دانشگاه در ماهی که گذشت (بهمن ۱۴۰۱) کامران عالمی نژاد
قطع همکاری دانشگاه فردوسی مشهد با مهشید گوهری دکتر مهشید گوهری، استاد ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد، روز سه شنبه ۴ بهمن، با انتشار متنی در صفحه شخصی خود در اینستاگرام اعلام کرد پس از هفت سال تدریس مستمر، قطع همکاری با او و چندین نفر از همکاران شان تایید شده است.وی در بخشی از این یادداشت نوشته است: آموختیم که با زبان بُرنده ادبیات می توان به دل سیاهی زد و دست بیداد و تباهی را کوتاه کرد و به دل بیدادگرانِ زمان هراس افکند خونریزی ضحاک در این ملک فزون گشت کو کاوه که چرمی به سر چوب نماید البته این ترم شرایطی فراهم شد که به صورت عملی مشق خردورزی و آزاداندیشی و حق جویی را در دانشگاه تمرین کنیم و همین بهانه ای شد برای پاکسازی گروهی از ما مدرسان ادبیات دانشگاه فردوسی.
تجمع دانشجویان دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران جمعی از دانشجویان دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران روز سه شنبه ۴ بهمن در همبستگی با اعتصاب دانشجویان دانشگاه هنر اقدام به تجمع کردند. کانال تلگرامی شوراهای صنفی دانشجویان کشور تصاویری از این تجمع را که در پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران برگزار شد، منتشر کرده است که دانشجویان با در دست داشتن پلاکاردهایی به احکام کمیته انضباطی علیه دانشجویان دانشگاه هنر اعتراض کرده اند. «هنرهای زیبا همدوش دانشگاه هنر»، «نه به احکام ظالمانه کمیته انضباطی»، «در مقابل ظلم» و «اعتراض حق ماست» از جمله مضامین این پلاکاردها بودند. در این میان برخی اقدامات دانشجویان مجسمه سازی این دانشگاه از جمله ساخت سنگ قبرهای نمادین در محوطه دانشگاه به یاد معترضانی که به دست نیروهای امنیتی کشته شدند، بازتاب گسترده ای در رسانه ها داشته است.
بیانیه جمعی از دانشجویان دانشکده زبانها و ادبیات خارجی دانشگاه تهران روز پنجشنبه ۶ بهمن، جمعی از دانشجویان دانشکده زبانها و ادبیات خارجی دانشگاه تهران بیانیه ای منتشر کردند. در بخشی از این بیانیه آمده است: پنجمین ماه انقلاب ژینا نیز از راه رسید؛ انقلابی نوین که با غریو "زن" آغاز شد و با نوید "زندگی و آزادی" به ما شهامت ایستادن و جنگیدن داد. مسئولان دانشگاه تهران! روی سخن ما با شماست. شما می توانید ما را آزار دهید اما نمی توانید انقلاب ژینا را از ما بگیرید چرا که این انقلاب حالا در ذهن و جان ما رسوخ کرده و جای گرفته است. ما دانشجویان دانشکده زبانها و ادبیات خارجی دانشگاه تهران ضمن محکومیت خفقان حاکم بر فضای دانشگاهی، مخالفت خود را با احکام سختگیرانه حجاب اجباری اعلام داشته و از همتایانمان در سایر دانشکده ها درخواست همدلی و هم صدایی داریم. در نهایت "پیروز نبرد ملتی ست که خواست او آزادی و زندگی ست. زندگی بر مرگ پیروز میشود."
بیانیه ی شورای صنفی دانشجویان دانشگاه حکیم سبزواری در بخشهایی از این بیانیه که در روز پنج شنبه ۶ بهمن منتشر گردید، آمده است: جامعهی دانشگاهی محل زیست، پرورش و تعامل است، محل رشد و تفکر و تجرب. مگر نباید از ارزشها و درونمایه ها و کسانی که مایه فخر و مباهات ایران و ایرانی اند دفاع کند؟! خواه مدافعش دانشجو باشد، خواه استاد. مگر رسالت دانشگاه جز این است که انسانهایی خردمند، اهل اندیشه، صاحب نظر، شجاع و آزادیخواه بپروراند؟! حال اینک، مایه تاسف جامعه دانشگاهی است که ببیند عضوی بس فرهیخته از اعضای دانشگاه، آن هم نه عضوی معمولی که استادی مجرب، با شرافت و با درایت را طی اقدامی بس ناجوانمردانه و البته غیرقانونی به تعلیق درآورده اند و ایشان را از رسالت اصلی اش یعنی آگاهیسازی و انتقال عشق و معرفت منع نموده اند!؟ دکتر حسن باقری نیا، عضو هئات علمی دانشگاه حکیم سبزواری و جزو آن دسته از اساتیدی است که در طول عمری خدمت علمی و آموزشی به ارزش و اعتبار دانشگاه افزوده است و در این روزها که غبار بر ساحت حقیقت نشسته است، سکوت نکرده و حمایتش همواره شامل حال مردم این سرزمین بوده است! و البته که می دانیم صراحت بیان و صلابت ایشان در بیان حقایق روز و دفاع از حقوق ملت چیز جدید و غریبی نیست!!! ما به عنوان عضوی از پیکرهی دانشگاهی ایران، دغدغهی از دست دادن چنین اساتیدی را داریم، و نه تنها معتقدیم اخذ این تصمیم برای استاد باقری نیا نهایت بی عدالتی است بلکه آن را بسیار هم نسنجیده و مغرضانه می دانیم!
قطع دسترسی دانشجویان کم حجاب به سامانه آموزشیار روز یکشنبه ۹ بهمن، جهانبین، معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد در جمع معاونین فرهنگی گفته: برای دانشجویان کشف حجاب کرده پیامک ارسال و آموزشیار این افراد بسته شده است تا با مراجعه به امور دانشجویی از آنها تعهد اخذ شود. افراد کشف حجاب کننده دو دسته هستند یا با نظام مشکل دارند یا با تذکر مساله حل می شود. این افراد در صورت تکرار کشف حجاب مجدد به کمیته انضباطی ارجاع داده میشوند.
ادامهی روند حذف و تصفیه اساتید همراه دانشجویان پس از حذف و قطع همکاری با اساتید مدعو و هیات علمی در برخی دانشگاهها اعم از دانشگاه تهران، دانشگاه بهشتی، دانشگاه حکیم سبزواری و دانشگاه علامه، اینبار شاهد حذف و قطع همکاری با تعداد زیادی از اساتید مدعو در دانشگاه فردوسی هستیم. بنابر اخبار واصله در روز سه شنبه ۱۱ بهمن، حداقل ۱۱ تن از اساتید مدعو به دلیل همراهی، حمایت و دفاع از حقوق دانشجویان، قطع همکاری شدند. از این اساتید ۶ نفر از دانشکده ادبیات، ۳ نفر از دانشکده حقوق و علوم سیاسی، یک نفر از دانشکده ریاضی و ۱ نفر از دانشکده علوم اداری و اقتصادی این دانشگاه هستند.
تجمع اعتراضی دانشجویان دانشگاه آزاد تبریز روز دوشنبه 10 بهمن ، جمعی از دانشجویان دانشگاه آزاد تبریز بابرپایی تجمع مقابل این واحد آموزش عالی در استان آذربایجان شرقی، به عدم پاسخگویی مسئولان به کمبود امکانات زلزله زدگان خوی از جمله چادر، پتو، وسایل گرمایشی و موادغذایی اعتراض کردند. آخرین گزارشها و تصاویر منتشره در شبکه های اجتماعی حاکی از کمبود چادر، پتو، وسایل گرمایشی و موادغذایی ازجمله نان در شهرستان خوی است.
ابراز «تاسف و خشم» یک صد عضو هیات علمی دانشگاههای ایران از تعلیق حسن باقری نیا روز چهارشنبه ۱۲ بهمن، یک صد تن از اعضای هیات علمی دانشگاههای مختلف ایران با انتشار بیانیه ای نسبت به حکم تعلیق حسن باقری نیا، عضو هیات علمی دانشگاه حکیم سبزواری، ابراز «تاسف و خشم» کردند. امضاکنندگان این بیانیه تاکید کرده اند که صدور حکم تعلیق آقای باقری نیا «بدون طی روال قانونی» انجام شده و مدیریت دانشگاه نیز در این حکم به هیچ جرمی که ارتکاب آن توسط مراجع قضایی احراز شده باشد، استناد نکرده است. از آغاز اعترضات جاری در ایران گزارشهای متعددی از فشارهای امنیتی بر اساتید دانشگاههای مختلف کشور که از معترضان و دانشجویان بازداشتی حمایت کردهاند منتشر شده است. این فشارها در برخی موارد به تعلیق و اخراج اساتید نیز انجامیده است.
در بازهِ صد روزهِ خیزش ایرانیان و در ادامه اعمال سرکوبگرانه نهادهای مختلف از جمله دانشگاهها، طبق گزارشهای چند تن از دانشجویان دانشگاه هنر تهران، در روز چهارشنبه ۱۲ بهمن، حراست فیزیکی و کارمندان این دانشگاه، به ویژه در پردیس باغ ملی، با نامه دستوری محمدرضا حسنائی، رئیس سابق بسیج اساتید و رئیس کنونی دانشگاه هنر تهران، اقدام به نوشتن نام و برخورد فیزیکی با دانشجویانی که علیه اجبار تحقیرآمیز چندین ساله حاکمیت، با پوشش اختیاری در دانشگاه حاضر می گردند، کرده اند؛ طبق گفته مسئولان دانشگاه از جمله اعضای حراست که نظیر همیشه، در راستای ارعاب و سرکوب دانشجو است، ثبت این اسامی به این خاطر می باشد که فرایند مجازات و حتی اخراج این دانشجویان آغاز گردد! همچنین، کارمندان دانشگاه با اشاره به این که با دستور حوزه ریاست، قادر به ارائه خدمات به آنها نیستند، از رسیدگی به امور اداری دانشجویان خودداری کردند.
صدور حکم “بازنشستگی اجباری” برای ۹ استاد دانشگاه آزاد تهرانسوسن صفاوردی، علی اکبر امینی، علیرضا رادمهر، حسین تفضلی، دی دخت صادقی، محمدعلی خسروی، ملک تاج خسروی، بیژن نیری و ساجدی، ۹ تن از اساتید دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آزاد واحد تهران مرکزی، در روز شنبه ۱۵ بهمن، با صدور حکم «بازنشستگی اجباری» مواجه شدند. سوسن صفاوردی، یکی از اساتیدی که با حکم مذکور مواجه شده، گفته است: “سه شنبه هفته پیش در جریان امتحانات ترم جاری، از دفتر رئیس دانشکده تماسی گرفته و اعلام شد که ابلاغیه بازنشستگی شما آمده است و باید به امور اداری برای انجام امور تشریفات مراجعه کنید. اینکار بدون هیچگونه آمادگی قبلی بوده و به یکباره اسامی ۹ نفر را اعلام کردند.” خانم صفاوردی ادامه داد: “ما ۹ نفر استادی که حکم بازنشستگی اجباری مان را به بهانه سن بازنشستگی تامین اجتماعی ابلاغ کرده اند، بارها و بارها مورد تهمت قرار گرفتیم که ضد انقلاب هستیم و عدم لحاظ حق التدریس در ترم جاری برای ما را نیز با همین ادله توجیه کردند.”
بیانیهِ و تجمع دانشجویان تربیت مدرس در حمایت از فرهاد میثمی در بخشهایی از این بیانیه که در روز یکشنبه ۱۶ بهمن، انتشار یافت، آمده است: درست هنگامی که حکومت و سرکوبگرانش سرمست از پایان یافتن اعتراضات و شعله های انقلاب، به خیال خام شان، بازگشت امور به پیش از قیام ژینا را انتظار کشیده و می خواهند ترس و ناامیدی را میان مردم حکم فرما کنند رخدادهایی از گوشه گوشهِ جغرافیا و تاریخِ کثیرِ مقاومت حادث می شود تا علیه استراتژی فراموشی و عادی سازی قد علم کنند. قیام علیه فراموشی گاهی با یک سخنرانی در مراسم تدفین انجام می شود، گاهی با آزادی یک زندانی و نشان دادن علامت پیروزی، گاهی با انتشار تصاویر جلسه دفاع از پایاننامه یک زندانی در زندان و گاهی با انتشار تصویر نزار یک زندانی در حین اعتصاب غذا... ما جمعی از دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس ضمن اعلام حمایت از کنش آزادیخواهانه دکتر میثمی و پافشاری بر مطالبات ایشان و محکوم کردن خشونت و سرکوب بی حد و حصر حکومت در عرصه ها و ساحتهای مختلف از دانشگاه تا زندان به ایشان می گوییم نه تنها ما بلکه همگان پیام شما را دریافت کرده اند. ما در پایان ضمن هشدار به حکومت در مسئولیت حفظ جان فرهاد میثمی از ایشان می خواهیم به خودداری از خوردن غذا پایان داده و جان زیبای خود را نجات دهد. همان طور که همه بر آن تاکید کرده اند جامعه ما برای ساختن آینده ای بهتر به انسانهایی همچون ایشان سخت نیازمندست.
«تعلیق» مرتضی مردیها از تدریس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطباییروز دوشنبه ۱۷ بهمن، سید نورالدین رضوی زاده، عضو هیات علمی و معاون آموزشی دانشکده علوم ارتباطات ضمن تایید خبر تعلیق مرتضی مردیها، استاد دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی ایران گفت: «فعلا بحث اخراج ایشان مطرح نیست. گفته اند فعلا این ترم درس نداشته باشند تا وضعیت شان مشخص شود». همچنین بنابر شنیده ها، در دانشگاه علامه طباطبایی قرار است با دو تن از اساتید دانشکده علوم اجتماعی این دانشگاه هم رویه مشابه (با توجه به خواست برخی نهادها) در پیش گرفته شود، به دلیل تلاشها برای بررسی مجدد پرونده این دو استاد، در حال حاضر درباره وضعیت آنان اطلاع رسانی صورت نمی گیرد.
تجمع اعتراضی در دانشگاه بهشتی روز سه شنبه ۱۸ بهمن، تجمع اعتراضی در دانشگاه بهشتی در اعتراض به راهاندازی گشت ارشاد در داخل دانشگاه، آزار و اذیت دانشجویان دختر به بهانه حجاب و ایجاد مشکلات متعدد برای تحصیل دانشجویان برگزار گردید.
دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بندرعباس زیر تیغ اخراجبا آرامتر شدن جو دانشگاهها در هفته های اخیر، کمیته های انضباطی فعالیت علیه دانشجویان و اساتید را شدت بخشیده اند و هر چند روز یک بار خبرهای تازه ای از تعلیق و اخراج و احکام کمیته انضباطی علیه اساتید و دانشجویان منتشر میشود. در تازه ترین مورد روز شنبه ۲۲ بهمن، کمیته انضباطی دانشگاه علوم پزشکی بندرعباس همزمان با صدور احکام گسترده انضباطی در دانشگاههای مختلف علیه دانشجویان معترض، شماری از دانشجویان رشته های پزشکی، پرستاری، هوشبری، بهداشت و فوریتهای پزشکی این دانشگاه را به تعلیق اجرایی یا مشروط از تحصیل، و تبعید و انتقال اجباری به دانشگاههای دیگر محکوم کرد. در روزهای گذشته نیر اخراج و تعلیق دانشجویان دانشگاه زابل توسط کمیته انضباطی این دانشگاه خبرساز شده بود.
تجمع و اعتراض دانشجویان خوابگاه دانشگاه چمران به کیفیت غذا با افت شدید کیفیت غذا به خصوص در هفته های اخیر، روز یکشنبه ۲۳ بهمن، در خوابگاه پسران علم الهدی و در پی سرو شام و ماکارونی بیکیفیت که غیر قابل خوردن بود؛ دانشجویات از گرفتن غذا خودداری کردند و بیش از صد نفر از حدود ساعت ۶ عصر تا ۱۱ شب خواستار پاسخگویی و رسیدگی مسئولان شدند و اقدام به تجمع در محوطه خوابگاه نمودند. خواسته دانشجویان تنها به امور تغذیه خلاصه نمی شد و چنین است: ▪️کیفیت و کمیت بد کلیه غذاها ▪️فقدان شورای صنفی و کارشکنی برای شکل گیری آن ▪️عدم وجود پارکینگ برای دانشجویان خوابگاهی ▪️ کندی رسیدگی یا عدم رسیدگی به مشکلات تاسیساتی خوابگاهها
زلزله ترکیه دانشجویان ایرانی را «به دردسر انداخت» در پی دستور ناگهانی رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، در روز دوشنبه ۲۴ بهمن، جهت اختصاص دادن ساختمانهای تمامی دانشگاههای دولتی و خصوصی ترکیه و خوابگاههای آنها به اسکان زلزله زدگان شرق و جنوب این کشور، دولت درس خواندن در ترم بهاره را آنلاین کرده است. آقای اردوغان گفته که ساختمانهای دانشگاهها ملک دولت و کشور است. او غیر از دانشگاههای دولتی، دهها دانشگاه و دانشکده خصوصی را نیز شامل این دستور کرده است. به دانشجویان ساکن خوابگاههای دانشگاههای ترکیه گفته شده که از خوابگاهها بیرون بروند و اگر امکان بازگشت به کشور خود را ندارند، در خارج از خوابگاه برای خود اتاق یا آپارتمان اجاره کنند.
تجمع دانشجویان دختر دانشگاه فنی و حرفه ای نیشابور روز سه شنبه 25 بهمن، دانشجویان دختر دانشگاه فنی و حرفه ای نیشابور که از شهرستانهای دیگر در این دانشگاه مشغول به تحصیل هستند برای اعتراض به عدم ارائه خوابگاه مقابل فرمانداری این شهرستان در استان خراسان رضوی تجمع کردند. یکی از دانشجویان گفت: ما در ترمهای گذشته، خوابگاه در اختیار داشتیم اما از روز گذشته اعلام شد در این ترم باید خوابگاه را تخلیه کنیم چون توسط دانشجویان ورودی جدید رزرو شده است. یکی دیگر از دختران دانشجو گفت: اگرچه تعدادی از دانشجویان را دانشگاه فنی و حرفه ای به خوابگاه دانشگاه آزاد اسلامی نیشابور معرفی کرده بود، اما مسئولان دانشگاه آزاد با اعلام اینکه دانشگاه فنی و حرفهای به تعهدات خود عمل نکرده است، عذر ما را خواستند و مجبور به تخلیه خوابگاه شدیم.
نامه سرگشاده ۱۲۰ تن از دانشجویان و دانشآموختگان چند دانشکده در این نامه که در روز پنجشنبه ۲۷ بهمن، منتشر شد، آمده است: دانشگاه هنر همواره یکی از نهادهای اصلی کشور نه تنها در آموزش رشته های مختلف هنری که در پرورش هنر آزاداندیشی و نیک منشی بوده و استاد و دانشجویانش دست در دست یکدیگر برای ساختن فضایی دانش پذیر و پویا کوشیده اند. حال در آغاز ترم جدید و درست پیش از شروع کلاسها، صدور احکام تعلیق و تضعیف وضعیت دو تن از استادان، آقای دکتر مازیار و آقای کورش گلناری، موجی از یاس و حیرت را در فضای دانشگاه گسترده است. آقای دکتر مازیار و آقای گلناری از مراجع علمی در حوزه تخصصی خویش هستند و نگاهی کوتاه به کارنامه علمی آنها، گواهی می دهد که خدمات آموزشی و پژوهشی ایشان، نه تنها خللی در روند آموزش دانشگاه وارد نکرده بلکه همواره چراغ راه دانشجویان بوده و نام دانشگاه هنر را در محافل علمی کشور برافراشته است. محروم کردن دانشجو و دانشگاه از چنین استادانی، خود نقض رسالت دانشگاه در فراهم آوردن فضایی امن برای آموزش و پژوهش است. ما دانشجویان و دانش آموختگان دانشکده علوم نظری و مطالعات عالی هنر دانشگاه هنر، این احکام تعلیق را خلاف حقیقت امر درباب عملکرد آقای دکتر مازیار و آقای گلناری می دانیم و مصرانه خواهان بازگشت هرچه سریع تر ایشان به جمع خانواده دانشگاه هنر هستیم.
اعتراض دانشجویان خوارزمی به بلاتکلیفی ارژنگ مرتضویدانشجویان دانشگاه خوارزمی روز جمعه ۲۸ بهمن، در بیانیه ای با اشاره به بلاتکلیفی ارژنگ مرتضوی، دانشجوی این دانشگاه، خواستار آزادی او شدند. این دانشجویان در بیانیه خود از بازداشت آقای مرتضوی با عنوان «ربایش» نام بردند و اعلام کردند که پس از گذشت دو ماه از این واقعه، هیچ خبری از برگزاری دادگاه، تعیین قرار وثیقه و آزادی این دانشجو نیست. به گفته دانشجویان دانشگاه خوارزمی، ارژنگ مرتضوی روز ۲۶ آذر توسط حراست این دانشگاه «به بهانه» پس دادن کارت دانشجویی و رفع ممنوع الورودی به دانشگاه کشانده و جلو درِ دانشگاه توسط نیروهای حکومتی «ربوده» شده است. بازداشت بسیاری از این دانشجویان با کمک نیروهای موسوم به «حراست» صورت گرفته است. حسین حجتی، معاون وزیر اطلاعات و رئیس سازمان حراست کل کشور به تازگی از فعالیت حدود ۳۰ هزار نفر از این نیروها در سراسر کشور در جریان اعتراضات خبر داد و گفت که در برنامههای پیش روی این سازمان افزایش شمار زنان و تشکیل دفاتر استانی با ریاست زنان در دستور کار است.
(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: رادیو فردا، کانال تلگرام شورای صنفی دانشجویان کشور، ایندیپندنت فارسی، خبرگزاری هرانا، خبرگزاری ایسنا، دیده بان ایران، صدای آمریکا)
نبرد خلق شماره ۴۶۱ - اول اسفند ۱۴۰۱- ۲۰ فوریه ۲۰۲۳
|