دانشگاه در ماهی که گذشت (آبان ۱۴۰۰)

کامران عالمی نژاد

 

حمله نماینده نجف آباد با لودر به دانشگاه آزاد


روز جمعه ۷ آبان، فیلمی در شبکه های اجتماعی متشر شد که در آن ابوالفضل ابوترابی نماینده نجف آباد با سوار شدن بر لودر، دستور حمله به دانشگاه آزاد این شهر را صادر می کند.
در این فیلم ابوالفضل ابوترابی نماینده نجف آباد سوار بر لودر، به دانشگاه آزاد این شهر حمله کرده و بخشی از دیوارهای دانشگاه را تخریب کرده است.
اصل دعوا مربوط به احداث یک زیرگذر در جوار دانشگاه است که طی کردن روال اداری و قانونی احداث زیرگذر، باعث شد تا حوصله نماینده سر برود و خود، سوار بر لودر شده و دستور حمله به دانشگاه آزاد نجف آباد را صادر کند.
دانشگاه آزاد نجف آباد که به عنوان یکی از مراکز جامع دانشگاه آزاد در کشور شناخته می شود با صدور اطلاعیه ای، ضمن تقبیح این عمل، اعلام کرد به دادگاه شکایت کرده است.

 

در آموزش حضوری یک سوم دانشجویان غیربومی در خوابگاه پذیرش نخواهند شد

رضا مهدی معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه فنی و حرفه ‌ای کشور در روز یکشنبه ۹ آبان، درباره آمادگی دانشگاهها و مراکز آموزشی برای حضوری شدن کلاسها، گفت: برای آموزش حضوری آماده بودن خدمات دانشجویی از جمله اسکان و تغذیه بسیار مهم است، دانشگاه فنی و حرفه ‌ای کشور با ۳۰ هزار دانشجو غیربومی در صورت حضوری شدن کلاسها با مشکل مواجه خواهد شد، با توجه به اهمیت رعایت پروتکلها، حفظ فاصله‌ گذاری و ظرفیت اعلامی طبیعتاً یک سوم این دانشجویان در خوابگاه پذیرش نخواهند شد.

معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه فنی و حرفه ‌ای کشور درباره تغذیه دانشجویان بیان کرد: با توجه به افزایش قیمت مواد اولیه در هر روز باید حدود ۸۰ هزار پرس غذا مهیا شود اما تاکنون بودجه‌ ای برای آن به دانشگاه فنی‌ و حرفه ‌ای کشور داده نشده تا در این خصوص با نهادهای مربوطه قرارداد ببندد.

 

تجمع هیات علمی و کارمندان دانشگاه آزاد شوشتر

روز دوشنبه ۱۰ آبان،‌ جمعی از هیات علمی و کارمندان دانشگاه آزاد شوشتر در محوطه این دانشگاه دست به تجمع زدند. تجمع این شهروندان در اعتراض به عدم پرداخت حقوق، صورت گرفته است.

بزرگ ‌ترین دانشگاه آزاد جنوب غرب کشور دچار بحران شده است، سفره خالی این کارمندان نشان از سومدیریت در این واحد دانشگاهی دارد و هیچ کسی هم پاسخگوی نیست.

 

تحمع دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه شاهد

روز سه شنبه ۱۱ آبان، دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه شاهد، با حضور مقابل ساختمان مرکزی بنیاد شهید نسبت به وضعیت بسیار بد این دانشکده و عدم رسیدگی مسئولان دانشگاه به مشکلات اعتراض کردند.

این تجمع از دانشجویان عمومی و تخصصی با همراهی برخی از اساتید و مدیران گروهها بودند.

 

قطع دسترسی به سامانه های آموزشی به دلیل اقساط معوق دانشجویان

روز یکشنبه ۱۶ آبان، بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال و ۵ دفتر بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی تهران بزرگ در نامه ‌ای از طهرانچی، ریاست دانشگاه آزاد اسلامی، خواستار رفع فوری مشکل قطع دسترسی دانشجویان به سامانه ‌های آموزشی شدند.

بنا بر اعلام دانشجویان دانشگاه آزاد، دسترسی اغلب دانشجویانی که تاکنون نسبت به تسویه بدهی خود اقدام نکرده ‌اند در سامانه ‌های آموزشی "دان" و "وادانا" برای حضور در کلاسهای آنلاین مسدود شد.

 

تجمع هیأت علمی مراکز تحقیقاتی و آموزشی کشاورزی و منابع طبیعی

روز سه شنبه 18 آبان، هیأت علمی موسسات و مراکز تحقیقاتی و آموزشی کشاورزی و منابع طبیعی کشور برای اعتراض به عدم همسانسازی  کامل حقوق و تبعیض درپرداختها نسبت اعضای هیات علمی دانشگاهها به تهران آمدند و بابرپایی تجمع در محوطه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی خواهان اجرای کامل قانون همسانسازی حقوق اعضای هیأت علمی مشابه دیگر مراکز علمی و پژوهشی کشور شدند.

 

کشف حجاب دست جمعی مقابل دانشگاه تهران

انتشار تصویری که در آن تعدادی از دانشجویان دختر با لباس فارغ التحصیلی مقابل سر در دانشگاه تهران روسری از سر خود برداشته ‌اند، واکنشهای بسیاری را به‌ دنبال داشت که در جدیدترین تصویر منتشر شده حکایت از آن دارد که جلویِ سَردر دانشگاه تهران تغییر چهره داده است!

پیش از این تصویری از یک عکس جمعی دخترانه منتشر شد که البته مختصات آن، مطابق با خواست رسمی نبود، اما گروهی به تلافی آن تصویر، همان میزانسن را این بار با تطبیق به نگاه رسمی، تکرار کردند.

 

چالشهای رفاهی پیش روی دانشگاهها در آستانه بازگشایی

در حالی از ۱۵ آبان آموزش حضوری دانشگاهها آغاز شده که وضعیت وخیم بودجه ای و از طرفی پیش خور شدن اعتبارات به دلیل اجرای قانون همسانسازی، چالشهای عدیده ای را پیش روی مدیران قرار داده است.

روسای دانشگاهها از ماهها پیش در جلسات مختلف نسبت به چالشهای رفاهی، کسری بودجه تغذیه ای و مشکلات خوابگاهی هشدار دادند و همزمان وزارت علوم اعلام کرد پیگیریهای خود را از سازمان برنامه و بودجه آغاز کرده است.

در همین حال اجرای قانون همسانسازی حقوق اساتید، دانشگاهها را وارد چالش جدیدی کرده است؛ چرا که قرار بود بودجه این طرح با فروش اموال دولت به دانشگاهها تخصیص داده شود اما این امر محقق نشد و دانشگاهها از سهم بودجه جاری خود به این امر اختصاص دادند؛ اقدامی که هم اکنون دانشگاهها را با چالش اساسی تری رو به رو کرده و آن ها را در تنگنا قرار داده است.

در همین رابطه روز سه شنبه ۱۸ آبان، رحیم حب نقی رئیس دانشگاه ارومیه گفت: در نامه ای به وزیر علوم مواردی را درباره وضعیت نامناسب بودجه دانشگاه و اجرای قانون همسانسازی مطرح کرده ام؛ در شرایط کنونی درصد زیادی از بودجه دانشگاه ارومیه به حقوق اختصاص یافته است و اجرای بخش دوم و ویژه همسان سازی (۶۰ درصد)، این رقم را به بیش از ۹۵ درصد خواهد رساند.

حب نقی در ادامه به چالش های حضوری شدن آموزش در دانشگاهها اشاره کرد و گفت: حضور دانشجو در دانشگاه هزینه دارد و دانشجو یارانه غذا می خواهد. در حال حاضر قیمت برنج و گوشت افزایش یافته و سوال اینجاست که آیا اصلا بودجه ای مانده که برای تغذیه هزینه کنیم؟ در حال حاضر دانشگاهها با مشکل جدی رو به رو هستند و تدبیر نیاز است و دولت باید رسیدگی کند.

رئیس دانشگاه ارومیه افزود: می دانیم، شرایط سخت است و دولت می گوید درآمد ندارم و به دانشگاهها می گویند أموال شان را بفروشند. جای سوال دارد که چه چیز را بفروشیم؛ زمین دانشگاه یا دانشکده را؟

 

برگزاری کنکور سراسری دو بار در سال

منصور کبگانیان دبیر ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور، روز شنبه ۲۲ آبان درباره احتمال حذف کنکور اظهار کرد: کلمه کنکور یعنی سنجش و پذیرش که در قالب این معنی حذف شده است.

او افزود: سنجش در کنکور یعنی اینکه ۶۰ درصد آن به آموزش و پرورش واگذار شده است و ۴۰ درصد باقی مانده به خود داوطلب بر می‌گردد که در مدت زمان ۴ ساعت باید آزمون کنکور دهد.

کبگانیان تصریح کرد: کنکور سراسری قرار شده تا دو بار در سال برگزار شود، بنابراین اگر به شکل قبلی کنکور که هیجان و نگرانی وجود داشت نگاه کنیم باید گفت که کنکور برداشته شده است، ولی سنجش و پذیرش همچنان در کنکور وجود دارد.

 

امکان حضوری شدن یک باره تمام کلاسهای دانشجویان وجود ندارد

روز دوشنبه ۲۴ آبان، محمدعلی زلفی‌گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درحاشیه کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی درباره بازگشایی دانشگاهها گفت: در این مورد مطیع تصمیمات ستاد ملی مبارزه با کرونا هستیم، اما، چون شرایط دانشگاههای ما در سراسر کشور یکسان نیست و خیلی از دانشگاههای ما خوابگاههای اجاره‌ای داشتند و در طول دوران کرونا تغییر کاربردی دادند این اجازه را به آنها دادیم که با اولویت‌ بندی از دانشجویان تحصیلات تکمیلی براساس شرایط و بستر‌های نرم ‌افزاری و سخت ‌افزاری بحث ازسرگیری آموزشهای حضوری را پیگیری کنند.

وی در ادامه گفت: امکانات ما این اجازه را نمی ‌دهد که یک باره تمام دانشجویان در دانشگاهها حاضر شوند لذا امکان بازگشایی همزمان دانشگاهها وجود ندارد.

 

فعالیت ۳۰ درصد فارغ ‌التحصیلان پزشکی در حوزه معماری و شهرسازی

نصرالله پژمان فر، نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی روز چهارشنبه ۲۶ آبان، با بیان اینکه بحران کمبود نیروی پزشکی به ویژه پزشکان متخصص مساله بسیار مهمی است که سالها مورد غفلت واقع شده، گفت: باوجود ظرفیت دانشگاهها و همچنین تقاضای بسیار بالای متقاضیان رشته پزشکی؛ همچنان شاهد اجرای سیاستهای اشتباه در این خصوص هستیم.

پژمان فر با اشاره به اینکه تربیت پزشک تنها بر اساس نیاز کشور سبب پیدایش یک فضای انحصاری شده است، مطرح کرد: آمارها نشان می‌ دهد که بیش از ۳۰ درصد فارغ التحصیلان رشته پزشکی عمومی و تخصص، در امور دیگری همانند معماری و شهرسازی فعالیت می ‌کنند که این امر موجب دامن زدن به وضعیت موجود می ‌شود.

پژمان فر با بیان اینکه سرانه تعداد پزشکان در ایران نسبت به کشور‌های پیشرفته جهان و حتی کشور‌های منطقه بسیار پایین ‌تر است و برای اجرای طرح پزشک خانواده حداقل نیاز به ۸۰ هزار پزشک وجود دارد، یاد آور شد: با وجود تصور بسیاری از مردم که کشور از پزشک اشباع شده است و پزشکان بیکار هستند، سرانه پزشک ایران تقریباً ۱۱.۷ پزشک به ازای ۱۰ هزار نفر هست، اما عمده‌ کشور‌های پیشرفته بالای ۳۰ پزشک به ازای هر ۱۰ هزار نفر دارند که ایران از بین ۲۷ کشور منطقه رتبه بیستم را دارد.

 

هزاران دانشجو بر اثر کرونا ترک تحصیل کردند

محمدرضا محبوب فر کارشناس و عضو انجمن علمی آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران پنجشنبه ۲۷ آبان، اظهار کرد: طبق تحقیقات حدود ۵۰۰  هزار نفر از دانشجویان در ایام کرونا ترک‌ تحصیل کرده یا از ایران رفته ‌اند. قطعا این آمار بزرگی است و می‌طلبد تا اقدامات ویژه ‌ای در این خصوص انجام شود.

طبق آمار‌های اعلام شده، وضعیت روحی دانشجویان نسبت به پیش از همه‌ گیری کرونا، بسیار نگران‌ کننده است. یعنی این قشر معمولا یا یکی از بستگان درجه اول و یا دوستان و آشنایان خود از دست داده و همین مساله کافی است تا آنها در شرایط روحی مناسبی به‌سر نبرند.

تعطیلی دانشگاهها و مجازی شدن کلاسها باعث هزینه ‌های زیادی برای دانشجویان شده است، آنها در کنار مشکلات روحی که دارند با مشکلات معیشتی هم دست و پنجه نرم می‌ کنند و در نتیجه این روز‌ها افسردگی در میان دانشجویان مشاهده می ‌شود؛ براین اساس دانشگاهها باید به دنبال راه حلی برای این موضوع باشند.

او افزود: یکی از چالشهای اصلی دانشجویان، مشکلات معیشتی است که باعث می‌ شود برخی از آنها حتی دیگر امکان ادامه تحصیل را نداشته باشند.

 

فاجعه اشتغال فارغ التحصیلان رشته ‌های کشاورزی

روز جمعه ۲۸ آبان، بختیاری ‌زاده سیاستگذار بخش کشاورزی در نشست بررسی نقش جهاد کشاورزی در اشتغال دانش آموختگان رشته‌ های مختلف کشاورزی از ضعف آموزش فارغ التحصیلان این رشته‌ های به عنوان اولین مانع در اشتغال آنان یاد کرد و گفت: حوزه کشاورزی، صنعتی است که ۹۵ درصد آن در اختیار بخش خصوصی و کمتر از ۵ درصد نیز در اختیار نهاد‌های دولتی است از این رو فارغ التحصیلان رشته‌ های کشاورزی باید بدانند که بخش خصوصی در پی سودآوری و بهره‌وری است؛ لذا این بخش از ظرفیت افرادی استفاده می‌ کند که دارای توانمندی باشند.
وی بیان کرد: امروز فارغ التحصیلان مقاطع دکترا، کارشناسی ارشد و کارشناسی رشته ‌های کشاورزی به ترتیب بالاترین تعداد بیکاران را به خود اختصاص داده ‌اند و این بدان معناست که دانشجویان هر چه در ادامه تحصیل عمیق‌ تر شده ‌اند بازار دست رد محکمتری به سینه آنها زده است.
بختیاری‌ زاده به وجود ۳۰۰ هزار فارغ‌التحصیل بیکار در رشته ‌های کشاورزی اشاره کرد و گفت: هم اکنون ۷۲ دانشکده کشاورزی در سطح دانشگاههای دولتی و بیش از ۷۰ دانشکده کشاورزی در سطح دانشگاههای آزاد به جذب دانشجو می ‌پردازند با این وجود اگر چه ظرفیت پذیرش دانشجو در این رشته‌ ها افزایش یافته، ولی وقتی گنجایش بخش کشاورزی را می‌بینیم هیچ تغییری در آن صورت نگرفته است.
عباسی نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس در این نشست به دیدار خود با وزیر علوم اشاره کرد و افزود: بنده در خصوص افزایش بهره وری در بخش کشاورزی با وزیر علوم جلسه‌ای داشتم، چون در این رابطه معتقدم که افزایش بهره‌وری با افزایش مهارت محقق می‌شود. به هر روی این که امروز تنها ۷ درصد از فارغ التحصیلان بخش کشاورزی در مشاغل مربوط به رشته تحصیلی خود مشغول به کار هستند یک فاجعه است و به نظرم اگر دانشکدههای کشاورزی را ببندیم بهتر است.

 

اعتراض دانشجویان دانشگاه آزاد به افزایش نامتعارف شهریه

روز جمعه ۲۸ آبان ۱۴۰۰، جمعی از دانشجویان دانشگاه آزاد خواستار نظارت مسئولان بر شهریه‌های این دانشگاه شدند و تاکید کردند که دانشگاه آزاد به یکباره در اواسط ترم تا ۷۷ درصد افزایش شهریه داشته است.

 احمد حیدری سخنگوی دانشگاه آزاد با تاکید بر اینکه شهریه این دانشگاه هر ساله رشد متعارفی دارد، گفت: هر سال ۲۰ تا ۲۵ درصد حقوق کارمندان دانشگاه آزاد بر اساس مصوبه دولت افزایش می‌یابد و بر همین اساس با توجه به اینکه این دانشگاه ۶۰ هزار عضو هیئت علمی و کارمند دارد و باید هزینه‌های جاری را هم پرداخت کند، افزایش شهریه دارد.

 

(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: آنا، خبرآنلاین، کانال تلگرام دانشجویان مطالبه گر ایران، مهر، ساعد نیوز، انصاف نیوز، خبرنامه دانشجویان ایران، جوان، فارس)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۴۴، دوشنبه ۱ آذر ۱۴۰۰ - ۲۲ نوامبر ۲۰۲۱

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول