دانشگاه در ماهی که گذشت (بهمن ۱۴۰۰)

کامران عالمی نژاد

 

اعتراض دانشجویان دانشکده محیط زیست

جمعی از دانشجویان دانشکده محیط زیست روز شنبه ۲ بهمن، با ارسال نامه ای به رئیس دانشگاه تهران، دکتر مقیمی، خواستار عدم تلفیق این دانشکده با رشته های علوم محیطی و نیز ابقاء در ذیل دانشکدگان فنی شدند.

دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران با توجه به پیشینه تحصیلی در زمینه رشته های فنی و مهندسی نظیر مهندسی عمران، مهندسی شیمی، مهندسی مکانیک و ... اعتراض خود را مبنی بر تلفیق دانشکده محیط زیست با رشته هایی نظیر جغرافیا و گردشگری در مجموعه هایی نظیر علوم محیطی اعلام داشته و خواستار ابقا در زیر مجموعه دانشکدگان فنی شدند.

همچنین دانشجویان این دانشکده هنگام انتخاب رشته برای مقطع تحصیلات تکمیلی رشته تحصیلی خود را در قسمت رشته های فنی و مهندسی انتخاب نموده اند و بسیاری از دانشجویان دانشکده به دلیل انضمام محیط زیست با پردیس فنی آن را برای تحصیل انتخاب کردند.


تجمع رزیدنتهای رشته دستیاری زنان علوم پزشکی أصفهان

 روز سه شنبه ۵ بهمن، جمعی از رزیدنتهای رشته دستیاری زنان علوم پزشکی اصفهان برای اعتراض به مشکلات آموزشی مقابل دفتر ریاست دانشکده پزشکی تجمع کردند.
مسئول روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: حضور تعدادی از رزیدنتهای زنان در مقابل دفتر ریاست دانشکده پزشکی جهت طرح مشکلات آموزشی بود.
وی با اشاره به اینکه مشکلات آموزشی آنها ناشی از شیوع ویروس کرونا است ادامه داد:    ۴ ـ ۵ نفر از آنها به عنوان نماینده با رئیس دانشکده پزشکی گفت و گو کردند و قرار شد نتیجه این دیدار را به سایر رزیدنتها اعلام کنند. وی یادآور شد: گلایه این عزیزان در خصوص نبود مراجعه کننده و تعطیلی مراکز آموزشی آنها بوده است.

 

تجمع برخی کارآموزان وکالت دستکم در 6 شهر

گروهی از کارآموزان وکالت روز چهارشنبه ۶ بهمن، در اعتراض به نامه اخیر معاون حقوقی قوه قضاییه درباره نحوه کارآموزی قبول ‌شدگان آزمون وکالت ۱۳۹۹، مقابل کانونهای وکلای دادگستری مرکز، فارس، قزوین، یزد، کرمان، خوزستان و آذربایجان شرقی تجمع کرده و با در دست داشتن پلاکاردهایی اعلام کردند که تسری این آیین ‌نامه مغایر با اصول حقوقی و حقوق مکتسبه آنهاست.

در ماههای اخیر موضوع آیین ‌نامه لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری مصوب ۱۴۰۰ به چالشی جدی میان کانونهای وکلا و قوه قضاییه تبدیل شده است؛ از یک‌ سو کانونهای وکلا این آیین‌ نامه را به دلیل وجود مواد و مقرره ‌های خلاف قانون، قابل اجرا ندانسته و به دنبال اصلاح آن هستند و از سوی دیگر در قوه قضاییه و به ‌ویژه نوراله قدرتی، معاونت حقوقی این قوه، عزمی جدی برای اجرایی شدن آیین ‌نامه وجود دارد.

معترضان نوشته ‌های با مضمون «استقلال کانون وکلا خط قرمز ماست» در دست داشتند.

 

اعتصاب و تجمع دستیاران زنان زایمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

روز چهارشنبه ۶ بهمن، جمعی از دستیاران زنان زایمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، دست به اعتصاب زده و مقابل ساختمان دفتر رئیس این دانشکده، تجمع اعتراضی برگزار کردند. افراد حاضر در این تجمع می گویند که عدم توازن تعداد نیروهای دستیار و حجم بالای خدمات مورد انتظار، منجر به فشار کاری بیش از حد توان برای آنها شده است.

 

مافیاهای کنکور باید حذف شوند نه خود کنکور

سید محمد مقیمی، رئیس دانشگاه تهران روز شنبه ۹ بهمن در رابطه با حذف کنکور سراسری خاطرنشان کرد: اینکه کنکور معایبی دارد بر هیچکس پوشیده نیست اما مقوله مهمی که مطرح می ‌شود این است که آیا جایگزین مناسبی برای آن داریم؟ می ‌توان گفت گاهی به‌ صورت فضایی و تخیلی به حذف کنکور می ‌اندیشند اما چه جایگزینی برای آن وجود دارد؟ تا زمانی‌ که جایگزین مناسبی برای حذف آن وجود نداشته باشد قاعدتاً ما باید به معایب کنکور تن دهیم. وی گفت: موافق حذف کنکور نیستم زیرا جایگزین مناسبی برای آن وجود ندارد. ما باید معایب موجود در کنکور و مافیاها را حذف کنیم، از طریق حذف کنکور نمی‌توان شیوه ارزیابی مناسبی در دست داشت.

رئیس دانشگاه تهران بیان کرد: این امر که بخواهیم کنکور را به ‌طور کامل حذف کنیم اصلاً امکان‌ پذیر نیست چرا که برخی رشته‌ ها همچون رشته ‌های پزشکی، دندان ‌پزشکی، داروسازی، مهندسی و غیره از حساسیت بالایی برای جذب دانشجو برخوردار است و رشته ‌های پرمخاطبی محسوب می ‌شوند که فضای رقابتی در بین این رشته ‌ها حاکم است. بنابراین اگر می ‌خواهیم معیار درستی برای شناسایی توانایی شرکت‌ کنندگان وجود داشته باشد باید حتما مکانیزم دقیقی را مدنظر قرار دهیم تا افراد دارای صلاحیت را تشخیص دهیم حالا تحت هر عنوانی، کنکور، آزمون، ورودی یا غیره.

 

دو دانشجوی زندانی در زندان ارومیه تحت فشارهای مضاعف

روز یکشنبه ۱۰ بهمن، شوراهای صنفی دانشجویان کشور با انتشار بیانیه ای خبر داد که حامدقره اوغلانی دانشجوی ارشد علوم کامپیوتر دانشگاه شهید بهشتی و فرزاد سامانی دانشجوی ارشد جامعه شناسی دانشگاه خوارزمی در زندان ارومیه محبوس‌ و تحت فشارهای مضاعف هستند.

در این بیانیه آمده است: فرزاد سامانی در تاریخ ۲۰ دی ۹۹ از درون خوابگاه دانشجویی دانشگاه خوارزمی بازداشت شده و تاکنون هیچ دادگاهی برای وی برگزار نشده و حتی تاریخ دادگاه او مشخص نیست. این دانشجو که با حمله‌ کاملا غیرقانونی به درون خوابگاه ربوده شده بیش از یک سال است که تحت بازداشت موقت به سر می ‌برد. فرزاد سامانی در این دوره‌ بازداشت موقت طولانی ‌مدت خود ۴ ماه اول را در سلول انفرادی به سر برده و در ماه پنجم به سلولی چندنفره برده شده و از آنجا پس از اعتصاب غذا به زندان مرکزی ارومیه منتقل شده است.

حامدقره اوغلانی نیز از ۷ تیرماه ۹۹ بازداشت شده و در دادگاهی ده ‌دقیقه ‌ای مجموعا به ۱۴ سال و ۱ ماه حکم حبس گرفته‌ است. این دانشجو به صرع گرندمال مبتلاست، تاکنون از داشتن وکیل محروم مانده و هم ‌اکنون از دسترسی به داروهای اساسی خود نیز محروم است.

در روز ۲۰ دی ماه سال جاری، این دو دانشجوی زندانی به همراه سایر زندانیان محبوس در بند ۱۰ (بند سیاسی زندان ارومیه) مورد حمله‌ِ گارد زندان قرار گرفته اند و پس از چند روز انفرادی، هم‌ اکنون در بند نظامی این زندان نگهداری می ‌شوند.

نگهداری در بند نظامی، شرایطی ویژه را به این دانشجویان زندانی تحمیل کرده و به این دلیل که معماری این بند، سلول به سلول است و نه اتاق به اتاق، آنها در شرایطی شبه ‌انفرادی به سر می ‌برند.

ما به ‌عنوان حامی حقوق دانشجویان نسبت به جان حامد قره ‌اوغلانی دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی هشدار می‌دهیم، این دانشجو بیمار است، دسترسی به داروهای حیاتی خود ندارد و نگهداری او در شرایطی که فشار جسمی و روانی به او تحمیل می‌کند، می‌تواند تبعات جبران ‌ناپذیری برای سلامت و جانش داشته باشد؛ همچنین اعلام می ‌کنیم، بازداشت موقت طولانی‌ مدت فرزاد سامانی که از درون خوابگاه ربوده شده، بی ‌آن‌ که هنوز تاریخ دادگاهش حتی مشخص باشد، مصداق برخورد امنیتی سخت با دانشگاه، در دوران بحران کروناست.

دانشگاه بیش از همیشه در سکوت زیر چکمه‌ های سرکوب قرار گرفته و این سکوت به‌ خاطر تعطیلی دانشگاهها نمی ‌تواند ابدی باشد. ما خواستار رسیدگی به وضعیت دو دانشجوی زندانی، فرزاد سامانی و حامد قره ‌اوغلانی هستیم.

 

تجمع تعدادی از رزیدنتهای علوم‌پزشکی زنجان

روز سه شنبه ۱۲ بهمن، تعدادی از رزیدنتهای دانشگاه علوم‌ پزشکی استان زنجان در اعتراض به پرداخت نشدن ۶ میلیون تومان حقوق رزیدنتهای مجرد و ۸ میلیون تومان حقوق رزیدنتهای متاهل تجمع کردند.

سمیرا جلالی‌نژاد، دبیر شورای صنفی دست ‌یاری و PHD دانشگاه علوم ‌پزشکی استان زنجان در رابطه با این تجمع گفت: رئیس دانشگاه علوم ‌پزشکی استان زنجان با حضور در میان تجمع کنندگان، قول داد تا فردا ظهر حقوق و معوقات رزیدنتهای استان زنجان از مهرماه امسال تاکنون واریز شود، وی افزود: رزیدنتهای استان زنجان اگر سر کار نروند، چرخ بیمارستانهای استان زنجان نمی ‌چرخد. این مسئول در رابطه با افزایش ۲۰ درصدی حقوق رزیدنتها، خاطر نشان کرد: طبق اظهارات وزیر سابق بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار بود ۲۰ درصد حقوق رزیدنتها و PHD طی شش ماه گذشته افزایش یابد که در استان زنجان این امر محقق نشد، در حالی که برخی از استانها این افزایش حقوق را اعمال کردند.

 

تجمع اعتراضی اعضای هیأت علمی دانشگاه تبریز

اعضای هیأت علمی دانشگاه تبریز، روز شنبه ۱۶بهمن‌ در اعتراض به کاهش حقوق اساتید دانشگاه و عدم اجرای قانون همسانسازی، اقدام به برگزاری تجمع اعتراضی کرده و خواستار رسیدگی به مطالبات خود شدند.

بنا بر اظهارات جامعه دانشگاهی، از اول بهمن‌ سال جاری، تعهدات دولت قبل در پرداخت حقوق به بخش بزرگی از دانشگاهیان باوجود احکام صادره، نقض شده و ۳۰درصد از حقوق و مزایای آنها به بهانه عدم تأمین اعتبار به ناگاه کاسته شده است.

اساتید و جامعه دانشگاهیان اقدام به چنین عملی را در زمانی که نرخ تورم به حدود ۴۴درصد رسیده و بسیاری از مردم در تنگنای معیشتی قرار دارند، محکوم کرده و آن را موهن و خلاف عرف و قانون خوانده‌اند.

 

قوانین جدید برای ادامه تحصیل دانشجویان ایرانی خارج کشور

ابوالفضل باقری ‌فرد، معاون آموزشی وزارت بهداشت روز یکشنبه ۱۷ بهمن، درباره بازگشت دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در خارج از کشور و ادامه تحصیل آنها در دانشگاههای کشور بیان کرد: در تلاشیم برای حفظ عدالت آموزشی شرایط و قوانین کلی بازگشت و ادامه تحصیل دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاههای خارجی در کشور را برنامه‌ریزی کنیم. از عدالت آموزشی به دور است که عده ‌ای با دور زدن کنکور به خارج از کشور بروند و بعد از مدتی تحصیل در دانشگاههای خارجی به ایران بازگردند و در کنار دیگر دانشجویانی در دانشگاههای علوم پزشکی کشور بنشینند که با سختی فراوان رقابت کنکور را پشت سر گذاشته ‌اند.

معاون آموزشی وزارت بهداشت ادامه داد: متاسفانه در این خصوص بی ‌قانونیهای زیادی وجود دارد و تبلیغات فراوانی به قصد فریب دادن افراد وجود دارد مثلا اعلام می ‌کنند در دانشگاههای بلاروس ثبت ‌نام کنید و در ایران ادامه تحصیل دهید یا امثال آن.

وی در ادامه  گفت: قرار است برای حفظ عدالت آموزشی و فراهم کردن امکان ادامه تحصیل دانشجویان ایرانی رفته به خارج از کشور شرایط جدید و کلی را برنامه ریزی کنیم. اما در حال حاضر ادامه تحصیل دانشجویانی که از سال ۲۰۱۹ به بعد به دانشگاههای خارجی رفته ‌اند، در دانشگاههای ایرانی ممنوع است.

 

ورودی زیاد و عدم نیازسنجی صحیح از بازار کار

ابوالفضل میرزا زاده، استاد گروه مهندسی صنایع دانشگاه خوارزمی روز یکشنبه ۱۷ بهمن، گفت: در حال حاضر میزان بالای ورودی به رشته‌ های مهندسی و عدم نیازسنجی صحیح از بازار کار و به ‌روز نبودن دروس واحدهای رشته‌ های مهندسی در دانشگاه از عوامل بیکاری فارغ ‌التحصیلان است.

میرزا زاده در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا می‌ توان دلیل بیکاری فارغ ‌التحصیلان مهندسی را وجود رشته ‌های غیرکاربردی در این گروه دانست؟، گفت: همه گرایشهایی که در رشته مهندسی صنایع وجود دارد کاربردی است و در حوزه ‌های فنی و خدماتی کاربردهای لازم را دارد اما دلیل بیکاری طیف وسیعی از این فارغ‌ التحصیلان، جذب تعداد بیشتر از ظرفیت گروه مهندسی است و جامعه کشش تا این حد را ندارد. درنتیجه ورودی زیاد، خروجی زیاد در پی دارد. البته نوع آموزش و محتوای دروس آموزشی هم بی‌تأثیر در این مساله نیست زیرا جامعه و نیازهای صنعت مدام در حال تغییر است و این موضوع نیازمند تغییر در محتوای دروس آموزشی و به‌روزرسانی به‌ویژه گرایشهای مهندسی است که در کشور ما با تأخیر یا کند انجام می‌ شود.

 

تجمع اساتید دانشگاه علوم پزشکی یاسوج

روز یکشنبه ۲۴ بهمن، گروهی از اساتید دانشگاه علوم پزشکی یاسوج در اعتراض به مصوبات کمیسیون تلفیق و اقدامات سازمان برنامه و بودجه در محوطه این دانشگاه دست به تجمع زدند. شهروندان معترض که اعضای هیات علمی به آن معترض هستند را قرار دادن سقف حقوق برای اعضای هیات علمی دانشگاهها، تصویب مالیات پلکانی، در نظر نگرفتن خدمت اعضای هیات علمی در مناطق کمتر برخوردار، قرار دادن سقف برای پاداش بازنشستگی و اختلال در پرداخت تمام وقتی جغرافیایی، حق التدریس، کارانه، سختی شرایط محیط کار و فوق العاده مدیریت عنوان کردند.

 

فرزاد سامانی با قرار وثیقه آزاد شد

روز شنبه ۲۳ بهمن فرزاد سامانی، دانشجوی دانشگاه خوارزمی با قرار وثیقه پس از ۱۳ ماه بازداشت موقت، از زندان ارومیه موقتاً آزاد شد.

متاسفانه طی ۲ سال گذشته دانشجویان بسیاری با سواستفاده نهادهای امنیتی از تعطیلی دانشگاهها، مورد سرکوب قرار گرفتند بی آنکه جنبش دانشجویی بتواند مقاومتی در محیط دانشگاه داشته باشد. اما بی ‌شک دانشگاه تا ابد تعطیل نمی ‌ماند، جنبش دانشجویی در تاریخ معاصر ایران نشان داده است که همواره از خاکستر خود برخاسته است.

تحریریه شوراهای صنفی دانشجویان کشور، ضمن تبریک آزادی موقت این دانشجو که از داخل خوابگاه خود ربوده شده بود، امیدوار است همه زندانیان سیاسی از جمله دانشجویان زندانی همچون امیرحسین مرادی، علی یونسی، حامد قره‌اوغلانی، کسری نوری، محمد شریفی‌مقدم و... آزاد شوند.

 

تجمع دانشجویان دانشکده دندان پزشکی جندی شاپور اهواز

روز دوشنبه ۲۵ بهمن، دانشجویان دانشکده دندان پزشکی جندی شاپور اهواز برای اعتراض به  ناهماهنگی درنحوه برگزاری امتحانات پایان ترم مقابل سازمان مرکزی دانشگاه تجمع کردند. تجمع اعتراضی دانشجویان دانشکده دندان پزشکی جندی شاپور اهواز نسبت به ناهماهنگی درنحوه برگزاری امتحانات پایان ترم بود.

 

(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: ایسنا، ایلنا، اختبار، اتحادیه آزاد کارگران ایران، آنا، دانشجو، تابناک، شوراهای صنفی دانشجویان کشور)

منبع: نبرد خلق شماره ۴۴۸، یکشنبه اول اسفند ۱۴۰۰ - ۲۰ ژانویه ۲۰۲۲

 

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول