یادداشت سیاسی نبردخلق شماره ۴۵۱ اول خرداد ۱۴۰۱

می خواهند ایران ما را کُلَنگی و مَتروکِه کنند!

مهدی سامع

شرایط زندگی و معیشت مردم آن چنان فاجعه بار شده که شماری از سهامداران قدرت و ثروت هم به آن اعتراف می کنند. جامعه و طبیعت همزمان مورد تهاجم حاکمان بی رحم و غارتگر قرار گرفته و این چپاولگری کم سابقه، مردم را به فلاکت و کشور را به ویرانی کشانده است. کارگزاران نظام با دروغهای خود مردم را به سُخره گرفته و نمک بر زخمهای آنان می پاشند. برای نمونه حمید رضا ترقی، عضو باند موتلفه اسلامی وقیحانه اعلام می کند که «رئیس جمهور توانست افکار عمومی را اقناع و آرام کند.» (خبر آنلاین، پنجشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۱)

مردم اما در برابر این دریدگی و بیدادگری تسلیم نشده و چهره حاکمان جنایتکار و دروغگو را با شعارها و فریادهای خود برملا می کنند. اعتراض، جنبش و قیام مردم که در سال گذشته و طی دو ماه سال جاری تداوم داشته، نشان می دهد که مردم، به ویژه تهیدستان نمی خواهند تن به ذلت و خواری دهند. قیام گرسنگان در دهها شهر در دهه آخر اردیبهشت امسال به این واقعیت گواهی می دهد.

ستمگران حاکم تنها به غارت مردم قناعت نکرده و طبیعت را هم مورد تجاوز قرار می دهند. تجاوزی که طی حیات ننگین جمهوری اسلامی جریان داشته و اکنون به اوج خود رسیده است. جنایتی که می خواهند در مورد مردم و تالاب بین المللی میانکاله با ساخت مجتمع پتروشیمی در ۵ کیلومتری آن انجام دهند، یک نمونه از سیاست ویرانگرانه در مورد مردم و طبیعت است. علی بابایی کارنامی، از مجلس نشینان بی شرم، طلبکار هم شده و اعلام کرد که «این مساله به غیر از مردم [بخوانید چپاولگران باند قالیباف] مازندران به هیچ کس ربطی ندارد که بخواهند دخالتی کنند.» (۵۵ آنلاین، دوشنبه ۲۹ فروردین ۱۴۰۱)

از خبرهایی که در رسانه ها و شبکه های اجتماعی پوشش داده شده، مشخص شده که باند قالیباف به همراه استاندار مازندران و امام جمعه بهشهر در رابطه مافیایی با پیمانکار این پروژه، از ساخت این مجتمع مُخَرِب حمایت می کنند.

جواد کاظم ‌نسب الباجی، عضو پیشین کمیسیون کشاورزی مجلس در مورد دست اندازی به میانکاله گفت: «با ساخت پتروشیمی در تالاب میانکاله قطعا یک فاجعه زیست ‌محیطی رخ خواهد داد. در تالاب هورالعظیم هم برای اکتشاف نفت رفتند و در نهایت تالاب را خشک و آنجا را به کانون ریزگرد‌ها تبدیل کردند و یک بحران عظیم در آنجا ایجاد شد... هورالعظیم زمانی محل رزق و روزی مردم منطقه بود و مردم هوای تمیزی داشتند، اما صرفاً برای استخراج نفت، زندگی را از مردم گرفتند و آنجا را تبدیل به یک محیط سمی کردند.» (سحام نیوز، سه شنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۱)

واقعیت این است که پروژه میانکاله جزیی از یک سیاست راهبردی کلان است که سپاه پاسداران آن را پیش می برد. بر اساس همین سیاست است که شهر تاریخی اصفهان را قدم به قدم به ویرانی سوق داده اند. در حال حاضر ۱۶ مجتمع فولاد در یزد و ۳۲ مجتمع فولاد در اصفهان فعالیت می ‌کنند. پس هدف پروژه ‌های انتقال آب سودآوری صنعت فولاد برای مافیای آن است.

این سیاست را می توان در این جمله خلاصه کرد؛ غارت آب برای کسب درآمد ارزی! خروجی این سیاست بحران آب و فرونشست زمین و در نتیجه غیر قابل سکونت شدن بخشهای زیادی از کشور  می شود.

طرحهای ضد انسانی و جنایتکارانه سپاه پاسداران، برداشت بی رویه و غیر اصولی از منابع آب همراه با صنایع دفاع (تولید کننده تجهیزات نظامی)، مجتمع فولاد مبارکه، ذوب آهن اصفهان و شرکتهای فولادسازی یزد که همگی آب بَر هستند، سبب مرگ تدریجی رودخانه حیاتی زاینده رود شده است.

 

بحران آب و فرونشست زمین

روز دوشنبه ۲۲ فروردین امسال، مصطفی فدایی ‌فرد، مدیر سابق طرح جامع آب در گفت ‌و گو با خبرنگار ایلنا به گوشه ای از حقایق اعتراف می کند. بخشی از حرفهای او چنین است:

*طی یک دهه گذشته کارشناسان و سازمانهای ملی و بین‌ المللی، در خصوص بحران آب، تنش آبی، ورشکستگی آبی، زوال خاک و تبعات فاجعه ‌بار آن و به خصوص بحران فرونشست زمین، هشدارهای فراوانی داده ‌اند، پیش‌ بینیها نیز حاکی از آن است که به دلیل وقوع تغییرات اقلیمی، ایران در دهه ‌های آینده نیز هم ‌چنان با خشکسالی، افزایش دما، کمبود شدید آب، افت شدید کیفیت آب، نابودی کمی و کیفی خاک، وقوع سیلابهای ویرانگر بیشتر و بیابان ‌زایی شدیدتری مواجه خواهد شد.

*در حال حاضر میزان تولید محصولات کشاورزی در ایران حدود ۱۲۰ میلیون تن تخمین زده می ‌شود که متاسفانه حدود ۳۰ درصد از این تولیدات به صورت تلفات و یا ضایعات هدر می‌رود و از چرخه مصرف خارج می شود که طبیعتاً در تولید آن بخش نیز، زمین و آب و انرژی زیادی به مصرف رسیده است.

*در بسیاری از دشتهای ایران، سطح دسترسی به آبخوانها به طور سالانه حتی تا دو متر پایین ‌تر می‌روند و آبخوانها هر روز بیشتر از قبل تُهی می ‌شوند و به تبع آن، فرونشست زمین رخ می ‌دهد. بحث فرونشست در کشور بسیار جدی است اما متاسفانه در هیچ‌کدام از وزارتخانه ‌ها، شوراهای عالی، مجلس شورا، دستگاهها، سازمانها و یا نهادهای مختلف در کشور، برنامه‌ ای برای جلوگیری از توسعه پدیده فرونشست ندارند.

*بر اساس آمارهای رسمی، سالانه تا حدود ۴۰ سانتیمتر فرونشست در برخی مناطق کشور و کلان ‌شهرها به وقوع می ‌پیوندد و به شدت در حال پیشرفت است.

*فرونشست‌ زمین در ایران طی یک دهه اخیر، حدود سه برابر تشدید شده است. ... فرونشست را می‌توان با عنوان زلزله آرام ولی مخرب معرفی کرد. فرونشست دشتهای ایران، آغاز وضعیت برگشت ‌ناپذیر است و زمینی که دچار فرونشست می‌شود، غیر قابل استفاده شده و امکان احیای آن وجود نخواهد داشت. ... فرونشست زمین در ایران ابعاد وحشتناکی به خود گرفته است. این فاجعه‌ زیست ‌محیطی پیامدهای ناگوار اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، زیست محیطی و حتی امنیتی در برخواهد داشت.

*در استان تاریخی اصفهان، در اثر برداشت آب از حدود ۱۲۰۰۰ حلقه چاه غیرمجاز و همچنین اضافه برداشت از حدود ۶۵۰۰۰ حلقه چاه مجاز، متاسفانه تراز منفی آبخوانهای آن به حدود ۱۲ میلیارد متر مکعب رسیده و توسعه بسیار شدید پدیده فرونشست زمین را در پی داشته است. بسیاری از آثار باستانی و بی ‌نظیر اصفهان به دلیل همین پدیده مخرب و بی ‌رحم، در معرض خطر نابودی قرار گرفته است. لازم به ذکر است که تمامی صنایع آب‌ بَر قابل تصور، مانند صنایع فولاد، ذوب آهن، پتروشیمی، صنایع اتمی، کارخانجات تولید سیمان، کارخانجات تولید کاشی و سرامیک و همچنین کشت محصولات با نیاز آبی بسیار بالا مانند برنج، در استان اصفهان که به لحاظ اقلیمی و منابع آب بسیار فقیر است، توسعه‌ یافته است که بدترین نوع از مدیریت سیاسی و حاکمیتی است.

تعداد دیگری از کارگزاران نظام نیز در مورد فرونشست زمین خبر یا تحلیل ارایه داده اند. روز شنبه ۲۰ فروردین ۱۴۰۱، سرپرست فرمانداری کاشان گفت: «فاجعه فرونشست زمین در منطقه کاشان جدی است. .... مهم ‌ترین عامل فرونشست ها استفاده بی رویه از منابع آب است و می بایست استفاده از پساب در کاشان مورد توجه قرار بگیرد.» (ایلنا)

محمد آقامیری، عضو شورای فرمایشی شهر تهران براساس گزارشهای سازمان نقشه برداری، زمین شهری و آبفا گفت: «طبق آمار هر سال حدود ۲۵ سانتی متر در دشتهای تهران فرونشست رخ می ‌دهد و سطح آب در این دشتها نیز از ۴۵ سانتی ‌متر تا ۱/۵ متر در حال کاهش است و آن طور که مسئولان اعلام کردند تهران روزی یک میلی ‌متر دچار فرونشست می‌ شود که عدد بسیار زیادی است.» (ایسنا، شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۱)

خبرگزاری حکومتی رکنا در تاریخ ۱۲ مهر ۱۴۰۰ از قول کارشناسان زمین نوشت: ایران در حال متروکه شدن است. فرو نشست زمین به شکل فوق خطرناکی در ایران در حال گسترش است و زنگ خطری بلند را با خود به همراه دارد. تعداد چاههای عمیق در مرکز ایران رو به افزایش است. فرو نشست زمین بمب ساعتی است. خطر آرام آرام دارد بزرگ و بزرگ تر میشود و "ما" حواسمان نیست. از ۳۱ استان کشور ۲۹ استان در خطر پدیده فرو نشست زمین قرار دارند.

دبیر کارگروه ملی مخاطرات طبیعی رژیم به خبرگزاری ایسنا گفته است که در بیش از ۶۰۰ دشت در گستره کشور فرونشست زمین در حال رخ دادن است و شرایط تعدادی از آنها به یک حالت فوق بحرانی رسیده است.

روز سه شنبه ۲ آذر ۱۴۰۰ عیسی کلانتری در گفتگو با رسانه حکومتی اصلاحات نیوز گفت: «اگر سیاستهایمان را عوض نکنیم این کشور را همراه نسل خودمان خواهیم کُشت. از زمان ساسانیان و هخامنشیان تا حدود ۳۵ سال پیش برداشت اضافه از منابع آبی کشور نداشتیم. جمعیت را افزایش دادیم غافل از اینکه این جمعیت باید در یک کشور آباد زندگی کند. بدون توجه به نیازهای جمعیت، منابع کشور را برای رفع نیازها به تاراج گذاشتیم. امروز هیچ تالاب درون سرزمینی، آب ندارد، از بختگان تا هورالعظیم، گاوخونی و ارومیه!... ادامه این روند یعنی تخلیه ایران از جنوب البرز تا دریاهای آزاد و از شرق زاگرس تا مرزهای شرقی کشور.

گاوخونی که در زمان قدیم بدون انتقال آب از کارون زنده بود امروز خشک شده. هر چه آب هست در بالادست اصفهان بر می دارند. هر چه صنعت آب بر هست در اصفهان ایجاد کرده اند. نمیشه همه صنایع آب بَر را در اصفهان متمرکز کرد. فضای سبز اصفهان از رشت و ساری بیشتر است. نمی شود تا قله کوه صُفه در اصفهان درخت کاشت.... اگر فشار بیش از حد وارد شود مرگ سرزمین ایران سریعتر اتفاق خواهد افتاد.» اعتراف تکاندهنده این کارگزار حکومتی نشان دهنده اراجیف ولی فقیه در مورد رسیدن مردم به «اوج» است.

مردم شهر مهاباد از توابع شهرستان اردستان در استان اصفهان، بارها به حفر چاههای غیرمجاز و تصاحب غیرقانونی یکی از چشمه های این شهر توسط شرکت فولاد نطنز اعتراض کرده اند. فعالان محیط زیست در این منطقه اعلام کرده اند که کارخانه فولاد نطنز با لوله گذاری در مسیر آب این چشمه، آب آن را به سمت کارخانه هدایت می کند. این چشمه صدها سال یکی از منابع آب و منشا آبادانی روستاهای منطقه بوده است.

بر اساس ویدئوهای منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی، به دنبال خشک شدن سد رجایی در مازندران، هیچ آبی در رودخانه تجن جاری نمی‌ شود.

بسیاری از فعالان محیط‌ زیست معتقدند که احداث سد‌های متعدد در بالادست رودخانه سفیدرود در استان سمنان که از سرشاخه ‌های اصلی منابع آبی سد رجایی ساری محسوب می ‌شود، دلیل خشک شدن این سد و رودخانه تجن است.

روز پنجشنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۰ خامنه ای در یک سخنرانی گفت که ملت ایران را «تحمل سختیها» به «اوج و قله» خواهد رساند. خامنه ای به طور مسلم می داند که بار این سختیها بر دوش مردم محروم است که فقیرتر و بی خانمان تر می شود. اما او برای حفظ حکومت ضد مردمی اش و برای تامین امنیت غارتگران، منابع کشور را نه در جهت منافع مردم که در خدمت حفظ نظام هزینه می کند و در نتیجه مردم را به فلاکت و بخشهای وسیعی از سرزمین ایران را به متروکه تبدیل می کند.

منبع: نبرد خلق شماره ۴۵۱، یکشنبه اول خرداد ۱۴۰۱ - ۲۲ مه ۲۰۲۲

 

 

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول