دانشگاه در ماهی که گذشت (شهریور ۹۹)

کامران عالمی نژاد

 

مجلس و ماجرای ‌فروش صندلیهای دانشگاههای علوم پزشکی

صحبت نقل و انتقال دانشجویان علوم پزشکی خارج از کشور به داخل به دلیل مشکلات ارزی و شیوع بیماری کرونا مورد توجه فعالان صنفی دانشگاههای قرار گرفته و آنها معتقدند عده ‌ای با این بهانه درصدد دور زدن کنکور سراسری هستند.

مهرداد ویس‌ کرمی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در این خصوص گفت: در مقطعی و تا جایی که اطلاع دارم ۳۰۰ نفر بدون آنکه به خارج بروند و در رشته‌ ای تحصیل کنند در کلاسهای پزشکی دانشگاههای معتبر نشسته بودند که البته این افراد شناسایی شده و با آنها برخورد شده است. براساس بخشنامه وزارت علوم و بهداشت برخی دانشجویان می ‌توانستند به خارج سفر کرده و چند صد میلیون تومان هزینه کنند و بعد از گذراندن یک ترم تحصیلی به داخل کشور انتقالی بگیرند و در حقیقت معنای این کار آن است که می ‌‌شود با هزینه ۵۰۰ میلیونی و یا یک میلیارد تومانی در بهترین دانشگاههای ایران و در رشته ‌های پزشکی ادامه تحصیل داد.

در این موضوع به هیچ وجه بحث علمی مطرح نیست، ضمن اینکه برای اجرای این مصوبه فشار زیادی برای پذیرش افراد به دانشگاهها و مسوولان آن وارد می‌شد که آنها از این دانشجویان آزمونی نگرفته و نمره بدهند. متأسفانه این تصمیم غلط بوده و برخی افراد تحت شرایط و منافع خاص این کار را انجام داده‌اند که برخی از آنها در مجلس و یا در دولت بودند. ضمن اینکه این موضوع مصیبت‌های علمی و اخلاقی در کشور دارد.

 

 

پرونده دانشجویان بورسیه در فاز جدید!    

شش سال پیش وزارت علوم پرونده بورسیه ۳ هزار دانشجو را دارای مشکل دانست و از همان زمان تا امروز تعدادی از دانشجویان با مشکل عدم جذب در دانشگاهها مواجه شدند تا جایی که کار به شکایت تک‌ تک این دانشجویان رسید و حتی در برهه ‌ای نیز حکم انفصال از خدمت برخی روسای دانشگاههای بزرگ صادر شد، حکمی که البته هیچ‌ گاه به مرحله اجرا نرسید. امروزه تمام دانشجویان بورسیه، تحصیل ‌شان تمام‌ شده اما فاقد مدرک تحصیلی هستند یعنی وزارت علوم نه مدرک تحصیلی به آنها می ‌دهد، نه تعهدات را آزاد می ‌کند و نه زمینه اشتغال را برای دانشجویان بورسیه فراهم می‌کند.

در این میان هم برخی دیگر از دانشجویان توانستند با رای دیوان عدالت اداری در دانشگاهها استخدام شوند، با این حال هنوز تعداد قابل‌توجهی از این دانشجویان بلاتکلیف مانده‌اند، مساله ‌ای که باعث شد کمیسیون اصل ۹۰ مجلس بالاخره به موضوع ورود کند و با برگزاری دو جلسه با حضور مسوولان وزارت علوم و نمایندگان بورسیه عزم خود را برای حل این مشکل بزرگ آموزش عالی نشان دهد.

نصرالله پژمانفر، عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس از تلاش جدی این کمیسیون برای بررسی و حل مشکلات دانشجویان بورسیه زوز دوشنبه ۳ شهريور، خبر داد و گفت: «باید منتظر ماند تا گزارشهای مربوط به این جلسات تکمیل شود، اما تمام همت این کمیسیون آن است که اگر دانشجویی هنوز تعیین‌ تکلیف نشده، وضعیتش مشخص شود. با این حال جلسات این کمیسیون باید مسیر خودش را طی کند و تا حصول نتیجه مربوط به برگزاری این جلسات صبر کرد».

سید مهدی جوکار، یکی از نمایندگان دانشجویان بورسیه که در اولین جلسه کمیسیون اصل ۹۰ با وزارت‌ علومیها شرکت داشته، با تاکید بر اینکه دانشجویان بورسیه در سراسر کشور پراکنده هستند، گفت: «با توجه به اینکه برخی بورسیه‌ ها به ‌دلیل نوع عملکرد وزارت علوم تعهدات ‌شان را خریده ‌اند و دیگر حاضر به ادامه این مسیر نشده ‌اند و همچنین برخی از این دانشجویان جذب سازمانهای دیگر شده‌اند، آمار دقیقی از دانشجویانی که هنوز تعیین‌ تکلیف نشده‌اند، در اختیار نداریم؛ با این حال به‌ صراحت می‌توان گفت هنوز مشکل بسیاری از دانشجویان بورسیه حل نشده است». وی تاکید کرد: «وزارت علوم با غرض ‌ورزی سیاسی این مشکلات را برای تمام دانشجویان ایجاد کرد».

 

وضعیت آموزش مجازی از نگاه دانشجویان

۵۳ درصد شرکت کنندگان می گویند هیچ استادی بهتر از حالت حضوری درس نداده و ۲۰ درصد هم یک یا دو استادشان فقط پشت لپ تاپ بهتر از سر کلاس بوده اند. در طرف مقابل ۶ درصد می گویند که همه استادان شان این ترم نسبت به‌ ترمهای دیگر بدتر بوده اند و برای ۵۰ درصد هم این وضعیت درباره حداقل نیمی از استادان شان صادق است.

از بین ۱۱ دانشجوی دکتری شرکت کرده در نظرسنجی هیچکدام گزینه ‌های «بهتر بود» و «خیلی بهتر بود» را انتخاب نکرده است.

از جمله گله ‌های دانشجویان به رفتار استادان، برگزاری کلاس خارج از ساعت مشخص شده در سامانه آموزش است.

 

طرح جابجایی رشته‌های دانشگاه آزاد

طهماسب کاظمی، رییس مرکز سنجش، پذیرش و امور فارغ التحصیلی دانشگاه آزاد از طرح این دانشگاه برای جابجایی رشته ها به منظور اشتغال دانشجویان، متناسب با رشته تحصیلی شان خبر داد.

وی سه شنبه ۴ شهريور گفت: شاهد هستیم رشته هایی در برخی استانها و مناطق کشور ارائه می شود که نیازهای شغلی آن رشته تحصیلی در آن منطقه کم است و خیلی از افراد در محل زندگی شان آینده شغلی روشنی ندارند.

رئیس مرکز سنجش، پذیرش و امور فارغ التحصیلی دانشگاه آزاد با اشاره به اینکه کارهای آمایشی این طرح به سرعت در حال انجام است، گفت: در حال حاضر برای اجرایی کردن این طرح یک مجوز کلی گرفته ایم و بر این مبنا هر استانی که در شورای گسترش و برنامه ریزی دانشگاه، گزارش آمایشی خود را ارائه می دهد، بر همان اساس رشته ها را جا به جا می کنیم و متناسب با نیازهای منطقه ای آن ها را سامان می دهیم.

 

اعتراض دانشجویان به انتقال دانشجویان پروازی علوم پزشکی   

درگذشته نه ‌چندان دور برخی از افراد برای راهیابی به دانشگاههای علوم پزشکی از مسیرهایی جز کنکور اقدام کردند. این افراد که به دانشجویان پروازی شناخته می‌ شوند پس از دست نیافتن به نتیجه مطلوب در کنکور به دانشگاههای علوم پزشکی خارج از کشور می ‌روند و پس از گذراندن یک الی دو ترم به دانشگاههای برتر کشور انتقالی می ‌گرفتند!

در همین راستا نیز شورای صنفی دانشجویان وزارت بهداشت طی نامه ‌ای به سعید نمکی وزیر بهداشت، درمان و آموزش در خصوص پذیرش دانشجویان خارج از کشور خواستار عدم پذیرش دانشجویان خارج از کشور شد.

در بخشی از این نامه آمده است: ما دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور اعتراض و نگرانی خود را به هرگونه تصمیم جدید برای انتقال دانشجویان ایرانی شاغل در دانشگاههای خارجی که عمدتاً از ترازهای علمی پایینی نیز برخوردارند و قطع به‌ یقین خسارات جبران ‌ناپذیری را به بدنه علوم پزشکی وارد خواهند ساخت، به هر علتی از جمله پاندمی کووید ۱۹، کمبود ارز و ... اعلام می‌داریم.

در همین راستا علی ‌اکبر حق ‌دوست معاون آموزشی وزارت بهداشت می‌ گوید: قوانین و مقررات وزارت بهداشت در این خصوص تغییر نکرده و افرادی که قبل از سال ۲۰۱۹ به خارج از کشور رفته‌ اند اگر شرایط لازم را داشته باشند طبق فرآیند به کشور بازگردانده می ‌شوند و ما تلاش کردیم بروکراسی مربوطه را تسریع کنیم تا به دلیل شیوع کرونا رفت‌ و آمد در وزارت بهداشت کمتر شود. از همین رو همان قوانین و مقررات قبلی مدنظر قرار دارد و باید دانشگاههای آنها معتبر باشد، معدل دیپلم آنها و معدل درسهایی که در کشور مبدأ گذرانده‌اند و تعداد واحدهای درسی آنها بررسی می ‌شود و بر این اساس به آنها مجوز ورود داده می‌ شود.

 

صد هزار دکتر بیکار تا سال ۱۴۰۰

ماشین تولید «دکتر» در کشورمان با شتابی عجیب در حال تولید است، تا جایی که می ‌شود با حسابی سرانگشتی دریافت طی چند سال آینده با خیل عظیم دانش آموختگان بیکار دکتری مواجه خواهیم بود.

بهترین راه برای جلوگیری از گسترش پدیده بیکاری دانشجویان دکتری، روی آوردن به استاندارد‌های قابل قبول بین‌المللی است، اگرچه در بعضی مراکز آموزشی ظرفیتهایی ایجاد شده است که قابل تغییر نیستند، ولی حداقل باید پذیرش دانشجو مطابق فرمولهای بین ‌المللی و منطق صحیح انجام شود.

شریعتی نیاسر، معاون وزیر علوم در پنجشنبه 6 شهریور گفت: «به طور طبیعی دانش آموختگان دکتری آینده شغلی خود را در دانشگاه می‌بینند، این در حالی است که در بهترین حالت بین پنج تا ۶ هزار نفر از ۲۰ هزار شرکت کننده دارای مدرک دکتری، جذب دانشگاه می ‌شوند و این موضوع به این معناست که سالانه ۱۵ هزار فارغ التحصیل دکتری بیکار تحویل جامعه می‌ دهیم در شرایطی که جای مناسبی برای اشتغال آنها نداریم».

در همین رابطه سیدمهدی قمصری، معاون آموزشی سابق دانشگاه تهران با بیان اینکه بیکاری از مقاطع قبل به مقطع دکتری سرایت می‌کند، گفت: وقتی نمی‌ توانیم برای دانشجویان کارشناسی و ارشد شغل فراهم کنیم، ادامه تحصیل در مقطع دکتری دردی را دوا نمی ‌کند. زیرا هر گرایشی در مقطع بالاتر، تخصصی ‌تر خواهد شد. مثلاً دانشجوی کارشناسی می ‌تواند در بسیاری از مشاغل مشغول فعالیت شود، ولی همین دانشجو با ورود به مقطع دکتری بر یک موضوع متمرکز می ‌شود و در نتیجه شغل مرتبط با رشته ‌اش خیلی محدود‌تر خواهد شد.

اعداد و ارقامی که اگر همه آنها را کنار هم قرار دهیم، به دورنمایی عجیب و حتی شوک آور خواهیم رسید؛ دورنمایی که برای سال ۱۴۰۰، حتی از 100 هزار دانش آموخته دکتری بیکار نیز فراتر می‌ رود چرا که سالانه حدود ۲۰ هزار دکتر بیکار به جامعه افزوده می‌ شود و هم اکنون نیز همین میزان دکتر بیکار داریم.

 

تجمع دانشجویان پزشکی مقطع استاژری دانشگاه علوم پزشکی گیلان   
جمعی از دانشجویان پزشکی مقطع استاژری دانشگاه علوم پزشکی گیلان در روز پنجشنبه ۶ شهریور در محوطه این دانشگاه دست به تجمع اعتراضی زدند.
دانشجویان دلیل این تجمع را اعتراض به برگزاری آزمون پره انترنی پزشکی عنوان کردند.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان    
دانشجویان پزشکی و علوم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در اعتراض به برگزاری آزمون علوم پایه در روز پنجشنبه ۶ شهریور اقدام به تجمع اعتراض کردند.
طبق برنامه، قرار بر این بوده که امتحان در روز ۲۰ شهریور برپا شود، اما دانشجویان خواهان لغو برگزاری هستند.
برنامه این تجمع کشوری بوده و صرفا مخصوص دانشجویان علوم پزشکی کرمان نیست.

 

تجمع دانشجویان علوم پزشکی مشهد   

همزمان با اعتراضهای دانشجویان، تعدادی از دانشگاههای علوم پزشکی به برگزاری آزمونهای 20 شهریور، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز در روز چهارشنبه ۱۲ شهریور با برگزاری تجمع، دست به اعتراض زدند و خواستار لغو آزمون علوم پایه شدند.

این دانشجویان پلاکاردهای با عناوین «نه به برگزاری آزمون»، «نه به تحمیل سفر غیرضرور» و «نه به قربانی کردن مدافعان سلامت» و ... در دست داشتند.

 

تجمع دانشجویان علوم ‌پزشکی تبریز

روز پنج شنبه 13 شهریور، جمعی از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز با تجمع مقابل و داخل ساختمان آموزش کل دانشگاه به مشکلات آموزش در دوران پاندمی کووید- 19 و مطالبه‌ حقوق دانشجویان شهریه‌ پرداز دانشگاه اعتراض کردند.

دانشجویان معترض پس از حضور در محوطه‌ ی ساختمان، با اصرار مسوولان، در اتاق کنفرانس دفتر معاونت حضور یافتند و در حضور دکتر تقی‌ زادیه معاون آموزشی دانشگاه، دکتر حنایی مشاور معاون آموزشی و دو نفر از نمایندگان حراست، مطالبات خود را مطرح و پیشنهاداتی را برای بهبود اوضاع آموزشی دانشگاه ارائه نمودند.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه‌ تهران

روز دوشنبه ۱۷ شهریور، جمعی از دانشجویان دانشگاه‌ تهران در اعتراض به خصوصی ‌سازیها و واگذاریهای غیراصولی، مقابل ساختمان سازمان خصوصی ‌سازی تجمع کردند.

دانشجویان با در دست داشتن پلاکاردهایی از جمله “دست مفسدین اقتصادی را از هفت تپه کوتاه کنید”، “خصوصی‌ سازیهای رانتی بلای جان تولید ملی”، “خصوصی ‌سازیهای رانتی عامل بیکاری” اعتراض خود را نشان دادند.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز

جمعی از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز در اعتراض به عملکرد کمیته‌ انضباطی، روز یکشنبه ۲۳ شهریور مقابل ساختمان معاونت دانشجویی و فرهنگی این دانشگاه دست به تجمع اعتراضی زدند.

این دانشجویان دلیل تجمع خود را اعتراض به ادامه‌ روند کُنتورلگَر زیست دانشجویی و نقض حقوق اساسی خود از سوی کمیته‌ انضباطی در خوابگاه و دانشگاه، که اخیرا با صدور احکام تعلیق توسط این کمیته تشدید شده است، عنوان کردند.
‌‌

تجمع دانشجویان سال آخر پزشکی مقابل مجلس
جمعی از دانشجویان سال آخر پزشکی به دلیل بی‌ عدالتی آموزشی در معافیت از امتحان گواهینامه در روز سه شنبه ۲۵ شهریور مقابل مجلس تجمع کردند.
تجمع کنندگان با توجه به اینکه ملاک فارغ التحصیلی، امتحان سال گذشته قرار گرفته از اعضای کمیسیون بهداشت و کمیسیون اصل نود مجلس خواستند به این موضوع ورود کرده و بی‌ عدالتی آموزشی در معافیت امتحان گواهینامه پزشکان را رفع کنند.
نزدیک به دو ماه پیش و با توجه به شرایط کرونا وزیر بهداشت اعلام کرد که پزشکان متخصص امتحان ندهند چرا که نمره سال قبل آنها ملاک قرار می ‌گیرد. ولی اشکال کار آنجا بود که امتحان سال گذشته به دلیل مسائل مختلف از جمله تقلب از سوی دیوان عدالت اداری باطل شده بود لذا این موضوع نمی‌ تواند ملاک خوبی قرار گیرد.
به پزشکان متخصص در شرایط شیوع کرونا که در شیفتهای بیمارستانی حضور داشتند اعلام شد که باید امتحان دهند.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد

روز چهارشنبه ۲۶ شهریور، جمعی از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در مقابل ساختمان معاونت آموزشی این دانشگاه تجمع کردند.

داننشجویان دلیل تجمع خود را اعتراض به عملکرد معاونت آموزشی این دانشگاه اعلام کردند.

 

(منابع: فارس، مهر، آنا، اتحادیه آزاد کارگران ایران، آناج، دانشجو)

  

منبع: نبردخلق شماره ۴۲۹، سه شنبه ۱ مهر ۱۳۹۹ ـ ۲۲ سپتامبر ۲۰۲۰

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول