زنان در مسیر رهایی (فروردین 1402)

اسد طاهری

 

بازداشت ۵ زن آزادیخواە در ازمیر

ایدیل اوغورلو، عضو شورای اجرایی مرکزی حزب دموکراتیک خلقها، بهیه یالچین (مادر صلح)، سلما دمیر، حیات ایزگی و نوروز چلیک که در ٢ فروردین و در جریان عملیات نسل ‌کشی سیاسی در ازمیر بازداشت شده بودند، پس از ادای شهادت به دادستانی معرفی شدند.

دادستانی بدون اخذ اظهارات، با درخواست بازداشت به دادگاه نظامی و کیفری، این ۵ زن را تنها با بهانه‌ «عضویت در سازمان» و شهادت «علنی و پنهانی» شهود، بازداشت کرد.

مشارکت زنان دستگیر شده در فعالیتهای انجام شده توسط حزب دموکراتیک خلقها و جنبش زنان آزاد در قوانین ثبت نشده‌ی دولت ترکیه جرم تلقی می‌ شود.

 

زنان سیاه پوست فرصتهای شغلی کمتری دریافت می‌ کنند

اکثریت زنان سیاه پوست به دلیل تبعیض و کالایی شدن زنان در نظام سرمایه ‌داری در یافتن مشاغل مناسب با مشکلاتی روبرو هستند و مجبور به تغییر ظاهر خود برای به دست آوردن شغل می‌شوند.

بخش بزرگی از زنان سیاه‌پوست که در یک پژوهش مشارکت یافتە اند، می ‌گویند که احساس می‌ کنند باید مدل موی خود را تغییر دهند تا در شغلها و موقعیتهای حرفه ‌ای مناسب به کار گرفته شوند.

ناهمگونی در تجارب محل کار به ‌طور قابل توجهی بر نحوه برخورد کارگران با شغل خود تأثیر می ‌گذارد، مثبت یا منفی. این تجربیات توانایی فرد را برای اعتماد به دیگران و ایجاد تیمهای سازنده ‌تر و موثرتر تشکیل می ‌دهد. برای کارکنان، احساس می ‌کنند که یک عضو ارزشمند تیم هستند و معتقدند که سرپرست آنها فراهم کرده است. آنها با یک محیط قابل اعتماد کار را ترویج می ‌کنند.

حدود ١٠٠٠ زن سیاه ‌پوست ٢۵ تا ۶۴ ساله، هم کارمند پاره وقت و هم تمام وقت، در این مطالعه مشارکت یافتە اند.

حدود ۶۶ درصد از زنان مورد بررسی گزارش کردە اند که موهای خود را برای مصاحبه شغلی تغییر داده‌ اند، ٢۵ درصد معتقدند که به دلیل ویژگیهای صورت و موهای خود برای مصاحبه شغلی رد شده ‌اند و حدود ٢۵ درصد که سن آنها بین ٢۵ تا ٣۴ است، گفته ‌اند که به دلیل موهای شان اخراج شده‌ اند.

نظرسنجی انجام شده توسط مرکز گالوپ برای صداهای سیاه بین ۶ نوامبر و ١ دسامبر ٢٠٢٠، نشان داد که زنان سیاه پوست کمتر احساس می ‌کنند که در محل کار با احترام رفتار می ‌شود و کمتر احساس می‌ کنند که منصفانه به عنوان عضوی ارزشمند تیم و همکاران با آنها رفتار می‌ شود.

مرکز گالوپ برای صدای سیاپوستان دریافته است که تنها ١٣ درصد از زنان سیاه پوست فکر می‌ کنند که به مشاغل خوب در جامعه خود دسترسی دارند و فقط بیش از یک سوم می‌ گویند که با درآمد فعلی خود به راحتی زندگی می‌کنند.

 

تحریم اردوی المپیک توسط زنان فوتبالیست

همزمان با آغاز دور دوم اردوی تیم ملی فوتبال زنان برای حضور در المپیک در تاریخ شنبه ۵ فروردین، عدم حضور ١۴ بازیکن در این اردو، خبرساز شد و برگزاری اردو را تحت تاثیر قرار داد.

 

شرایط نامناسب اردو و کمبود امکانات،‌ پرداخت نشدن پاداش صعود به جام ملتهای آسیا، تهیه نکردن بلیط برای ملی پوشان جهت حضور در اردوهای تیم ملی از دلایل اصلی غیبت برخی از ملی پوشان تیم فوتبال زنان بوده است.

پس از اعتراض این تیم، قول داده شده که برای حضور آنها در اردو بلیط تهیه می ‌شود. این وعده فدراسیون در شرایطی داده شده است که در ایام نوروز با توجه به حجم بالای مسافرتهای نوروزی عملا امکان تهیه بلیط هواپیما برای حضور زنان فوتبالیست در تیم ملی امکانپذیر نیست.

 

تظاهرات زنان افغانستان علیه طالبان

روز یکشنبه ۶ فروردین، زنان معترض در کابل به خیابان آمدە و علیە طالبان و سیاستهای زن‌ستیز آنها اعتراض کردند. این زنان و فعالان حقوق زن با در دست داشتن پلاکاردهایی مبنی بر حق آموزش و کار زنان خواستار برداشتن این محدودیتها شدند. گفتە شدە است نیروهای طالبان با اعمال خشونت بە معترضان، اعتراضات مسالمت ‌آمیز آنان را بر هم زدە است.

شایان ذکر است بیش از یک سال است زنان و فعالان حقوق زن در افغانستان علیە محدودیتهای اعمال شدە بر زنان توسط طالبان اعتراضات خیابانی برگزار می ‌کنند و هر بار این اعتراضات با خشونت نیروهای طالبان مواجە شدە و بدون توجە بە خواستە های زنان، آنها را سرکوب می ‌كنند.

 

تداوم پلمپ کافه ‌ها و مغازه ‌ها

بعد از انتشار تصاویری از حملە یک بسیجی بە دو زن در مغازە لبنیاتی کە گفتە می ‌شود مداح حکومتی و مسئول ستاد اقامە نماز شاندیز مشهد است، شب گذشتە این مغازە توسط نیروهای حکومتی پلمپ شد. این مغازە بە دلیل دفاع صاحب آن، از دو زن و ضرب و شتم فرد بسیجی و همچنین انتشار فیلم پلمپ شدە است. یک روز بعد از انتشار ویدیویی از حمله این بسیجی به دو زن، این دو زن که نسبت مادر و دختر با هم دارند بازداشت شدند. حکم جلب برای این دو زن به اتهام «ارتکاب فعل حرام به لحاظ تظاهر به کشف حجاب» صادر شده است.

در ادامە پلمپ اماکن مختلف بە بهانە های واهی، ستاد امر به معروف و نهی از منکر شهرستان آبادان اعلام کرد که کافه رستوران آوریل، کافه رستوران سی ‌یل و غرفه ‌ای در باغ مقیطیه، به علت برگزاری مراسمهای مختلط، رقص و موسیقی زنده پلمپ و تعطیل شده‌ اند.

همچنین طبق گفتە های مهدی آمادە دادستان عمومی و انقلاب شهرستان دزفول، یک مجموعە تفریحی و گردشگری این شهر بە دلیل پذیرش افراد مخالف حجاب اجباری پلمپ شد و در خصوص فیلم منتشر شدەی چند روز اخیر برخی از گردشگران در این شهر ، یک نفر بازداشت و برای دیگر افراد اقدامات لازم انجام خواهد شد.

 

ممانعت از ورود زنان بدون حجاب اجباری به طاق ‌بستان

هم ‌زمان با آغاز تعطیلات نوروزی، برخوردهای خشونت‌ آمیز در شهرهای مختلف با زنانی که از رعایت حجاب اجباری سرباز می ‌زدند، افزایش یافت و عاملان این برخوردها که گاهی نیز فیزیکی بوده است، نیروهای آتش به اختیار جمهوری اسلامی با نامهای متعددی از جمله « نیروی انتظامی، حراست، نیروهای امر به معروف و نهی از منکر، بسیج و...» هستند.

 

براساس ویدیوهای منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی مأموران حراست در محوطه‌ تاریخی طاق‌ بستان کرمانشاه، از ورود زنان بدون حجاب اجباری به محوطه‌ این اثر باستانی جلوگیری کرده و به آنان می ‌گویند که بدون داشتن روسری اجازه‌ ورود به این محوطه را ندارند.

 

زنان مورد تجاوز و خشونت نیروهای میانمار قرار می‌گیرند

دولت میانمار از تجاوز و خشونت علیه زنان به عنوان بخش بزرگی از فعالیتهای خود برای سرکوب گروههای مخالف استفاده می ‌کند و به دنبال تخریب ارادە زنان است.

مای سابه فیو، یک فعال زن در میانمار تظاهرات زنان را در جنبش اعتراضی ضد کودتا سازماندهی کرد. او در آوریل ٢٠٢١ بعد از تهدید از میانمار گریخت و سپس ائتلاف مدافع زنان میانمار را با دیگر مدافعان حقوق بشر زنان در ماه مه ٢٠٢١ برای توانمند سازی و حمایت از نقش زنان تشکیل داد.

در بیانیه مشترک ٨ مارس این ائتلاف آمده است که سربازان حکومت نظامی از زمان آغاز کودتا در دو سال پیش بە بیش از ١٢٢ زن تجاوز کرده ‌اند  بیش از ٣١٢۵ زن بازداشت شدند  که ١۵ نفر از آنها به حبس ابد و ١١ نفر دیگر با مجازات اعدام محکوم شدند.

زنان میانماری در دو سال گذشته بدون ترس در برابر حکومت ظالمانه جونتا مقاومت کرده ‌اند. زنان در خط مقدم انقلاب قرار دارند، بنابراین دولت از قدرت و اراده زنان می‌ ترسد و آنها را در اشکال مختلف خشونت هدف قرار دادە و هزاران زن را بازداشت کردە است.

انجمن کمک به زندانیان سیاسی مستقر در تایلند در ماه فوریه با شواهدی اعلام کردند: زمان کودتای فوریه ٢٠٢١، بیش از ۴ هزار زن بازداشت شده‌اند. این سازمان گفت که تعداد زنان کشته شده در درگیریهای کشور نزدیک به ۴٠٠ نفر است که برخی از آنها در عملیات نظامی کشته یا زنده زنده سوزانده شدند.

 

اعتراض اعضای کتابخانه ملی به تعلیق عضویت زنان به بهانه‌ حجاب اجباری

جمعی از اعضا عضو کتابخانه ملی در اعتراض به دستور کتابخانه ملی به تعلیق عضویت برخی اعضا به بهانه «حجاب اجباری» اعتراض کردند و پلاکاردهایی را در دست گرفتند.

در این حرکت اعتراضی که روز پنجشنبه ۱۷ فروردین انجام شد، اعضای تحصن کننده در محوطه کتابخانه، شعارهایی نظیر «هر یه نفر تعلیق شه، هزار نفر پشتشه»، «زن و مرد کنار هم علیه حجاب اجباری» و «رهایی حق ماست، قدرت ما جمع ماست» را در دستان شان داشتند. همچنین برخی از اعضای مرد نیز در همبستگی با زنان روسری سر کرده و در آخر روسریها را در حوض پرتاب کردند.

لازم به ذکر است که چندی پیش ۹۰۰ تن از اعضای کتابخانه ملی نامه ‌ای در اعتراض به تعلیق عضویت برخی اعضا به علت حجاب برای ریاست کتابخانه فرستادند اما تاکنون نه‌تنها پاسخی از دریافت نکرده ‌اند، بلکه تعدادی دیگر از اعضا نیز تعلیق شدند.

 

دستگیری فعال فمینیستی «زینب زمان» توسط نیروهای اطلاعات سپاه

شنبه ۱۹ فروردین، زینب زمان، فعال فمینیست، پس از مراجعه به اطلاعات سپاه در نیایش تهران بازداشت شد. زینب زمان پس از بازداشت به مکان نامعلومی منتقل شده است. همسر زینب زمان اعلام کرده که ماموران اطلاعات سپاه در تاریخ سه ‌شنبه ۱۵ فروردین با وی تماس گرفته و از او خواسته بودند که روز شنبه به این نهاد اطلاعاتی مراجعه کند. پس از بازداشت، ماموران به محل سکونت این فعال رفته و آنجا را نیز مورد تفتیش قرار دادند.

زینب زمان، دختر «حسین زمان»، خواننده شناخته‌ شدە ایرانی است که پیش از این توسط نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی احضار و بازجویی شده است. او از اولین زنانی بود که پس از قتل حکومتی ژینا امینی، اقدام به تراشیدن موهای خود کرده بود و این عمل باعث شد که اقدام او به نماد فعالیتهای فمینیستی در ایران تبدیل شود.

 

زن‌ ستیزی؛ آتش زدن مدرسه‌ دخترانه در زابل

بر اساس اخبار منتشره و به نقل از منابع محلی مطلع در افغانستان، شامگاه روز سە شنبە ٢٢ فروردین ماه، در روستای شوخک شهرستان شهر صفای استان زابل، یک مدرسه‌ دخترانه توسط افراد ناشناس به آتش کشیده شد. گفته می‌شود که در پی به آتش‌ کشیده شدن این مدرسه، تمام اسناد اداری و کتابهای موجود در آن نیز در آتش سوخته است.

بر طبق اخبار موجود، چند روز پیش نیز ساختمان یک مدرسه در ولسوالی اند خوی شهرستان فاریاب توسط افراد ناشناس آتش زده شده است. طالبان تا کنون در این زمینه اظهاری نداشته است.

آتش زدن مدارس دخترانه، اقدامی دیگر از سوی افرادی با افکار طالبانی برای محدود کردن بیشتر زنان و حذف کامل زنان از جامعه است.

 

پلمپ باشگاه ورزشی در رشت به دلیل عدم رعایت «حجاب اجباری»

روز پنجشنبه ۲۴ فروردین‌، اداره ورزش و جوانان گیلان اعلام کرد که یکی از باشگاههای معروف آموزش رشته ‌های رزمی و ایروبیک در استان گیلان به دلیل رعایت نکردن «حجاب اجباری» پلمب شده است.

اداره ورزش و جوانان گیلان اعلام کرد که باشگاه پلمپ شده یکی از باشگاههای معروف آموزش رشته‌ های رزمی و ایروبیک در استان گیلان بوده که به دلیل رعایت نکردن «حجاب اجباری» توسط آنچه تیم بازرسی «عفاف و حجاب» نامیده شده کشف شده و در نهایت محل این باشگاه از سوی اداره اماکن پلمب شده است.

علت پلمپ باشگاه ورزشی در رشت، «عدم رعایت شئونات اسلامی از سوی ورزشکاران و مراجعه‌کنندگان آن» اعلام شده است.

 

زنان ایرانی همچنان حجاب اجباری را به چالش می ‌کشند

روز شنبه ۲۶ فروردین، در ایران در اولین روز شروع دور تازه سختگیریها برای اعمال حجاب اجباری، با عنوان «طرح حجاب و عفاف»، گروههایی از دختران و زنان بدون داشتن پوشش مورد نظر حکومت به خیابانها آمدند. در فیلمهایی ویدیویی منتشر شده، زنان نیروهای انتظامی را به چالش دعوت می‌کنند.

احمدرضا رادان، سرکرده کل نیروی انتظامی جمهوری اسلامی، پیش ‌تر هشدار داده بود؛ از روز شنبه ۲۶ فروردین، افرادی که در معابر عمومی، خودرو و یا در اماکن تجاری اقدام به کشف حجاب کنند با اسناد و مدارک به محاکم قضایی معرفی می شوند.

این تهدید پیش ‌تر تمسخر و خشم معترضان به حکومت را برانگیخته بود و فراخوانهایی هم برای حضور یافتن زنان بدون روسری در مکانهای عمومی منتشر شد.

 

 (منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: بی بی سی، ژنها )

 

منبع: نبرد خلق شماره  ۴۶۳،  آدینه یکم اردیبهشت ۱۴۰۲  - ۲۱ آوریل ۲۰۲۳

 

 https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول