کارورزان سلامت (مرداد ۹۹)

امید برهانی

 

تجمع کادر درمانی بیمارستان یاسوج

تعدادی از کادر درمان پیمانی و رسمی بیمارستان جلیل یاسوج (بیمارستان معین کرونای استان کهگیلویه و بویراحمد) در روز شنبه 4 مرداد با تجمع جلوی استانداری خواستار پرداخت مطالبات خود از جمله کارانه و پاداش کرونا شدند.

یکی از اعضای کادر درمان این بیمارستان به خبرنگار گفت: از مسوولان و متولیان امر انتظار داریم صدای ما را بشنوند و مطالبات ما را پرداخت کنند.

وی افزود: با جان و دل در خدمات رسانی به بیماران کرونایی تلاش کرده ایم اما حدود ۲۰ ماه قبل مطالبات خود را دریافت نکرده ایم.

 

تجمع نیروهای شرکتی بهداشت و درمان مقابل مجلس

نیروهای پرستاری، اتاق عمل، هوشبری، آزمایشگاهی، روانشناس، پزشک، تغذیه و… که در روز یکشنبه 5 مرداد در مقابل وزارت بهداشت تجمع کردند، خواستار حذف شرکتهای واسطه پیمانکاری و تبدیل وضعیت استخدامی خود به صورت پیمانی و رسمی هستند.

آنها گفتند: نیروهای شرکتی شاغل در حوزه ‌های بهداشت و درمان در چند ماه اخیر آنچنان درگیر رسیدگی به مریضهای بدحال مبتلا به کرونا بودند که وقتی برای پیگیری مطالبات خود نداشتند. درحالی‌که در این مدت مسوولان وزارت بهداشت، نمایندگان مجلس و… مدام وعده رسیدگی به خواسته‌ هایمان را می‌دانند. این در شرایطی است که کادر شرکتی مراکز بهداشتی و درمانی در برخورد با بار مراجعه بیماران، دچار فرسودگی جسمی و روحی شده‌ اند.

معترضان افزودند: نیروهای شرکتی بعضا ۱۳ تا ۱۴ سال سابقه کار دارند اما از کارانه، اضافه کار و دیگر مزایای شغلی بی‌بهره هستند.

 

ابتلای ۱۱ نفر از کادر درمان به کرونا در یک شیفت بیمارستان خورشید

رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اعلام کرد که: تنها در یکی از شیفتهای بیمارستان خورشید ۱۱ نفر به کرونا مبتلا شده اند و به مرخصی رفته اند. دراین شرایط که کادر درمان مبتلا به کرونا برای قرنطینه به مرخصی رفته اند برای جایگزین نیروی درمانی خدمت رسانی در مراکز درمانی وبهداشتی با مشکل روبرو هستیم.

وی افزود: تاب آوری کادر درمان رو به اتمام است و نگران سلامت کادر درمانی این استان هستیم چون از زمان شیوع کرونا تاکنون، ۵۰۰ نفر از کادر درمانِ مراکز درمانی وبهداشتی استان اصفهان به این ویروس نفس گیر مبتلا شده اند.

 

اعتصاب کارکنان بیمارستان هاشمی در شهرستان ریگان

روز سه شنبه 7 مرداد، کارکنان بیمارستان هاشمی رفسنجانی شهرستان ریگان دراستان کرمان برای اعتراض به عدم پرداخت به موقع حقوق و مطالبات خود دست از کار کشیدند.

یکی ازتجمع کنندگان گفت: در روزهای سخت کرونایی ما از جان خود گذشته و در حال خدمت رسانی با تمام فراز و نشیب و کاستیها هستیم، اما برای تهیه مخارج خود و خانواده به پول نیاز داریم.

وی افزود: با وجود همه کاستیها و نبود امکانات مناسب بهداشتی و حفاظت فردی در بیمارستان به کار خود با تمام توان ادامه خواهیم داد اما با عدم توجه مسوولان ذیربط روحیه ما و همکاران به شدت ضعیف شده است

 

کمبود پرستار و افزایش مرگ و میر از کرونا

محمد شریفی‌مقدم دبیرکل‌ خانه پرستار گفت: قبل از پاندمی کرونا، تعداد پرستاران براساس مولفه ‌هایی همچون نسبت جمعیت و براساس شاخص و استانداردهای جهانی تعیین می ‌شد. اگر دولت می‌ خواست از مردم مراقبتهای مناسب صورت بگیرد باید به ازای هر هزار نفر، ده پرستار استخدام می‌ کرد، که این استاندارد در اکثر کشورهای اروپایی رعایت می‌ شود و در برخی از کشورها مانند بلژیک به ازای هزار نفر، ۱۲ پرستار دارند. کیفیت متوسط مراقبت از مردم به ازای هزار نفر، پنج تا شش پرستار است و اگر مردم بخواهند از حداقل مراقبتها برخوردار باشند به ازای هر هزار نفر سه پرستار نیاز است، قبل از شیوع کرونا در ایران متوسط تعداد پرستاران برای هزار نفر، ۵/۱ پرستار بود، یعنی نصف حداقل استانداردهای جهانی و نصف برخورداری مردم از حداقلهای مراقبتی! سیاستهای اشتباه و پزشک‌ سالارانه وزارت بهداشت در ۲۰ سال گذشته و افزایش بیمارستانها، باعث شد ما از دوران پیش از انقلاب که جمعیت کشور کمتر بود، سرانه پرستار نسبت به تختهای بیمارستانی با رکود شدید مواجه باشیم.

بعد از شیوع کرونا که مداخله پزشکی در درمان بیماران نتیجه‌ ای ندارد، بار اصلی و ۹۰درصدی مراقبتها از بیماران کرونایی بر دوش پرستاران قرار گرفت. در این شرایط جامعه پرستاری ما با افسردگی و خستگی مفرط مواجه شده است. فشار کاری در ابتدا باعث خستگی مفرط و سپس به خستگی مزمن تبدیل می‌شود و تعدادی از پرستاران را ناخواسته از چرخه خدمت خارج می‌کند.

 

استثمار پرستاران فقط با هدف سودجویی

با وقوع بحران کرونا در کشور، پرستاران در کنار پزشکان در خط مقدم مبارزه با این بیماری همه­‌گیر قرار گرفتند. از آنجا که مراوده پرستاران و ساعتهای تماس کادر پرستاری با بیماران کرونایی بسیار بیش از پزشکان است، آنها حتی نسبت به پزشکان، در معرض خطر ابتلا و مرگ و میر بیشتر ناشی از کرونا قرار دارند. با این حال، در یک ماه اخیر در چندین استان کشور، پرستاران در اعتراض به وضعیت ناامن شغلی، بی ‌ثبات سازی نیروهای پرستاری و تبعیض درآمدی در نظام سلامت کشور دست به تجمع زدند. در واقع بحران کرونا، توان بخش بهداشت و درمان و معضلات و مشکلات عمیق تر سیاستگذاری فعلی بهداشت و درمان کشور را روشن تر کرد. لازم به ذکر است که این معضلات ساختاری، صرفا به مقامات وزارت بهداشت فعلی خلاصه نمی ‌شود بلکه حکایت از روندی طولانی و ساختاری دارد که توجه به آن، نه صرفا از جهت توجه به وضعیت پرستاران بلکه از جهت بهبود وضعیت سلامت و بهداشت عموم مردم کشور شایان توجه است.

طبق اظهار نظر پرستاران که در روز یکشنبه 26 مرداد پوشش خبری داشت، معضل اصلی این بخش از نیروهای کار در سالیان اخیر، به سیاست شرکتی‌ سازی اشتغال پرستاران در سالهای گذشته مربوط است که هنوز با وجود پیامدهای زیانبار آن برای بخش سلامت و عموم مردم کشور، ادامه دارد. به طور مشخص در مورد پرستاران، معضل اصلی و مرکزی از سال ۱۳۹۲ در دوران تکیه سیدحسن قاضی زاده هاشمی بر وزارت بهداشت آغاز شد.

در سال ۱۳۹۲، وزارت بهداشت تصمیم گرفت پای شرکتهای پیمانکاری نیروی انسانی را به حزوه سلامت باز کند و در واقع خدمت پرستاری را به این شرکتها برون ‌سپاری کند، به ‌طوری‌که دیگر وزارت بهداشت طرف قرارداد با پرستاران نباشد بلکه این شرکتها در نقش دلال و واسط بین دولت و پرستاران قرار گیرند. اتخاذ این سیاست در نظام سلامت، از یک سو موجب شد دولت و به ‌طور مشخص وزارت بهداشت، از زیر بار برقراری رابطه حقوقی پایدار و امن با پرستاران شانه خالی کند؛ از سوی دیگر، قراردادی‌ سازی یا موقتی‌ سازی پرستاران در این شرکتها، به قطع یا کاهش شدید استخدام پرستاران منجر شد و در نتیجه بی ثبات ‌سازی و ناامنی عمیق شغلی و روانی این قشر مهم از کادر درمانی کشور را در پی داشت.

موضوع جالب دیگری که برخی از کارشناسان سلامت در خصوص این شرکتها مطرح می کنند، حضور برخی از مسوولان وزارتخانه بهداشت، در مقام اعضای هیات مدیره یا مسوولان همین شرکتهای تامین نیروی انسانی پرستار است که شائبه فساد را در پی دارد؛ برای مثال، یکی از شرکتهای پیمانکاری تامین نیروی انسانی پرستاران که تقریبا شرکت اصلی تامین پرستاران برای برخی بیمارستانهاست، طبق گفته مدیرعامل سابق خود ۸۰۰۰ نیروی پرستار در اختیار دارد که اکنون و در سه سال اخیر شمار پرستاران آن بیشتر هم شده است.

نگاهی به شاخصهای استانداردهای جهانی، حکایت از کمبود شدید تعداد پرستار نسبت به جمعیت کل کشور دارد. در شرایطی که شاخص تعداد پرستار به طور متوسط در کشور دانمارک ۱۴ نفر برای هر هزار نفر، در کل اروپا و ژاپن ۱۰ نفر برای هر هزار نفر و حتی در گرجستان ۶ نفر و در کمترین نسبت جهانی، ۳ نفر برای هر هزار نفر است، این شاخص در کشور ما طبق آمارهای موجود ۱ و نیم نفر برای هر هزار نفر است. این شاخص حتی در برخی استانها از قبیل خوزستان، به حدود نیم نفر برای هرتخت نیز کاهش می‌ یابد.

 

توقیف روزنامه به خاطر افشای آمار دروغ رژیم

روزنامه جهان صنعت به خاطر انتشار مصاحبه با یکی از اعضای ستاد ملی کرونا، محمد رضا محبوب‌فر، در شماره روز یکشنبه ۱۹ مرداد، به خاطر گزارشی تحت عنوان "به آمار دولتی اعتمادی نیست" توقیف شد. محمدرضا محبوب ‌فر، در گفتگو با جهان صنعت از مهندسی‌ شدن آمار کرونا پرده برداشته و آمار حکومت را "یک بیستم آمار حقیقی" اعلام کرد و تاکید کرد که این آمار "مهندسی ‌شده" و "بر اساس ملاحظات سیاسی و امنیتی به جامعه تزریق می‌ شود."

 

تجمع کارکنان شرکتی بهداشت و درمان دستکم در هفت استان

ایجاد بحران در نظام سلامت مردم به ‌طور عام و ایجاد مشکلات عدیده شغلی و روانی و درآمدی برای پرستاران به‌طور خاص، ‌مهمترین ثمره تولد هفت ساله شرکتهای پیمانکاری تامین نیروی انسانی است. گرچه یکی از مهمترین حوزه این شرکتها در بخش پرستاری است اما محدود به آن نیست و در بخشهای دارویی، تجهیزات پزشکی و غیره نیز تقریباً کارکرد تهدید سلامت عمومی مردم را دارند. طی سالهای گذشته کادر درمانی و به ویژه پرستاران به این امر اعتراض کرده اند.

روز دوشنبه 20 مرداد، کارکنان شرکتی بهداشت و درمان با تجمع همزمان درسراسر کشور مقابل استانداریها خواهان تبدیل وضعیت و حذف شرکتهای پیمانکاری شدند.

 

*آذربایجان غربی - جمعی از پرستاران شرکتی آذربایجان غربی برای اعتراض به تبعیض توسط شرکتهای پیمانکاری و  نداشتن امنیت شغلی خود، مقابل استانداری در ارومیه تجمع کردند.

این تجمع با دخالت نیروهای انتظامی و متفرق کردن تجمع کنندگان خاتمه پیدا کرد.

 

*خوزستان - جمعی از کارکنان طرح تحول سلامت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با تجمع مقابل ساختمان استانداری خوزستان ضمن اعتراض به سطح نازل حقوق و عدم پرداخت به موقع آ«، خواستارحذف شرکتهای پیمانکاری و تبدیل وضعیت خود شدند.

 

*کرمان - کارکنان شرکتی مراکز بهداشت و درمان، مراقبان سلامت، کارشناسان تغذیه و ماماهای کرمان در اعتراض به سطح نازل حقوق و رفتار تبعیض آمیز شرکتهای پیمانکاری و عدم تبدیل وضعیت مقابل استانداری تجمع کردند

یکی از تجمع کنندگان گفت: متاسفانه با توجه به حجم بالای کاری که ما انجام می دهیم، میزان حقوقی که دریافت می کنیم اندک است و همین حقوق اندک هر 65 روز یک بار پرداخت می شود و هیچ مزایایی نداریم، این در حالی است که ما دوشادوش کادر درمان در جبهه مبارزه با کرونا خدمت رسانی می کنیم

 

*خراسان رضوی - کارکنان شرکتی بهداشت و درمان خراسان رضوی در اعتراض به سطح نازل حقوق و رفتار تبعیض آمیز شرکتهای پیمانکاری و عدم تبدیل وضعیت مقابل استانداری در کلانشهر مشهد تجمع کردند.

یکی از تجمع کنندگان گفت:حدود 5 سال است که به صورت شرکتی در مراکز مختلف بهداشتی و درمانی مشغول به کار هستم. در بیمارستانها و مراکز بهداشت مانند سایر نیروهای رسمی و پیمانی و قراردادی در حال کار و خدمت شیفتی هستیم، اما با نصف حقوق نسبت به دیگر پرسنل و در شرایط کاری مساوی این کار را انجام می دهیم.

 

*فارس - تعدادی از کارکنان شرکتی علوم پزشکی شیراز در اعتراض به عدم تبدیل وضعیت و برای حذف شرکتهای پیمانکاری مقابل این دانشگاه تجمع کردند.

 

*تهران - جمعی از کارکنان شرکتی بهداشت و درمان استان تهران مقابل سازمان اداری و استخدامی تجمع کرده و خواهان تبدیل وضعیت وحذف شرکتهای پیمانکاری شدند.

آنها گفتند: مجلس و دولت درخواست‌‌ ما را پاس‌ کاری می‌کنند. مجلس به گردن دولت می ‌اندازد و دولت به گردن مجلس؛ سرآخر ما می ‌مانیم و اعتراضاتی که تا این لحظه به جایی نرسیده‌اند.

 

تجمع مبتلایان به بیماری «سی‌اف» و خانواده‌های آنان مقابل ساختمان وزارت بهداشت و درمان

تعدادی از مبتلایان به بیماری «سی ‌اف» و خانواده ‌های آنان در روز شنبه 25 آبان برای اعتراض به گرانی داروهای مصرفی این بیماری، مقابل ساختمان وزارت بهداشت و درمان در تهران تجمع کردند.

در پلاکاردهایی که تجمع کنندگان در دست داشتند جمله ‌هایی چون؛ “داروی کرون = حیات بیماران سی‌ اف”، “بیماران سی ‌اف را دریابید”، “فرزندم مرا ببخش، من توان خرید کرون ۶۰۰ هزار تومانی را ندارم”، “از این که رنج و دغدغه خانواده ‌های سی‌ اف را درک می‌کنید، سپاسگزارم” و “من یک بیمار سی ‌اف هستم ولی پدرم توان خرید دارو را ندارد”، نوشته شده بود.

پیش از این در روز سه شنبه ‍۲۱ مرداد تعدادی از شهروندان ساکن مشهد در اعتراض به گرانی دارو برای مبتلایان به بیماری «سی ‌اف» مقابل یکی از بیمارستانهای این شهر تجمع کردند.

بیماری «CF» یا «سیستیک فیبروز» یکی از بیماریهای ژنتیکی‌ است که شایع ترین بیماری دستگاه تنفسی نیز شناخته شده است. مهمترین عضوی که در این بیماری درگیر می‌شود ریه است و هزینه درمان این بیماری در ایران بسیار بالاست.

مسوولان مربوطه چندین مرتبه وعده داده ‌اند که داروهای این بیماری با قیمت مناسب توزیع خواهد شد اما تاکنون در این خصوص اقدامی عملی صورت نگرفته است که اعتراض مبتلایان به این بیماری و خانواده ‌های شان را در پی داشته است.

 

وضعیت قرمز در بیمارستان رازی اهواز

خوزستان رئیس بیمارستان رازی اهواز از اشغال ۹۰ درصدی تختهای ICU این بیمارستان برای بیماران مبتلا به کرونا خبر داد. روز چهارشنبه 29 مرداد، دکتر فرهنگ کره ‌بندی با اشاره به آخرین وضعیت بیمارستان رازی به عنوان تنها بیمارستان پذیرنده بیماران مبتلا به کرونا، اظهار کرد: در حال حاضر بیماران مبتلا به کرونای اهواز و شهرهای اطراف، در بیمارستان رازی اهواز پذیرش می‌ شوند بنابراین وضعیت بیمارستان برای ما قرمز محسوب می ‌شود.

وی افزود: در حال حاضر حدود ۸۵ تا ۹۰ درصد تختهای ICU و ۵۰ تا ۶۰ درصد تختهای عادی بیمارستان رازی اشغال هستند.

(منابع: ایلنا، آرمان ملی، ایسنا، کمپین فعالین بلوچ، خبربان، ایرنا، رویداد ۲۴)

 

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۲۸، شنبه ۱ شهریور ۱۳۹۹ ـ ۲۲ اوت ۲۰۲۰

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول