دانشگاه در ماهی که گذشت (خرداد ۱۴۰۲) کامران عالمی نژاد
تحصن دانشجویان دانشکدهِ روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران روز دوشنبه ۱ خرداد، دانشجویان دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران با حضور پرتعداد نیروهای حراستی، در اعتراض به ممنوع الورودی علی حاجیان، دانشجویی که پیش تر در شورای انضباطی یک ترم تعلیق شده بود، تحصن کردند. نیروهای حراست با تهدید و رفتارهای توهینآمیز سعی در برهم زدن این تحصن دارند.
حرکت اعتراضی دانشجویان دانشگاه جندی شاپور اهواز روز دوشنبه ۱ خرداد، دانشجویان دانشگاه جندی شاپور اهواز، با پخش پوستر سه شهید راه آزادی مجید کاظمی، سعید یعقوبی و صالح میرهاشمی به اجرای احکام اعدام ناعادلانه اعتراض کردند.
تحصن دانشجویان دانشگاه شریف دانشجویان دانشگاه شریف در اعتراض به اعدام زنده یادان سعید یعقوبی، صالح میرهاشمی و مجید کاظمی مقابل دانشکده شیمی این دانشگاه شریف در روز دوشنبه ۱ خرداد تحصن کردند. در این تحصن که یک ساعت به طول انجامید، باوجود حضور پرتعداد نیروهای حراست و ضبط کارت چند دانشجو توسط حراست، "سرود زن" هَمخوانی شد.
نامه مطالباتی ۳۰۰ تن از دانشجویان تربیت مدرس به رییس دانشگاه روز دوشنبه ۱ خرداد، ۳۰۰ تن از دانشجویان تربیت مدرس در اعتراض به کمبودهای خدمات رفاهی و آموزشی دانشگاه، خواستار تغییرات مملوس در وضعیت موجود شدند. بخشهایی از مطالبات دانشجویان خطاب به رییس دانشگاه چنین است: ۱- عملکرد دانشگاه در رفع مشکلات اینترنتی اعم از سرعت و حجم و آنتن دهی بسیار ضعیف است. ۲- در حوزه رفاهی و امور خوابگاهی (لامپ، آب سردکن، آب تصفیه دکن، یخچالها ، شستشوی روفرشیها و تامین و تهیه فضاهای رفاهی و ...) مدیریت مربوطه عملکرد مثبتی نداشته است، همچنین زمان استخر دانشجویان دختر نیازمند افزایش است. ۳- نوسان در طبخ و توزیع غذای با کیفیت همچنان در دانشگاه احساس می شود. دانشجویان خواهان حذف برخی از خورشتهای بی کیفیتی هستند که عموما با گوشت مرغ طبخ می شوند. ۴- امکانات و خدمات بهداشتی دانشگاه بسیار ضعیف است. سرویسهای بهداشتی دانشکده ها و سلف و خوابگاهها نیاز به تعمیرات اساسی دارند و در سطح دانشگاه تربیت مدرس نیستند. ۵- درمانگاه دانشگاه در ارائه خدمات درمانی و دندان پزشکی، عملکرد نامطلوبی ارائه می کند و دانشجویان از وضعیت درمانگاه ناراضی هستند. ۶- کاستن از تعداد رابطهای خوابگاهی و دانشجویی جهت صرفه جویی در هزینه دانشگاه، علاوه بر اخلال در پیشبرد امور دانشجویان، بر خلاف فلسفه کار دانشجویی نیز هست. کار دانشجویی دلیلی برای حمایت از دانشجویان کم بضاعت است. ۷- مساله میهمان در خوابگاه به زمان قبل از کرونا بازگردد. همچنین ساعت تردد به خوابگاه و ساعت کاری سالن مطالعه دانشگاه نیازمند افزایش است. ۸- فشار به دانشجویان در مساله «کسر نمره» برای دیرکرد در گزارشهای ۳ و یا ۶ ماهه که خلاف قوانین مصوب وزارت علوم است، همچنان اعمال می شود و مدیریت دانشگاه عملکرد شفاف و قابل اعتنایی در راستای حذف آن نداشته است.
تجمع و شعارنویسی در اعتراض به اعدامهای ظالمانه روز سه شنبه ۲ خرداد دانشجویان دانشگاه خوارزمی در اعتراض به صدور و اجرای احکام اعدامهای ظالمانه اقدام به شعار نویسی در سطح دانشگاه کردند. همچنین در همین روز دانشجویان دانشگاه شریعتی تهران تجمعی اعتراضی مقابل دانشگاه برگزار کردند. همزمان شماری از دانشجویان دانشگاه شریعتی در اعتراض به ضرب و شتم یک دانشجوی دختر توسط حراست دانشگاه در محوطه این دانشگاه تجمع اعتراضی برگزار کردند.
حذف غیرقانونی کاندیداهای شورای صنفی دانشگاه علامه نتایج اعلام شده توسط کمیته اجرایی شورای صنفی دانشگاه علامه در تاریخ چهارشنبه ۳ خرداد، حاکی از رد صلاحیت غیرقانونی تعدادی از داوطلبان است. در پی این رد صلاحیتهای تعمدی، تعداد کاندیداها در خوابگاهها و برخی دانشکده ها به حدنصاب نرسیده و در نتیجه برگزاری انتخابات و تشکیل شورای صنفی به کلی لغو شد. این درحالی است که عمده داوطلبان رد صلاحیت شده، نه تنها حکم قطعی در کمیته انضباطی نداشتند بلکه عضو شورای مرکزی تشکل دیگری نیز نبودند و شرایط مذکور در بند ۴ و ۵ ماده چهارده آییننامه شورای صنفی شامل آنها نمی شود.
تعلیق غیرقانونی دستکم ۲۰ دانشجوی خوابگاه متاهلان دانشگاه تهران روز یکشنبه ۷ خرداد، حدود ۲۰ دانشجوی ساکن در خوابگاه متاهلی جلال آل احمد دانشگاه تهران به اتهام ایجاد مزاحمت و وقفه در کلیه امور دانشگاه به یک نیم سال منع موقت از تحصیل با احتساب در سنوات محکوم شدند. مصداق این اتهام تخلیه نکردن خوابگاه است. در حالی که دانشجویان محکوم شده در بازه مجاز سنوات رفاهی قرار دارند و حق استفاده از خوابگاه را دارند اما دانشگاه تهران به بهانه کمبود خوابگاه متاهلی، زودتر از موعد دانشجویان را مجبور به تخلیه خوابگاه می کند و این در حالی است که در همین خوابگاه تعداد زیادی بلوک خالی وجود دارد که به دانشجویان اختصاص داده نمی شود.
تجمع دانشجویان خوابگاه علی اکبر دانشگاه علوم پزشکی یزد دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی یزد ساکن در خوابگاه علی اکبر، شنبه شب ۶ خرداد، در اعتراض به تغییر ساعت ورود خوابگاه تجمع کردند. گفته میشود پس از عید، حداکثر ساعت ورود به خوابگاه در این دانشگاه از ساعت ۱۲:۳۰ شب به ۱۱ کاهش یافته است.
ممنوع الورودی تعدادی از دانشجویان دختر دانشگاه هنر روز یکشنبه ۷ خرداد، حراست دانشگاه در روندی خلاف قانون، بدون تذکر قبلی ورود ۴۰ نفر از دانشجویان دختر دانشگاه هنر را ممنوع کرد. دانشجویان ممنوع الورود شده، از دانشکده های مختلف هستند. این اقدام در حالی رخ داده که حراست این دانشگاه هیچ سند و مدرکی مبنی بر تخلف دانشجویان ارایه نکرده و مشخص نیست که این ممنوع الورودی تا چه زمانی ادامه خواهد داشت.
انحلال مرکز مطالعات اجتماعی زنان در دانشگاه شیراز بر اساس دستور معاون پژوهشی دانشگاه شیراز، مرکز مطالعات اجتماعی زنان به طور کامل منحل گردید. پس از تضعیف شوراهای صنفی و کشیده شدن سرکوب به انجمنهای علمی، به نظر می رسد نوبت به مراکز مطالعاتی رسیده است .گفته می شود این اقدم به دستور معاونت پژوهشی انجام گرفته است. معاون پژوهشی که در دانشگاه وظیفه ای جز اقدمات علمی و پژوهشی ندارد، یک مرکز مطالعاتی در حوزه زنان را منحل کرده است. به جرات می توان گفت در ادامه حذف زنان به بهانه های مختلف از دانشگاه، حال نوبت به حذف هرگونه مساله ای مربوط به زنان رسیده است.
اعتراض دانشجویان دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر تبریز روز دوشنبه ۸ خرداد، دانشجویان دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر تبریز با چیدن سینیهای غذا، به کیفیت پایین غذای سلف اعتراض کردند.
تجمع دانشجویان دانشکده برق دانشگاه خواجه نصیرالدین روز سه شنبه ۹ خرداد، دانشجویان دانشکده برق دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی در اعتراض به اقدامات توهین آمیز و سرکوبگرانه سرپرست این دانشکده و عدم اجازه استفاده از امکانات دانشکده برای دانشجویان تجمع کردند. شوراهای صنفی دانشجویان کشور، از ضرب و شتم دانشجویان معترض در جریان این تجمع خبر داد. این شورا همچنین دلیل شکل گیری این تجمع مسالمت آمیز را “اقدامات توهین آمیز سرپرست این دانشکده و ممانعت از استفاده دانشجویان از امکانات دانشکده” عنوان کرد.
جانباختن یک دانشجو به خاطر تاخیر در اعزام آمبولانس بصیر ابراهیمپور، دانشجوی مکانیک دانشگاه امیرکبیر، روز چهارشنبه ۱۰ خرداد در دانشگاه دچار حمله قلبی شد و «در پی تاخیر در اعزام آمبولانس» درگذشت. گفته می شود پس از سپری شدن «حدود ۴۵ دقیقه» یک آمبولانس از بیرون دانشگاه برای رسیدگی به حال دانشجو وارد دانشگاه شده است. این در حالی است که مرکز فوریتهای پزشکی در داخل دانشگاه مستقر است و در فاصله ای بسیار نزدیک به محل وقوع حادثه قرار داشت.
یخشی از بیانیه دانشجویان دانشکدگان هنرهای زیبا مرا ببخش که حنجره ام خونی است! چرا که خروسهایِ قبیلهِ مغلوبم را، در آستان سرخ سحر بریده اند! در بخشی از این بیانیه که در روز پنجشنبه ۱۱ خرداد منتشر گردیده، آمده است: خاموشی، برهان فراموشی نیست. فراموش نمی کنیم همه آن بی حرمتی و بی احترامی که کردید. بی حرمتی و بی احترامی به زن، دختر، دانشجو، انسان و جایگاه آنها. فراموش نمی کنیم. همه آن قتلهایی را که شبهایمان را با گریستن برای آنها گذراندیم، گرچه که خاموش ماندیم. قتل آزادیمان، قتل زندگیمان، قتل خواهران و برادرانمان، قتل همنوعانمان، قتل صداهایی که فریاد آزادی سر می دادند، قتل سازهایی که باب میلتان نمی نواختند، قتل آرزوها و آرمانهایی که گمان میکردید از یاد خواهیم برد. هرگز فراموش نکنید که سکوت نخواهیم کرد، عقب نشینی نخواهیم کرد، فراموش نخواهیم کرد.
معاون
دانشگاه آزاد: اساتید باید درباره حجاب به دانشجویان تذکر دهند
خوداری از برگزاری بازی فینال مسابقات والیبال درون دانشگاهی دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد، روز پنجشنبه ۲۵ خرداد، در حالی که همه چیز آماده برگزاری فینال مسابقات والیبال درون دانشگاهی بین دو تیم مهندسی الف و علوم ورزشی بود به یکباره مجوز حضور بانوان برای تماشای بازی به استادیوم ۲۲ بهمن داده نشد و بازیکنان تیم مهندسی الف به نشانه اعتراض به این امر حاضر به حضور در زمین مسابقه نشدند تا فینال مسابقات نیمه کاره باقی بماند. گفتنی است در انتها این تصمیم با تشویق و حمایت بازیکنان و تماشاگران سایر تیم ها همراه شد. پیش از این هم مسابقات والیبال از سمت دانشکده علوم ورزشی به دلیل راه ندادن بانوان به ورزشگاه، لغو شده بود.
اتحاد و همبستگی دانشجویان دانشگاههای مختلف با دانشجویان دانشگاه هنر در پی انتشار پیامک از طرف دانشگاه هنر مبنی بر «اجبار سر کردن مقنعه» در دانشگاه و تهدید دانشجویان دختر به تعلیق و احضار به کمیته انضباطی، روز چهارشنبه ۲۴ خرداد، دانشجویان در پردیس باغ ملی دست به تحصن زدند. در ساعات اولیه تحصن رئیس حراست این دانشگاه، دانشجویان را به باز کردن درهای دانشگاه به روی ماموران امنیتی تهدید کرد. اما دانشجویان به تحصن خود ادامه دادند. حراست دانشگاه مانع از رساندن آب و غذا به دانشجویان و استفاده از سرویسهای بهداشتی شده بود. همچنین حراست تهدید کرده که به ماموران لباس شخصی اجازه ورود خواهد داد. به دنبال این سیاست سرکوبگرانه، جمعی از دانشجویان و فارغ التحصیلان دانشگاه هنر در بیانیه ای اعلام کردند «تمام قد پشت شما می ایستیم و دوشادوش تان نه می گوییم.» کارزار «نه» در واقع بعد از این بیانیه به راه افتاده است. در بخش دیگری از بیانیه آمده ما هیچ حرفی با شما نداریم الا یک کلمه: «نه» از صبح شنبه ۲۷ خرداد (۱۷ ژوئن) نیروهای حراست در خوابگاههای دخترانه مانع از خروج دانشجویان دختر بدون مقنعه شدند. همزمان حراست دانشکده سینما و تئاتر چند مامور زن را در ورودی مستقر کرد که به دانشجویانی که مقنعه نداشته اند، مقنعه داده است. آنها تهدید کردند از روز بعد اگر دانشجوی دختری بدون مقنعه وارد دانشگاه شود، از امتحان محروم خواهد شد. همزمان روز شنبه ۲۷ خرداد، تعدادی از دانشجویان این دانشگاه به دلیل اعتراض به اجباری شدن مقنعه بازداشت و از حضور شماری دیگر جلوگیری شد. همچنین انتظامات خوابگاه دخترانه قهاری دانشگاه هنر در پردیس کرج به دستور حراست مانع از خروج دانشجویان بدون مقنعه شد. این درحالیست که شماری از دانشجویان دانشگاه هنر دانشگاه تهران، در چند روز اخیر و در اعتراض به اجباری شدن پوشیدن مقنعه در دانشگاه، تحصن کردند. بر اساس گزارشها این تجمع به خشونت کشیده شد و دانشجویان متحصن مورد ضرب و شتم قرار گرفتند. در روزیدادی دیگر،تعدادی از دانشجویان دانشگاه بهشتی تهران به دلیل «شرکت در تجمع روز شنبه ۳۰ اردیبهشت و تن ندادن به حجاب اجباری» از شرکت در جلسه امتحان محروم شدهاند. روز یکشنبه ۲۸ خرداد (۱۷ ژوئن) فعالان دانشجویی دانشگاههای گوناگون کشور به طور جداگانه با صدور بیانیه هایی از دانشجویان دانشگاه هنر که در پی اعتراض به اجباری شدن مقنعه، ضرب وشتم یا بازداشت شده بودند، حمایت کردند. لیست اعلام همبستگی دانشگاههای مختلف با دانشجویان دانشگاه هنر بر اساس بیانیه های منتشر شده تا تاریخ ۳۰ خرداد ۱۴۰۲ ١. دانشگاه فردوسی مشهد ٢. دانشکده فارابی دانشگاه تهران ٣. دانشگاه بجنورد ۴. دانشگاه حکیم سبزواری ۵. دانشگاه آزاد همدان ۶. دانشگاه علامه تهران ٧. دانشگاه علم و صنعت ٨. دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی ٩. دانشگاه علامه ١٠.دانشگاه علم و صنعت ۱۱. تشکل دانشجویان پیشرو ۱۲. جمعیت دانشجویان متحد خواجه نصیر ۱۳. آزادیخواهان دانشگاه تهران شمال ۱۴. اتحاد دانشجویان دانشگاه الزهرا ۱۵. دانشجویان آزاد خوراسگان ۱۶. جمعیت دانشجویان دانشگاه آزاد سنندج ۱۷. آزاد اندیشان جندیشاپور ۱۸. دانشگاه اصفهان ۱۹. دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ۲۰. دانشگاه الزهرا تهران ۲۱. دانشگاه سهند تبریز ۲۲. دانشگاه هنر اسلامی تبریز ۲۳. دانشگاه هنر اصفهان ۲۴. دانشگاه هنر شیراز ۲۵. دانشگاه علوم پزشکی زنجان ۲۶. دانشگاه آزاد زنجان ۲۷. دانشگاه زنجان ۲۸. دانشگاه علوم پزشکی زنجان ۲۹. دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل ۳۰. دانشگاه آزاد شهر قدس ۳۱. دانشگاه بهشتی ۳۲. دانشگاه فنی حرفهای انقلاب اسلامی ۳۳. دانشگاه سوره ۳۴. دانشگاه علوم توانبخشی ۳۵. دانشجویان پردیس هنرهای زیبا ۳۶. فارغ التحصیلان دانشگاه هنر ۳۷. دانشگاه هنر و معماری پارس
(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: کانال تلگرام شوراهای صنفی دانشجویان کشور، زیتون، کانال تلگرام دانشجویان متحد،هرانا، آنا، اعتماد آنلاین، بی بی سی)
منبع: نبرد خلق شماره ۴۶۵، پنجشنبه یکم تیر ۱۴۰۲ - ۲۲ ژوئن ۲۰۲۳
|