دانشگاه در ماهی که گذشت (مرداد ۱۴۰۱)

 

کامران عالمی نژاد

 

 

فقط یک دانش آموز از مدارس دولتی از نفرات برتر کنکور شد

سالهاست که موضوع مافیای کنکور به یکی از چالشهای نظام آموزشی کشور تبدیل شده که عدالت آموزشی را می ‌بلعد. چندی پیش منصور کبگانیان، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی اعلام کرد که گردش مالی کلاسهای کنکور به ۲۰ هزار میلیارد تومان در سال می ‌رسد که از جیب خانواده ‌ها خارج می ‌شود.
آمارهای تکان دهنده ‌ای که از نتایج کنکور منتشر می ‌شود، نشان می ‌دهد که کنکور و دانشگاههای معتبر متعلق به مدارس غیر انتفاعی، خاص و... است. همینطور با رشد روز افزون موسسات کنکور، آنها دانش آموزان را بنگاههای اقتصادی خود می‌ دانند.
با اعلام اسامی ۴۰ نفر برتر کنکور ۱۴۰۱ در گروههای آزمایشی مختلف مشخص شد امسال نیز رتبه ‌های برتر در تصاحب مدارس خاص است و از میان نفرات برتر کنکور امسال صرفاً یک دانش آموز در مدرسه دولتی عادی تحصیل کرده است. ۲۹ نفر از مدارس استعدادهای درخشان، ۹ نفر مدارس غیرانتفاعی و یک نفر مدارس نمونه دولتی بودند. از ۳۰ نفر رتبه برتر گروههای تجربی، ریاضی و انسانی، ۲۰ نفر دانش آموزان مدارس سمپاد، ۵ دانش آموز از مدارس غیردولتی و سه دانش آموز از مدارس نمونه دولتی بودند و در میان رتبه های برتر کنکور، دانش آموزان مدارس دولتی عادی حضور نداشتند. در کنکور سال ۹۹، رتبه هفتم گروه آزمایشی علوم ریاضی در مدرسه ای کاملاً دولتی درس خوانده بود و ۶۷ درصد رتبه های برتر برای مدارس سمپاد، ۱۸ درصد غیردولتی و ۱۰ درصد مدارس نمونه دولتی بودند.
در کنکور ۹۸ تمام رتبه های برتر از میان مدارس خاص و غیردولتی بودند و جای مدارس دولتی عادی خالی بود؛ ۷۰ درصد رتبه های برتر کنکور این سال در رشته های ریاضی، تجربی و انسانی دانش آموزان مدارس سمپاد بودند، سهم غیردولتی ها ۱۴ درصد و نمونه دولتی ها ۱۳ درصد بود.

یک مقام دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی اعلام کرد که؛ ۸۱ درصد قبولیهای کنکور از دهک ۸ تا ۱۰ هستند! ۵۶ درصد قبولی پزشکی، ۶۲ درصد قبولی کامپیوتر و ۵۵ درصد ورودیهای فنی و مهندسی دانشگاه صنعتی شریف از دهک ۱۰ هستند.

بخش قابل توجهی از دانشجویان حال حاضر رشته پزشکی در ایران فرزندان امنیتی‌هایی هستند که با نفوذ به رشته پزشکی راه پیدا کرده ‌اند.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف

جمعی از دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف روز شنبه ۱ مرداد در اعتراض به حذف یارانه غذای ترم تابستان مقابل دفتر ریاست این دانشگاه تجمع کردند.

این دانشجویان با در دست داشتن پلاکاردهایی مانند «غذای تابستان خواسته ماست»، «بودجه مشکل دانشجو نیست»، «ترم تابستان مانند سایر ترم‌ها است» از مسئولان دانشگاه خواستند نسبت به تخصیص یارانه غذای ترم تابستان اقدام کنند.

علی محدث زاده دبیر کل شورای صنفی دانشگاه صنعتی شریف درباره علت این تجمع گفت: روال دانشگاه به این صورت بوده که در ترم تابستان یارانه‌ ای برای غذا در نظر نمی ‌گیرد، این موضوع برای دانشجویان خوابگاهی که نسبت به اخذ واحد در ترم تابستان اقدام کرده‌ یا مشغول گذراندن کارورزی و واحدهای آزمایشگاهی هستند، مشکل ایجاد می‌کند. پیش از شیوع کرونا با همکاری شورای صنفی دوره ‌های گذشته تخفیفی در نظر گرفته می ‌شد تا غذا با یارانه در اختیار دانشجویان قرار گیرد.

وی ادامه داد: با توجه به افزایش نرخ تورم و گرانی مواد غذایی در سال جاری، هم دانشجویان و هم دانشگاه در زمینه تغذیه با مشکلات بیشتری مواجه شدند. معاونت دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف در این زمینه طرحی را به هیات رئیسه دانشگاه ارائه کرده بود که بر اساس آن، دانشگاه با یارانه ۵۰ درصدی به دانشجویان غذا ارائه دهد. این طرح ۲ بار در هیات رئیسه دانشگاه مطرح شده و به علت مشکلات مالی دانشگاه، هر دو بار رد ‌شد.

 

نارضایتی ۷۰ درصدی دانشجویان تربیت مدرس از غذای دانشگاه

روز سه‌شنبه ۴ مرداد، صادق دردایی، معاون دانشجویی، فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تربیت مدرس با بیان اینکه دانشگاه تربیت مدرس برای غذای دانشجویی این دانشگاه یک نظرسنجی برگزار کرده، اعلام کرد: حدود ۷۰ درصد دانشجویانی که در این نظرسنجی شرکت داشتند از خدمات پیمانکار رضایت کافی را ندارند.

دکتر صادق دردایی با بیان اینکه هدف اصلی از انجام این نظرسنجی تکریم دانشجویان دانشگاه تربیت ‌مدرس و  پیگیری وضعیت تغذیه دانشجویی بود، گفت: در این نظرسنجی که به مدت دو هفته برگزار شد، در مجموع ۴۳۵ نفر از ۸ هزار و ۲۳۱ دانشجوی واجد شرایط، شرکت کردند. این تعداد حدود ۵ درصد از جمعیت دانشجویی واجد شرایط دانشگاه بود و انتظار می ‌رفت تعداد بیشتری در آن شرکت کنند.

دکتر دردایی با استناد به یافته ‌های بخشهایی از این نظرسنجی افزود: حدود ۷۰ درصد دانشجویانی که در این نظرسنجی شرکت داشتند اعلام کردند که از خدمات پیمانکار رضایت کافی ندارند.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

روز شنبه ۸ مرداد، جمعی از دانشجویان دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی برای اعتراض به وضعیت تغذیه و سرویس ایاب و ذهاب در ترم تابستان مقابل این واحد آموزش عالی درتهران تجمع کردند.

دانشجویان معترض با در دست داشتن پلاکاردهایی مانند «بودجه مشکل دانشجو نیست» و «غذا و سرویس تابستان حق ماست» نسبت به پاسخگو نبودن مسئولان درباره اختصاص سرویس ایاب و ذهاب و غذای گرم با قیمت دانشجویی اعتراض کردند.

 

حذف ممنوعیت انتقال دانشجویان پزشکی به داخل

دکتر غلامرضا حسن زاده دبیر شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی روز شنبه ۸ مرداد گفت: دانشجویان ایرانی خارج از کشور متقاضی انتقال به داخل که بعد از ۲۰۱۹ تحصیل خود را در خارج آغاز کرده اند باید در آزمون صلاحیت علمی شرکت کنند.

وی با اشاره به برگزاری شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی درباره جدیدترین تصمیم برای دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در خارج از کشور و متقاضی انتقال به داخل کشور گفت: در این جلسه درباره ساماندهی انتقال دانشجویان ایرانی که در دانشگاههای مورد تایید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مشغول به تحصیل هستند، تصمیم گیری شد.

حسن زاده گفت: بر اساس رای شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی و به درخواست مرکز خدمات آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مورد دانشجویانی که قبل از سال ۲۰۱۹ برای ادامه تحصیل به خارج کشور رفتند و قصد انتقال به ایران را دارند، آزمون صلاحیت علمی برگزار می شود.

 

هستی امیری بازداشت و به زندان اوین منتقل شد

هستی امیری دانشجوی دانشگاه علامه طباطبایی و از فعالان دانشجویی این دانشگاه، جهت اجرای حکم یک سال حبس، بازداشت و به زندان اوین منتقل شد.
این فعال دانشجویی روز سه شنبه ۴ مرداد، جهت اجرای حکم به دادسرای اوین مراجعه کرده و به دلیل عدم حضور قاضی، اجرای حکم وی به زمان دیگری موکول شده‌ بود. او درحالی که مسئولان اجرای احکام را بابت پیگیری امور پزشکی خود، مطلع ساخته‌ و اعلام کرده‌ بود تا دو روز آینده مجددا جهت اجرای حکم مراجعه خواهد کرد، صبح روز یکشنبه ۹ مرداد با ورود ماموران امنیتی به منزلش بازداشت شد.
گفتنی است هستی امیری پیشتر توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران از بابت اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام” به یک سال حبس تعزیری و همچنین بابت مجازات تکمیلی به ضبط تلفن همراه، منع عضویت در گروهها و دستجات سیاسی و اجتماعی در فضای مجازی و خارج از آن و همچنین منع اقامت در گردهماییهای دانشجویی (به غیر از کلاسهای موظفی درسی) به مدت دو سال محکوم شده بود، این حکم توسط دادگاه تجدید نظر عینا تایید شد.

 

نیاز دانشگاهها به بیش از ۸۵ هزار ظرفیت خوابگاه متاهلی

دکتر هاشم داداش پور رییس سازمان امور دانشجویان روز سه شنبه ۱۱ مرداد، با تاکید بر اینکه صرفا حدود ۱۶۰۰ ظرفیت برای خوابگاههای متاهلان در کشور داریم، گفت: این در حالی است که نیاز برآورد شده برای تاسیس این خوابگاهها ۸۷ هزار نفر است.

وی ضمن بیان این مطلب به برنامه وزارت علوم برای بازسازی و بِهسازی خوابگاههای دانشجویی در تعطیلات تابستان اشاره کرد و افزود: خوشبختانه در دوره شیوع کرونا ویروس بخش مهمی از خوابگاههای ما بازسازی و بهسازی شده و هنوز هم این عملیات ادامه دارد. اما باتوجه به بازگشایی آموزش حضوری دانشگاهها از فروردین ماه ۱۴۰۱، ممکن است با یک سری مشکلات در حوزه خوابگاهها همچنان دست به گریبان باشیم.

 

تهدید به "تجاوز و مرگ" برای اعتراف اجباری

روز پنجشنبه ۲۰ مرداد، سازمان عفو بین‌الملل اعلام کرد؛ جزئیات تازه‌ ای را از زیر فشار قرار دادن و شکنجه‌ علی یونسی و امیرحسین مرادی، دو دانشجو المپیادی زندانی، به منظور گرفتن اعتراف اجباری به اطلاع عمومی رسانده است.
بر اساس این بیانیه، ماموران امنیتی وزارت اطلاعات در دو ماه نخست بازداشت این دو دانشجوی نخبه را به «تجاوز جنسی» و «مرگ» تهدید کرده بودند.
این تهدیدها و شکنجه ‌ها در دو ماه اول بازداشت اتفاق افتاده است و این دو دانشجو در این مدت در سلول انفرادی به سر می ‌بردند.
بر اساس اطلاعات تازه منتشر شده در بیانیه عفو بین‌الملل، یک روز بازجوهای وزارت اطلاعات امیرحسین مرادی و علی یونسی را به یک ساختمان در نزدیکی زندان اوین منتقل می ‌کنند و در حالی که اسلحه به همراه داشتند، به این دو دانشجو می ‌گوید قوانین زندان در اینجا اجرا نمی ‌شود و دست آنها برای انجام هر کاری باز است و تهدید به «تجاوز جنسی و مرگ» را مطرح می ‌کنند.
علی یونسی و امیرحسین مرادی دو دانشجوی بازداشتی دانشگاه صنعتی شریف هستند که توسط دادگاه بدوی به اتهام «تخریب، تحریق و خرابکاری در تأسیسات عمومی» به ۱۰ سال، به اتهام «اجتماع و تبانی و اقدام علیه امنیت ملی و همکاری با گروه‌های معاند» به پنج سال و به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به یک سال حبس محکوم شده بودند.
این حکم بعدا در تاریخ ۱۶ خرداد سال جاری در شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر، عینا تأیید شد و بر این اساس؛ حکم اشد، یعنی ۱۰ سال حبس قابل اجرا خواهد بود.

 

شهریه دندانپزشکی: ترمی دستکم ۵۰ میلیون تومان!

باوجود آن که سالهای اخیر پذیرش شهریه پرداز در دانشگاه علوم پزشکی تهران متوقف شده بود، دانشگاه علوم پزشکی تهران برای کنکور ۱۴۰۱ اعلام کرده است که دانشجوی شهریه پرداز در دو رشته دندانپزشکی و داروسازی از طریق کنکور سراسری ۱۴۰۱ و ورودی سال تحصیلی ۱۴۰۲ - ۱۴۰۱ می پذیرد و شرایط شهریه را برای این رشته ها اعلام کرده است.

روز شنبه ۲۲ مرداد، دانشگاه علوم پزشکی تهران در اطلاعیه ای این موضوع را به اطلاع داوطلبان کنکور رسانده و اعلام کرده است: «امکان انتخاب پردیس بین الملل دانشگاه علوم پزشکی تهران برای پذیرفته شدگان کنکور سراسری سال ۱۴۰۲-۱۴۰۱ ممکن است. شهریه پردیس بین الملل ۱۴۰۲ - ۱۴۰۱ پس از تصویب هیأت امناء، از طریق سایت رسمی دانشگاه علوم پزشکی تهران اطلاع رسانی می شود.

آن دسته از متقاضیان که امکان انتخاب رشته‌های دکتری عمومی دندانپزشکی و داروسازی شهریه پرداز (پردیس بین الملل) دانشگاه علوم پزشکی تهران را دارند توجه داشته باشند تعیین شهریه این رشته‌ها با هماهنگی معاونت آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تصویب هیأت امناء و بر اساس محاسبه قیمت تمام شده است که متعاقباً به اطلاع خواهد رسید؛ لیکن تخمین زده می‌شود که شهریه پرداختی برای هر نیم سال تحصیلی کمتر از پانصد میلیون ریال (۵۰ میلیون تومان) نخواهد بود.

 

افزایش شمار دانشجویان بهائی محروم از تحصیل به ۵۴ تن

روز یکشنبه ۲۳ مرداد، هویت ۲ تن دیگر از شهروندان بهائی که در نتایج کنکور سراسری امسال با ایراد “نقص پرونده” در سایت سازمان سنجش مواجه شدند، در اصفهان و گرگان احراز شد. تاکنون شمار شهروندان بهائی شرکت کننده در کنکور سراسری ۱۴۰۱ که با عناوین مختلفی ازجمله “نقص پرونده” مواجه شده اند، به ۵۴ تن رسیده است.

صمیم ثنایی شهروند بهائی ساکن گرگان و الحان روحانی از اصفهان در نتایج کنکور سراسری امسال با ایراد “نقص پرونده در سایت سازمان سنجش مواجه شدند.

با احتساب این شهروندان، شمار شهروندان بهائی شرکت کننده در کنکور سراسری ۱۴۰۱ که با عناوین مختلفی ازجمله “نقص پرونده” به دلیل بهائی بودن از ادامه تحصیل محروم شده‌اند تاکنون به ۵۴ تن رسید.

امسال شهروندان بهائی پس از وارد کردن اطلاعات شخصی در سایت سازمان سنجش، به صفحه ای ارجاع داده می شوند که بدون ذکر نام و مشخصات، فقط از “نقص پرونده” آنان اطلاع می دهد.

گزینه نقص در پرونده یک ترفند متداول است که عمدتا از سال ۱۳۸۵ در این موارد برای محروم کردن شهروندان بهائی از ادامه تحصیل به کار گرفته شده است.

گزارشگران حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران در طی عمر حکومت ایران بارها به بهائی ستیزی و به خصوص محروم کردن دانشجویان بهائی از حق تحصیل اعتراض کرده‌ و آن را مصداق بارزی از بی ‌توجهی حاکمیت ایران به معاهدات حقوق بشری دانسته ‌اند.

 

یاشار دارالشفا جهت تحمل حبس به زندان رفت

یاشار دارالشفا دانشجوی دکتری سلامت و رفاه اجتماعی دانشگاه علوم بهزیستی به همراه برادرش کاوه دارالشفا که پیشتر در آبان ۹۸ دستگیر و به قید وثیقه آزاد شده بودند، امروز خود را جهت تحمل ۱۵ ماه حبس تعزیری به زندان اوین معرفی کردند.
وی در هنگام قیام آبان ۴۰ روز در بازداشت موقت به سر برد و اجرای حکم وی در وضعیتی است که پای یاشار دارالشفا در زمان بازداشت شکسته بود و به دلیل عدم رسیدگی مسئولان زندان، منجر به عفونت و مجبور به چندین عمل جراحی پس از زندان شد.

یاشار دارالشفا که دانشجوی دکتری سلامت و رفاه اجتماعی دانشگاه علوم بهزیستی است در حالی جهت اجرای حکم به زندان اوین مراجعه کرد که خود را برای دفاع از تزش آماده می‌کرد و وکیلش نیز تقاضای بررسی پزشکی قانونی برای بیماری‌ او را ارائه داده بود، اما بدون ترتیب اثر به درخواست وی در دادسرای اوین بازداشت و به زندان منتقل شد.

 

یک ‌شبه ۲۰ رئیس دانشگاه عوض شدند

روز شنبه ۲۹ مرداد، محمدعلی زلفی‌ گل، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، پیرو تأیید کمیته تعیین رؤسای دانشگاههای شورای عالی انقلاب فرهنگی، احکام ریاست ۲۰ نفر از رؤسای دانشگاههای کشور را به مدت ۴ سال صادر کرد.


 

لیلا حسین‌زاده، بار دیگر بازداشت شد

لیلا حسین ‌زاده، فعال دانشجویی و زندانی سیاسی سابق، ظهر شنبه ۲۹ مرداد بار دیگر توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی در تهران بازداشت و به «مکانی نامعلوم» منتقل شد.

در همین زمینه آرش صادقی، فعال مدنی و زندانی سیاسی سابق، در توئیتی نوشت که دستگیری خانم حسین‌ زاده «با ضرب و شتم» توسط ماموران همراه بوده و در خیابان و مقابل منزل شخصی‌اش انجام گرفته است.

وی روز شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۰، طی ابلاغیه‌ ای جهت اجرای حکم حبس به واحد اجرای احکام دادسرای اوین احضار شده بود. احضار خانم حسین زاده در شرایطی صورت گرفت که وی به دلیل عدم تحمل کیفر از بابت پرونده پیشین خود از زندان آزاد شده بود.

لیلا حسین‌زاده از دانشجویان دانشگاه تهران است که پیش از این نیز سابقه بازداشت و محکومیت داشته است.

او آخرین‌بار در روز ۱۶ آذر ۱۴۰۰ در جریان سفر به شیراز بازداشت و پس از ۲۶ روز بازجویی و حبس در زندانهای اوین و عادل‌ آباد شیراز به‌ طور موقت آزاد شده بود.

این فعال دانشجویی پیشتر نیز در اسفند ماه ۱۳۹۶ بابت اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» به تحمل ۳۰ ماه زندان و از بابت اتهام «تبلیغ علیه نظام» به تحمل یک‌ سال زندان محکوم شده بود.

 

 

نابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: ایسکانیوز، کانال تلگرام شورای صنفی دانشجویان کشور، ایسنا، مهر، رادیو فرذا، هرانا، رادیو زمانه، روزنامه آرمان امروز، تابناک)

منبع: نبرد خلق شماره ۴۵۴، سه شنبه اول شهریور ۱۴۰۱ - ۲۳ اوت ۲۰۲۲

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول