افزایش مهاجرت پزشکان، دستاورد رژیم منصور جعفری نمین، رئیس شورای عالی سازمان نظام پزشکی ایران در جلسه ای که روز دوشنبه ۳۱ مرداد در شهر اردبیل برگزار شد گفت: «از ارائه آمار مهاجرت پزشکان معذوریم اما در کل باید گفت آمار مهاجرت پزشکان نگرانکننده و رو به افزایش است.» او همچنین گفت که تعداد مهاجرت پزشکان متخصص و فوق تخصص از پزشکان عمومی در ایران «پیشی گرفته است.» این مقام سازمان نظام پزشکی ایران هشدار داد: «نگرانی ما از آن روزی است که پزشکان ما به کشورهای همسایه مهاجرت کنند و ما با کمبود پزشک روبهرو شده و مجبور به ارجاع بیماران به کشورهای همسایه باشیم.» در رویدادی دیگر، روز سه شنبه ۸ شهریور، شاهین آخوندزاده، رییس بیمارستان روزبه تهران، با بیان اینکه «بیش از نیمی از ورودیهای پزشکی دانشگاه تهران مهاجرت میکنند»، افزود ما مدام در حال از دست دادن هستیم و نخبه ها در حال خروج اند بدون اینکه ورودی داشته باشیم. روزنامه دنیای اقتصاد نیز در روز یکشنبه ۲۰ شهریور از مهاجرت «۱۶۰ متخصص قلب طی یک سال گذشته» از ایران خبر داد و اضافه کرد که طی چهار سال اخیر «۱۶ هزار پزشک عمومی» هم از کشور مهاجرت کرده اند. بر اساس این گزارش، «۳۰ هزار کادر درمان» طی یک سال گذشته از دانشکده های علوم پزشکی درخواست گواهی حسن سابقه (گود استندینگ) ارائه کرداند که «مقصدشان عمان بوده است». سرانه پرستار در بیمارستانهای ایران حتی از استاندارد داخلی تعیین شده هم کمتر است. دولت حاضر نیست پرستاران را استخدام کند. این وضعیت موجب مهاجرت پرستاران از ایران شده و روزانه پنج تا شش پرستار از ایران مهاجرت می کنند. در خالی که روز به روز پزشکان و پرستاران اقدام به مهاجرت می کنند، در یک اقدام ضد انسانی پرستاران زحمتکش و فداکار ایران از کار بیکار می شوند. به گفته رئیس سازمان نظام پرستاری، با پایان یافتن اوج پاندمی، حداقل ۱۰ هزار پرستار تعدیل و خانه نشین شده و انگار نه انگار که اگر اینها نبودند رسیدگی به این همه بیمار کرونایی امکان پذیر نبود. هفته نامه پزشکی «لنست» در گزارشی از رشد ۳۰۰ درصدی مهاجرت کادر درمانی ایران بعد از همه گیری کرونا در کشور خبر داد. این گزارش به شرایط بد کادر درمانی ایران اشاره کرده و می گوید که «از اسفند ۱۳۹۸ که جمهوری اسلامی رسما ورود کرونا به کشور را تایید کرد، شش موج همه گیری این ویروس در ایران اتفاق افتاده است.» بر اساس این گزارش که روز شنبه ۲۶ شهریور در سایت لنست، از معتبرترین منابع پزشکی جهان، منتشر شده است، «ماهیت نامعلوم و بی سابقه کرونا همراه با سیاست گذاریهای غلط و کمبودها، به تدریج نیروی کار بخش بهداشت کشور را فرسوده کرد؛ خصوصا آنهایی که مستقیما درگیر درمان بیماران کرونایی بودند.» روز یکشنبه ۲۷ شهریور، محمد رئیسزاده، رئیس کل سازمان نظام پزشکی در یک برنامه تلویزیونی گفت که «راه اصلی برای مقابله با پدیده مهاجرت پزشکان، واقعی کردن تعرفه های پزشکی است.»
حرکتهای اعتراضی کادر درمانی
تجمع کارورزان پزشکی اهواز روز سه شنبه ۱ شهریور، شماری از اینترنهای پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اهواز دست به تجمع اعتراضی زدند. معترضان با در دست داشتن پلاکاردهایی نسبت به سومدیریت دانشگاه علوم پزشکی اهواز و عدم وجود برنامه مدون جهت ساماندهی وضعیت کارورزان اعتراض کردند. اینترنهای پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اهواز در اعتراض به مدیریت رها شده رئیس دانشگاه و رئیس دانشکده پزشکی و عدم رسیدگی به مشکلات دانشجویان تجمع اعتراضی برگزار کردند.
تجمع بیماران اس.ام.ای روز شنبه ۱۲ شهریور، جمعی از بیماران مبتلا به SMA و خانواده های شان مقابل دفتر ابراهیم رئیسی دست به تجمع زدند. تجمع این شهروندان در اعتراض به عدم تحقق وعده های ابراهیم رئیسی در تامین داروی این بیماران صورت گرفت. لازم به ذکر است، مدیرعامل انجمن بیماران «اس ام ای» نیز با اشاره به اینکه حدود ۹ ماه از وعده ابراهیم رئیسی برای تأمین داروی بیماران (SMA) و بیش از یک ماه از ورود اولین محموله دارو به ایران می گذرد، اظهار داشت: «به دلیل نبود هماهنگی میان معاونت های وزارت بهداشت، سنگ اندازیهای مکرر و سهم خواهی برخی از مراکز علمی بانفوذ در وزارتخانه، این دارو هنوز به دست بیماران نرسیده است.»
تجمع دستیاران پزشکی، برای دومین روز متوالی روز سه شنبه ۲۲ شهریور، جمعی از دستیاران پزشکی، برای دومین روز متوالی مقابل ساختمان وزارت بهداشت واقع در تهران، دست به تجمع اعتراضی زدند. شهروندان معترض «طراحی نامناسب و غیر استاندارد سوالات آزمون گواهینامه تخصص» را از مهمترین دلایل برگزاری این تجمع عنوان کردند. معترضان در نامه ای خطاب به معاون آموزشی وزارت بهداشت و دبیر شورای آموزش پزشکی و تخصصی، اعتراض خود را نسبت به شرایط آزمون ارتقاء دستیاری اعلام کردند.
تجمع نیروهای طرحی کادر درمان استان گلستان روز یکشنبه ۲۷شهریور، نیروهای طرحی کادر درمان استان گلستان به نشانه اعتراض به تعدیل نیرو و عدم تمدید قرارداد، مقابل استانداری این استان در شهر گرگان تجمع کردند. گزارش ویدئویی از این حرکت اعتراضی و حرفهای پرستاران را در آدرس زیر ببینید. https://www.youtube.com/watch?v=5w_7oTSDP4w
(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: ایلنا، اتحادیه آزاد کارگران ایران، هرانا، دنیای اقتصاد، رادیو فردا، روزنامه تعادل، برنا، ایران کارگر)
منبع: نبرد خلق شماره ۴۵۵، آدینه اول مهر ۱۴۰۱ - ۲۳ سپتامبر ۲۰۲۲ |