جاذبه برای مهاجرت پرستاران زیاد است دبیر هیات مدیره و عضو شورای عالی نظام پرستاری کشور روز یکشنبه ۱۵ اسفند گفت: جاذبه برای مهاجرت پرستاران زیاد است و در یکی دو سال اخیر بهوضوح روند مهاجرت پرستاران تشدید شده است. وی پیرامون مشکلات و موانع خدمتی پرستاران اظهار کرد: پرستاران چند مطالبه اصلی دارند؛ اولین آنها تعرفه گذاری خدمات پرستاری است که خوشبختانه بعد از ۱۴ سال، از دی ماه امسال وارد فاز اجرایی شد، البته هنوز به دانشگاههای علوم پزشکی ابلاغ نشده و ممکن است در اجرا هم تأخیر و هم اشکالاتی داشته باشد، اما زمان اجرا از اول دی ماه است. او مطالبه دوم پرستاران را اصلاح کمبود نیروی پرستاری برشمرد و افزود: در استان اصفهان و نیز کل کشور تقریباً یک دوم استاندارد ملی پرستار داریم، درحالی که اگر بخواهیم تعداد پرستاران را با استانداردهای جهانی مقایسه کنیم، وضعیت به مراتب بدتر است. عضو شورای عالی نظام پرستاری کشور با اشاره به اینکه در خصوص برطرف کردن کمبود نیروی پرستاری کار عمده ای صورت نگرفته و امسال جذب چندانی نداشتیم، گفت: سال قبل تعدادی نیرو جذب و تعدادی استخدام شدند، اما در حدی که پیش از آن قول داده شده بود نبود، حتی تعداد زیادی از ردیفهای استخدامی، غیر پرستار بودند و در واقع این جذب به نام پرستاری و به کام دیگران بود. وی با اشاره به اینکه دریافتی یک نیروی شرکتی تقریباً نصف یک استخدام رسمی است، افزود: نیروهایی که در دوران کرونا به صورت ۸۹ روزه و با وعده استخدام و جذب وارد سیستم شدند، وضعیت اسفناکی دارند و اخیراً یکی یکی عذر آنها را خواسته اند، آن هم درحالی که این نیروها در بحران کرونا و با وجود همه خطرات به میدان آمدند و کار کردند، اما الآن به آنها میگویند خوش آمدید! عضو هیات علمی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با تأکید بر اینکه پرستاران کارگر فصلی نیستند که یک روز بگویند به شما نیاز داریم و فردا دیگر نیاز نداشته باشند، افزود: تبدیل وضعیت پرستاران هم در مجلس در حال پیگیری است و هم در هیات دولت قولهایی داده شده، اما هنوز هیچ گشایشی اتفاق نیفتاده است. از میان نیروهای طرحی، شرکتی و تبصره ای، فقط کسانی که سهمیه ایثارگری دارند در اولویت استخدام هستند، درحالیکه این مورد بیعدالتی است و کسی که نزدیک به ۲۰ سال تبصره ای بوده باید در اولویت تبدیل وضعیت باشد. وی مطالبه بعدی را تسری فوق العاده خاص به پرستاران برشمرد و گفت: در یک مقطع قولی به پرستاران داده شد که مشمول فوق العاده خاص می شوند، ضمن اینکه برای برخی از سازمانها و ارگانها هم در این زمینه اقدام شد و فوقالعاده خاص شامل حال آنها هم شد. در حال حاضر یکی از مطالبات پرستاران این است که فوق العاده خاص برای آنها محاسبه شود، اما در این زمینه کاری انجام نشده است. وزارت بهداشت می گوید موافق این موضوع است، اما ظاهراً بودجه ای که باید در نظر گرفته شود امسال و حتی در بودجه ۱۴۰۱ در نظر گرفته نشده، بر این اساس به نظر میرسد فوق العاده خاص یکی از مطالبات بر جای مانده پرستاران خواهد بود. خستگی کرونا در تن پرستاران ماند وی ادامه داد: زمانی شور و حالی وجود داشت و با بحران کرونا به صورت حماسی برخورد شد، رسانه ها هم پای کار آمدند و فداکاری پرستاران را نشان دادند، اما به تدریج این وضعیت عادی شد، درحالیکه شرایط پرستاران تفاوتی نکرده و در پیک ششم کرونا هم همان سختیها وجود دارد. نباید تنها در مواقع بحران به فکر پرستاران افتاد و وعده داد، اما با فروکش کردن بحران، تمام وعده وعیدها فراموش شود.
جانباختگان پرستاری ایران جزو اولینها در جهان محمد شریفیمقدم، دبیر کل خانه پرستار ایران با اشاره به کمبود پرستار و فشار کاری آنها در اثر کرونا گفت: «فشار کار بالا استهلاک نیروی کار را افزایش می دهد و این خطای کار را زیاد می کند. ما از نظر تعداد جانباختگان پرستاری جزو اولینها در جهان بودیم و یکی از مهم ترین دلایل این موضوع هم فشار بالای کار است.» وی روز پنجشنبه ۲۶ اسفند در گفت و گو با یک رسانه افزوده: «کمبود نیروی پرستار باعث افزایش فشار بر نیروهای موجود میشود؛ در حال حاضر پرستاران تمام توان خود را برای کار میگذارند اما باز مردم نصف مراقبتی را که باید نمی گیرند.»
بیش از ۱۰۰ هزار پرستار در ایران بی کارند پرستاران سال ۱۴۰۰ را با وعده های بی پایان و فشار کار مضاعف سپری کردند دبیرکل خانه پرستار، گفت: بیش از ۱۰۰ هزار پرستار در ایران بی کارند، در حالی که کمبود نیروی پرستار در مراکز درمانی میزان خطای کار را افزایش داده است. او قرارداد موقت با پرستاران را «استثمار» آنان خواند. سال ۱۴۰۰ برای پرستاران در ایران با موج چهارم کرونا آغاز شد و با موج ششم همه گیری به پایان می رسد. در این مدت، تعداد زیادی از پرستاران به بیماری مبتلا شدند، برخی جان باختند و برخی دیگر نیز این شغل را رها کردند.
حرکتهای اعتراضی کادر درمانی
تجمع پرستاران و نیروهای کادر بهداشت و درمان در تهران روز دوشنبه ۲ اسفند، شماری از پرستاران و نیروهای کادر بهداشت و درمان، مقابل ساختمان وزارت بهداشت واقع در تهران تجمع کردند. تجمع کنندگان معترض با سر دادن شعارهایی از قبیل «مدافع داد بزن، حقت را فریاد بزن» خواستار رسیدگی به مطالبات خود شدند. حقوق کادر سلامت تکافوی شرایط اقتصادی امروز نیست.علاوه بر این مورد، تجمع کنندگان خواهان تبدیل وضعیت نیروهای غیررسمی هستند
تجمع اعتراضی اینترنهای بیمارستان فیروزگر روز دوشنبه ۲ اسنفند اینترنهای بیمارستان فیروزگر دانشگاه علوم پزشکی ایران در اعتراض به عدم پرداخت مابه التفاوت افزایش کمک هزینه مصوب اینترنی تجمع کردند.
تجمع پرستاران زنجان مقابل استانداری زنجان روز دوشنبه ۲ اسنفند، پرستاران زنجان در تجمع مقابل استانداری زنجان گفتند: ما کادر درمان هستیم از وعده خسته هستیم. تجمع کنندگان گفتند: از زمان شیوع کرونا تا کنون در وضعیت کاری دشواری بوده اما مسئولان به خواستهای ما عمل نکرده اند. عدم تبدیل وضعیت، وضعیت نابسمامان قراردادها، عقب ماندن پرداخت کارانه، فوق العاده خاص و مبلغ لازم برای خرید لباس پرسنل حداقل خواسته آنها است.
تجمع بازنشستگان بهداشت و درمان دستکم در سه شهر روز یکشنبه ۸ اسفند، شماری از بازنشستگان بهداشت و درمان در شهرهای گرگان، ایلام و اهواز مقابل صندوق بازنشستگی کشوری شعبه استان خود و در ایلام در محل دفتر مدیریت صندوق بازنشستگی کشوری شعبه استان ایلام دست به تجمع اعتراضی زدند. این بازنشستگان خواهان افزایش و همسانسازی کامل حقوقها هستند.
تجمع کادر بهداشت مراکز خصوصی تبریز روز چهارشنبه ۱۱ اسفند، جمعی از کادر بهداشت مراکز خصوصی تبریز، مقابل ساختمان فرمانداری این شهر تجمع کردند. تجمع این شهروندان در اعتراض به عدم دریافت ۸ ماه حقوق معوقه صورت گرفت.
تجمع نیروهای خرید خدمت دانشگاه علوم پزشکی شیراز روز چهارشنبه ۱۸اسفند، نیروهای خرید خدمت کادر درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز (نیروهای خرید خدمات) برای تبدیل وضعیت نیروهای غیرایثارگر کادر سلامت، در مقابل استانداری فارس تجمع کردند.
(منابع مورد استفاده در تهیه این مجموعه: ایلنا، ایسنا، ایندیپندنت فارسی، آژانس ایران خبر، شورای بازنشستگان ایران)
نبرد خلق شماره ۴۴۹ اول فروردین ۱۴۰۱ - ۲۱ مارس ۲۰۲۲
|