یادمان پُر شور شهیدان انقلاب (دی ۱۴۰۱)

 

برگزاری یادمان برای شهیدان جنبش انقلابی بخشی از خیزشهای مردمی برای پیشرفت  انقلاب ۱۴۰۱ است. گرامیداشت یاد و نام زنان و مردانی که برای آزادی قیام کرده اند و ارجگذاری و ستایش از مقاومت و پایداری خانواده و بستگان شهیدان از از وظایف هر نیروی آزادیخواه است. آن چه در زیر می آید، یادمان شهیدان در ماه دی ۱۴۰۱ است.  

 

پنجشنبه اول دی‌، نود و هتشمین روز انقلاب:

*مردم در کامیاران در مراسم چهلم زنده یادان فواد محمدی و برهان کرمی، که روز ۲۵ آبان در خیزش مردمی در کامیاران به ضرب گلوله به شهادت رسیدند، با شعار «قسم به خون یاران، ایستاده ‌ایم تا پایان» در روستای چروسانه از توابع کامیاران برگزار شد. همسر شجاع زنده یاد فواد محمدی در این مراسم کفت: فواد مخالف سیستم طبقاتی بود، مخالف استثمار کارگر بود... تو می خواستی زن و مرد برابر باشند، می گفتی تا زن آزاد نشود، جامعه آزاد نمی شود، تو نمی ‌میری، تو مانیفست فرودستانی.

*مادر و نزدیکان زنده یاد سپهر اسماعیلی، به دلیل اینکه اجازه نداشتند شب یلدا بر مزار او بروند، در بهشت حسینی قزوین حاضر شدند. مادر سپهر بر مزار پسرش از آرزوهای خود برای آینده او بیان کرد.

*مراسم چهلم زنده یاد امید مویدی، در آرامستان شیراز برگزار شد. مادر امید مویدی در این مراسم مویه ‌کنان گفت فرزندش «به ناحق» کشته شده است. جاوید نام امید مویدی، دانشجوی ۲۰ ساله، در روز ۲۴ آبان در شیراز بر اثر اصابت گلوله به شهادت رسید. مادر شهید امید مویدی در این مراسم گفت: بچه من با تیر ناحق کشته شد... خونش پایمال نمی‌شود...

*همسر و خانواده جاوید نام علی رضا خوشکار بیاتی، مزارش در بهشت زهرا را با شعار «قسم به خون یاران نام ‌تان می‌ ماند در خیابان، قسم به خون یاران، ایستاده ‌ایم تا پایان» گلباران کردند. زنده یاد علی رضا خوشکار بیاتی  روز ۱۶ آذر در بلوار مرزداران تهران با شلیک مستقیم گلوله جنگی ماموران سرکوبگر جانباخت.

*مردم ایذه یک روز پس از شب یلدا و برای سومین پنجشنبه پس خاکسپاری جاوید نام حامد سلحشور، در محل مزارش تجمع کردند.

*مردم در روستای حاجی ‌موسی در دیواندره، در مراسم چهلم زنده یاد حبیب ‌الله فتحی، بر سر مزارش رفته و با همخوانی سرود «ای شهیدان»، علیه رژیم شعار دادند.

*گروهی از مردم و بستگان جاوید نام عیسی بیگلری، در مراسم چهلم او در آرامستان «بهشت محمدی» سنندج بر سر مزارش ترانه‌ ای در وصف شهیدان میهن خواندند و شعار دادند: «ما فرزندان خون و آتشیم انتقام شهیدانمان را می‌گیریم.»

*مراسم چهلم زنده یاد آرتین رحمانی نوجوان ۱۵ ساله، که روز چهارشنبه‌ ۲۵ آبان ۱۴۰۱ با شلیک مستقیم گلوله نیروهای امنیتی در ایذه به شهادت رسید، شرکت کرده و شعارهایی همچون «آرتین ما، حامد ما کشته‌شده دست سپاه» و «امسال سال خونه سید علی سرنگونه» سر دادند.

*خانواده و بستگان زنده یاد فرجاد درویشی، جوانی که شامگاه ۲۹ شهریور در شهرک ولیعصر ارومیه به ضرب گلوله ‌های ساچمه ‌ای و ضربات باتوم نیروهای سرکوب‌گر به شهادت رسید، بر سر مزارش جمع شده و با برگزاری مراسم تولد او یادش را گرامی داشتند.

*مراسم چهلم زنده یاد مراد بهرامیان، در بهشت رضا سمیرم برگزار شد و دختر او در این مراسم، دلتنگیهایش از نبود پدر را به زبان آورد. او گفت: «مردم تو رو خدا بیدار شید! کی فکرش رو می‌کرد پدر من رو بکشن؟ جوانهاتون رو کشتن.» پدر و مادر جاوید نام مراد بهرامیان، کبوتران سفید را رها کردند.

*مراسم چهلم زنده یاد مسلم هوشنگی در بهشت رضا سمیرم برگزار شد

*مردم روستای بیوران سردشت در مراسم چهلم زنده یاد هیمن حمزه شعار «مرگ بر خامنه ‌ای» راهپیمایی کردند.

*در کرج مراسم چهلم زنده یاد عباس شفیعی با حضور جمعیت کثیری بر سرمزارش . و همخوانی آهنگ "برای" برگزار شد.

*مراسم چهلم زنده یاد علی مولایی در روستای آسماری در نزدیکی ایذه برگزار شد. این جوان ایذه ای روز بیست و پنج آبان با شلیک گلوله ماموران امنیتی در خودرو خود در همان محلی شهادت زنده یاد کیان پیرفلک نوجوان ایذه ‌ای به قتل رسیده بود، به قتل رسید.  او تنها یک روز قبل از کشته شدن با نامزد خود عقد کرده بود. در روز خاکسپاری، همسر او با لباس سپید  در مراسم شرکت کرد. در اطراف سنگ مزار او شعری با این مضمون نوشته شده است:

گلایه نیست که شهنامه آخری دارد

هنوز رستم ما خُرده لشکری دارد

گمان مکن که بدون تقاص می‌ ماند

جوان خفته در اینجا برادری دارد...

 

آدینه ۲ دی:

*مردم اراک مزار زنده یاد مهرشاد شهیدی را گلباران کردند.

*در شیراز مراسم چهلم زنده یاد امید زارع مؤیدی با حضور مردم برگزار شد. مادر این شهید خطاب به مأموران سرکوبگر فریاد می زد «بیایید مرا بگیرید» و به مردم می گفت: «غیرت داشته باشید، خون بچه من پایمال نمی شود».

 

یکشنبه ۴ دی:

*در قزوین، در روستای رحمت‌آباد، خانواده‌ زنده یاد جواد حیدری یلدا را بر مزار او برگزار کردند. او روز پنجشنبه ۳۱ شهریور در نزدیکی پارک ملت قزوین، مورد اصابت گلوله نیروهای سرکوب قرار گرفت و به دلیل عدم رسیدگی پزشکی، به شهادت رسید. خواهر جاوید نام جواد حیدری، فاطمه حیدری، در توییتر در شب یلدا نوشت: «طولانی ترین شب؟! شبی بود که تا غروب فردا وجب به وجب شهر را گشتیم تا او را پیدا کنیم و‌پس از آن دیگر روز نشد شب بود و شب بود و شب... اگر چه عزا برسرمان ریخته ‌اند اما صدای حق طلبیمان را نمی ‌توانند خاموش کنند! نمی ‌گذاریم امید را از ما بگیرند که گوشه گیر شویم، که ماتم بگیریم.»

*همزمان با روز چهلم شهدای مردم بوکان، کسبه و بازاریان این شهر در اعتصاب کامل بودند.

نیروهای سرکوبگر با سلاحهای سبک و نیمه سنگین در مسیرهای منتهی به آرامستان بوکان و در محوطه آن مستقر شدند تا از برگزاری مراسم چهلم جان ‌باختگان اعتراضات این شهر جلوگیری کنند. ویدیوهایی از مدارس بوکان در شبکه‌ های اجتماعی منتشر شده که نشان می ‌دهد دختران دانش ‌آموز شعارهای اعتراضی سرمی ‌دهند. از جمله این شعارها «مادر گریە نکن برای فرزندت، انتقامش را می گیریم» و «بوکان شهید داده از مرگ نهراسیده» است.

 

دوشنبه ۵ دی:

*مراسم چهلم جاوید نام کیان پیرفلک، کودک ۱۰ ساله اهل ایذه، با حضور گسترده مردم در آرامگاه او در روستای پرچستان گورویی شهرستان ایذه برگزار شد. شرکت‌کنندگان در مراسم با در دست داشتن تصاویری از این کودک و نقاشیهایی از رنگین‌کمان فریاد «از ایذه تا کردستان جانم فدای ایران»، «چه با حجاب چه بی حجاب، می ‌ریم به سوی انقلاب» سر دادند.  آنها همچنین ضمن مسئول دانستن خامنه ای در سرکوب وحشیانه اعتراضات سراسری با شعارهایی چون «مرگ بر خامنه ‌ای» خشم خود را نسبت به ولی فقیه ابراز کردند. در این مراسم زنان حضور چشمگیری داشتند.

سخنران مراسم، شهادت این کودک را نه فقط به مادر و پدرش بلکه به مردم جهان تسلیت گفت و جمعیت حاضر با کف زدن حرفهای او را تایید کردند.

‌بنابر اظهارات حاضران در مراسم چهلم کیان پیرفلک، خانواده کیان به طور رسمی اعلام کردند که شهدای روستای پرسوراخ ایذه و مجاهد کورکور نقشی در کشته شدن کیان نداشته ‌اند و خانواده پیرفلک هیچ شکایتی از آنان ندارند. خانواده و اقوام و مادر و دایی کیان همگی شهادت دادند که شهدای روستای پرسوراخ ایذه ( زنده یادان حسین سعیدی. محمود احمدی) و همچنین مجاهد کورکور که هم اکنون در زندان است، نقشی در قتل فرزندشان نداشتند و مادر کیان از مردم ایذه خواست صدای مجاهد در بند باشند و تنهایش نگذارند و به خانواده او کمک کنند و در اخر گفتند؛ هر گونه اعتراف اجباری و فیلمی که از مجاهد بیرون آمد از نظر ما و تمامی مردم ایذه و حتی مردم آزادیخواه ایران فاقد اعتبار است و مردم به اینگونه فیلمها و اعترافات اجباری که زیر شکنجه پر می شوند نگاه نکنند و آنها را پخش نکنند.

*در آرامستان «بهشت محمدی» سنندج مراسم چهلم زنده یاد زانیار الله مرادی، ، آرام حبیبی، و حمید گلی با حضور گسترده مردم و سردادن شعارهای «شهید نمی ‌میرد» و «زندانی سیاسی آزاد باید گردد» برگزار شد. پدر زانیار الله مرادی گفت: « زانیار فقط یک دست داشت با همان‌ یک دست برای آزادی به خیابان رفت». زانیار کارگر برقکار ساختمان بود که حین کار یک دست خود را از دست داده بود. در این مراسم با شکوه مردم شعار دادند: «مادر برای فرزندت گریه نکن، عهد باشد که انتقام بگیریم - تا کُردی بماند، کُردستان هم خواهد ماند - ژن ژیان آزادی» سردادند.

مادر شهید آرام‌ حبیبی، در این مراسم برای مردم ایران و کردستان آرزوی آزادی کرد و کبوتر سفید آزاد کرد. آرام حبیبی ۲۸ ساله، در تجمعی برای خاکسپاری داریوش علیزاده در روز ۲۶‌‌ آبان در شهر سنندج در اثر اصابت گلوله به شهادت رسید.

*مراسم چهلم جاوید نام حامد ملایی در شهر دشتی هرمزگان با حضور مردم برگزار شد. شرکت کنندگان پلاکاردی حمل می کردند که روی آن نوشته بود: «حامد ملایی، سها اعتباری، کیان پیر فلک راهتان ادامه دارد» پس از برگزاری مراسم چهلم زنده‌ یاد حامدملایی در شهر دشتی استان هرمزگان،  جوانان در داخل شهر تجمع اعتراضی برپا کردند.

*خودروی خانواده زنده یاد سها اعتباری دختر ۱۲ ساله اهل بستک در استان هرمزگان یکشنبه شب ۴ دی در ایست بازرسی، توسط نیروهای سركوبگر به گلوله بسته شد كه در نتیجه آن سها به شهادت رسید.

*در دهدشت مراسم گرامیداشت زنده یاد مهرداد بهنام اصل برگزار شد.

*شماری از مردم به مزار جاوید نام مجیدرضا رهنورد در بهشت رضا بلوک ۶۶ قطعه ۳ مزار ۸ رفته و متوجه شدند تابلوی کوچک بالای مزار او برداشته شده است. گفته شده که برداشتن نام بالای مزار موجب شد برخی افراد نتوانند مزار مجید رضا را پیدا کنند. زنده یاد مجیدرضا رهنورد مدتی پیش از اعدام سرپرستی خواهر و مادرش را هم عهده دار بود.

شهید مجیدرضا رهنورد، در تاریخ ۲۱ آذر اعدام شد و در بهشت رضا مشهد مزار او همچنان بدون سنگ قبر و هیچ نام و نشانی است.

*مراسم چهلم زنده یاد دانیال پابندی نوجوان ۱۷ ساله در سقز و با حضور پرشور مردم با شعار «مرگ بر خامنه‌ای»، «مرگ بر دیکتاتور» و «کرد و بلوچ و آذری، آزادی و برابری» در آرامستان آیچی برگزار شد.

 

سه ‌شنبه ۶ دی:

*مراسم چهلم دانشجوی شهید آیلار حقی باوجود حضور نیروهای سرکوبگر رژیم، با حضور گسترده مردم در «وادی رحمت» تبریز با فریادهای «خامنه ‌ای قاتله، ولایتش باطله»، «ما زن و مرد جنگیم، بجنگ تا بجنگیم»، «مرگ بر دیکتاتور» و سر دادن شعارهای انقلابی ترکی برگزار شد. نیروهای سركوبگر به جمعیت یورش برده و تعدادی از شرکت کنندگان را با ضرب و شتم دستگیر کردند.

پدر زنده یاد آیلار حقی در مراسم چهلم دخترش گفت: «از خدا می خوام از حق گزارشگر صدا و سیمایی که در عرض دو دقیقه هم بازجو شد هم قاضی شد و رأی داد و آبروی کل خانواده آیلار حقی را پایمال کرد، نگذرد...» پدر شهید آیلار با ضرب باتوم و شوکر توسط نیروهای سرکوبگر بازداشت شد.

*مراسم زنده یادان آزاد حسین پور، محمد احمدی گاگش و کمال احمدپور در مهاباد و در بوكان مراسم شهید هیوا جان جان با شعارهای «شهید زنده است»، «کرد و بلوچ برادرند، تشنه خون رهبرند»، «مرگ بر جاش»، «اینهمه سال جنایت، مرگ بر این ولایت»، «امسال سال خونه، سید علی سرنگونه» برگزار شد.

مراسم چهلم جاوید نام کمال احمدپور از کشته ‌شدگان در مهاباد همراه همراه با بی ‌تابی کودکان کمال احمدپور بر مزار پدرشان بود.

زنده یادان کمال احمدپور به همراه آزاد حسین‌پور و محمد احمدی گاگش، در روزهای ۲۶ و ۲۷ آبان در جریان اعتراضات مردمی در مهاباد کشته شدند.

*مراسم چهلم زنده یاد آسو قادری با سوگواری مادرش  بر سر مزار او برگزار شد. آسو قادری ۲۶ آبان در بانه با شلیک سه گلوله به شهادت رسید و پیکر او  شبانه به خاک سپرده شد.

*مراسم خاکسپاری زنده یاد آرش صیاد منصور در استان لرستان، روستای قالبی سفلی

با شعار: مرگ بر خامنه ای برگزار شد. آرش صیاد منصور که در تهران به شغل کارگری ساختمان مشغول بود، توسط مزدوران خامنه ‌ای ربوده و پس از چند روز زیر شکنجه به شهادت رسید.

*محاصره اطراف امامزاده کلثوم خوراسگان توسط مزدوران خامنه ‌ای برای ممانعت از برپایی مراسم چهلم زنده ‌یاد جواد موسوی.

*مراسم چهلم زنده یاد حسین شیرازی ‌پور، در مسجد امام جعفر صادق در خیابان اصلاح نژاد در شیراز برگزار شد. جاوید نام حسین شیرازی ‌پور، ۳۹ ساله در مراسم تشییع جنازه سجاد قائمی در شیراز به تاریخ بیست و هشتم آبان ماه بر اثر اصابت گلوله به نواحی سر و سینه به شهادت رسید.

*مراسم چهلم زنده یاد غفور مولودی با شرکت جمعی از اهالی بوکان و با سردادن شعار علیه حکومت برگزار شد.

 

چهارشنبه ۷ دی:

*مراسم چهلم زنده یاد امیر فراستی شاد در آرامستان کهنه خانه شهر پیرانشهر برگزار شد.

*مراسم چهلم زنده یاد مهران رحمانی در آرامستان روستای قالو در حومه شهر مهاباد با پخش سرودهای انقلابی کردستان در محل مزار او برگزار شد.

*مراسم چهلم زنده یاد شهریار محمدی آرامستان عمومی شهر بوکان برگزار شد. شهریار از کودکی تحت سرپرستی مادرش بزرگ شدە بود علاقە زیادی بە مادرش داشتە است. شهید شهریار محمدی روز ٢٧ آبان‌ در تیراندازی نیروهای امنیتی به مردم قیام کننده به شهادت رسید. زنده یاد شهریار محمدی تا صبح کنار جسد بی ‌جان رفیق و هم رزمش جاوید نام محمد حسن زاده بیدار و صبح روز بعد در مراسم خاک سپاریش گلوله خورد و به شهادت رسید.

*مراسم جهلم زنده یادان میلاد معروفی، سامان قادربیگ و مصطفی شعبانی در آرامستان شهر بوکان برگزار شد. آنان روز آدینه ٢٧ آبان، بر اثر شلیک مستقیم نیروهای سرکوبگر رژیم به شهادت رسیدند.

*زنده یاد امیر‌ مصدق، ۲۰ ساله، ساکن مشهد بر اثر ضربات باتوم مزدوران خامنه‌ای و بر اثر شدت جراحات وارده در بیمارستان به شهادت رسید.

 

پنجشنبه 8 دی:

*مراسم یادبود و سومین روز خاکسپاری زنده یاد مهرداد ملک با حضور مردم و با شعار «مرگ بر حکومت بچه کش» در روستای ارداق بخش دشتابی استان قزوین برگزار شد. مهرداد ملک نوجوان ۱۷ ساله دوشنبه شب ۵ دی براثر آتش گشودن نیروهای جنایتکار انتظامی به خودرویی که او در آن به سمت خانه می رفت به شهادت رسید.

*مراسم چهلم زنده یاد حمید رضا روحی، در بهشت‌ زهرا با حضور جمعیتی بزرگ برگزار شد.

نیروهای سرکوبگر خامنه ‌ای مزار شهید قیام حمید رضا روحی در بهشت زهرای تهران را محاصره کردند تا مانع حضور مردم و برگزاری مراسم چهلم او شوند. حاضران در مراسم شعار می ‌دادند: «این گل پرپر شده، هدیه به میهن شده». جاوید نام حمیدرضا روحی، ۱۹ ساله، روز ۲۶ آبان در جریان خیزش مردم در شهر زیبا تهران بر اثر اصابت گلوله به شهادت رسید.

مردم در این مراسم شعار می ‌دادند: «قسم به خون یاران، ایستاده ‌ایم تا پایان»، «حمید رضا نمرده، سید علی‌‌ یه که مرده»، «مرگ بر دیکتاتور»، «امسال سال خونه، سید علی سرنگونه»، «کشته ندادیم که سازش کنیم، رهبر قاتل رو ستایش کنیم»، «توپ تانک فشفشه، آخوند باید گم بشه» و «این گل پرپر شده، هدیه به میهن شده». مأموران رژیم با باتوم به مردم حمله کردند و به سمت آنها گاز اشک آور، بمب صوتی و گلوله ساچمه ای شلیک کردند، اما مردم با تجمع و روشن كردن آتش و ایجاد راه بندان با مزدوران درگیر شدند.

*مراسم چهلم زنده یاد آرمان عمادی در روستای عماد آباد مرودشت مراسم با شعار «قسم به خون یاران، ایستاده ‌ایم تا پایان»، «بسیجی سپاهی داعش ما شمایی» و «کشته ندادیم که سازش کنیم، رهبر قاتل رو ستایش کنیم» برگزار شد. آرمان عمادی، ۲۸ ساله، از جمله معترضانی بود که هدف شلیک‌ مرگبار قرار گرفت و به شهادت رسید.

*مراسم چهلم زنده یاد محسن نیازی با شرکت گسترده مردم در دهگلان کردستان برگزار شد. مردم در دهگلان شعارهای «مرگ بر خامنه‌ ای» و «مرگ بر جاش» سر دادند. حاضران به شکل نمادین و برای مخالفت با اعدام، طناب دار را به آتش ‌کشیدند. محسن نیازی ظهر ۲۹ آبان هدف گلوله قرار گرفت و چند ساعت بعد در بیمارستانی کوثر سنندج به شهادت رسید. او ۲۵ ساله و کوهنورد بود. خاکسپاری او در روز ۳۰ آبان با حضور پرشمار مردم برگزار شد.

*مراسم چهلم زنده یاد علی عباسی در سمیرم اصفهان بمناسبت با شرکت جمعیت زیادی

از زنان و مردان این شهر برگزار شد. این مراسم به تظاهرات گسترده مردم با شعار «مرگ بر خامنه‌ ای، لعنت بر خمینی»  و «برادر شهیدم، خونتو پس می‌ گیرم» تبدیل شد.

جاوید نام علی عباسی در حالی که تنها چند روز از پایان خدمت سربازی او گذشته بود، در تاریخ ۲۵ آبان به ضرب گلوله مأموران امنیتی در سمیرم اصفهان به شهادت رسید.

خواهر علی عباسی در مراسم چهلم برادرش گفت: «شیپور جنگ هم نواخته شد. دیگر مرد از نامرد تشخیص داده شد.» او ادامه داد: «من لعنت می‌ فرستم به عقاید پوچ، به دروغهای گفته شده، به فریبهای خورده شده، به گواهیهای فوت‌ دروغین و به تو، تو که آن روز همنشین حرمله شدی و ماشه را کشیدی، درست زمانی که ساعت، ۸ بار نواخت و ققنوس شروع به سوختن کرد و روی سنگ سرد نوشته شد به نام آزادی، علی عباسی، شهید راه وطن»

جواد آصفی، هنرمند و خواننده اهل سمیرم در مراسم چهلم علی عباسی، در میان خواندن آواز گفت: بیایید بگیرید، بیایید ببرید، بکشید، من هم مثل علی هستم، مثل مراد هستم. 

در این مراسم بادکنکهای سفید به پرواز درآمدند و سرود «وطن ای هستی من» نیز پخش شد. علی عباسی جوان معترض روز ۲۵ آبان کشته و ۲۷ آبان به خاک سپرده شد.

*در اهواز مردم مراسم چهلم زنده یاد عاطفه نعامی با شعار «می ‌کشم‌ می ‌کشم، هر آنکه خواهرم کشت» برگزار شد. پیکر جاوید نام عاطفه نعامی، شهروند اهوازی ساکن کرج، روز ۵ آذر در خانه ‌اش در عظیمیه کرج پیدا شد.

*مردم ایذه با حضور انبوه و با شعار «خامنه ‌ای قاتله، ولایتش باطله» مراسم چهلم زنده یادان میلاد سعیدیان جو و رضا شریعتی را گرامی داشتند. مادر شهید میلاد سعیدیان ‌جو بر سر مزار او گفت: «پسر عزیز، دلیرم، شیر بختیاری، کی تو را کشته که انتقامت رو بگیرم؟»

میلاد سعیدیان‌ جو روز ۲۵ آبان همزمان با زنده یاد کیان پیرفلک و پنج نفر دیگر در ایذه به شهادت رسید. شهروندان در مراسم چهلم میلاد سعیدیا ن‌ جو شعارهایی در حمایت از مجاهد کورکور سردادند. مجاهد کورکور یکی از افرادی است که به عنوان «عامل قتل کشته ‌شدگان ۲۵ آبان ایذه» دستگیر شده است.

*مراسم چهلم زنده یاد نگین رادفر، جوان ۲۲ ساله اهل سنندج، در مسجد اصحاب کهف واقع در بعثت، بلوار مرزبانی برگزار شد. شهادت او در حالی بود که تنها دو هفته تا برگزاری جشن عروسی او مانده بود.

*مراسم سومین روز خاکسپاری زنده یاد رضا ملك كه نوسط نیروی انتظامی به شهادت رسید در قزوین برگزار شد.

 

آدینه ۹ دی:

*مراسم چهلم زنده یاد حسین زرین جویی، در خرم ‌آباد برگزار شد. جاوید نام حسین زرین جویی، بلاگر و استندآپ‌ کمدین در پی حمایت از خیزش مردم بازداشت، پس از آزادی به ‌طور مشکوکی درگذشت. رسانه‌های جمهوری اسلامی علت مرگ او را خودکشی اعلام کردند.

در این مراسم کًل کشیدن زنان و رقص خشم اجرا شد.

*مردم پیرانشهر مراسم چهلم زنده یاد کاروان قادر شکری را برگزار کردند. جاوید نام کاروان قادر شکری دانش آموز ۱۶ ساله پیرانشهری روز ۲۹ آبان با شلیک مستقیم پاسداران به شهادت رسید. پدر کاروان قادر شکری در مراسم خاکسپاری او گفت: «این قهرمان زیبا وقتی بە دنیا آمد بە یاد کاروان شهیدان (کردستان) اسمش را گذاشتم کاروان و حالا او را تقدیم کاروان شهیدان کردم. انشاالله روزی انتقام همە شهیدان مان را خواهیم گرفت.»

مادر کاروان قادر شکری هم در مراسم جهلم او گفت: «اگر تا دیروز نمی ‌دانستم چرا زندگی می ‌کنم و از این دنیا چه می‌ خواهم، امروز می ‌دانم که هدفی بزرگ و والا وجود دارد.»

برادر کوچک کاک کاروان شعار داد: برادر من قهرمان است، شهید کردستان است.

*برپایی مراسم نمادین خاکسپاری لباسهای زنده یاد محمود احمدی، سرباز وظیفه ۲۱ ساله که در پی یورش مزدوران خامنه ‌ای به روستای پر سوراخ ایذه به شهادت رسید برگزار شد.

طبق رسوم بختیاریها، لباسهای او را به صورت نمادین به خاک سپردند.

*مراسم چهلم زنده یاد محمد خلیلی، اولین شهید شهر کوچک (درگز) که در ۳۰ آبان توسط مزدوران خامنه ای به شهادت رسید برگزار شد.

 

شنبه ۱۰ دی:

*مراسم چهلم جاوید نام مهدی کابلی، کودک ۱۵ ساله‌، بر سر مزارش در امام ‌زاده روشن‌آباد روستای کفشگیری گرگان برگزار شد.

*مراسم خاکسپاری پیکر شهید برهان الیاسی در جوانرود با شعار: «کردستان کردستان آرامستان فاشیستان»، «فرزند آتش و خون هستیم انتقام شهید را می گیریم»، «مرگ بر خامنه‌ای، لعنت بر خمینی»... برگزار شد.

برهان الیاسی، جوان ورزشکار ٢٢ ساله اهل جوانرود بر اثر شلیک مستقیم مزدوران سرکوبگر حکومتی شهید شد. وی از ناحیە شکم با گلولە «کلاشنیکوف» و از ناحیە سینه با گلولە «دراگانوف» یا تک تیر «قناسە» مورد هدف قرار گرفت.

در این مراسم زنان جوانرود، بنرهایی با نوشته‌ های «ژن ژیان ئازادی» و «از جوانرود تا تهران، ستم علیه زنان» به دست گرفتند

در روز سه ‌شنبه ۱۳ دی، چند کودک بر کرکره بسته مغازه الیاس برهانی چندین گل رُز چسباندند. این حرکت جسورانه دانش آموزان در روزهای دیگر نیز تکرار شد.

*مراسم چهلم هفت نفر از شهیدان اعتراضات جوانرود در آرامستان حاجی ابراهیم این شهر برگزار شد و نیروهای حکومتی به سوی جمعیت حاضر در این مراسم شلیک کردند.

نیروهای امنیتی حضور گسترده در آرامستان «حاج ابراهیم» جوانرود داشتند. مردم به خصوص زنان شجاع این شهر بعد از حضور سنگین نیروهای امنیتی در آرامستان، به خیابانهای شهر آمدند و با شعارهای : «کوردستان، کوردستان، گۆڕستانی فاشیستان»، «کل ایران برادرن

تشنه‌ خون رهبرن»، «از جوانرود تا تهران، ستم علیه زنان» و «ژن، ژیان، ئازادی» و... راهپیمایی کردند.

زنده یادان عرفان کاکایی، بهاء الدین ویسی و مسعود تیموری ۲۹ آبان و جوهر فتاحی، جمال اعظمی، تحسین میری، اسماعیل گل‌ عنبر در تاریخ ۳۰ آبان، هفت تن از معترضانی هستند که در اثر اصابت گلوله ‌های جنگی نیروهای سرکوب در جوانرود به شهادت رسیدند.

در جریان مراسم چهلم جان‌باختگان جوانرود، زنان نیز حضوری پررنگ داشتند و با در دست داشتن نوشته‌هایی از جمله به ظلم و ستم سیستماتیک و نهادینه شده حکومت علیه زنان اعتراض کردند.

 

دوشنبه ۱۲ دی:

*مراسم چهلم زنده یاد شمال (محمدامین) خدیری ‌پور با جمعیت پرشمار، به فرصتی برای تداوم اعتراض علیه رژیم تبدیل شد. شمال (محمدامین) خدریری ‌پور یکی دیگر از شهیدان در مهاباد است که ویدئوهایی از سرودخوانی او در کوه بارها در شبکه ‌های اجتماعی بازنشر شد. در یک ویدئو کوتاه از چلّه او، همسرش شعری از شیرکو بیکس، شاعر فقید کرد را خواند و گفت؛ افتخار می ‌کند که همسر یک شهید راه نیشتمان (وطن) است. به دنبال سخنان او جمعیت حاضر شعار دادند: «شه ‌هید نامری» و «مرگ بر جمهوری اسلامی». «برابری زن و مرد، آرمان ما‌ست»، «مرگ بر ستمگر، چه شاه باشه چه رهبر»، «اعدام نباید بماند، جانی را به قصد بگیرد» و «ژن، ژیان، ئازادی». شهید شمال خدری ‌پور در پیج اینستاگرام خود نوشته بود: «برای آزادی لازم نیست زمین و آسمان را فتح کنید، تنها کافیست خودتان را نفروشید.»

زنده یاد خدیری ‌پور در مهاباد هدف گلوله جنگی قرار گرفت و برای درمان به بیمارستان ارومیه منتقل شد و در چهارم آذر پیکر بی‌جانش را به خانواده ‌اش تحویل دادند.

*در میاندوآب خانواده و بستگان زنده یاد مهران شکاری، جوان ۲۲ ساله‌ که برای کار به کرج مهاجرت کرده بود و در خرمدشت استان البرز به دست نیروهای امنیتی به شهادت رسید، حاضر شدند تا یاد او را زنده نگه دارند. شکاری همزمان با چهلم حدیث نجفی، ۱۲ آبان در کرج برگزار شد. جمعیت پرشماری در این مراسم حضور یافتند و برای مدت زمانی کوتاه آزاد راه قزوین_تهران را مسدود کردند. نیروهای حکومتی به سمت معترضان شلیک کردند و چند تن را به قتل رساندند.

*گرامیداشت خاطره زنده یاد رضا لطفی، 25 ساله، از شهیدان دهگلان، به مناسبت زادروزش با سردادن شعارهای اعتراضی منجمله «مرگ بر خامنه ای»، «مرگ بر جاش» برسرمزارش در این شهر برگزار شد.

*زنده یاد سپیده (بیگرد) قلندری در آبان ماه در تظاهرات تهران دستگیر شد و در زیر شکنجه جلادان  به شهادت رسید. پیکر او را یکشنبه ۱۱ دی به شرط سکوت خانواده‌ اش به آنها تحویل دادند و روز دوشنبه ۱۲ دی  به شرط سکوت در برابر این جنایت، به خانواده‌ تحویل دادند و در مهاباد به خاک سپردند.

*زنده یاد حیدر عظیمی ۳۶ ساله و پدر سه فرزند که در تظاهرات تبریز دستگیر شد، روز دوشنبه ۱۲ دی زیر شکنجه ‌های وحشیانه جلادان خامنه ‌ای در زندان تبریز به شهادت رسید. مأموران رژیم خانواده او را تهدید کرده اند که در مورد شهادت او اطلاع رسانی نکنند و پیکر او را مخفیانه دفن کنند.

 

سه شنبه ۱۳ دی:

*مراسم چهلم زنده یاد مهران توانا در فومن با حضور مردم و با شعار «این گل پرپر شده، هدیه به میهن شده» برگزار گردید. جاوید نام مهران بصیرتوانا در فومن مغازه کوچک کلوچه ‌فروشی داشت.

 

چهارشنبه ۱۴دی:

*مادر زنده یاد نیما شفق دوست گفت: پسرم با گلوله نیروهای امنیتی کشته شد و خانواده را مجبور کردند که بگوییم در اثر حمله سگ فوت کرده است. جاوید نام نیما ۱۷ ساله، اهل ارومیه در ۳۰ شهریور مجروح شد و بعد از ۱۲ روز به شهادت رسید.

بهروز شفق دوست، پدر نیما شفق دوست در اثر سکته قلبی در ارومیه درگذشت. او پس از کشته شدن فرزندش توسط نیروهای امنیتی در جریان اعتراضات مردمی تحت فشار مجبور شد دلیل مرگ فرزندش را «عفونت زخم ناشی از حمله و گازگرفتگی سگ» اعلام کند و در نهایت زیر بار این حجم از خشونت و فشار روحی طاقت نیآورد و درگذشت.

 

پنجشنبه ۱۵ دی:

*مراسم چهلم زنده‌یاد عرشیا امامقلی ‌زاده علمداری، نوجوان ۱۶ ساله شهروند شهرستان جلفا در حالی برگزار شد که نهادهای امنیتی با اعمال انواع فشار بر خانواده تلاش کردند از برپایی مراسم جلوگیری کنند. جاوید نام عرشیا به خاطر عمامه ‌پرانی در جلفا ده روز در بازداشت بود و دو روز پس از آزادی به قید وثیقه، در ۵ آذر ۱۴۰۱ خود کشی کرد و جان باخت.

عرشیا چندمین زندانی بعد از کشته شدن زنده یاد ژینا امینی است که به فاصله‌ کوتاهی بعد از آزادی موقت دست به خودکشی می ‌زند.

*جمعیت پرشماری از شهروندان یزد، در مراسم هفتم جاوید نام مهدی زارع اشکذری که به دلیل شکنجه به شهادت رسید شرکت کردند. او در بیمارستان جان باخت و پیکرش را ۹ دی به خانواده ‌اش تحویل دادند، ۱۰ دی پیکر او در یزد به خاک سپرده شد. مهدی زارع اشکذری، زاده یزد و ساکن تهران بود. رسانه رسمی قوه قضاییه ایران کشته شدن این شهروند که از بولونیا در ایتالیا به نزد خانواده‌ اش بازگشته بود را تایید کرد اما مدعی شد او بازداشت و شکنجه نشده است. جاوید نام مهدی اشکذری اهل اشکذر یزد و دانشجوی سابق دانشگاه بلونیا و ساکن تهران بود.

*مراسم چهلم زنده یاد شورش نیکنام با حضور شماری از مردم که شعارهای ضدحکومتی سر دادند، در مهاباد برگزار شد. جاوید نام شورش نیکنام ۳۶ ساله، در روز یکشنبه ۶ آذر توسط نیروهای امنیتی بر اثر «اصابت گلوله جنگی» مجروح شد و یک روز بعد در بیمارستان ارومیه جان باخت. همسر شورش نیکنام، در این مراسم بر مزارش گل گذاشت.

*مراسم چهلم زنده یاد مسعود دولتشاهی جوان ۳۸ ساله‌، با شرکت جمع زیادی از شهروندان در خرم آباد برگزار شد. مسعود دولتشاهی از شهروندان معترض، روز ۲۹ آبان در سعادت ‌آباد مورد اصابت گلوله سرکوبگران قرار گرفت. او در تاریخ ۷ آذر و بعد از سپری کردن چند روز  در کما، در بیمارستان آتیه در تهران جانش به شهادت رسید.

*مراسم چهلم زنده یاد حامد سلحشور، جوان ۲۲ ساله، در آرامستان ایذه با شرکت جمعیت کثیری برسر مزارش برگزار شد. به گفته خانواده حامد او شامگاه ۶ آذر در راه برگشت از اصفهان به ایذه توسط پلیس بازداشت و با «ضرب و شتم» به زندان اهواز منتقل شده بود و در اثر شکنجه یه شهادت رسید. پس از اینکه خانواده او متوجه می‌ شوند فرزندشان مخفیانه در روستای قلعه تل دفن شده است با کمک اهالی روستا جنازه را بیرون می ‌آورند تا از نحوه مرگ او آگاه شوند و او را در آرامستان ایذه به خاک می سپارند.

در این مراسم مردم با شعار «امسال سال خونه، سید علی سرنگونه»، «حامد ما محمود ما کشته شده دست سپاه» و «بسیجی سپاهی داعش ما شمایی» سردادند.

*مراسم چهلم زنده یاد رضا کاظمی، نوجوان ۱۶ ساله در شهر موچش، توابع کامیاران در استان کردستان، در قبرستان کیلە و گلان موچش از توابع شهر کامیاران برگزار شد. ‌رضا کاظمی دوم آذر به ضرب گلوله ماموران سپاه پاسداران در موچش کامیاران زخمی شد و بعد از ۶ روز بستری در بیمارستان به دلیل «جراحات وارده» به شهادت رسید.

*مراسم تولد محسن قیصری، از شهدای ایلام، در آرامستان این شهر برگزار شد. حاضران در این مراسم سرود یار دبستانی را همخوانی کردند.

*مراسم چهلم زنده یاد احسان قاسمی ‌فرد با شعار «مرگ بر دیکتاتور و این گل پرپر شده، هدیه به میهن شده» برگزار شد. احسان قاسمی‌فرد بعد از بازی فوتبال  ایران و آمریکا در جام جهانی، در سرآسیاب ملارد توسط نیروهای حکومتی به شهادت رسید.

*مراسم گرامیداشت یاد محمد شریعتی از شهدای سنندج به مناسبت زادروزش در بھشت محمدی این شهر برگزار شد.

 

آدینه ۱۶ دی:

*زنده یاد محمد ریگی، ۲۹ ساله یکی از زخمیهای جمعه خونین زاهدان، پس از گذشت ۹۷ روز در اثر شدت جراحات وارده جانباخت. شهید محمد ریگی، جمعه هشتم مهر که به «جمعه خونین» زاهدان لقب گرفت از ناحیه شکم، کلیه، ریه و کبد مورد اصابت گلوله جنگی قرار گرفت که منجر به جراحات شدید او شده بود.

هشتم مهر، نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی از داخل یک کلانتری در زاهدان به تجمع اعتراضی مردم این شهر بعد از نماز جمعه و در اعتراض به «تجاوز یک فرمانده پلیس به یک دختر نوجوان» تیراندازی کردند. در این تیراندازی، دهها نفر از معترضان کشته شدند که سازمان عفو بین‌الملل این واقعه را «مرگبارترین کشتار» از آغاز خیزش مردمی خوانده است.

 

شنبه ۱۷دی:

*مراسم خاکسپاری زنده یاد مجتبی قناعتی، با حضور ماموران لباس شخصی در حالی که مشغول فیلمبرداری از حاضران بودند، در آرامستان دارالرحمه شهر شیراز برگزار شد. مجتبی قناعتی در تاریخ ۹ دی، به دست نیروهای سرکوبگر جمهوری اسلامی ربوده شد. در تاریخ ۱۴ دی جسد او که در بیابانی رها شده بود به پزشکی قانونی منتقل شد.

*جمعی از دوستان و نزدیکان زنده یاد نیکا شاکرمی در خرم آباد با حضور مادرش نسرین شاکرمی، اقدام به گلباران سنگ مزار او کردند.

*مزار زنده یاد رضا شهپرنیا در کرمانشاه گلباران شد. رضا شهپرنیا جوان بیست ساله، روز  ۲۹ شهریور در کرمانشاه به شهادت رسید.

*گروهی از دوستان و آشنایان زنده یاد حسنی علی کیاکجوری بر سر مزار او در قبرستان نوشهر گرد هم آمدند. حسین علی کیاکجوری، ۲۳ ساله دانشجوی رشته برق دانشگاه مازندران، در جریان قیام ۳۰ شهریور در میدان آزادی نوشهر با شلیک مستقیم گلوله ماموران به شهادت رسید.

 

یکشنبه ۱۸ دی:

*زنده یادان محمد مهدی کرمی و محمدحسینی، دو نفر از معترضان بازداشت شده روز شنبه ۱۷ دی به دار آویخته شدند.  جاوید نام محمد مهدی کرمی گفته بود «بابا حکمم اعدامه، به مامان نگو». محمدمهدی کرمی ۲۲ ساله، کُرد بود و خانواده اش در جستجوی کار از بیجار به کرج مهاجرت کرده بودند، پدر ناگزیر به دستفروشی روی آورد.

خانواده‌ جاوید نام محمد مهدی کرمی بر مزار محمد حسینی گفتند؛ نه کسی آنجا بود نه گلی بر مزارش بود، ما برایش شمع روشن کردیم و گل گذاشتیم.

مادر شهید محمد مهدی کرمی بر مزار پسرش گفت: «قربونت برم، ظالم نتونست تو رو ببینه، ظالم چشم نداشت تورو ببینه. کی تو رو به این روز انداخت. یا خدا نذار این ظلم رو زمین بمونه. یوسف گم گشته باز آید به خانه غم مخور، یوسف من اینجا خوابیده، بلند شو مهدی…»

پدر محمد مهدی کرمی در مصاحبه با خبرنگار اعتماد گفت؛ پسرم به من گفته بابا قسم به دستهای پینه بسته ات اینها دروغ می گویند. من نکردم!  ماشالا کرمی گفت: «من این بچه رو با دستفروشی بزرگ کردم، با کارگری اونو بزرگش کردم… همه میدونن، من یه هفته کارگری می کردم که بتونم یه جفت دمپایی برای بچه ام بگیرم، یه ذست لباس براش بگیرم…»

در خاکسپاری جاوید نام محمد مهدی کرمی، پدرش ماشاالله لباس زرد رنگ پسرش رو پوشید.

*خانواده و دوستان جاوید نام سیاوش محمودی در بهشت زهرا مزار او و زنده یاد حسینعلی کیا را گلباران کردند. مادر جاوید نام سیاوش محمودی همراه با کیک تولد در حالی که گریه می‌ کرد بر مزار پسرش در بهشت زهرا ‌رقصید. او در اینستاگرام خود نوشت: «هشتگ اگر سپاه نبود؟ داعش بود؟ شما که روی داعش را سفید کردید. حاجی بچه‌های خودمون را کف خیابون زدید، بچه که می ‌زنید، تجاوز که می ‌کنید. بی ‌گناه که اعدام می ‌کنید. حق حرف زدن هم که گرفتید.». جاوید نام سیاوش محمودی، معترض ۱۶ ساله روز‌ ۳۰ شهریور با شلیک گلوله نیروهای امنیتی در نازی ‌آباد تهران به شهادت رسید.

*مراسم چهلم مهران سماک در بندرانزلی است.  در این ویدیوها شنیده می‌شود که حاضران در مراسم فریاد می‌زنند «در را باز کنید» و در ویدیوی دیگر دیده می‌شود که گروهی از مردم در حالی که صدایی شبیه تیراندازی شنیده می‌شود در حال فرار هستند.

مهران سماک طی تجمع شادی در بندر انزلی پس از باخت تیم ملی ایران مقابل آمریکا در مسابقات جام‌جهانی ۲۰۲۲ قطر با شلیک گلوله ساچمه ‌ای کشته شد و ماموران در مراسم سوم و هفتم او هم به حاضران حمله کردند.

 

دوشنبه ۱۹ دی:

*مردم برای شرکت در مراسم سومین روز خاکسپای رنده یاد محمد حسینی، کارگر جوان، به آرامستان «بهشت علی» به اشتهارد (استان البرز) رفتند اما مأموران سرکوبگر دشمن مانع ورود مردم شده و به ضرب و شتم آنها پرداختند و شیشه های خودروها را شکستند. مردم خیابان را بسته و شعار «مرگ بر خامنه ‌ای» و «خامنه ‌ای قاتله ولایتش باطله» سر دادند.

در روزهای بعد بارها مزار شهید محمد حسینی، گلباران شد.

*مراسم چهلم زنده یاد آوات قادر پور با حضور مردم و بستگان شهیدان با شعارها ضد حكومتی در روستای ملالر در حوالی بوکان برگزار شد. آوات قادرپور ۲۰ ساله، در روز ۲۷ آبان در نزدیکی بوکان هدف گلوله نیروهای سپاه قرار گرفت و به سختی مجروح شد و در روز چهارشنبه نهم آذر به دلیل شدت جراحات به شهادت رسید.

*مراسم چهلم زنده یاد ابراهیم شریفی‌ پور از شهیدان خیزش بوکان برگزار شد. پدر او در این مراسم به آخرین صحبتهایی که هنگام مجروح بودن با او داشته اشاره کرد که گفت: «من زندە نخواهم ماند، مردم بە همە بگویید من شهید راه  کردستان هستم.» ابراهیم شریفی ۲۹ ساله و اهل بوکان، روز سه‌شنبه ۸ آذر ۱۴۰۱ پس از ۱۳ روز مجروحیت بر اثر شلیک مستقیم نیروهای حکومتی، در بیمارستان سید شهدا ارومیه جان باخت.

*زنده یاد سروش پوراحمدی جوان ۳۲ ساله شهروند بندر انزلی که در کرج ربوده شده بود و بعد از شکنجه در جاده ‌ای رها شده بود، در بیمارستان به شهادت رسید.

*زنده یاد غزاله امیری دانشجوی ترم یک دندانپزشکی دانشگاه شیراز، در جریان خیزش ۱۸مهر مورد اصابت ضربات باتوم قرار گرفت و صبح روز بعد حال وی وخیم شد و توسط هم خوابگاهیها به بیمارستان منتقل شد و همان شب به شهادت رسید. مراسم خاکسپاری او تحت نظارت شدید امنیتی انجام شد و خانواده وی تهدید شدند که دلیل مرگ را بیماری کرونا اعلام کنند.

*وصیتنامه زنده یاد مانی طریق پسر ۱۶ ساله اهل سنندج که با رگبار ماموران جمهوری‌ اسلامی به شهادت رسید: «من می خوام به اعتراضات برم و هر گونه گم شدن یا مردن کار جمهوری اسلامی است.

*مراسم خاکسپاری پیکر زنده یاد محسن جعفری راد، روزنامه ‌نگار، منتقد فیلم و مستندساز ۳۶ ساله که روز ۱۸ دی‌ ۱۴۰۱، پس از آزادی موقت از زندان دست به خودکشی زد، در رحیم آباد کلاجای، در کنار آرامگاه مادرش به خاک سپرده شد.

او در ۱۴ آبان بازداشت شد و در تاریخ ۱۹ آبان برای او «به اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام از طریق حضور در تجمعات غیرقانونی و فیلمبرداری و دعوت به تجمع غیر قانونی قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست صادر شده بود.» رئیس کل بیدادگستری استان البرز با بی شرمی گفت؛ محسن جعفری راد بر اثر «خوردن قرص برنج فوت شده است.»

 

آدینه ۲۳ دی:

*مراسم چهلم زنده یاد علی رضا خوشکار بیاتی در تهران برگزار شد.

 

یکشنبه 25 دی:

*خانواده، دوستان و آشنایان زنده یاد هژار مام خسروی از شهیدان بوکان، به مناسبت بیست‌ و یکمین سالگرد زادروزش برسرمزارش جمع شدند. هژار مام خسروی، ۲۰ ساله، متولد روستای اورتاکند از توابع بوکان بود که در خیزش ۲۶ آبان، با شلیک گلوله جنگی از سوی نیروهای امنیتی به قتل رسید.

 

دوشنبه ۲۶ دی:

*مراسم چهلم زنده یاد هومن عبداللهی، جمعیت زیادی شرکت کردند. پس از آن که پیکر هومن در بیمارستان کوثر سنندج با تاخیر به خانواده‌ اش تحویل داده شد، ماموران در راه آرامستان دوباره پیکر او را ربودند. اما در نهایت پیکر شهید هومن عبداللهی در نیمه شب به خاک سپرده شد. در این مراسم پدر و مادر او چند کبوتر آزاد کرده و شرکت کنندگان شعار می ‌دادند: «شهید نمی‌میرد»، «مرگ بر خامنه ‌ای»، «نه سلطنت، نه رهبری، دموکراسی، برابری»، «کردستان آرامستان فاشیستان» و... برگزار شد. هومن عبداللهی، ۲۱ ساله، ۱۶ آذر در اعتراضات محله حسن آباد سنندج هدف گلوله ماموران حکومت قرار گرفت و به شهادت رسید.

پدر هومن در این مراسم، خطاب به حاضران که شعار «مرگ بر مزدور» سرمی‌ دهد، می‌گوید که «قطعا مزدور هم بین ما هست». او خطاب به «مزدوران» می‌گوید که «جمع کنید از اینجا بروید... ما مثل شما خونریز نیستیم... دزدی کنی از این بهتر است.»

 

سه شنبه ۲۷ دی:

*مراسم چهلم زنده یاد سپهر اعظمی، که در نتیجه شلیک نیروهای امنیتی در مراسم چهلم حدیث نجفی، زخمی و بعدتر به شهادت رسید، برگزار شد. سپهر اعظمی ۲۳ ساله از جوانان کرد یارسان که یک ماه پس از زخمی شدن، به تاریخ پانزدهم آذر در بیمارستان شهر کرج به دلیل شدت زخم‌هایش جانباخت. مراسم خاکسپاری او دو روز بعد از شهادتش در محلی که نهادهای امنیتی تعیین کرده بودند با حضور تنها ۱۰ عضو خانواده برگزار شد.

*ماموران سرکوبگر رژیم در چهلم زنده یاد محسن شکاری، از شهیدان خیزش انقلابی، برای سرکوب مردم در محله هفت ‌حوض تهران گاز اشک‌آور شلیک کردند. مردم نام محسن شکاری را فریاد می ‌‌زنند و شعار می ‌دادند: «مرگ بر دیکتاتور».

قرار بود مراسم چهلم او در بهشت زهرا برگزار شود اما نیروهای امنیتی به مردم اجازه تجمع ندادند. تصویری از سنگ قبر شکسته جاوید نام محسن شکاری در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد به خانواده او اجازه نصب سنگ مزار داده نشده است.

جاوید نام محسن شکاری، ساکن تهران، روز ۳ مهر بازداشت شد و روز ۱۷ آذر حکم اعدام او اجرا شد. محاکمه و اجرای سریع حکم اعدام او واکنشها و اعتراضهای گسترده ‌ای را به دنبال داشت.

 

چهارشنبه ٢٨ دی:

*پیکرحامد هرمزی، از مجروحان «جمعه خونین» زاهدان که در روز گذشته بر اثر شدت جراحات جان باخته بود، در پزشکی قانونی زاهدان تحویل بستگانش شد. در این گزارش آمده، نیروهای امنیتی دیروز از تحویل جسد او به خانواده خودداری کرده‌ بودند. در جمعه خونین زاهدان ۸ مهر، نمازگزارانی که پس از خطبه‌ های مولوی عبدالحمید، برای اعتراض به «تجاوز یک فرمانده پلیس به یک دختر نوجوان» تجمع کرده بودند، با شلیک مستقیم ماموران امنیتی روبرو شدند و بین ۸۰ تا ۱۰۰ نفر به قتل رسیدند و دهها نفر دیگر زخمی شدند.

*جمعی از زنان  و جوانان مبارز سنندج  با حضور بر سر مزار شهیدان راه ازادی  ادای احترام کرده یادشان را گرامی داشتند. آنها به طور خاص بر سر مزار یکی از جانباختگان راه آزادی که بی نام است جمع شده و برای او ادای احترام کرده و گل گذاشتند.

*مراسم چهلم شهید راه آزادی زنده یاد احمد گودرزی در بروجرد برگزار شد.

 

پنجشنبه ۲۹ دی:

*مراسم چهلم زنده یاد شادمان احمدی با شعار «خامنه ‌ای قاتله حکومتش باطله و شهید نمی‌ میرد» در دهگلان برگزاری شد. شرکت‌کنندگان در این مراسم شعار «سپاهی سپاهی، داعش ما شمایی» سر دادند. جاوید نام شادمان احمدی، سوار کار حرفه ‌ای توسط مأموران اطلاعات رژیم از خانه ‌اش در دهگلان ربوده شد و روز ۱۷ آذر زیر شکنجه دژخیمان به شهادت رسید.

*مراسم چهلم زنده یاد دنیا فرهادی با فریادهای «مرگ بر خامنه ‌ای، لعنت بر خمینی»، «این گل پرپر شده، هدیه به میهن شده»، «می ‌کشم می ‌کشم، هر آنکه خواهرم کشت»، «دنیای ما رو بردن، جنازشو آوردن» و... در ایذه برگزار شد. دنیا فرهادی دانشجوی دختر ۲۱ ساله رشته معماری دانشگاه اهواز روز ۱۶ آذر ناپدید شد و خانواده او پیکر بی جانش را روز ۲۴ آذر در ساحل کارون پیدا کردند.


*
زنان و مردان آزادیخواه در کرمانشاه در گرامیداشت زنده یاد سینا نادری که با اصابت دو گلوله جنگی نیروهای سپاه پاسداران به شهادت رسید، بر سر مزار وی در آرامستان «دره دریژ»

تجمع کرده و مزار او را گلباران کردند.

 

آدینه ۳۰ دی:

*با گذشت چهل روز از اعدام زنده یاد مجید رضا رهنورد، خانواده و نزدیکان او کماکان به اشکال مختلف تحت فشار قرار دارند. به خانواده او تاکنون اجازه گذاشتن سنگ قبر بر مزار فرزندشان داده نشده است. نیروهای امنیتی و لباس شخصیها در بهشت رضای مشهد همزمان با چهلم جاوید نام مجیدرضا رهنورد، بسیاری از مسیرها به این منطقه را بسته و ترافیک سنگینی در منطقه ایجاد شده است.

جاوید نام مجید رضا رهنورد، سحرگاه روز دوشنبه ۲۱ آذر، در ملاعام در مشهد و تنها به فاصله ۲۳ روز از زمان بازداشت سَربِدار شد.

*مراسم چهلم زنده یاد آیدا رستمی در امامزاده عبدالله گرگان برگزار شد و سرکوبگران مردم شرکت کنندگان را مورد ضرب و شتم قرار دادند. جاوید نام آیدا رستمی پزشک جوانی بود که در شهرک اکباتان داوطلبانه به مداوای مجروجان انقلاب ایران می ‌پرداخت و روز ۲۱ آذر توسط سرکوبگران حکومتی به شهادت رسید.

تصاویری که در شبکه ‌های اجتماعی منتشر شده، رقص و شادی آیدا رستمی، پزشکی که در جریان اعتراضات به قتل رسید را نشان می‌ دهد.

روز دوشنبه ۲۱ آذر، دکتر آیدا در حین مداوای چند مجروح در اکباتان، متوجه کمبود برخی اقلام پزشکی شد. او شباهنگام پس از خروج از خانه‌ یکی از مجروحان، با خودرو شخصی ‌اش به یکی از داروخانه ‌های شبانه ‌روزی می ‌رود و دیگر به اکباتان برنمی ‌گردد و ناپدید می ‌شود.

ظهر روز سه‌ شنبه ۲۲ آذر از کلانتری ۱۳۵ اکباتان با خانواده‌ٔ دکتر آیدا تماس می ‌گیرند و می ‌گویند آیدا بر اثر تصادف جانباخته است. مامور کلانتری از خانواده دکتر می ‌خواهد که جنازه را در بهشت‌ زهرا تحویل بگیرند. خانواده دکتر آیدا به ‌شک می ‌افتند و اصرار می ‌کنند باید پیکر دخترشان را ببینند. ماموران نخست مانع می ‌شوند، اما در مقابل سماجت خانواده، عقب ‌نشینی می ‌کنند. خانواده دکتر بدون آن‌ که پیکر دکتر را کامل وارسی کنند، در مشاهده ‌یی کلی متوجه می ‌شوند پیکر آیدا هیچ شباهتی با بدنی تصادف ‌کرده ندارد و نسبت به مرگ او مشکوک می ‌شوند. و این آغاز یک افشاگری و روشنگری درباره‌ٔ جنایتی هولناک شد.

 

یلدا آقافضلی: مامانی حتی از نماد پیروزی ‌ات هم می‌ ترسند

مادر یلدا آقافضلی، که مدت کوتاهی بعد از آزادی از زندان درگذشت، با انتشار ویدیویی در صفحه اینستاگرام خود گفت: «علامت پیروزی» از روی سنگ قبر دخترش پاک شده است.

او در پست اینستاگرام خود نوشت: «مامانی حتی از نماد پیروزی ‌ات هم می‌ ترسند

یلدا آقافضلی ۱۹ ساله، چهارم آبان ۱۴۰۱ در میدان انقلاب تهران به اتهام شعارنویسی بازداشت شد و به زندان قرچک ورامین منتقل شد. او ۱۸ آبان آزاد شد و بر اساس گزارشها، «بر اثر فشار روانی خودکشی کرد» و ۲۰ آبان جانباخت. پزشک قانونی علت فوت را نامشخص عنوان کرده است.

 

کاملیا سجادیان: من به تنهایی یک ارتشم

کاملیا سجادیان، مادر زنده یاد محمدحسن ترکمان در اینستاگرامش متنی خطاب به «مادران سرزمینم» منتشر کرده که در آن به مناسبت روزی که گروهی در ایران به عنوان روز مادر گرامی می ‌دارند نوشته است: «امسال روز مادر برایمان غمگین ‌ترین روز دنیا خواهد بود. سال گذشته فرزندانمان در کنارمان بودند و این روز را با دسته گل و بوسه ‌ای تبریک گفتند. اما امسال آنها مهمان بهشتند… امسال را با غرور و افتخار بیشتری سپری می‌کنیم، امسال هزاران دختر و پسر دیگر داریم که عاشقانه و خالصانه دوست‌مان دارند. به خود ببالید، با قامتی راست، با استواری و قدرت بگویید مادر شهید هستید که شهادت هنر مردان خداست. چه افتخاری بالاتر از این که من به عنوان مادر شهید محمدحسن ترکمان، دست مادران و خواهران داغدار و غمگین سرزمینم را ببوسم و این روز را به شما تبریک بگویم.

اسم مرا خوب به خاطر بسپارد، قدرتی خواهم شدکه دیکتاتورها از شنیدن نامم لرزه بر اندام شان بیوفتد، محکم تر و استوارتر پیش می روم، من مادرمحمدحسن ترکمانم.

جاوید نام محمدحسن ترکمان در ۲۶ سالگی بر اثر تیراندازی ماموران در ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ در بابل به شهادت رسید.

کاملیا سجادیان، در توییت دیگر، از بازداشت سنگ‌تراش و شاگردانش که برای اندازه ‌گیری قبر سید محمد حسینی رفته بودند، خبر داد. او روز پنجشنبه ۲۹ دی، با اعلام خبر این بازداشت نوشت: «حکومتی که خود را قدرت منطقه ‌ای می‌ داند، از خاک و سنگ متوفی می ‌ترسد، ترس که نه، وحشت دارد. خاک بر سرتان که کمترین حرمتی به کسی که از دنیا رفته هم نمی ‌گذارید، حتی حرمت سید بودنش را هم نگه ‌نداشته‌اید.... تمام قد و استوار و با قدرت، برای سید محمد حسینی مادری می‌کنم.»

 

دلنوشته مادر جاوید نام کیان پیرفلک برای فرزند دلبندش:

آرام جانم ! کیانم!!

رفیق لحظه هایم !

می دانم که میدانی، حالا که دستان تُپُلت در دستانم نیست، چه احساسی دارم!!

می گویند جای تو خوب است، اما خاطرم جمع نیست.

دلهره های مادرانه، یاریم نمی کنند، نباید این طور می شد، نمی دانم کسانی که تو را از آغوشم ربودند، راحت می خوابند یانه!

به نظرت دستان کودکشان را می گیرند؟؟

به نظرت صدای قلب کودکشان را شبها‌ گوش می دهند؟؟

خیلی عجیب است، دنیای آدمها خیلی عجیب است. بچه نازنین کسی را به خاطر قصاوت قلب ستمگران بکشی، بعد خودت بروی خانه بچه ات را بغل کنی ولی جیبت خالی باشد و شرمنده از اینکه دست خالی نزد فرزندت رفتی.

این چه معادله ای است. من که عقلم قد نمی دهد.

قشنگم تو الان گذر کردی از این همه هیاهو، به من بگو چیست این همه بیهودگی و جهالت!!!

 

سخنان جانسوز پدر زنده یاد محمد مهدی کرمی

پسر من قهرمان کاراته بود، او را با دستفروشی بزرگ کردم! صبح امروز [شنبه ۱۷ دی] جان عزیز دو همرزممان محمد مهدی کرمی و محمد حسینی توسط حکومت جمهوری اسلامی گرفته شد. حکومتی که مخالفینش را می ‌کشد، تبعید می ‌کند، به هواپیمای مسافربری با موشک جنگی حمله می‌کند، حکومتی که برای اعتراف اجباری گرفتن به طور سیستماتیک تجاوز می ‌کند و هزاران جنایت دیگر که حتی مجال شمردن آن نیست.

این حکومت که سراسر تباهی و نابودی و ضدیت علیه انسان از سر و رویش می ‌بارد، به هیچ شکلی متوقف یا کند نمی‌ شود؛ مگر با نابود شدنش. این دیگر برای همه ما روشن شده که کشت و کشتار در این کشور متوقف نخواهد شد تا زمانی که جمهوری اسلامی به حیات سیاسی خود ادامه می دهد. نابودی اعدام در این کشور، فقط یک راه دارد. آن راه هم فقط از نابودی جمهوری اعدامی اسلامی می‌گذرد. همان طور که دیروز همسنگرانمان در زاهدان گفتند، «چه دار باشه چه زندان، ایستاده‌ ایم تا پایان». سر ما تا به حال برای هیچ دیکتاتوری خم نشده و از لحظه‌ ای که فهمیدیم برابر هر خواسته‌ مان از زندگی، جمهوری اسلامی ایستاده؛ کمر به نابود این حکومت بستیم. پس، پیش به سوی شرکت پرتعداد، قدرتمندانه و پیشرو در فراخوان روز ۱۸ دی، با شعار: جمهوری اسلامی نابود باید گردد

 

آتش شاکرمی: باری با نام رسالت اجتماعی

آتش شاکرمی٬ خاله نیکا شاکرمی در پست اینستاگرامی در مورد باری که بر شانه خانواده ‌های داغدار است نوشت: «می خواهم درمورد یک بار سنگین با ملتم حرف بزنم. باری که بر شانه های زخمی خانواده های داغدار گذاشته می شود. باری با نام "رسالت اجتماعی" که خانواده ها را موظف می کند خود را وقف هدف و راهی بکنند که احتمال اینکه توان ذهنی و عاطفی کافی برای آن را داشته باشند کم است، و این به توسط ِ اجتماع بر آنها تحمیل می شود و این ستمی مضاعف است. بیایید با هم به این مساله دقیق شویم.»

 

دلنوشته نسرین شاکرمی مادر جاوید نام نیکا شاکرمی

ایستاده ام بر مزارت

تا در نفرین و آه من زنده شوی

خاکستر قلبِ سوخته ام با خاکِ سردِ پیکرِ مظلومِ در خاک خفته ات، در هم آمیخته

آرامستان همچون سیاهچاله ای دوار

نور دیدگان و روشنایی جانم را در خود بلعیده

و با نجوایی مکرر

در گوش تک تک سلولهای زار و پریشانم زمزمه می ‌کند

نیکایت مرده

نیکا مرده است

نیکایت مرده و اکنون در دل سنگیِ من، مشتی خاکِ سرد و بی جان است

و گویا در امتدادِ افقی پوچ، قالبِ تهی و سرگردانِ مرا به قعر نیستی پرتاب می ‌کند

اما من در ژرفنایِ نیستیمان، ایستاده ام بر مزارت

تا در نفرین و سوز آه من بازگردی

همچون گردبادی عظیم بسوزانی بخشکانی و بر باد فنا دهی

ریشه ی ایل و تبار ظلم و تباهی، حسادت و بدخواهی و مکر و فساد شیاطین را

نیکایم در مرگ خود زاده شو

این بار نه در قالب گلی در شوره زار

که در شمایل نفرینی برحق و انتقامی مقدس

زمین مهیای آبستن شدن است

پس همتی می‌ طلبد که از هرزگان پاک شود

 

به یاد دایه کبری، زنی قهرمان از مهاباد

دایه کبری شیخه برای آزادی جنگید. او به صفوف جوانان قیام پیوست، برای آزادی جنگید و جانش را برای آزادی فدا کرد.

پنجم آبان‌ ۱۴۰۱، زنده یاد کبری شیخه، ٥٩ ساله اهل مهاباد، در جریان اعترضات گسترده بعد از مراسم خاکسپاری شهید قیام اسماعیل مولودی، یکی از جانباختگان اعتراضات مردمی مهاباد، با شلیک  نیروهای سرکوبگر خامنه ‌ای به شهادت رسید. گلوله جنگی به گلوی او برخورد کرده بود.

 

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۵۹، شنبه اول بهمن ۱۴۰۱ - ۲۱ ژانویه ۲۰۲۳

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول