زنان در مسیر رهایی (اردیبهشت ۱۴۰۲) اسد طاهری مائده امینی خطاب به احمدرضا رادان: ما به عقب برنمیگردیم مائده امینی، روزنامه نگار و شخصیت شناختە شدە رسانە ای، با انتشار تصاویر خود بدون حجاب اجباری اعلام کرد که دیگر از حجاب اجباری پیروی نخواهد کرد. روز یکشنبه ۳ اردیبهشت، او در یک استوری خطاب به احمدرضا رادان نوشته است که «ما دیگه اون آدمهای سابق نمی شیم، این فیلم داستان واقعیه میلیونها زندگیه، به عقب برنمی گرده». وی همچنین با نوشتن اینکه در ابتدا از برداشتن حجاب اجباری «وحشت زده» شده بود، افزوده است: من چطور این تکه پارچه لعنتی را تحمل کردم این همه سال؟
الناز رکابی، سنگنورد عضو تیم ملی ایران که در همراهی با خیزش انقلابی خلقها بدون حجاب اجباری در فینال مسابقات آسیایی شرکت کرد، روز دوشنبه ۴ اردیبهشت با انتشار پستی در اینستاگرام نوشت: امیدوارم امسال بتوانم به مسابقات جهانی که در انتخابی المپیک تاثیر گذار هستند برسم. وی پس از بازگشت از مسابقات آسیایی تحت آزارهای بسیاری از سوی حکومت بوده و آخرین مشکلی که دولت ایران برای او به وجود آورد ضبط پاسپورت و ممنوع الخروجی او است.
حمله به زنان هوادار فوتبال در اطراف ورزشگاه آزادی روز یکشنبە ۳ اردیبهشت، زنان حاضر مقابل ورزشگاه آزادی که برای تماشای مسابقه تیمهای استقلال و پرسپولیس جمع شده بودند با دخالت نیروهای انتظامی مجبور به ترک کردن اطراف ورزشگاه شدند. در حالی که در سال ۲۰۱۸ مسئولان فوتبال ایران، وعده صدور مجوز برای حضور زنان در ورزشگاهها را به فدراسیون بینالمللی فوتبال (فیفا) داده بودند، اما برای رویارویی دو تیم پرسپولیس و استقلال (دربی ۱۰۰)، بلیط به زنان فروخته نشد و زنان هوادار دو تیم که به امید راه یافتن به داخل ورزشگاه به اطراف ورزشگاه رفته بودند در پی حمله نیروی انتظامی، مجبور به ترک محل شدند. ممانعت از حضور زنان در ورزشگاهها ایران به دلیل عقیده های سنتی و مذهبی جمهوری اسلامی، همچنان ادامه دارد.
منع ورود خبرنگاران زن خارجی به افغانستان روز یکشنبه ۳ اردیبهشت، سوزانا جورج، در واکنش بە خبر ممنوعیت فعالیت اش در افغانستان در رشتە توییتی نوشت: ممنوعیت روزنامە نگاران خارجی در شرایطی اتفاق می افتد کە بدرفتاریهای وحشتناکتر علیە روزنامە نگاران افغانستان بە ویژە خبرنگاران زن صورت می گیرد. وی همچنین نوشتە است: حملات طالبان بە آزادی رسانە ها و بە خصوص روزنامە نگاران زنی کە خبرهای زنان در افغانستان را پوشش می دهند دسترسی بە اطلاعات دربارە عواقب ناشی از نقض فاحش حقوق زنان توسط طالبان را بە شدت محدود میکند. وی بر فوری بودن توصیە فعالان زن افغانستان تأکید کردە و نوشتە است؛ باید واکنش در برابر آپارتاید جنسیتی طالبان علیە زنان افغانستان در محور همە واکنشهای بینالمللی قرار گیرد. پیش از این واشنگتن پست در گزارشی اعلام کرد کە طالبان بە این روزنامە ابلاغ کردە کە سوزانا جورج مسئول دفتر این روزنامە در افغانستان و پاکستان دیگر اجازە فعالیت در افغانستان را ندارد.
ایتالیا قرار است داروهای ضد بارداری را به صورت رایگان برای زنان در هر سنی در دسترس قرار دهد؛ اقدامی که از سوی فعالان حقوق زنان در سراسر این کشور مورد تمجید قرار گرفته اما از سوی مخالفان سقط جنین محکوم شده است. این تصمیم که روز سه شنبه ۵ اردیبهشت رسانه ای شد، از سوی کمیته قیمتگذاری و بازپرداخت آژانس دارویی ایتالیا گرفته شده و اکنون در انتظار تایید هیأت مدیره آژانس قبل از اجرایی شدن است. در حال حاضر زنان در ایتالیا باید برای قرصهای ضد بارداری مبالغی بین ۹ تا ۲۴ یورو بر اساس برند پرداخت کنند. اگرچه در حال حاضر بیمه هزینه قرصهای ضدبارداری را در تعدادی از مناطق ایتالیا مانند لاتزیو، پولیا، پیمونته، توسکانی و امیلیا رومانیا پرداخت می کند، اما در برخی مناطق محدودیتهای سنی وجود دارد و این بازپرداخت شامل زنان بالای ۲۱ سال یا ۲۶ سال نمی شود. دسترسی به قرصهای پیشگیری از بارداری در ایتالیا در سال ۱۹۷۱ پس از یک مبارزه طولانی برای به رسمیت شناختن زنان و حقوق مدنی آزاد شد.
بر اساس گزارش جدید صندوق کودکان ملل متحد، یونیسف، که با تاکید بر نابرابریهای آموزشی منتشر شده، حدود ۹۰ درصد از دختران نوجوان و زنان جوان در فقیرترین کشورهای جهان امکان استفاده از اینترنت را ندارند که رقمی بسیار بالاتر از محدودیتهای مشابه برای پسران و مردان همسن در این کشورها است. پیش از این در سال ۲۰۲۰ میلادی، یونیسف و اتحادیه بینالمللی ارتباطات تخمین زده بودند که احتمالا تنها ۳۷ درصد از جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله در سراسر جهان در خانه به اینترنت دسترسی دارند اما گزارش تحقیقی جدیدی که یونیسف در روز چهارشنبه ۶ اردیبهشت منتشر کرد، میگوید همین دسترسی محدود به اینترنت و مهارتهای دیجیتالی نیز به دلیل «اختلافهای جنسیتی» بگونه ای نابرابر ممکن است. تحقیقات یونیسف که متکی بر داده های نظرسنجیهای انجام شده در ۵۴ کشور عمدتاً کم درآمد یا درآمد متوسط است، نشان داد که در کشورهای کم درآمد ۹۰ درصد دختران نوجوان و زنان جوان ۱۵ تا ۲۴ ساله (حدود ۶۵ میلیون نفر) امکان استفاده از اینترنت را ندارند؛ این رقم در میان جمعیت پسران و مردان جوان این کشورها در همان سن (نزدیک به ۵۷ میلیون نفر) حدود ۷۸ درصد است. رابرت جنکینز، مدیر آموزش یونیسف با اشاره به ضرورت «پر کردن شکاف دیجیتالی بین دختران و پسران» گفت که تنها موضوع دسترسی به اینترنت و فناوری مطرح نیست؛ بلکه موضوع «توانمندسازی دختران برای تبدیل شدن به مبتکر، خالق و رهبر» مطرح است.
ارتش هند برای اولین بار پنج زن را در هنگ توپخانه استخدام کرد ارتش هند برای اولین بار ۵ افسر زن را در هنگ توپخانه خود به کار گرفته است. قرار است سه نفر از این افراد در امتدار مرز هند با چین مستقر شوند و بقیه به مناطقی در امتداد مرز با پاکستان اعزام شوند. بر اساس گزارشی که روز شنبه ۹ اردیبهشت پوشش رسانه ای پیدا کرد، ارتش هند گفته است که هنگ توپخانه بازوی عملیاتی نیرومند ارتش است. ارتش هند در اوایل سال جاری تصمیم گرفت که امکان استخدام در هنگهای این کشور را برای زنان فراهم کند.
نفیسه زمان زاده شاعرِ صاحب قلم اهل بندرعباس با نام هنری «آرام»، در نیمه شب جمعه ٨ اردیبهشت، به طرز مشکوکی در آتش سوزی منزلش جان باخت. طبق نوشته ای که توسط دوستان این شاعر نوشته شده است، وی به واسطه «فعالیتهای ادبی و دفاع از حقوق فرودستان در شبکه های مجازی» نزد بسیاری از فعالان اجتماعی و سیاسی شناخته شده بود. همچنین آمده است که اشعار او با «تفکرات برابری طلبانه» آمیخته بود و آنها را «همنوا با امواج دریا برای التیامی هرچند کوچک به گوش مشتاقان آزادی می رساند». متن زیر در خصوص وصف و معرفی این شاعر، توسط دوستانش نوشته شده است: هرکس مختصر آشنایی با آرام داشت می دانست که روح زندگی و علاقه به همنوعان و اطرافیانش چگونه پیوندی را بین وی و زندگی ایجاد کرده بود. آرام، سرشار از شوق به زیستن و تلاش برای ایجاد جهانی نوین و عاری از ستم طبقاتی و عشق به حیوانات بی پناه بود. او سرانجام در ظالمانه ترین حالت ممکن به همراه دو سگ اش که همدم تنهایی و انزوای تحمیل شده توسط سیستم امنیتی به وی بود در میان دود و آتش جهان ما را ترک کرد. آری این گونه است که می گوییم نظام سرمایهداری در زیر چتر ارتجاع به استثمار انسان مشغول است. در استبداد چندگانه تحمیل شده بر زن، در گنداب مذهب و سرمایه، زیستن زنهای مبارز با چنان مشقاتی همراه است که شاید کسانیکه در این مسیر مبارزاتی قرار دارند بتوانند اندکی آن را درک کنند. آرام دختر دریا و رفیق شجاع دل ما، بواسطه راهی که خود در آن ایستاده بود سالهای سال یگانه همدمش سگی بود بنام جسیکا که در نهایت در کنار هم آخرین نفسهای خود را در میان آتش و خاکستر کشیدند و با مرگی مشکوک داغی بزرگ بر دل رفقا و نزدیکان خود گذاشتند.
پلمب ۱۱۵ واحد صنفی به دلیل عدم رعایت «حجاب اجباری» در ارومیه و گرگان روز شنبە ٩ اردیبهشت، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت گلستان و فرمانده انتظامی آذربایجان غربی با اشاره به آنچه طرح «عفاف و حجاب» نامیده می شود خبر از پلمپ ۱۱۵ واحد صنفی به دلیل «عدم رعایت حجاب» در طی ده روز داد. مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان گلستان با اشاره به آنچه اجرای طرح «عفاف و حجاب» نامیده است اعلام کرد که در ۱۰ روز گذشته، از تعداد ۱۹۱ مورد بازرسی واحدهای صنفی شهرستان گرگان، ۱۱۴ مورد اخذ تعهد انجام شده و ۲۸ واحد هم به دلیل عدم رعایت «حجاب اجباری» پلمب شدند. فرمانده انتظامی ارومیه نیز مدعی شده که از زمان اجرای آنچه طرح «عفاف و حجاب» نامیده، ۸۷ واحد صنفی در استان اورمیه پلمپ شدند.
روز یکشنبه ١٠ اردیبهشت، در آستانه برگزاری نشست دوحه، شماری از زنان مهاجر افغانستان در اسلام آباد پایتخت پاکستان با در دست داشتن پلاکاردهایی با مضامین «به رسمیت شناختن طالبان جنایت به مردم افغانستان است»، «سازمان ملل خانه ملتهاست نه خانه تروریستها»، «می رزمیم، می جنگیم حق خود را از طالبان می گیریم» و «مردم افغانستان را حمایت کنید و کنار زنان افغان بایستید» خواهان لغو نشست دوحه شده و از سازمان ملل متحد خواستند که طالبان را به رسمیت نشناسد.
زنان معترض با انتشار قطعنامه ای گفتند که: «از اشغال افغانستان توسط
گروه جعل و جهل
۶۲۳
روز می گذرد و جهان مقابل این دیو خفته در کمین انسانیت، مُهر سکوت
بر لب زده است.» همچنین در این قطعنامه آمده است که «جهانیان به این
باور بودند که این گروه تغییر کرده و اصلاح شده ولی چنان چه همه شاهد
هستیم، نه تنها که طالبان اصلاح نشده بلکه هولناک ترین جنایات بشری را
پس از به قدرت رسیدن دوباره در افغانستان مرتکب شده اند و ارتکاب
جنایات بشری از جانب این گروه تروریستی منطقه ای و جهانی ادامه دارد.» روز شنبه ۲۳ اردیبهشت، سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل (یونیسف) در زادروز تولد مریم میرزاخانی ریاضیدان نامی ایران با انتشار توییتی بە وی ادای احترام کرد. این سازمان در توییتر خود نوشتە است: میراثی کە مریم میرزاخانی برجای گذاشت تا ابد یادآور این است کە وقتی زنان موانع را می شکنند چە کارهایی میتوانند انجام دهند.» مریم میرزاخانی ریاضیدان برجستە ایرانی نخستین و اولین برندە مدال فیلدز بود کە بە دلیل ویژگی تحقیقاتش در دینامیک و هندسە سطوح ریمانی بە آن دست یافت و ١٢ مە کە سال روز تولد نابعە ریاضی ایران است بە روز جهانی زنان در ریاضیات نامگذاری شدە است. مریم میرزاخانی از ریاضیدانان نامی جهان، دانش آموختە دانشگاە هاروارد و استاد دانشگاە استنفورد و نخستین زن ایرانی بود کە در المپیادهای ریاضیات جهان برندە مدال طلا شد. وی همچنین بە عنوان یکی از ٧ دانشمند زن تأثیرگذار جهان از سوی نهاد زنان سازمان ملل برگزیدە شدە است.
روز دوشنبه ٢۵ اردیبهشت، انجمن قلم آمریکا (پِن) با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که جایزه «آزادی نگارش پن باربی» سال ٢٠٢٣ را به نرگس محمدی، نویسنده و فعال حقوق بشر محبوس در زندان اوین اعطا کرده است. این جایزه در مراسم ویژه سالانه انجمن قلم آمریکا (PEN) که روز پنجشنبه ٢٨ اردیبهشت در موزه تاریخ طبیعی نیویورک با عنوان «جشن ادبی آمریکا» برگزار شد، به این فعال حقوق بشر اعطا شد. انجمن قلم آمریکا در بیانیه خود نوشت: «نرگس محمدی، که در سی سال گذشته به خاطر نوشته هایش و فعالیتهای حقوق بشری خود توسط حکومت جمهوری اسلامی ایران هدف قرار گرفته است، در حال حاضر به دلیل اتهامات دروغین تبلیغ علیه نظام و افترا در زندان است.» در این بیانیه آمده است که نرگس محمدی در «دو دهه گذشته به دفاع از حقوق زنان، زندانیان سیاسی و اتنیکها پرداخته است. وی اولین بار در دوران دانشجویی خود به خاطر نوشتن مطلبی درباره حقوق زنان و شرکت در یک گردهمایی سیاسی بازداشت شد.»
منبع: نبرد خلق شماره ۴۶۴، دوشنبه یکم خرداد ۱۴۰۲ - ۲۲ می ۲۰۲۳
|