زنان در مسیر رهایی (آبان ۱۴۰۱)

اسد طاهری

 

زنان مراکش: موهایمان را کوتاه می ‌کنیم

زنان هنرمند، سیاستمدار و فرهنگی مراکش برای ابراز حمایت و همبستگی با زنان ایران که در برابر نظام سیاسی، مذهبی و سرکوب شدید بپاخاسته ‌اند و رساندن صدای آنان به گوش جهانیان  کارزار «ما موهایمان را برای حقوق نیمی از جامعه کوتاه می ‌کنیم» به راه انداختند.

نعیمه فرح، سیاستمدار مراکشی که در کارزار «ما موهایمان را برای حقوق نیمی از جامعه کوتاه می‌کنیم» مشارکت دارد، گفت که این ابتکار نمادین در پاسخ به نقض حقوق زنان در ایران و ارسال پیامی به همه‌ زنان در سراسر جهان و نشان دادن همبستگی با زنان در ایران و حمایت از حقوق قانونی و انسانی زنان است. مشارکت زنان مراکشی برای جمع‌ آوری صدای هرچه بیشتر زنان مراکش است تا تأکید کنند آنچه در ایران اتفاق می ‌افتد در سطح بین ‌المللی غیرقابل قبول است.

این سیاستمدار به وضعیت کنونی زنان در جهان پرداخت و گفت: متاسفانه منطقه‌ ما در مجموعه ‌ای از حقوقی که در یک زمان خاص به زنان اعطا می ‌شود عقبگرد داشته و خشونت، بی ‌عدالتی و تبعیض علیه زنان باعث می‌ شود که ما به طور مشخص ببینیم که این حقوق کاهش یافته است.

وی در مورد این‌که ممکن است همبستگی جهانی فمینیستی بتواند ابزار فشار برای رسیدگی به تخلفات مختلف علیه زنان باشد، گفت: مرگ ژینا امینی نقطه‌ آغاز قیام بود و اکثر مدافعان حقوق بشر و فعالان حقوق زنان در اعتراض به آن‌چه در معرض آن قرار گرفته بودند در سراسر جهان قیام کردند.

 

جورجیا ملونی به عنوان اولین نخست‌وزیر زن ایتالیا

"جورجیا ملونی" رهبر حزب راست‌ گرای "برادران ایتالیا" که در انتخابات اخیر ایتالیا بیشتر کرسیهای مجلس را به دست آورد، در ائتلاف با برلوسکونی به نخست‌ وزیری رسید. خانم ملونی از شعار قدیمی موسولینی نخست‌وزیر فاشیست ایتالیا "خدا، وطن، خانواده" پیروی کرده و با ملی ‌گرایی درباره مسلمانان مهاجر هشدار داده تا آینده تعداد قابل توجه دانشجویان ایرانی هنر و سینما در ایتالیا که در دانشگاههای؛ رم، میلان، بولونیا و فلورانس تحصیل هنر می ‌کنند، در این کشور عضو گروه هشت در هاله ‌ای از ابهام قرار گیرد.

جورجیا ملونی همچنین از زنان ایرانی در اعتراضات اخیر تمجید کرده و در تحریمهای اتحادیه اروپا، مربوط به حقوق بشر، علیه جمهوری اسلامی نیز نقش برجسته ‌ای بازی کرده است. تغییر رویه ‌ای که ممکن است رابطه سینمایی دو کشور و موفقیتهای سینمای ایران در فستیوال ونیز در دوره ‌های بعد را دچار چالش کند.

 

روز تولد ژینا؛ روز «زن، زندگی، آزادی» در بوستون

شورای شهر بوستون، مرکز ایالت ماساچوست در آمریکا با انتشار قطعنامه ‌ای  ضمن تاکید بر «تلاش زنان شجاع در طول تاریخ در اعتراض به شهروند درجه دوم بودن و جنگیدن و جان باختن برای آزادی» با نامگذاری روز ٢٣ سپتامبر (برابر با یک مهر) به عنوان «زن، زندگی و آزادی» همزمان با روز تولد ژینا امینی در تقویم این ایالت موافقت کرد.

نهایی شدن این تصمیم در حالی بود که تانیا فرناندز اندرسون، نخستین عضو مسلمان این شورا، هفته‌ گذشته خواستار نامگذاری این روز به عنوان روز «حجاب بوستون» شده و گفته بود که وظیفه شورا است که «خواهان آزادی زنان برای پوشاندن یا نپوشاندن موهای خود، برای زنان ایران و سراسر جهان باشد.»

اظهارات تانیا فرناندز با انتقادات گسترده‌ ای در آمریکا و شبکه ‌های اجتماعی مواجه شد. از جهت، وی در سخنرانی روز چهارشنبه ۴ آبان، ضمن اشاره به پیامهای دریافتی از کشورها و شهرهای مختلف مبنی بر اینکه استفاده از عنوان «روز حجاب»، «مقصود قطعنامه را تحت ‌الشعاع قرار داده و موجب آزردگی کسانی که تحت ‌تاثیر رژیم ظالم ایران هستند یا بوده ‌اند» شده است،  اعلام کرد که قصد او از کلمه حجاب تاکید بر «حق شخصی پوشاندن یا عدم پوشش سر است که باید بر عهده هر زن باشد و هیچ کس به جز یک زن حق نظر دادن درباره آن را ندارد، چه رسد به یک دولت.»

 

برای نخستین بار یک زن وزیر دارایی عراق شد

در حالی کە بیش از یک سال از انتخابات زودهنگام پارلمان عراق می ‌گذرد، روز ٧ آبان (٢٧ اکتبر) مجلس نمایندگان کابینه جدید به ریاست محمد شیعه سودانی را تصویب کرد و به ٢١ وزیر رأی اعتماد داد.

در ابتدای این نشست، محمد شیعه سودانی دستور کار دولت خود را به نمایندگان مجلس ارائه کرد و اعلام کرد: «بخشهای بهداشت، برق، خدمات از طریق شهرداریها، مبارزه با فساد و توجه به بخشهای کشاورزی و صنعت از اولویتهای کاری دولت خواهد بود.»

در همین راستا یک زن به نام طیف سامی السعیدی به عنوان وزیر دارایی در دولت انتخاب شد. اولین بار در تاریخ عراق این پست به یک زن داده شده است.

در سال ٢٠٠٣، پس از آزادسازی عراق، طیف سامی، معروف به ست طیف با دستور مستقیم حاکم وقت عراق پل بریمر به عنوان مدیرکل بودجه وزارت دارایی عراق منصوب شد و از آن زمان تاکنون مسئولیت تهیە لوایح بودجە عراق را بر عهدە داشت.

 

حمایت زنان مشهور از جنبش زنان ایران

رهبران برجستە زن جهان در تجارت، سیاست، دفاع و هنر با انتشار نامە ای سرگشادە  خواستار حذف جمهوری اسلامی از کمیسیون سازمان ملل متحد در مورد وضعیت زنان شدند.

امضاکنندگان این نامه از جملە  هیلاری کلینتون، میشل اوباما و لورا بوش سە زن اول آمریکا، کریستیا فریلند دبیر اجرایی سابق کنوانسیون سازمان ملل، اپرا وینفری برنامە ساز و مجری تلویزیون، ملالە یوسف ‌زی برندە جایزە صلح نوبل و زنان در مناصب رهبری از ١٤ کشور هستند.

رهبران زن که نامه را امضا کردند در همبستگی با زنان و دختران ایرانی با یک فراخوان آشکار برای اقدام «حذف فوری جمهوری اسلامی ایران از کمیسیون وضعیت زنان » گردهم آمدند.

امضاکنندگان این نامە نوشتە اند«در همبستگی با زنان و دختران ایران کە شجاعانە تظاهرات می‌کنند سرکوب بیرحمانە نیروهای امنیت علیە اعتراضهای مسالمت ‌آمیز را شدیا محکوم کردە و از رهبران و شخصیتهای بین‌المللی درخواست می ‌کنیم بدون تردید حمایت شان از حقوق زنان را با همراهی زنان ایران نشان دهند.»

این نامه همچنین با اشاره به نابرابری جنسیتی و تبعیض قانونی علیه زنان در زمینه ازدواج، طلاق، ارث، موارد حضانت فرزند و پوشش، از سوابق جمهوری اسلامی در مورد حقوق زنان ابراز تاسف می کند. این محدودیتها شامل دستوری است که زنان را ملزم به پوشاندن سر در آغاز بلوغ می ‌کند.

امضاکنندگان این نامه هشدار می‌دهند که خشونت و تلفات جانی بدون مداخله جهانی در بالاترین سطوح ادامه خواهد یافت و کمیسیون وضعیت زنان هر روز که جمهوری اسلامی در عضویت خود باقی بماند، اعتبار خود را از دست خواهد داد.

 

ترانه علیدوستی: کنار خانواده‌های کشته‌شدگان می‌ایستم

ترانه علیدوستی، بازیگر سینما و تلویزیون ایران، با انتشار استوری در اینستاگرام خود، در واکنش به ممنوع ‌الخروج شدن هنرمندان اعلام کرد که همراه خانواده ‌های کشته‌ شدگان و زندانیان می‌ ماند و حقش را فریاد می‌زند.

وی با بازنشر توییتی از مهدی کوهیان، کارشناس حقوق ارتباطات، نوشت: در آبان خونین ۹۸، وقتی نوشتم برخلاف باور قبلی‌ ام  «ما شهروند نیستم، هرگز نبودیم. ما اسیریم، میلیونها اسیر» این روزها را می‌دیدم.

ترانه علیدوستی در ادامه با تاکید بر اینکه «اقامت و پاسپورت هیج جا جز ایران» را ندارد اعلام کرد که در ایران می‌ ماند و همراه «مردم به جان آمده‌ِ بپا خواسته» حقش را فریاد می ‌زند.

وی همچنین نوشته است: می‌مانم، دست از کار می‌ کشم، کنار خانواده ‌های کشته‌ شدگان می‌ ایستم و حق ‌خواه شان خواهم بود. برای خانه‌ ام می‌ جنگم، برای ایستادن پای حقم هر هزینه ‌ای که باشد می ‌دهم، و از همه مهم ‌تر، به آنچه امروز با هم می‌ سازیم ایمان دارم.

افزایش خشونت علیە زنان روزنامە نگار

روز دوشنبه ۱۶ آبان، سازمان علمی و فرهنگی آموزشی ملل متحد (یونسکو) مقاله ‌ای را منتشر کرده که براساس آن افزایش شدید خشونت آنلاین علیه زنان روزنامه‌نگار یکی از جدی ‌ترین تهدیدات جهانی برای آزادی مطبوعات است که بە قتل خبرنگاران زن کمک کردە است.

گزارش یونسکو با عنوان «روندهای جهانی در خشونت آنلاین علیه زنان روزنامه‌نگار» بر اساس تحقیقات مرکز بین‌المللی روزنامه‌نگاران و دانشگاه شفیلد تهیه شده و چالشهای فزاینده‌ ای را که خبرنگاران زن با آن روبرو هستند برجسته می‌کند.

مطالعه سال ٢٠١٩ دربارە نگرانیهای فزاینده در سطح سازمان ملل در مورد تهدیدهایی است که زنان روزنامه نگار در رسانە های اجتماعی با آن مواجه هستند، که به طور موثر آزادی بیان آنها را کاهش دادە و تهدیدی برای آزادی کار آنها شدە است.

این گزارش جامع‌ترین مطالعه درباره خشونت آنلاین مبتنی بر جنسیت است که زنان روزنامه‌ نگار را هدف قرار دادە و نشان می‌دهد که چگونه زنان روزنامه ‌نگاری کە هدف تجاوز جنسی و زن‌‌کشی قرار می‌گیرند، هم بیشتر و هم بدتر از خشونت آنلاین در تقاطع نژادپرستی و تعصب مذهبی رنج می‌برند.

انتخاب اولین رئیس‌جمهوری زن  در اسلوونی

روز یکشنبه ۲۲ آبان، "ناتاشا پیرک موسار" در مرحله دوم انتخابات اسلوونی توانست اکثریت آرا را کسب کند.

وی وکیل دادگستری و در گذشته مجری تلویزیونی بود. او به دلیل وکالت "ملانیا" همسر ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا،‌ شهرت زیادی کسب کرد. ملانیا همسر ترامپ از اهالی اسلوونی است.

ناتاشا بعد از اعلام پیروزی در نشست خبری گفت همه تلاش خود را به کار می گیرد تا رئیس جمهوری برای همه باشد و برای حقوق بشر و دموکراسی قانونی در کشورش فعالیت خواهد کرد. او در مرحله دوم انتخابات،‌ بیش از ۵۳ درصد از آرا را کسب کرد. رقیب او یعنی وزیر خارجه سابق "انجی لوگار"‌ هم ۴۶ درصد آرا را به دست آورد.

با اینکه سمت ریاست جمهوری در اسلوونی،‌ تشریفاتی به شمار می آید اما او فرمانده کل نیروهای مسلح است و مسئولیت پیشنهاد شمار زیادی از مسئولان ارشد از جمله رئیس بانک مرکزی را برعهده دارد. البته مقامات پیشنهادی از سوی رئیس جمهوری باید به تایید پارلمان برسند.

اسلوونی با ۲ میلیون نفر جمعیت و ۲۰ هزار کیلومتر مربع از جمله کشورهای کوچک منطقه بالکان است.

شقایق دهقان بدون روسری: از هیچ کس عذرخواهی نخواهم کرد

شقایق دهقان بازیگر و نویسندە با انتشار پستی در استوری اینستاگرام و در حالی کە عکس بدون روسری خود را منتشر کردە است، در مورد اعتراف اجباری از ورزشکارانی کە در مسابقات برای همبستگی با انقلاب زنان حجاب اجباری خود را برمی ‌دارند و سپس مورد تهدید قرار گرفتە و مجبور بە اعتراف اجباری می ‌شوند، نوشتە است: «سهواً حجابم افتاد، سهواً دوباره سرم نکردم، یکی هم داشت سهواً عکس می‌ گرفت، سهواً هم یکی دستش خورد و استوریش کرد. بابت همه‌ این سهواً ها و برای رفع همه این سوتفاهمها، از صمیم قلبم از این طریق و از همه طریقهای دیگه که بفرمایید، از مردم، از مسئولین، از همه اونا که جریحه ‌دار شدن، صراحتا از هیچ‌ کسی عذرخواهی نخواهم کرد.»

شقایق دهقان از آغاز خیزش اخیر با معترضان همراە بودە و بە طور مستمر در پستهای خود از انقلاب زنان حمایت کردە است، در یکی از پستهایش با انتشار تصاویری از الناز رکابی نمایندە تیم ملی ایران بدون حجاب اجباری در مسابقات سنگ‌ نوردی نوشتە است: «بستە بالای سر گیسوان، چە هیبتی ‌ست.

همچنین وی در پست دیگری در مورد  بنفشە دهقان خواهر کوچکترش کە ورزشکار، بسکتبالیست و معلم ورزش در مدارس غیرانتفاعی است و همچنین در انتقاد از فشارهای امنیتی بر خانوادە های ورزشکاران و محدودیت آنها نوشتە است: «پدرم هیچ وقت اجازە نداشت مسابقات خواهرم را ببیند، تمام این سالها از حسرت نبودن برادرها، پدرها و مردهای زندگی دخترهای ورزشکارمون بگیرید تا انوع و اقسام نظارتها و فشارهای غیر مرتبط با نفس ورزش در طی مسابقات داخلی و بین‌الملی، هیچ وقت اینها باعث نشد دخترای ورزشکارمون از تلاش بایستند.»

 

(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: ژنها "خبرگزاری زنان نزدیک به PKK"، عصر ایران، اینستاگرام شقایق دهقان)

 منبع: نبرد خلق شماره ۴۵۷، سه شنبه اول آذر ۱۴۰۱ - ۲۲ اکتبر ۲۰۲۲

 

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول