دانشگاه در ماهی که گذشت (آذر ۱۴۰۰)

کامران عالمی نژاد

 

عفو بین‌الملل به خطر محکومیت علی یونسی و ‌امیرحسین مرادی هشدار داد

سازمان عفو بین الملل روز دوشنبه ۱ آذر با انتشار بیانیه ‌ای گفت، علی یونسی و امیرحسین مرادی، دو دانشجوی نخبه ایرانی، در خطر محکوم شدن «در یک محاکمه به شدت ناعادلانه» قرار دارند این سازمان اتهامات علیه آنها را «جعلی» خواند و گفت اتهامات وارد شده مجازات اعدام دارد. این دو دانشجوی ایرانی از ۱۰ آوریل ۲۰۲۰ به طور خودسرانه و بدون محاکمه، در بند ۲۰۹ زندان اوین هستند.

همجنین عفو بین الملل می‌گوید، که ماموران وزارت اطلاعات این دو دانشجو را در شرایط سخت در سلولهای انفرادی طولانی مدت نگه داشته و مورد ضرب و جرح قرار داده ‌اند تا از آنها «اعترافات اجباری» بگیرند.

 

 

سرانه ۱۷.۸ پزشک به ازای هر ۱۰ هزار نفر دروغ است

سید مجید حسینی استاد دانشگاه تهران روز چهارشنبه ۳ آذر با بیان اینکه مافیای پزشکی اجازه نمی ‌دهد ظرفیتهای پزشکی افزایش پیدا کند، اظهار کرد: این مافیا به بهانه ‌های واهی مانند نداشتن امکانات پزشکی، کمبود کلاس، تحریف آمار و منکر شدن کمبود پزشک در کشور، تلاش کرده تعداد سرانه پزشکان کشور را کمتر از مغولستان، ارمنستان و سوریه نگه دارد و تا کنون در این زمینه موفق بوده است.

وی درباره آمار متناقضی که درباره سرانه پزشک در کشور وجود دارد خاطرنشان کرد: سرانه ۱۷.۸ پزشک به ازای هر ۱۰ هزار نفر دروغ است؛ زیرا تعدادی از این اساتید بازنشسته هستند. از طرفی پزشکانی که از کشور رفته ‌اند نیز در سرانه پزشکی لحاظ شده‌ اند. در حال حاضر اگر به سایت نظام پزشکی مراجعه کنید، مرحوم دکتر قریب نیز جزو پزشکان حساب می ‌کنند. این در حالی است که حجم زیادی از این پزشکان فوت کرده ‌اند، بازنشسته شده یا از کشور خارج شده ‌اند. حتی برخی از آنان در صنف پزشکی مشغول به فعالیت نیستند.

استاد دانشگاه تهران درباره آمار واقعی تعداد پزشکان کشور گفت: سرانه واقعی پزشکانی که در کشور مشغول به کار هستند که بازنشسته نشده و مهاجرت نکرده ‌اند، ۱۱.۸ است. حتی اگر این سرانه را ۱۲ در نظر بگیریم باز هم تعداد پزشکان ما از سوریه کمتر است.

 

اعتصاب اعضای هیأت علمی دانشگاه پیام نور

روز یکشنبه ۷ آذر، جمعی از اعضای هیأت علمی دانشگاه پیام نور برای اعتراض به‌ عدم اجرای همسانسازی حقوق و کسرِ مبلغ همسانسازی از فیش حقوقی، یک روز اعتصاب و از رفتن برسر کلاس درس خودداری کردند.

آنها گفتند: در یکی دو سال گذشته با تلاش و پیگیری مستمر تعدادی از اعضای هیأت علمی به نمایندگی از سایرین، طرح همسانسازی حقوق و دستمزد اعضا هیأت علمی دانشگاههای زیر مجموعه وزارت علوم با اعضا هیأت علمی غیر پزشکی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در مجلس تصویب شد
با وجود تصویب این طرح در مجلس، در عمل همسانسازی کامل انجام نشد و همچنان دریافتی اعضا هیأت علمی دانشگاههایِ ذیل وزارت علوم کمتر از دریافتی اعضای هیأت علمی غیر پزشکی دانشگاههای ذیل وزارت بهداشت است

 

پرونده جدید لیلا حسین‌زاده به اتهام خواندن سرود "خون ارغوانها"

روز یکشنبه ۱۴ آذر، شعبه ۳۶ بیدادگاه تجدیدنظر استان تهران محکومیت لیلا حسین زاده، فعال صنفی دانشجوی و زندانی سیاسی سابق را عیناً تایید کرد. خانم حسین زاده پیشتر توسط شعبه ۲۸ بیدادگاه انقلاب تهران به ۵ سال حبس تعزیری و دو سال منع فعالیت در فضای مجازی محکوم شده بود. این پرونده به بهانه شرکت در مراسم تولد محمد شریفی مقدم، درویش گنابادی زندانی، مقابل دانشگاه صنعتی شریف و سر دادن سرود “خون ارغوانها” از مصادیق اتهام این زندانی سیاسی سابق عنوان شده است.

خانم حسین زاده در تاریخ ۱۶ اسفندماه ۹۶، توسط شعبه ۲۶ بیدادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ماشاالله احمدزاده از بابت اتهام “اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی” به تحمل ۵ سال حبس تعزیری و از بابت اتهام “تبلیغ علیه نظام” به تحمل ۱ سال حبس تعزیری و به عنوان مجازات تکمیلی ۲ سال “ممنوعیت خروج از کشور” محکوم شد. این حکم در تاریخ ۳ تیرماه ۹۸ توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدید نظر استان تهران از بابت اتهام “اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی” به ۳۰ ماه حبس تعزیری و از بابت اتهام “تبلیغ علیه نظام” به یک سال حبس تعزیری و همچنین مجازات تکمیلی ۲ سال ممنوعیت از خروج از کشور تقلیل یافت. به استناد ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، اشد مجازات، ۳۰ ماه حبس تعزیری قابل اجرا بود. خانم حسین زاده در تاریخ ۶ مردادماه ۹۸، توسط ماموران امنیتی در منزل خود بازداشت و پس از ده روز نگهداری در یکی از خانه های امن اطلاعات سپاه جهت اجرای حکم ۲ سال و ۶ ماه حبس تعزیری خود به بند زنان زندان اوین منتقل شد.

لیلا حسین زاده در تاریخ ۲۱ اسفندماه ۹۸ از بند زنان زندان اوین به مرخصی اعزام شده و در نهایت با اعمال بخشنامه اخیر قوه قضاییه و عدم تحمل کیفر آزاد شد.

 

انتقاد دانشجویان از قالیباف در مراسم روز دانشجو

 روز دوشنبه ۱۶ آذر، یک تشکل دانشجویی در مراسم ویژه روز دانشجو در تهران، از محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، به دلیل انتصابهای فامیلی در مجموعه ‌های تحت مدیریت وی انتقاد کرد و از او خواست یک‌ بار برای همیشه «تکلیف خود را با اطرافیانش روشن کند».
امیرمحمد حسینی، نماینده اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان، در این نشست خطاب به قالیباف گفت: «یک‌ بار برای همیشه تکلیف خود را با اطرافیان ‌تان روشن کنید. آیا نمی ‌خواهید به شائبه‌ های موجود در مورد انتصابات خود چه در مجلس و چه در شهرداری پاسخ دهید؟»
این فعال دانشجویی افزود که جمهوری اسلامی با شعار «رفع انحصار از فرایند قدرت و مناصب» پا به عرصه وجود گذاشت، اما «ساختارهای معیوب گذشته» تغییری نکرده است.


وی در عین حال از این که تنها «خروجی یکی دو دانشگاه خاص» در ایران موفق به در دست گرفتن پستهای مدیریتی در کشور می ‌شوند انتقاد کرد و نمایندگان مجلس را نیز به دلیل دریافت «پاداش اضافی» بی‌ نصیب نگذاشت.

 

تجمع دانشجویان پزشکی دانشگاه شهرکرد

روز سه شنبه ۱۶ آذر، شماری از دانشجویان پزشکی دانشگاه شهرکرد در محوطه این دانشگاه دست به تجمع اعتراضی زده و خواستار رسیدگی به مطالبات خود شدند.

این دانشجویان دلیل تجمع خود را اعتراض به اعمال تبعیض در پرداخت حق کرونا و کارانه خود عنوان کردند.

 

خطاب به رئیسی: «پاسخ انقلابی و قاطع از مردم دریافت می ‌کنید.»

محمد حسین بیات دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف روز سه‌شنبه ۱۶ آذر روز دانشجو در نخستین دیدار ابراهیم رئیسی، با دانشجویان این دانشگاه، ریاست او بر دولت را «حاصل غیر رقابتی ‌ترین انتخابات طول تاریخ جمهوری اسلامی» توصیف کرد و او را «نماینده حاکمیت» دانست و نه مردم.

دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف در نطق خود، ابراهیم رئیسی را متهم کرد که هر بخشی از دولت را «به نماینده یکی از باندهای فاسد و یا ناکارآمد قدرت و ثروت بذل و بخشش کرده» و در نهایت «امنیتی ‌ترین کابینه جمهوری اسلامی را با انتصاب سرداران سپاه در تک تک مناصب دولتی تشکیل داده» است.

وی در ادامه خطاب به رئیسی گفت: در این حاکمیت سرتاپا یکدست، آن فساد ستیزی که وعده می‌دادید کو؟ آن رفع فاصله طبقاتی و مبارزه با بی‌عدالتی‌ که می ‌گفتید، کو؟ آن رفاه و تأمین حداقل معیشت مردم، کو؟ آن آزادی و آن تضمین حقوق همه مردم و زنان و دختران، کو؟ آن وعده رفع تحریمهایتان چه شد؟ آن عزتی که وعده می‌دادید، کجاست؟»

آقای بیات افزود: «چطور انتظار داریم زمانی که تمام راههای تنفس را بر جامعه بسته‌ ایم، پیام ملت را جز با مشتهای گره کرده بشنویم؟ جناب آقای رئیسی حتما از جوی خون راه افتاده در آبان ۹۸ مطلعید، همان ‌گونه که از سرکوب مردم تشنه‌ خوزستان و اصفهان مطلعید. شما به ما بگویید سرکوب شدید این اعتراضات جز به این معناست که حاکمیت نه تنها توانایی گفت ‌و گو با مردم را از دست داده بلکه اساسا پذیرفته است که باید به ضرب گلوله خود را حفظ نماید؟»

دبیر انجمن اسلامی دانشجویان در پایان گفت: «ما شما را نماینده‌ حاکمیت می‌ دانیم و لازم می ‌دانیم که این هشدار را به شما بدهیم! اگر برای رهایی از وضعیت بحران زده‌ کنونی، راه‌ حلی عقلانی، مبتنی بر تجربه و کارآمد ارائه ندهید، از جانب مردم پاسخی دریافت خواهید کرد که شاید نه سریع و نه حتی فوری باشد اما حتما انقلابی و قاطع است».

 

لیلا حسین‌زاده فعال دانشجویی بازداشت شد

لیلا حسین‌زاده، فعال دانشجویی، روز سه‌شنبه ۱۶ آذر در جریان سفر به شیراز بازداشت شد. بر اساس گزارشهایی که تاکنون منتشر شده «بیش از ۱۵ مامور امنیتی» اقدام به بازداشت خانم حسین ‌زاده کردند.

امیر رئیسیان، وکیل لیلا حسین‌زاده، روز یکشنبه ۱۴ آذر از تایید حکم پنج سال زندان این فعال دانشجویی در شعبه ۳۶ بیدادگاه تجدید نظر تهران خبر داده بود.

به گفته وکیل مدافع او، مصداق این اتهام «راه‌اندازی یک تجمع کوچک از دانشجویان» و حضور لیلا حسین‌زاده در این تجمع بوده است. در مراسم یاد شده که برای تبریک سالروز تولد و یاد کردن از محمد شریفی‌ مقدم، دانشجو و درویش گنابادی زندانی، مقابل دانشگاه صنعتی شریف تشکیل شده بود سرود «خون ارغوانها» خوانده شد.

 

‌‌رضا یونسی: اعترافات اجباری در زندان سند اثبات اتهام نیست

روز پنجشنبه ۱۸ آذر، رضا یونسی، برادر علی یونسی از دانشجویان نخبه دانشگاه صنعتی شریف که هم ‌اکنون به ‌همراه امیرحسین مرادی در سلولهای انفرادی بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات در زندان اوین در بازداشت است، با انتشار یک رشته توئیت، پخش اعترافات اجباری این دانشجویان بازداشت شده، از سوی رسانه ‌های وابسته به حکومت ترور و آدم ‌کش جمهوری اسلامی را محکوم کرد.

رضا یونسی در توئیتر خود نوشت: ”از ضرب ‌و شتم وحشیانه تا شبیه‌ سازی شکنجه دوست، تا تهدید به بازداشت اعضای خانواده، تا انفرادی (در اتاقی با نور سفید قوی همیشه روشن و بدون پنجره) تا عدم رسیدگی پزشکی، همگی از راههای رسیدن به اعتراف اجباری است که در نظام -رافت رحمانی- بسیار یافت می‌شود."

وی در ادامه به نقل از “مجتبى حسینی همبندی‌ سابق این دو دانشجوی زندانی، عنوان کرد؛”یک سری جملات را ۱۰ بار کات می‌ دادند و ضبط اعترافات اجباری یک روز کامل طول کشید، پس از ۱۰۰ روز همچنان از چشم علی به دلیل ضرب و شتم، عفونت خارج می‌شد، او می‌ گفت؛ کاری که نکردم را نمی ‌توانم قبول کنم. به قول همبندی سابق، عجیب نیست که افراد برای رهایی از شکنجه‌ ها، نه فقط اعتراف اجباری بلکه “قتل امام حسین” را هم بپذیرند.

علی یونسی و امیرحسین مرادی؛ روز جمعه ۲۹ فرودین ۱۳۹۹ در پی یورش وحشیانه مزدوران وزارت اطلاعات در تهران بازداشت شدند و پش از ضرب و شتم شدید به زندان اوین منتقل شدند. به گفته منابع نزدیک به علی یونسی، در هنگام یورش ۱۲ جلاد وزارت اطلاعات به خانه علی یونسی، پیشانی او را شکافتند.

 

تجمع دانشجویان پیام نور مقابل سازمان مرکزی دانشگاه

جمعی از دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور در اعتراض به حضوری شدن امتحانات پایان ترم این مقطع، قبل از ظهر یکشنبه ۲۱ آذر، مقابل سازمان مرکزی دانشگاه پیام نور تجمع کرده و خواهان لغو امتحانات به صورت حضوری شدند.

این دانشجویان گفتند؛ با وجود اینکه وزیر علوم در مورد نحوه برگزاری آزمون دانشگاهها در زمان جهش جدیدی از کرونا، این اختیار را به دانشگاهها داده است تا بر اساس اولویت ‌بندی در این زمینه تصمیم‌ گیری کنند، دانشگاه پیام نور به هیچ عنوان این حرف را قبول نکرده و بر برگزاری آزمون به صورت حضوری تاکید و اصرار دارد.

دانشجویان معترض شعار می دادند: یک دو  سه، ظلم و ستم بسه، دانشجو شد خسته.

 

اعتراض به تقسیم ناعادلانه بودجه تغذیه دانشگاهها

علیرضا وجهی، معاون دانشگاه تهران روز دوشنبه ۲۲ آذر، از تخصیص تبعیض آمیز بودجه دانشگاههای وزارت علوم و بهداشت انتقاد کرد و گفت: چرا تبعیض باید میان دانشجویان این دو وزارتخانه رخ دهد.

وی با توجه به اینکه اگر سال آینده آموزش حضوری به ۱۰۰ درصد برسد، بودجه تغذیه دانشگاه تهران با توجه به تورمها ۲۵۰ میلیارد تومان برآورد می شود، اظهار داشت: بودجه تغذیه سال ۱۴۰۰، امسال ۹۰۰ میلیارد تومان بوده است. نکته جالب اینجاست که به دلیل افزایش هزینه ها، در حال حاضر بودجه تغذیه ۱۰ هزار نفر صرف تغذیه هزار و ۷۰۰ دانشجو می شود.

 

دانشجویان علوم اجتماعی تهران پیگیر وضعیت لیلا حسین‌زاده شدند

روز سه شنبه ۲۳ آذر، جمعی از دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برای پیگیری وضعیت لیلا حسین‌زاده، دانشجوی کارشناسی ارشد انسان شناسی که از روز ۱۶ آذر بازداشت شده است و هنوز هیچ اطلاعی از وضعیت وی نیست، در جلسه ‌ای با ریاست دانشکده علوم اجتماعی دکتر جمشیدیها حضور پیدا کردند.

از صبح نیروهای حراست دانشگاه تهران با یادداشتِ نام دانشجویان و ایجاد فضای ترس در دانشگاهی که همچنان به بهانه کرونا خالی از دانشجو است، سعی در برهم زدن جلسه پیگیری دانشجویان داشتند.

در این جلسه دانشجویان با ابراز نگرانی شدید در مورد بازداشت، وضعیت سلامتی و بی‌خبری از لیلا حسین‌زاده، نسبت به ضرورت ورود فوری مسوولان دانشگاه به مسئله تذکر دادند‌.

 

(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: صدای آمریکا، خبرنامه دانشجویان ایران، راهبرد معاصر، هرانا، رادیو فردا، کانال شورای صنفی دانشجویان وزارت بهداشت، رادیو فرهنگ، مهر، آنا)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۴۵، چهار شنبه ۱ دی ۱۴۰۰ - ۲۲ دسامبر ۲۰۲۱

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول