کارورزان سلامت (دی ۱۴۰۰) امید برهانی
پای صحبت فعالان صنفی پرستاری اجرای مصوبه «فوق العاده خاص» برای نیروهای نظام سلامت و پرستاران از جمله مهمترین مطالبات این قشر زحمتکش است که در دو سال گذشته در خط مقدم مبارزه با کرونا بوده اند. آنان می گویند؛ چرا با وجود دستور و تاکید رئیس جمهوری این مصوبه اجرا نمی شود، در حالی که می تواند به افزایش انگیزه و کاهش مهاجرت پرستاران منجر شود. محمد دلسوز، رئیس هیات مدیره نظام پرستاری رشت روز دوشنبه ۶ دی گفت: آیین نامه فوق العاده خاص پیش از سال ۹۲ و ۹۳ در برخی از دستگاهها مثل سازمان انتقال خون اجرایی شده است. نحوه محاسبه فوق العاده خاص طوری است که فوق العاده شغل و حق شاغل با توجه به ضریبی که معمولا ضریب ۳ هست محاسبه شده و منجر به افزایش حقوق کادر درمان می شود. رئیس هیات مدیره نظام پرستاری رشت افزود: بحث اجرایی شدن فوق العاده خاص برای کادر درمان از حدود یک سال گذشته مطرح شده و اولین جلسه رسمی که برای اجرای این آیین نامه تشکیل شد در پنجم مرداد سال گذشته بود، که با حضور رئیس کل سازمان نظام پرستاری، فعالان صنفی پرستاری، اعضای هیات مدیره نظام پرستاری و وزیر بهداشت تشکیل شد. دلسوز تصریح کرد: در کنار بحث فوق العاده خاص، تبدیل وضعیت نیروهای پرستار دارای اهمیت است، زیرا در یک بخش بیمارستانی چندین نوع حکم و قرارداد، با پرداختیهای متفاوت داریم و این تفاوت در پرداختیها منجر به رنجش پرستاران می شود. محمد عزیز خانی، فعال صنفی پرستاری نیز گفت: فوق العاده خاص مصوب سال ۹۳ هیات وزراست و برای برخی سازمانهای دولتی اجرا شده است. ارگانهای مختلفی چون دادگستری، بانکها و... خواستار اجرا این مصوبه هستند و لازم الاجراست. وی ادامه داد: اجرای فوق العاده خاص از سال ۹۳ معوق مانده است. اجرای آن از این جهت حائز اهمیت است که یک مزیت برای کادر درمان محسوب می شود. نامه نگاریهای ادارای اجرای ضریب فوقالعاده خاص برای پرستاران انجام شده اما مسئولان تلاشی برای اجرای آن برخلاف دستور مستقیم رئیس جمهوری انجام نمیدهند. امیر جمالی، فعال صنفی پرستاری گفت: موضوع اجرای فوق العاده خاص در حال حاضر صرفا برای پرستاران مطرح نیست، برای تمام کادر سلامت که در این دو سال درگیر ویروس کرونا بودهاند، مطرح است. متاسفانه در ۷ سال اخیر این مصوبه خاک خورده و برای کادر درمان اجرا نشده است. با توجه به آنکه کشور در شرایط سخت کرونایی است، لازم است اجرای این مصوبه برای نیروهای نظام سلامت و از جمله پرستاران در دستور کار دولت قرار بگیرد.
