رویدادهای هنری (تیر ۹۹)

فتح الله کیائیها

 

موسیقی

 

انتشار اولین آلبوم موسیقی دالایی لاما

دالایی لاما در هشتاد و پنجمین سالروز تولدش یک سی‌ دی موسیقی با یازده قطعه "مانترا" (موسیقی آوایی) منتشر کرد. او معتقد است که موسیقی می تواند روح بشر را صیقل دهد.

رهبر بوداییان جهان که از سال ۱۹۵۰ در تبعیدی خود خواسته از تبت خارج و در هند بسر می برد، در باره آلبومش می گوید: "موسیقی می‌ تواند روح بشر را صیقل دهد و به شیوه‌ ای به مردم کمک کند که من قادر به انجام آن نخواهم بود."

دالایی لاما به این نتیجه رسیده که موسیقی از جمله ناقل این پیام است که منبع واقعی خوشبختی، خوش‌ قلبی و مهرورزی به دیگران است. آلبوم او با عنوان "دنیای درونی" قرار است شنونده را در رسیدن به این هدف کمک کند.

انگیزه تولید سی ‌دی موسیقی را "جونل کونین"، موزیسین ونزولایی و یکی از شاگردان دالایی لاما، در او برانگیخت.

 

اعتراض نیل یانگ و رولینگ استونز به ترامپ

به گزارش "هالیوود ریپورتر"، "نیل یانگ"، خواننده و آهنگساز کانادایی، اعلام کرد که از پخش شدن قطعاتش در برنامه‌ های کارزار انتخاباتی دونالد ترامپ بی ‌خبر بوده و به آن معترض است.

این خواننده راک کانادایی‌ الاصل که چندی پیش شهروند آمریکا شد، در توییتی اعلام کرد که پخش قطعات "همچون گردباد" و "راکین در دنیای آزاد" بدون اجازه او صورت گرفته است.

وی که پیشتر در نامه ‌ای سرگشاده به باراک اوباما ضمن انتقاد از سیاستهای دونالد ترامپ، حمایت خود را از نامزد دموکراتها در انتخابات ریاست جمهوری پیش‌ رو اعلام کرده، تاکید کرد ترانه‌ های او چیزی نیست که بتواند ترامپ از آنها به نفع خود استفاده کند.

یانگ گفت: "امیدوارم وقتی ترامپ "نواختن راک در دنیای آزاد" را می ‌شنود خوب به یاد داشته باشد که خواننده این آهنگ آن شهروند آمریکایی است که مالیات می‌ دهد و از عملکرد او به شدت ناراضی است."

پیش از این هم گروه "رولینگ استونز" ترامپ را تهدید کرده بود که به سبب سوواستفاده از آثارش از جمله قطعات "همیشه نمی‌ توانی چیزی که می ‌خواهی را بدست بیاوری" و "عقب نخواهم نشست" در کارزار انتخاباتی خود به دادگاه عالی آمریکا شکایت خواهد کرد.

این گزارش می‌ افزاید که تیم کاری رولینگ استونز با همکاری مشاوران حقوقی بی.ام.آی درصدد طرح این دعوی علیه ترامپ هستند.

 

بیانسه و جایزه خدمات بشر دوستانه

"بیانسه"، خواننده مشهور آمریکایی، همزمان با دریافت جایزه بشردوستانه در مراسم اهدای "جوایز بی ای تی"، طرفداران سیاه ‌پوست خود را ترغیب کرد تا در انتخابات ریاست جمهوری آینده آمریکا شرکت کنند و گفت: "چنان رای دهید که گویی زندگی‌ تان به آن بسته است."

این خواننده آهنگ "تشکیلات"، جایزه یاد شده را شب یکشنبه ۲۸ ژوئن/ ۸ تیر طی مراسم اهدای جوایزی که توسط شبکه تلویزیون و سرگرمی سیاهپوستان "بی ای تی" برگزار شد، دریافت کرد.

در این مراسم که به صورت مجازی برگزار شد، میشل اوباما جایزه را به بیانسه تقدیم کرد و او را برای "سکوت نکردن در برابر تبعیضهای نژادی و جنسیتی" مورد ستایش قرار داد.

اوباما گفت: "شما می‌ توانید این حساسیت را در همه کارهایی که بیانسه انجام می ‌دهد ببینید، از موسیقی‌ اش گرفته که صدای رنج و شادی سیاهان است، تا فعالیتهای اجتماعی ‌اش که خواستار عدالت در زندگی سیاه ‌پوستان است."

بیانسه در این مراسم گفت: "از بی ای تی برای این افتخار زیبا سپاسگزارم. می‌ خواهم این جایزه را به تمام برادرانم در جامعه تقدیم کنم، به خواهرانم که از آن بیرون الهام ‌بخش من‌ هستند، به شما که برای تغییر تظاهرات می‌ کنید و می‌ جنگید. صدای شما شنیده شد و شما ثابت کردید که مبارزه نیاکان ما بیهوده نبود."

 

سینما

 

چهار هنرمند ایرانی به عضویت اسکار در آمدند

آکادمی علوم اسکار در واکنش به اتهام‌ نژادپرستی و جنسیت ‌زدگی، شمار زنان و هنرمندان در اقلیت خود را افزایش داده است. چهار هنرمند ایرانی، نرگس آبیاری، ستار اورکی، سمیرا مخملباف و علی عباسی از اعضای جدید این آکادمی هستند. آکادمی علوم اسکار ۸۱۹ هنرمند را به عنوان اعضای جدید خود معرفی کرد. شمار قابل توجهی از اعضای آکادمی امسال زن و از هنرمندان در اقلیت هستند.

علی عباسی فیلمساز جوان ایرانی دانمارکی با فیلم "مرز" به شهرت رسید.

سمیرا مخملباف از کارگردانان نامدار ایرانی خارج از کشور است که سال ۲۰۰۰ با فیلم "تخته سیاه" برنده جایزه ویژه هیات داوران جشنواره فیلم کن شد و سال ۲۰۰۳ نیز با فیلم "پنج عصر" جایزه ویژه هیات داوران در بخش مسابقه اصلی فستیوال کن را از آن خود کرد.

ستار اورکی آهنگساز شماری از فیلمهای سالهای اخیر سینمای ایران از جمله "جدایی نادر از سیمین" و "فروشنده" است.

نرگس آبیار کارگردان فیلمهایی چون "شبی که ماه کامل شد" و "شیار ۱۴۳" سال ۲۰۱۷ با فیلم "نفس"‌ نماینده ایران در رشته‌ بهترین فیلمهای بین ‌المللی اسکار بود، اما به جمع نامزدهای نهایی جایزه راه پیدا نکرد.

بعضی از کاربران شبکه‌ های اجتماعی به انتخاب نرگس آبیار برای عضویت در اسکار انتقاد کرده ‌اند. آنها او را "فیلمسازی حکومتی" می‌ دانند که فیلمهایش "هم جهت با پروپاگاندای حکومت است".

حسین رونقی از فعالان دانشجویی که  به دنبال اعتراضات سال ۸۸ سالها در زندان بود، در رشته‌ توییتهایی خاطره ‌ای از بازدید خانم نرگس آبیار از زندان اوین می ‌نویسد. آقای رونقی توییت کرده است که او به همراه چند زندانی دیگر در اعتراض به این بازدید فریاد زدند: ‌"شو راه انداختید؟ از اینجا برو ببین ۲۰۹ و ۲-الف و ۳۵۰ چطوره و با زندانیها چی کار کردن!"

اما هنگامی که مسوولان زندان او را می ‌گیرند و دهانش را می ‌بندند، خانم آبیار و اطرافیانش بی‌ تفاوت با یک لبخند رضایت عبور می ‌کنند.

کاربر دیگری می ‌گوید این انتخاب از این جهت برایش ناراحت کننده بوده که "امثال بهرام بیضایی، ناصر تقوایی، جعفر پناهی، نادری و دیگران اجازه ساخت فیلم نداشته باشند و فیلمسازانی وابسته و فیلمهایی حکومتی می شوند نمایندگان سینمای ایران."

 

مستند زندگی جوهانسن کلید خورد

"مارتین اسکورسیزی" قرار است ساخت مستند زندگی "دیوید جوهانسن"، خواننده و آهنگساز آمریکایی، را بر عهده بگیرد.

به گزارش "ورایتی"، این مستند که هنوز نامی برای آن انتخاب نشده، با کارگردانی مشترک مارتین اسکورسیزی و "دیوید تدسکی "ساخته خواهد شد و اسکورسیزی یکی از تهیه کنندگان اجرایی این پروژه مستند نیز خواهد بود.

قرار است این مستند تصویری از زندگی دیوید جوهانسن، نفر اول گروه موسیقی راک "نیویورک دالز"، از جوانی تا به امروز ارائه دهد.

اسکورسیزی در اظهار نظری عنوان کرده از سال ۱۹۷۳ و ساخت فیلم "خیابانهای پایین شهر" از طرفداران گروه موسیقی دیوید جوهانسن و گروه موسیقی نیویورک دالز بوده و از آن لذت می ‌برده است.

اسکورسیزی ساخت فیلم سینمایی "قاتلان ماه کامل" با بازی "رابرت دنیرو" و "لئوناردو دی کاپریو" را نیز در برنامه دارد.

به دلیل تاخیر در آغاز تولید آثار هالیوودی در اثر بحران جهانی شیوع ویروس کرونا، هنوز تاریخ اکران دقیق مستند زندگی دیوید جوهانسن و فیلم سینمایی "قاتلان ماه کامل" مشخص نیست.

 

هنرهای تجسمی

 

نمایشگاهی از مجسمه های مش اسماعیل

برپایی نمایشگاهی از مجسمه ‌های مش اسماعیل، ۲۶ سال پس از درگذشت این هنرمند استثنایی، بار دیگر نام وی و دوران وی را به یادها آورده است.

این نمایشگاه که "اسطوره ‌های آهنی" نام گرفته، آثار هنرمند خود آموخته ‌ای را به تماشا گذاشته که توسط نسل ممیزها و تناولیها و نامیها، از انبار یا کارگاه دانشجویان دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران بیرون کشیده شد و مجسمه‌ هایش در چند موزه معتبر جهانی نگهداری می‌ شود.

مش اسماعیل (توکل اسماعیلی) که اینک در گالری طراحی هنر در برابر چشم نسل تازه ‌ای از دانش پژوهان و هنردوستان قرار می‌ گیرد، به دوران خود پدیده ‌ای بود. تنها ارتباط وی با مجسمه و احیانا نبرد با فلز از آن رو بود که پدرش یک مسگر دوره گرد و او از سفیدگری پدر با اطلاع بود. او از زمانی که به عنوان نگهبان یا نگهدار کارگاه دانشکده هنرهای زیبا استخدام شد، در میان خرده پاره ‌های آهن دنیای خود را داشت، تا استادان این گوهر را شناختند و آن را انبار بیرون کشیدند.

پرویز تناولی در ستایش این هنرمند می ‌گوید: "در دنیا هنرمندانی وجود دارند که بدون تحصیلات و تربیت آکادمیک و با استفاده از هوش و ذوق خود به ‌سوی هنر می ‌آیند و کارهای عامیانه انجام می ‌دهند؛ کارهایی که خیلی زود جای خود را در میان مردم پیدا می ‌کند. مش اسماعیل تنها نمونه از این ‌دست هنرمندان در مجسمه‌ سازی ایران است."

 

ساشا جعفری و نقاشی اثری غول آسا در دبی

"ساشا جعفری"، هنرمند مشهور بریتانیایی اثری غول ‌آسا در دبی نقاشی کرده است که هدف آن گردآوری پول برای خیریه ‌هاست.

مشتریان ساشا جفری، کسانی چون "لئوناردو دی کاپریو"، "مدونا" و "باراک اوباما" هستند. او در حال حاضر یک چالش حرفه ‌ای پیش رو دارد: آفرینش اثری به نام "در کنار یکدیگر ایستاده ‌ایم: الهام گرفته از بشریت". هدف او گردآوری پول برای خیریه است و در عین حال رکورد پنج اثر هنری را می شکند، از جمله بزرگترین اثر روی بوم نقاشی که به اندازه دو زمین فوتبال است.

او می گوید: "به نظر من ما به سمت چیزی بدتر از کووید-۱۹ می رویم. فکر می کنم بشریت خودرویی است که خیلی خراب شده و ما مشکل خیلی اساسی داشته ‌ایم."

با تکمیل و فروش این اثر، امید می رود که بیش از ۲۰ میلیون یورو برای فراهم کردن منابع آموزشی برای کودکان و همچنین بیمارستانها و کارکنان بخش مراقبتهای بهداشتی گردآوری شود.

خالق این اثر هنری می گوید: "من نمی خواهم کسی آن را بخرد و در انبار بگذارد، من دنبال کسی هستم که تحت تاثیر قرار گیرد، می خواهم کسی جلوی نقاشی من بایستد و گریه کند."

 

موزه لوور و گشایشی محتاطانه

موزه لوور که در نتیجه شیوع ویروس کرونا به اجبار تعطیل شده بود، درهای خود را به روی علاقمندان باز کرد.

این موزه از شروع قرنطینه و تعطیلی سراسری در فرانسه، بیش از ۴۰ میلیون یورو از عواید فروش بلیت را از دست داده است و حدود یک سوم گالریهای آن هنوز تعطیل خواهند ماند.

بازدیدکنندگان باید از قوانین جدید فاصله گیری در اجتماع هنگام بازدید از موزه پیروی کنند که شامل تماشای آثار هنری با حفظ فاصله از یکدیگر و ایستادن بر نقاطی است که روی زمین مشخص شده است.

برای جلوگیری از تجمع مردم در یک مکان هم بازدیدکنندگان از طریق نشانه ‌هایی راهنمایی می ‌شوند تا در یک مسیر حرکت کنند و حرکت در خلاف آن مسیر ممنوع است.

گالریهایی که امکان رعایت فاصله در آنها نیست یا اتخاذ چنین تمهیدی برای آنها خیلی پیچیده است، تعطیل خواهند ماند.

"ژان لوک مارتینز"، مدیر موزه، به آژانس خبری فرانسه گفت انتظار دارد آمار بازدیدکنندگان پایین ‌تر از حد معمول باقی بماند، چرا که کل جهان هنوز در حال دست و پنجه نرم کردن با این بیماری عالمگیر و انطباق با شرایط جدید است.

 

گوناگون

 

"ادامه سانسور فروپاشی است"

بیش از سیصد تن از نویسندگان، هنرمندان، دانشگاهیان، فعالان مدنی و روزنامه ‌نگاران ایرانی با اشاره به تداوم سرکوب آزادی بیان در ایران هشدار داده اند "اگر این رویکرد تمامیت ‌خواهانه ادامه پیدا کند، تصلب و خام ‌اندیشی در قالب جهل مقدس به نهادینه شدن فساد می ‌انجامد و در کنار این همه ناکارآمدی و فساد ساختاری موجب ناامیدی مردم ایران” و در نهایت فروپاشی بزرگ اجتماعی خواهد شد".

از جمله امضاکنندگان بیانیه "هشدار به تداوم سانسور" می ‌توان به نورالدین زرین کلک، بابک احمدی، علی باباچاهی، علیرضا رجایی، کامران شیردل، سیدعلی صالحی، حمید نعمت‌ الله، علی مصفا، احمد بخارایی، حسن محدثی، سامان سالور، عنایت سمیعی، بهزاد شیشه‌ گران، فرزانه طاهری، پرستو فروهر، عبدالرضا کاهانی، فرهاد گوران، منیژه حکمت، پروین سلاجقه، باربد گلشیری و علیرضا آبیز اشاره کرد.

امضاکنندگان بیانیه جدید می نویسند: "بیش از صد سال است که ملت ایران برای دستیابی به آزادیهای مدنی و‌ در بلندای آن، آزادی بیان، تلاشها و رشادتهای فراوان کرده است و‌ در این راه، بسیاری رنج کشیدند و جان باخته ‌اند."

 

دومین شکست کاخ سفید در جلوگیری از انتشار یک کتاب

تلاش خانواده ترامپ برای جلوگیری از انتشار کتاب خاطرات مری ترامپ، برادرزاده رییس جمهور آمریکا، شکست خورد. آنها کوشیده بودند با شکایت به دادگاه و تحت عنوان نقض یک توافق خانوادگی مبنی بر محرمانه بودن مسائل مربوط به املاک خانواده، جلوی انتشار کتاب را بگیرند. یک قاضی نیویورکی اما با مردود دانستن این شکواییه، در نهایت مجوز انتشار کتاب را صادر کرد.

در پی این رای، انتشارات "سیمون و شوستر" ناشر کتاب، نیز اعلام کرد که تاریخ انتشار کتاب دو هفته زودتر از موعد مقرر صورت خواهد گرفت.

این کتاب افشاگرانه با نام "بسیار زیاد و ناکافی؛ چگونه خانواده من خطرناکترین مرد دنیا را پدید آورد" در اولین روز ارائه، با استقبال فوق ‌العاده ای روبرو شد و ناشر آن از فروش ۹۵۰ هزار نسخه چاپی، اینترنتی و صوتی این کتاب در یک روز خبر داد و آن را "یک رکورد" توصیف کرد.

کتاب مری ترامپ در حالی به بازار آمد که پیش از این نیز با تمام مخالفتهای کاخ سفید، کتاب جدید بولتون با عنوان "اتاقی که اتفاق آنجا افتاد"، اجازه نشر یافته بود.

 

ایاصوفیه مسجد شد

رییس‌ جمهوری ترکیه فرمان تغییر کاربری موزه "ایاصوفیه" به مسجد را امضا کرد. این تصمیم با واکنش اتحادیه اروپا، یونسکو، یونان و آمریکا مواجه شده است.

موزه ایاصوفیه یکی از مهمترین بناهای تاریخی ترکیه و از محبوبترین مقاصد گردشگری در سال ۲۰۱۹ با سه میلیون و ۷۰۰ هزار بازدید کننده است.

دادگاهی در استانبول حکم داده بود که این بنا همیشه مسجد بوده و نباید به موزه تغییر کاربری ‌داده می شد. روز جمعه (۱۰ ژوئیه/ ۲۰ تیر) بعد از اعلام تغییر کاربری به مسجد، شماری از مردم استانبول بیرون ایاصوفیه شادمانی کردند.

پیش از به قدرت رسیدن امپراتوری عثمانی، ایاصوفیه قرنها از بزرگ‌ ترین کلیساهای مسیحیان جهان بوده است. بعد از شکست صلیبیون در ۱۴۵۳ میلادی، مسلمانان عثمانی آن را به مسجد تغییر دادند. در دولت سکولار کمال آتاتورک این مسجد به موزه تبدیل شد.

کلیسای ارتدوکس روسیه این تصمیم برای تغییر کاربری ایاصوفیه را "تاسف ‌بار" خوانده است.

سه هفته پیش رجب طیب اردوغان، رییس‌ جمهوری ترکیه، در میان مقامهای دولتی و اعضای "حزب عدالت و توسعه" گفت: "در ایاصوفیه می ‌تواند مراسم نماز برگزار شود. مراسم نماز جمعه هم می‌ تواند اجرا شود. فقط ملت دیندار ما می‌ تواند در این مورد تصمیم بگیرد".

 

(منابع: جنگ خبر، دویچه وله، ایندپندنت، صدای آمریکا، بی بی سی، یورونیوز، ایسنا، رادیو فردا)

 

 منبع: نبرد خلق شماره ۴۲۷، چهارشنبه اول مرداد ۱۳۹۹ ـ ۲۲ ژوییه ۲۰۲۰

بازگشت به صفحه اول