دانشگاه در ماهی که گذشت (اردیبهشت 1401)

کامران عالمی نژاد

 

محدودیتهای طالبانی در دانشگاهها

دو هفته پس از حضوری شدن آموزش در دانشگاهها، رسانه ‌ها و دانشجویان از وجود «گشت ارشاد موتوری» در دانشگاههای امیرکبیر و تهران خبر دادند؛ سخت ‌گیری حجاب در دانشگاه علم و صنعت نیز اعتراضهایی را برانگیخته است.

روز جمعه دوم اردیبهشت ۱۴۰۱، ماموران حراست دانشگاه صنعتی امیرکبیر در تهران در اقدامی بی‌ سابقه‌ گشت موتوری در محوطه دانشگاه راه‌اندازی کردند. این گشت موتوری درباره حجاب و همچنین کنار هم نشستن دختران و پسران به دانشجویان تذکر می ‌داد و شماره دانشجویی آنان را یادداشت می‌کرد.

دانشجویان همچنین از افزایش سخت‌ گیری ماموران حراست هنگام ورود دختران به دانشگاه خبر داده و گفته اند که آنان دختران ساکن خوابگاه را مجبور به بازگشت به خوابگاه و تعویض مانتوهای خود می کنند.

به گفته یکی از دانشجویان، مامور حراست او را وادار کرده که زیپ پالتویش را باز کند تا لباس زیر پالتو را ببیند «به این بهانه که در دانشگاه پالتو را درمی ‌آورم و آیا لباس زیر پالتو مناسب است یا خیر». این دانشجو گفته که ماموران ابتدا مانع ورود او به دانشگاه شده و سپس گفته ‌اند چون لباس زیر پالتو کوتاه است حق ندارد در دانشگاه پالتویش را دربیاورد.

گزارشهایی نیز درباره افزایش سخت ‌گیریها نسبت به حجاب در دانشگاههای دیگر پس از حضوری شدن کلاسها در فروردین منتشر شده است.

انجمن اسلامی دانشجویان علم و صنعت روز چهارشنبه ۳۱ فروردین در بیانیه‌ای در اعتراض به این اقدامات نوشته بود: «دانشگاه پادگان نیست و خوابگاه نیز زندان نیست».

در این بیانیه به اقدامات حراست و سرپرستان خوابگاههای دختران و مواردی همچون «تذکر حجاب، ضبط غیرقانونی کارت دانشجویی، ارعاب و تهدید به پرونده ‌سازی و دخالت در پوشش در هنگام ترک خوابگاه» اعتراض شده است.

مطالبات مطرح شده در بیانیه قرائت شده توسط دانشجویان به این شرح است:

1.  تشکیل شورای نظارت بر حراست

2.  توقف دخالت در امور شخصی دانشجویان و زیست دانشجویی و به رسمیت شناختن حق آزادی انتخاب

3.  شفاف شدن عملکرد حراست، انتشار آیین نامه‌ ها و مصوبه‌ ها به صورت علنی

4.  مشخص شدن هویت نیروهای حفاظت فیزیکی! (افراد باید اتیکت اسم شان را روی بیرونی ‌ترین لباس شان نصب کنند.)

5.  توقف گشت زنی در سطح دانشگاه، و حذف و عدم استعمال موتورسیکلت و وسایل نقلیه موتوری توسط حفاظت فیزیکی

6.  برخورد با عاملان ضرب و شتم یک دانشجو

7.  توقف ممانعت از فعالیتهای دانشجوییِ سیاسی، مدنی، صنفی و فرهنگی

8.  توقف پیگرد کمیته انضباطی دانشجویانی که اخیرا احضار شده‌ اند

9.  رفع محدودیت رفت و آمد خوابگاهها

10.  حدف سرشماری شبانه خوابگاهها

و در آخر:

11.  توقف امنیتی سازی دانشگاه و عدم حضور دوباره نیروهای نظامی

در رویدادی دیگر، برخی از دانشجویان دانشگاه تهران نیز در توییتر از افزایش سخت ‌گیری در این دانشگاه، از جمله اجباری شدن مقنعه و ضبط کارت دانشجویی که مقنعه به سر نمی ‌کنند، خبر داده ‌اند.

 

تجمع داوطلبان کنکور ارشد مقابل دیوان عدالت اداری

جمعی از داوطلبان کنکور ارشد روز یکشنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۱، با تجمع مقابل ساختمان دیوان عدالت اداری خواستار تعویق در برگزاری این آزمون شدند.

تجمع کنندگان اعلام کردند که فاصله زمانی بین دو کنکور ارشد کمتر از یک سال بوده و این مسئله به ضرر داوطلبان است.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه علم و صنعت در اعتراض به «فضای پلیسی»

روز یکشنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۱ُ، گروهی از دانشجویان دانشگاه علم و صنعت در اعتراض به «فضای پلیسی»، «ایجاد رعب و وحشت و تهدید دانشجویان» و «گسترش دخالت در پوشش دانشجویان حتی خارج از دانشگاه» تجمع کردند.

این تجمع چهار روز پس از ضرب و شتم یکی از اعضای انجمن اسلامی هنگام توزیع بیانیه اعتراضی به اقدامات حراست و سرپرستان خوابگاههای دختران برگزار شد.

دانشجویان شعارهایی از جمله «خوابگاه دخترانه یک بندی از زندانه»، «‌حراست پلیسی نمی‌خواهیم» و «حراست بترسید ما همه با همه هستیم» سردادند.

 

واکنش به صدور حکم ۱۶ سال حبس برای دو دانشجو

روز دوشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۱، مصطفی نیلی وکیل علی یونسی با اشاره به صدور حکم سنگین ۱۶ سال حبس برای علی یونسی و امیرحسین مرادی گفت؛ در این پرونده، از ابتدا و به کرات توسط ضابط (وزارت اطلاعات) نقض قانون و حقوق موکلان اتفاق افتاده است. آقای نیلی تداوم بازداشت موکلان خود را خواسته وزارت اطلاعات می داند. این وکیل دادگستری با اشاره به اینکه حکم صادره صرفا به استناد اقاریر متهمان بوده گفته است “اقرار این دو جوان بعد از حدود ۵۰ روز انفرادی، بدون هیچ ‌گونه تماس تلفنی و بدون حق دسترسی به وکیل صورت گرفته است.”

آقای نیلی، اظهار داشت:دادگاه در رای صادره، عنوان اتهامی افساد فی‌ الارض را درست تشخیص نداد و عملکرد انتسابی به موکلان را مصداق ماده ۶۸۷ قانون مجازات اسلامی و بحث تخریب دانست. دادگاه بابت این عنوان اتهامی، ۱۰ سال حبس تعزیری، بابت اتهام اجتماع و تبانی ۵ سال حبس تعزیری و از بابت اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام نیز یک سال و در مجموع ۱۶ سال حبس تعزیری برای این دو جوان در نظر گرفته که بنا بر ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی حکم اشد؛ یعنی ۱۰ سال حبس قابل اجرا خواهد بود.”

غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه رژیم در تاریخ ۱۶ اردیبهشت ۹۹ این دانشجویان را به همکاری با مجاهدین خلق متهم کرد.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه پیام نور تبریز

روز سه شنبه ۶ اردیبهشت، جمعی از دانشجویان دانشگاه پیام نور تبریز با برگزاری تجمع اعتراضی در محوطه این دانشگاه خواستار رسیدگی به مطالبات خود شدند.
آنها دلایل این تجمع را اعتراض به مشکلات صنفی آموزشی از جمله حضوری شدن امتحانات پایان ترم و نیز مشکلات فرهنگی این دانشگاه عنوان کردند.

 

تجمع اعتراضی دانشجویان علوم پزشکی تبریز 

روز چهارشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۱، دانشجویان علوم پزشکی تبریز در اعتراض به حاکمیت، نگاه حراستی به دانشجو و قراردادن بازرسی حجاب مقابل خوابگاههای دخترانه تجمعی برگزار کردند. تجمع این دانشجویان پس از آن که حراست دانشگاه مانع خروج دو نفر از دانشجویان دختر در برابر خوابگاه دخترانه شدند برگزار شد.

در این تجمع دانشجویان شعار می دادند: “حراست، بترسید، ما همه با هم هستیم” و همچنین “مسئول بی کفایت، استعفا، استعفا”، “نه پادگان نه زندان درود بردانشگاه”.

یکی از دانشجویان این دانشگاه در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: «حماسه ای دیگر از دانشگاه علوم پزشکی تبریز. ۳ نفر (دوخانم و یک آقا) رو گذاشتن جلو در خوابگاه دخترانه به سر و وضع هرکی رد می شه گیر میدن هرکیم اعتراض می کنه هلش میدن داخل».

 

لغو مجوز ۶۵ موسسه اعزام دانشجو به خارج

محمد جواد سلمانپور، معاون بورس و دانشجویان خارج درباره آخرین وضعیت فعالیت مؤسسات اعزام دانشجو به خارج از کشور گفت: مؤسسات اعزام دانشجو به خارج، طبق مقررات و ضوابطی که مصوب هیأت وزیران است، باید طی یک فرایندی مدارک خود را تکمیل کنند و مراحلی را طی کنند تا اینکه سازمان امور دانشجویان مجوز تأسیس و فعالیت برای این مؤسسات صادر کند.

وی ادامه داد: طی چند سال اخیر ۲۵۰ مؤسسه اعزام دانشجو به خارج فعال بودند که برخی از آنها تخلفات متعددی داشته ‌اند، لذا مجوز فعالیت برخی از آن‌ها لغو شده و یا به حالت تعلیق درآمده است.

معاون بورس و دانشجویان خارج گفت: به‌ هیچ‌ وجه از طریق موسساتی که مجوز قانونی ندارند و یا غیرقانونی هستند اقدام نکرده و مشاور نگیرند، چراکه کمترین ضرر آن این است که اگر مشکل و اختلافی پیدا کردند، سازمان امور دانشجویان نمی‌توانند از آنها حمایت کند.

وی درباره اینکه مجوز چه تعداد از این مؤسسات لغو شده است افزود: درحال حاضر حدود ۱۸۵ مؤسسه اعزام دانشجو فعال هستند که طی سالهای اخیر از ۲۵۰ مؤسسه به ۱۸۵ مؤسسه رسیده ‌است و همچنین حدود ۳۰۰ متقاضی جدید نیز برای تأسیس مؤسسات دریافت شده است، که با توجه به سختی شرایط اخذ مجوز، با درخواست تعدادی موافقت شده، و در مراحل راه اندازی مؤسسات اعزام جدید هستند.

 

تلاش حراست دانشگاه علوم اجتماعی برای جداسازی جنسیتی

روز شنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۱، جمعی از دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی طبق روال همیشگی در حال بازی در محوطه‌ی فوتبال دانشکده بودند. بعد از مدتی دو تن از نیروهای حراست با حضور در کنار زمین سعی کردند با اعمال فشار بر دانشجویان، از بازی مشترک دختران و پسران دانشجو جلوگیری کرده و دانشجویان دختر را از زمین بازی خارج کنند. زمانی که نیروهای حراست با مقاومت دانشجویان مواجه شدند، طی تماسهایی چند تن دیگر از اعضای حراست را فراخواندند و این بار وارد زمین شده و بازی را متوقف کردند. مقاومت جمعی دانشجویان در برابر این اقدام و دفاع از حق همگانی استفاده از محیط دانشگاه بدون تفکیک جنسیتی و عرفی بودن بازی مشترک دختران و پسران در دانشکده، منجر شد تا اعضای حراست برای ایجاد فضای امنیتی، به تهدید دانشجویان و خصوصا دانشجویان جدیدالورود متوسل شوند.

در ادامه یکی از اعضای حراست با واهمه از تصویربرداری از این واقعه، تلاش کرد تا تلفن همراه یکی از دانشجویان را طی اقدامی امنیتی و خشونت آمیز برباید. یکی دیگر از دانشجویان با وجود درگیری فیزیکی نیروی حراست با او، تلفن همراه را پس گرفت. دانشجویان با اعتراض جمعی خود در برابر این اقدام امنیتی، نیروهای حراست را از زمین بازی بیرون راندند و با وجود همه تلاشهای حراست برای توقف بازی، در نهایت دانشجویان به بازی خود ادامه دادند.

 

تجمع دانشجویان در اعتراض به وضعیت نابسامان پردیس ابوریحان

روز پنجشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۱، جمعی از دانشجویان همزمان با حضور مقیمی ‌زاده رئیس دانشگاه تهران در پردیس ابوریحان نسبت به وضعیت نابسامان این پردیس تجمع کردند.

در این تجمع دانشجویان اعتراض خود را نسبت به هزینه بالای سرویسهای رفت و آمد، امکانات نامناسب در خوابگاه، مشکلات آموزشی، بی مسئولیتی مدیران در رابطه با فضای سبز دانشکده ها، کاهش سرویسهای رفت و برگشت، نیمه کاره رها شدت مقبره شهدای پردیس، عدم نظافت سالنهای مطالعه و مکانهای پژوهشی دانشکده ها، نبود مرجع‌ درست جهت اطلاع رسانی از رویداد‌های دانشکده ها و مصادره زمینهای دانشکده ها ابراز داشتند.
در این تجمع، دانشجویان تمامی مقاطع در اعتراض به امکانات نامناسب دانشکدئ ها جهت تحصیل دانشجویان و هم چنین سوء مدیریتهای آموزشی و پژوهشی دانشکده ها، با نوشتن دو نامه با امضای تعداد کثیری از دانشجویان، پیگیری هرچه سریع ‌تر مطالبات خود را خواستار شدند.

 

ادامه اعتراض داوطلبان آزمون دستیاری

روز شنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۱، داوطلبان آزمون دستیاری دوره چهل و نهم در آستانه برگزاری این آزمون همچنان اعتراض خود را به زمان آزمون و عدم ابلاغ رای دیوان عدالت اداری پیگیری کردند.

وزارت بهداشت اعلام کرده است دوره چهل و نهم آزمون دستیاری پزشکی روز پنجشنبه ۲۲ اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ در ۳۱ حوزه دانشگاههای علوم پزشکی برگزار می شود.

یکی از این داوطلبان یادآور شد: وزارت بهداشت تخلفات زیادی را در آزمون دوره ۴۸ و دوره ۴۹ انجام داده است که از جمله آن عدم تغییر دو رفرنس گوش و حلق و بینی و رادیولوژی که مربوط به ۱۰ الی ۱۳ سال قبل هستند، است.

وی افزود: اینکه وزارت بهداشت در پاسخ به اعتراض داوطلبان در مورد این دو رفرنس به آییننامه جدید استناد می کند امر خلاف قانون است زیرا از اردیبهشت ماه که رفرنسها اعلام شده اند برای داوطلبان حق مکتسبه ایجاد شده و باید بر اساس آیین نامه قبلی که در نشست ۶۶ شورا تصویب شده و رای قطعی دیوان که در مهرماه صادر شده عمل کرد نه بر اساس مصوبه نشست ۹۵ شورا که در ۲۱ دی ماه ۱۴۰۰ تصویب شد در نتیجه قانون عطف به ما سبق نمی شود و نمی توان بر اساس قوانین و آیین نامه جدید تصمیم گرفت.

 

 نیاز به ۱۱۰ هزار واحد خوابگاهی برای دانشجویان مجرد و متاهل

روز چهارشنبه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۱ مسعود گنجی، رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم در حاشیه سفر خود به شهرستان اسدآباد و بازدید از خوابگاههای دانشجویی دانشگاه سید جمال الدین اسدآبادی و نیز کلنگ‌ زنی خوابگاه جدید این دانشگاه اظهار کرد: در سطح کشور دارای ۸۷ هزار دانشجوی متاهل هستیم که از این تعداد دانشجویان ۷۰۰۰ نفر آنان هر دو زوج دانشجو بوده و یا در محل تحصیل خود دارای خانه هستند.

وی اظهار داشت: در حال حاضر به ۱۱۰ هزار واحد خوابگاهی در سطح کشور شامل ۷۰ هزار واحد خوابگاهی برای مجردها و ۴۰ هزار واحد خوابگاهی برای متاهلان نیازمندیم.

در ادامه وی با بیان اینکه برای ۸۰ هزار نفر دانشجوی متاهل باقیمانده برنامه ریزی انجام گرفته، تصریح کرد: بر اساس این برنامه ‌ریزی برای ۴۰ هزار دانشجوی متاهل ۴۰ هزار واحد خوابگاهی توسط دانشگاهها در اجرای ماده ۷ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت توسط دانشگاهها احداث خواهد شد و به ۴۰ هزار دانشجوی متاهل دانشجو نیز توسط صندوق رفاه دانشجویان وام ودیعه مسکن متاهلی در صورت تامین اعتبار لازم از سوی سازمان برنامه و بودجه پرداخت می‌شود.


تجمع اساتید و کارمندان دانشگاه آزاد اسلامی

روز دوشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۱، شماری از اساتید و کارمندان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه در این واحد تجمع اعتراضی برگزار کردند.

آن ها طی این تجمع خواستار همسان‌سازی حقوق و مزایای خود با دانشگاه‌های دولتی شدند.

 

 (منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: انصاف نیوز، دانشجو، هرانا، شورای بازنشستگان ایران، اقتصادنیوز، مهر، کانال تلگرام شورای صنفی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، ایلنا، آنا)

 

 منبع: نبرد خلق شماره ۴۵۱، یکشنبه اول خرداد ۱۴۰۱ - ۲۲ مه ۲۰۲۲

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول