکوب کنید. مسیری که در آن قدم گذاشته اید نهتنها ما را دلسرد نکرده، بلکه دلیلی شده است که بر قدمهای خود به سمت آرمانهایمان حتی استوارتر باشیم.»
اگر
مقنعه نپوشید، حکم تان تشدید می شود دیوارنویسی به مناسبت ۱۸ تیر در دانشگاه الزهرا روز یکشنبه ۱۸ تیر، به مناسبت یادبود قربانیان حمله به کوی دانشگاه در سال ۷۸، و به یاد فرشته علیزاده که در جریان اعتراضات سال ۷۸ مفقود شد؛ دانشجویان دانشگاه الزهرا با پخش پوستر و دیوارنویسی اعتراض خودشان به وضع موجود نشان دادند. ورود نیروهای شبه نظامی خارجی به دانشگاه تحت عنوان دانشجو روز شنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۲، حسین موسوی بخاتی معاون تعلیم و تربیت حشدالشعبی اعلام کرد طی توافقی با دانشگاههای ایران از جمله دانشگاه تهران، نیروهای این گروه تحت عنوان دانشجو برای تحصیل به ایران اعزام خواهند شد. اظهاراتی که بعدا توسط محمد مقیمی، رئیس دانشگاه تهران تایید شد. به گفته این مقام حشدالشعبی، ۹۵ نفر از اعضای گروه قبلا به ایران اعزام شده اند. این نخستین بار نیست که اعضای این گروه به ایران فرستاده می شوند. در تاریخ ۲۴ آذر ۱۳۹۸ هیئتی از "نخبگان" حشدالشعبی از موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران بازدید کردند و به تبادل تجربه و دانش در زمینه «جنبشهای اجتماعی به وجود آمده توسط آمریکا و متحدان منطقهای» پرداختند. حشدالشعبی مجموعه ای از گروههای شبه نظامی تحت حمایت جمهوری اسلامی در عراق است. برخی از اعضای این گروه نظیر کتائب حزبالله و عصائب اهل الحق توسط آمریکا، ژاپن و امارات متحده عربی در لیست گروههای تروریستی قرار دارند. این خبر درحالی منتشر شده که بسیاری از دانشجویان در احکامی ناعادلانه، ممنوع الورود و تعلیق شده اند و از مسلم ترین حقوق شان محروم گشته اند. حضور شبهنظامیان در دانشگاه به معنی دخالت و نفوذ بیشتر نیروهای امنیتی در امور دانشجویان و اساتید است. یادبود ۱۸ تیر و قربانیان حمله به کوی دانشگاه پس از ۲۴ سال: «ما را به خاطر بیاور»
در بیست و
چهارمین سالگرد واقعه کوی دانشگاه، کاربران رسانه های اجتماعی یاد
کشته شدگان اعتراضات دانشجویی
۱۸
تیر
۱۳۷۸
را گرامی داشتند و از روند رسیدگی قضایی به شکایتهای قربانیان سرکوب آن
اعتراضات انتقاد کردند. سهم اقشار کم درآمد در ورودیهای دانشگاه ۲ درصد است منصور کبکانیان، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی روز یکشنبه ۱۸ تیر، در برنامه "شیوه" شبکه چهار سیما که با موضوع «عدالت در آموزش عمومی» پخش شد، به ارائه آماری درباره رتبههای زیر ۳۰۰۰ ورودی دانشگاهها در سال ۱۴۰۰_۱۳۹۹ پرداخت و اظهار کرد: دهکهای اول، دوم و سوم که قشر کم برخوردار و محروم هستند تنها ۲ درصد و دهکهای هشتم، نهم و دهم ۸۰ درصد این ورودیها را تشکیل داده اند. در بین این ورودیها دهک اول ۰.۲ درصد و دهک دهم ۴۸.۱ درصد هستند. در رشته های پزشکی و دندانپزشکی ورودیهای دهک کمبرخوردار و محروم ۱.۳ درصد هستند و این هشداری است و نشان میدهد ما در این ۴۰ سال روندی را رصد نکردیم تا سریع اصلاح کنیم. برخی جاها هم که ورود کردیم از سوی مافیاهایی که درآمد میلیاردی دارند مورد حمله واقع شدیم. وی ادامه داد: یعنی در آینده ۸۶ درصد پزشکان و دندانپزشکان ما از دهک هشت، نه و ده یعنی قشر کاملا مرفه و مرفه هستند. ورودیها دهکهای محروم، یک، دو و سه در آن سال (۱۴۰۰_۱۳۹۹) در رشته برق دانشگاه شریف، صفر درصد هستند و ورودیهای دهک هشت، نه و ده ۸۷ درصد هستند. میتوان گفت در این رشته ورودی دهک دهم در آن سال ۶۰ درصد بوده است. در رشته روانشناسی هم ورودی دهک محروم ۲.۹ درصد و ورودی دهک مرفه ۸۰.۴ درصد است. این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره مدارسی که رتبه های زیر ۳۰۰۰ در سال ۱۴۰۰_۱۳۹۹ در آنها درس خوانده بودند نیز عنوان کرد: نقش مدارس دولتی و معمولی در دانش آموزانی که آن سال رتبههای زیر ۳۰۰۰ آورده بودند ۲.۳ درصد بوده است و نقش مدارس غیردولتی، نمونه مردمی و استعدادهای درخشان ۸۰ درصد بوده است. فرشته علی زاده کجاست؟ روز یکشنبه ۱۸ تیر، جمعی از دانشجویان دانشگاه الزهرا در بیانیه ای اعتراض خود را نسبت بازداشت و مفقود شدن فرشته علیزاده بیان کردند. در بخشهایی از این بیانیه آمده است: «امروز ۲۴مین سالی است که فرشته پس از آن هرگز به خوابگاه فرزانگان دانشگاه الزهرا بازنگشت و آخرین خبری که از او در دست است به تماسی تلفنی از یک تلفن کارتی در میدان ولیعصر با مادرش برمی گردد که در آن خبر داده که برای بازگشت به شهرش بلیط قطار گرفته، قطاری که هیچ گاه به آن نمی رسد! فرشته علیزاده دانشجویی است که در ۱۸ تیر سال ۷۸ همگام با واقعهی تلخ کوی دانشگاه، همچون سعید زینالی مفقود شد و هیچکدام از نهادهای امنیتی مسئولیت این اتفاق را برعهده نگرفته و بعد از گذشت ۲۴ سال هنوز هم هیچ خبری از سرنوشت دقیق مسئول برد انجمن الزهرا در دست نیست غیر از آنکه نامش گذری تلخ و دردآلود را در ذهنها رقم بزند که حتما جوانی او نیز به گورهای تاریک خاوران ختم شده است و همین بیخبری سبب شد که مادرش ۶ ماه پس از گمشدن او دق کند و از دنیا برود.»
محروم
شدن دستکم
۶۰
دانشجوی دختر در ارتباط با حجاب اجباری تجمع دانشجویان دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی روز چهارشنبه ۲۸ تیر، شماری از دانشجویان خوابگاهی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی در محوطه ساختمان مرکزی این دانشگاه واقع در تهران دست به تجمع زدند. تجمع این دانشجویان در اعتراض به عدم تامین غذا در ایام تابستان از سوی مسئولان دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، صورت گرفته است. (منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: کانال تلگرام شورای صنفی دانشجویان کشور، آفتاب نیوز، تسنیم، میدان، کانال تلگرام دانشگاه تهران-دانشجو، صدای آمریکا، ایسنا، ایران اینترنشنال)
منبع: نبرد خلق شماره ۴۶۶، یکشنبه یکم مرداد ۱۴۰۲ - ۲۳ ژوئیه ۲۰۲۳
|