وعده معاون وزیر: اجرایی شدن قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاران معاون پرستاری وزیر بهداشت از اجرایی شدن قانون تعرفه گذاری پرستاران از ابتدای دی ماه سال جاری خبر داد و گفت: پرداختیهای مربوط به این قانون از اول دی محاسبه می شود. عباس عبادی، معاون پرستاری وزیر بهداشت روز چهارشنبه ۸ دی در گفت و گو با خبرنگار یک رسانه حکومتی در پاسخ به این پرسش که «سرانجام قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری به کجا رسیده و از چه زمانی اجرایی خواهد شد؟»، گفت: تعرفه گذاری خدمات پرستاری از اول دی ماه عملیاتی و اجرایی شده است. وی در توضیح اجرایی شدن این قانون،متذکر شد: با یک افزایش میزان پیش بینی شده برای سال جاری در نظر گرفته شده و با یک افزایش میزان برای سال آینده و سال پس از آن نیز در نظر گرفته شده است. او در واکنش به «اعتراض دانشجویان پرستاری نسبت به حقوق کم»، بیان داشت: روز گذشته با شورای صنفی دانشجویان پرستاری جلسه داشتیم و قرار است بین معاونت دانشجویی، آموزش و پرستاری هماهنگی ایجاد شود؛ در حال بازبینی این موضوع هستیم و امیدواریم این موضوع نیز حل شود.
پرستاران شرکتی منتظر اجرای وعده تبدیل وضعیت هستند پرستاران شرکتی منتظر اجرای وعده تبدیل وضعیت هستند، زیرا تفاوت حقوق و درآمد آنها با پرستاران رسمی و پیمانی در حالی که کار و شرح وظایف یکسان دارند، آنان را آزار می دهد. غلامرضا مباشری رئیس هیات مدیره نظام پرستاری ملایر در روز سه شنبه ۱۴ دی، پیرامون این خواست گفت: پرستاران شرکتی مانند نیروهای رسمی مشغول خدمات دهی به بیماران هستند اما تفاوتی که بین آنها از نظر حقوقی و امتیازی ایجاد شده است که باعث بی انگیزگی آنان شده است و با توجه به اعلام مسئولان وزارت بهداشت منتظر هستند هر چه سریعتر تبدیل وضعیت شوند، تا عدالت اداری برقرار شود. او اضافه کرد: نیروهای شرکتی از پرداخت دیرهنگام دستمزدها، تعلق نگرفتن فوق العاده ویژه پرستاری، به روز نبودن واریز کارانه ها، پایین آمدن سقف معافیت از مالیات بر حقوق و دستمزد، درج شدن اضافه کار، کارانه و... در یک فیش حقوقی، گلایه مند هستند. رئیس هیات مدیره نظام پرستاری ملایر تصریح کرد: پرستاران گروه اصلی ارائه دهنده خدمات درمانی محسوب می شوند و کارآمدی نظام سلامت به فعالیت آنها بستگی دارد. با توجه به کمبود نیروی پرستاری به عنوان یک چالش جهانی، جذب و ابقای این نیروها، گام مهمی در راستای تقویت نظام سلامت است.
قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری نیازمند شفاف سازی بیشتر است جامعه پرستاری درباره روش اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری ابهام و سوالهای زیادی دارد و لازم است در این مورد شفاف سازی و اطلاع رسانی بیشتری انجام شود. رئیس هیات مدیره نظام پرستاری فسا روز دوشنبه ۲۷ دی در پیرامون فقدان شفافیت در این مورد گفت: روش اجرای تعرفه گذاری خدمات پرستاری هنوز برای جامعه پرستاری و حتی برخی اعضای هیات مدیره های نظام پرستاری دارای ابهام است و بسیاری هنوز به طور کامل نمی دانند این قانون چگونه اجرا می شود و تفاوت ماهیت بیمارستانها نیز بر این ابهام می افزاید. وی اضافه کرد: برخی بیمارستانها به صورت هیات امنایی، برخی آموزشی و برخی درمانی هستند و باید در مورد شیوه اجرای این قانون در بیمارستانها اطلاع رسانی بیشتری انجام شود. حیدری تاکید کرد: ابهام و مشکل دیگری که اکنون برای پرستاران وجود دارد این است که اگرمانند برخی طرحهای قبلی، پرداخت کارانه ها بر اساس عملکرد باشد اگر عملکرد یک پرستار زیاد شود، آیا سیستم از درآمد و کارانه پرستار کم می کند و کسورات می زند، امیدواریم که این گونه نباشد. این دغدغه برای پرستاران به وجود آمده که مجری قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری چه کسانی هست؟ اگر بنا باشد مدیران مجموعه سلیقه ای اعمال نظر کنند، قطعا هدفی که چندین سال است، دنبالش هستیم به نتیجه مطلوب نمی رسد.
حرکتهای اعتراضی کادر درمانی
تجمع کارورزان علوم پزشکی استان ایلام کارورزان علوم پزشکی استان ایلام برای اعتراض به سطح نازل حقوق و عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی درخوابگاهها دست به تجمع زدند. روز چهارشنبه اول دی، دبیر شورای صنفی دانشگاه علوم پزشکی ایلام با اشاره به تجمع کارورزان پزشکی گفت: تعداد شیفتهای بیمارستانی اینترنها زیاد است و متناسب با فعالیتهای خود در بیمارستان حقوق دریافت نمی کنند، اینترنها با تجمع اخیرشان خواهان بهبود وضعیت خود بودند. در حال حاضر کارورزان پزشکی حدود ۲ میلیون تومان دریافت می کنند. وی ادامه داد: بیمارستان برخی سختگیریها را نسبت به کارورزان پزشکی اعمال می کنند، متخصصان این بیمارستان بر این باورند این سختگیریها به این دلیل است اینترنها باید علوم مربوط به شغل و حرفه خود فرا بگیرند. در این راستا بعضی از متخصصان، کادر بیمارستان و سرپرستان هماهنگی لازم را با دانشجویان ندارند و مشکلاتی را برای دانشجویان ایجاد کرده است.
اعتصاب و تحصن پرسنل بیمارستان الزهرا اصفهان شماری از پرسنل بیمارستان الزهرا در اصفهان، روز چهارشنبه اول دی، در یکی از بخشهای این بیمارستان تحصن کردند. گفته میشود، کادر درمان این بیمارستان فعالیتهای شغلی خود را متوقف کرده و به نشانه اعتراض دست از کار کشیده اند. بیمارستان الزهرا در جنوب کلانشهر اصفهان قرار دارد. این بیمارستان به عنوان بزرگترین و جامع ترین بیمارستان استان اصفهان، دارای نزدیک به یک هزار تخت و سه هزار و ۵۰۰ نیروی انسانی است. گزارش ویدئویی از این حرکت اعتراضی را در آدرس زیر ببینید. https://www.youtube.com/watch?v=Q9KOjWg5zfw
تجمع نیروهای مراکز خدمات جامع سلامت استان قم روز یکشنبه ۵ دی، جمعی از نیروهای شرکتی پایگاهها و مراکز خدمات جامع سلامت استان قم، ابتدا مقابل ساختمان دانشگاه علوم پزشکی و سپس مقابل ساختمان استانداری قم دست به تجمع زدند. یکی از کارکنان حاضر در این اجتماع گفت: اعتراض امروز نیروهای شرکتی پایگاهها و مراکز خدمات جامع سلامت استان قم که در واقع از همه مزایای قانونی کار بی بهره اند، برای مشخص شدن وضعیت شغلی آنها برپا شد. این کارکنان خواستار حذف مراکز خصوصی بهداشت و عقد قرارداد مستقیم همانند سایر همکاران خود هستند. او تاکید کرد: با گذشت ۵ تا ۱۰سال از سابقه فعالیت در مراکز خدمات جامع سلامت استان قم، هنوز اقدامی درجهت تبدیل وضعیت شغلی نیروها صورت نگرفته است. از ابتدای شیوع کرونا این نیروها تمام وقت پای کار بوده و امیدوار بودند مصوبه تبدیل وضعیت شغلی آنها در مجلس و دولت به تصویب برسد که هنوز خبری نیست.
(منابع مورد استفاده در تهیه این مجموعه: سازمان نظام پرستاری ، ایلنا، فارس، ایسکا نیوز)
نبرد خلق شماره ۴۴۶ - آدینه ۱ بهمن ۱۴۰۰ - ۲۱ ژانویه ۲۰۲۲ |