دانشگاه در ماهی که گذشت (اسفند ۱۴۰۱)

کامران عالمی نژاد

 

عزل دکتر امرایی  از ریاست دانشکده مهندسی برق

روز دوشنبه یکم اسفند، با حکم رئیس دانشگاه، دکتر مهدی احسانیان مفرد به سمت سرپرست دانشکده برق منصوب شد. پیش از این دکتر امرایی ریاست دانشکده مهندسی برق را برعهده داشتند.

با توجه به اینکه شیوه انتخاب ریاست دانشکده به صورت رأی ‌گیری میان اعضای هیات علمی بوده و فرد انتخاب شده از جانب این نهاد به ریاست دانشگاه معرفی می ‌شد. اکنون چنین انتصاباتی بدون رأی‌ گیری صورت می ‌پذیرد که این بدعت حاصل دستورالعملی از دولت جدید است، رویکردی که اندک روزنه ‌های دموکراسی را نیز می ‌بندد و جای خود را به شیوه مطلوب مسئولان می ‌دهد، انتصابهایی که دانشجویان و اساتید از پشت پرده آن ‌اطلاع ند‌ارند.

همچنین گویی دانشگاه ذره ‌ای اعتبار و احترام برای اعضای هیات علمی قائل نشده و بر خلاف روال همیشه، خارج از نظر آنان عمل کرده است.

 

اعتراض دانشجویان دانشگاه خواجه نصیر

روز شنبه ۶ اسفند ۱۴۰۱، دانشحویان دانشکده های عمران و نقشه برداری، برق و کامپیوتر، مکانیک، صنایع و مواد، علوم و هوافضا دانشگاه خواجه نصیر به طور هماهنگ در اعتراض به کیفیت پایین غذای سلف با چیدن سینیهای غذا در محوطه دانشگاه اقدام کردند.

در ماههای اخیر دانشجویان چند دانشگاه در اعتراض به کیفیت بد غذا اقدام به اعتصابهای مشابه کردند. همچنین چند صد نفر از دانشجویان دانشگاه صنعتی اراک، خوارزمی کرج، صنعتی اصفهان و علامه طباطبایی تهران مسموم شدند.

 

تعلیق بیش از ۳۰ تن از دانشجویان دانشگاه خلیج فارس بوشهر

روز یکشنبه ۷ اسفند ۱۴۰۱، در پی اعتراض به بی ‌کفایتی رییس دانشگاه و معاونت دانشجویی و فرهنگی بیش از ۳۰ تن از دانشجویان دانشگاه خیلج فارس بوشهر به اتهام توهین به ریاست دانشگاه و حضور فعال در تجمعات و از عاملان تعطیلی کلاسها، حکمهای یک و دو ترم تعلیق از تحصیل دریافت‌ کردند.

دانشجویان دانشگاه خلیج فارس خواستار روشن شدن ابعاد ماجرا، پیگیری هر چه سریع تر ماجرا، رفع حکم تعلیق دانشجویان و پاسخگویی شخص جناب دیندارلو هستند.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه تهران

روز دوشنبه ۸ اسفند، جمعی از دانشجویان دانشگاه تهران در اعتراض به تصمیم خودسرانه و ناگهانی دانشگاه مبنی بر مجازی شدن کلاسها از اول فروردین تا ۷ اردیبهشت ماه دست به تجمع جلوی دانشکده فنی زدند. در پی این تجمع علیرضا وجهی معاون دانشجویی دانشگاه که به اصطلاح خود را دغدغه‌ مند و دلسوز دانشجویان می ‌داند (که البته ظواهر امر گویای چیز دیگریست) در بین دانشجویان حاضر شده و در بدو امر به جای دادن جواب صریح به دانشجویان آنها را مورد تمسخر قرار داد. در پی پافشاری دانشجویان علیرضا وجهی با صراحت ذکر کرد که مسأله‌ کمبود بودجه علت اصلی این تصمیم است و گویا دانشگاه تهران که دانشگاه مادر ایران محسوب می شود بودجه‌ لازم برای اداره‌ امور دانشگاه را ندارد به دنبال بیان این مطلب که موجب حیرت دانشجویان شده بود عده ‌ای از دانشجویان، مسئولان را به سبب استفاده بی مورد و غیر صحیح از این بودجه که حق دانشجویان بوده و به آنها اختصاص دارد مورد انتقاد قرار دادند که با برخورد غیرمحترمانه وجهی رو به ‌رو شدند. در طی این بحث، وجهی مدام با استفاده از جملاتی چون "فقط سه هفته مجازی هستید" سعی در فریب دانشجویان و خفه کردن این اعتراضات داشت. در این حین یکی از دانشجویان دختر با شهامت بیان کرد که مسئولان از حضور دانشجویان در دانشگاه ترس دارند و بودجه و ماه رمضان بهانه‌ هایی واهی هستند که موجب عصبانیت وجهی شد و به دانشجوی مذکور هجوم برد همچنین او در طی این مجادله مدام از شورایی حرف می زد که این تصمیم را اتخاذ کرده ‌اند اما از بیان اسامی اعضای این شورا خودداری می‌کرد.

 

اعتراض دانشجویان خوابگاهی به مجازی شدن آموزش

دانشجویان خوابگاه دخترانه فاطمیه دانشگاه تهران و کوی پسران دانشگاه تهران، همچنین خوابگاه چمران دانشگاه تهران روز دوشنبه شب ۸ اسفند، به مجازی شدن آموزش و بسته بودن خوابگاهها به مدت ۳ هفته پس از تعطیلات نوروزی دست به تجمع و اعتراض زدند.

در این تجمع دانشجویان شعار می دادند:

دانشجو داد بزن، حقتو فریاد بزن

دانشجو بیدار است، از حق خود آگاه است

مقیمی بی‌ شرف، بودجه‌ی ما کجا رفت

آموزش حضوری حق مسلم ماست

دانشگاه بی ‌دانشجو، نمی ‌شه نمی ‌شه

ماه رمضون بهونست، هدفشون تخلیه ‌ست

وجهی مقیمی استعفا استعفا

روز سه شنبه ۹ اسفند، دانشجویان خوابگاه دخترانه فاطمیه دانشگاه تهران و دانشجویان خوابگاه چمران دانشگاه تهران برای دومین روز، به مجازی شدن کلاسهای دانشگاه و تعطیلی خوابگاه پس از تعطیلات نوروزی دست به تجمع زدند.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه هنر اصفهان

روز سه شنبه ۹ اسفند، باوجود تهدیدهای نیروی انتظامی و مسئولان دانشگاه مبنی بر برخورد در صورت ادامه تجمع، متن نامه‌ ای که شب پیش آماده شده بود قرائت گردید و دانشجویان درخواست امضای نامه تضمین پیگیری مساله را توسط ریاست دانشگاه را داشتند.

در نهایت در این تجمع، نامه ‌ای در خصوص مطالبات دانشجویان تنظیم و به امضای ریاست دانشگاه رسید. همچنین جلسه‌ ای فوری با فرماندار و استاندار به تاریخ فردا برگزار خواهد شد که پیگیری بودجه لازم برای تامین خوابگاه و حل این مشکل انجام شود‌.

از جمله مطلبات دانشجویان:

- پیگیری امنیت خوابگاه و حل مشکل ایاب و ذهاب تا پایان سال.

- تشکیل کمیته‌ای مشترک از دانشجویان و مسیولان دانشگاه برای پیگیری.

- تامین رفاه دانشجویان تا زمان تامین مکان جدید خوابگاه.

- پیگیری تغییر مکان کارگاه‌های درسی از مجتمع آب و برق.

- برگزاری شورای عمومی در اولین فرصت.

 

تجمع اعتراضی دانشجویان خوابگاه دخترانه دانشگاه هنر اصفهان (خوابگاه صبا)

در پی ورود ماشین اسنپ به خوابگاه و اتمام سفر، راننده اسنپ اقدام به تعرض به یکی از دانشجویان دختر حاضر در محوطه خوابگاه کرده و قصد وارد کردن اجباری وی به ماشین را داشته است. بقیه افراد حاضر در محوطه با شنیدن صدای فریاد این دانشجو به کمک او رفتند و راننده نیز فرار کرد.

بعد از این اتفاق ناگوار روز سه شنبه 9 اسفند، دانشجویان تجمع کردند و عطار، رئیس دانشگاه، حیدری فر، رئیس حراست دانشگاه، و شوروشینی در خوابگاه حضور پیدا کرده و سعی در آرام کردن فضای خوابگاه و پراکنده کردن دانشجویان داشتند.

این خوابگاه دانشجویی که خارج از شهر واقع شده ‌است فاقد هرگونه امکانات رفاهی و حمل و نقل مناسب است و مدتها اعتراض و پیگیری دانشجویان نتیجه ‌ای نداشته است.

 

رونمایی دانشجویان سال آخر پرستاری ازبرده داری نوین

روز سه شنبه 9 اسفند،دانشجویان سال آخر پرستاری گفتند:دانشجو کار یک پرستار تمام وقت را می ‌کند اما ساعتی ده هزار تومان حقوق می‌ گیرد.

آنها افزودند: در روزهای گذشته، برخی کلینیکها آگهی جذب نیرو از میان دانشجویان پرستاری منتشر: ساعت کار از یک ظهر تا هشت شب است، اما برای هر ساعت کار سخت، فقط ده هزار تومان پرداخت می ‌کنند.

آنها ادامه دادند: در بیمارستانها و کلینیکها کاری که به دانشجویان سال آخر پرستاری محول می‌ شود، فعالیتهای یک پرستار فارغ ‌التحصیل است؛ در واقع دانشجو کار یک پرستار تمام وقت را می ‌کند اما ساعتی ده هزار تومان حقوق می ‌گیرد.

آنها اضافه کردند: در واقع با بیست روز کار هشت ساعته، دو میلیون تومان هم حقوق نمی‌ گیریم درحالی که برای سیستم به اندازه‌ی یک پرستار با حقوق کامل، کارآیی داریم؛ آیا این استثمار نیست.

 

اعتراض دانشجویان دانشکده زبان و ادبیات خارجی دانشگاه تهران

دانشجویان دانشکده زبان و ادبیات خارجی دانشگاه تهران در گزارشی اعلام کردند که:

همهِ ما می ‌دانیم که ارائه‌ی غذای باکیفیت در سلفهای غذاخوری دانشگاه و تضمین سلامت دانشجویان، یکی از مهم ‌ترین وظایف مسئولان دانشکده و به خصوص رئیس آن دانشکده است.

از شروع ترم جدید تا به امروز، اعتراض شفاهی دانشجویان نسبت به کیفیت پایین غذای سلف و پیگیری آنان از طریق مسئولان مربوطه بی ‌پاسخ مانده‌است. (هفته گذشته در غذای برخی دانشجویان "مو" پیدا شده بود!)

در نتیجه روز شنبه ۱۳ اسفند، غذای سلف تحریم شد و در صورت بی پاسخ ماندن اعتراضمان از سوی مسئولان، تحریم سلف ادامه خواهد یافت. باشد تا مسئولان بدانند دانشجو به حقوق خود آگاه است و در مقابل نقض حقوقش سکوت نخواهد کرد.

 

اعتراض دانشجویان دانشگاه بهشتی

در پی اعتراض دانشجویان دانشگاه بهشتی در روز شنبه ۱۳ اسفند، حراست به سمت دانشجویان هجوم آورد، ظرفهای غذا را جمع کرده و کارت دانشجویی برخی را با زور ضبط کردند.

دانشجویان زیر باران ایستاده و شعار "دانشجو داد بزن حقتو فریاد بزن" سر دادند.

حراست دانشگاه بهشتی این اعتراض صنفی را غیرصنفی دانسته و با جملاتی مانند "شما از یک جایی خط می ‌گیرین"،  "شما رو تحریک کردن" و "مشکل شما غذا نیست" سعی در سرکوب و پرونده ‌سازی برای دانشجویان داشتند.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه بهشتی

روز شنبه ۱۳ اسفند، دانشجویان متوجه بنری شدند که فضای همگانی کتابخانه مرکزی نصب شده بود و خبر از تفکیک جنسیتی کتابخانه می ‌داد و میز و صندلیهای فضای مشترک جمع شده بودند و این فضا به یک نمایشگاه آثار هنری تبدیل شده بود. در تاریخ ۱۴ اسفند، تجمعی برای اعتراض به این تصمیم شکل گرفت. دانشجویان با پلاکاردهایی که روی آنها شعارهایی از جمله  "دانشجو، داد بزن، حقتو فریاد بزن"، "ما در مقابل آپارتاید جنسیتی می ‌ایستیم"، "استفاده از فضای کتابخانه حق همه ماست" و "دانشجو تهدید بشه، دانشگاه تحریم می‌ شه"، نوشته شده بود، حاضر شدند و ابتدا در حلقه ‌های متحدالمرکز به ‌دور تنها میز باقی‌ مانده کتابخانه بست ‌نشینی کردند و با بیشتر شدن جمعیت، به حلقه ‌ها اضافه می شد و برخی از دانشجویان هم ایستادند. دانشجویان به صورت نمادین، زیراندازی را در وسط فضای همگانی انداختند، که این پیام را در بر داشت: "با برداشتن میز و صندلیها، نمی ‌توانید ما را از استفاده از کتابخانه محروم کنید و اگر لازم باشد با زیرانداز می ‌آییم و روی زمین می ‌نشینیم".

 

حمایت دانشجویان دانشگاه هنر از علی رضا اجدادی و کمال طالح زاده

دانشجویان دانشگاه هنر در بیانیه ای از علی رضا اجدادی و کمال طالح زاده حمایت کردند. در بخشی از این بیانیه که روز سه شنبه ۱۶ اسفند  انتشار یافته، آمده‌ است:

بی ‌گمان آنچه در این جغرافیای مسموم ما را به ادامه مسیر دلگرم می ‌کند، تکاپوی تن های زنده در پاسداشت حقوق طبیعی و مدنی است که همچون نیرویی تپنده در بطن زندگی جاریست. آن کس که با سپر کردن جان خود از زندگی پیشی می ‌گیرد، میدان عمل را از رخوت روزانه به کرانه ‌های بیداری می‌ کشاند تا از یاد نبریم برای زندگی است که این راه را پیموده ‌ایم و برای زندگی است که ذلت نپذیرفته ‌ایم. از این رو بر ماست که این حلقه اتصال «خود» به «دیگری» را حفظ کنیم تا عرصه‌ی حضور هرچه گسترده ‌تر و تابناک ‌تر شود...

 

جمع کردن تمامی میزها و صندلیهای سالن کتابخانه مر‌کزی دانشگاه بهشتی

پس از اعتراض دانشجویان به تفکیک جنسیتی کتابخانه‌ مرکزی دانشگاه بهشتی، روز دوشنبه ۲۲ اسفند، میزها و صندلیها را به دستور ریاست جدید دانشگاه (آقامیری) در بخش نابینایان جمع کرده و فضای مطالعه مشترک دانشجویان را به طور کامل از بین بردند.

این اتفاق همزمان با احضارهای تلفنی حراست دانشگاه با دانشجویان جهت توبیخ کسانی که در تجمع علیه تفکیک جنسیتی کتابخانه شرکت کرده بودند؛ انجام گرفت.

 

دانشگاههای ایران به پایین ‌ترین رتبه جهانی رسیده ‌اند

بررسیهای «اعتماد» که روز دوشنبه ۲۲ اسفند منتشر شد، از نتایج  ۸ رتبه ‌بندی دانشگاههای جهان (QS،RUR ،CSIC ،ISC ،CWUR ، شانگهای، تایمز و USNEWS) نشان داد که نه ‌تنها طی دو دهه اخیر، هیچ یک از دانشگاههای ایران در ۱۰۰ ردیف اول رتبه ‌بندی جهانی نبوده ‌اند، در سال تحصیلی ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳، جایگاه دانشگاههای ایران به دلیل عقب ‌افتادگی از ارتقای علمی، پایین ‌ترین ردیفهای جدول رتبه ‌بندیها بوده و در مواردی، رتبه مشخص شده برای برخی دانشگاههای ایران به دلیل افت کیفی در حدی تنزل کرده که در گروه بدون رتبه قرار گرفته ‌اند.
نتایج رتبه ‌بندی دانشگاهها مهم‌ترین ملاک متقاضیان ادامه تحصیل؛ چه در کشور خود و چه در سایر کشورهاست. رتبه ‌بندی دانشگاهها از ساختار نسبتا ثابتی پیروی می ‌کند و کیفیت آموزشی، پژوهشهای دانشگاهی مورد استناد مراکز علمی و تحقیقاتی، تعداد فارغ‌ التحصیلان شاغل در شرکتها و موسسات معتبر از معمول ‌ترین معیارها در رتبه ‌بندیهای جهانی است. نتیجه رتبه ‌بندیهای جهانی، تصویر واضحی از میزان توجه دولتها به تحقیق و پژوهش، سهم دهی به علم در ساختار کلان یک کشور، میزان اعتبار جامعه دانشگاهی و تحصیلکرده در نگاه دولتها و زمینه ‌سازی برای مشارکت علمی دانشگاهیان در توسعه کشورهاست.

 

حمله شیمیایی تروریستی به دانشجویان

*اداره کل روابط عمومی و امور بین‌الملل استانداری لرستان از مسمومیت تعدادی از دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد خبر داد و اعلام کرد: تعداد معدودی از دانشجویان دختر بروجردی شامگاه سه شنبه ۹ اسفند، در خوابگاه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی با بروز علائم مشابه دانش ‌آموزان، همانند سرگیجه، از محیط خوابگاه خارج و به اورژانس انتقال داده شدند.

 

*روز پنجشنبه ۱۱ اسفند، دانشجویان خوابگاه ۱۷ شهریور کرج، پس از استشمام بوی عجیب مسموم شدند. گفته می ‌شود با وجود این که این بو همچنان در فضا احساس می ‌شود و همچنین باوجود حضور آتش ‌نشانی و آمبولانس که تایید این اتفاق است، رئیس دانشگاه به دانشجویان اجازه‌ خروج از خوابگاه را نمی ‌دهد.

 

*بنا به گزارشهای منتشر شده، در خوابگاه حضرت فاطمه دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی حوالی ساعت ۸ شب چهارشنبه ۱۴ اسفند ۱۴۰۱، بویی شبیه به بوی سوختگی در تمام فضای خوابگاه حس شد. دانشجویان پس از استشمام این بو، به مسئولان خوابگاه اطلاع داده و از خوابگاه بیرون آمدند. پس از گذشت حدود ۳ ساعت و حضور آتش ‌نشانی و پلیس در محل به دانشجویان گفته شد این بو ممکن است مربوط به سوزاندن چیزی در اطراف خوابگاه باشد و از آنان خواسته شد که به اتاقهای شان بازگردند در حالی که بو در خارج از ساختمان خوابگاه حس نمی ‌شد.

 

*بامداد روز چهارشنبه ۱۴ اسفند، حوالی ساعت یک، خوابگاه دانشجویی دانشگاه فنی و حرفه‌ای الزهرای مشهد مورد حمله شیمایی قرار گرفت و تعدادی از دانشجویان توسط آمبولانس به بیمارستان منتقل شدند

 

*روز دوشنبه ۱۵ اسفند، خوابگاه میلاد دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مورد حمله شیمیایی قرار گرفت. در همین روز دانشکده‌ علوم پایه‌ دانشگاه محقق اردبیلی و خوابگاههای دخترانه‌ دانشگاه میبد یزد و شهدای دانشگاه تبریز مورد حمله شیمیایی قرار گرفت، طی این حمله ۷ نفر از دانشجویان و ۲ نفر از کارکنان خوابگاه دچار مسمومیت شده و به بیمارستان منتقل شدند.

 

*روز سه شنبه ۱۶ اسفند، دانشجویان دانشگاه علامه در اعتراض به حملات شیمیایی اخیر در مدارس و دانشگاههای کشور دست به تجمع زدند. در این تجمع، حراست طی درگیری با دانشجویان معترض، تعدادی از آنها را بازداشت گرد.

 

*جمعی از دانشجویان دانشگاه امیرکبیر در خصوص مسمومیتهای سریالی درمدارس بیانیه ای منتشر کردند. در بخشی از این بیانیه که روز سه شنبه ۱۶ اسفند، منتشر شد آمده است:

به نام فرزندان ایران...

نزدیک به چهار ماه است که این حملات گسترده در سراسر ایران امنیت و سلامت کودکان و خانواده ‌های شان را هدف گرفته و کسانی که ادعای حفظ امنیت در کشور را دارند در این مدت کوچک‌ ترین پاسخی به مردم نداده‌ اند. خانواده های نگران در جلوی درب مدارس فرزندان‌ شان کتک می‌ خورند و معلمان که تنها خواهان حفظ امنیت جان دانش آموزان شان در محیط آموزش هستند سرکوب می شوند.

این بار هم حکومت قصد دارد با اعمال سرکوبهای سنگین و بایکوت خبری، فضای خفقان را بر جامعه حکم فرما کند؛ در حالی که جان و سلامت کودکان مساله ای نیست که خانواده ‌ها، معلمان و سایر اقشار مختلف در برابر آن سکوت کنند و بر رنج چهل و چند ساله خود ادامه دهند.

جامعه دغدغه ‌مند دانشجویان پلی ‌تکنیک هم دردی خود با کودکان و خانواده هایی که آسیب دیده از این حملات عامدانه هستند را اعلام می دارد و تا آخرین لحظه پای سرزمین خود ایستاده و با وجود سرکوبهای گسترده و اعمال فشار مضاعف بر دانشجویان، فریاد حق‌خواهی، آزادی و امنیت را سرخواهد داد.

 

*دانشجویان دانشگاه تربیت‌ مدرس در اعتراض به حملات شیمیایی به دانش ‌آموزان بیانیه ای منتشر کردند.  در بخشهایی از این که در روز سه شنبه ۱۶ اسفند منتشر شد آمده است:

در میانۀ خیزش «زن، زندگی، آزادی» دختران دانش ‌آموز روسریهای شان را درآوردند، به خیابانها آمدند، مشتها گره کردند و فریاد «نه روسری نه توسری، آزادی و برابری» را در فضای شهر و خیابان طنین ‌انداز کردند. این صدایی بود برخاسته از مبارزات جنبش زنان ایران از انجمنهای مخفی زنان در عصر مشروطه تا امروز. صدایی بود که از زبان زنان می ‌گفت «تساوی حقوق زن ایرانی را خواستاریم». تعصبات ارتجاعی مردسالارانه و مذهبی همواره سد راه زنان برای دستیابی به آزادی و برابری بوده است...

با بالا گرفتن صدای آزادیخواهی زنان در قیام ژینا مستبدان و مرتجعان احساس خطر کرده‌ اند و خود را ناتوان از خاموش کردن شعلۀ آزادی در قلب زنان دیده ‌اند؛ آتشی که بنیاد استبداد و ارتجاع را می ‌سوزاند و بر باد می ‌دهد. امروز از سر ناتوانی، خباثت را به نهایت رسانده ‌اند و به حملات تروریستی و شیمیایی به مدارس روی آورده ‌اند و در خیال باطل شان می ‌خواهند با حربۀ هراس دوباره «روسری و توسری» را حاکم کنند و دختران را به کنج اندرونی بفرستند.

همانی که در خیابان به گلوله می ‌بندد و در زندان تجاوز و شکنجه و اعدام می ‌کند پشت این حمله ‌های تروریستی به دانش ‌آموزان است.

ما دانشجویان دانشگاه تربیت‌ مدرس دانش‌ آموزان را تنها نمی ‌گذاریم و در حمایت از آنان صدای خود را بلند می ‌کنیم و از دیگر دانشجویان و استادان دانشگاهها می ‌خواهیم که در مقابل پیشروی تروریسم حکومتی و اسلامی سکوت نکنند و فریاد آزادیخواهی و ارتجاع ‌ستیزی و استبدادشکنی را دوباره در دانشگاهها حاکم کنند.

 

نابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: کانال تلگرام شوراهای صنفی دانشجویان کشور، کانال تلگرام شورای صنفی دانشجویان دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، همشهری آنلاین، روزنامه اعتماد، خبرگزاری ایسنا)

 

 

 

 

نبرد خلق شماره ۴۶۲  - اول فروردین ۱۴۰۲- ۲۱ مارس ۲۰۲۳

 https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول