دانشگاه در ماهی که گذشت (اسفند ۱۴۰۰)کامران عالمی نژاد
تجمع اساتید دانشگاه تبریز روز سه شنبه ۳ اسفند، بیش از ۲۵۰ نفر از اساتید دانشگاه تبریز برای اعتراض به کاهش حقوق دست به تجمع زدند. یکی از اساتید گفت: سال گذشته حقوق اساتید دانشگاههای علوم پزشکی دو برابر شده بود و با اعتراض اساتید وزارت عتف (علوم، تحقیقات و فناوری)، مجلس شورای اسلامی قانونی را مصوب کرد که حقوق اساتید وزارتخانه های بهداشت و عتف باید همسازی شود، بنابراین از اوایل امسال حقوق اعضای هیأت علمی دانشگاههای وزارت علوم نیز ۶۰ درصد افزایش یافت. وی ادامه داد: تا چندین ماه گذشته حقوقها پرداخت می شد اما از دو ماه قبل اعلام کردند که سازمان برنامه و بودجه نمی تواند منابع را تامین کند، بنابراین حقوقها ۳۰ درصد کاهش می یابند که برخی از دانشگاهها اعمال کردند اما برخی نه. وی افزود: از ماه جاری اعلام کردند که نمی توانند حقوقها را اعمال کنند و در نتیجه حقوق اساتید کاهش یافت، البته فعلاً از سوی اساتید دانشگاههای علوم پزشکی اعتراضی صورت نگرفته است که احتمالا حقوق آنها کاهش نیافته است. وی ادامه داد: اساتید دانشگاهها بهویژه اساتید جوان روی این پول حساب کرده و برنامه ریزی کرده بودند و با کاهش آن به شدت مضطرب شدند.
کمبود پزشک؛ نه در تهران و شهرهای بزرگروز دکتر حسین قناعتی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران به انتقاد از طرحهایی مانند افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی و همچنین بازگرداندن رشته های پزشکی به وزارت علوم پرداخت و آنها را نسنجیده خواند. در ادامه دکتر قناعتی گفت: از وزیر علوم خواهش می کنم، به جای آنکه دنبال بازگرداندن رشته های پزشکی و مرتبط آن به دانشگاههای خود باشند، سعی کنند مشکل دانشگاههای وزارت علوم را اصلاح کنند که دانش آموخته های فنی هم بتوانند به صورت عملی و همچنین متناسب با شرایط اجتماعی آموزش ببینند و در نهایت جایگاه شغلی خود را پیدا کنند، نه اینکه یک جا که درست عمل می کند را هم با مشکل مواجه کنند. او با اشاره به برخی طرحها مثل افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی در کشور ادامه داد: متاسفانه هرکسی که از راه می رسد، طرحی را بیان میکند و به دنبال عملی کردن آن نیز هست؛ این روش برنامه ریزی صحیح نیست که یک نماینده بگوید این ایده به ذهنش رسیده و بدون آنکه بر روی آن کار مطالعاتی و پایلوت کند بلافاصله بخواهد آن را به اجرا درآورد. دکتر قناعتی با بیان اینکه بعدها از این افزایش ظرفیت بی رویه متضرر خواهیم شد، گفت: ما یکباره بدون برنامه ریزی صحیح، باری به دوش یک سیستم اضافه می کنیم که تحمل آن را ندارد و به افت کیفیت میانجامد. همچنین از نمایندگان مجلس می خواهم قبل از ارائه کردن طرحهای خود عواقب اجتماعی و عواقب اجرایی آن را بسنجند؛ بازگرداندن رشته های پزشکی به دانشگاههای زیر مجموعه وزارت علوم، کار درستی نیست. برای این کار باید یک مطالعه علمی انجام شود و به صورت پایلوت مدل کوچکی بررسی شود تا ببینیم این طرح جواب میدهد یا نه.
وزارت بهداشت صندلی خالی برای دانشجویان اوکراینی ندارد دکتر غلامرضا حسن زاده، دبیر شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روز شنبه ۷ اسفند اعلام کرد: وزارت بهداشت قادر به پذیرش دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در اوکراین در دانشگاههای داخلی نیست. در ادامه وی گفت: ما ضمن اینکه نگران همه هموطنان عزیزمان در اوکراین هستیم و آرزوی سلامتی برای آنها داریم، ولی واقعیت این است که ما نمی توانیم آنها را در داخل دانشگاههای کشور و در رشته های پزشکی، داروسازی و دندانپزشکی پذیرش کنیم، چرا که اغلب این دانشجویان در این سه رشته پزشکی تحصیل می کنند و ما ظرفیتی برای تحصیل آنها در کشور نداریم. دانشگاههای اوکراین در رشته های علوم پزشکی مورد تایید وزارت بهداشت نیستند و ما مصوبه ای هم در این وزارتخانه داریم که بر اساس آن از سال ۲۰۱۹ انتقال دانشجویان علوم پزشکی به داخل کشور به طور کلی ممنوع است. دکتر حسن زاده تاکید کرد: دانشجویان ما که در اوکراین مشغول به تحصیل هستند تنها کاری که می توانند انجام بدهند این است که در دانشگاههای مورد تایید وزارت بهداشت در کشورهای دیگر تحصیل کنند و بعد از تحصیل برای ارزشیابی مدارک خود در داخل کشور اقدام کنند و پس از آن می توانند از آن مدرک در کشور استفاده کنند.
بازگشایی دانشگاه کابل با محدودیتهای سختگیرانه طالبانشش ماه پس از بازگشت طالبان به قدرت، روز شنبه ۷ اسفند، دانشگاههای افغانستان بازگشایی شده اند، اما تنها تعداد کمی از زنان به کلاسهای درس بازگشته اند و این بازگشت در شرایطی است که کلاسها تفکیک جنسیتی شده است. اکثر مدارس متوسطه دخترانه و همه دانشگاههای دولتی به دنبال تسلط طالبان در تاریخ ۱۵ اوت بسته شدند، و این نگرانیها را برانگیخت که زنان از تحصیل محروم شوند - همانطور که در دوره اول حکومت طالبان، از ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ اتفاق افتاد.
تجمع دانشجویان دانشگاه تهران
روز چهارشنبه
۱۱
اسفند، جمعی از دانشجویان دانشگاه تهران جهت تحویل نامه بیش از هفتصد
نفر از دانشجویان این دانشگاه در اعتراض به عدم شفافیت دربارهٔ
بازگشایی دانشگاه تهران به ساختمان ریاست این دانشگاه مراجعه کردند و
پس از ثبت نامه در دبیرخانه، روبروی ساختمان ریاست تجمع کردند. دانشجویان نیز تأکید کردند که پیگیر مطالبات صنفی به حق خود خواهند بود. در جلسه ای که پس از این تجمع برگزار شد دانشجویان تصمیم گرفتند در صورت عدم تحقق وعده های دکتر طاهری مجدداً روبروی ساختمان ریاست جهت پیگیری مطالبات خود تجمع کنند.
تعلیق روابط دانشگاهی با روسیه ادامه دارددانشگاههای هلند در پاسخ حمله به اوکراین، روابط خود را با موسسات روسیه و بلاروس قطع کرده اند. این تصمیم که با درخواست فوری وزارت آموزش هلند صادر شد، یک هفته پس از اقدام مشابه آلمان اتخاذ شد. البته دانمارک، لتونی و لیتوانی نیز از آن زمان عملکرد مشابه ای داشتند. آکادمی سلطنتی هنر و علوم هلند، شورای تحقیقات هلند و انجمنهای دانشگاهها، کالجها و مراکز پزشکی دانشگاه در بیانیه ای مشترک اعلام کردند که از این تصمیم حمایت می کنند اما از پیامدهای آن برای آموزش و پژوهش احساس رضایت ندارند. رابرت دایکگراف، وزیر آموزش و پرورش هلند در نامه ای از سازمانها درخواست کرد تا تمامی همکاریهای تحقیقاتی و آموزشی هلند با روسیه و بلاروس، از جمله تبادل پول، داده ها و دانش متوقف شود. وی گفت که دانشگاهیان این کشورها نیز باید از رویدادها منع شوند و هیچ همکاری جدیدی آغاز نمی شود و از محققان وابسته موسسه روسی یا بلاروسی برای بررسی پیشنهادات تحقیقاتی دعوت نخواهد شد. دانشگاه استرالیا اولین موسسه در این کشور است که تحریم آکادمیک را بر سر جنگ در اوکراین اعمال میکند زیرا تهاجم به اوکراین صلح، آزادی و دموکراسی را که آزادی تحقیق و همکاری دانشگاهی بر آن استوار است، تهدید میکند. بنابراین دانشگاه تمامی روابط و فعالیتهای خود را با موسسات روسی بهطور نامحدود و با تاثیر فوری به حالت تعلیق در میآورد. محققان استرالیایی و روسی در ۶ سال گذشته حدود ۶۷۰۰ مقاله و کمتر از یک سیزدهم از آمار تولید شده با شرکای برتر مثل آمریکا و چین را تالیف کرده اند. حدود هزار دانشجوی روسی هر ساله در موسسات آموزشی استرالیا ثبت نام میکنند.
دانشگاه آزاد زیر تیغ نظارت دیوان محاسبات کشور روز یکشنبه ۱۵ اسفند، در جلسه علنی مجلس به پیشنهاد علی خضریان سخنگوی کمیسیون اصل نود و با رای نمایندگان مجلس در سال ۱۴۰۱ دیوان محاسبات کل کشور بر دانشگاه آزاد نظارت خواهد داشت. این اولین بار است که یک نهاد خارجی بر دانشگاه آزاد نظارت میکند. علی خضریان، عضو هیات رییسه کمیسیون اصل ۹۰ درخصوص طرح ساماندهی نظارتی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: تحقیق و تفحص مجلس نهم از دانشگاه آزاد اسلامی، روشن ساخت که حجم تخلفات و بی قانونی در این دانشگاه بی سابقه بوده و دغدغه دلسوزان بی راه نبوده است. عمده این تخلفات در زیر سایه عدم نظارت حاکمیتی و تافته جدا بافته بودن این دانشگاه اتفاق افتاده است. دانشگاه آزاد که یک سازمان حاکمیتی و گسترده در سطح کشور است با میزبانی از یک میلیون دانشجو و بیش از ۷۰ هزار کارمند و عضو هیات علمی است. درآمد سالانه ۶ هزار میلیارد تومانی از طریق شهریه دانشجویان خود و حدود ۲ هزار میلیارد از منابع سرمایه گذاری و فعالیتهای دانش بنیان دارد. اما منابع و درآمدها و همچنین بودجه واحدها و ماموریتها، حقوق و مزایای مدیران، نحوه بکارگیری و پرداخت حقوق نیروی انسانی اعم از اساتید و کارمندان، معاملات، سرمایهگذاریها، آیین نامه ها و بخشنامه ها این دانشگاه برای افکار عمومی شفاف نیست. همچین وضعیت مبهم و غیرشفاف حاکم بر دانشگاه آزاد که به هیچ ارگان نظارتی پاسخگو نیست، موجب شد نمایندگان مجلس از رئیس و اعضای کمیسیون تلفیق درخواست الحاق دانشگاه آزاد اسلامی به دستگاههای مشمول بند (ه) تبصره ۲ لایحه بودجه ۱۴۰۰ و شفافیت عملکرد این مجموعه را داشته باشند.
تجمع دانشجویان دندانپزشکی کرمانشاه
روز سه شنبه ۱۷ اسفند،
دانشجویان دندانپزشکی کرمانشاه در اعتراض به وضعیت نابسامان و نامشخص
آموزشی تجمع اعتراضی برگزار کردند.
دانشجویان شعار می دادند: مسئول بیکفایت، نمی خوایم، نمی خوایم!
اعتراض به پرداخت نشدن ۱۱ ماه حقوق و کمک هزینه های ناچیزروز چهارشنبه ۱۸ اسفند، در سومین روز اعتراض کارورزان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران شاغل در سه بیمارستان حضرت رسول، فیروزگر و فیروزآبادی در برابر این دانشگاه تجمع کردند. به گفته کارورزان معترض، دانشگاه علوم پزشکی همین حقوقهای ناچیز را هم نزدیک به یک سال است پرداخت نکرده است. آنها گفتند، «کارورز شهریه پرداز، کارگر بیمزد نیست! پزشک است». این دانشجویان در حال کارآموزی پزشکی هستند، ولی بدون حقوق و پول توانایی ادامه دانشگاه و تامین زندگی حداقل را هم ندارند. آنها خواهان پرداخت ۱۱ ماه حقوق عقب افتاده شدند. دانشجویان معترض همچنین خواستار افزایش کمک هزینه تحصیلی دانشجویان متناسب با تورم و گرانی کنونی هستند. آنها روی تراکتهای خود نوشته بودند: «دانشجو می میرد، ذلت نمی پذیرد/ دانشگاه علوم پزشکی، سیستم نوین برده داری در ایران/ به کدامین گناه حقوق اینترن را نمیدهید/ ۱۱ ماه حقوق معوقه اینترن کجاست؟/ کارورز دانشجو است یا نیروی کار رایگان؟/ اینترن پزشک است حق پزشک جوان را بپردازید!/ کارورز شهریه پرداز، کارگر بیمزد نیست! پزشک است».
پردیس ربیعی، دانشجوی دانشگاه خوارزمی بازداشت شدپردیس ربیعی، دانشجوی ژنتیک دانشگاه خوارزمی تهران، ساکن یزد روز جمعه ۲۰ اسفند، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. از دلایل بازداشت، اتهامات مطروحه و محل نگهداری وی اطلاعی در دست نیست.
هستی امیری، فعال دانشجویی، به یک سال حبس محکوم شدهستی امیری، دانشجوی دانشگاه علامه طباطبائی، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به یک سال حبس تعزیری و منع شرکت در گردهماییهای دانشجویی به جز کلاسهای درس محکوم شد. امیر رئيسيان، وکیل خانم امیری روز دوشنبه، ۲۳ اسفند، در توییتی ضمن اعلام این خبر گفت که از مصادیق اتهامات مطرح شده علیه این فعال دانشجویی، تصویر منتشر شده از او در ۸ مارس (روز جهانی زن) در سال گذشته و مواضعش درباره اعدام در توییتر بوده است. به گفته وکیل خانم امیری، مجازاتهای «تکمیلی» او شامل «ضبط گوشی تلفن همراه مورد استفاده، منع عضویت در احزاب، گروهها و دستجات سیاسی و اجتماعی (داخل و خارج فضای مجازی) به مدت دو سال» است. بنا بر گزارشها، پلیس امنیت عمومی ۱۳ دی امسال وارد منزل این دانشجو شده و به دلیل عدم حضور در خانه، به صورت شفاهی به خانواده او اعلام کرده بود که او باید در تاریخ ۱۸ دی به شعبه دو بازپرسی دادسرای اوین مراجعه کند. در جلسه تفهیم اتهام از جمله اتهامات خانم امیری «اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت» و «فعالیت تبلیغی علیه نظام» اعلام و او با قرار وثیقه پانصد میلیون تومانی آزاد شد. خانم امیری بعدتر از اتهام اول تبرئه شد و حکم حبس و منع شرکت او در گردهماییهای دانشجویی، ۱۷ اسفند هم زمان با روز جهانی زن از سوی شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران صادر شده است.
«افزایش ۳۰ درصدی» ترک تحصیل در میان دانش آموزانبه گفته علی خیرالدین، معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، ۴۴ درصد بیکاران کشور را فارغ التحصیلان دانشگاهی تشکیل می دهند که بیشتر آنها «فارغ التحصیلان کشاورزی» هستند. پیش از این نیز ابومحمد مرتضوی، مسئول وقت نهاد نمایندگی علی خامنه ای در امور دانشجویان ایرانی خارج از کشور، با توجه به وضعیت بد اشتغال برای فارغ التحصیلان دانشگاهی در ایران گفته بود: «فارغ التحصیلان ایرانی خارج از کشور برای جلوگیری از سرخوردگی بهتر است که به کشور بازنگردند.»
گزارش دیگری نیز حاکی است که تعداد دانش آموزان ترک تحصیل کرده یا
بازمانده از تحصیل در دوره ابتدایی در ایران «به طرز محسوسی» افزایش
پیدا کرده است. این گزارش، «هزینه بالای آموزش، ناامیدی طبقه کمتر برخوردار از رقابت از این مسیر برای رشد و پیشرفت و آموزش غیرحضوری» را از علل این افزایش نگران کننده در آمار ترک تحصیل گزارش کرده است.
انتقاد گسترده موجب استعفای ریاست دانشکده پیراپزشکی تبریز شدروز جمعه ۲۷ اسفند، روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تبریز خبر داد که حسین جلائی نوبری، مدرس معارف اسلامی، که به عنوان رئیس دانشکده پیراپزشکی این دانشگاه منصوب شده بوده، استعفا کرده است. انتصاب این روحانی با انتقادات گسترده ای در شبکه های اجتماعی مواجه شد و بهرام عین اللهی، وزیر بهداشت، نیز در نامه ای بدون اشاره به این موضوع از روسای دانشگاههای علوم پزشکی خواست که در مشاغل مدیریتی از «فارغ التحصیلان رشته های گروه علوم پزشکی» استفاده شود. در متن حکمی که توسط بهمن نقیپور، رئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز، برای آقای جلائی امضا شده بود، به زمینه تخصص و جزییات سوابق او اشاره ای نشده بود. پیش از این در رسانه ها آمده است که او در دوره ریاست جمهوری احمدی نژاد، مديركل اوقاف آذربايجان شرقی بوده است. این قبیل انتصابات خارج از حوزه تخصصی و دانش افراد از زمان تاسیس حکومت جمهوری اسلامی در بیش از چهل سال گذشته مسبوق به سابقه است.
تجمع دانشجویان حقوق قوه قضائیه مقابل ساختمان دانشگاه در پردیسان قم دانشجویان حقوق قوه قضائیه برای اعتراض به انحلال مرکز علمی کاربردی دادگستری قم و بلاتکلیفی تحصیلی مقابل ساختمان دانشگاه در پردیسان قم تجمع کردند. یکی از دانشجویان معترض گفت: انحلال دانشگاه حقوق قوه قضائیه و اختلاف دانشگاه جامع علمی کاربردی و قوه قضائیه دانشجویان را بلاتکلیف گذاشته است. دانشجوی دیگری که ترم اول را گذرانده با بیان اینکه مصوبه انحلال مراکز علمی کاربردی وابسته به دستگاههای دولتی در سال ۹۶ توسط رئیس جمهور سابق ابلاغ شده است گفت: اگر دانشگاه ملزم به اجرای این قانون بوده است نباید اقدام به پذیرش دانشجو میکرده و دانشگاه و دادگستری باید پاسخگوی این تخلف باشند. دانشجوی دیگری که تنها ۷ واحد از درسش باقی مانده است هم در اعتراض به بسته بودن سامانه دانشگاه و انجام نشدن روند ثبت نام گفت: در حال حاضر بیش از ۴۰۰ دانشجوی حقوق در دانشگاه علمی کاربردی مشغول به تحصیل هستند که چهار هفته است بلاتکلیف و سردرگم شده اند.
(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: ایسنا، کانال تلگرام شوراهای صنفی دانشجویان کشور، تایمز هایراجوکیشین، خبرنامه دانشجویان ایران، رادیو فردا، هرانا، فرهیختگان، فارس)
نبرد خلق شماره ۴۴۹ اول فروردین ۱۴۰۱ - ۲۱ مارس ۲۰۲۲
|