زنان در مسیر رهایی (آبان ۱۴۰۰)

 اسد طاهری

 

کودک‌همسری متوقف نشد، کودک مادری جایش را گرفت

تولد ٧٩١ کودک از مادران ١٠ تا ١۴ سالە در ایران، خبر وحشتناکی است کە این روزها می ‌شنویم، کودکانی کە بە جای عروسک، فرزند در آغوش می‌ گیرند.

به گزارش روز پنجشنبه 6 آبان یک رسانه حکومتی، با بالارفتن آمار نوزادان متولد شدە از مادران زیر ١۵ سال، کودک‌همسری نە تنها متوقف نشدە بلکە کودک مادری هم بە عنوان معضلی جدی پیش ‌روی همە قرار دارد.

کودکان بدون گذراندن دوره‌ کودکی، وارد دورانی می ‌شوند که نه آشنایی با آن دارند و نه مهارت جسمی و روانی آن را بلدند. کودکانی که به سرعت وارد دوره‌ بزرگسالی می ‌شوند، بدون آنکه طعم شیرین کودکی را چشیده باشند.

در واقع زنانی که در کودکی ازدواج می‌ کنند در معرض خشونتهای جنسی و فیزیکی قرار می ‌گیرند.

بدن کودکان به دلیل شرایط فیزیکی مستعد ابتلا به بیما‌ریهای مقاربتی است.

فشارخون بارداری، عفونت خون در بارداری و خونریزی در زنان کمتر از پانزده سال، بیشتر از زنانی است که در سنین بالاتر ازدواج می ‌کنند.

کودکی که ازدواج می‌کند، کودکیش را حراج می‌گذارد، بچه‌ دار می ‌شود، بزرگسالی را تجربه می‌ کند، انواع خشونتها را  حس می‌ کند و بعد هم در بدترین شرایط جدایی را انتخاب می ‌کنند.

 

ثریا مطهرنیا، از جمله دە معلم برتر جهان

ثریا مطهرنیا، معلم مناطق محروم شهرستان بیجار در استان کردستان، به جمع ده نفر برتر جایزه جهانی معلم راه یافت. بنیاد "ورکی فاوندیشن" برگزار کننده سالانه این جایزه می‌گوید که ده نفر برتر از میان ۸ هزار معلم کاندید از ۱۲۱ کشور جهان انتخاب شدند. بانو مطهرنیا؛ مادر دو کودک ١٢ و ٨ سالە، مؤلف ١٢ جلد کتاب، معلم و مدیر دبستان است کە به بیش از ١٠٠٠ دانش ‌آموز بی‌بضاعت را یاری می‌ رساند.

او یک معلم واقعی، کسی کە تمام زندگی خود را وقف دانش ‌آموزانش کردە تا در روزهای سخت زندگی بتواند درمان دردهای آنها و خانوادە های شان باشد.

ثریا مطهرنیا بیش از ٢۵ سال خدمت در روستاهای محروم کوردستان را در کارنامە خود ثبت کردە است.

وی با فداکاری در زمینە سلامت دانش‌آموزان، اشتغالزایی برای زنان روستاهای محروم کوردستان و تلاش و همت برای کمک بە بیماران صعب ‌العلاج توانست مانند دیگر زنان کورد کە آوازە انسانیت شان در گوش جهانیان پیچیدە است، خوش بدرخشد و یکی از بهترین معلمهای دنیا شود.

 

تحقیر زنان در مراکز پزشکی

موضوع بهداشت و سلامت جنسی در جامعه‌ ایران که داشتن رابطه‌ جنسی برای افراد مجرد همچنان تابو محسوب می‌ شود، موضوعی چالش‌ برانگیز و در عین حال نگران ‌کننده است.

برای یک زن جوان که ازدواج نکرده، رفتن به مطب دکتر زنان تنها با حضور مادر یا یکی از اقوام نزدیک زن امکان ‌پذیر است. برخوردهای ناشایست و حرفهای ناروا در قبال زنان، به خصوص زنان مجرد در مطب پزشک زنان، باعث شده زنهای زیادی درد و رنج را تحمل کنند اما زیر دست پزشک نروند. بسیاری از زنان در کلینیکها و مطبهای دکتر زنان با جملات سرد و خشنی روبرو شده ‌اند.

زنانی که بدون داشتن هیچ حَریم خصوصی‌ به‌ صورت فله ‌ای مورد معاینه قرار گرفته و مجبور می ‌شوند جلوی بیماران دیگر در رابطه با خصوصی ‌ترین مسائل زندگی‌ شان صحبت کنند. در این مورد هیچ گلایه ‌ای پذیرفته نیست و در صورت اعتراض این جمله را می ‌شنوند که می‌توانی به مرکز دیگری مراجعه کنی. روال ما همین است که می‌بینی!

زنانی که رابطه‌ جنسی پیش از ازدواج را تجربه کرده ‌اند از ترس قضاوت و اطلاع دادن به خانواده‌ های شان از رفتن به پزشک زنان خودداری می ‌کنند. حتی بسیاری از زنان در نبود اطلاع‌ رسانی صحیح از انجام تستهای زنانه بی‌خبر هستند.

موج افشاگریهای زنان در خصوص خشونتهای کلامی و روانی که در مراکز پزشکی به خصوص مطب دکتر زنان با آن روبرو هستند، موضوعاتی است که در چند سال اخیر و در بازه‌ های مختلف در صدر مباحث مرتبط با زنان قرار گرفته است.

زنانی که از تجربه‌ معاینات دسته‌ جمعی خود با دیگر زنان نوشته ‌اند. زنانی که روایتگر روزهای پراضطراب و پراسترس خود برای دسترسی به سقط‌ جنین ایمن بوده ‌اند. زنانی که از تجربه‌ زایمان و تولد کودکهای شان نوشته ‌اند.

 

سربازان زن در ارتش بریتانیا در معرض تجاوزات جنسی قرار دارند

مطالعات اخیر نشان دادە کە سربازان زن در بریتانیا، توسط افسران ارشد  مورد سوء استفادە جنسی، عاطفی، آزار و تبعیض قرار می ‌گیرند.

روزنامە (BMJ MILITARY HEALTH) اطلاعاتی از زنان سرباز در ارتش بریتانیا را منتشر کردە است کە آزار عاطفی، آزار جنسی و سوء استفادە فیزیکی علیە آنها رو بە افزایش است. این مطالعه می ‌افزاید؛ سربازان زن کە جوانتر هستند، یا کسانی کە درجە افسری دارند، یا نقشهای رزمی و یا پشتیبانی رزمی داشتند، آسیب‌ پذترترین افراد در برابر این آزارو اذیت هستند. همچنین بررسیها نشان می ‌دهد کە از ٧۵٠ زن سرباز قدیمی، ٢٢.۵ درصد مورد اذیت و آزار جنسی قرار گرفتە اند. در حالی کە ۵.١ درصد مورد تجاوز جنسی، ٢٢.٧ درصد از آنها آزارعاطفی و ٣.٣ درصد مورد تجاوز فیزیکی قرار گرفتند.

این مطالعات نشان می‌دهد، کە درد و خستگی کە زنان تجربە می ‌کنند ناشی از اختلالات روانی است کە ارتباط زیادی با آزار جنسی دارد، همچنین زنانی کە در معرض آزار عاطفی قرار گرفتە اند از اضطراب و افسردگی بیشتری رنج می‌برند.

گروهی از دانشمندان کە این اطلاعات را تهیە کردند، خواستار حمایت فوری از زنان در ارتش شدند و گفتند: "حتی زنانی کە پستهای بالاتری دارند ممکن است در معرض سوء استفادە از مافوق خود قرار گیرند."

بر حسب گزارش «PA MEDIA»، ١۶۵٠٠ زن در ارتش بریتانیا وجود دارند، کە حدود ١ درصد از کل نیروی انسانی را تشکیل می ‌دهند و در حال انجام وظیفە در بخشهای مختلف هستند، از جملە اعزام بە خطوط مقدم نبرد، آنها  نقش بسیار مهمی در ارتش پادشاهی ایفا می‌ کنند کە بیش از صد سال است بخشی رسمی از آن بودە اند.

 

زنان در بروکسل خواستار تحریم کافه‌ ها و بارها به دلیل خشونت جنسی شدند

یک گروه فمینیستی قصد دارند سوء استفاده جنسی و تجاوز جنسی و همچنین انفعال مقامات در مواجهه با شکایتهای قربانیان را محکوم کنند. شعار آنها این است: «مهمانیهای شبانه برای سرگرم شدن است، نه اینکه به شما مواد مخدر بدهند و تجاوز کنند!»

پس از هشتگ "کلوبت را لو بده" که مربوط به جمع‌ آوری شهادت زنانی است که بدون اطلاع آنها در کافه ‌ها و باشگاههای شبانه به آنها مواد مخدر داده شده و سپس مورد تجاوز جنسی قرار گرفته ‌اند، این بار فراخوانی برای تحریم این بارها گرفته شده است.

از زنان در بروکسل خواسته شد تا در روز جمعه ۱۲ نوامبر (۲۱ آبان) باشگاههای شبانه و بارها را تحریم کنند تا به این طریق اعتراض خود را به این موضوعات نشان دهند.

 

گرمخانه‌ های تهران، ظرفیت لازم برای پوشش زنان بی سرپناه را ندارند

فقط در کلان شهر تهران تعداد ۵۰۰ معتاد زن، که از روی عمد اقدام به مصرف مواد مخدر در اماکن عمومی کند، مازاد بر ظرفیت وجود دارد که این تعداد از کل ظرفیت گرمخانه ‌های زنان شهر تهران هم بیشتر است.

ظرفیت کل گرمخانه ‌های تهران ۲۴۰۰ نفر است که از این میزان فقط ۳۳۰ تخت مختص به زنان است. این در حالیست که بنا به اظهارات مصطفی هادی ‌زاده دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان تهران تعداد این گونه معتادان در ۱۰ سال گذشته با رشد ۳۰۰ درصدی روبرو بوده و از ۷ هزار نفر به ۲۱ هزار نفر رسیده است.

مشکل زنان بی‌ سرپرست با افزایش آمار بیکاری، اعتیاد و طلاق در ایران رو به رشد است و با معضلاتی مانند زباله ‌گردی، بزهکاری و تَکَدیگری ارتباط مستقیم دارد که نیاز به رسیدگی فوری دارد.

 

شریعت وسیله‌ای برای ابزارسازی زنان

روز چهارشنبه 26 آبان، رئیس سازمان عقیدتی-سیاسی ناجا با یادآوری اینکه روزی ماهواره وسیله‌ تهاجم دشمن بود اما امروز موبایل این ابزار مخرب خانواده است که در کنار تک تک افراد قرار گرفته است، عنوان کرد؛ دشمنان میلیاردها پول خرج می ‌کنند تا یک شبکه‌ فارسی زبان راه ‌اندازی و دستورات مشخص برای فروپاشی خانواده را پیاده ‌سازی کنند.

وی همچنین مدعی شد که غرب در منجلاب گیر کرده و قصد دارد ایران را نیز در همان منجلاب غرق کند وی بر سبک زندگی سنتی تاکید و آنرا برای خانواده تعیین کرد و گفت امروز این بحث در دستور کار عقیدتی-سیاسی ناجا در سراسر کشور قرار دارد.

وی با بیان اینکه توجه به رابطه‌ میان زن و مرد بر اساس آیات و روایات می ‌تواند گرمی بخش کانون خانواده باشد بیان کرد؛ مرد وظیفه‌ کار بیرون از خانه را دارد اما باید در اداره‌ منزل نیز کمک و تکی‌گاه زن باشد.

وی سه ویژگی مهم "سفره‌ آرایی، خانه ‌آرایی و خود‌ آرایی" را برای یک زن لازم دانست و اذعان کرد و زن با آراستگی خود می ‌توانند یکدیگر را عفیف نگاه دارند.

لازم به ذکر است در ایران سبک زندگی برای مردم  از طرف حکومت تعیین و از رسانه‌ ها و تریبونهای مختلف تبلیغ می ‌شود و عموما جایگاه زن را در مقابل همسر و خانه تعریف می‌ک نند.

در این سیستم سنتی زن با وظایفش شناخته می ‌شود و بر اساس روایات کتب دینی زن ایده‌ آل زنی است که در مقابل همسر دارای تکلیف است و هر سبک دیگری از زندگی خارج از عرف و عفت نامیده می‌شود و با تمام آثار و ابزار زندگی مدرن بیگانه و یا حتی دشمن است. این در حالی ا‌ست که خود رژیم ایران از طریق رسانه ‌های خود و با لاپوشانی پرده‌ شریعت همان سیاست ابزارسازی زنان را تبلیغ می‌کنند و معیار زن‌ بودن برای جمهوری اسلامی از طریق سریال و تبلیغات تلویزیونی و شبکه ‌های اجتماعی تعریف می ‌شود.

 

تظاهرات در پاریس درخصوص خشونت علیه زنان

روز شنبه 29 آبان، تجمع اعتراضی هزاران نفر در شهرهای فرانسه در اعتراض به آزار و اذیت و نسل‌ کشی زنان در این کشور صورت گرفت. این تظاهرات در میان خشم فزاینده در فرانسه نسبت به زنان کشته شده توسط مردان خود صورت گرفت، در حالی که زنان فرانسوی به طور فزاینده ‌ای در مورد آزار و اذیت جنسی و سوء استفاده صحبت می ‌کردند، خواستار توقف خشونت شدند.

معترضان که اکثرا زنان بودند، در پاریس پشت یک بنر بزرگ که نوشته بودند: "دست از جنسیت و خشونت جنسی بردارید" اعتراض کردند.

گروههایی که با خشونت علیه زنان مبارزه می ‌کنند می ‌گویند از ابتدای سال تاکنون دست کم ۱۰۱ زن توسط شریک زندگی یا شریک سابق خود در این کشور کشته شده ‌اند.

در حالی که فعالان حقوق زنان در پاریس برای استقبال از روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان تظاهرات بزرگی برپا کرده بودند با خشم فاشیستهای این شهر مواجهه شدند.

آن‌ها در روز روشن، علنی و با خیال آسوده از در اختیار داشتن حمایت سیاستمداران و پلیس به تظاهرات ضد خشونت‌ علیه زنان حمله کردند.

 

زنان معترض در کابل: «تاریخ از سکوت ‌‌تان می ‌شرمد»

روز سه شنبه ۴ آبان، حرکت خودجوش زنان مبارز افغانستان، دست به راهپیمایی زدند. هدف از این راهپیمایی خاموشی جامعه‌‌ جهانی، سازمان ملل متحد و نهادهای حقوق بشری در قبال سرنوشت کنونی افغانستان است.

محل اعتراض ‌زنان دربرابر دروازه‌ دفتر «هیات معاونت ملل متحد در افغانستان» (یوناما) در کابل بود ولی بنابر ممانعت طالبان اجازه‌ گردهمایی در آنجا نیافته و مجبور به ترک محل شدند. طالبان از شروع راهپیمایی به هیچ خبرنگار به ‌ویژه مردان اجازه‌ گرفتن فیلم و عکس نمی ‌دادند. سپس، آنان به راهپیمایی در خیابان وزیر اکبر خان پرداختند. اما ۲۰ دقیقه از راهپیمایی این زنان نگذشته بود که «قطعه‌ بدری ۳۱۳» طالبان جهت سرکوب از راه رسید.

زنان معترض می‌گفتند که تمام مردم ما از فقر و گرسنگی می‌ میرند ولی طالبان خاموش ‌اند و فقط هنگام اعتراض و راهپیمایی مردم فعال شده و به سرکوب آن می ‌پردازند.

 

ازدواج اجباری برخی کنشگران و خبرنگاران زن در افغانستان

در سه ماه گذشته، دهها زن جوان که تا قبل از تسلط طالبان بر افغانستان در زمینه‌ دفاع از حقوق بشر، ترویج دموکراسی و آزادی بیان با نهادهای خصوصی و دولتی کار می‌ کردند، از ترس افتادن به دام طالبان و زیر فشار خانواده‌ های خود، به ازدواج‌ اجباری تن داده‌ اند.

کوثر رهنورد که اوایل سپتامبر، به دلیل شرکت در یکی از گردهماییهای اعتراضی در مزارشریف، بازداشت و چهار روز در زندان طالبان شکنجه شده بود، گفته است: بیش از ۱۰ نفر از دوستانم که از فعالان حقوق زن، خبرنگار و وکیل مدافع‌ هستند، پس از رویدادهای خشونتبار علیه زنان و ترور فعالان مدنی، برای نیفتادن به دام طالبان، به ازدواجهای اجباری تن داده ‌اند و اکنون همچون اسیر در خانه‌ زندانی ‌اند.

کوثر رهنورد چندین سال در کابل و مزارشریف به کار وکالت اشتغال داشته و زمینه‌ تخصصی کارش هم پرونده‌ های خشونت علیه زنان بوده است. او پس از آزادی از زندان طالبان، از خانه متواری شده است و پنهانی زندگی می‌کند.

کوثر اذعان می ‌دارد که پدرش بارها او را زیر فشار گذاشته تا به منظور تامین امنیت خود، با مردی از بستگان ازدواج کند اما او زیر بار نرفته است. کوثر گفته است: پس از آنکه از زندان طالبان آزاد شدم، پدر و مادرم به من گفتند که برای داشتن امنیت نسبی باید با مردی از بستگان مان ازدواج کنم. پدر و مادرم مردی را پیشنهاد کردند که بی ‌سواد و بی‌ کار بود. پس از آنکه پدر و مادرم بر این کار اصرار کردند، تهدید کردم که اگر مرا زیر فشار بگذارند، خودکشی خواهم کرد.

این وکیل مدافع می ‌گوید که با مسلط شدن طالبان بر افغانستان، دامنه‌‌ ازدواجهای اجباری بسیار گسترده شده است و تعداد دخترانی که از ترس طالبان به ازدواج اجباری تن می ‌دهند، از مواردی که خانواده‌ ها دختران شان را به دلیل فقر می ‌فروشند، خیلی بیشتر شده است.

 

کاهش خبرنگاران زن در بدخشان

در ولایت بدخشان در شمال شرق افغانستان رسانه ‌های محلی به صورت غیرمستقیم مجبور شده‌ اند تا دروازه‌ های خود را ببندند.

هنگامی که طالبان فیض ‌آباد را تصرف کرد، اعلام کردند که خبرنگاران زن اجازه ندارند جلوی دوربین رسانه ‌ها ظاهر شوند. آن‌ها به خبر‌نگاران زن اجازه می‌دادند تا به عنوان خبرنگاران رادیو به کارشان ادامه دهند اما به شرطی که همه‌ کارمندان برنامه زن باشند .

به گفته‌ یک خبرنگار زن هیچ رسانه‌ مستقلی در بدخشان باقی نمانده است کسانی که به کار خود ادامه می ‌دهند بر اساس خط‌ مشی طالبان فعالیت می ‌کنند.

مسئولان انجمن خبرنگاران در بدخشان می ‌گویند: "در روزها‌ی پایانی حکومت پیشین تعداد ۱۸۶ خبرنگار و کارمند رسانه ‌ای در این ولایت کار و فعالیت می‌ کردند که از میان آنان، ۱۱۰ تن مرد و ۷۶ نفر زن بودند.  اما در حال حاضر تنها ۶۳ مرد در رسانه ‌های بدخشان فعالیت می ‌کنند.

ناجیه سروش مسئول رادیو‌ی بانوان که به گفته‌ خودش فعلا در کابل خانه ‌نشین است و در بی ‌سرنوشتی به سر می‌ برد، در این رادیو شماری از دانشجویان دانشکده‌ خبرنگاری ولایت بدخشان نیز کار عملی می‌ کردند تا در آینده بتوانند راحت ‌تر صاحب وظیفه شوند.

ناجیه سروش اضافه کرد که رادیو صدای بانوان برای همه‌ خبرنگاران یک دریچه بود، آنها از کامپیوتر و اینترنت و دفتر این رادیو به عنوان یک مکان امن استفاده می ‌کردند اما متاسفانه با تسلط طالبان همه‌ کارمندان بیکار شده ‌اند.

 

 

(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: روزنامه شرق، فارس، خبرگزاری فرانسه، یورو نیوز، صدای امریکا، العربیه، ایندپندنت فارسی، دویچه وله، رادیو فردا، رادیو زمانه

منبع: نبرد خلق شماره ۴۴۴، دوشنبه ۱ آذر ۱۴۰۰ - ۲۲ نوامبر ۲۰۲۱

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول