خامنه ای در ستیز با عدالت طلبی

زینت میرهاشمی

 

در حالی که در رویارویی با ویروس کرونا مردم برای نان خود مجبور به گذشت از جان خود می شوند و در این رویارویی مرگبار، هیچ حمایت و حفاظتی از طرف حکومت ندارند، خامنه ای از امکانات فضای مجازی با ویدئو کنفرانس، به تبلیغ سیاستهای جنگ طلبانه، و تشویق سرکوب جنبشهای مطالبه محور کارگری و فرهنگیان و ... می پردازد.

خروجی سخنرانیهای خامنه ای به مناسبت هفته کارگر و توصیه ۱۰ ماده ای او در کنفرانس ویدئویی برای «نمایندگان تشکلهای» دانشجویان بسیجی چیزی جز مقابله با بی اعتمادی مردم نسبت به حکومت و ارایه راهکار برای مهار شورشهای تهیدستان و اعتصابهای نیروهای کار است.

ولی فقیه در یکی از سخنرانیهای خود در روز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت، به بهانه هفته کارگر، از دستمزد عادلانه و پرداخت منظم و بی تاخیر، رعایت حقوق طبیعی نیروی کار، امنیت شغل و بیمه، آموزش و پرورش حرف زد. وی با شیادی تمام مدعی دریافت گزارشهای خوب در مورد رعایت همین مسایل شد.

خامنه ای طوری صحبت می کند که گویا از فقر و فلاکت مزدبگیران، بیکاری، خودکشی کارگران به دلیل فقر، اعتراضهای کارگری که مرتب در جریان است، زندانی و شلاق زدن کارگران به خاطر مطالبه حقوق اولیه خبر ندارد و تازه وی نقش مطالبه گر را بازی کرد. به راستی چه لقبی می توان به او به خاطر این حرفهایش داد. کسی که در راس همه امور کشور است و هیچ رویدادی بدون نظر او پیش نمی رود، خودش را به نفهمی زده که گویا از وضعیت موجود خبر ندارد.

عمومی ترین خواسته کارورزان طی چند دهه گذشته که در اعتصابها و اعتراضهای خود بیان کرده اند؛ دریافت به موقع مزد که گاهی ماهها پرداخت نمی شود، اعتراض به واگذاری مالکیتهای دولتی به شکل قبیله ای به نام خصوصی سازی، عدم برخورداری از دستمزد عادلانه و رعایت قانون کار و... بوده است.

بیانیه های کانونهای صنفی معلمان و تشکلهای مستقل کارگری بارها خواسته های اولیه نیروهای کار را مطرح کرده اند. اگر خامنه ای از اینها خبر ندارد می تواند به داده های آماری کارگزاران رژیم مراجعه کند. محمد رضا محبوب فر آسیب شناس اجتماعی در گزارشی در صراط نیوز ۱۹ اردیبهشت نوشته است: «۷۰ درصد جامعه زیر خط فقر هستند». وی در ادامه تاکید می کند که: «حقیقت این است که خط فقر در اردیبهشت ماه ۹۸ هشت میلیون تومان اعلام شد اما متاسفانه امروز نسبت به مدت مشابه سال گذشته خط فقر برای یک خانواده ۴ نفره به مرز ۹ میلیون تومان نزدیک شده است که همین عامل باعث افزایش خشونت در منزل می شود.»

حسین راغفر اقتصاددان در روز شنبه ۱۳ اردیبهشت، از شکل گیری اعتراضهای مردمی گسترده تر از آبان ۹۸ خبر داد و گفت: «شکاف فعلی میان دستمزد و هزینه های زندگی نزدیک به ۷۰ درصد است و دستمزد فقط ۳۰ درصد هزینه های خانوار را پوشش می دهد.».

بنا به آمارهای حکومتی، در دو ماه سال جاری، قیمت مواد خوراکی و کالاهای مورد نیاز، ویزیت پزشک و... اضافه شده است. تعرفه های پزشکی برای سال ۹۹ در بخش دولتی ۱۵ درصد و در بخش خصوصی ۲۰ درصد افزایش داشته است. (ایسنا، شنبه ۲۰ اردیبهشت)

رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران، از افزایش ۲۵ درصدی نرخ کرایه تاکسی، مترو و اتوبوس در پایتخت از ابتدای خردادماه ۱۳۹۹ خبر داده است.

توصیه های سران شورای اسلامی و خانه کارگر که تشکلهای حکومتی هستند و ورود رئیسی جلاد به مساله دستمزد کارگران و اعتراضهای کارگران نیشکر هفت تپه، نشان می دهد که ولی فقیه برای مهار کنش کارورزان، نقش مطالبه گر بازی می کند.

رژیم که از شورشها و اعتصابهای پیش رو هراس دارد، از یک سو آنها را سرکوب می کند و از سوی دیگر با گفتار درمانی خود می خواهد این جنبش را مهار کند. خامنه ای به دروغ خود را مدافع حقوق کارگران نشان می دهد و تشکل حکومتی خانه کارگر در برابر اعتراض کارگران به دستمزد غیر عادلانه و برای غلبه بر اعتصابهای کارگری و یا بیرون کردن آنها از کف خیابان، پیش نهاد می کند که کارگران با نامه نگاری به دیوان عدالت اداری اعتراض خودشان را نشان دهند.

خلیفه ارتجاع که به بی رحم ترین، جنایتکارترین و ثروتمندترین مرتجع شهره یافته، در سخنرانی خود در روز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت، مانند همیشه دست به آلوده سازی یک سری کلمات پر محتوا زد. وی از عدالت، آرمان خواهی حرف زد. او ضمن نشان دادن هراسش از شکل گیری و گسترش اندیشه های عدالتخواهانه و انسانی در میان جوانان و نفوذ اندیشه های مارکسیستی در میان دانشجویان، از آتش به اختیاران خود و دانشجویان بسیجی می خواهد که «پرچم آرمان خواهی و مطالبه گری را زمین نگذارند» و نگذارند که «اعتراض، اعتراض به نظام اسلامی تلقی شود». وی از دانشجویان بسیجی می خواهد که «مطالبه گری را با ارایه ی پیشنهاد و راه حل قابل قبول همراه» کنند. حرفهای ولی نظام دقیقا اعتراف همراه با ترس از بالندگی جنبشهای کارگران، فرهنگیان و قیامهای مردمی است.

توصیه های ده گانه وی به دانشجویان بسیجی مانند وصیت نامه یک دیکتاتور در حال مرگ است که در اوج ناامیدی، بقیه را به امیدواری دعوت می کند. او از «فشارهای چند جانبه» برای «تسلیم شدن» و «عقب نشینی» حرف زد و راه حل رفع مشکلات را داشتن دولتی «جوان و حزب اللهی» دانست. فشارهایی که از بیرون نظام به سیستم حکومتی وارد می شود، حکومت را با تضادهای درونی سختی درگیر کرده است. خامنه ای در معنا کردن جوانگرایی و حزب اللهی بودن، قاسم سلیمانی تروریست را مثال زد. حرفهای او به نوعی اعتراف به شکست برای حفظ وحدت در درون هرم قدرت بود.

مجموعه توصیه های ده گانه ولی فقیه؛ یک دست کردن حکومت با حذف باندهای رقیب به سود سپاه پاسداران و باندهای حلقه به گوش خود، سرکوب نیروهای آزادیخواه و نمایندگان جنبشهای کارگری، معلمان و فرهنگیان است. این که خامنه ای چرا در شرایط فعلی تن به نرمش قهرمانانه نمی دهد از حرفهایش معلوم است. تن دادن به معنای آب شدن کوه یخ نظام  است. زیرا در شرایط ضعف، نرمش قهرمانانه سقوط رژیم را به همراه خواهد داشت.

توصیه های او بر «جوان گرایی و حزب اللهی» بودن دولت، که قبلا هم چندین بار به آن تاکید کرده، بار دیگر سناریوی حذف باند روحانی را به سطح آورد. فتحی یکی از مجلس نشینان، روز دوشنبه ۲۹ اردیبهشت، حرف خامنه ای را زمان رسیدن استعفای روحانی، برگزاری زودرس انتخابات و روی کار آمدن دولتی «مد نظر مقام معظم رهبری» منطبق با مجلس آینده دانست.

بنابراین خامنه ای شکست خورده در حفظ وحدت در هرم قدرت، راه نجات را چینش دولتی با ترکیب مجلس آینده ارتجاع و کاملا همگون و بدوت شکاف می داند. مساله اصلی او بستن شکافها برای حفظ قدرت است و ادعاهای «عدالت طلبی و آرمانخواهی» فقط ناشی از شیادی او است.

اما واقعیتها برخلاف نقشه های ولی فقیه جریان دارد. نه سرکوبگری می تواند از جنبش کارورزان جلوگیری کند و نه دولت حزب اللهی می تواند شکافهای درون هرم قدرت را ترمیم کند.

 

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۲۵، پنجشنبه اول خرداد ۱۳۹۹ ـ ۲۱ می ۲۰۲۰

بازگشت به صفحه اول