قیام سراسری برای «نان، کار، آزادی» و «زن، زندگی، آزادی»

عصر روز جمعه ۲۵ شهریور، مردم خشمگین تهران در مورد قتل دولتی مهسا (ژینا) امینی مقابل بیمارستان کسری در میدان آرژانتین تهران تجمع کردند. قتل ژینا جرقه قیام همگانی مردم را زد که با تجمع اعتراضی مقابل بیمارستان کسری شروع شد.

مهسا امینی، شهروند اهل سقز به همراه برادرش برای سفر تفریحی به تهران آمده بود و سه ‌شنبه شب ۲۲ شهریور، توسط نیرو‌های سرکوبگر گشت ارشاد بازداشت و به مقر این نیرو در خیابان وزرا منتقل و پس از دو ساعت به خاطر ضرب و شتم شدید ماموران گشت ارشاد با آمبولانس به بیمارستان کسری تهران منتقل شد.

روز شنبه ۲۶ شهریور، انزجار و نفرت همگانی بارز شد و مردم خشمگین تهران مقابل بیمارستان کسری دست به اعتراض زدند. تظاهرکنندگان با شعارهای «از کردستان تا تهران، ستم علیه زنان»، «مرگ بر دیکتاتور»، «مرگ بر خامنه‌ای»، «ما همه مهسا هستیم»، «بجنگ تا بجنگیم» و .... آدرس مسئول این قتل را اعلام کردند.

در پی قتل جنایتکارانه ژینا، رژیم قصد داشت تا پیكر مهسا را شبانه در زادگاه او در سقز به خاک سپارد که با مقاومت شجاعانه خانواده او روبرو شد. به گزارش کردپا، از اولین ساعات بامداد روز شنبه ۲۶ شهریور مأموران اطلاعاتی و نیروهای انتظامی راههای ورودی شهر سقز را مسدود کردند تا از شرکت مردم در مراسم خاکسپاری جلوگیری کنند. با اینحال هزاران نفر از مردم سقز با حضور گسترده در آرامستان آیچی سقز شهر تجمع کرده و با شعارهای «مرگ بر دیکتاتور»، «ننگ ما ننگ ما رهبر الدنگ ما»، «مرگ بر خامنه ای»، «حكومت اعدام دست از جنایت بردار» به ‌قتل مهسا امینی اعتراض کردند. مردم از همان دقایق اول سرودهای کردی خواندند. پدربزرگ مهسا امینی در ادامه مراسم، با گریه شعری از شیرکو بیکس، شاعر کرد خواند. مادر مهسا بر سر مزار او ‌گفت: بلند شو ژینا، مردم برای تو آمده ‌اند. نام تو رمز می شود.

مردم معترض پس از خاکسپاری ژینا مقابل فرمانداری دست به اعتراض زدند و با شعار «می کشم می کشم هر آنکه خواهرم کشت» و «بیشرف بیشرف» به مقابله با ماموران انتظامی و ضدشورش پرداختند.

روز یکشنبه ۲۷ شهریور، قیام سراسری مردم برای سومین روز متوالی ادامه یافت. اعتراض شهروندان در سنندج با سرکوب و تیراندازی ماموران مواجه شد. همچنین دانشجویان دانشگاه تهران و شهروندان معترض در چندین شهر دست به تجمع و سر دادن شعار کردند.

قیام کنندگان در سنندج با سردادن شعارهایی از قبیل «کردستان گورستان فاشیستان/ مرگ بر خامنه ای/ مرگ بر دیکتاتور/ بی شرف، بی شرف/ زن، زندگی، آزادی» شهادت مهسا را محکوم کردند. دانشجویان دانشگاه تهران در محوطه این دانشگاه دست به تجمع زدند و «زن، زندگی، آزادی» را سر دادند.

به گزارش هرانا، امجد امینی، پدر زنده یاد مهسا، در مصاحبه با روزنامه حکومتی هم میهن، در واکنش به ادعای خبرگزاری فارس وابسته به سپاه پاسداران مبنی بر«داشتن بیماری زمینه ای مهسا امینی» گفت: «او نه صرع داشت، نه بیماری قلبی. بیشترین بیماری‌ که داشته سرما خوردگی بوده. همه اینها را از خودشان درآورده‌ اند.» آقای امینی در واکنش به اقدام اخیر پلیس رژیم مبنی بر انتشار تصاویری که مدعی شده بود مرتبط با «لحظه بیهوش شدن مهسا امینی» است، عنوان کرد: «این فیلمی هم که از بازداشتگاه نشان دادند، تقطیع شده بود. چرا آن موقع که دخترم را از ون پیاده کردند، نشان ندادند؟ چرا نشان ندادند در راهروهای بازداشتگاه چه اتفاقی افتاده؟ از نظر روانی به او استرس وارد کردند و این فاجعه را رقم زدند

جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران که پیشتر، نسبت به رفتار جمهوری اسلامی با مهسا امینی ابراز تاسف و ناراحتی کرد و خواستار تصویب قطعنامه ای توسط شورای حقوق بشر سازمان ملل در محکومیت حجاب اجباری در ایران شد.

روز دوشنبه ۲۸ شهریور، خروش مردم در اهواز، اصفهان، ایلام، بانه، بوکان، پاوه، تکاب، تهران، دهگلان، دیواندره، رشت، سنندج، قروه، کامیاران، گوهردشت کرج، مهاباد،  مریوان،  مشهد، سقز و ... تظاهرات خشمگین صورت گرفت. در تهران مردم در بلوار کشاورز تقاطع خیابان حجاب با شعارهای: «ننگ ما ننگ ما ،‌پلیس الدنگ ما/ مرگ بر دیکتاتور/ می کشم، می کشم، هر آنکه خواهرم کشت/ می جنگیم می میریم ایرانو پس می گیریم!/ آزادی آزادی آزادی/ خامنه ای قاتله، ولایتش باطله/ مجتبی بمیری رهبری رو نبینی و .... سردادند.

در همین روز دانشجویان دانشگاههای  صنعتی امیر کبیر (پلی تکنیک)، بهشتی، تربیت مدرس، تهران (برای دومین روز)، دانشکده علوم اجتماعی علامه طباطبایی و هنر تهران و دانشجویان دانشگاه اصفهان گردهمآییهای با شکوهی برگزار کردند.

دانشجویان شعارهایی همچون: بسیجی حیا کن، مملکت رو رها کن/ بسیجی برو گمشو

مرگ بربسیجی/ بسیجی، بسیجی، ننگ به نیرنگ تو خون جوانان ما می‌ چکد از چنگ تو/ حراست کذایی قاتل ما شمایی/ حراست و سپاهی  پیوندتان مبارک.

دانشجویان در این تجمعها با سر دادن شعارهایی به «حجاب اجباری» اعتراض کردند و مقنعه‌ ها و روسری‌ های خود را آتش زدند.

در همین روز کسبه های بازار شهرهای سقز، اشنویه، بانه، بوکان، پاوه، پیرانشهر، دهگلان، روانسر، سردشت، سنندج، کامیاران، کرمانشاه، ماکو، مریوان، مهاباد، نقده، ارومیه، جوانرود و دیواندره به دنبال فراخوان «مرکز ھمکاری احزاب کردستان ایران» اعتصاب کردند.

در روز دوشنبه با شلیک مستقیم نیروهای سرکوبگر رژیم تعدادی از مردم معترض شهید شدند.

روز سه شنبه ۲۹ شهریور، در پنجمین روز قیام سراسری دانشجویان در دانشگاههای تهران، علم ‌و ‌صنعت، بهشتی، یزد، خوارزمی کرج، پزشکی تبریز، علوم اجتماعی علامه، بهزیستی و توانبخشی تهران دست به تظاهرات و سر دادن شعار کردند.

روز چهارشنبه ۳۰ شهریور، خیزش همگانی دانشجویان در شماری از دانشگاههای کشور دست به تجمع اعتراضی زدند و شهروندان دستکم در ۴۳ شهر تجمع کردند. نیروهای امنیتی برای سرکوب شهروندان معترض کماکان از شلیک گاز اشک آور، تفنگهای ساچمه ای و در مواردی از سلاح جنگی استفاده کردند. ماموران لباس شخصی با باتوم و شوکر در دو منطقه‌ «سه راه راپشته» و «پارک فجر» لنگرود به مردم معترض حمله کردن و مردم را مورد ضرب و شتم قرار دادند.

به گزارش هرانا تا روز چهارشنبه در مجموع ۱۱۴ نقطه در ۲۹ استان کشور شاهد اعتراض بوده. ۱۸ دانشگاه کشور دستکم ۲۰ بار تجمع کردند ۶۹ شهر ۹۴ مرتبه در طی ۵ روز تجمع کردند.

روز پنجشنبه ۳۱ شهریور، قیام سراسری در تهران و شماری از شهرهای دیگر از جمله اسلام آباد غرب، اشنویه، اهواز (کیان پارس)، تبریز، تهران (بلوار کشاورز، متروی بهشتی، شریعتی، فرشته، ولی عصر، نظام آباد و فلکه صادقیه)، رشت، زنجان، سنندج، سردشت، شاهرود، شیروان، قشم، کاشمر، کرج (گوهر دشت و مهر شهر)، محمود آباد، مشکین شهر، ملکان، نیشابور، ورامین، همدان، یزد و .... ادامه پیدا کرد.

اینترنت در بسیاری از شهرهای ایران طی این روزها ابتدا سرعت آن کاهش داده شد و از روز پنجشنبه با تصمیم شورای عالی امنیت رژیم به کلی قطع شد و رسانه های وابسته به نهادهای امنیتی اقدام به پخش اعترافات اجباری شماری از بازداشت شدگان کردند.

در همین روز شهروندان در شهرهایی از جمله تهران، اشنویه، گلشهر، کاشمر، ملکان، بهبهان، دهدشت، شیروان، شاهرود، نیشابور، تبریز و بندرانزلی باوجود جو شدید امنیتی و حضور سنگین نیروهای گارد ویژه، به خیابانها آمدند. مردم دستکم در ۱۰۰ شهر  از ۳۰ استان

به خیزش برای آزادی ادامه دادند.

به گزارش دبیرخانه شورای ملی مقاومت ایران «جوانان و مردم تهران عصر روز پنجشنبه در مناطق مختلف از جمله نازی آباد، نارمك، آریاشهر، بلوار كشاورز، صادقیه، تهرانپارس، نیاوران و ... دست به تظاهرات زدند. در خیابان حجاب، بلوار کشاورز مردم شعار با «دشمن ما همینجاست دروغ میگن آمریکاست»، «ننگ ما ننگ ما رهبر الدنگ ما» به خیابانها آمدند و در متروی موسوم به بهشتی با شعار «ایرانی با غیرت حمایت حمایت» تظاهرات کردند. جوانان در میدان رسالت تهران اداره دارایی رژیم را به آتش کشیدند. در قرچک ورامین جوانان به فرمانداری حمله کردند. در فردیس کرج نیروهای سرکوبگر با تفنگ ساچمه‌ای به سمت مردم شلیک کردند. در اسلام‌ آباد غرب جوانان کیوسک نیروهای سرکوبگر را منهدم کردند. در سنندج صدای تیراندازی در خیابانها شنیده می ‌شد و جوانان با برافروختن آتش در مناطق مختلف مسیر نیروهای سركوبگر را مسدود كردند. مردم خشمگین در ایلام دفتر نمایندگی خامنه ای را به آتش کشیدند. در بوکان نیروهای سركوبگر به سمت مردم شلیک کردند. در مشهد مردم کلانتری احمد آباد را تسخیر کردند. در بجنورد تظاهرکنندگان با سنگ و چوب خودروی نیروی انتظامی را خرد کرده و به آتش کشیدند. در تبریز مردم مانع انتقال دستگیر شدگان توسط نیروهای رژیم شدند. جوانان خودروی نیروهای سرکوبگر را آتش زدند. در ارومیه جوانان به مزدوران تهاجم کردند. مردم نوشهر با شعار «مرگ بر ستمگر چه شاه باشه چه رهبر» تظاهرات کردند و تجهیزات نیروهای سرکوبگر را به آتش کشیدند. در بابل  بنر بزرگ خامنه‌ای به آتش کشیده شد. در رشت نیروهای سرکوبگر که از کنترل اعتراضات ناتوان بودند از سپاه قزوین کمک گرفتند. در همدان مردم از جمله در میدان بعثت با شعار «توپ تانک فشفشه آخوند باید گم بشه» و «مجتبی بمیری رهبری رو نبینی» تظاهرات کردند. در گچساران جوانان با سنگ با نیروهای سرکوبگر به مقابله برخاستند. در کیش مردم کانکس نیروهای رژیم را به آتش کشیدند.»

صبح روز پنجشنبه مراسم خاکسپاری زنده یاد مینو مجیدی كه در تظاهرات سه شنبه ۲۹ شهریور در کرمانشاه به دست ماموران امنیتی به شهادت رسید، تبدیل به تظاهرات ضد رژیم شد. مراسم خاکسپاری ذکریا خیال ۱۶ ساله اهل پیرانشهر که روز ۲۹شهریور به شهادت رسید، روز پنجشنبه در پیرانشهر برگزار شد.

طی روزهای پس از جانباختن زنده یاد مهسا، شماری از چهره های سیاسی، اجتماعی و هنری در کشورهای گوناگون جانباختن مهسا (ژینا) امینی به دست نیروهای رژیم را محکوم کردند. حمایت بی سابقه هنرمندان و چهره های شناخته شده در سطح ملی و بین اللملی از جمله رخدادهای بی نظیر است.

در همین خصوص پیشتر جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران در سازمان ملل، قانون اجباری بودن حجاب را در ایران «با شدیدترین لحن» محکوم کرد و از حکومت جمهوری اسلامی در ایران خواست تا به اجرای این قانون، پایان دهند. وی از مقام‌های ایران می‌خواهد که آنها نیز درباره جان‌باختن مهسا امینی و همچنین کشته شدن معترضان در ایران، تحقیقاتی انجام دهند و پاسخگو باشند.

مهمترین نکته در قیام سراسری مردم ایران نقش پیشتازی زنان است که این هم ناشی از ستم عمیق و همه جانبه رژیم جمهوری اسلامی از نظر قانونی و عملی بر زنان روا داشته است.

 

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۵۵، آدینه اول مهر ۱۴۰۱ - ۲۳ سپتامبر ۲۰۲۲

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول