زنان در مسیر رهایی (شهریور ۱۴۰۱)

اسد طاهری

 

ژینا قربانی حجاب اجباری

زنده یاد ژینا (مهسا) امینی، ۲۲ ساله بر اثر ضرب و شتم ماموران گشت ارشاد به کما رفته و دچار سکته‌ مغزی شد و به شهادت رسید.

ژینا امینی اهل سقز در کردستان (روژهلات) است و برای سفر همراه خانواده ‌اش راهی تهران شده بود. سه شنبه ۲۲ شهریور توسط نیروهای گشت ارشاد دستگیر و به مرکز اماکن تهران انتقال داده شد و پس از ۲ ساعت با آمبولانس به بیمارستان کسرا اعزام شد.

بر اساس اظهارات یکی از بازداشتیهایی که در داخل ماشین گشت ارشاد بود، ژینا در داخل ماشین با ضرب و شتم رو به ‌رو شد و هنگامی که به بازداشتگاه رسید،‌ وضعیت تندرستی وی وخیم،‌ اما سطح هوشیاری وی خوب بوده است. به دلیل سهل ‌انگاری ماموران بازداشتگاه درباره‌ وضعیت تندرستی ژینا و نارضایتی دیگر بازداشتیها، تنش و درگیری انجام گرفت و در نتیجه‌ با تاخیر زمانی زیاد ژینا با آمبولانس به بیمارستان کسرا اعزام می‌ شود.

بر اساس اظهارات کیارش امینی، برادر ژینا، ساعت ۸ همان شب، پزشکان درباره‌ وضعیت تندرستی وی قطع امید کردند و از سکته‌ قلبی و مغزی ژینا خبر دادند. اگر چه قلبش همچنان می‌تپد اما مغز ژینا هوشیار نبود که سرانجام در روز جمعه ۲۵ شهریور خبر درگذشت او اعلام شد. از همان لحظه اعلام این خبر، موجی از خشم و نفرت جامعه را دربر گرفت.

انبوهی از کاربران شبکه ‌های اجتماعی اطلاعیه‌ پلیس در رابطه با کما رفتن ژینا که گویا بدون دلیل سکته‌ قلبی داشته را دروغی محض دانسته و به شدت واکنش نشان دادند.

ساناز باقری، کارتونیست با انتشار کاریکاتوری از ژینا در صفحه‌ توییتر خویش نوشت: « این وحشیگری جمهوری اسلامی است!»

لیه رمینی، بازیگر آمریکایی با انتشار تصاویر ژینا امینی در حساب توییتری خود گفت:‌ «مهسا پس از شکنجه توسط مقامهای ایرانی در کما به سر می‌برد و این واقعیت که او به دلیل داشتن حجاب نامناسب دستگیر شد، ماجرا را وحشتناک ‌تر می‌کند.»

روز شنبه ۲۶ شهریور، پیکر ضربه خوده ژینا (مهسا) امینی با شرکت تعداد زیادی از مردم در آرامستان آیچی در سقز به خاک سپرده شد و روی سنگ بالای مزار ژینا (مهسا) امینی به زبان کردی نوشته شد: «ژینا جان تو نمی ‌میری، نام تو یک نماد می‌ شود.»

و چنین شد و نام ژینا در سراسر جهان به نماد آزادگی و رمز مبارزه تبدیل شد و در سراسر ایران قیامی بزرگ شروع شد.

 

حجاب اجباری در فروشگاههای وابستە بە سپاە

جمهوری اسلامی که در ایجاد شکافهای اجتماعی و اقتصادی مهارت دارد، با مبنا قرار دادن پوشش اسلامی به عنوان پوشش برتر، عملاً زنانی را که با این نوع سبک پوشش موافق نیستند و نمی‌ خواهند خود را مطابق میل حاکمان بیارایند، از فرصتهای سیاسی، علمی، اجتماعی و فرهنگی محروم ساخته است.

قانون حجاب اجباری و لایحه‌ های مربوط به آن موجب تبعیض در موقعیتهای شغلی و ستم اقتصادی می‌ شود و این مساله از لایه ‌های پنهان ‌تر قانون حجاب و لایحه‌ های پشتیبان آن به شمار می‌ آید.

فشار برای حجاب اجباری در حالی است که مردم ایران با مشکلاتی با اهمیت ‌تر از مسالە پوشش رو به ‌رو هستند. تورم در اقتصاد ایران روز به روز وخیم‌ تر می ‌شود و مردم را با مشکلات بسیار زیادی مواجه کرده است. خشکسالی و بحران بی ‌آبی در اثر راهکارهای ناکارآمد دولت، بیکاری، اعتیاد و بسیاری مشکلات دیگر گریبانگیر مردم هستند و حاکمان و دولت بدون کوچک ‌ترین تلاشی برای حل مشکلات، تمام تمرکزشان را بر حجاب و محدود کردن زنان معطوف کرده‌اند.

نگاه طالبانی؛ حذف رشته‌ موسیقی برای دانش ‌آموزان دختر در شیراز

رسانە های ایران از حذف رشته‌ موسیقی هنرستانهای دولتی استان شیراز برای دانش ‌آموزان دختر خبر دادند. ثبت ‌نام ۶١ دانش ‌آموز دختر شیرازی در رشته‌ موسیقی منتفی اعلام شده است و آنها از ادامه‌ تحصیل در این رشته محروم می‌ شوند.

اداره‌ کل آموزش و پرورش شیراز، بە بهانە هایی همانند صادر نشدن مجوز از تهران و عدم تامین منابع مالی برای ادامه و تدریس رشته‌ موسیقی بە توجیە حذف این رشتە پرداختە است.

این در حالی است که ثبت نام پسران در همین رشته بدون مشکل انجام شده و حذف فقط برای دختران صورت گرفته است. شهریور ماه سال ١۴٠٠ نیز، رشته‌ نمایش از هنرستان سوره برای دختران با بهانه‌ تقویت در آموزش حذف شد.

زنان در نخستین حضور در ورزشگاە آزادی، با یاد «دختر آبی»

روز ٣ شهریور، زنان در ورزشگاە آزادی برای تماشای فوتبال تیمهای استقلال و مس کرمان حضور یافتند. در این دیدار حدود ۵۰۰ بلیت به زنان اختصاص داده شد بود، اما رسانە های داخلی ایران ایران آمار ضد و نقیضی از حضور زنان در ورزشگاە را منتشر کردند.

برخی از رسانە ها از حضور ١٠٠٠ زن در ورزشگاە خبر دادە و گفتە اند حدود ۵٠ نفر نیز نتوانستە بلیت تهیە کنند و مقابل درب شمارە ٢١ ضلع شرقی ورزشگاە آزادی منتظر ورورد بە ورزشگاە بودە و با روشهای مختلف بە ورزشگاە وارد شدند.

فیفا روز هفتم مرداد با ارسال نامه‌ ای به فدراسیون فوتبال ایران درخواست کردە بود زنان در ورزشگاهها برای تماشای رقابتهای فصل جدید لیگ برتر حضور یابند.

تصاویر و فیلمهای منتشر شدە در شبکە های اجتماعی  نشان می‌ دهد که تماشاگران زن حاضر در بازی استقلال و مس کرمان با فریاد «دخترِ آبی» یاد سحر خدایاری را گرامی داشتند.

زنان حتی نسبت بە سیاست‌های نادرست مسئولان در قبال ورزشکاران سکوت نکردە و با فریاد زدن نام وریا غفوری کاپیتان برکنار شدە تیم استقلال، اعتراض خود را بە عدم تمدید قرارداد این ورزشکار توانمند کە تنها بە دلایل سیاسی برکنار شدە بود حمایت خود را از او ابراز داشتند.

سی اردیبهشت ۱۳۹۸ تیم استقلال در ورزشگاه آزادی در لیگ قهرمانان باشگاە آسیا با العین مسابقه داشت. سحر خدایاری سعی کرد وارد ورزشگاه شود اما بازداشت و با وثیقه آزاد شد.

سحر خدایاری کە در ایران با لقب دختر آبی شناخته می‌شود یکی  از هواداران تیم فوتبال استقلال تهران بود در اعتراض به بازداشت و محکومیت خود به زندان بابت مقابل دادگاە خودسوزی کرد و جان باخت.

بیش از چهار دهە است کە جمهوری اسلامی بە بهانە های واهی مانند عدم زیرساختهای لازم، زنان را از حضور در ورزشگاهها منع می ‌کند، سرانجام پس از اعتراضات زنان و فشارهای فیفا بر مسئولان تعدادی از زنان با شرایط محدود توانستند در ورزشگاە حضور یابند

٢۶ اوت روز برابری زنان

۲۶ آوت (۴ شهریور)، روز ملی برابری زنان یادآور ٢۶ آوت ١٩٢٠ است، زمانی کە رأی بە زنان بە طور رسمی بخشی از قانون اساسی آمریکا شد.

روز ملی برابری زنان برای بزرگداشت اصلاحیە نوزدهم کە در دهە ١٩٢٠ در آمریکا تصویب شد طراحی شدە است، این اقدام دولت فدرال و ایالتها را از ممانعت از حق رأی مردم بر اساس جنسیت شان باز داشت.

اولین نهاد عمومی کە خواستار حق رأی زنان بود کنوانسیون سنکا فالز برای حقوق زنان بود کە در آن قطعنامە حق رأی بحث برانگیزتر از سایر قطعنامە های حقوق برابر بود اولین درخواست برای رأی عمومی بە کنگرە در سال ١٨۶۶ شد.

اصلاحیە نوزدهم قانون اساسی آمریکا در ۴ ژوئن ١٩١٩ برای تصویب بە مجلس فرستادە شد و در سال ١٩٢٠ بە تصویب رسید.

در دهە ١٩٧٠ و با آمدن موج دوم فمینیسم، ٢۶ اوت بار دیگر تبدیل بە یک تاریخ مهم شد، در سال ١٩٧٠ در ۵٠ سالگی تصویب اصلاحیە ١٩، سازمان ملی زنان برای اعتصاب زنان برای برابری، زنان را مجبور کرد تا کار خود را مبنی بر بررسی و تغییر نابرابری در پرداخت و تحصیل و نیاز بە مراکز مراقبت از کودکان متوقف کنند.

بعد از اعتصاب زنان و پیروزی حق رأی و اختصاص مجدد مطالب بیشتر برای برابری زنان، لایحە ای برای تعیین روز برابری آنان در ٢۶ اوت ارائە شد، این لایحە خواستار اعلامیە سالانە ریاست ‌جمهوری برای روز برابری زنان است.

  

افزایش ٢٠ درصدی زن کُشی در فرانسه

در ماه گذشته وزارت کشور فرانسە آماری از قتل و زن‌ کشی در این کشور منتشر کرد.  آمارهای منتشر شده از سوی این وزارت نشان می ‌دهد که تعداد زن‌ کشی در فرانسه در سال ٢٠٢١ نسبت به سال قبل ٢٠ درصد افزایش یافته است و ١٢٢ زن توسط همسر یا همسر سابق خود به قتل رسیده ‌اند.

زنان ٨۵ درصد از قربانیان مرگهای خشونت ‌آمیز در حوادث خشونت خانگی در سال ٢٠٢١ را تشکیل می ‌دهند (مجموع ١۴٣ مورد مرگ: ١٢٢ زن، ٢١ مرد)، این در حالی است که سال ٢٠٢٠، ٨٢ درصد از قربانیان زن بودند (١٠٢ زن). این نسبت از سال ٢٠٠۶ کم و بیش ثابت مانده است. ١۴۶ نفر در سال ٢٠١٩ جان خود را از دست دادند.

سال گذشته به طور متوسط ​​هر دو روز و نیم یک قتل اتفاق افتادە در حالی که در سال ٢٠٢٠ هر سه روز یک قتل صورت می‌گرفت.

قهرمانی یسرا سلیمانی در مسابقات جهانی محاسبات ریاضی

یسرا سلیمانی ۱۵ ساله‌ اهل شهرستان فنوج استان سیستان و بلوچستان برای ششمین بار در مسابقات جهانی محاسبات ذهنی ریاضی به عنوان قهرمانی دست یافت.

یسرا سلیمانی همچنین در مسابقات جهانی محاسبات ذهنی ریاضی سال ۱۴۰۰ (۲۰۲۱) که در خردادماه سال گذشته با حضور ۱۷ هزار دانش‌ آموز از ۳۰ کشور جهان به صورت آنلاین برگزار شده بود، توانست در سطح خودش مقام اول را کسب کند.

در تکنولوژی آموزشی UCMAS از محاسبات ریاضی به منظور توسعه ذهن استفاده می ‌شود که این امر فراتر از علم ریاضی است. چرا که در این سیستم بر روی قدرت تمرکز، مشاهدات، قدرت ذهن و قدرت تخیل و تحلیل کودکان کار می ‌شود.

این کودک ایرانی اهل سیستان و بلوچستان که یکی از محروم ‌ترین استانهای ایران است با توجه به استعداد و نبوغ فکری می ‌تواند ۲۰۰ سوال ریاضی را در کمتر از هشت دقیقه حل کند.

افتخارآفرینی یسرا سلیمانی در مجامع بین‌المللی یک ‌بار دیگر نگاهها را متوجه استعدادهای نابی در سیستان و بلوچستان کرده که به دلیل سیاستهای تبعیض ‌آمیز حکومت جمهوری اسلامی، مجال شکوفایی نمی ‌یابند.

استان سیستان و بلوچستان با ۱۴۷ هزار ۲۸۴ بازمانده از تحصیل مقام اول را در سطح ایران دارد و از عوامل اصلی بازماندن از تحصیل کودکان در این استان می ‌توان به فقر ناشی از پایین بودن سرانه‌ درآمد در خانوارها، پراکندگی جمعیت و نبود فضای آموزشی در روستاهای دوردست، کمبود سرویس روستا مرکزی، کودک‌ همسری و فرصتهای کاذب اشتغال در مرز عنوان کرد.

تاکید فیفا بر حضور داوران زن در فوتبال مردان

فدراسیون جهانی فوتبال بە فدراسیون فوتبال ایران اعلام کردە است: حضور داوران زن در مسابقات مرد الزامی است.

فیفا پس از تشدید فشار بر فدراسیون فوتبال ایران مبنی بر لغو ممنوعیت و محدودیت ورود زنان بە ورزشگاهها بە نهاد مرکزی فوتبال ایران دستور دادە است داوران زن در مسابقات فوتبال مردان قضاوت کنند. خداداد افشاریان رئیس کمیتە داوران فدراسیون فوتبال ایران گفتە است: «فیفا از ما خواستە است دواران زن در مسابقات مردان حضور داشتە باشند. ما با باید راهکاری ایجاد کنیم تا زنان در بخش مردان در ردەهای پایین ‌تر فوتبال مثل نوجوانان و جوانان قضاوت کنند.»

درحالی کە بارها مسابقات بین‌المللی فوتبال مردان با داوری زنان برگزار شدە است اما در ایران همچنان محدودیتها علیە زنان وجود داشتە و داوران زن نمی ‌توانند رقابتهای فوتبال مردان را قضاوت کنند 

لیز تراس بە عنوان نخست‌وزیر بریتانیا معرفی شد

لیز تراس کە سمت وزیر امور خارجە را در کابینە بوریس جانسون از ١۵ سپتامبر ٢٠٢١ برعهدە داشت با ٨١ هزار ٣٢۶ رای مقابل ریشی سوناک بە پیروزی رسید و بە عنوان نخست ‌وزیر بریتانیا معرفی شد. لیز تراس رهبر جدید محافظە کار بریتانیا کە طی یک دهە سابقە فعالیت در رأس چند وزارتخانە را دارد، با حضور در قلعە بالمورال در اسکاتلند بە طور رسمی جانشین بوریس جانسون شد.

وی پیشتر متعهد شدە بود در صورت پیروزی در این هفتە، اقدام فوری برای مقابلە با افزایش صورت ‌حسابهای انرژی و افزایش عرضە انرژی انجام دهد و بە تورم ١٠ درصدی رسیدگی کردە و بحران هزینە زندگی برای خانوادە ها را حل کند.

یک انقلاب فمینیستی ضروری است

روز چهارشنبه ۱۶ شهریور (۷ سپتامبر)، سومین «کنفرانس جهانی زنان پایه» در تونس در سومین روز خود با برگزاری مجموعه «ورک شاپ» هایی ادامه می ‌یابد که یکی از آنها بر اهمیت آگاهی فمینیستی برای رسیدگی به تخلفات علیه زنان تأکید می‌کند، در حالی که ورک شاپ دیگری به بحران کشور کامرون و تأثیر آن بر زنان می‌پردازد.

فعالیتهای سومین روز از سومین کنفرانس جهانی زنان پایه در مرکز فرهنگی محمود مسعودی در پایتخت تونس راه ‌اندازی شد و علاوه بر آن مجموعه ‌ای از ورک شاپ ‌های آموزشی و نمایشگاهی از چندین نقاشی و محصولات برخی از کشورها به ویژه آفریقایی برگزار شد.

در یکی از ورک شاپ‌ های سومین کنفرانس جهانی زنان پایه که به میزبانی پایتخت تونس برگزار می‌شود، وضعیت زنان در جهان و دغدغه ‌های مشترک آنها مورد بحث و بررسی قرار گرفت و شرکت کنندگان از ملیتهای مختلف جهان بر این موضوع توافق داشتند که مشکلات کارگران زنان تا حدودی شبیه به هم هستند و بیشتر آنها در معرض انواع استثمار و سواستفاده قرار می ‌گیرند و حقوق کمی دریافت می ‌کنند که حیثیت آنها را حفظ نمی‌ کند.

شرکت کنندگان بر اهمیت تلاشهای هماهنگ در میان فمینیستهای مختلف جهان و انقلابی علیه تمامی سیاستهای نادرست که حقوق زنان را نقض می ‌کند و آنها را ابزاری برای کسب قدرت می‌ دانند، تأکید کردند.

شرکت کنندگان تأکید کردند که مبارزه با ظلم و ستم مقامات مستلزم آگاهی فمینیستی ثابت در سراسر جهان است و نقش جنبشهای فمینیستی را برای مبارزه با ایده ‌های منسوخ که سعی در تخریب شخصیت زنان دارند، ستودند.

زنان شرکت کننده در این «ورک شاپ» حمایت مطلق خود را از زنان فلسطینی در جنگ علیه «اشغال» را اعلام کردند و هدف آنها را عادلانه دانسته و گفتند باید جهانیان برای توقف خونریزی و ماشین کشتار اسرائیل علیه فلسطینیان در سرزمینهای اشغالی اقدامی صورت دهند.

در نشست پایانی این کنفرانس، ایمان الکحلاوی یکی از اعضای کمیته‌ تدارکاتی سومین «کنفرانس جهانی زنان پایه» گزارشی از این ورک شاپ آموزشی ارائه کرد که در حاشیه‌ این کنفرانس تهیه شده بود، تحت عنوان «زنان در حاشیه‌ کرامت» و دو محور اصلی را مورد بررسی قرار داد که اولین محور در شناخت واقعیت کنونی زنان تونس از نظر اقتصادی است که با توجه به ورک شاپ آموزشی و آمار ارائه شده، میزان ستم طبقاتی زنان و رنج آنها از نظامهای مردسالارانه و تبعیض جنسیتی تحمیلی بر آنها مشخص شد، به اضافه‌ به حاشیه راندن اقتصادی که با انواع خشونتها و همچنین فقدان هر نوع ارزش گذاری برای کارشان بدتر شده است.

شلیر رسولی زنی که مرگ را بر تجاوز ترجیح داد، در بیمارستان جان باخت

شلیر رسولی، زن جوانی که در واکنش بە اقدام بە تجاوز یکی از همسایگان، خود را از پنجره‌ طبقه‌ دوم یک ساختمان به بیرون پرت کرده و به کما رفته بود، در بیمارستان کوثر سنندج تحت مراقبت قرار داشت، در این بیمارستان جان باخت.

ساعت ٢ بامداد روز شنبه ١٢ شهریور، گوران قادری فرزند قاسم اهل روستای نسل از توابع سروآباد و ساکن در مریوان، به بهانه‌ ناراحتی همسر باردارش، از شلیر رسولی ٣۶ ساله درخواست کمک می‌ کند و او را به منزل خود می ‌برد. شلیر که متوجه خالی بودن خانه و نیت او می‌ شود، خود را از پنجره‌ طبقه‌ دوم به پایین پرتاب کرد و به کما رفت. او برای مراقبت به بیمارستان کوثر سنندج منتقل ‌شد که ظهر همان روز در این بیمارستان جان خود را از دست ‌داد.

پیشتر رسانە ها هویت فرد متجاوز را گوران قاسم پور اهل روستای گوشخانی معرفی کردند اما منابع خبرگزاری زن در مریوان تایید کردند کە هویت فرد مذکور گوران قادری فرزند قاسم و اهل روستای نسل از توابع سرو آباد است.

منابع مطلع، از همکاری گوران قادری با نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی خبر داده و می‌گویند که چندین بار به جرم زورگیری، دزدی و دعوا بازداشت شده و بدون هیچ مجازاتی آزاد شده است.

 

تجمع اعتراضی زنان مریوان بە عدم امنیت زنان

روز سه شنبه ۱۵ شهریور، جمعی از زنان و فعالان جنبش زنان با تجمع مقابل دادگاە این شهر خواستار تامین امنیت زنان شدند. بر اساس تصاویر منتشر شدە در شبکە های اجتماعی این زنان با در دست داشتن پلاکاردهایی مبنی بر افزایش خشونت علیە زنان و عدم امنیت اعتراض کردند.

زنان و فعالان جنبش زنان با سردادن شعار «ما امنیت می‌ خواهیم» از حکومت ایران کە خود نقش بسزایی در افزایش خشونت و سرکوب زنان دارد خواستند امنیت آنان را تأمین کنند.

تجمعهای اعتراضی در پی تعرض به یکی از زنان مریوان انجام شد. این زن که با اقدام به تعرض یکی از همسایگان مجبور می ‌شود خودش را از طبقه‌‌ دوم ساختمان به پایین پرت کند، اکنون در بیمارستان بستری است و وضعیت وی تا این لحظه نامشخص است.

شرط جدید؛ مردان را تحریک نکنید دوچرخەسواری کنید!

طبق خبرهای منتشر شدە در روز یکشنبه ۲۰ شهریور از رسانە های حکومتی، امام جمعە موقت اصفهان گفتە است: «در صورتی کە زنان حین دوچرخە ‌سواری تمام شئونات اسلامی و از لحاظ پوشش رعایت کنند و هنگام دوچرخه سواری، مردان تحت تاثیر غریزه قرار نگرفتە و تحریک نشوند، دوچرخە ‌سواری آنان جایز است.»

این گفتە ها و شروط امام جمعە اصفهان مبنی بر دوچرخە سواری زنان با لباس گشاد و پوششی کە آنها برای زنان تعیین می ‌کنند با قوانین طالبان همخوانی دارد و جز انزوا و بە حاشیە‌ راندن زنان هدف دیگری ندارند.

 

(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: یورونیوز، رادیو زمانه، ایندیپندنت، بی بی سی، رادیو فردا، رخشانه)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۵۵، آدینه اول مهر ۱۴۰۱ - ۲۳ سپتامبر ۲۰۲۲

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول