زنان در مسیر رهایی (آذر ۱۴۰۱)

اسد طاهری

 

اخراج جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن

حدود یک سال پیش رژیم جنایتکار جمهوری اسلامی با کسب ۴۳ رای همراه کشورهای ژاپن، ‌لبنان، ‌پاکستان و چین برای یک دوره چهار ساله (۲۰۲۲ تا ۲۰۲۶) به عنوان عضو کمیسیون مقام زن انتخاب شد. کمیسیونی که "برابری جنسیتی و کمک به پیشرفت زنان" را در دستور کار خود دارد و برخی آن را بالاترین مقام نظارتی در حوزه زنان در سازمان ملل متحد توصیف می‌ کنند.

دیدبان حقوق بشر که بر عملکرد سازمان ملل متحد نظارت می ‌کند، عضویت جمهوری اسلامی را "روزی سیاه برای حقوق زنان و حقوق بشر" خواند و هیلل نویر، مدیر اجرایی این سازمان این انتخاب را "عجیب و از نظر اخلاقی غیر قابل قبول" خواند.

پس از قتل زنده یاد مهسا امینی که توسط نیروهای سرکوبگر رژیم صورت گرفت و به دنبال شروع خیزشهای گسترده که پس از این جنایت، نمایندگان کشورهای عضو در نشست شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل به پیش ‌نویس قطعنامه اخراج جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن در حمایت از زنان معترض ایران رای مثبت دادند.

در این جلسه، نماینده روسیه تلاش کرد که از رای‌ گیری و اخراج ایران جلوگیری کند که با رای اکثریت اعضا درخواست این کشور رد شد. علاوه بر روسیه نمایندگان کشورهای چین، ونزوئلا، بلاروس، سوریه و پاکستان در مخالفت با اخراج ایران سخنرانی کردند.

نماینده استرالیا در موافقت با قطعنامه، با نام بردن از «مهسا امینی، نیکا شاکرمی، اسرا پناهی، و حدیث نجفی» گفت که «اینها فقط برخی از زنان شجاعی هستند که به بهای زندگی ‌شان» اعتراض کردند و «نمی‌ توانیم اجازه دهیم به فراموشی سپرده شوند.».

در این جلسه نماینده مقدونیه شمالی با اشاره به شعار «زن زندگی آزادی» و تأکید بر «آزادی و برابری» گفت که زنان ایران گیسوی خود را می ‌برند و حجابها را می ‌سوزانند و مردان از آنها حمایت می‌کنند. دختران در مدرسه ‌ها و خیابانها اعتراض می‌ کنند و سپاه پاسداران حتی به دختران ۱۵ ساله صدمه می ‌زند.

پس از صحبتهای موافقان و مخالفان، این شورا که ۵۵ عضو دارد، روز چهارشنبه ۲۳ آذر با ۲۹ رای موافق، ۸ رأی مخالف و ۱۶ رأی ممتنع، جمهوری اسلامی را از کمیسیون مقام زن سازمان ملل اخراج گرد. نمایندگان ونزوئلا، چین، سوریه، روسیه، بلاروس، و برزیل از جمله کشورهایی بودند که رای مخالفت به قطعنامه دادند.

 

برداشتن حجاب اجباری بازیگران و استعفای مجریهای تلویزیونی

«رخشان بنی ‌اعتماد» نویسنده و کارگردان و «کتایون امیرابراهیمی» بازیگر پیشکسوت سینمای ایران در حمایت از خیزش «زن، زندگی، آزادی» حجاب از سر برداشتند. مهتاب کرامتی، بازیگر مشهور سینمای ایران از سمت خود به ‌عنوان سفیر یونیسف در ایران کناره‌ گیری کرد.

الهام پاوه ‌‌نژاد بازیگر سینما با انتشار ویدیوی بدون حجاب اجباری خبر داد که از روز ۹ مهر با حکم بازداشت به اتهام دعوت به اغتشاش از فعالیت در اینستاگرام محروم بوده است. او این نوشته خود را با جملە کیان پیرفلک یعنی «‌به نام خداوند رنگین‌ کمان» آغاز کرد.

مهتاب کرامتی، با انتشار متنی در حساب کاربری خود در اینستاگرام نوشت: «من مهتاب کرامتی همیشه جایی بوده‌ ام که بتوان برای کودکان کاری کرد. کناره ‌گیری خودم را از یونیسف اعلام می‌کنم.»

کیمیا گیلانی، مجری تلویزیون که ویدیوی اجرای بغض ‌آلود شب جمعه ۲۷ آبان‌ از وی هنگام پخش فیلمی از «کیان پیرفلک» در شبکه ‌های اجتماعی فراگیر شده بود، در صفحه توییتر خود نوشت: «من کیمیا گیلانی از ۱۵ تیر ۱۳۸۵ که وارد حوزه اجرا شدم واقعاً براش تلاش کردم درس خوندم و هدفی جز شادی دل مردمم نداشتم و حالا که دل مردمم شاد نیست نیازی هم به حضور من نیست و از اجرا در تلویزیون خداحافظی می‌کنم.»

 

مجله تایم زنان ایران را از نامزدهای «چهره سال» معرفی کرد

مجله تایم زنان ایران را به ‌عنوان یکی از نامزدهای چهرەی سال معرفی کرد. براساس گزارشهای منتشر شدە زنان ایران بیشترین شانس برای انتخاب شدن به ‌عنوان چهره سال را دارند.

از سال ۱۹۲۷ میلادی، مجله تایم سالانه چهره‌ ای را به ‌عنوان شخصیت سال روی جلدش قرار می‌ دهد، این مجله زنان ایران را به ‌عنوان یکی از نامزدهای «چهره سال» ۲۰۲۲ انتخاب کرده و آن را به رأی ‌گیری عمومی گذاشته است. زنان ایران تاکنون ۹۵ درصد رأی مثبت گرفته ‌اند که پیشتاز این رأی ‌گیری در بین نامزدهای معرفی‌ شده‌اند.

 

کناره ‌گیری ورزشکاران از تیم ملی اسنوکر زنان

سارا و پری بهاروندی دو خواهر عضو تیم ملی اسنوکر زنان ایران، با انتشار یک ویدیو اعلام کردند که از روز سه‌شنبه ١ آذر، در هیچ تورنمنت داخلی یا خارجی شرکت نخواهند کرد و از تیم ملی کناره‌ گیری می ‌کنند.

آنها دلیل کارگیری خود را برای «خونهایی که به ناحق ریخته شدند، برای زندانیان سیاسی، برای کودکانمان، برای آزادی»‌ عنوان کرده و با شعار «زن، زندگی، آزادی» به اعتراضات سراسری پیوستند.

 

ضرب و شتم زنان معترض به وسیله نیروهای طالبان

جمعی از زنان آزادیخواه افغانستان در آستانە ۲۵ نوامبر و به مناسبت روز جهانی محو خشونت علیه زنان، در شهر کابل علیه جنایات طالبان و به ‌ویژه سرکوب زنان دست به راهپیمایی زدند.

این زنان پلاکارتهایی دستنویس در دست داشتند و شعارهایی علیه ظلم و ستم طالبان سر دادند. در پلاکاردهایی نوشته شده بودند: «تا آخر برای حقوق خود می ‌رزمیم و تسلیم نمی ‌شویم!»، «از خیزش الهامبخش خواهران خود در ایران حمایت نموده نیرو می‌ گیریم!»، «بدون شرکت فعال زنان هیچ جامعه ‌ای به خوشبختی نمی ‌رسد!»

درحالی‌ که، نیروهای سرکوبگر طالبان زنان معترض را محاصره کرده و تهدید به لت ‌و کوب می‌ کردند و دشنامهای رکیک زن‌ ستیزانه همچون «فاحشه» می‌دادند، این زنان نترس با قامت استوار به سر دادن شعار ادامه دادند: «دشمن با ما جنگ دارد/ سکوت ما ننگ دارد!»، «رزم زنان؛ آزادگی/ زن زندگی همبستگی!»

 

ملاله یوسف‌ زی: سکوت نکنید صدای زنان افغانستان باشید

روز شنبه ۵ آذر، ملاله یوسف ‌زی فعال زنان و برنده‌ جایزه‌ صلح نوبل با حضور در راهپیمایی شماری از شهروندان افغانستانی در لندن از رهبران جهان درخواست کرد در برابر وضعیت زنان افغانستان سکوت نکنند.

وی و دیگر معترضان حاضر در این تجمع درخواست کردند که به مطالبات زنان افغانستان اهمیت داده و در برابر نقض گسترده‌ حقوق بشری توسط طالبان واکنش نشان دهند.

معترضان با اشاره به تسلط طالبان بر افغانستان و محدودیتهای اعمال شده‌ این گروه بر زنان خواستار بازگشایی مدارس دختران، لغو دادگاههای صحرایی و آزادی زنان معترض از بند طالبان شدند.

 

ترکیه: بازداشت زنان در روز جهانی منع خشونت علیه زنان

شمار زیادی از زنان شرکت کننده در مراسم بزرگداشت روز جهانی منع خشونت علیه زنان که در روز آدینه ۴ آذر (۲۵ نوامبر) در میدان تقسیم استانبول و آنکارا توسط پلیس بازداشت شدند.

با فراخوان « پلتفرم ۲۵ نوامبر» که ائتلافی از جنبشهای فمینیستی است روز جهانی منع خشونت علیه زنان با حضور هزاران زن در میدان تقسیم و در آنکارا نیز با فراخوان « پلتفرم زنان» مراسمی در خیابان ساکاریا برگزار شد. در مراسم بزرگداشت روز جهانی منع خشونت علیه زنان در آنکارا ۷ زن عضو کمیته‌ جوانان که در این مراسم حضور داشتند بازداشت شدند و بیشتر از ۵۲ ساعت در مرکز مبارزه با تروریسم به سر بردند. گفته شد که آنها به دلیل سر دادن شعار به زبان کوردی بازداشت شدند. زنان بازداشت شده قبل از ورود به میدان مورد ضرب ‌و شتم قرار گرفتند و بر روی زمین کشیده شدند. برخلاف انتظار عموم این زنان در مرکز مبارزه با تروریسم نگهداری شده و مورد بازجویی قرار گرفتند.

زنان شرکت کننده علیه محاصره و حملات پلیس با شعار «برای آزادی خود، سکوت نخواهیم کرد، جان خود را تسلیم نخواهیم کرد، در مقابل خشونت سر خم نخواهم کرد» راهپیمایی کردند. بیش از ۲۰۰ زن در حملات پلیس در میدان تقسیم و خیابان کاراکوی بازداشت شدند. در آنکارا این زنان قبل آغاز مراسم بازداشت و آزاد شدند. در جزیرا بوتان ۲۳ زن در حمله‌ پلیس به بهانه‌ «مخالفت با قانون راهپیمایی و تجمع بدون مجوز» در ۲۵ نوامبر بازداشت و پس از مدتی کوتاه آزاد شدند.

 

ممنوع‌ کردن سونوگرافی زنان در هرات

طالبان سونوگرافی زنان در بیمارستان منطقه هرات را ممنوع کرده و شماری از زنان حین مراجعه به بیمارستان برای سونوگرافی با این اقدام روبرو شدند.

به علت نبود سونولوژیست زن در این بیمارستان، سونوگرافی زنان توسط مردان انجام شده به همین دلیل گروه طالبان آن را ممنوع کرده است. ممنوعیت سونوگرافی زنان توسط مردان در حالی وضع شده است که کمبود دکتر زن در بیمارستان منطقه هرات به یک چالش جدی  تبدیل شده است.

از زمان تسلط گروه طالبان بر افغانستان تاکنون محدودیت‌های زیادی  علیه زنان انجام گرفته است. در حال حاضر دختران بالاتر از کلاس ششم اجازه‌ رفتن به مدرسه را نداشته و زنان  در بیشتر ادارات دولتی از کار محروم شده ‌اند. همچنین پارکهای تفریحی و حمامهای عمومی نیز برای زنان ممنوع شده است.

 

اولین رئیس‌جمهور زن در پرو

دینا بولارته پس از برکناری پدرو کاستیو از سمت ریاست دستگاه اجرایی پرو، به عنوان رئیس جمهور جدید این کشور سوگند یاد کرد. خانم بولارته یک وکیل ۶۰ ساله است که پیش ‌تر سابقه تصدی وزارت توسعه و شمول اجتماعی در دولت پدرو کاسترو را نیز در کارنامه داشت. وی همچنین تا دو هفته پیش یعنی قبل از آنکه توسط رئیس جمهوری پرو از دولت کنار گذاشته شود، عهده‌ دار سمت معاون ریاست جمهوری بود.

رئیس جمهوری پیشین با رأی پارلمان و به دلیل «ناتوانی اخلاقی» از کار برکنار شد. پدور کاستیو همچنین به دلیل اتهام شورش که علیه وی مطرح شده، علاوه بر برکناری از سمت ریاست دستگاه اجرایی، دستگیر و بازداشت شد.

 

قوانین «عفاف و حجاب» به‌زودی و با قوت در کشور اجرا می ‌شود

با گذشت ۳ ماه از قیام «ژن، ژیان، ئازادی» و هم ‌زمان با شروع اعدام و صادر شدن حکمهای سنگین علیه شهروندانی که در اعتراضات مردمی شرکت داشته ‌اند، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی دولت جمهوری اسلامی، کبرا خزعلی، از برنامه ‌های دولت جمهوری اسلامی برای زنان ایرانی خبر داد.

کبرا خزعلی اعلام کرد: «قوانین عفاف و حجاب که در مجلس شورای اسلامی یا شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شده است، به‌ زودی و با قوت در کشور اجرا خواهد شد.»

کبری خزعلی در اظهارات خود به نظام اسلامی در قانونگذاری و سیاستگذاری «نمره خوب» داد و با اعلام حمایت ضمنی از سیاست‌ و اعمال زن ‌ستیزانه و ماهها کارزار تشدید فشار بر زنان «بدحجاب» برای محروم‌ کردن آنها از خدمات اجتماعی در دولت ابراهیم رئیسی، گفت: «طی ۴۰ سال گذشته هرگاه دولتها اراده کرده ‌اند، ارزشهای انقلابی به ‌خوبی در جامعه مستقر شده و به پیش رفته است.»

 

مبارزه مشترک زنان مصری در برابر خشونت

تجاوز جنسی، خشونت و قتل در سالهای اخیر در کشور مصر افزایش یافته است. زنان تلاش می‌کنند تا صدای خود را به گوش جامعە برسانند. زنانی که خواهان تضمین حقوق خود هستند، منتظر اقدامات فوری علیه خشونت هستند. سازمانهای زنان فعالیتهای آگاهی بخشی به ویژه در مورد خشونت به ویژه در راستای تلاش برای توجیه خشونت و مقصر دانستن قربانیان، گفت ‌و گوهای متفاوتی را در راستای نفی خشونت از سوی جامعه سازماندهی کرده ‌اند.

 

سازمانهای زنان که پیشتر با هم در رقابت بودند اکنون به دنبال یافتن راههای مشترک برای حل بحران خشونت علیه زنان هستند و اخیراً تلاش مشترکی را برای صدور قانون جدید علیه خشونت امضا کرده‌اند. یکی از مراحل این فعالیت‌ها آموزش زنان جوان است. مای صالح، یکی از اعضای هیات مدیره‌ بنیاد زنان نو، اظهار داشت که سازمانهای زنان سالهاست که روی دو هدف اصلی «قانون و فرهنگ» کار می کنند. مای صالح گفت: «ما در حال کار برای ارائه‌ پیش ‌نویس قانونی علیه خشونت یا پیشنهادات جدیدی هستیم. هدف ما تغییر دیدگاه جامعه به منظور تغییر پدیده‌ خشونت و جلوگیری از گسترش آن است. در این راستا سعی داریم بین تشکلها و نهادهای زنان ارتباط برقرار کنیم. فکر می‌کنیم فقط با این کارها می ‌توانیم بە جلو حرکت کنیم»

 

انتخاب واژه‌ «زن» به عنوان کلمه سال ٢٠٢٢

وبسایت دیکشنری که یکی از پر مراجعه ‌ترین لغتنامه ‌های جهان است در یادداشتی به سیر افزایشی جست ‌و جوی کلمه‌ زن «woman» از ماه مارس با انتخاب کتانجی براون‌ جکسون به عنوان اولین قاضی سیاه ‌پوست دیوان ‌عالی آمریکا، افشاگری دادگاه عالی آمریکا مبنی بر لغو قانون حق سقط جنین (رو در مقابل وید) و آغاز اعتراضات ایران به رهبری زنان که خواستار آزادی و برابری هستند، پرداخته و اعلام کرد که نمی‌ توان واژه‌ زن را از تاریخ وقایع سال ٢٠٢٢ در سراسر جهان جدا کرد بە همین دلیل واژه‌ «woman» را به عنوان کلمه‌ سال ٢٠٢٢ برگزیده است.

این وبسایت در پایان یادداشت خود آورده است که معنی واژه‌ زن در این لغتنامه از جنبه ‌های مختلف بیولوژیکی، شخصی و زبانی گرفته شده است، اما فرهنگ لغت آخرین کلمه در مورد تعریف واژه‌ «زن» نیست. این کلمه متعلق به تک ‌تک زنان است و تعریفی که آنان از خود ارائه می‌دهند معنی واقعی این واژه است.

 

 (منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: ژنها "خبرگزاری زنان نزدیک به PKK"، صدای آمریکا، یورو نیوز، رادیو زمانه)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۵۸، پنجشنبه اول دی ۱۴۰۱ - ۲۲ دسامبر ۲۰۲۲

 

 

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول