زنان در مسیر رهایی (اسفند ۱۴۰۱)

اسد طاهری

تشکیل پرونده برای زن معترض به حجاب اجباری در انتخابات نظام‌ مهندسی

برای مهندس زینب کاظم‌ پور، زن معترضی که  به دلیل مخالفت با حجاب اجباری، از انتخابات نظام‌ مهندسی کنار گذاشته شده بود، پرونده ‌سازی قضایی شده است.

بر اساس ویدیویی که روز شنبه ٢٩ بهمن‌ از سالن مجمع نظام‌ مهندسی تهران برای انتخابات هیات ‌رئیسه منتشر شدە است، زینب کاظم پور از روی سن با پرتاب شال می‌گوید: «مجمعی که یک زن مهندس را به خاطر حجابش به جلسه انتخاب هیات‌ رئیسه راه نمی ‌دهند و برخی همکارانم را قبل از جلسه ضرب و شتم کرده‌ اند را به رسمیت نمی ‌شناسم.»

زینب کاظم‌پور پس از ایراد سخنانش، روسری ‌اش را از روی سن پرتاب و جلسه را ترک کرد.

پلمب یک کافه رستوران در شیراز به علت رواج بی حجابی

روز دوشنبه یکم اسفند، یک کافه رستوران در حوالی خیابان قم ‌آباد شیراز به علت عدم رعایت حجاب اجباری با دستور مقام قضایی پلمب شد. پیش‌ تر نیز مواردی از برخورد و پلمب برخی واحدهای صنفی و کلینیکهای پزشکی به علت عدم رعایت قوانین ارتجاعی گزارش شده است.

معاون سیاسی امنیتی استانداری فارس، از ادامه بازرسیهای محسوس و نامحسوس از سطح ادارات و اصناف خبر داد و بهانه حرکتهای سرکوبگرانه را «حریم اجتماعی و فرهنگی جامعه» داست و گفت: «تعطیلی یک کسب و کار هرچند کوتاه و موقت مطلوب نیست اما هنگامی که قوانین و شرع مقدس زیر پا گذاشته می‌شود، حاکمیت جهت صیانت از حریم اجتماعی و فرهنگی جامعه ناگزیر به اعمال قانون می‌گردد.»

نرخ مشارکت زنان در بخش نفت عراق کمتر از یک درصد است

انزوای زنان در عرصه ‌های زندگی و مدیریت در کشور عراق به دلیل ذهنیت قدرت و مردسالاری رو به افزایش است، به ویژه در پستها و رده ‌های ارشد، میزان مشارکت زنان تنها ١ درصد است.

زینب موسوی، یکی از اعضای کمیتهِ نفت و گاز پارلمان عراق، روز سه شنبه ۲ اسفند در نشستی خبری گفت: نرخ مشارکت زنان در بخش نفت عراق، مانند میادین و پالایشگاهها، در مقایسه ٩٩ درصد مشارکت مردان از ١ درصد بیشتر نیست.

وی افزود: وزارت نفت باید اقدامات متعددی برای افزایش مشارکت زنان در بخش نفت انجام دهد، از جمله افزایش تعداد زنان پذیرفته شده در مؤسسهِ نفت این وزارتخانه و همچنین هماهنگی با وزارت آموزش عالی و تحقیقات علمی برای افزایش کلاسهای آموزشی و تحصیلات عالی و تخصصی نفت و گاز برای زنان.

 درصد کرسیهای زنان در پارلمانهای اروپا و سرآمد همه کشورها کدام کشور آفریقایی است؟

اداره آمار کمیسیون اتحادیه اروپا در گزارشی که روز شنبه ۶ اسفند به مناسبت هشتم مارس منتشر شده از تصاحب یک سوم کرسیهای پارلمان کشورهای عضو توسط زنان خبر داده است.

زنان در ژوئیه سال گذشته میلادی ۳۲.۷ درصد از کل کرسیهای پارلمانهای ملی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا را در اختیار داشتند. این در حالیست که در گزارش اداره آمار کمیسیون اروپا میانگین جهانی تصاحب کرسیهای پارلمان توسط زنان ۲۶.۴ درصد عنوان شده است.

 تنها سه کشور در سراسر جهان اکثریت کرسیهای پارلمان خود را به زنان سپرده ‌اند: رواندا با ۶۱.۳ درصد در این میان سرآمد این کشورها محسوب می‌ شود و پس از آن کوبا با ۵۳.۴ درصد و نیکاراگوئه با ۵۱.۷ درصد در جایگاه دوم و سوم قرار گرفته ‌اند.

در کشورهای مکزیک و امارات عربی متحده شمار کرسیهای پارلمان به صورت تساوی ۵۰ درصدی میان زنان و مردان توزیع شده است.

از سوی دیگر، زنان در سه کشور «پاپوآ گینه نو» و «وانواتو» در اقیانوسیه و یمن واقع در غرب آسیا هیچیک از کرسیهای پارلمان را در اختیار ندارند.

درصد تصاحب کرسیهای پارلمان توسط زنان به عنوان یکی از شاخصهای هدف توسعه پایدار مد نظر سازمان ملل متحد است.

 یک گروه کامل زنانه مسابقه بسکتبال «ان ‌بی ‌ای» را پخش کرد

شبکه ورزشی «ای ‌اس ‌پی ‌ان» آمریکا به مناسبت هشتم مارس، روز جهانی زن، پخش زنده تلویزیونی یکی از مسابقات لیگ ملی بسکتبال آمریکا «ان ‌بی ‌ای» را به یک گروه کامل زنانه واگذار کرد. مسابقه چهارشنبه هشتم مارس (۱۷ اسفند) میان تیمهای «دالاس ماوریکس» و «نیواورلئان پلیکانز» توسط بیش از ۷۰ زن در بخشهای مختلف تلویزیونی روی آنتن رفت. این زنان به‌‌عنوان مجری، گزارشگر، مفسر، کارگردان تهیه ‌کننده، طراح گرافیک، مسئول شبکه ‌های اجتماعی و بخشهای دیگر فعالیت می کنند. این دومین سالی است که این شبکه ورزشی پخش یکی از مسابقات لیگ ملی بسکتبال آمریکا را به یک تیم کامل زنانه واگذار می ‌کند.به گفته مدیران این شبکه، آنها امیدوارند تا با این اقدام به ایجاد موقعیتهای شغلی بیشتر برای زنان در میادین ورزشی کمک کنند. به گفته سارا گایرو، تهیه ‌کننده تلویزیونی در گذشته فقط تعداد اندکی از زنان در تولید و پخش برنامه‌ های ورزشی مشارکت داشتند ولی به تدریج این شرایط تغییر کرده است و حالا زنان بیشتری در این عرصه فعال هستند.به گفته ای ‌اس ‌پی ‌ان، در دومین مسابقه که میان تیمهای «لس‌ آنجلس کلیپرز» و «تورنتو رپتورز» برگزار شد نیز تعدادی بیشتری از زنان به ‌عنوان مفسر یا کادر فنی حضور خواهند داشت.

زنان ترکیه ممنوعیت تظاهرات در استانبول را نادیده گرفتند

هزاران زن در سرپیچی از ممنوعیت تظاهرات در روز جهانی زن در آنچه «راهپیمایی شبانه فمینیستی» می ‌خوانند در شهر استانبول ترکیه تظاهرات کردند. پلیس مانع رسیدن راهپیمایان به میدان تقسیم در مرکز شهر شد، اما به آنها اجازه داد برای مدتی به تظاهرات ادامه دهند. با این حال پلیس بعد از ساعتی با شلیک گاز اشک آور برای متفرق کردن جمعیت تلاش کرد. چندین نفر در جریان این راهپیمایی توسط پلیس دستگیر شدند. حزب عمده مخالف، حزب جمهوری خلق ترکیه، به مناسبت این روز گزارشی را منتشر کرد که در آن گفت از سال ۲۰۲۱ که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور، این کشور را از کنوانسیون استانبول خارج کرد، بیش از ۶۰۰ زن در ترکیه به دست مردان به قتل رسیده‌اند. این کنوانسیون همچنین به «کنوانسیون شورای اروپا در زمینه جلوگیری و مقابله با خشونت علیه زنان و خشونت خانوادگی» موسوم است.

گوترش: برابری زن و مرد ۳۰۰ سال دیگر محقق می ‌شود

دبیرکل سازمان ملل متحد از گامهای پَس رَفت آشکار در مبارزه برای حقوق برابر برای دختران و زنان شکایت کرد. گوترش روز دوشنبه ۶ مارس (۱۵ اسفند) در آغاز نشست کمیسیون سازمان ملل متحد درباره برابری حقوق زنان گفت که حقوق زنان در سراسر جهان «محدود، تهدید و نقض می‌شود". او افزود، اگر این روند ادامه یابد، برابری زن و مرد تنها در ۳۰۰ سال آینده محقق خواهد شد. گوترش گفت، دستاوردهای حاصل از چندین دهه در حال محو و نابودی است، زیرا "پدرسالاری آن را زیر ضربات خود گرفته است". او به عنوان مثال به افغانستان اشاره کرد که در آن زنان و دختران از حیات عمومی حذف شده ‌اند. در بسیاری از کشورها، حقوق زنان در زمینه تعیین اختیار جنسی خود و تولید مثل روند معکوس پیدا کرده است. دختران در مسیر رفتن به مدرسه در مکانهای متعددی در معرض خطر ربوده شدن و حمله قرار گرفته ‌اند. افسران پلیسی وجود دارند که خود در کمین زنان قرار می ‌گیرند، در حالی که قاعدتا باید از آنها محافظت کنند. گوترش گفت: «از اوکراین تا ساحل عاج، زنان و دختران بیشترین ضربه را در بحرانها و درگیریها می‌بینند.» دبیرکل سازمان ملل متحد گفت، علاوه بر این، مرگ و میر مادران رو به افزایش است. پیامدهای کرونا دختران را به تن دادن به ازدواج اجباری کشاند و آنها از تحصیل دور کرد و مادران و سرپرستان را مجبور کرد تا دست از کار بکشند.

نشست دو هفته ‌ای کمیسیون سازمان ملل متحد، کار خود را بر روی راههای غلبه بر برخورد نابرابر در حوزه فناوری و نوآوری متمرکز کرد.

گوترش گفت که این موضوع از مسائل حاد کنونی است، به ویژه به این دلیل که دختران و زنان، در حالی که فناوری رو به توسعه فزاینده گذاشته است، به عقب رانده شده‌ و اضافه کرد: «سه میلیارد نفر هنوز به اینترنت متصل نیستند که اکثریت آنها را زنان و دختران کشورهای در حال توسعه تشکیل می ‌دهند و در کشورهای کمتر توسعه ‌یافته تنها ۱۹درصد زنان آنلاین هستند. در سطح جهان، دختران و زنان تنها یک سوم دانشجویان علوم تجربی، فناوری، مهندسی و ریاضی را تشکیل می‌دهند. علاوه بر فرصتهای آموزشی و شغلی بیشتر و افزایش حقوق برای زنان، به ویژه در کشورهای در حال توسعه، همچنین به یک محیط دیجیتال امن نیز مورد نیاز است که اطلاعات نادرست زن‌ستیزانه و "ترول جنسیتی" در رسانه‌ های اجتماعی را از بین ببرد.

روز جهانی زن: برخی آمار در مورد زنان

در یک سال گذشته  فشار به فعالان زن افزایش ‌یافت. اما این سرکوبها مانع کنشگری زنان در عرصه ‌های اجتماعی و سیاسی نشد و تشدید سرکوب نتوانست نقش مثبت و پیشرو زنان را به حاشیه ببرد.

در سال ۱۴۰۱، حداقل ۲۰۰۳ زن به شیوه های مختلف از جمله از سوی گشت ارشاد یا احضار به مقامات پلیس به دلیل عدم رعایت حجاب که نقض آشکار حقوق زنان و آزادی بیان محسوب می شود، مورد توبیخ قرار گرفتند.

از قتلهای ناموسی و خشونت خانگی علیه زنان تا تعطیلی اصناف به دلیل عدم رعایت حجاب. حداقل ۱۵ زن و ۷ مرد در یک سال گذشته به دلایل «ناموسی» و عمدتاً به دلیل ایجاد بدنامی توسط اعضای خانواده‌ خود به قتل رسیده اند که نه تنها نقض حقوق زنان بلکه نقض شدید حقوق بشر و حق حیات به شمار می رود.

همچنین در بازۀ زمانی سال ۱۴۰۱، دست کم ۱۴زن زندانی در ایران اعدام شدند و دو زن نیز به اعدام محکوم شدند.

از سوی دیگر، خشونت خانگی علیه زنان نیز موضوعی فراگیر در ایران است که اغلب به عنوان یک موضوع خصوصی تلقی می ‌شود و فقدان قوانینی برای حمایت از زنان در برابر خشونت خانگی، زنان را در برابر آزار و خشونت شریک زندگی یا اعضای خانواده خود آسیب پذیر کرده است. به طوریکه در یک سال گذشته ۳۸ مورد قتل زنان و ۱۴ مورد ضرب و جرح شدید که ریشه در خشونت خانگی داشته، گزارش شده است.

روز جهانی زن: زنان در چند شهر ایران با شعار «زن زندگی آزادی» تجمع کردند

در پی اعتراضهای سراسری پس از قتل حکومتی مهسا (ژینا) امینی، دختر ۲۲ ساله که به بهانه عدم رعایت حجاب توسط گشت ارشاد بازداشت شده بود، حداقل ۳۹۵٣ زن بازداشت شدند که از این تعداد ۱۰۱۹ زن توسط هرانا شناسایی شدند که ۱۶۰ تن از این افراد دانشجویان دانشگاههای مختلف بودند.

زنان به دلیل شرکت در خیزش سراسری مورد هدف قرار گرفته و حداقل ۶۶ زن در ایران در جریان اعتراضات جان باختند و شماری نیز زخمی شدند

در روز جهانی زن گروهی از زنان در تهران، سنندج، کامیاران، سقز، شیراز، ارومیه، کرج، رشت، پیرانشهر، خاش و…  تجمع و راهپیمایی کردند و با در دست داشتن پلاکاردهایی که موارد نقض حقوق بشر و حقوق زنان در ایران را یادآوری می‌ کرد.

بر روی برخی از این پلاکاردها شعارهایی از جمله «کودک ‌همسری مصداق تجاوز به کودکان است»، «ما زنان اعدام را قتل حکومتی می ‌دانیم»، «زن زندگی آزادی یعنی زن مالک واقعی بدن خود است»، «۸ مارس، عصیان علیه زن ‌ستیزی است»، «حفظ محیط زیست، حفظ زندگی است»، «به باورهایت می خندم»، «تنم را به بند می کِشی، با اندیشه‌ ام چه میکنی؟ اندیشهِ همیشه آزادم» نوشته شده بود.

یکی از به ‌یاد‌ماندنی ‌ترین‌ شعارها این بود: «اگر با هم یکی نشیم، یکی یکی کشته می‌ شیم.»، « زن، زندگی، آزادی»، «آزادی آزادی آزادی»

شماری از زنان نیز سرود «برابری» را که یکی از سرودهای جنبش زنان در ایران است، اجرا کردند.

(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: بی ‌بی ‌سی، یورو‌ نیوز، دویچه‌ وله فارسی، صدای آمریکا، اتحادیه آزاد کارگران ایران، ژنها، تسنیم)

 

نبرد خلق شماره ۴۶۲  - اول فروردین ۱۴۰۲- ۲۱ مارس ۲۰۲۳

 https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول