چالشهای معلمان (اسفند ۱۴۰۱) فرنگیس بایقره
حمله شیمیایی به مدارس، انتقام از دختران دانش آموز چند ماه است که پدیده مسمومیت دانش آموزان، به طور عمده دختران دانش آموزان، افکار عمومی و جامعه را به شدت خشمگین کرده است. برای همگان روشن است که چنین حرکت سازمانیافته و سراسری تنها از عهده سپاه پاسداران و بسیج بر می آید. حکومت تاکنون هیچ گزارش تحقیقی در این باره منتشر نکرده است. معاون امنیتی وزارت کشور، از خبر بازداشت شماری از عوامل مسمومیت زنجیره ای را داده است. از ابتدای آذر روز چهارشنبه ۱۷ اسفند دستکم ۲۹۷ مدرسه و مؤسسه آموزشی در ۲۹ استان مسمومیت دانش آموزان خود را گزارش کرده اند که دانش آموزان دختر با نرخ قابل توجهی بالاتر از دانش آموزان پسر دچار مسمومیت شدند. تاکنون چهل و پنج تجمع اعتراضی در سی و دو شهر در واکنش به این حوادث صورت گرفته است و یازده شهروند معترض توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. پیرامون این اقدام جنایت کارانه رژیم به درستی گفته شده که رژیم برای ایجاد ترس دست به چنین اقدامی زده است. باید اضافه کرد که رژیم و ولی فقیه آن با این جنایت از دختران دانش آموز که نقش مهمی در انقلاب جاری داشته اند، انتقام گرفته است. براساس آمار منتشر شده از ۱۷۷۶ مدرسه که دانش آموزان آن به خیزشهای مردمی پیوستند، ۱۱۸۶ مدرسه، دخترانه بوده است.
کودک بازمانده از تحصیل بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ بیش از ۹۱۱ هزار دانش آموز در ایران از تحصیل بازمانده اند. استان سیســتان و بلوچستان در دو شاخص «بازماندگی از تحصیــل» و «ترک تحصیل» بدترین وضع را داشته است. مدیرکل آموزش و پرورش استان یزد از شناسایی هزار و ۸۶۸ کودک بازمانده از تحصیل در این استان خبر داد. این کارگزار حکومت در این خصوص عنوان داشت: “هزار و ۸۶۸ نفر شناسایی شدند که ۸۷۳ نفر آنها به سمت کلاسهای درس هدایت شدند". وی افزود: “درخواست می کنیم که همه دستگاهها در این زمینه همکاری کنند و مردم نیز دانش آموزان بازمانده از تحصیل در سنین ۶ تا ۱۷ سال که مدرسه نمی روند را به آموزش و پرورش معرفی کنند".
مسمومیت صدها دانش آموزان در قم روز دوشنبه یکم اسفند، ۲۵ دانش آموز از مدارس قم در پی مسمومیت به بیمارستان منتقل شدند. این چندمین بار است که در هفته های اخیر دانش آموزان شهرستان قم دچار مسمومیت می شوند. براساس گزارشات دولتی؛ طی سه ماه گذشته دستکم ۳۵۲ دانش آموز در مدارس شهرستان قم با علایم مسمومیت به بیمارستان منتقل شدند و علت مسمومیت دانش آموزان در مدارس کماکان مشخص نیست. روز یکشنبه ۷ اسفند، هفت دانش آموز در قم در پی مسمومیت به مراکز درمانی این استان منتقل شدند. همزمان، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در واکنش به مسمومیت دانش آموزان شهرستان های قم و بروجرد، وقوع این رویداد ها را “عمدی” عنوان کرد. گفتنی است، روز سه شنبه ۲۵ بهمن، جمعی از خانواده های دانش آموزان در قم، در اعتراض به مسمومیتهای زنجیره ای فرزندان خود در مدارس، مقابل ساختمان فرمانداری این شهر تجمع اعتراضی برگزار کردند.
مسمومیت دانش آموزان در مدارس بروجرد روز سه شنبه ۲ اسفند، رئیس اورژانس پیش بیمارستانی لرستان، از مسمومیت پانزده تن از دانش آموزان دبیرستان دخترانه احمدیه بروجرد با گاز مونوکسیدکربن خبر داد. رئیس اورژانس پیش بیمارستانی لرستان در این خصوص عنوان کرد: "براساس نظر اولیه کارشناسان آتش نشانی، نشت گاز منوکسیدکربن متصاعد شده از دودکش سالن ورزشی مجاور مدرسه بوده است." روز چهارشنبه ۳ اسفند، فرماندار بروجرد اعلام کرد؛ ۸۲ نفر از دانش آموزان دبیرستان دخترانه احمدیه بروجرد به علت استنشاق گاز منوکسیدکربن دچار مسمومیت شدند. وی با بیان اینکه حال عمومی دانش آموزان بستری شده خوب است، افزود: "بر اساس اعلام اولیه دستگاههای فنی، نقص فنی سیستم گرمایشی مدرسه و همچنین نشت گاز سالن ورزشی مجاور علت مسمومیت دانش آموزان بوده است". روز یکشنبه ۷ اسفند، معاون سیاسی امنیتی استانداری لرستان از مسمومیت ۱۰۷ دانش آموز در بروجرد خبر داد. روز دوشنبه ۸ اسفند، رئیس اورژانس استان لرستان از مسمومیت تعداد دیگری از دانش آموزان مدرسه پسرانه خیام در بروجرد خبر داد. سریال مسمومیت دانش آموزان مدارس کشور علی الخصوص در قم و بروجرد از هفته های اخیر آغاز و تا به امروز ادامه داشته است. رئیس اورژانس استان لرستان با اعلام این خبر اظهار داشت: “هنوز جمع بندی کاملی از تعداد مسمومان نداشته ایم و بعد از تشکیل پرونده برای افراد مسموم، تعداد دانش آموزان را اعلام خواهیم کرد".
مسمومیت دانش آموزان در مدارس بیش از ده شهر ایران عبدالعلی رحیمی مظفری، نماینده مجلس از مسمومیت دانش آموزان در مدارس ده تا پانزده شهر در ایران خبر داد. سریال مسمومیت دانش آموزان مدارس کشور از هفته های اخیر آغاز و کماکان ادامه دارد. به گفته وی “کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس و کمیسیون بهداشت و درمان” باید به این موضوع ورود کنند. محمد تقی فاضل میبدی، استاد دانشگاه و حوزه "جریانهای مذهبی" را مسئول مسمومیتهای سریالی دانش آموزان در مدارس عنوان کرد و دادستان کل کشور هم گفته بود که احتمالا این اتفاقات "عمدی" است.
مسمومیت دانش آموزان هشت مدرسه دخترانه در اردبیل به دنبال مسمومیت سریالی دانش آموزان در مدارس کشور، روز چهارشنبه ۱۰ اسفند، رئیس دانشگاه علوم پزشکی اردبیل از مسمومیت ۳۴۳ دانش آموز در هشت مدرسه دخترانه این استان خبر داد. رئیس دانشگاه علوم پزشکی اردبیل گفت: "در عرض دو ساعت ۱۰۸ دانشآموز به مراکز درمانی مراجعه کردند و ۵۰ درصد دانشآموزان نیز در بیمارستان امام تحت معالجه قرار گرفتهاند و دانش آموزان یک مدرسه هم در حال انتقال به بیمارستان هستند". در ادامه تکرار مسمومیت دانش آموزان در مدارس، روز پنجشنبه ۱۱ اسفند، ۴۸ دانش آموز در اصلاندوز واقع در اردبیل در پی مسمومیت به بیمارستان منتقل شدند.
گسترش مسمومیت دانش آموزان در مدارس کشور شورای هماهنگی تشکلهای صنفی معلمان ایران، روز پنجشنبه ۱۱ اسفند در بیانیه ای اعلام کرد که در اعتراض به «مسمومیت سریالی دختران دانش آموز و ناامنی در مدارس»، «سقوط ارزش پول ملی»، «صدور احکام هیئتهای تخلفات اداری علیه معلمان و فعالان صنفی»، «فروش فضاهای آموزشی، تفریحی، خدماتی و ورزشی متعلق به آموزش و پرورش در قالب طرح مولدسازی»، «رفع ممنوعیت تحصیل جهت دانش آموزانی که در ماههای گذشته بازداشت شده اند»، «محکومیت برخوردهای تحقیرآمیز و بازداشت همکاران بازنشسته در تجمع روز ۹ اسفند و درخواست آزادی فوری همه پیشکسوتان»، و «آزادی همه معلمان زندانی». روز یکشنبه ۱۴ نيز حمله به مدارس دست كم در ۱۰ استان و ۳۰ شهر از جمله تهران، خلخال، رامهرمز، نیشابور، شیراز، گنبدکاووس، مشهد، یزد، آبادان، ایلام، تبریز، کرج، فولاد شهر اصفهان، اصفهان، زنجان، ابهر، کنگاور، بندر خورموسی، بندرعباس، گرمدره، اهواز، همدان، یاسوج، ایوانغرب جريان داشت. کانون معلمان ایران حمله «بیو تروریستی» به دختران دانش آموز را محکوم کرده و آن را «اقدامی سازمانیافته» از طریق ایجاد «هراس اجتماعی» میان دختران دانش آموز و اولیای آنها برای بازپس گیری دستاوردهایی دانست که جنبش «زن، زندگی، آزادی» تاکنون توانسته در ایران محقق کند. روز شنبه ۲۰ اسفند، سیزده دانش آموز در شهرستان کهگیلویه، شانزده دانش آموز در آبادان و شماری از دانش آموزان در باغملک دچار مسمومیت شدند.
حرکتهای اعتراضی معلمان، دانش آموزان و خانواده ها
تجمع خانوادگی دانش آموزان کنکوری کشور روز سه شنبه 2 اسفند، جمعی از دانش آموزان کنکوری کشور (استانهای تهران،فارس، قم،کهکیلویه وبویر احمد و... ) برای اعتراض نسبت به نتایج آزمون 1401 دست به تجمع خانوادگی مقابل سازمان سنجش و مجلس در تهران زدند. مادر یکی از این دانش آموزان گفت: کنکور 1401 در تیر ماه و با رعایت همه شرایط امنیتی برگزار شد از جمله دانش آموزان بازرسی بدنی شدند، دستگاههای نقطه زن و سیگنال یاب آوردند و… سه دفترچه و سه پاسخن امه توزیع شد که داوطلب حتی وقت مرور و بازگشت به پاسخهای قبلی اش را هم نداشت. سر جلسه کنکور، 850 نفر که دستگاه داشتند به عنوان متقلب شناسایی و به مراجع قضایی معرفی شدند. اما در زمان اعلام رتبه ها، برای برخی هیچ رتبه ای اعلام نشد و برای برخی دیگر که انتخاب رشته هم کرده بودند، دو روز قبل از اعلام نتایج، پیامکی ارسال شد که شما باید در آزمون مجدد شرکت کنید. یکی از دختران دانش آموزان حاضر در این تجمع نیز گفت: در آزمون مجددی که 21 مهر برگزار شد، همه باید در مرکز استان کنکور می دادند. من خودم در دانشکده روان شناسی شیراز کنکور دادم اما قبل از ورود به جلسه، تفتیش بدنی بسیار شدیدی شدیم و برخی را هم برهنه کردند.
تجمع فرهنگیان فارس در شیراز روز چهارشنبه ۳ اسفند معلمان استان فارس به دعوت انجمن صنفی معلمان فارس پس از وقفه چند ماهه، اولین تجمع اعتراضی خود را در محل اداره کل آموزش و پرورش استان فارس در شیراز برگزار کردند. در پی این تجمع، درب اداره کل آموزش و پرورش فارس توسط صاحبخانههای جدید! بسته شد و معلمان اجازه ورود به خانه خود را پیدا نکردند.
تجمع خانواده دانش آموزان یک مدرسه دخترانه نارمک تهران و مدرسه بهاران اردبیل روز چهارشنبه 10 اسفند، جمعی از خانواده های دانش آموزان یک مدرسه دخترانه نارمک تهران برای اعتراض به مسمومیتهای زنجیره ای دانش آموزان دست به تجمع زدند. همزمان، جمعی از خانواده های دانش آموزان مدرسه بهاران اردبیل برای اعتراض به مسمومیتهای زنجیره ای دانش آموزان دست به تجمع زدند.
تجمع زنان گیلان مقابل اداره آموزش و پرورش رشت در پی صدور فراخوان تجمع زنان گیلان، روز یکشنبه 14 اسفند، عده ای از مادران و فعالان حقوق زنان، به مدت 1 ساعت (از 11 تا12 ظهر) مقابل درب اداره آموزش و پرورش جمع شدند. چندین ون پلیس همراه با ماموران مرد و زن در مکان تجمع حضور داشتند. معترضان، خواستار حضور و پاسخگویی رئیس اداره درباره مسمویت دانش آموزان بودند اما هیچ مسئولی در محل حاضر نشد. معترضان شعارهایی در راستای حفظ امنیت دانش آموزان سر دادند و سرود «یار دبستانی» را همخوانی کردند. با آغاز شعارها، تعداد نیروها به شدت افزایش یافت و با اسپری فلفل اقدام به متفرق کردن معترضان کردند. پلیس اقدام به بازداشت چند زن و یک مرد نمود که با مقاومت معترضان رو به رو شد که مانع بازداشت آنها شدند. ماموران امنیتی و پلیس، هر معترضی که اقدام به فیلمبرداری داشت را متوقف و گوشی وی را ضبط می کردند و در مقابل نیز، معترضان گوشیهای مامورانی را که مشغول فیلمبرداری از مردم کرده بودند را از دست آنان خارج کرده و به اطراف، پرتاب کردند.
تجمع خانواده دانش آموزان زنجان روز دوشنبه 15 اسفند، جمعی از خانواده دانش آموزان زنجان برای انعکاس هرچه بیشتر صدای اعتراض شان نسبت به مسمومیتهای زنجیره ای دست به تجمع مقابل اداره کل آموزش و پرورش استان زدند و خواهان شناسایی آمران عاملان این اقدام جنایتکارانه و برخورد قاطع با آنها شدند.
تجمع معلمان خرید خدمتی اصفهان روز دوشنبه 15 اسفند، معلمان خرید خدمت اصفهان مقابل ساختمان آموزش و پرورش این کلانشهر خبرداد.
تجمع معلمان و خانواده های دانش آموزان در تهران و دهها شهر ديگر روز سه شنبه ۱۶ اسفند، در پاسخ به فراخوان پیشین، معلمان و خانواده های دانش آموزان باوجود حرکتهای سرکوبگرانه در اعتراض به مسموم كردن دانش آموزان دختر، در تهران و دهها شهر ديگر تجمعات اعتراضی برپا کردند. در تهران نیروهای سرکوبگر با حضور گسترده در خیابان جمهوری و منطقه اطراف مجلس، مانع تجمع معلمان مقابل مجلس شدند، اما معلمان همراه با مردم به ویژه زنان شجاع در خیابان جمهوری با شعار «مرگ بر حکومت بچه کش» تظاهرات کردند. خانواده ها و معلمان مقابل اداره آموزش و پرورش ناحیه ۵ تهران شعار «بسیجی سپاهی، داعش ما شمایید» و «مرگ بر حکومت بچه کش» سر دادند. در سایر شهرها از جمله آبدانان، اردبیل، الیگودرز، اصفهان، اهواز، کرج، قزوین، رشت، بابل، بجنورد، بهمئی، بندرعباس، بوشهر، تاکستان، جلفا، دالاهو، رشت، زنجان، ساری، سنندج، سقز، سجاسرود زنجان، سمیرم، شیراز، شیروان، کاشمر، کازرون، کرمانشاه، لاهیجان، مشهد، نیشابور، مریوان، نیشابور، نورآباد ممسنی، هرسین، همدان، یاسوج و... تجمعهای اعتراضي مقابل ادارات آموزش و پرورش برگزار شد. دانشجویان دانشگاه علامه تهران در اعتراض به مسموم سازی دانش آموزان با شعار «آزادی آزادی آزادی» تجمع اعتراضی برپا کردند. نیروهای سرکوبگر دانشگاه را محاصره کردند و مأموران حراست به دانشجویان حمله کرده و تعدادی را دستگیر نمودند. نیروهای سرکوبگر به ویژه لباس شخصیهای در بسیاری از شهرها مانند مشهد، اصفهان، رشت، شیراز و مریوان به سمت معلمان گاز اشک آور پرتاب نمودند و شماری از آنان را دستگیر کردند. معلمان با شعار «بیشرف بیشرف» به مقابله برخاستند.
بیانیه پایانی تجمع اعتراضی فرهنگیان دانش آموزان عزیز، فرهنگیان گرامی و مردم شریف ایران شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران، سالهاست که نسبت به ناکارآمدی حاکمیت در زمینهِ آموزش و پرورش هشدار می دهد اما علیرغم این هشدارها، هیچ نشانه ای از تغییر مشاهده نمی شود. آنچه امروز در ایران با عنوان مسمومیت دانش آموزان، شاهد آن هستیم بخش دیگری از این ناکارآمدی و این بار در حوزهِ امنیتی و مراقبتهای اجتماعی است، و این در حالیست که سالهاست ساختار سیاسی حاکم، به بهانهِ وجود امنیت بر سایر معضلات موجود سرپوش گذاشته است. گستردگی مدارس مورد تهاجم و تعداد زیاد دانش آموزان آسیب دیده، نشان می دهد که پروژه اقدامات خودسرانه از سوی وابستگان ایدئولوژیک حاکمیت، به شدت مورد تردید است. به ویژه آنکه تاکنون هیچ اقدام موثری در جهت جلوگیری از تهاجم به محیط مدارس و خوابگاههای دانشجویی صورت نگرفته است. اگر فرهنگیان و اقشار مختلف اجتماعی مقابل این تهاجم سیستماتیک به ساحت آموزش مقاومت نکنند، یقینا شاهد اعمال به مراتب خشونت بارتری در سطح جامعه خواهیم بود. شورای هماهنگی به منظور پیشگیری از رفتار خشونت بار مسموم سازی دانش آموزان از حاکمیت می خواهد به هیاتی از فعالان مدنی، صنفی و سیاسی مستقل به همراه جمعی از پزشکان و اساتید متخصص و وکلای حقوق بشری اجازه بررسی همه جانبهِ موضوع مسمومیت سازی مدارس بدهند تا حقایق و واقعیتها به صورت شفاف بررسی و نتیجهِ آن به اطلاع مردم ایران رسانده شود. در ادامه، خواسته های تشکلهای صنفی فرهنگیان و جمع حاضر به این شرح اعلام می شود: ۱- ما معترضان، حاکمیت به ویژه دستگاههای امنیتی و قضایی را مسئول حفظ جان شهروندان، دانش آموزان و معلمان می دانیم و سریعا خواهان کنترل اوضاع و پایان دادن بە سرکوب بیولوژیک و تهدید جان شهروندان به ویژه دانش آموزان هستیم. ۲- معلمان، ایستادن در کنار مردم را بزرگترین افتخار خود می دانند و از دستگاههای پروپاگاندا به ویژه صدا و سیما می خواهند که دست از تفرقه افکنی میان معلمان و سایر اقشار جامعه بردارند. ۳- ما از حاکمیت می خواهیم که مطالبات فرهنگیان را به مطالبات معیشتی صرف و ویژهِ معلمان تقلیل ندهند، زیرا خواستهِ ما اجرای قوانینی است که متضمن اصل آزادی انسان است. ۴- شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران در رابطه با رویهِ ناصواب و خارج از هنجار مولدسازی و در قالب آن فروش مدارس و اموال عمومی آموزش و پرورش به حاکمیت اکیدا و صریحا هشدار می دهد. حاکمیت باید بداند که حق ندارد اموال عمومی متعلق به مردم را به حراج بگذارد. ۵- ما از مسئولان می خواهیم که بیش از این معلمان را ملعبهِ طرح نامیمون رتبه بندی نکنند و از رفتارهای غیرقانونی و حتی غیراخلاقی در اجرای رتبه بندی دست بردارند. ۶- ما تاکید می کنیم که حاکمیت نباید هیاتهای رسیدگی به تخلفات اداری را به مثابه دستگاه سرکوب علیه کارکنان و کارگران به کار بگیرد. ۷- برنامه درسی باید متناسب با دانش روز، کودکان را برای زندگی آماده کند. لذا هرگونه سواستفاده از کودکان برای تحقق اهداف جناحی، سیاسی و ایدئولوژیک را به شدت محکوم میکنیم. ۸- ما از حاکمیت می خواهیم که به حبس دانش آموزان در کانونهای اصلاح و تربیت پایان دهد و معلمان و دانش آموزان زندانی را آزاد کند و دانش آموزان و دانشجویان ستاره دار، زندانی و معلمان اخراج شده، تبعید شده، منفصل از خدمت و زندانی را به کلاس درس برگرداند. در پایان تاکید می کنیم تا زمانی که خواسته های حداقلی ما محقق نشود اعتراضات ما با قدرت بیش تر و متحدتر از همیشه ادامه خواهد داشت. شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران سه شنبه ۱۶ اسفند ۱۴۰۱ - ۷ مارس ۲۰۲۳
تجمع در اعتراض به مسمومیت دانش آموزان در تهران روز شنبه 13 اسفند، دانش آموزان مدرسه پسرانه ابن سینا و هنرستان فنی علاقه مندان در تهرانسر در حمایت از دختران دانش آموزی که مورد حمله شیمیایی و مسمومیت قرار گرفته اند، اعتصاب کردند. همزمان دانش آموزان مدارس پسرانە در سنندج به دلیل تشدید مسمومیت دانش آموزان دست به تجمع خیابانی زدند. آنها شعار می دادند: «اسید پاشی مسمومیت، هر دو یک جنایت/ مرگ بر حکومت بچه کش/ دشمن ما همین جاست دروغ میگن آمریکاست/ سپاهی، بسیجی، داعش ما شمایید/ بی شرف بی شرف».
اعتصاب دانش آموزان دبیرستانی سرجنگل زاهدان روز دوشنبه 22 اسفند، دانش آموزان دبیرستانی سرجنگل شهرستان زاهدان، در اعتراض به مسمومیتهای زنجیره ای از رفتن به مدرسه ممانعت کرده و اعتصاب نمودند.
تجمع معلمان در مریوان روز پنجشنبه ۲۵ اسفند، جمعی از معلمان در مریوان در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالبات شان مقابل اداره آموزش و پرورش این شهر تجمع اعتراضی برگزار کردند. این تجمع به دلیل عدم پاسخگویی مدیران آموزش و پرورش به اعتراضات معلمان و مطالبه گری انجمن صنفی معلمان سروآباد و مریوان برگزار شد.
(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: هرانا، رادیو زمانه، شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران، دبیرخانه شورای ملی مقاومت ایران، ایلنا، بیدارزنی، فارس، ایرنا، تسنیم)
نبرد خلق شماره ۴۶۲ - اول فروردین ۱۴۰۲- ۲۱ مارس ۲۰۲۳
|