زنان در مسیر رهایی (خرداد ۱۴۰۱)

اسد طاهری

 

انتخابات پارلمانی لبنان و نگاهی بە میزان مشارکت زنان

شکستهای احزابی که در لبنان شریک در قدرت هستند، نقش مهمی در حذف بسیاری از نمادهای آنها داشته است. زنان لبنان در سال ٢٠٢٢ نیروی انتخاباتی را تشکیل دادند که سه دهه مسیر سیاسی ادامه دار را تغییر داد. این نیروی انتخاباتی توانست به نیروهای سنتی که آنان را از حداقل حقوق خود محروم کرده، ضربه وارد کند.

نرخ مشارکت در حوزه‌ های انتخاباتی لبنان متفاوت بود، حوزه‌ جبل لبنان بیشترین سهم را داشت و نرخ مشارکت آن حدود ۶٠ درصد بود. همچنین تخلفات عمده ‌ای در حوزە های انتخاباتی ثبت شد که نشاندهنده‌ شنیدە شدن صدای تغییر، به ‌ویژه صدای زنان در مجلس بود.

شش زن در انتخابات پیروز شدند که غاده ایوب نامزد حزب القوات اللبنانیە (صیدا جزین جنوبی) موفق بە کسب بیشترین آرای حوزە انتخابیە خود شد. دکتر حلیمه قعقور و دکتر نجات عون صلیبا از لیست مستقل «توحدنا للتغییر» (جامعه‌ مدنی) توانستند آرای مورد نیاز برای ورود بە پارلمان را کسب کنند.

بولا یعقوبیان، نماینده‌ سابق پارلمان در بیروت و همچنین سینثیا زرازیر نامزد برای کرسی اتنیکها (آشوریها، کلدانیها، قبطیها و ...) از حوزە انتخابی بیروت موفق به کسب آرای انتخاباتی شدند. ستریدا جعجع، نماینده‌ سابق پارلمان، بشری شمالی نامزد نیروهای لبنانی در حوزە انتخابی سوم، عنایە عزالدین نماینده‌ سابق پارلمان و کاندیدا دو گروه شیعه (امل و حزب الله) و ندا البستانی وزیر سابق نیرو و آب کاندیدا التيار الوطني الحر (جنبش آزاد میهنی) در حوزه‌ انتخابی کسروان از دیگر منتخبان زن بودند کە توانستند بە پارلمان راە یابند.

برت آنتون، نمایندە جنبش تیار الوطنی در حوزه‌ رای ‌گیری شهر عریا، ناحیه‌ بعبدا، در مورد مشارکت زنان در انتخابات گفت: «من رای خواهم داد تا صدایم شنیدە شود و این یک وظیفه است، به ویژه در این وضعیت اسفباری که در آن قرار داریم. بە افرادی رای بدهیم کە خواهان تحقق مطالبات مردم باشند تا کشور را از فروپاشی نجات دهند و امیدوارم که زنان بتوانند برای تحقق مطالبات ما کار کنند، این کار نە از طریق پارلمان و از طریق قوانین امکا‌نپذیر نیست بلکه از طریق انجمنهایی که دغدغه‌ زنان را دارند ممکن است.»

 

الیزابت بورن نخست ‌وزیر فرانسە شد

کاخ الیزە، بعد از استعفای ژان کاستکس، الیزابت بورن را بە عنوان نخست ‌وزیر فرانسە انتخاب کرد. الیزابت بورن، ۶١ سالە و دومین نخست ‌وزیر زن در تاریخ فرانسە است. وی ابتدا بە عنوان وزیر ترابری و وزیر گذار زیست ‌محیطی در کابینە ادوارد فیلیپ و از سال ٢٠٢٠ بە عنوان وزیر کار در کابینە ژان کاستکس خدمت کردە است.

کاخ الیزە، وی را زنی کارا، موفق و بسیار فنی ذکر کردە کە بر همە پروندە ها شناخت داشتە و شایستگی خدمت بە فرانسە را دارد.

اولین نخست ‌وزیر زن در تاریخ فرانسە، ادیت کریسون بود، وی در سالهای ١٩٩١ تا ١٩٩٢ در دولت فرانسوا میتران، رئیس ‌جمهور سوسیالیست فرانسە خدمت کرد.

 

سراج‌ الدین حقانی: زنان شرور را خانه‌ نشین کرده ‌ایم

سراج‌الدین حقانی، وزیر داخله‌ أفغانستان، روز یکشنبه اول خرداد در مصاحبه با سی ‌ان ‌ان گفت که « زنان شرور» را خانه ‌نشین کرده‌ ایم.

سراج‌ الدین حقانی با اشاره به زنان معترض در کابل افزود که این زنان از سوی «طرفهای دیگر» کنترل می ‌شدند تا حکومت فعلی را زیر سؤال ببرند. او در مصاحبه‌ خود افزود که جامعه‌ جهانی مسأله‌ حقوق زنان را «زیادی شلوغ و برجسته» کرده‌، ولی «افغانستان اصول اسلامی، ملی و فرهنگی خود را دارد و در محدوده‌ همین اصول «تلاش داریم تا فرصت کار را برای شان فراهم کنیم».

او حجاب اجباری را «دستور شریعت» دانست و گفت: «داعیه‌ حرکت ما تطبیق شریعت اسلامی است» و تاکید کرد که طالبان زنان را مجبور به پوشیدن حجاب نمی ‌کنند، بلکه به آنها رعایت حجاب توصیه شده است و دستور اسلام است که باید همگی آن را رعایت کنند.

از زمانی که طالبان در افغانستان به قدرت رسیده‌ به بهانه‌ های مختلف زنان کارمند و دانش ‌آموزان را خانه ‌نشین کرده و به حاشیه رانده و هر روز شاهد افزایش آمار قتل و کشتن زنان در این کشور هستیم. هر روز حقوق زنان در این کشور به بهانه‌ اسلام و شریعت توسط مردان اسلامگرای افراطی زیر پا گذاشته می‌ شود.

 

سه داور زن مسابقات جام جهانی ۲۰۲۲ قطر را سوت می ‌زنند

فدراسیون جهانی فوتبال از نام ۱۰۵ داور منتخب برای قضاوت مسابقات جام جهانی قطر رونمایی کرد که در میان آنها نام شش داور زن جلب توجه می ‌کند.

از میان شش داور زن برگزیده شده سه نفر آنها از جمله استفانی فراپار از کشور فرانسه، سالیما موکانسانگا از کشور رواندا و یوشیمی یاماشیتا از ژاپن به عنوان داور وسط قضاوت دیدارهای جام جهانی را به عهده خواهند داشت.

نوزا بک برزیلی، کارین دیاز مدینا از مکزیک و کاترین نیسبیت آمریکایی سه داور دیگر هستند که قرار است به همراه ۶۶ کمک داور دیگر در امر قضاوت دیدارهای جام جهانی ۲۰۲۲ قطر داوران وسط را همراهی کنند.

پیرلوئیجی کولینا، داور مشهور سابق ایتالیایی و رئیس کنونی کمیته‌ داوران فیفا گفت که بسیار خوشحالیم که توانستیم برای نخستین بار در تاریخ مسابقات جام جهانی فوتبال، از داوران زن برای قضاوت دیدارها دعوت به عمل آوریم.

او افزود که «کیفیت برای ما مهم است نه جنسیت» و امیدواریم در آینده انتخاب نخبگانی از میان زنان، برای مسابقات مهم مردان امری عادی تلقی شود و دیگر هیجان ‌انگیز نباشد. آنها شایستگی حضور در جام جهانی را دارند زیرا دائماً در سطح بالایی ظاهر می‌ شوند و این عامل مهمی برای ماست.

 

راهپیمایی مدافعان حقوق بشر در مکزیک

صدها تن از طرفداران حقوق زنان و کنشگران حقوق بشر روز چهارشنبه 4 خرداد در شهر مکزیکوسیتی علیه زن ‌کُشی دست به راهپیمایی زدند و خواستار اجرای عدالت شدند.

بسیاری از شرکت کنندگان در این راهپیمایی، به نشانۀ عزا با نقاب سیاه روی صورت خود را پوشاندند و صلیبهای سرخی که روی آن عبارت «عدالت» نوشته شده بود را در دست گرفتند.

بنابر آمار رسمی، تنها در سال ۲۰۲۱ میلادی قتل ۳۷۵۱ زن در مکزیک به ثبت رسیده است که از این تعداد، ۱۰۰۴ مورد به عنوان «زن کُشی» یا قتل یک زن صرفاً به دلیل زن بودن طبقه بندی شده است. 

 

سرپیچی مجریان زن شبکه‌های تلویزیونی افغانستان از دستور طالبان

مجریان زن شبکه ‌‌های یک، شمشاد، طلوع ‌نیوز با سرپیچی از دستور طالبان مبنی بر لزوم پوشاندن چهره ‌های شان بدون ماسک و روبند در برابر دوربین حضور پیدا کردند.

رئیس بخش خبر شمشاد در مصاحبه‌ ای در این ‌باره با خبرگزاری فرانسه گفت که مجریان زن نگران هستند که دستور پوشاندن چهره ‌های شان مقدمه ‌ای برای صدور دستور ممنوعیت کار آنها باشد.

محمدصادق عاکف ‌مهاجر، سخنگوی وزارت امر به ‌معروف و نهی‌ از منکر طالبان در سخنانی تهدیدآمیز گفته است که اگر زنان مجری حاضر به اجرای دستور پوشاندن چهره ‌های شان نشوند مقامهای طالبان با مسئولان شبکه‌ ها تماس خواهند گرفت.

 

ممنوعیت کامل سقط جنین در ایالت اوکلاهاما

کوین استیت، فرماندار جمهوری ‌خواه اوکلاهاما لایحه‌ ای را به امضا رساند که سقط جنین پس ‌از هفته‌ ششم بارداری را ممنوع می ‌کند. این ایالت به عنوان دومین ایالت آمریکا پس ‌از تگزاس، سقط جنین را به طور کامل ممنوع اعلام کرده و کسانی که پس ‌از هفته‌ ششم خدمات سقط جنین ارائه دهند، ۱۰ سال زندان و ۱۰۰ هزار دلار جریمه می ‌شوند.

لایحه ‌ای که کوین استیت امضا کرد بلافاصله با امضای او اجرایی می ‌شود و دادگاه عالی اوکلاهاما درخواست اضطراری برای توقف موقت این لایحه را رد کرد.

در قانون جدید سقط جنین، به محض این‌که قلب جنین شروع به تپیدن کند، سقط جنین ممنوع است که به گفته‌ کارشناسان هفته‌ ششم بارداری است و این زمانی است که بیشتر زنان حتی نمی ‌دانند که حامله هستند و اوایل بارداری محسوب می ‌شود.

این لایحه‌ سقط جنین را در صورتی که در نتیجه‌ تأیید پزشک باشد، مجاز می ‌داند. اما اگر حاملگی نتیجه‌ تجاوز جنسی یا رابطه‌ جنسی با محارم باشد استثنایی وجود ندارد.

 

برای اولین بار؛ ۱۰ زن در دولت استرالیا

روز چهارشنبه ۱۱ خرداد کابینه‌ جدید فدرال استرالیا سوگند یاد کرد و تعداد زنان به یک تیم وزیران متنوع که شامل اقلیتهای مذهبی و مردم بومی می ‌شود، پیوستند.

کابینه آنتونی آلبانیز ۲۳ وزیر از جمله ۱۰ زن داشت، در حالی که در دولت لیبرال اسکات موریسون، نخست وزیر سابق، ۷ وزیر وجود داشت. لیندا برنی اولین زن بومی بود که وزارت بومیان کشور را بر عهده گرفت.

 

ابتکار زنان افغان در شیوە های اعتراضی

پنج زن جوان در افغانستان از طریق برگزاری نمایشگاە، بە حجاب تحمیلی طالبان بە زنان اعتراض کردند. این زنان جوان روز پنجشنبه 12 خرداد، در نمایشگاهی در هرات تابلوهای هنری خود شامل نقاشی، عکس و خطاطی را بە نمایش گذاشتند و هدف از آن را حمایت از زنانی اعلام کردند کە در ماههای اخیر از رفتن بە مدرسە و ادامە کار محروم شدە اند. آنها ابراز امیدواری کردند زنان افغانستان با پشتکار و اتحاد خود بتوانند این روزهای سیاه را پشت سر بگذارند و حقوق خود را بە دست بیاورند.

 

حجاب زنان افغان بهانه است، زن ‌ستیزی برنامه است

گروهی از زنان معترض «روزنه‌ِ امید» با سر دادن شعارهای «عدالت عدالت، خسته ‌ایم از اسارت»، «زنان افغانستان، زندانیان جهان» و «حجاب زنان یک بهانه است، زن‌ ستیزی یک برنامه است» از مردم جهان خواستند صدای اعتراض زنان افغانستان را بشنوند و نگذارند که حکومتهای کشورها، طالبان را به رسمیت شناسند.

آنان در بیانیه ‌ای «رفتار تبعیض ‌آمیز و غیرانسانی حکومت طالبان علیه زنان را محکوم کرده و از مردم جهان خواستند که بر حکومتهای خود فشار بیاورند تا هیچ کشوری با طالبان وارد مذاکره نشوند و این گروه را به رسمیت نشناسند.»

زنان معترض همچنین خواستار بازگشایی هرچه زودتر مدارس دخترانه شده و از سازمان ملل و جامعه‌ جهانی خواستند که برای تحقق این امر به طالبان فشار وارد کنند.

 

دوچرخە سواری و موتورسواری جرم نیست

طبق گفتە های حسام ‌الدین قاموس در استعلام صورت گرفتە از ادارە حقوقی قوە قضائیە آمدە است «آیا دوچرخه سواری زنان در ملأ عام با پوشش کامل و رعایت مقررات شرعی و قانونی جرم است یا نە؟»

 این ادارە اعلام کردە است: «طبق اصل ٣۶ قانون اساسی، مادە ٢ قانون مجازات اسلامی و بند ٢ مادە ١١ اعلامیە جهانی حقوق بشر، هر فعل یا ترک فعل ارتکابی در صورتی جرم است کە قانونگذار برای آن مجازات تعیین کردە باشد. از آنجا کە برای دوچرخە سواری و موتورسواری زنان مجازاتی پیش ‌بینی نشدە، پس نمی ‌توان آن را وصف کیفری برشمرد.»

در ادامە آمدە است: «با استناد بە تمامی توضیحات و استنادات و رجوع بە قانون مجازات اسلامی، قانونگذار بە صورت صریح و روشن دوچرخە سواری زنان را جرم ندانستە و طبق قانون هیچ مرجع و نهادی، تکلیفی برای جلوگیری و برخورد، جز محدودیتهای مجاز ترافیکی کە برای دوچرخە سواری در برخی معابر وجود دارد و فارغ از جنسیت دوچرخە سوار بر همە‌ افراد اعمال می‌شوند را ندارد.»

 

اولین زن عضو هیات مدیره بانک مرکزی عربستان

عضویت یک زن به عنوان یکی از اعضای هیات مدیره بانک مرکزی عربستان برای اولین بار است که در تاریخ این کشور اتفاق می افتد، شیلا بنت عذیب الرویلی اولین زن در عربستان سعودی است که چنین سمتی را به دست آورده و عضو هیات مدیره ی بانک مرکزی عربستان سعودی شده است.

شیلا بنت عذیب الرویلی دارای شایستگیهای اقتصادی و اداری ممتازی است، مجله‌ (Heart Energy) در سال ٢٠٢١ او را در بین ٢۵ زن برتر و تاثیرگذار و الهام ‌بخش جهان در زمینه‌ تولید انرژی قرار داد.

 شیلا بنت عذیب الرویلی مدیر عامل یکی از شرکتهای سرمایه‌ گذاری آرامکو و عضو هیات مدیره‌ بانک الاهلی عربستان است. وی همچنین دارای تجربه‌ گسترده ‌ای در زمینه‌ مالی است و ٢٢ سال سابقه‌ در این زمینه دارد.

وی دارای مدرک لیسانس معماری از دانشگاه ملک فیصل و مدرک کارشناسی ‌ارشد مدیریت مالی از دانشگاه آمریکایی بیروت و مدرک کارشناسی ‌ارشد مدیریت بازرگانی از مدرسه‌ تجارت سولون در مؤسسه‌ فناوری ماساچوست است.

 

حقوق برابر زنان و مردان این‌بار در فوتبال اسپانیا

پس ‌از تصمیم تاریخی برخی از کشورها برای پرداخت حقوق برابر به زنان و مردان فوتبالیست فدراسیون فوتبال اسپانیا نیز از برابر شدن دستمزد تیم ملی زنان این کشور با دستمزد تیم ملی مردان خبر داد. لوئیس روبیالس، رئیس فدراسیون فوتبال اسپانیا روز سه‌ شنبه 24 خرداد اعلام کرد که از این به بعد تیم ملی زنان اسپانیا نیز حقوقی برابر با مردان دریافت خواهند کرد.

تیم ملی زنان اسپانیا که در رده بندی جهانی،‌ هفتم است، ششمین تیمی خواهد بود که حقوق مساوی با تیم ملی مردان دریافت خواهد کرد. پیش ‌از این کشورهای برزیل، انگلیس، نروژ، آمریکا و دانمارک بر سر برابری حقوق زنان و مردان فوتبالیست توافق کرده اند.

 

(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: رادیو فرانسه، یورونیوز، انتخاب، رادیو فردا، همشهری، ایندیپندنت، خبرگزاری فرانسه، اسپوتنیک) 



 

 

 منبع: نبرد خلق شماره ۴۵۲، چهارشنبه اول تیر ۱۴۰۱– ۲۲ ژوئن ۲۰۲۲

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول