زنان در مسیر رهایی (اردیبهشت ۱۴۰۱) اسد طاهری
علمالهدی: گوش دادن بە صدای زن تجاوز است! بە گفتە احمد علم الهدی نمایندە خامنەای در مشهد «لذت جویی اساس بی عفتی است و بر این اساس، فراتر از مبادرت به آمیزش حتی اگر فردی به قصد لذت جویی به چهره مکشوفه یک زن نگاه کند و یا به صوت و لحن زنانه او گوش فرا دهد، عمل او مشمول تجاوز است.» وی همچنین لذتجویی را اساس بی عفتی خواند و گفت «ازدواج موثرترین ابزار برای کنترل مفاسد اخلاقی در جامعه» است. این سخنان علمالهدی در حالی است کە بە بهانە امر بە معروف و نهی از منکر و جلوگیری از گسترش بی عفتی، زندگی همە افراد جامعە از سوی مبلغان مذهبی و گشتهای ارشاد کنترل شدە است و مبلغان مذهبی در همە اماکن عمومی و حتی خصوصی همانند خودروها زندگی را بر مردم تلخ کردە اند.
برداشتن مجسمه زنی جارو به دست از بیم اعتراض مردم نصب مجسمه فیگور یک زن چادر به کمر و جارو در دست مقابل دانشگاە شریف تهران با واکنش شدید مردم و کاربران شبکه های اجتماعی روبرو شد و شهرداری تهران از بیم اعتراضهای خیابانی آن را برداشت. منتقدان و معترضان به نصب این مجسمه بر این باورند که معنی این مجسمه، زن را فقط ابزاری برای کار در خانه و جارو کردن و فرش تکاندن، معرفی کرده است. کاربران در انتقاد از این مجسمه نوشته اند: ساخت یک مجسمه با نمادهایی از کارخانه در نزدیکی یکی از دانشگاههای مشهور کشور ایران انتخابی پرمعناست! قاعدتاً باید در نزدیکی دانشگاه شریف مجسمه ای از زنده یاد "مریم میرزاخانی" نصب می شد. یکی از کاربران شبکه های اجتماعی در واکنش به نصب این مجسمه نوشت: «سفارش چنین طرحهایی از طرف جریانی است که می داند در یک رقابت منصفانه و آزاد، جایگاه اجتماعی و مدیریتی خود را در برابر زنان شایسته به کلی از دست داد، لذا با چنین طرحهایی عقده گشایی میکنند تا موفقیت قدرت خود را موجه نمایند.»
حرفهای زن ستیزانه پولاد کیمیایی واکنشها بە افشاگری زنان هنرمند همچنان ادامە دارد و پولاد کیمیایی در اظهاراتی عجیب و زن ستیزانە گفت؛ تجاوز نشدە آنها خود خواستە اند و اکنون نقش دختر مظلوم را بازی می کنند. پولاد کیمیایی بازیگر فیلمهایی همچون «گشت ارشاد» و «خائن کشی» و پسر کارگردان شناختە شدە ایران مسعود کیمیایی است. او در اظهاراتی عجیب و زن ستیزانە وجود تجاوز در سینمای ایران را رد کرد و آن را هدایت شدە از اتاقهای فکری دانست کە «مخالف سینمای ایران» هستند. او همچنین با اشارە بە اینکە اتفاقهایی می افتد اما این همەِ واقعیات نیست و «ناخالصیهایی وجود دارد» گفت: «بە بعضیها تجاوز نشدە، خودشان خواستە اند و اتفاق افتادە و حالا ناگهان نقش دختر مظلوم را بازی میکنند.» این اظهارات پولاد کیمیایی در حالی است کە بارها اظهارات او در مورد مسائل مختلف مورد انتقاد قرار گرفتە است.
انتصاب ۵ زن در کابینهِ جدید کشور پاکستان کابینه جدید ائتلافی پاکستان سوگند یاد کرد و از ۳۷ وزیر پیشنهادی نخست وزیر جدید، شهباز شریف، سهم زنان فقط ۵ وزیر بود. براساس فهرست اعلام شده، مریم اورنگ زیب از راولپندی که یکی از رهبران برجسته حزب مسلم لیگ پاکستان است و به عنوان سخنگوی این حزب در خط مقدم انتقاد شدید از دولت عمران خان قرار داشت به عنوان وزیر اطلاعات و صدا و سیما منصوب شد. مریم اورنگ زیب، در سال ۲۰۱۳ به عنوان عضو مجلس ملی انتخاب شد و در سال ۲۰۱۶ وزیر اطلاعات و صدا و سیما شد و در سال ۲۰۱۷ به عنوان وزیر اطلاعات در دولت شهید خاقان عباسی منصوب شد. وی در سال ۲۰۱۸ به عنوان وزیر فدرال این کشور منصوب شد. شری رحمان (شهربانو رحمان) به عنوان وزیر تغییرات اقلیمی منصوب شد. او اولین زن رهبر اپوزیسیون در مجلس سنا در سال ۲۰۱۸ بود. شری رحمان ملقب به قهرمان دموکراسی در سال ۲۰۰۹ توسط مجله احلام امارات به عنوان یکی از ۱۰۰ آسیایی تاثیرگذار نامگذاری شد. حنا ربانی کهر، وزیر امور خارجه عضو ارشد حزب مردم پاکستان و یکی از منتقدان حکومت طالبان است. وی در سال ۲۰۱۱ در سن ۳۳سالگی به عنوان جوانترین وزیر خارجه پاکستان فعالیت نموده و در سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۱ وزیر دارایی پاکستان بود. شازیا موری (رئیس برنامه حمایت از درآمد بینظیر) فعالیت سیاسی خود را با عضویت در مجلس سند آغاز کرد. وی در سال ۲۰۰۲ وزیر نیرو بود. عایشه غوث پاشا، وزیر دولت در امور اقتصادی و درآمد فارغ التحصیل رشته اقتصاد از دانشگاه لیدز انگلستان است. او یکی از اعضای هیات مدیره صندوق فقرزدایی در پاکستان است. او در سال ۲۰۱۳ به عنوان وزیر دارایی فعالیت داشته است
ممانعت از حضور زنان در بخش سنگ نوردی پارک ارم تهران در اوایل ماه اردیبهشت، ویدیوها و تصاویری در شبکە های اجتماعی منتشر شدە است کە از ورود زنان بە بخش سنگ نوردی پارک ارم تهران جلوگیری شدە و در پاسخ بە اعتراض زنان در مورد ممنوعیت آنان از این ورزش می گویند از «رئیسی بپرسید» و یا «اگر قصد اعتراض دارید بە بە اطلاعات بروید و اعتراض کنید». این ممانعت از حضور زنان در بخش سنگ نوردی درست بعد از تفکیک جنسیتی در پارکها صورت گرفتە است. ممنوعیت حضور زنان درعرصە های ورزشی و اجتماعی در حالی صورت می گیرد کە رئیسی در نشستهای خود گفته است که؛ باید زنان احساس کنند در جامعە مورد پشتیبانی و حمایت هستند. واقعیت نشان داد که این سخنان رئیسی تنها در حد شعار.
برای نخستین بار یک زن به ریاست کنفدراسیون اتحادیه های کارگری آلمان یاسمین فهیمی پس از کسب بیش از ٩٣ درصد آرای نمایندگان کنفدراسیون عمومی، رئیس کنفدراسیون اتحادیه های کارگری آلمان شد و اولین زنی است که این سمت را به دست آورد. کنفدراسیون اتحادیه های کارگری آلمان در جریان کنفرانس عمومی خود، روز دوشنبه ۱۹ اردیبهشت، یاسمین فهیمی، معاون حزب سوسیال دمکرات در پارلمان آلمان را به عنوان رئیس این کنفدراسیون انتخاب کرد. در دی ماه سال پیش، هیات مدیره کنفدراسیون اتحادیه های کارگری آلمان نامزدی یاسمین فهیمی، ۵۴ ساله، را برای انتخابات کنفدراسیون که هر چهار سال یک بار برگزار میشود، اعلام کرد. راینر هافمن، رئیس فعلی اتحادیه، که به دلیل کهولت سن از سمت خود کناره گیری می کند، نامزدی یاسمین فهیمی را گامی مهم برای اتحادیه های کارگری توصیف کرد. وی با بیان اینکە اولین بار است کە یک زن در رأس این اتحادیە قرار میگیرد افزود: یاسمین فهیمی ماهر و با تجربه و کاندیدایی مناسب در زمان مناسب است. یاسمین فهیمی از مادری آلمانی و پدری ایرانی در هانوفر به دنیا آمد و سالها دبیر فدراسیون صنایع معدنی، شیمیایی و انرژی بود. او قبل از ورود به پارلمان فدرال (بوندستاگ) به عنوان معاون با رای مستقیم در اکتبر ٢٠١٧، سمت معاون وزیر فدرال کار و امور اجتماعی را بر عهده داشت.
اجباری کردن پوشش برقع، حذف کامل زنان است در واکنش به اعمال محدودیت جدید طالبان علیه زنان و اعلام اجباری بودن پوشیدن نقاب (برقع) به عنوان پوشش کامل از سوی این گروه برای زنان در افغانستان، سازمان دیده بان حقوقبشر، دفتر معاونت سازمان مللمتحد در افغانستان، وزارت خارجه آمریکا، نماینده اتحادیه اروپا، یوناما (دفتر معاونت سازمان مللمتحد در افغانستان) و نماینده آمریکا در امور حقوق بشر و زنان افغانستان نسبت به ادامه و تشدید محدودیتها علیه زنان در افغانستان ابراز نگرانی کردند. در همین راستا وزارت خارجهی آمریکا روز شنبه ۱۷ اردیبهشت، با صدور بیانیه ای نسبت به تصمیم جدید طالبان مبنی بر اجباری کردن پوشش نقاب (برقع) برای زنان در افغانستان ابراز نگرانی کرد. در واکنش به رویکرد طالبان در خصوص اجباری کردن پوشش برقع برای زنان، وانت برانت، نماینده اتحادیه اروپا نیز این تصمیم طالبان را نقض آزادی نیمی از جمعیت افغانستان دانست و گفت اصرار طالبان بر پرداختن مداوم به کم اهمیت ترین مسائل و نادیده گرفتن بحرانهای غذایی، بهداشت، آموزش و اقتصاد تعجب برانگیز است. هیدربار معاون بخش حقوق زنان در سازمان دیده بان حقوقبشر سازمان ملل نیز از طرح اخیر طالبان در مورد عملی ساختن حجاب اجباری بر زنان به شدت انتقاد کرد و گفت که دستور اخیر طالبان یکی از شدیدترین تخطیها از حقوق زنان محسوب می شود و به عکس العمل فوری جامعه جهانی نیاز دارد. وی از کشورهای حامی حقوق زنان درخواست برگزاری یک نشست اضطراری کرد. وی هدف طالبان از اجباری کردن پوشش برقع و عدم حضور زنان در جامعه را حذف کامل زنان در جامعه دانست و گفت که طالبان می خواهد زنان را تحت مالکیت مردان درآورده و استقلال آنها را از بین ببرد.
وضع محدودیتهای شدید بر زنان در ترکمنستان در قرن بیست و یک و در دورهای که جنبشهای زنان علیه بیعدالتی و تبعیض جنسیتی بیش از پیش در جهان گسترده شدهاند، دولت ترکمنستان کارزار خود بر ضد آزادی انتخاب و پوشش زنان را وارد مرحله جدیدی کرده است. زنان ترکمنستان دیگر اجازه پوشیدن لباسهای تنگ، رنگ کردن موهای خود یا استفاده از لوازم آرایشی مانند ناخن مصنوعی یا مژه مصنوعی را ندارند. علاوه براین، براساس یک ممنوعیت جدید و طالبان گونه که در روز سه شنبه ۲۰ اردیبهشت اعلام شد، زنان اجازه نشستن در صندلی جلوی خودرویی که راننده آن مرد باشد را ندارند. همچنین زنان تنها اجازه سوار شدن به خودروهایی را دارند که از بستگان درجه یک آنها باشند. انجام جراحیهای زیبایی مانند بزرگ کردن سینه، پروتزهای لب و میکروبلیدینگ ابرو که بین زنان جوان رایج است، ممنوع شده است. در هفته های اخیر بسیاری از زنان در ترکمنستان به دلیل داشتن پروتز لب و سینه، از کار اخراج شده و شغل خود را از دست دادهاند. دولت ترکمنستان همچنین رانندگان مرد خودروهای شخصی را از سوار کردن زنانی که با آنها نسبت خانوادگی ندارند، منع کرده است. پلیس جلوی خودروهای شخصی که سرنشین زن داشته باشد را می گیرد و سرنشینان باید مدرکی ارائه دهند که نسبت داشتن زن و راننده را ثابت کند. لباس سنتی زنان ترکمنستان از یک پیراهن و یک سربند تشکیل می شود: یک پیراهن آستین بلند و گلدوزی شدهِ رنگارنگ که قد آن تاقوزک پا می رسد و یک کلاه گلدوزی شدهِ رنگارنگ یا یک روسری کوچک که از پشت سر بسته میشود. این لباس سنتی زنان در ترکمنستان یونیفرم رسمی آنها در محل کار، جلسات رسمی و مراسم عمومی است.
هشدار کاخ سفید در مورد سقط جنین کاخ سفید در واکنش بە تصمیم دیوانعالی کشور مبنی بر لغو حق سقط جنین، هدف آن را سلب حق انتخاب زنان و خطری جدی خواند. جین ساکی، سخنگوی کاخ سفید در این مورد گفت: بحثهای اخیر درباره سقط جنین در این کشور با هدف سلب حق انتخاب زنان انجام شده است و تأکید کرد «ما در معرض خطر جدی هستیم». او در کنفرانس روز دوشنبه ۱۹ اردیبهشت، آمادگیهای دادگاه عالی برای لغو تصمیم تقریباً ۵٠ ساله ای که حقوق سقط جنین را تضمین می کند و بحثهای مربوط به این موضوع را ارزیابی کرد. جین ساکی با بیان اینکه بسیاری از چهره های کشور مواضع ضد سقط جنین داشته اند. او به تلاشهای دموکراتها برای تصویب قطعنامه ای برای به رسمیت شناختن سقط جنین به عنوان «حق قانون اساسی» اشاره کرد و گفت: «اگر کنگره این لایحه را تصویب کند، رئیسجمهور جوبایدن نیز آن را امضا میکند». اعتراضات در سراسر کشور از روز سه شنبه ۱۳ اردیبهشت آغاز شد، زمانی که روزنامه خبری پولیتیکو پیش نویس حکم دادگاه عالی آمریکا مبنی بر اینکه تصمیم تاریخی (رو مقابل وید) که در سال ١٩٧٣ حق سقط جنین را «اشتباهی فاحش از ابتدا» عنوان میکند را منتشر کرد. دموکراتها، به ویژه جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا و نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان واکنش تندی به این پیش نویس نشان دادند. در مقابل جمهوری خواهان استدلال می کنند که هر ایالتی باید درباره سقط جنین تصمیم مستقل بگیرد نه اینکە در سراسر کشور یک تصمیم واحد گرفته شود.
راهپیمایی زنان مکزیکی برای مطالبهی عدالت هزاران زن در مکزیکوسیتی، پایتخت کشور مکزیک، روز پنجشنبه ۲۲ اردیبهشت به خیابانها آمده و شعارهای عدالت خواهی علیه تشدیدخشونتهای جنسی سر دادند. شرکت کنندگان در این راهپیمایی خواستار پایان دادن به خشونتهای جنسی و ناپدید شدن افراد در سراسر کشور شدند. روزانه صدها نفر در مکزیک یا قربانی خشونت جنسی و یا ناپدید می شوند. براساس گزارش سازمان مللمتحد، تا ۲۶ نوامبر ۲۰۲۱، بیش از ۹۵ هزار نفر در این کشور ناپدید شده اند. همچنین طبق آمارها از سال ۲۰۰۶ به بعد نیز بیش از ۳۴۰ هزار نفر بر اثر خشونت به قتل رسیده اند. همچنین به گفته دولت مکزیک، حدود ۳۷ هزار جسد بی هویت در پزشکیهای قانونی این کشور به ثبت رسیده است.
مرخصی استعلاجی در اسپانیا برای زنانپارلمان اسپانیا در حال کار بر روی لایحه ای است که مرخصی استعلاجی به زنان مبتلا به درد شدید قاعدگی را پیش بینی میکند. این لایحه در روز آدینه ۲۳ اردیبهشت به رسانه ها درز کرد. بر اساس این لایحه، زنان می توانند سه روز در ماه و در برخی موارد پنج روز مرخصی بگیرند. سیاستمدارانی که روی این قانون کار می کنند اظهار نمودند که این لایحه هنوز نهایی نشده است. در صورت تصویب این لایحه، برای اولین بار در یکی از کشورهای اروپایی، «مرخصی قاعدگی» از نظر قانونی تضمین می شود.
مهاجرت پریسا جهانفکریان از ایرانپریسا جهانفکریان زن وزنه بردار ایرانی که در دستە فوق سنگین، سهمیه حضور در المپیک توکیو را کسب کرده و به دلیل مصدومیت در المپیک شرکت نکرده بود روز آدینه ۲۳ اردیبهشت با انتشار پستی در اینستاگرام خود، از ایران خداحافظی کرد. خداحافظی پریسا جهانفکریان از ایران در حالی منتشر شدە است کە چند ساعت قبل یکتا جمالی نخستین زن مدال آور وزنە برداری ایران، از آلمان تقاضای پناهندگی کردە بود. پریسا جهانفکریان در گزارشی بی کفایتی فدراسیون و عدم توجە بە تمرینات، نبود تجهیزات لازم برای تمرین و عدم دعوت بە اردو در یک سال گذشتە را دلیل مهاجرت خود ذکر کردە است و گفتە است: بە دنبال پناهندگی نیستم، قصد دارم وزنە برداری را در آلمان ادامە دهم. پریسا جهانفکریان متولد ١٣٧۴ وزنە برد زن ایرانی، در مسابقات قهرمانی آسیا رتبە نهم در گروە A وزن ٨٧ کیلوگرم را کسب کرد، وی عضو تیم ملی وزنە برداری زنان ایران اعزامی بە مسابقات قهرمانی وزنە برداری جهان در سال ٢٠١٩ بود.
زنان مسلمان هند به جنگ چند همسری می رونددرخواست یک زن مسلمان ۲۸ ساله در هند از دادگاه که می خواهد شوهرش بدون اجازه کتبی او نتواند همسر دیگری اختیار کند، باعث شده که موضوع چند همسری در میان مسلمانان هندی، توجه همگانی را جلب کند. بر أساس خبری که روز آدینه ۲۳ اردیبهشت پوشش رسانه ای داشت، این زن به نام رشما، از دادگاه عالی هند خواسته که به دولت دستور دهد استفاده از «اقدام واپسگرایانه» دو همسری یا چند همسری را تحت قاعده درآورد. رشما، طبق مدارک دادگاه در ژانویه ۲۰۱۹ با شعیب خان ازدواج کرده و در ماه نوامبر سال بعد این زوج صاحب فرزندی شدند. رشما شوهر خود را متهم به ارتکاب خشونت خانگی، بی رحمی، اذیت و آزار و درخواست جهیزیه کرده است. او همچنین می گوید شوهرش او و کودک نوزادش را رها کرده و در نظر دارد همسر دیگری اختیار کند. رشما، رفتار شوهرش را «مغایر قانون اساسی، ضد شریعت (قوانین اسلامی)، غیرقانونی، دلبخواه، خشن، غیرانسانی و وحشی گری» توصیف کرده و گفت «برای پایان دادن به وضعیت اسفبار زنان مسلمان باید چند همسری مهار شود.»
تظاهرات گستردە در آمریکا برای دفاع از حق سقط جنین گروههای طرفدار حق سقط جنین، با شعار «از بدن ما دور شو» بیش از ۴٠٠ راهپیمایی در سراسر ایالات متحده برای حمایت از سقط جنین سازماندهی کردند. در واکنش به افشای پیش نویس حکم دادگاه عالی که نشان می دهد اکثریت محافظه کار دیوان، مایل به لغو تصمیم مهم سال ١٩٧٣ است که سقط جنین در سراسر کشور را قانونی میکرد، هزاران معترض طرفدار انتخاب روز شنبه ۲۴ اردیبهشت، در آغاز آنچه سازمان دهندگان آن را «تابستان خشم» نامیدند، در ایالات متحده تظاهرات کردند. انتظار میرود حکم نهایی که می تواند به ایالتها قدرت ممنوعیت سقط جنین را بدهد در ماه در پایان ماه خرداد صادر می شود، و دموکراتهایی که در حال حاضر کاخ سفید و هر دو مجلس کنگره را کنترل می کنند امیدوارند که خشم از تصمیم دیوان عالی، نامزدهای حزب آنها را برای پیروزی در انتخابات میان دوره ای نوامبر ٢٠٢٢ تحریک کند. از زمان فاش شدن این خبر، گروههای حقوق بشر و حقوق زنان تظاهراتی را مقابل دادگاه عالی در واشنگتن سازماندهی کرده و مقابل منازل قضات این دادگاه با سر دادن شعار «جسم من انتخاب من است»، تظاهرات کردند. اعضای دموکرات کنگره که قول داده اند در ایالتهایی که اکثریت را نمایندگی می کنند از حق سقط جنین محافظت کنند، خواستار بسیج گسترده از طریق یک گروه کنگره مقابل مقر دادگاه عالی شدند.
(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: انتخاب، بی بی سی، ایران انترناسیونال، دویچه وله، اصلاحات نیوز، سرپوش، خبرگزاری فرانسه، یورونیوز)
منبع: نبرد خلق شماره ۴۵۱، یکشنبه اول خرداد ۱۴۰۱ - ۲۲ مه ۲۰۲۲ |