دانشگاه در ماهی که گذشت (دی ۱۴۰۱) کامران عالمی نژاد
حکم های سنگین قضایی، تنفر از ولایت بیش از چهار ماه از اولین جرقه های انقلابی نُوین در میهنمان می گذرد. در این میان کابوس سقوط، لحظه ای گریبان نظام و در راس آن خامنه ای را رها نکرده است. رژیم تمام کوشش خود را در این مدت صَرف عادی نشان دادن اوضاع وخیم خویش از روزهای ابتدا تا به اکنون داشته و با بکارگیری شیوه های نخ نما شده و ابلهانه هر روز در رادیو و تلویزیون و جرایدِ حکومتی از دستگیری و اعتراف معترضان به همکاری با کشورهای بیگانه و در نهایت، جمع کردن اغتشاشات در کشور دم می زند. حال آنکه خوب می داند در لبه پرتگاهی ایستاده که با کوچکترین لغزش به قعر آن پرتاب خواهد شد. بر همین اساس، حکومت برای سرپا نگاه داشتن خیمهِ شکسته ولایت با توسل به ضرب و جرح، فحاشی، دستگیریهای فله ای، ایجاد شرایط بسیار سخت در بازداشتگاهها و زندانها، صدور احکام سنگین قضایی و حتی تجاوز و قتل سعی بر عقب رادندن و یا منحرف ساختن توده از مسیر خود را می کند. اما، اِرعاب تا به امروز نتوانسته عَزم تودهِ معترض را در به زیر کشیدن حکومت باز دارد و به جرات می توان گفت که رفتار وحشیانه حکومت نتیجه ای عکس برایش به همراه داشته است. به سطح آمدن اختلافات سران نظام و خودیها با یکدیگر، ریزش نیروهای سرکوبگر در رده های پایین و میانه، حمایت خیل ایرانیان خارج از کشور از انقلاب مردم ایران و شناساندن چهره واقعی رژیم به شهروندان اروپایی در آکسیونهای متعدد و در نتیجه، فشار بیش از پیش به رژیم جمهوری اسلامی توسط دولتهای اروپایی را می توان از موفقیتهای جنبش اخیر دانست. در آخرین نمونه بارز آن می توان به تصمیم پارلمان اروپا در قرار دادن «سپاه پاسداران» در لیست تروریستی اشاره کرد. گرچه تعداد اعتراضات نسبت به سه ماه گذشته سیر نزولی داشته، اما به هیچ عنوان نباید آن را نشانه ای از فروکش کردن خشم و تنفر جامعه و دست شستن از نیت سرنگونی دانست، بلکه برخورد بربرمنشانه رژیم ضد مردمی است که معترضان را به استفاده از روشهای دیگری برای مبارزه و مقابله واداشته است. شرکت انبوه مردم در فراخوانهای عمومی در تشیع پیکر شهدای قیام و یا مراسم سوگواری از همین نمونه است. در این مدت، دانشجویان بدلیل مشخص بودن محل تدریس و اقامت شان، توسط بسیجیها و دوربینهای مداربسته در دانشگاهها شناسایی گشته و زیر فشار مضاعفی قرار گرفتند، علاوه بر به شهادت رسیدن تعداد زیادی از این عزیزان، صدها نفر دیگر دستگیر و بعد از چندین هفته با حکمهای بسیار سنگین قضایی آزاد گشتند. صدها دانشجو از امکانات دانشجویی و تحصیل منع شده اند و بدبن ترتیب آینده این جوانان را با هاله ای از ابهام روبرو کرده است. این اما به طور یقین نمی تواند خللی در عزم راسخ «دانشجویان» ایجاد کند، بلکه فقط نفرتی بیش از پیش از ولایت فقیه بوجود می آورد تا مصمم تر از قبل به مبارزه با حکومت غاصب جمهوری اسلامی، بهمراه مردم معترض در خیابان جهت براندازی کامل آن ادامه دهد.
صدور ۳۳ حکم بدوی برای دانشجویان معترضمدیر کل حوزه ریاست دانشگاه صنعتی شریف در روز شنبه ۳ دی از صدور ۳۳ حکم بدوی برای دانشجویان معترض توسط کمیته انضباطی این دانشگاه خبر داد. هادی نوبهاری در این خصوص گفت: “حدود ۳۰۰ شکایت به کمیته انضباطی واصل شده که در حال بررسی است؛ تا به حال ۳۳ حکم بدوی صادر شده و هنوز احکام هیات تجدیدنظر صادر نشده است.” نوبهاری احکام صادر شده را شامل مواردی از قبیل “تذکر کتبی، توبیخ کتبی، ممنوعیت از تحصیل به مدت یک تا دو نیم سال به صورت تعلیقی” عنوان کرد. به گفته وی؛ “احکام صادره برای برخی از دانشجویان با احتساب سنوات و برای برخی نیز بدون احتساب سنوات است”.
حرکتهای نمادین دانشجویان سراسر کشور در ماه دی دانشجویان دانشگاه نوشیروانی بابل پلاکاردهایی حاوی جملات فارسی، فرانسوی، ترکی، انگلیسی همراه با گل در ویترین سوخته شهر کتاب بابل که توسط افراد لباس شخصی انجام شده قرار دادن./ دیوارنویسی دانشجویان دانشکده مواد دانشگاه امیر کبیر در حمایت از اعتراضات مردمی./ شعارنویسی در صدمین روز از اعتراضات مردمی در پردیس هنرهای زیبا دانشگاه تهران./ دیوارنویسی در صدمین روز اعتراضات مردمی در دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران./ حرکت اعتراضی نمادین در دانشگاه خوارزمی واحد کرج با شعارنویسی در اعتراض به بازداشت ارژنگ مرتضوی./ دیوارنویسی در کوی دانشگاه تهران برای حمایت از اعتراضات مردمی./ اجرای پرفورمنس اعتراضی دانشجویان موسیقی دانشگاه هنر تهران./ دیوارنویسی در حمایت از اعتراضات مردمی در کوی دانشگاه بینالملل قزوین./ تحصن دانشجویان دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه شریف در حمایت از دکتر علی شریفی زارچی در لابی دانشکده./ آویختن طناب دار به همراه نصب قایقهای رنگی در اعتراض به اعدامهای ظالمانه و کشته شدن کیان پیرفلک در دانشکده برق دانشگاه نوشیروانی بابل./ پخش اطلاعات و خبرها به شکل روزنامه در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران./ دیوارنویسی در حمایت از اعتراضات مردمی در کوی دانشگاه بینالملل قزوین./ صب پوستر در حمایت از اعتراضات مردمی در دانشکده شهرسازی دانشگاه تهران./ هنر اعتراضی به یاد کشته شدگان اعتراضات مردمی در دانشگاه بهشتی./ دیوارنویسی در حمایت از اعتراضات مردمی در دانشکده معماری دانشگاه بهشتی./ حرکت اعتراضی و خواندن سرود «زندگی» توسط دانشجویان در مقابل کتابخانه مرکزی دانشگاه بهشتی./ شعارنویسی در حمایت از اعتراضات مردمی و به یاد دانشجوهای بازداشتی در دانشکده معماری دانشگاه بهشتی./ نصب پوسترهای اعتراضی به سرکوب و اعدام معترضان و تداوم بازداشت و بی خبری از وضعیت محمد شباهتی فعال صنفی دانشجویی این دانشکده./ حرکت اعتراضی نمادین به یادبود کیان پیرفلک و سایر کودکان و جوانان کشته شده در اعتراضات مردمی در دانشگاه بین المللی قزوین./ اجرای سرود «ایران غرق انقلاب است» توسط جمعی از دانشجویان موسیقی./ شعارنویسی و پخش اطلاعات و خبرها به شکل روزنامه در دانشکده زبانها و ادبیات خارجی دانشگاه تهران./ تحصن دانشجویان دانشکده موسیقی پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران در اعتراض به قطع حقوق دکتر آذین موحد و دیگر اساتید دانشگاه به دلیل حمایت از دانشجویان./ اعلام حمایت دانشجویان دانشکده ریاضی تهران با حضور حداکثری در جلسه تدریس دکتر امیر قادر امرزی استاد دانشکده ریاضی دانشگاه تهران که به بهانههای واهی و با هدف ایجاد رعب و وحشت در سایر اساتید حقوق این استاد محبوب قطع شده است./
نامه سرگشاده دانشجویان دانشگاه هنر در پاسخ به سخنگوی وزارت علوم جمعی از دانشچویان دانشگاه هنر به سخنان علی شمسی پور سخنگوی وزارت علوم که اعتراضات حق طلبانه و شجاعانه فرزندان مردم در دانشگاههای سراسر کشور را اغتشاش خواند و تغییرات آییننامه انضباطی جدید را ابزار رویکرد با این اعتراضات برشمرد، اینگونه پاسخ دادند: «معنای سخن شما این است که در مواجهه با اعتراضات دانشجویان به دلیل قوانین موجود ما نمی توانستیم آنچه را که می خواهیم انجام دهیم و قوانین موجود دست ما را بسته بود لذا آنچه که می خواستیم انجام دهیم، قانون کردیم. آقای سخنگو، دوران برده داری سالهاست به سر آمده و شما نمی توانید با ملت ایران که سالهاست برای حاکمیت قانون و محدود و مشروط کردن حاکمیت مبارزه کرده اند، این چنین رفتار کنید. قانون "ابزاری" در دست شما برای سرکوب کردن صدای آزادیخواهانهِ ملت نیست بلکه قانون برای بستن دست حاکمیت در تعدی و دست درازی به حقوق ملت است. بر آحاد ملت ایران روشن است چه کسی پای خود را از گلیم درازتر کرده و به حقوق ملت چه در دانشگاه و چه در خیابان و چه در دادگاهها تعرض کرده است. ملت ایران با سابقهِ بیش از یک سده مبارزه علیه استبداد و حکومت خودکامه با این سرکوبها عقب نشینی نمی کند. اطمینان داشته باشید تا به زیر کشیدن دیکتاتوری، استقرار کامل دموکراسی، توزیع قدرت سیاسی فقط و فقط بر اساس ساز و کارهای دموکراتیک و در یک کلام بازگرداندن حق حاکمیت به ملت ایران، انتفاضهِ ایرانی ادامه خواهد داشت.»
استمرار فشار بر استادان همراه با دانشجویان معترض ذین موحد دانشیار و عضو رسمی هیات علمی گروه موسیقی دانشگاه تهران در اکانت شخصی اینستاگرام خود درباره قطع حقوق خود به دلیل عدم همراهی با سرکوب اعتراضات داشجویان از طرف دانشگاه تهران به منظور ایجاد فشار برای همراهی با سرکوب دانشجویان اطلاع رسانی کرد.
دیلی میل: رژیم ایران کنترل دانشگاهها را از دست داده است
روز دوشنبه
۱۲ دی، روزنامه بریتانیایی «دیلی میل» به
اسناد رد و بدل شده میان نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی دست یافته که
نشان می دهد رهبران ایران بر این باورند که کنترل دانشگاهها را از دست
داده اند. دانشجویان انقلابی ایرانی به دیلی میل گفته اند که دانشگاهها در خط مقدم انقلاب هستند، و هیچ گونه دیکتاتوری، «چه شاه، چه رهبر»، نمی خواهند. آنها افزوده اند در خط مقدم قیام خواهند ماند تا آزادی خود را پس بگیرند، و سرنوشت خود را با دستان خود بنویسند. به گفته آنها: «خامنه ای رهبر ما نیست. رهبر واقعی ایران مردم ایران هستند، و تنها چیزی که مردم ایران می خواهند این است که جمهوری اسلامی سرنگون شود».
طومار جمعی از دانشجویان برای نجات جان لیلا حسینزاده دانشجویان دانشگاههای مختلف با انتشار طوماری حمایت خود از لیلا حسینزاده دانشجوی زندانی را اعلام کردند. لیلا حسینزاده، فعال صنفی و دانشجوی انسانشناسی دانشگاه تهران که علیرغم حکم عدم تحمل کیفر بیش از چهار ماه است که در زندان عادلآباد شیراز تحت بازداشت است، در اعتراض به فریبکاری پزشکی مسئولان قوه قضاییه، اقدام به اعتصاب دارویی کرده است. در متن این بیانیه که روز سه شنبه ۱۳ دی در شبکه اجتماعی منتشر شده، آمده است: «تدوام بازداشت لیلا حسین زاده و رویه غیرقانونی قوه قضاییه برای انکار بیماری صعب العلاج او چیزی جز تلاش عامدانه و غیرمسئولانه آنها برای مرگ خاموش یک دانشجوی آگاه، شریف و دغدغه مند نیست.»
جنبش اعتراضی دانشجویان دانشگاهها چهارشنبه ۱۴ دی: حرکت اعتراضی دانشجویان دانشگاه نوشیروانی بابل در خوابگاه امینیان با نوشتن اسامی جانباختگان اعتراضات مردمی روی دیوارهای خوابگاه/ دیوارنویسی در حمایت از اعتراضات مردمی و محکومیت اعدامها در دانشگاه آزاد تهران مرکز ـ واحد پونک/ اعتراضی به اعدام محمدمهدی کرمی و محمد حسینی با برافراشتن نام این شهیدان راه آزادی در پردیس هنرهای زیبا دانشگاه تهران/ سر دادن شعار شبانه "مرگ بر دیکتاتور" توسط دانشجویان و عصبانیت حراست در خوابگاه دخترانه بنت الهدی دانشگاه گیلان/ ️دیوار نویسی در اعتراض به اعدام محمد حسینی و محمدمهدی کرمی و حکم مهدی محمدیفرد در دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه بهشتی. یکشنبه ۱۸ دی: تجمع اعتراضی دانشجویان دانشگاه سوره در حمایت از ژاسمین حاج میرزا محمدی و مهتاب انصاریان دو دانشجویان بازداشتی این دانشگاه و به یاد شهیدان سالهای اخیر/ روشن کردن شمع برای یادبود قربانیان هواپیمای اوکراینی در دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه خواجه نصیر/ حرکت اعتراض به اعدام محمد حسینی و محمد مهدی کرمی و برای یادبود قربانیان پرواز اوکراین در دانشگاه الزهرا/ حرکت اعتراضی دانشجویان دانشکده ادبیات دانشگاه چمران اهواز با روشن کردن شمع برای یادبود قربانیان هواپیمای اوکراینی/ روشن کردن شمع برای یادبود قربانیان شلیک به هواپیمای اوکراینی در کتابخانه مرکزی دانشگاه تربیت مدرس/ یادبود قربانیان شلیک به هواپیمای اوکراینی در دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر تهران که با دخالت نیروهای حراست دانشجویان را متفرق کردند و مانع از برگزاری یادبود شدند/ حرکت اعتراضی در حمایت از زهره جم و فرید مرادی دانش آموختگان بازداشتی دانشگاه تربیت مدرس و به یاد اعدام شدگان اعتراضات اخیر/ حرکت اعتراضی به یادبود قربانیان شلیک به هواپیمای اوکراینی در دانشکده علوم دانشگاه تهران/ دیوار نویسی در اعتراض به اعدام جوانان انقلابی و آزادیخواه و به یاد قربانیان شلیک به هواپیمای اوکراینی در دانشگاه آزاد تهران مرکز ـ واحد پونک/ حرکت اعتراضی در سومین سالگرد اصابت موشکهای سپاه پاسداران به پرواز ۷۵۲ و همچنین به قتل حکومتی محمد مهدی کرمی و محمد حسینی و تداوم بازداشت میلاد عبدی و نازیلا معروفیان و حسین کرمی و رادبه کشاورز و بیخبری از صحرا رضایی در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی/ حرکت اعتراضی و یادبود جانباختگان هواپیمای اوکراینی و دانشجویان این دانشگاه غنیمت اژدری و فرید آراسته در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران/ برای یادبود قربانیان شلیک به پرواز اوکراین و در اعتراض به اعدام در دانشگاه بهشتی/ تجمع اعتراضی و همخوانی آهنگ "برای" در یادبود قربانیان شلیک به پرواز اوکراین در دانشکده عمران و نقشه برداری دانشگاه خواجه نصیر/ حرکت اعتراضی به یادبود قربانیان شلیک به پرواز اوکراین در دانشگاه شریف،/ حرکت اعتراضی و همخوانی سرود "سوگند" در یادبود قربانیان شلیک به پرواز اوکراین در دانشگاه امیرکبیر/ دیوار نویسی درحمایت از اعتراضات مردمی در خوابگاه دخترانه دانشگاه هنر و معماری بوعلی همدان/ یادبود قربانیان شلیک به پرواز اوکراین در دانشکده مواد و متالوژی دانشگاه تهران/ حرکت اعتراضی و یادبود کشتهشدگان هواپیمای اوکراینی با موشک سپاه در دانشگاه کردستان/ تجمع اعتراضی ️دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران که با در دست گرفتن اسامی و تصاویر مسافرین پرواز ۷۵۲ همچنین اعدامها و شهیدان اعتراضات اخیر اقدام به خواندن سرود “از خون جوانان وطن” کردند/ ️تجمع اعتراضی دانشجویان دانشگاه سوره با شعارهای: "سلام به سربداران محسن، مجید و یاران"،"می جنگیم می میریم ایران پس می گیریم"،"چه دار باشه چه زندان ایستاده ایم تا پایان". سه شنبه ۲۰ دی: تجمع اعتراضی دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه به بازداشت علی زیرایی دانشجوی این دانشکده و ابلاغ حکم ۵ سال حبس تعزیری و دو سال ممنوع الخروجی میلاد عبدی/ دیوارنویسی در حمایت از اعتراضات مردمی در خوابگاه سلامت دانشگاه علامه طباطبایی/ حرکت نمادین اعتراضی در دانشکده علوم ریاضی و کامپیوتر دانشگاه خوارزمی واحد کرج با روشن کردن شمع و چسباندن پلاکارد به یاد کشتهشدگان پرواز اوکراین و در حمایت از اعتراضات مردمی.
گزارش رخدادهای ۱۸دی در دانشگاه بهشتی در طی دو هفته گذشته با انتشار حداکثری فراخوانهایی به شکل شبنامه، دیوارنویسی و بیانیه های تلگرامی فضای دانشگاه آماده برگزاری سالگرد جنایت هجدهم دی ماه ۱۳۹۸ شد. صبح روز یکشنبه هجدهم دی، از ورود برخی از دانشجویان به دانشگاه جلوگیری شد. نیروهای حراست اطراف کتابخانه مرکزی را پر کرده و آماده درگیری بودند. همچنین نیروهای لباس شخصی نیز در اطراف محوطه ایستاده بودند و برخی از آنها مشغول فیلم برداری بودند. جمعیت دانشجویان برای جلوگیری از درگیری با حراست، تجمع را از پشت کتابخانه شروع کردند. با گذر جمعیت از روبروی سلف کم کم بر تعداد نفرات افزوده شد و دانشجویان تجمع را با سر دادن فریاد «زن، زندگی، آزادی» شروع کردند. «هر یه نفر کشته شه هزار نفر پشتشه»، «فقر فساد گرونی میریم تا سرنگونی» از جمله شعارهای دیگر این تجمع بودند. با سر دادن اولین شعارها، نیروهای حراست به سرعت هجوم آوردند و با ضرب و شتم دانشجویان، جمعیت دختران را از پسران جدا کردند و به طور خاص یکی از دختران را با محاصره و تهدید برای نشان دادن کارت تحت فشار قرار دادند. ریاست کمیته انضباطی دانشگاه «مهابادی» بعد از تفکیک جنسیتی جمع دانشجویان آزادیخواه نقش «پلیس خوب» را برعهده گرفت و به دانشجویان دیگر پیشنهاد داد که در صورت رها کردن اعتراضات مساله ای برای همکلاسیهای شان رخ نمی دهد. سرانجام دانشجویان وعده دادند در صورتی که روند سرکوب متوقف شود از شعار دادن جلوگیری کنند. پس از متفرق شدن دانشجویان نیروهای حراست و مزدوران بسیج به تعقیب جمعهای کوچک تر ادامه دادند و در نهایت در دانشکده زمین شناسی به عده ای حمله کردند که خوشبختانه دانشجویان موردنظر موفق به فرار شدند. ماجرا به این جا ختم نشد و پس از چند دقیقه رو به روی درب کتابخانه مرکزی، یک ماشین کنار دانشجویان متفرق شده ایستاد و مزدوران لباس شخصی و حراست در جریانی هماهنگ شده به گروههای کوچک دانشجویان حمله ور شدند و با ضرب و شتم دانشجویان سعی در ربودن عده ای داشتند. در نهایت طبق قراری که دانشجویان با یکدیگر گذاشته بودند به کتابخانه مرکزی برگشته و برای یادبود پرواز ۷۵۲ شمع روشن کردند. همچنین به یاد اعدام شدگان این مدت، نماد اعدام به درخت آویخته شد. لازم به ذکر است که پیش از تجمع امروز، ایمیلها و پیامکهایی در خصوص نوع پوشش دانشجویان و با هدف ارعاب آنها ارسال شده بود و امروز بسیاری از کسانی که در محوطه مقنعه نداشتند بازخواست شدند.
اخراج محسن برهانی، از منتقدان اعدامروز پنجشنبه ۲۲ دی، محسن برهانی، استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، به دلیل «رد صلاحیت» از سوی کارگروه بررسی صلاحیت عمومی این دانشگاه اخراج شد. آقای برهانی در هفته های اخیر انتقادهای تندی را علیه صدور و اجرای حکم اعدام برای معترضان اعتراضات سراسری اخیر مطرح کرده بود. این استاد دانشگاه پیشتر از تلاشها برای اخراج خود خبر داده و در توئیتر نوشته بود: «معلمی آن قدر مهم نیست که به خاطر آن، بر حقوق مردم و خطوط قرمز شریعت تاکید نکنم». او تاکید کرده بود: «پرونده سازان و دروغ پردازان برای اخراج در تلاشند». آقای برهانی پیش از آغاز اعتراضات سراسری اخیر نیز از منتقدان برخورد جمهوری اسلامی با زنان بر سر مساله حجاب اجباری بوده است. او در زمان پخش اعترافات اجباری سپیده رشنو، در توئیتی نوشت که مدیران صدا و سیما بابت پخش چهره این زن در برنامه «اعتراف اجباری» تلویزیون «قابل مجازات» هستند. این استاد دانشگاه همچنین پیش از آغاز اعدام معترضان، به بازداشت آنها از سوی نهادهای امنیتی اعتراض کرده و نوشته بود: «کار دستگاه قضا و استقلال قضایی به جایی رسیده که کارمند وزارت کشور، در امور قضایی مداخله میکند».
بخشهایی از بیانیهِ دانشجویان هنرهای زیبا در حمایت از دکتر آذین موحد نه دانشگاه و نه دانشجو و نه استادان شان چیزی جدا از جامعه و زمانهِ خود نیستند؛ آن هم دانشجویان هنر که از «آ» تا «ی»، آزادی را اول در هنرشان و سپس در هر روز زندگی شان زیست می کنند. جانهای آزاده با هنر عجین شده را نمی توان مجبور به کاری کرد. انتظار از اساتید برای تشکیل کلاسهای درس به روال عادی و سابق، در این وضعیت حاکم بر دانشگاه و جو امنیتی اطراف آن و سایهِ سنگین برخوردهای حراستی بر دانشجویان و کلاسهای درس انتظاریست بیهوده، چرا که هیچ چیز مانند سابق نیست و نخواهد شد؛ خاصه انتظار از استاد و دانشجوی هنر و موسیقی که نیازمند تمرکز و آسایشی چند برابر سایرین برای فعالیت اند. زیر سایهِ چماق، هنر فقط کبود میشود. قطع حقوق دکتر موحد، بی هیچ دلیل و توضیحی به خیال تحت فشار گذاشتن این زن آزاده، فقط دانشجویان را از علم و آموزه های ایشان محروم خواهد کرد و لاغیر مگر هدف مسئولان دانشگاه از این کار، همین باشد یا دستهایی در کارند تا با حذف اساتید برجسته و دانشمند از هنرهای زیبا، برای انحلال تدریجی آن دسیسه چینی کنند تا از هنر و هنرمند آکادمیک در این مملکت فقط اسم فامیلی باقی بماند و بس. ما جمعی از دانشجویان دانشکدگان هنرهای زیبای دانشگاه تهران ضمن محکوم کردن برخوردهای امنیتی و فراقانونی با دانشجویان و اساتید حامی دانشجو، حمایت تمام قد خودمان از دکتر آذین موحد را اعلام می نماییم و به مسئولان ذیربط هشدار می دهیم این قبیل کارها، نهتنها تأثیری بر حق خواهی و آزادی طلبی بهحق مان ندارد بلکه فقط منجر به تشدید بی اعتمادی و تشنج بیشتر در محیط دانشگاه خواهد شد.
دنیا فرهادی، دانشجوی اهوازی با «گلوله» کشته شده بودشوراهای صنفی دانشجویان کشور روز شنبه ۲۴ دی، در گزارشی اعلام کرد، دنیا فرهادی، دانشجویی که شانزدهم آذر در اهواز ناپدید و پیکر بی جانش یک هفته بعد دور از شهر و در حاشیه کارون پیدا شد، برخلاف آنچه رسانه های حکومتی در ایران عنوان کرده بودند، نه در اثر «خودکشی» بلکه ساعتی پس از «درگیری کلامی با بسیجیهای دانشگاه»، در نقطه ای از شهر اهواز با اصابت «گلوله» کشته شده است. دنیا فرهادی بیست و دو ساله، اهل ایذه و دانشجوی معماری دانشگاه آزاد اهواز بود که چهارشنبه ۱۶ آذر، همزمان با روز دانشجو در ایران، حوالی بلوار ساحلی در محدوده پل کابلی اهواز مفقود شد و جستجوی پدر و مادر برای یافتنش تا یک هفته نتیجه ای نداشت. این خانواده وقتی افرادی خود را به عنوان شاهد به آنها معرفی کرده و مدعی سقوط دخترشان در رود کارون شدند، چندین روز به همراه نزدیک به دویست تن از اعضای خانواده و طایفه خود به جستجو در رود کارون پرداختند اما اثری از دنیا فرهادی پیدا نکردند. با گذشت بیش از یک هفته در روز پنجشنبه ۲۴ آذر افرادی با این خانواده تماس گرفتند و گفتند که پیکر بیجان دخترشان کیلومترها دورتر از شهر اهواز در محدوده روستایی به نام مظفریه در حاشیه رود کارون پیدا شده است. در گزارش شوراهای صنفی آمده است: «دنیا فرهادی ساعت ۹ شب با یکی از دوستان خود که هویت او مشخص نیست قرار داشته و این را با تماسی به اطلاع مادر خود میرساند و ساعت ۱۰ شب نیز تماس ناموفقی با پدر خود داشته و پس از آن ناپديد شده است». از آغاز اعتراضات سراسری در ایران تاکنون تعدادی از دانشجویان در تظاهرات به ضرب گلوله نیروهای امنیتی یا در اثر ضرب و جرح این نیروها کشته شدهاند و همچنین تعدادی از دانشجویان نیز دچار «مرگ مشکوک» شدهاند.
تجمع دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد در اعتراض به تعطیلی خوابگاه دانشگاه فردوسی مشهد عصر روز شنبه ۲۴ دی، به دانشجویان خوابگاهی خبر تعطیلی یک هفته ای دانشگاه و خوابگاه را اعلام کرد. طبق این اعلام دانشجویان تا ظهر ۲۵ دی، موظف به تخلیه خوابگاه به مدت یک هفته هستند. همچنین بر اساس این اعلام به دانشجویان فرصت داده اند تا غذای یک هفته خود را لغو رزرو کنند. گفتنی است طی دو روز گذشته خوابگاههای این دانشگاه با مشکل عمده گرمایشی مواجه بوده و توان حل این مشکل را نداشته است و لذا به جای حل مشکل، تصمیم به تخلیه و فشار بر دانشجویان مبنی بر تعطیلی خوابگاه و محروم سازی ایشان از امکانات رفاهی گرفته است. آن هم زمانی که بسیاری از این دانشجویان به خاطر شرایط پایان ترم نیاز به حضور در خوابگاه و دانشگاه و استفاده از امکانات دارند.
قطعی گاز و تعطیلی در دانشگاه مشهد دانشگاه فردوسی با قطعی گاز مواجه شد به طوریکه بنابر گزارش دانشجویان خوابگاهی از ساعات نیمه شب جمعه ۲۳ دی ماه گاز خوابگاههای این دانشگاه قطع شده و دانشجویان مجبور شدند از طریق برخی وسایل همانند «اتو» خود را گرم کنند. همچنین این قطعی گاز باعث شده بود تا کافه تریاها و اغذیه های دانشگاه نیز تعطیل شوند و دانشجویان برای تهیه مواد خوراکی مورد نیاز خود به مشکل بر بخورند. ادامه این روند باعث شد تا روز شنبه ۲۴ دی فرمانداری مشهد تعطیلی تمام مدارس و دانشگاهها در این شهر را اعلام کند و مدیریت دانشگاه نیز خبر از تعطیلی تمام خوابگاههای دانشگاه فردوسی را داد. با اعلام این خبر اما عده کثیری از دانشجویان خوابگاهی که به تازگی خود را به مشهد رسانده بودند تا از شنبه ۲۴ دی با آغاز امتحانات نیمسال دوم در خوابگاهها مستقر شوند حال باید در وضعیتی که بسیاری از جاده ها و مسیرهای ریلی با یخ زدگی و سرمای شدید همراه است خود را به شهر محل سکونت خود برسانند.
سه شنبه ۲۷ دی بیانیه جمعی از دانشجویان دانشگاه هنر تهران بخشهایی از این بیانیه که در تاریخ سه شنبه ۲۷ دی منتشر شد چنین است: ما دانشجویان دانشگاه هنر تهران در این ماههای حساس و فوق العاده شاهد بوده ایم مسئولان دانشگاه از چه انواع روشهای وقیحانه غیراخلاقی و غیرقانونی برای ارعاب و تهدید و سرکوب اعتراض مان استفاده کرده اند. موج ممنوع الورود کردن دانشجویان و احضار به حراست کل که از مهرماه آغاز شد به مشروط کردن دانشجویان چند رشته به بهانه خنده دار غیبت در کلاسهای به کل تشکیل نشده رسید. در یک ماه اخیر هم تشکیل جلسات غیابی کمیته انضباطی با اتهامهای بی معنی و دادن حکمهای فله ای توبیخ و تعلیق برای دهها و دهها دانشجو که به هیچکدام شان حتی فرصت دفاع حضوری در جلسه داده نشد... بعد از تعلیق چندین دانشجوی مجسمه سازی و توبیخ مدیر گروه این رشته و ممنوع کردن تدریس در آینده برای استاد مدعو که همراه با دانشجویان شجاعانه ایستاده اند حالا نوبیت رسیده به دستور حذف ترم دسته جمعی... ما دانشجویان رشته های گوناگون دانشگاه هنر صریحا اعلام می کنیم کنار دانشجویان و اساتید شجاع رشته مجسمه سازی ایستاده ایم و نمی گذاریم مسئولان دانشگاه با انواع تهدیدها و زورگوییها صدای متحد دانشجویان رشته مجسمه سازی را که صدای همه ما هم است خاموش کنند. بی شک یکی از ریشه ها و بنیادهای جنبش اعتراضی ایران مبارزه با تلاش متحجران حاکم برای پنهان کردن و نفی جسم و تن زنانه است. در این زمانه و در چنین حکومتی، جسم دادن و صاحب تن و پیکر کردن، به مجسمه ساز و تندیسگر منحصر نیست، جستحو و تلاش و کار مداوم و هر روزه میلیون ها انسان معترض است!
تعلیق حسن باقری نیا عضو هیات علمی دانشگاه حکیم سبزواری روز آدینه ۳۰ دی، حسن باقری نیا عضو هیات علمی گروه روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه حکیم سبزواری، به دلیل همراهی با دانشجویان و اعتراض به احکام انضباطی صادره برای دانشجویان، از طرف دانشگاه به حالت تعلیق درآمد. لازم به ذکر است، نام ایشان از دروس ارائه شده در ترم آینده حذف شده است. گفتنی است پرونده ای با شکایت سازمان اطلاعات سپاه در شعبه ۹۰۲ مشهد، برای ایشان ساخته شده است. طی این پرونده، ایشان به "اغوا یا تحریك مردم به جنگ و كشتار با یكدیگر به قصد برهم زدن امنیت كشور" و "تحريک مخاطبان به خشونت در فضای مجازی و انتشار اخبار کذب به قصد تشويش اذهان عمومی"، متهم شدهاند.
(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: خبرگزاری هرانا، کانال تلگرام شوراهای صنفی دانشجویان کشور، العربیه، خبرگزاری فارس، رادیوفردا، ایران اینترنشنال) منبع: نبرد خلق شماره ۴۵۹، شنبه اول بهمن ۱۴۰۱ - ۲۱ ژانویه ۲۰۲۳
|