دانشگاه در ماهی که گذشت (دی ۱۴۰۰) کامران عالمی نژاد
قطع همکاری دانشگاه آلمانی با دانشگاه اصفهاندانشگاه آلمانی فرایبورگ از سال ۲۰۱۹ عملا برنامه تبادل دانشجو با دانشگاه اصفهان را به دلیل تبلیغات «یهود ستیزانه» و بازنشر مطالبی در مورد «نابودی اسرائیل» متوقف کرده است. باستین اشتراوخ، سخنگوی دانشگاه فرایبورگ، در همین مورد گفت: اکنون دیگر تعداد بسیار اندکی دانشجوی ایرانی در فرایبورگ حضور دارند و هیچ دانشجویی از فرایبورگ بر اساس برنامه پیشین تبادل دانشجو به اصفهان اعزام نشده است. وی افزود؛ در سال ۱۳۹۵ که برنامه تبادل دانشجو در جریان بود، به صراحت از دانشگاه اصفهان خواسته شد از بازنشر مطالبی در مورد برگزاری مسابقه «کاریکاتور هولوکاست» خودداری کند و این خواسته عملی شد. فرایبورگ در ایالت بادن-وورتمبرگ در جنوب غرب آلمان و نزدیک به فرانسه، تنها شهر این کشور است که با شهری در ایران پیمان خواهرخواندگی دارد. این پیمان ۲۱ سال پیش در زمان ریاست جمهوری محمد خاتمی امضا شد.
لیلا حسینزاده به زندان عادل آباد شیراز منتقل شدروز جمعه ۳ دی، پس از چند هفته بیخبری از بازداشت لیلا حسینزاده، خبر انتقال این فعال دانشجویی به زندان عادل آباد شیراز رسانه ای شد. انتقال خانم حسین زاده به زندان شیراز پس از اتمام مراحل بازجویی در بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات در زندان اوین در حالی انجام شده که او از حق دسترسی به وکیل نیز محروم بوده است. لیلا حسینزاده روز ۱۶ آذر امسال در جریان سفر به شیراز بازداشت شد. بر اساس گزارشها بیش از ۱۵ مامور امنیتی اقدام به بازداشت خانم حسین زاده کردند. در پی بازداشت این فعال دانشجویی، خبرگزاری وابسته به سپاه روز ۱۷ آذر از بازداشت «تعدادی از عناصر مرتبط با جریانها و شبکه های ضدانقلاب خارج نشین با لیدری خانم ل. ح. در شیراز» خبر داده بود. این خبرگزاری به نقل از یک منبع آگاه مدعی شده بود که خانم حسین زاده با راه اندازی محفل فساد برای انحراف و جذب جوانان قصد بسترسازی برای اغتشاش را داشته است.
نازنین محمدنژاد جهت تحمل حبس راهی زندان اوین شدشنبه ۱۱ دی، نازنین محمدنژاد دانشجوی کارشناسی رشته زبان روسی دانشگاه علامه طباطبایی و فعال دانشجویی سابق، روز شنبه ۱۱ دی، جهت تحمل دوران محکومیت خود راهی زندان اوین شد. نازنین محمدنژاد مرداد ماه سال جاری به همراه شماری دیگر از متهمان سیاسی توسط شعبه ۲۶ بیدادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری محاکمه و از بابت اتهامات مشارکت در اداره گروه غیرقانونی و فعالیت تبلیغی علیه نظام به ۳ سال و ۴ ماه حبس محکوم شد. خانم محمدنژاد سهشنبه شب مورخ ۱۸ آذرماه ۹۹، توسط نیروهای امنیتی در منزل خود در تهران بازداشت و به بازداشتگاه اطلاعات سپاه موسوم به بند ۲ الف زندان اوین منتقل شد. در جریان بازداشت خانم محمدنژاد شماری از وسایل شخصی وی از جمله، تلفن همراه، لپ تاپ و کتابهای ایشان توسط نیروهای امنیتی ضبط شد. نازنین محمدنژاد، متولد ۱۳۶۷، اهل ماهشهر و دانشجوی کارشناسی رشته زبان روسی دانشگاه علامه طباطبایی و فعال دانشجویی سابق دانشگاه تهران است. خانم محمدنژاد فارغ التحصیل کارشناسی رشته ارتباطات از دانشگاه تهران است. وی در کنار نقد آثار ادبی مقالاتی در خصوص وضعیت دانشجویان و زنان و تبعیضهای ساختاری و چندلایه علیه کارگران، زنان و سایر قشرهای به حاشیه رانده شده جامعه می نوشت. شماری از مقالات او در نشریه دانشجویی منتشر شده است.
تلاش نهادهای امنیتی برای نگهداری علی یونسی و امیرحسین مرادی در بند ۲۰۹ اوینمصطفی نیلی، وکیل علی یونسی، دانشجوی زندانی دانشگاه صنعتی شریف، می گوید: تقاضای نهاد امنیتی جمهوری اسلامی این بوده که علی یونسی و امیرحسین مرادی تا زمان صدور حکم در بند امنیتی ۲۰۹ در زندان اوین بمانند. به گفته وی، این دو دانشجو که هنوز حدود ۲۱ سال دارند، نزدیک به ۲۱ ماه است که در بند امنیتی ۲۰۹ و شرایط سخت آن بند نگهداری می شوند. آقای نیلی از این که دادیار ناظر و دادستان تهران هیچ توجهی به اعتراضات وی درباره انتقال این جوانان نمی کنند ابراز تاسف کرده است. نگهداری این دو دانشجوی نخبه در بند ۲۰۹ در شرایطی ادامه دارد که به گفته مصطفی نیلی، تحقیقات مقدماتی، مدتهاست به پایان رسیده و هیچ ضرورتی برای این مساله وجود ندارد. وی در عین حال درباره پخش ناگهانی «اعترافات اجباری» این دو جوان نخبه از سوی خبرگزاری فارس گفت: این گمان به وجود می آید که نهاد امنیتی به هر حربه متوسل شده تا با اثرگذاری در این پرونده، نظر مقام قضایی را منحرف کند. غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی وقت قوه قضائیه، این دانشجویان را متهم کرده که با گروههای ضد انقلاب، به ویژه سازمان مجاهدین خلق ایران ارتباط گرفته بودند و تحت تعلیمات مجاهدین خلق به دنبال انجام اقدامات خرابکارانه در کشور بودند. خانواده علی یونسی با اشاره به سابقه قوه قضائیه در شکنجه روحی و جسمی و اعتراف گیری اجباری و فشار به خانواده ها، این اتهامات را مسخره و داستان سازی خوانده اند.
برای ۸۰۰ هزار دانشجو ظرفیت خالی داریم محمد جمال زاده، معاون حقوقی مجلس و هماهنگ کننده امور استانهای دانشگاه پیام نور روز چهارشنبه ۲۲ دی گفت: با وجود اینکه هم اکنون ۴۰۰ هزار دانشجو در مقاطع مختلف در این دانشگاه تحصیل میکنند، ۸۰۰ هزار ظرفیت خالی نیز وجود دارد.
وی گفت: با
توجه به اینکه ورودی
دانشجو از لحاظ جمعیتی کاهش پیدا کرده خیلی از مراکز دانشگاهی کشور از
جمله پیام نور ظرفیت خالی دارند.
ظرف
۲
سال گذشته نیز
۱۷۰
مرکز و واحد دانشگاه پیام نور در کشور ساماندهی شدند.
یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر از دانش آموختگان بیکار هستند علی خیرالدین، معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم روز چهارشنبه ۲۲ دی با اشاره به معضل بیکاری جوانان خاطرنشان کرد: در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به دنبال طرح اشتغال موقت دانش آموختگان جویای کار «طرح طاد» هستیم؛ زیرا بر اساس آمارها تا به امروز قریب به یک میلیون و ۴۰۰ هزار دانش آموخته بیکار داریم که برخی از آنها جویای کار نیستند و با پدر یا آشنایان خود کسب و کاری را راه اندازی کرده اند یا در حال اعزام به سربازی هستند که باید برای آنها برنامه دیگری در نظر گرفت. وی افزود: در طرح «طاد» به دنبال این هستیم که دانش آموختگان را به طور موقت مشغول، درگیر و متصل به شرکتها و مجموعه هایی کنیم که ظرفیت کار دارند، به طور مثال با توجه به تخصص فرد، به «استارت آپ» ها متصل شوند و به مدت یک سال در آن مجموعه فعالیت کنند.
قطع دسترسی برخی از دانشگاههای ایران به پایگاههای علمی دنیا عبدالساده نیسی، مدیرکل دفتر پشتیبانی امور پژوهشی وزارت علوم، روز شنبه ۲۵ دی گفت: طبق قانون، قراردادها بین پایگاههای علمی و دانشگاه به دلار منعقد می شود و از آنجا که بودجه دانشگاهها در ایران به ریال پرداخت می شود، دانشگاهها بودجه های لازم را نمی توانند تامین کنند. از طرف دیگر نوسانات دلار و عدم امکان بازپرداخت بدهیها به دلیل تحریمها سبب شد بدهیهای دانشگاهها به تعویق بیفتد. وی در ادامه اضافه کرد که بدهی دانشگاهها به پایگاههای علمی از دولت نهم و با شروع نوسانات ارز آغاز شده است. فرهاد دانشجو سرپرست وقت دانشگاه تربیت مدرس نیز پیشتر با اشاره به قطع ارتباط با برخی منابع اطلاعاتی این دانشگاه گفته بود که دانشگاه تربیت مدرس از سال ۹۴ تاکنون حق ارتباط با منابع اطلاعات علمی را پرداخت نکرده و در این مورد بیش از یک میلیون یورو بدهی دارد که اگر پرداخت نشود، دسترسی به این منابع اطلاعاتی قطع خواهد شد.
درخواست برندگان نوبل و محققان دانشگاهی برای آزادی فوری علی یونسی و امیرحسین مرادیجمعی از برندگان جایزه نوبل و محققان دانشگاهی در نامه ای مشترک خطاب به مقامات ارشد سازمان ملل متحد خواستند تمام تلاش خود را برای آزادی علی یونسی و امیرحسین مرادی، دانشجویان بازداشتی دانشگاه صنعتی شریف، به کار گیرند. امضاکنندگان این نامه که روز سه شنبه، ۲۸ دی ماه منتشر شد از آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد و همچنین میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، خواستند از هرگونه تلاش عملی و ممکن در این سازمان برای آزادی زندانیان سیاسی، بهویژه امیرحسین مرادی و علی یونسی، استفاده کنند. در این نامه آمده است: علی یونسی و امیرحسین مرادی که از فروردینماه ١٣٩٩ در بازداشت خودسرانه به سر میبرند، طی این دوران از شکنج ههای روحی، جسمی و دیگر انواع بدرفتاری، مانند اعتراف اجباری آسیب دیده اند.
حرکتهای اعتراضی دانشجویان
تجمع دانشجویان علوم پزشکی کشور روز چهارشنبه ۱۵ دی، جمعی از دانشجویان علوم پزشکی و داروسازی کشور، در اعتراض به عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی در خوابگاههای دانشجویی و همچنین برگزاری امتحانات به صورت حضوری، مقابل ساختمان وزارت و بهداشت در تهران تجمع کردند. دانشجویان حاضر در این تجمع، در اعتراض به ابلاغ دستورالعمل برگزاری حضوری امتحانات پایان ترم دانشگاههای علوم پزشکی، حضور دانشجویان در خوابگاهها را با توجه به عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی در آن، موجب گسترش سویه اومیکرون دانستند.
جمعی از دانشجویان پزشکی روز چهارشنبه ۱۵ دی، مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع اعتراضی برگزار کرده و به تصمیم سازمان سنجش مبنی بر شرکت مجدد در کنکور و پذیرش و تحصیل از ابتدا اعتراض کردند. در پی این تجمع موضوعی عجیب بر همگان آشکار شد. صحبتهای مجلسیها در این روز حاکی از اشتباهی است که سرنوشت جمعی از دانشجویان رشته های پزشکی را تحت تاثیر قرار میدهد. طبق اعلام نمایندگان مجلس در صحن علنی، مسئولان سازمان سنجش خواهان برگزاری آزمونی مجدد برای دانشجویان پزشکی شدند که دو سال قبل از طریق شرکت در کنکور به دانشگاههای علوم پزشکی راه یافته بودند. گویا سازمان سنجش پس از دو سال، اکنون به اشتباه خود در بررسی پاسخنامه های کنکور و غیره پی برده است، ولی دانشجویانی که همان زمان اعلام به پذیرش شدند را ملزم به شرکت دوباره یک آزمون و رقابتی دیگر کرده است. با این کار یعنی دانشجویان پزشکی ورودی سال ۹۸ که حال ترم پنج یا شش خود را می گذرانند باید دوباره کنکور دهند و در صورت پذیرفته شدن، ورود به دانشگاه و تحصیل از صفر شروع کنند.
تجمع داوطلبان کنکور پزشکی ۱۴۰۰مقابل ساختمان مجلس روز دوشنبه ۲۰ دی، شماری از داوطلبان کنکور پزشکی ۱۴۰۰، مقابل ساختمان مجلس شورای اسلامی در تهران تجمع کردند. این داوطلبان با سردادن شعارهایی از قبیل “حق ما، حق ما، رتبه بی نقض ما” خواستار رسیدگی به مطالبات شان شدند.
تجمع دانشجویان دکتری تخصصی علوم پزشکی تهران روز دوشنبه ۲۷ دی، جمعی از دانشجویان دکتری تخصصی رشته های علوم پزشکی تهران در اعتراض به وضعیت دریافتی خود و مشکلات معیشتی مقابل وزارت بهداشت تجمع کردند. دانشجویان شاغل به تحصیل در مقطع دکتری تخصصی رشته های علوم پزشکی خواستار توجه وزارت بهداشت به مشکلات معیشتی این گروه از دانشجویان شدند. این دانشجویان با در دست داشتن پلاکاردهایی خواستار رفع تبعیض میان دانشجویان رشته های علوم پزشکی با گروه بالینی شدند. این دانشجویان یادآور شده اند تبعیض میان پرداخت کمک هزینه میان دانشجویان دکتری تخصصی که گروه علوم پایه محسوب می شوند با دستیاران پزشکی بالینی برطرف شود.
تجمع تعدادی از دانشجویان دکتری تخصصی علوم پزشکی شیرازروز تعدادی از دانشجویان دکتری تخصصی علوم پزشکی شیراز مقابل ساختمان مرکزی این دانشگاه تجمع کردند. وضعیت معیشتی، یکسان سازی حقوق دستیاران بالینی و دستیاران تخصصی (PHD) از جمله مطالبات دانشجویان دکتری تخصصی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در این تجمع بود. همچنین در پایان این تجمع، معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز و مدیر تحصیلات تکمیلی این دانشگاه در جمع دانشجویان حاضر شدند و قول مساعد برای رفع موانع و رسیدن دانشجویان با حق قانونی خود را دادند. این تجمع با قرائت بیانیه از سوی نماینده دانشجویان تحصیلات تکمیلی خاتمه یافت.
تجمع دانشجویان علوم پزشکی لارستان روز سه شنبه 28 دی، دانشجویان علوم پزشکی لارستان برای اعتراض به وضعیت نامناسب تحصیلی و زیستی دست به تجمع مقابل فرمانداری اِوَز در استان فارس زدند. دانشجویان با در دست داشتن پلاکارد «نه به وعده های توخالی»، «سرویس و اینترنت ما کو؟»، «وعده نمی خواهیم؛ عمل می خواهیم»، «کجایید مسئولان»، «اتاق و کتابخانه ما کو؟» و .... مقابل فرمانداری و در هوای بارانی تجمع کرده و خواهان رسیدگی به مشکلات رفاهی این دانشگاه شدند.
(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: رادیو فردا، هرانا، فارس، دانشجو، مهر، آنا، ایسکانیوز، کانال تلگرام شوراهای صنفی دانشجویان کشور، ایسنا)
نبرد خلق شماره ۴۴۶ - آدینه ۱ بهمن ۱۴۰۰ - ۲۱ ژانویه ۲۰۲۲ |