دانشگاه در ماهی که گذشت (فروردین ۱۴۰۱)

کامران عالمی نژاد

 

افزایش پذیرش دانشجویان پزشکی از امسال

تصویب افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی عمومی از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی باوجود مخالفت مسئولان وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی و ابلاغ آن از سوی رئیس جمهور به وزارت بهداشت و سازمان سنجش آموزش کشور یکی از مهم ترین تحولات عرصه آموزش پزشکی در سال ۱۴۰۰ بود که برای اولین بار در کنکور امسال اجرایی می شود و تا ۱۴۰۴ هر سال به میزان ۲۰ درصد به ظرفیت پذیرش دانشجویان اضافه خواهد شد.

بنابراین با این مصوبه، مقرر شده است که در سال ۱۴۰۱ حدود ۲۰ درصد یا به عبارتی ۱۶۰۰ نفر به ظرفیت پذیرش دانشجویان پزشکی کشور اضافه شود.

که با این حساب در مجموع  ۹ هزار و ۶۰۰ دانشجوی پزشکی از طریق کنکور در سال جاری وارد دانشگاهها یا دانشکدههای علوم پزشکی خواهند شد.

همچنین در سال ۱۴۰۲ نیز تعداد ۱۹۲۰ دانشجوی جدید یعنی معادل ۲۰ درصد به ظرفیت پزشکی کشور اضافه می شود و در مجموع ۱۱ هزار و ۵۲۰ دانشجوی پزشکی جدیدالورود خواهیم داشت.

همچنین در سال ۱۴۰۳ نیز تعداد ۲۳۰۴ ظرفیت جدید در جمع دانشجویان پزشکی خواهیم داشت که به طور جمع در سه سال آینده ۱۳ هزار و ۸۲۴ دانشجوی جدیدالورود در رشته پزشکی وارد دانشگاهها یا دانشکدههای علوم پزشکی می شوند.

در نهایت در سال ۱۴۰۴ با احتساب ظرفیت ۲۰ درصدی جدید حدود ۲۷۶۵ نفر به جمع دانشجویان پزشکی کشور اضافه می شود که در مجموع ۱۶ هزار و ۵۸۹ دانشجوی جدیدالورود رشته پزشکی عمومی خواهیم داشت. بنابراین و با توجه به ابن افزایش ظرفیت ها آمار دانشجویان رشته پزشکی تا چهار سال آینده بیش از دو برابر خواهد شد.

 

اصلاح سهمیه ‌های کنکور به آزمون سال ۱۴۰۱ نمی ‌رسد

منصور کبگانیان قائم مقام ستاد نقشه جامع علمی کشور روز چهارشنبه ۳ فروردین درباره اصلاح سهمیه ‌های کنکور اظهار کرد: موضوع اصلاح سهمیه‌ های کنکور در ستاد نقشه جامع علمی کشور دنبال می ‌شود و تاکنون مسئولان مربوطه نظیر رئیس سازمان سنجش آموزش کشور و رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران نظرات کارشناسی خود را ارائه داده‌ اند.

وی با بیان اینکه موضوع اصلاح سهمیه ‌های کنکور در سال ۱۴۰۱ اجرایی نمی‌ شود، بیان کرد: هنوز تکلیف سهمیه ‌های کنکور نهایی نشده است بنابراین کنکور سال ۱۴۰۱ با ضوابط فعلی اجرا خواهد شد. ممکن است موضوع اصلاح سهمیه‌ها به کنکور سال ۱۴۰۲ یا ۱۴۰۳ برسد.

قائم مقام ستاد نقشه جامع علمی کشور ادامه داد: در حال حاضر موضوع سهمیه‌ ها در کنکور سراسری مطرح است و هنوز بحثی درباره اصلاح سهمیه ‌ها در آزمونهای کارشناسی ارشد و دکتری مطرح نشده است.

 

واکنش شورای صنفی علوم پزشکی به انتقال دانشجویان ایرانی از خارج

روز یکشنبه ۷ فروردین، شوراهای صنفی دانشجویان علوم پزشکی کشور نسبت به تصمیم وزارت بهداشت مبنی بر انتقال دانشجویان ایرانی از خارج از کشور واکنش نشان داد.

شوراهای صنفی دانشجویان علوم پزشکی کشور در نامه ای خطاب به دکتر ابوالفضل باقری فرد معاون آموزشی وزارت بهداشت خواستار پاسخگویی وزارت بهداشت در خصوص تصمیم انتقال دانشجویان ایرانی از خارج از کشور شدند.

در این نامه آمده است: «نظر به اخبار اخیر در خصوص انتقال دانشجویان محصل در کشور اوکراین به داخل کشور و زمزمه ‌هایی مبنی بر کوتاه آمدن وزارت بهداشت در برابر اعتراضات و درخواست های این دانشجویان برای انتقال به داخل لازم دانستیم نکاتی را یادآور شویم.

۱. با توجه به مصوبات اخیر در خصوص افزایش ظرفیت رشته پزشکی در سالهای آتی آیا ظرفیتی برای پذیرش این دانشجویان چه به صورت مهمان و چه به صورت انتقال دائم وجود دارد؟

۲. آیا به طور کلی انتقال دانشجویان خارج از کشور به دانشگاههای داخل خلاف اصل عدالت آموزشی و مصداق بارز دورزدن کنکور سراسری و پایمال کردن حقوق دانشجویانی که با تلاش و زحمت بسیار به این جایگاه رسیده ‌اند نیست؟

۳. در شرایطی که هیچ کدام از دانشگاههای کشور اوکراین مورد تایید وزارت بهداشت نیستند و اِلِمانهای لازم برای تربیت دانشجوی پزشکی را ندارند چرا باید با انتقال این دانشجویان موافقت شود؟ کمااینکه این افراد در هنگام گرفتن پذیرش این دانشگاهها از مورد تایید نبودن این دانشگاهها و عدم امکان ادامه تحصیل در این زمینه مطلع بوده اند.

۴. در حال حاضر اخبار بسیار نگران کننده ‌ای از تصمیم قریب الوقوع وزارت بهداشت در تغییر مصوبه منع انتقال دانشجویان خارج از کشور از ورودی ۲۰۱۹ شنیده شده که نه تنها موجبات انتقال دانشجویان در اوکراین را فراهم می ‌آورد بلکه زمینه را برای سودجویی سایر افراد، آقازادگان و ورود دانشجویان از سایر کشورها را فراهم می ‌کند. حال سوال مهم اینجاست که کدام قدرت و فشارها موجب تغییر در قانون در جهت ورود این دانشجویان شده است؟

این نامه به امضای شورای صنفی ۴۱ دانشکده و دانشگاه علوم پزشکی کشور رسیده است.

 

احضار رئیس دانشگاه تهران به شورای شهر به دلیل قطع درختان

احمد صادقی، عضو شورای شهر تهران روز سه شنبه ۱۶ فروردین در تذکر پیش از دستور مطرح کرد: برای قطع درختان فقط نباید در صحن شورا تذکر بدهیم، باید رئیس دانشگاه تهران به شورا بیاید و توضیح دهد که این درختان را به چه حقی قطع کردند؟ ما از هرکس توقع داشته باشیم، از رئیس دانشگاه تهران توقع این کار را نداریم و نیازمند توضیح است.

روز چهارشنبه ۱۰ فروردین ۲۰۰ اصله درخت توسط یک دستگاه رسمی دولتی در خیابان خوارزمی در مرکز لرزه‌ نگاری وابسته به دانشگاه تهران جا به جا و ۵۰ درخت قطع شد.

حمید جوانی شهردار منطقه ۳ درباره این ماجرا نوشت:  باوجود پیگیریهای انجام شده و جلوگیری از قطع و جابجایی درختان توسط عوامل منطقه و با وجود تذکرات اعضای شورای شهر تهران، موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران بدون توجه به این تذکرات دوباره از امروز نسبت به قطع درختان در بزرگراه شهید همت تقاطع بزرگراه شهید چمران، اقدام کرده است.

ناصر امانی هم درباره ضرب و شتم کارکنان شهرداری توسط نیروهای دانشگاه تهران گفت: این برخورد به حدی بود که ممکن بود از ارتفاع بالا کارکنان شهرداری را به پایین پرت کنند و لباس آن را پاره کردند؛ همچنین از گاز اشک آور علیه ماموران شهرداری استفاده کردند.

سید احمد علوی با انتشار توئیتی در خصوص صحبتهای شهردار منطقه ۳ مبنی بر حمله کارمندان موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران با باتون به کارمندان شهرداری که قصد ممانعت از قطع درختان در محوطه این موسسه را داشتند، خواستار ورود دستگاه قضا و رئیس دانشگاه تهران به این موضوع شد.

 

اکبری: کوریکولوم رشته پزشکی در ۲۰ سال آتی کارایی لازم را ندارد

محمد اسماعیل اکبری، رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی روز شنبه ۲۰ فروردین، محتوای برنامه آموزشی رشته پزشکی (کوریکولوم) دروس آموزشی رشته پزشکی را نیازمند تغییر و به ‌روز رسانی دانست و گفت: این دروس در ۲۰ سال آتی کارایی لازم را ندارد.

وی همچنین نسبت به کمبود پزشک در کشور هشدار داد و اظهار کرد: ممکن است تا ۱۰ سال آینده به دلیل کمبود پزشک متخصص وابسته به سایر کشورها شویم، ‌شاهد بودیم سال گذشته با وجود برخی مخالفتها برای افزایش ظرفیت پذیرش سالانه ۳ هزار نفر دانشجو به ظرفیتهای رشته پزشکی در مناطق محروم در نهایت به تصویب رسید.

پدر پزشکی جامعه نگر ایران با بیان اینکه جامعه ایران به‌ سرعت در حال پیری است، یادآور شد: در حال حاضر نزدیک به ۹ درصد جمعیت کشور بیش از ۶۰ سال سن دارند، به ‌طوری‌ که سازمان جهانی بهداشت، ایران را در ۶۰ سالگی به‌عنوان سالمند اعلام کرده است.

اکبری با بیان این ‌که تا سال ۱۴۲۰ حدود ۲۰ درصد جمعیت کشور سالمند می‌ شود و این هزینه حوزه سلامت را حداقل ۱۰ برابر افزایش می ‌دهد، افزود: با این شرایط سلامت و مسائل مربوط به این جمعیت چگونه و توسط چه کسانی باید اداره شود.

وی همچنین ساختار بخش پزشکی کشور را نیازمند توسعه دانست و تأکید کرد: البته منظور من از توسعه کل ساختار پزشکی در کشور از متخصصان مختلف بیمارستانی گرفته تا ساخت آزمایشگاههای مختلف است که باید افزوده شود.

این پزشک متخصص جراحی عمومی و فوق تخصص جراحی غدد و سرطان همچنین به فاصله بخش پزشکی ایران با مباحث ژن ‌درمانی اشاره کرد و گفت: مباحث علم ژنتیک هنوز وارد دانشگاههای علوم پزشکی ایران به‌ صورت تخصصی نوین نشده و بنده هنگامی یک فوق تخصص را می ‌بینم باید مثل یک دانشجوی تازه ‌وارد به وی مباحث نوین را آموزش دهم.

رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی یادآور شد: در جلسه با معاون آموزشی وزارت بهداشت به‌صراحت اعلام کردم که برنامه درسی و آموزشی رشته پزشکی باید تغییر و بخشهای جدیدی وارد این حوزه آموزشی شود.

 

اخراج خواهر یکی از جانباختگان ۸۸

گزارشهای روز یکشنبه ۲۱ فروردین از ایران حاکی است که مریم کریم‌بیگی، خواهر مصطفی کریم ‌بیگی از جانباختگان اعتراضات دی‌ ۸۸، طی «یک تماس تلفنی» از دانشگاه محل تحصیل خود در مقطع کارشناسی ارشد رشته جامعه ‌شناسی اخراج شده است.

به نوشته برخی فعالان و کاربران توئیتر از جمله آتنا دائمی، زندانی سیاسی سابق و از مخالفان حجاب اجباری، اخراج مریم کریم ‌بیگی از دانشگاه به دلیل «پرونده ‌ای که اخیرا وزارت اطلاعات علیه او گشوده بود» انجام گرفته است.

خانم کریم‌ بیگی که دانشجوی کارشناسی ارشد جامعه ‌شناسی در دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران است و پیش از این هم بارها به اخراج از دانشگاه تهدید شده بود.

ماموران امنیتی اوایل اسفند پارسال با هجوم به منزل شهناز اکملی، مادر مصطفی کریم ‌بیگی، لوازم شخصی او و دخترش را ضبط کرده و هشدار داده بودند که مریم کریم ‌بیگی باید ظرف مدت پنج روز (در روز هشتم اسفند) خود را به دادسرای اوین معرفی کند.

خود این مادر دادخواه نیز در گذشته به اتهامهایی چون «تبلیغ علیه نظام» محاکمه شده و مدتی را در زندان گذرانده است.

 

تجمع دانشجویان پزشکی

دانشجویان پزشکی در اعتراض به پرسشهای نادرست آزمون پیش کارورزی وزارت بهداشت دست به اعتراض زدند.دانشجویان معترض خواستار اصلاح پرسشهای آزمون علوم پایه، پره انترنی و جامع داروسازی شدند. دانشجویان معترض می‌ گویند پرسشها آزمون نادرست طرح شده است ولی برگزارکنندگان آزمون حاضر به قبول آن نمی ‌شوند.

روز دوشنبه ۲۲ فروردین، دانشجویان پزشکی شرکت کننده در آزمون پیش کارورزی در برابر وزارت بهداشت تجمع کردند.

به گفته دانشجویان پزشکی معترض پرسشها طرح شده در این آزمون نادرست بوده است. اما برگزار کنندگان این آزمون حاضر به پذیرش آن نیستند.

این مشکل بارها در آزمونهای برگزار شده توسط وزارت بهداشت روی داده است. سطح پایین تحصیلات برگزارکنندگان که بسیاری از آنان از افراد دستچین شده و مورد حمایت مقامات حکومتی قرار دارند، یکی از اصلی ‌ترین علتهای این اشکالات بنیادی در نظام آموزشی کنونی است.

 

تجمع دانشجویان دانشکده بهداشت

روزیکشنبه ۲۸ فروردین، حدود ۲۵۰ دانشجوی دانشکده بهداشت اوز، زیر مجموعه دانشکده علوم پزشکی لارستان برای اعتراض به امکانات زیستی خوابگاه و وضعیت حمل نقل،اینترنتی و ورزشی در دانشکده تجمع کردند. این تجمع در پی تشدید مشکلات خوابگاهی، رفاهی و حمل و نقل دانشکده بهداشت و عدم رسیدگی مسئولان مربوطه صورت گرفت.

دانشجویان با تجمع در محوطه دانشکده بهداشت اوز خواهان رسیدگی به مشکلات رفاهی این دانشگاه شدند.

از جمله مهم‌ترین مشکلات می ‌توان به ظرفیت خوابگاهها، آنتن دهی اینترنت در خوابگاه، فقدان امکانات رفاهی و ورزشی و عدم تعامل با دانشجویان اشاره کرد.

 

اعتراض دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کاشان

روز دوشنبه ۲۹ فروردین، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کاشان در اقدامی نسبت به کیفیت غذای ارائه شده توسط سلف سرویس این دانشگاه اعتراض کردند و از عدم برخورداری کیفیت لازم غذاها نارضایتی خود را اعلام کردند.

یکی از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کاشان در این رابطه اظهار داشت: در ابتدا شورای صنفی نامه ای به معاونت دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی کاشان زد و نارضایتی دانشجویان از کیفیت غذای دانشگاه علوم پزشکی به مسئولان اعلام شد.

وی با بیان اینکه متاسفانه نسبت به این موضوع هیچ واکنش نشان داده نشد، افزود: به دلیل عدم اعتنای مسئولان نامه ای به کوروش ساکی ریاست دانشگاه علوم پزشکی کاشان به انضمام ۶۰۰ امضاء دانشجویان و تشکلهای مختلف دانشجویی زده شد.

این دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی کاشان با بیان اینکه متاسفانه نسبت به این نامه نیز بی اعتنایی صورت گرفت، ابراز داشت: متاسفانه برنجهای غذاهای ارائه شده یا نپخته و یا شور است و گوشت غذاها نیز به دلیل کیفیت پایین غیرقابل مصرف است.

وی با بیان اینکه در ایام ماه مبارک رمضان اکثر دانشجویان با غذای ساده نظیر نان و پنیر روزه می گیرند، گفت: تاکنون مسئولان دانشگاه علوم پزشکی کاشان نسبت به نارضایتی دانشجویان از کیفیت غذا واکنشی نداشته و اقدام موثری انجام ندادند.

 

مرگ مشکوک دانشجوی دکتری دانشگاه تربیت مدرس

روز دوشنبه ۲۹ فروردین، دانشگاه تربیت مدرس از درگذشت یکی از دانشجویان این دانشگاه به ضرب گلوله در یکی از بوستانها خبرداد.

علی معینی، مدیر توسعه روابط با دولت و جامعه دانشگاه تربیت مدرس ضمن تایید این خبر گفت: نتیجه‌ پیگیریهای ما و حراست دانشگاه نشان داد که این دانشجو در یکی از بوستانهای وردآورد به ضرب گلوله جان خود را از دست داده است. کنار جنازه این دانشجو یک قبضه اسلحه کمری و یک وصیتنامه پیدا شده که در آن سید مجتبی احمدی (دانشجوی مقتول) طلب حلالیت کرده است. بر این اساس احتمال خودکشی این دانشجو نیز وجود دارد اما هنوز نتیجه بررسی پزشکی قانونی اعلام نشده است.

سید مجتبی احمدی، دانشجو ورودی ۹۷ دکتری بیوشیمی دانشگاه تربیت مدرس ساکن خوابگاه‌ این دانشگاه و در شرف فارغ ‌التحصیلی بوده است.

 

ارزیابی روسای دانشگاهها به کمیته انتصاب وزارت علوم واگذار شد

سخنگوی وزارت علوم گفت: مسوولیت رصد، پایش و ارزیابی و تعالی روسای دانشگاهها به کمیته انتصابات وزارت علوم واگذار شد. روز سه شنبه ۳۰ فروردین، علی شمسی‌ پور سخنگوی وزارت علوم در توییتر خود اعلام کرد: امروز با دستور وزیر علوم، مسوولیت رصد، پایش و ارزیابی و تعالی روسای دانشگاهها به کمیته انتصابات وزارت علوم واگذار شد.

شمسی پور اضافه کرد: این کمیته متشکل از مهمترین اساتید، دانشمندان و مدیران شاخص آموزش عالی کشور است که انتخاب مدیران آموزش عالی از فیلتر تخصصی این کمیته می‌گذرد.

 

 

بیانیه دانشجویان شورای وزارت بهداشت

دانشجویان شورای صنفی مرکزی دانشجویان وزارت بهداشت روز چهارشنبه ۳۱ فروردین، با صدور بیانیه ‌ای خواستار عمل به قانون و اجرای رای دیوان عدالت اداری برای چهل و نهمین آزمون دستیاری پزشکی توسط وزارت بهداشت شدند.

در متن بیانیه دانشجویان شورای صنفی مرکزی وزارت بهداشت آمده است: "طی ماههای گذشته، حواشی زیادی پیرامون آزمون دستیاری پزشکی دوره ۴۹ به وجود آمده و در این خصوص پیامهای زیادی به شورای صنفی مرکزی دانشجویان وزارت بهداشت وصول شده است. تعداد زیادی از داوطلبان این آزمون را دانشجویانی تشکیل می‌ دهند که بنابر قانون استریت، می ‌توانند بدون گذراندن طرح مستقیماً در آزمون دستیاری پزشکی شرکت کرده و وارد مقطع تخصص شوند.

شورای صنفی مرکزی دانشجویان وزارت بهداشت به تمامی طرفهای ذی نفع، وزارت بهداشت، قوه قضاییه و شکات پیشنهاد می ‌دهد تا براساس قوانین مصوب قبل و حق مکتسبه، در اسرع وقت تکلیف داوطلبان آزمون را مشخص کنند. زیرا بلاتکلیفی در چنین وضعیتی به نفع هیچ کس نیست و در نهایت مدافعان مظلوم سلامت در این بین قربانی بی تدبیریها خواهند شد.

 

 (منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: ایسنا، آنا، مهر، خبرآنلاین، رادیو فردا، ایسکانیوز، دانشجو، پایگاه خبری اهل کاشانم)

 

 

 پنجشنبه ۱ اردیبهشت / ۲۱ اوریل ۲۰۲۲

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول