رویدادهای هنری ماه فروردین (۴۰۱)

گردآوری و تنظیم: فتح الله کیائیها

 

این قافله هرگز سر تسلیم ندارد

شیر زنی پس از سالها از زندان رها می شود، او نمونه ای از زنان این سرزمین است. آنچه بر زبان جاری می کند چنین است: «خامنه ای ضحاک، می کِشیمت زیر خاک». نقاب مومی بزرگواری و بخشندگی رهبر مسلمان جهان بر چهره آب می شود و هیولا وحشت زده فرمان شلیک به اختیار صادر می کند.

مدارس دخترانه بمباران شیمیایی می شود. بوی گند دهان ضحاک فضای مدارس را عفونی می کند. دختران و پسران دانش آموز راهی تخت بیمارستان می شوند، اما در پس زمینه این فیلم جنایی، همچنان مارش انقلاب پخش می شود: «خامنه ای ضحاک، می کِشیمت زیر خاک».

دهه فجر ضحاک با عدم حضور هنرمندان مردمی و مستقل به دهه زجرش تبدیل می شود. آتش به اختیارانش چونان هیولاهایی قرون وسطایی درب خانه هنرمندان، نویسندگان و روزنامه نگاران را می کوبند. دستگیر می کنند. به بند می کشند و شکنجه می دهند، اما موسیقی انقلاب در پس زمینه فیلم ارعاب و سرکوب همچنان طنین افکن است.

مقاومت مردمی و غریو خشم زنان، در کوچه و خیابان و مترو و اتوبوس، آتش به اختیاران «یا روسری یا توسری » گویان را پس می زند. فروشگاهها و رستورانها از فرمان رهبر جنایتکاران مبنی بر عدم پذیرایی از زنان آزادیخواه سر می زنند و با چهره ای بشاش میهمانان را میزبانی می کنند.

دژخیم وحشت زده و سراسیمه به انتقام برخاسته، اما بیش از هرکس دیگر خوب می داند که سقوط حتمی است و سراشیبی سرنگونی تند تر و دره عمیق تر از همیشه است.

زنان دیگری کنج زندان را به رهایی بزرگوارانه ضحاک ترجیح می دهند و چهره در چهره مزدوران دژخیم فریاد می زنند: «خامنه ای ضحاک، می کِشیمت زیر خاک».

نخبگان زندانی برای جوانان انقلابی و سرنگونی طلب پیام می فرستند: «جای ما در کنار شما خالی است.»

خبر خودکشی سینماگری درد آشنای مردم را منتشر می کنند و همزمان مردم شریف تصاویری دردناک از آثار شکنجه بر پیکر این هنرمند را منتشر کرده و انگشت اتهام را به سمت رهبر جنایتکاران نشانه می روند.

حوادث بعدی نشان می دهد که این بار هم تیر رژیم منحوس به سنگ خورده است و برخلاف خواسته اش که همانا ایجاد رعب در جامعه ی هنری است، بسیاری از هنرمندان مستقل و مردمی در مراسم تشییع جنازه همکارشان شرکت کرده و مراسم با شکوهی را رقم می زنند.

این یک نمایش بزرگ هنری است؛ یک شاهکار در هنر انقلاب، یک فریاد رسای « نه» به دژخیم و یک منولوگ انقلابی که «می جنگیم، می میریم، ذلت نمی پذیریم.»

آری، خون انقلاب در رگهای خیابان آرام آرام در جریان است و یخهای سکون و سکوت آب می شود.

آنکه می گوید حرکت مُرد، برود شرم کند.

 

هنر مقاومت

 

انتشار فایلی از سخنان کیومرث پور احمد

انتشار یک فایل صوتی از کیومرث پوراحمد، سینماگر سرشناس ایرانی، که چهارشنبه ۱۶ فرودین در ۷۴ سالگی درگذشت، بازتاب زیادی در شبکه‌ های اجتماعی داشت.

این فایل صوتی گویا مربوط به یک جلسه‌ عمومی است که با حضور کیومرث پوراحمد در ۱۹ آبان ۱۳۹۸ در رشت برگزار شده است. او می گوید: «این شرایط بخصوص برای نسل ما که پنج، شش نفر هم بیشتر نیستیم، وجود دارد و حاکمیت آرزو می‌کند که ما زودتر منقرض شویم، سکته کنیم و بمیریم. حتی جوانان هم اگر ذره ‌ای مستقل باشند، حاکمیت دوست دارد آنها هم تصادف کنند و بمیرند و موی دماغش نباشند

پوراحمد در ادامه می‌ گوید: «حاکمیت فیلمهای بی‌ خاصیت، کمدی شاخ ‌پشمی، رحمان و فلان فلان دوست دارد. هیچ علاقه ‌ای به ذره ‌ای تفکر و اندیشه نیست و دوست دارد تا ما منقرض و نابود شویم

کیومرث پوراحمد در بخش دیگری از این فایل در پاسخ به پرسشی درباره تخریب میراث و بافت تاریخی شهر رشت، از بین رفتن جنگلها و منابع طبیعی و آلودگی محیط زیست در این منطقه گفت: «اینکه شهر را در معرض خطر قرار دادند، فقط مختص به رشت نیست، کل ایران را در معرض خطر قرار دادند، واقعا دریاچه ارومیه چرا خشک شد؟ به نظر من دستهای پنهانی هست که می ‌خواهد محیط زیست ایران و خیلی چیزهای دیگر را هم از بین ببرد.»

این سینماگر در این فایل می‌ گوید: «قطعاً دستهای پنهانی هست. عده زیادی از این بچه ‌های محیط زیست در زندان هستند. واقعاً این ماجرا خیلی مشکوک است و فقط در رشت نیست، در همه جای ایران شاهد چنین وضعی هستیم

 

مقاومت مدنی سینماگران و بازیگران  

باوجود تهدیدهای حکومت ایران، مخالفت با حجاب اجباری از سوی زنان و دختران در شهرهای مختلف کشور ادامه دارد. بسیاری از هنرمندان نیز کماکان در حمایت از خانواده کشته‌ شدگان اعتراضات به دیدار آنها می ‌روند.

در تصاویری که از برگزاری مراسم تشییع کیومرث پوراحمد، سینماگر سرشناس منتشر شده است، تعدادی از هنرمندان زن مانند کتایون ریاحی، فاطمه معتمد آریا و گلاب آدینه بدون حجاب اجباری حضور داشتند.

کتایون ریاحی از نخستین هنرمندانی بود که حجاب اجباری را برداشت و از اعتراضات مردمی در ایران حمایت کرد. نیروهای امنیتی به همین دلیل او را بازداشت کردند، مدتی در زندان بود و در نهایت محاکمه شد.

در رویدادی دیگر، زینب مولایی ‌راد، مادر کیان پیرفلک در حساب کاربری خود در اینستاگرام تصاویری از دیدار فاطمه معمتد آریا، جعفر پناهی، و محمد رسول ‌اف با خود را منتشر کرد.

او همراه با این تصاویر نوشت: «سپاسگزارم از شما انسانهای بزرگ و نیک‌ اندیش که با حضورتان باعث تسکین دلمان می‌ شوید.»

فاطمه معتمد آریا در این تصاویر بدون حجاب اجباری دیده می‌شود.

از هنگام آغاز اعتراضات سراسری در ماه شهریور، بسیاری از هنرمندان زن ایرانی ضمن انتقاد از حجاب اجباری خواستار لغو این قانون شدند.

تعدادی از این هنرمندان مانند ترانه علیدوستی به دلیل حمایت از معترضان ایرانی و انتشار تصاویر بی‌حجاب خود در شبکه‌های اجتماعی برای مدتی بازداشت شدند.

 

چهره های هنری و حقوقی: افشای حمله نظام مند به دبستانهای دخترانه وظیفه ماست

ده هنرمند، حقوقدان و فعال مدنی در یک بیانیه اعلام کردند حملات شیمیایی به مدارس دخترانه «نظام ‌مند» است و «بی‌تردید پایداری و افشای آمران و ماموران این جنایت دهشتناک وظیفه آنی و فوری ماست».

در این نامه از کنشگران، فعالان مدنی، حقوق ‌بشر و کوشندگان جنبش «زن، زندگی، آزادی» خواسته شده، نسبت به «افشای آمران و مامورین» این حملات اقدام کنند.

این هنرمندان و حقوقدانان ماهیت این حملات را «جنون ‌آمیز» نامیدند و آن را مصداق «جنایت علیه بشریت» دانستند.

گیتی پورفاضل، کتایون ریاحی، جعفر پناهی، رمضان حاجی مشهدی، سعید دهقان، حسین رئیسی، فرزانه زیلابی، نسرین ستوده، مهرانگیز کار و محمد مقیمی امضاکنندگان این بیانیه هستند.

 

سینما

 

«صدای سم اسبها» و «آسمان بدون ماه» در جشنواره بین المللی فیلم زنان

در سال ۲۰۲۳ در بخش ویژه جشنواره بین المللی فیلم زنان که در شهر«کرتی» حومه پاریس برگزار می شود، پنج فیلم از ایران پذیرفته شده است. «صدای سم اسبها»، ساخته فرگل مسروری‌ راد و حسین زیتونی ‌نژاد درباره زندگی کولبرها در کردستان ایران و «آسمان بدون ماه»، ساخته هانیه بهرام درباره مصائب یک مادر ایرانی که فرزندش به دندان درد مبتلا شده.

این فیلمسازان زن اولویت خود را کاوش در گستره ویژگیهای انسانی از طریق شخصیتهای زن و مرد داستان ‌شان قرار می ‌دهند و مسائل مختلف را در پرتره ‌های زنانه غنی و متنوعی به نمایش می ‌گذارند.

جشنواره بین المللی فیلم زنان هر سال بیش از ۱۳۰ فیلمساز زن و بیست هزار تماشاگر را گردهم می ‌آورد.

 

تیغ سانسور، گلوی سیمای جمهوری اسلامی را هم برید

تیغ سانسور مقام عظما بالاخره سیمای خودش را هم بی نصیب نگذاشت و دستپخت مزدورانش را نیز به محاق برش و سانسور کشید.

کارگردان مجموعه تلویزیونی «نون خ» که به سفارش صداوسیمای جمهوری اسلامی ساخته شده، از بیننده‌ ها به دلیل سانسور شدید آن، عذرخواهی کرد.

سعید آقاخانی در اکانت اینستاگرامی خود نوشت: «سریال "نون خ" بعد از ممیزیهای تلویزیون  برای پخش در "تلوبیون" که پلتفرم پخش اینترنتی صداوسیما است، مجددا و بدون اجازه ما توسط خود تلویزیون ممیزی شدید شد.»

این مجموعه تلویزیونی توسط گروهی ساخته شده که سالهاست با صدا و سیمای جمهوری اسلامی کار می کنند، از این جهت اعتراض کارگردان آن به سانسور، در نوع خود قابل توجه است.

 

کلینت ایستود ۹۲ ساله و کارگردانی یک مجموعه درام حقوقی

کلینت ایستوود، بازیگر و کارگردان سرشناس آمریکایی در ۹۲ سالگی برای ساخت فیلم جدید خود آماده می ‌شود. این درام حقوقی «عضو شماره ۲ هیات منصفه» نام دارد و برای شرکت «برادران وارنر» تولید می‌شود.

به گزارش «هالیوود رپورتر»، کلینت ایستوود ماهها به دنبال یافتن بازیگران مناسب برای نقشهای اصلی بود و پس از هفته‌ ها مذاکره با «نیکلاس هولت» و «تونی کولت»، سرانجام پنجشنبه پیشنهاد رسمی به آنها ارائه شد.

ماجرای فیلم درباره محاکمه یک متهم به قتل است. در این فرآیند، شخصیت اصلی با بازی نیکلاس هولت، از اعضای هیات منصفه، متوجه می ‌شود که ممکن است باعث مرگ قربانی شده باشد. او باید تصمیم بگیرد که سایر اعضای هیات منصفه را برای نجات خود گمراه کند، یا اینکه واقعیت را بگوید و تسلیم قانون شود. تونی کولت نقش دادستان را بازی خواهد کرد.
تولید این پروژه از اواسط ماه ژوئن و هنگامی آغاز می‌شود که کلینت ایستوود ۹۳ ساله خواهد بود؛ به این ترتیب او یکی از مسن ترین سینماگرانی است که هنوز فیلم می‌سازند.

 

آثار منتخب بخش رقابتی کن، بدون حضور سینمای حکومتی

حضور قدرتمند جوانان انقلابی در خیابانهای ایران، سایه مماشات را از سر جشنواره کن حذف کرد.

با اعلام اسامی آثار منتخب هفتاد و ششمین جشنواره فیلم کن در مراسمی در شهر پاریس مشخص شد که سینمای حکومتی ایران در بخش رقابتی اصلی این دوره هیچ نماینده ‌ای ندارد.

در جشنواره امسال تعداد قابل توجهی کارگردان صاحب‌ سبک و بازیگران سرشناس حضور دارند که تلفیقی از چهره‌ های قدیمی و استعدادهای جوان است.

در همین حال تعداد فیلمهای حاضر در جشنواره که توسط سینماگران زن ساخته شده، از دوره ‌های گذشته بیشتر است. در بخش رقابتی اصلی ۱۹ فیلم شرکت دارند و سینماگران مطرحی مانند «وس اندرسون»، «کن لوچ»، «نانی مورتی»، «هیروکازو کورئیدا»، «نوری بیگله جیلان»، «آلیس رورواکر»، «تاد هیتس» و «ویم وندرس» برای دریافت نخل طلا رقابت می‌کنند.
در این دوره، سینمای رسمی ایران هیچ نماینده ‌ای در بخش رقابتی اصلی ندارد و فیلم «آیات زمینی»، ساخته علی عسگری و علیرضا خاتمی، در بخش «نوعی نگاه» اکران خواهد شد.

 

گوناگون

 

شیر سنگی قدغن

شاید بتوان مضحک ترین فرمان مقام عظمای وقاحت را در دستور عدم نصب مجسمه سنگی شیر بر مقبره ها دانست. حکومت که در وحشت روز افزون از انقلاب خلقهای به جان آمده، هر روز بیش از دیروز در پیلهِ دفاعی فرو می رود، در فرمانی مضحک و خنده آور، نصب هر گونه شیر سنگی بر آرامگاهها را کرد.

مقامهای جمهوری اسلامی در ادامه تلاش برای مبارزه و مقابله با رسوم و فرهنگ اقوام ایرانی، تراشیدن شیر سنگی و نصب آن بر آرامگاهها را در استانهای بختیاری ‌نشین زاگرس ممنوع کرده ‌اند.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان کهگیلویه و بویراحمد هجدهم فروردین در جمع خبرنگاران رسانه ‌ها گفت: «مدتی است که پیکره شیر برای نصب بر روی قبور ساخته و به مردم فروخته می ‌شود، به سنگ ‌فروشیها و سنگتراشیها اعلام می‌ کنیم تا از هرگونه پیکر‌تراشی یا فروش و عرضه چنین پیکره‌ هایی اجتناب کرده و سریعا نسبت به جمع آوری آنها اقدام کنند

عیسی حسنی افزود: «امام جمعه یاسوج تاکید دارد که نصب پیکره شیر و حیوانات دیگر بر روی قبور یک بدعت است و هیچ مبنای دینی و شرعی و عرفی و قانونی ندارد و از آنجایی که این موضوع برخلاف رویه فرهنگ و آداب رسوم استان است، به سرعت با آن مقابله خواهد شد.»

 

 (منابع: رادیو زمانه، جنگ خبر، رادیو فردا، صدای آمریکا)

 

 

 

منبع: نبرد خلق شماره  ۴۶۳،  آدینه یکم اردیبهشت ۱۴۰۲  - ۲۱ آوریل ۲۰۲۳

 

 https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول