دانشگاه در ماهی که گذشت (اردیبهشت ۱۴۰۲)

کامران عالمی نژاد

 

اخراج استاد دانشگاه به دلیل حمایت از دانشجویان

آرش رئیسی ‌نژاد، استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران و «حامی دانشجویان معترض»، از این دانشگاه اخراج شده است.

علی شریفی زارچی، استاد دانشگاه صنعتی شریف تهران، روز یکشنبه سوم اردیبهشت، با اعلام این خبر در توییتر نوشت: «او در پاییز از دانشجویان حمایت کرده بود».

رئیسی‌نژاد نیز با بازنشر این توییت نوشت: «چه می ‌شد که روزی رسد که خانواده ایرانی در خانه خود ایران یک زندگی همراه با رفاه، شادی و با عزت داشته باشد. آیا آن روز را خواهم دید؟ نمی ‌دانم ولی به امید آن روز».

مقاومت جمعی دانشجویان در برابر وحشیگری نیروهای حراست

روز دوشنبه ۴ اردیبهشت، در پی مقاومت دانشجویان در برابر تذکر حجاب و اقدام به ضبط کارت و تفتیش کیف یکی از دانشجویان دانشکده‌ هنرهای زیبا دانشگاه تهران، حراست دانشگاه اقدام به ضرب و شتم و بازداشت دو دانشجو برای ساعاتی در اتاقک حراست کرد که با تجمع دانشجویان در برابر اتاقک حراست و مقاومت جمعی آنان، این دو دانشجو ساعاتی بعد آزاد شدند.

پیگرد قضایی سه دانشجوی معترض به مسمومیت دانش آموزان
هستی امیری، ضیا نبوی و فرشته طوسی دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی در پی شکایت حراست و بسیج این دانشگاه با اتهاماتی از قبیل «تبلیغ علیه نظام» متهم شدند.
جلسه بازپرسی و تفهیم اتهام آنها روز دوشنبه ۴ اردیبهشت، در شعبه ۲ دادسرای ناحیه ۳۳ تهران برگزار شد.
این پرونده در پی اعتراض دانشجویان به مسمومیتهای زنجیره‌ ای دانش ‌آموزان مدارس و برخورد خشونت ‌آمیز حراست با دانشجویان تشکیل شده است.
هر سه نفر در گذشته به دلیل فعالیت و اظهار نظرهای مخالف با برخورد های قضایی روبرو شده اند.

اعلامیه دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس

بخشهایی از اعلامیه دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس که با مقدمه ای به چهار زبان ترکی، کردی، عربی و فارسی نوشته شده است را می خوانید:

... این تاریخ سرخ است که همچنان کوبنده و رام ناشدنی به پیش می رود. این تاریخی است که خون رنگ اصلی آن را تعیین کرد. تاریخی از ستم، زندان، اعدام، حذف، خودکشی و فقر.

اکنون که جنبش زن، زندگی، آزادی می خواهد به این تاریخ ننگین پایان بدهد، اکنون که این جنبش در راه خود استوار و غرنده به پیش می رود، و ترس و لرز بر اندام آنهایی که در تاریخ ما را به عنوان «رعیت، بنده، امت» می پنداشتند، و خود را «شاه، ظل الله، ولی فقیه و امام» می نامیدند، انداخت، اکنون که کانونهای سرمایه و قدرت، همان انگلهای تاریخ مصرف گذشته هر یک از بیرون و درون می خواهند خود را بر این جنبش فرمانروا کنند، ما بیدار می مانیم و با چنگ و دندان، با قلم و فریاد، با مو و گیسو و رقص، با اشک و شادی، از این جنبش دفاع می کنیم و اعلام می داریم که دیگر نه تنها تعلیق و اخراج، بلکه زندان هم نمی تواند ما را از هدف اصلی مان یعنی «لغو تمام فرمهای استبدادی و استثماری کهنه و مدرن» و برچیده شدن ستمهای اقتصادی، زبانی، فرهنگی و جنسیتی از همه نقاط ایران، به عقب براند.

این خروش رسای یک انقلاب است، خروشی که آزادی و برابری را، نان و شادی را، زن را و زندگی را با هم می خواند و می خواهد.

انقلابی برای پایان، پایان اندوه و سرکوب و شروعی تازه برای زن، زندگی، آزادی.

متحد شویم، برای شکست آنان که زندگی را بر ما تلخ تر از زهر کردند.

ترک جلسه‌ امتحانی توسط دانشجویان

روز سه شنبه ۵ اردیبهشت در جلسه‌ میان ترم زبان عمومی در دانشکده هنرهای زیبا‌ی دانشگاه تهران، یک کارمند آموزش کارت یک دانشجوی دختر را از روی میز می ‌رباید و به خاطر نداشتن حجاب شروع به توهین به دانشجو می ‌کند.

دانشجویان حاضر در جلسه در اعتراض به برهم زدن نظم جلسه‌ امتحانی و دادن تذکر حجاب توسط یک کارمند آموزش، به اعتراض پرداخته و جلسه‌ امتحانی را ترک کردند.

تعلیق از تحصیلِ نماینده دانشجویان در شورای صنفی

کیانا مجیری، دانشجوی جامعه‌ شناسی و دبیر شورای صنفی دانشجویان دانشکده‌ علوم اجتماعی دانشگاه علامه روز شنبه ۹ اردیبهشت، در شورای تجدید نظر انصباطی به یک نیم سال منع موقت از تحصیل محکوم شد.

تجمع دانشجویان علوم پزشکی در زاهدان

روز شنبه ۹ اردیبهشت، جمعی از دانشجویان علوم پزشکی مقابل بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی علی ابن ابیطالب در زاهدان برای اعتراض به عدم رسیدگی به مطالبات شان با سر دادن شعارهایی مقابل این بیمارستان تجمع اعتراضی برگزار کردند.

روزجهانی کارگران، همبستگی دانشجویان با کارورزان

*شعارنویسی و اعلام همبستگی با کارگران به مناسبت روز جهانی کارگر، ۱۱ اردیبهشت، در دانشکده‌ معماری و شهرسازی دانشگاه هنر اصفهان و دانشگاه بهشتی و دانشکده‌ علوم اجتماعی دانشگاه تهران و پخش پاکت نامه‌ در کلاسها و اتاق اساتید و سایر فضاهای دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی.

از جمله شعار‌ها:

کارگران جهان متحد شوید/ زنده باد اتحاد زحمتکشان/ کارگران، اتحاد، اعتصاب/ دانشجو و کارگر ایستاده ایم در سنگر/ فرزند کارگرانیم کنارشان می مانیم/ نان کار آزادی/ حجاب اختیاری/ در دانشگاه بیگاری، بعد از تحصیل بیکاری/ استثمار بیگاری/جمهوری اعدامی.

*جمعی از دانشجویان دانشگاه صنعتی خواجه نصیر در اعلام همبستگی با کارگران در محوطه دانشگاه دست به تحصن زدند. این دانشجویان در پلاکادرهای همراه خود نوشته بودند:

نافرمانی، کُنشگَری، پیکار تا برابری/ معلم، دانشجو، کارگر اتحاد، اتحاد/ فرزند کارگرانیم، کنارشان می‌ مانیم، کارگر زندانی آزاد باید گردد/ نان، کار، آزادی، پوشش اختیاری/ جای معلمان در زندان نیست.

 

*جمعی از دانشجویان دانشگاه مازندران در همبستگی با کارگران و به مناسبت روز کارگر بیانیه ای منتشر کردند. در بخشی از این بیانیه آمده است:

... کارگران جهان عهد کرده ‌اند که هرساله در تاریخ اول ماه مه، در یادبود مبارزان راه رهایی، قدرت اتحاد طبقاتی خود را به نمایش گذارند. قدرتی که می ‌تواند چرخهای هر حاکمیت استثمارگر و مستبدی را از حرکت بیاندازد.

*جمعی از فعالان دانشگاههای تهران، بهشتی، علامه طباطبایی و تربیت مدرس به مناسبت روز جهانی کارگران بیانیه ای منتشر کردند. در بخشی از این بیانیه آمده است:

... در این هنگام که روز کارگر و معلم فرا می ‌رسد، سرکوب و بازداشت فعالان کارگری و معلمی بیش از پیش شدت گرفته است. در چند سال اخیر بر همگان عیان شده که حکومت، هرگونه اعتراض و حق‌ خواهی کارگران را خطری برای خود می ‌بیند و از هیچ عملی برای خاموش کردن صداهای آنان فرو نمی‌ گذارد. بحران اقتصادی‌ که گریبان جامعه را گرفته بیش از پیش به معیشت کارگران و معلمان و دیگر آحاد تحت ستم حمله می ‌برد و در این میان حاکمیت تردیدی نمی ‌کند که موضع حقیقی خود، استثمار هرروزه‌ کارگران، را آشکار کند. اعتصابهای کارگری چند روز اخیر نیز راسخ بودن کارگرانمان در ایستادن در برابر نظام سلطه‌‌ سرمایه‌داری را عریان‌تر از هر زمان دیگر آشکار می‌ کند.

تجمع دانشجویان دانشگاه هنر اصفهان

روز سه شنبه ۱۲ اردیبهشت، جمعی از دانشجویان دانشگاه هنر اصفهان، مجاور دیوار دانشکده‌ معماری و شهرسازی در اعتراض به ایجاد مزاحمتها و حملات هر روزه‌ ماموران لباس شخصی تجمع کردند. گفته می ‌شود پس از مدتی نیروی انتطامی در محل حاضر شد و قول پیگیری این رویداد را داد.

تجمع اعضای شورای صنفی و فعالان دانشجویی

روز شنبه ۱۶ اردیبهشت، شماری از اعضای شورای صنفی و فعالان دانشجویی در محوطه ساختمان مرکزی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی با سر دادن شعارهایی اعتراضی دست به تجمع زدند.

یکی از خواسته های مدنظر دانشجویان در حیطه آموزشی، اجرایی شدن رای دیوان عدالت اداری است.

طومار دو هزار امضا دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز

روز یکشنبه ۱۷ اردیبهشت، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز با امضا متنی خطاب به مسئولان دانشگاه علوم پزشکی تبریز خواهان لغو احکام سنگین شورای انضباطی علیه دانشجویان شدند. دو هزار دانشجوی این دانشگاه خواهان آن شدند که: احکام تعلیق صادره در دانشگاه تماما باید لغو گردند و به پرونده ۱۰ تن از دانشجویانی که متاسفانه به وزارت ارسال شده است باید در دانشگاه رسیدگی شود تا بیش از این در حق این دانشجویان اجحاف نشود.

تحصن دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران

روز سه شنبه ۱۹ اردیبهشت، دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران در اعتراض به احضار بیش از ۱۰ تن از دانشجویان این دانشکده به کمیته‌ انضباطی به بهانه‌ حجاب و رویه‌ کلی سرکوبگرانه‌ دانشگاه تحصن کرده و خواهان پایان آن شدند. این تحصن با وجود حضور پرشمار نیروهای حراست بیش از یک ساعت ادامه یافت.

از جمله‌ شعارهای این تحصن:

کمیته ‌ها لغو نشه، دانشگاه تعطیل میشه/ مقاومت تا برابری/ نه به تبعیض بر اساس پوشش/ معیار آزادی هر جامعه، میزان آزادی زنان آن جامعه است/ مقاومت کنشگری، پیکار تا برابری/ زن، زندگی، آزادی

مهاجرت در جامعه پزشکی کشور به متخصصان رسید

در تازه‌ ترین تحولات جامعه پزشکی، تمایل متخصصان برای مهاجرت از پزشکان عمومی پیشی گرفته است. این در حالی است که میزان خروجی پزشکان بعد از دوره کرونا و محدودیتهای سفر، دو برابر شده است. این عدد بین ۶ تا ۱۰ هزار پزشک متغیر است. این عدم قطعیت به ‌دلیل عدم انتشار آمار از سوی نهادهای رسمی است.

مجموعه پزشکان و پرستارانی که سال گذشته از کشور خارج شده ‌اند از ۱۰ هزار نفر گذشته است. تا پیش از این خروج و مهاجرت پزشکان در رده پزشکان عمومی در سطح بالاتری قرار داشت، اما اکنون خروجی متخصصان بیشتر شده و میانگین سنی متقاضیان نیز افزایش داشته است.

دکتر منصور جعفری نمین، رئیس شورای هماهنگی نظام پزشکی کشور اعلام کرد که سال گذشته بیش از ۸۰۰ ماما به خارج از کشور مهاجرت کرده‌اند.

عباس عبادی معاون پرستاری وزارت بهداشت با اشاره به کمبود «۷۰ هزار نیروی پرستاری» در ایران، از اخذ مجوز استخدام برای ۲۵ هزار نفر گفت، اما یادآور شد «در خیلی از مناطق» فراخوان استخدام زده می ‌شود اما «داوطلبی وجود ندارد.»

یورش نیروهای امنیتی به دپارتمان نمایش و موسیقی پردیس هنرهای زیبا

روز شنبه ۲۳ اردیبهشت، نیروهای حراست دانشگاه تهران با حمله به دپارتمان نمایش و موسیقی پردیس هنرهای زیبا، به بهانه پوشش اقدام به درگیری با دانشجویان کردند. در پی این اقدام حراست، برخی اساتید و نگهبان مسن دانشکده نیز مورد توهین و ضرب و شتم قرار گرفته و نیروهای حراست گلوی یکی از دانشجویان را به شدت فشار دادند. همچنین یک دانشجو که به کلاسی پناه برده بود را برای دقایقی درون کلاس حبس کرده و سعی در ربودن گوشی تلفن و کارت دانشجویی وی داشتند‌. مقاومت دانشجویان برای ورود به کلاس با سر دادن شعار همراه بود.

روز دوشنبه ۲۵ اردیبهشت، جمعی از اهالی موسیقی در حمایت از دانشجویان دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران در مقابل خانه موسیقی دست به تجمع زدند. هیات مدیره خانه موسیقی ایران به «برخورد خشونت طلبانه حراست دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران» با دانشجویان موسیقی واکنش نشان داد.

تحصن دانشجویان دانشگاه تهران

ظهر روز شنبه ۳۰ اردیبهشت، جمعی از دانشجویان دانشکده‌های مختلف دانشگاه تهران با حضور در باشگاه دانشجویان، مقابل دفتر علیرضا وجهی، معاون دانشجویی دانشگاه تهران و از اعضای کمیته‌ انضباطی، دست به تحصن اعتراضی زدند. دانشجویان با تحویل بیانیه‌ خود به معاون دانشجویی، به بیان مطالبات و اعتراضات خود پرداختند. سه خواسته‌ مطرح شده‌ در این بیانیه عبارت است از:

۱) ابطال تمامی احکام ظالمانه‌ صادره از کمیته‌ های انضباطی طی ماههای گذشته.

۲) لغو تمامی کمیته‌ های انضباطی‌ که برای حجاب، تجمع و دیگر اتهامات امنیتی برگزار شده یا می ‌شوند.

۳) پایان دادن به گشت ‌زنی و آزار و اذیت حراست در صحن دانشگاه.

اعتراض دانشجویان به اعدام آزادیخواهان «خانه اصفهان»

شنبه ۳۰ اردیبهشت

*تحصن دانشجویان دانشکدگان هنرهای زیبا دانشگاه تهران در اعتراض به اعدام زنده یادان مجید کاظمی، صالح هاشمی وسعید یعقوبی.

*تجمع دانشجویان  دانشگاه بهشتی در اعتراض به اعدام جوانان آزادیخواه اصفهان با شعارهای: قسم به خون یاران ایستاده ‌ایم تا پایان/ مرگ بر دیکتاتور و...

*تحصن دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس در اعتراض به اعدام سه تن از جوانان اصفهان.

*چسباندن پوستر در اعتراض به اجرای احکام ظالمانه‌ اعدام.

*تجمع دانشجویان دانشگاه زنجان در اعتراض به فشار‌ها و محدودیت‌های جدید دانشگاه و اعلام همبستگی با خانواده‌ اعدامیان با پوشیدن لباس سیاه. از جمله شعار‌ها: دانشجو می میرد ذلت نمی ‌پذیرد

*شعارنویسی در اعتراض به اجرای احکام ظالمانه‌ اعدام‌ و اعلام همبستگی با شهدای راه آزادی در دانشگاه الزهرا و نصب بنر اعتراضی در محوطه این دانشگاه.

*شعارنویسی در اعتراض به اجرای احکام ظالمانه‌ اعدام‌ در دانشگاه سوره.

*دانشجویان متحد در اعتراض به اعدام معترضان جنبش زن، زندگی، آزادی بیانیه ای منتشر کردند. در این بیانیه آمده است: توقف مطلق و بی چون و چرای اعدام باید در صدر خواسته ‌های جنبشهای اجتماعی از کارگران و بازنشستگان و معلمان تا دانشجویان و زنان قرار گیرد. با چنین مقاومت متحدی در خیابان و مدرسه و دانشگاه و کارخانه است که می ‌توان ماشین قتل حکومتی را از کار انداخت.

نابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: کانال تلگرام شورای صنفی دانشجویان کشور، سایت خبری زیتون، بی بی سی، هرانا، دنیای اقتصاد، کمپین فعالین بلوچ، صدای آمریکا، کانال تلگرام دانشجویان متحد)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۶۴، دوشنبه یکم خرداد ۱۴۰۲ - ۲۲ می ۲۰۲۳

 

 https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول