زنان در مسیر رهایی (اسفند ۹۸)

اسد طاهری

 

افزایش ۳۱ درصدی خشونت علیه زنان و دختران در همدان

معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی همدان، از افزایش نزدیک به ۳۱ درصدی خشونت علیه زنان و دختران در این استان خبر داد.

جمشید شیران گفت در ۹ ماه نخست سال جاری ۱۶۱ مورد خشونت علیه زنان و دختران روی داده است. این میزان در مدت مشابه سال گذشته ۱۲۳ مورد بوده و ۳۰.۱ درصد رشد را نشان می دهد.

به گفته شیران،این زنان و دختران در خانه امن بهزیستی پذیرش شده اند. او اشاره کرد که مردان نیز با سامانه اورژانس اجتماعی تماس گرفته و خشونت فیزیکی خود را گزارش داده اند که تعداد آنها در برابر زنان بسیار محدودتر بوده است.

این مقام بهزیستی خشونت فیزیکی، جنسی،عاطفی، روانی و اقتصادی را از انواع این خشونتها عنوان کرد.

 

اسکاتلند محصولات بهداشتی قاعدگی را برای تمام زنان رایگان می کند

پارلمان اسکاتلند روز سه شنبه ۲۵ فوریه/۶ اسفند طرحی را به تصویب رساند که به موجب آن محصولات بهداشتی ویژه قاعدگی برای تمام زنان این کشور رایگان خواهد شد.

مطابق قانون پیشنهادی، اقلام بهداشتی همچون نوار بهداشتی به طور رایگان و در مکانهایی مشخص همچون مراکز اجتماعی، کلوپهای جوانان و داروخانه ها در دسترس زنان قرار خواهند گرفت.

انتظار می رود پارلمان تفویضی اسکاتلند در یک دور رای گیری قانون پیشنهادی را به تصویب برساند. به این ترتیب اسکاتلند نخستین کشوری در جهان خواهد بود که محصولات بهداشتی مرتبط با عادت ماهانه را برای تمامی زنان رایگان کرده است.

این طرح که "محصولات قاعدگی (تدارکات رایگان)" نام دارد، پیش از این یک بار در سال ۲۰۱۷ به وسیله "مونیکا لنون"، نماینده زن پارلمان، ارائه شده بود.

وی درباره طرح پیشنهادی گفت: "اینها اقلام تجملی نیستند؛ اینها در واقع اقلام ضروری هستند و هیچکس در اسکاتلند نباید بدون محصولات قاعدگی بماند و پایه طرح جدید بر "قاعدگی عزت مندانه" قرار دارد."

مونیکا لنون افزود: "ما در حال تغییر فرهنگ هستیم و این به واقع هیجان انگیز است که کشورهای گوشه وکنار دنیا ما را به دقت زیر نظر دارند تا ببینند به کجا می رویم."

برای اجرای تصمیم جدید ۳۱.۲۴ میلیون دلار در نظر گرفته شده است.

اسکاتلند نخستین کشوری در جهان بود که در سال ۲۰۱۸ اقلام بهداشتی ویژه قاعدگی زنان را در مدارس، کالجها و مراکز دانشگاهی رایگان اعلام کرد.

 

برگزاری روز زن در گوشه و کنار جهان

صدها هزار نفر در سراسر جهان روز یکشنبه ۸ مارس/۱۸ اسفند با وجود شیوع ویروس کرونا، به مناسب روز جهانی زن به خیابانها آمدند تا این روز را گرامی دارند. زنان در سیدنی/ استرالیا، لوزان/ سوییس، لیما/ پرو، بیشک /قرقیزستان، مانیل /فیلیپین، داکا /بنگلادش، جاکارتا/ اندونزی، بغداد/ عراق، برازیلا/ برزیل، مسکو/ روسیه، لندن/ انگلیس، مینسک/ روسیه سفید، القنطریه/ سوریه و ... به خیابان آمدند تا بر خواسته ها و حقوق خود تاکید کنند و علیه نابرابری،  تبعیض و خشونت جبهه بگیرند. در زیر به چند رویداد دیگر از این همایش بین المللی اشاره می شود: 

 

تجمع دو گروه مخالف و موافق روز جهانی زن در اسلام آباد پاکستان

معترضان به مناسبت روز جهانی زن در اسلام آباد، پایتخت پاکستان، به خیابانها آمدند. پاکستان از جمله کشورهایی است که در آن آمار قتلهای معروف به "قتل ناموسی" بالا است.

برخی از گروههای سیاسی مذهبی امسال تلاش کردند تا کارزاری را علیه برگزاری این راهپیمایی تدارک ببینند و دادخواستهایی را برای ممنوعیت تجمع در این روز به دادگاه بردند که تلاش آنها ناموفق بود. با این حال این گروهها هشدار دادند که جلوی برگزاری این راهپیمایی را به هر قیمتی که شده می گیرند.

با این همه، حدود هزار زن و مرد در اسلام آباد جمع شدند و خواستار حقوق برابر زنان و مردان شدند. از سوی دیگر، همزمان و در نزدیکی این تجمع، گروهی دیگر که خود را گروهی اسلامی "ضد فمینیستی" معرفی کردند، تجمع دیگری را برپا داشتند. برخی از افراد در این تجمع به تجمع گروه مقابل برای روز جهانی زن سنگ پرتاب می کردند.

در لاهور و کراچی نیز تجمعهایی برای گرامیداشت روز زن برگزار شد.

 

حمله پلیس ترکیه به زنان با گاز اشک آور و اسپری فلفل

تظاهرات روز جهانی زن در استانبول ترکیه به مانند سالهای گذشته همراه با دخالت و یورش پلیس بود. نیروهای امنیتی تلاش کردند با شلیک گاز اشک آور تجمع کنندگان را متفرق کنند.

دولت پیش از این در بیانیه ای گفته بود که همه راه های منتهی به "میدان تقسیم" و "خیابان استقلال" بسته خواهد شد چراکه این مکانها طبق قانون برای تجمع و تظاهرات در نظر گرفته نشده است.

این دومین سال پی در پی است که دولت اسلام گرای رجب طیب اردوغان تظاهرات روز زن را ممنوع می کند. پلیس استانبول برای متفرق کردند تجمع کنندگان روز جهانی زن از اسپری فلفل نیز استفاده کرد.

منتقدان مدتهاست که رجب طیب اردوغان را متهم می کنند که خشونت علیه زنان در این کشور را جدی نگرفته است.

 

زنان افغان، روز جهانی زن را در کابل تجلیل کردند

"نهضت جهانی زنان برای صلح و آزادی در بخش افغانستان"، روز جهانی زن (هشت مارس) را در باغ زنانه کابل برگزار کرد. در این برنامه شماری زیاد از زنان افغان شرکت داشتند. آنها همگی و یکصدا هشت مارس را روز همدلی، همبستگی، اتحاد و اتفاق خواندند و گفتند با شرکت در این مراسم می خواهند نشان دهند که زنان نیز در این جامعه حضور دارند و می توانند مانند مردان مسوولیتهای کلان اجتماعی، سیاسی و اقتصادی را در جامعه شان به پیش ببرند و همه زنان جهان باید این روز را با حضور چشمگیر شان تجلیل کنند.

جمیله افغانی، رییس نهضت جهانی زنان برای صلح و آزادی در بخش افغانستان و مسوول برگزاری مراسم، در رابطه با هشت مارس، گفت: "همه بدانند که تنها هشت مارس روز زن نیست، بلکه هر روز از زن است و باید از آن تجلیل شود. ما این روز را به این خاطر برگزار کردیم که افغانستان در مرحلهبسیار حساس و مهمی قرار دارد، یک طرف توافق نامه صلح میان آمریکا و طالبان به امضا رسید و طرف دیگر که حکومت افغانستان است، برای مذاکرات صلح بین افغانی آمادگی می گیرد و ما زنان این کشور باید بیدار باشیم و در رابطه به سرنوشت خویش خود تصمیم بگیریم، زیرا همه ما در این مرحله حساس نگران خود، فامیل و اطفال نازنین خویش هستیم. نباید با سرنوشت ما معامله شود."

وی افزود: "زنان افغانستان نباید منتظر باشند که سرنوشت شان را دیگران رقم زنند، ما خود باید در این عرصه نقش فعال و مفید ایفا کنیم و همه ما باید برای آمدن صلح و مذاکرات آماده باشیم."

تورپکی مومند، فعال حقوق زنان، نیز از برگزاری این روز استقبال کرد و گفت: "زنان افغان باید بیدار شوند و خود را در رابطه با تمام مسایل کشور آگاه سازند، زیرا همین اکنون ما نمی دانیم که در این گفتگوهای صلح که میان آمریکا و طالبان انجام شد، در مورد سرنوشت ما زنان افغان چه تصمیمی گرفته شده است. دو طرف باید زنان را در مذاکرات صلح که بزودی آغاز می شود، سهیم کنند تا زنان در رابطه با سرنوشت آینده شان بدانند که چه تصمیمی گرفته می شود."

 

خشونت پلیس علیه کنشگران حقوق زنان در پاریس

برخورد خشونت آمیز پلیس با تجمع زنان در پاریس یک روز قبل از روز جهانی زن بازتاب گسترده داشت. زنان فرانسوی شنبه عصر در "میدان جمهوری" جمع شدند، اما پلیس برای متفرق کردن آنها گاز اشک آور پرتاب کرد و طبق ویدیوهایی که در شبکه های اجتماعی منتشر شده، نیروهای امنیتی برخی از کنشگران را با خشونت با خود بردند. پلیس بازداشت ۹ نفر را تایید کرده است.

یکی از نیروهای امنیتی در توجیه حمله به زنان به خبرگزاری فرانسه گفت: "درست قبل از رسیدن پلیس، تظاهرکنندگان روی زمین دراز کشیده بودند و برخی شعارهایی علیه پلیس می دادند."

"آن ایدالگو"، شهردار پاریس، در واکنش به خشونت علیه زنان آن را "غیر قابل قبول و غیر قابل درک" توصیف کرد و گفت از اقدام پلیس شوکه شده است.

"مارلن شیاپا"، وزیر برابری زنان با مردان در دولت فرانسه، خواستار ارائه گزارشی از سوی پلیس در ارتباط با آنچه در این تجمع رخ داده، شد. وی در توییتی نوشت: "همه زنان باید بتوانند برای احترام به حقوق شان تظاهرات مسالمت آمیز برگزار کنند."

افزون بر این، کنشگران گروه فمینیستی "فِمِن" روز یکشنبه دست به تظاهرات زدند. این کنشگران در "میدان کنکورد" پاریس با منورهای رنگارنگ و ترقه های دودی علیه آنچه "همه گیری پدرسالاری" می خوانند، شعار دادند. این تجمع هم با دخالت پلیس پایان یافت.

همزمان دهها هزار نفر از مردم پاریس و دیگر شهرهای فرانسه نیز در گروههای مختلف به خیابانها آمدند و علیه خشونت جنسی و جنسیتی، نابرابری دستمزد و لایحه اصلاح قانون بازنشستگی و تاثیرات منفی آن روی زنان اعتراض کردند.

برگزارکنندگان این مراسم برآورد کردند که حدود ۶۰ هزار نفر در مراسم پاریس شرکت کردند.

 

تظاهرات زنان اسپانیایی علیه نابرابری

دهها هزار زن در سراسر اسپانیا همزمان با روز جهانی زن علیه نابرابری جنسیتی با وجود نگرانیها درباره گسترش ویروس کرونا راهپیمایی کردند.

آنها پلاکاردهایی در دست داشتند که روی آنها شعارهایی در محکومیت خشونتهای جنسیتی نوشته بودند.  یکی از معترضان نوشته ای با این مضمون در دست داشت: "مردسالاری بیش از ویروس کرونا [آدم] می کشد."

 

تجمع صد هزار نفری در پایتخت شیلی

صدها هزار نفر در شهرهای بزرگ آمریکای لاتین با آمدن به خیابانها این روز را گرامی داشتند. آنها خشم و اعتراض خود را نسبت به نابرابریها، قتلها، کنترل شدید روی سقط جنین و خشونت علیه زنان نشان دادند.

پلیس اعلام کرد که ۱۵۰ هزار نفر در شهر "سانتیاگو"، پایتخت شیلی تجمع کردند و شمار افراد تظاهرات کننده در سایر شهرهای این کشور را نیز ۴۰ هزار نفر برآورد کردهاست.

سازمان دهندگان این تجمع، شمار حاضران را بسیار بیشتر از برآوردهای پلیس برشمردند.

بسیاری از معترضان روی پلاکاردهایی که در دست داشتند، خواستار قانونی شدن سقط جنین و پایان دادن به خشونت علیه زنان شدند.

 

مکزیکوسیتی شاهد حضور دهها هزار زن معترض شد

فعالان حقوق زنان در مکزیکوسیتی، پایتخت مکزیک، به خیابانها آمدند و علیه خشونت و قتل زنان اعتراض کردند.

پلیس شمار معترضان را ۸۰ هزار نفر برآورد کرده است.

قتل زنان در مکزیک نسبت به پنج سال گذشته دو برابر شده است.

 

آلمان حجاب را برای کارآموزان رشته حقوق در دادگاه ممنوع کرد

دادگاه قانون اساسی آلمان حکم یک دادگاه محلی مبنی بر ممنوع بودن حجاب برای کارآموزان علوم قضایی در ساختمانهای قوه قضاییه و دادگاهها را تایید کرد.

این دادگاه که بالاترین نهاد قضایی آلمان است روز پنجشنبه ۲۷ فوریه/ ۸ اسفند این تصمیم را در پاسخ به شکایت یک کارآموز زن حقوق اعلام کرد. این زن مسلمان مراکشی تبار، اهل فرانکفورت است و دوره کارآموزی قضایی خود را در دادگستری ایالت هسن می گذراند. وی می خواست با حجاب در دوره کارآموزی خود در قوه قضاییه حاضر شود.

بر اساس قانون این ایالت، زنان محجبه ای که کارآموز رشته حقوق هستند، اجازه ندارند در انجام برخی از وظایف خود با پوشش اسلامی به نمایندگی از دولت یا دستگاه رسمی قضایی فعالیت کنند. مبنای این قانون "اصل بی طرفی دینی" اعلام شده است.

به این ترتیب، زنان کارآموز محجبه اجازه ندارند در زمان کارآموزی در جریان برگزاری نشست دادگاه، در جایگاه ویژه قاضی و در کنار او بنشینند و تنها می توانند در جایگاه تماشاچیان به کار خود بپردازند. آنها همچنین حق اداره جلسه دادگاه یا دریافت مدارک را ندارند.

این تصمیم در دادگاه کارلسروهه در جنوب غربی آلمان در زمانی گرفته شده که بحث بر سر حجاب اسلامی برای زنان در ادارات دولتی در سرتاسر این کشور مطرح بوده و مجاز بودن یا ممنوعیت آن در هر ایالتی با ایالت دیگر متفاوت است.

بر اساس قانون آلمان همه کارکنان دولت از پوشاندن صورت خود منع شده اند. پوشاندن صورت در موارد ویژه پزشکی و به دلیل ایمنی مانند مورد آتش نشانان مجاز است. با این حال در آلمان هیچ قانونی مبنی بر ممنوعیت حجاب اسلامی برای کارکنان دولت وجود ندارد.

آزادی مذهبی در قانون اساسی آلمان آمده است و دادگاهها می توانند در این زمینه در هر مورد جداگانه تصمیم گیری کنند.

 

سازمان ملل: از هر ۱۰ نفر در جهان، ۹ نفر در مورد زنان باورهای تبعیض آمیز دارند

پژوهش برنامه توسعه سازمان ملل متحد نشان می دهد که از هر ۱۰ نفر در جهان، ۹ نفر، فارغ از جنسیت، نسبت به زنان پیشداوری دارند.

بر اساس این پژوهش که پنجشنبه ۵ مارس/ ۱۵ اسفندماه منتشر شد، ۹۰درصد از مردم جهان دیدگاههای پیش داورانه دارند، از جمله اینکه مردان سیاستمداران یا مدیران بهتری هستند، تحصیلات دانشگاهی برایشان مهم تر است و در بازار رقابتی کار، اولویت استخدام باید با آنها باشد.

پژوهش سازمان ملل متحد در ۷۵ کشور جهان انجام شده است که در مجموع بیش از ۸۰درصد جمعیت جهان را در خود جای داده است. نتایج این بررسی نشان می دهد در پاکستان، ۹۹/۸۱درصد مردم تعصب جنسیتی دارند و قطر و نیجریه با ۹۹/۷۳درصد در جایگاهبعدی ایستاده اند.

کشورهایی که باور مردم به پیشداوریهای جنسیتی کمتر از سایر نقاط جهان است عبارتند از آندورا با ۲۷/۰۱درصد، سوئد با ۳۰/۰۱ و هلند با ۳۹/۷۵درصد.

این در حالی است که در فرانسه، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا، با ارقامی نزدیک و مشابه، به ترتیب ۵۶درصد، ۵۴/۶درصد و ۵۷/۳۱درصد مردم در مورد زنان باورهای جنسیتی و پیشداوری دارند.

در متن همراه این گزارش آمده است: "باوجود دهه ها پیشرفت، ارقام نشاندهنده موانعی نامریی است که زنان در دستیابی به برابری همچنان با آن مواجه هستند."

این متن سوای نابرابریها در بخش آموزش، بهداشت و اقتصاد، به یکی از تکان دهنده ترین یافته هایی اشاره می کند که در گزارش آمده است: ۲۸درصد مردم معتقدند اشکالی ندارد مردی زنش را کتک بزند.

این سازمان از دولتها و نهادها خواسته است با آموزش مناسب، باورها و رفتارهای تبعیض آمیز را تغییر دهند

 

کناره گیری ریس فدراسیون فوتبال آمریکا به خاطر اظهارات جنسیتی

"کارلوس کوردیرو"، رییس فدراسیون فوتبال آمریکا، به دنبال انتقادات از سخنان او در توجیه نابرابری دستمزد میان ورزشکاران زن و مرد روز پنجشنبه ۱۲ مارس/ ۲۲ اسفند استعفا کرد.

رییس ۶۱ ساله فدراسیون فوتبال آمریکا در توجیه دستمزد بالای ورزشکاران مرد گفته بود که ارزش بازی یک ورزشکار مرد در تیم ملی از بازیکنان زن در سطح بین المللی بالاتر است.

کوردیرو از این سخنان خود پوزش خواسته و گفته است: "این اظهارات دل ورزشکاران زن را که سزاوار برخوردی به مراتب بهتر هستند، به درد آورد. این سخنان غیرقابل قبول و نابخشودنی است."

مگان رپینو، کاپیتان تیم زنان فوتبال ایالات متحده، پارسال به دادگاه شکایت برد که ورزشکاران زن باید دستمزد یکسان با مردان دریافت کنند و به جبران دریافت پایین سالهای گذشته باید به عنوان غرامت مبلغ ۶۶ میلیون دلار دریافت کنند.

این دعوا با استناد به قانون حقوق شهروندی و همچنین اصل "دستمزد برابر مقابل کار برابر" طرح شده است.

این شکایت هنوز در مرحله بررسی است و دادگاه فدرال قصد دارد در ۵ می/ ۱۶ اردیبهشت به آن رسیدگی کند.

 

نخستین رییس جمهوری زن در یونان سوگند یاد کرد

"اکاترینی ساکلاروپولو"، اولین رییس جمهوری زن در تاریخ یونان خواهد بود. او روز جمعه در پارلمان این کشور سوگند یاد کرد.

رییس جمهوری جدید یونان قرار است پس از برگزاری مراسمی که شمار شرکت کنندگان در آن به دلیل شیوع ویروس جدید کرونا محدود خواهد بود، کار خود را به طور رسمی آغاز کند.

اکاترینی ساکلاروپولو در ۲۲ ژانویه/ ۲ بهمن از سوی نمایندگان پارلمان یونان و بنا به پیشنهاد "کیریاکوس میتسوتاکیس"، نخست وزیر این کشور، به عنوان رییس جمهوری یونان انتخاب شد. او که پیش از این به شغل قضاوت مشغول بوده، به مدت پنج سال عهده دار سمت ریاست جمهوری یونان خواهد بود.

مقام رییس جمهوری در یونان بیشتر جنبه تشریفاتی دارد و اداره امور کشور برعهده نخست وزیر است.

اکاترینی ساکلاروپولو، ۶۳ ساله، پیش از این اولین زنی بود که در ماه اکتبر سال ۲۰۱۸ به ریاست یکی از دادگاههای ارشد این کشور رسیده بود. او از مدافعان حقوق پناهجویان، اقلیتها و آزادیهای مدنی است.

 

محکومیت یک معترض به حجاب اجباری به ۳۰ سال زندان

یک دادگاه تجدید نظر جمهوری اسلامی، محکومیت ۳۰ سال حبس برای فرشته دیدنی، معترض به حجاب اجباری، را که پیش تر در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران صادر شده بود، تایید و شش سال آن را لازم الاجرا دانست.

اتهامات این فعال حقوق زنان "اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور، فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی، تشویق مردم به فساد، نگهداری کالای ممنوع (مشروب)، توهین به بنیانگذار انقلاب، توهین به رهبر و توهین به مقدسات" عنوان شده است.

لازم به ذکر است که با پرونده سازی نیروهای امنیتی سپاه، پرونده دیگری نیز برای این فعال با عناوین اتهامی "فعالیت تبلیغی علیه نظام، انتشار فیلم مبتذل و جریحه دار نمودن عفت عمومی" در جریان است و وی بابت این پرونده از سوی شعبه ۲۴ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی عموزاده به ۶ ماه حبس محکوم شده است.

فرشته دیدنی یک خرداد ماه ٩٨ بازداشت و پس از ٩ روز حبس در انفرادی در بند الف زندان اوین، به زندان زنان قرچک فرستاده و بعد از سپردن وثیقه به صورت موقت آزاد شد.

او در سال ۱۳۹۷ و پس از بازداشت یاسمن آریانی، منیره عربشاهی، مژگان کشاورز و صبا کردافشاری، دیگر معترضان به حجاب اجباری، با انتشار چند ویدیو در متروی تهران، زنان را به حمایت از این بازداشت شدگان دعوت کرده بود.

 

چهار فعال حقوق زنان جهت تحمل حبس احضار شدند

ناهید شقاقی، اکرم نصیریان، مریم محمدی و اسرین درکاله چهار فعال حقوق زنان طی احضاریه ای جهت اجرای حکم حبس فراخوانده شدند.

این فعالان حقوق زن پیشتر توسط دادگاه انقلاب تهران در مجموع به ۱۶ سال و هشت ماه حبس تعزیری محکوم شده بودند. با استناد به ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی مجازات اشد یعنی سه سال حبس تعزیری علیه هر یک از آنها قابل اجرا بود. این حکم در نهایت با عدم اعتراض به رای صادره، برای هر یک به میزان ۹ ماه کاهش یافت.

براساس ابلاغیه ای که روز شنبه ۲۴ اسفند به صورت الکترونیک به این فعالان ابلاغ شده، آنها باید تا روز ۲۹ اسفندماه ۹۸ خود را به واحد اجرای احکام دادسرای عمومی و انقلاب تهران معرفی نمایند.

 

 (منابع: رادیو فردا، هرانا، ایرنا، بی بی سی، یورونیوز، جنگ خبر، حقوق بشر در ایران، دویچه وله، همدان آنلاین)

 

منبع: نبرد خلق ۴۲۳، آدینه ا فروردین ۱۳۹۹ ـ ۲۰ مارس ۲۰۲۰

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول