جنبش رنگین کمان بیشماران (اسفند ۹۸)

گردآوری و تنظیم: پویا رضوانی

 

جامعه ایران در ماه اسفند به طور همه جانبه درگیر ویروس کرونا بود. پنهان کاری نظام و فقدان اقدامات موثر پیشگیرانه به گسترش این ویروس منجر شد. می توانیم تصور کنیم که اگر حکومت از همان هنگام که از وجود ویروس در قم مطلع شد، و نه آن موقع که اعلام کرد، شهر قم را کنترل و قرنطینه می کرد، ایرانیان هرگز به این میزان با آن درگیر نمی شدند.

ویروس کرونا بیش از همه دامنگیر نیروهای کار که برای زندگی روزمره خود و خانواده های شان مجبور به ادامه کار هستند، شده است. گسترش این ویروس سبب آن شد که دامنه حرکتهای اعتراضی کاهش پیدا کند. با این وجود در ماه گذشته شاهد ۵۲ حرکت اعتراضی کارگران و مزدبگیران بودیم و علاوه بر آن جنبش اعتراضی  نیروهای معلمان، دانشجویان و پرستاران هم جریان داشت که اخبار آن هر ماه به طور جداگانه در ماهنامه نبردخلق منتشر می شود.

نیروهای کار و به ویژه کارگران در شرایطی مجبور به کار هستند که فاقد ابزارهای محافظت در مقابل کرونا هستند و به این موضوع بارها کارگران اعتراض خود را رسانه ای کرده و اعلام کرده اند که در مقابل کرونا بدون حفاظت رها شده اند.

در حالی که کارگران و تهیدستان مجبور به کار در شرایط پر خطر هستند، حکومت به سیاست همیشگی خود یعنی سرکوب ادامه می دهد. در خبرها آمده بود که سه فعال کارگری؛ هیراد پیربداقی، رهام یگانه و فرید لطف آبادی، توسط بیدادگاه تهران به حبس و شلاق محکوم شدند. این احکام ظالمانه تصویر روشنی از عملکرد رژیم را نشان می دهد. عملکردی که همواره با واکنش کارگران و مزدبگیران روبرو شده و گرچه کرونا سبب کاهش حرکتهای اعتراضی شده، اما نتوانسته آن را از حرکت بازدارد. در زیر فشرده برخی از این حرکتها را می خوانید.

 

*روز یکشنبه ۴ اسفند، صدها کارگر نی ‌بر کشت و صنعت نیشکر هفت تپه  برای اعتراض به کسر حقوق، از مزراع به طرف دفتر مجتمع راهپیمایی و مقابل ساختمان مدیریت تجمع کردند. به گزارش ایلنا، کارگران تجمع کننده گفتند: امروز حدود ۵۰۰ نفر از جمعیت ۷۰۰ نفری این گروه از کارگران نی ‌بر هفت‌تپه با پیاده ‌روی در مسیر مزارع مقابل دفتر مدیریت جمع شده و نسبت به کسر دو روز از فیش حقوق دی ماه خود اعتراض کردند. کارگران نی‌ بر با بیان اینکه ما در فصل برداشت نیشکر تمام تلاش خود را علیرغم کیفیت بد نیشکر در مزارع انجام می ‌دهیم و این درست نیست که کارفرما در زمان پرداخت حقوق کارگرانی که در سخت ‌ترین شرایط در مزارع نیشکر مشغول بریدن نی هستند، کم بگذارد.

روز قبل نیز کارگران نیشکر هفت تپه برای اعتراض به عدم پرداخت دستمزد دی ماه ،  عیدی و پاداش سال ۹۸ دست به تجمع مقابل دفتر مدیریت شرکت زدند.

 

*روز یکشنبه ۴ اسفند، جمعی از فعالان محیط ‌زیست برای اعتراض به مالچ‌ پاشی نفتی در خوزستان دست به تجمع مقابل اداره کل منابع طبیعی این استان زدند.

به گزارش ایرنا، تجمع کنندگان با در دست داشتن پلاکاردهایی با عنوان «مالچ‌ پاشی خطرناک ‌تر از کروناست»، «نه به مالچ ‌پاشی» و «به جای مالچ ‌پاشی، درخت بکاریم» خواستار توقف مالچ ‌پاشی نفتی در استان خوزستان  شدند.

یکی از تجمع کنندگان گفت: در بازدید دیروز از منطقه بیت کوصر، مشاهده کردیم که این منطقه شامل مراتع سرسبز و با پوشش گیاهی مناسب است و جزو مناطق بحرانی به شمار نمی ‌آید که نیاز به مالچ‌ پاشی داشته باشد.

یکی دیگر از معترضان نیز خواستار حفظ گونه‌ های بومی و طبیعی منطقه شد و گفت: استفاده از مالچ نفتی به عنوان یک ماده سمی و آلاینده باید حذف و حفاظت از همه زیست بومها از جمله مناطق ماسه ‌ای مورد توجه قرار گیرد.

 

*روز دوشنبه ۵ اسفند، برای دهمین روز متوالی کارگران اخراجی شرکت پخش فرآورده‌ های نفتی ماهشهر برای بازگشت به کار مقابل درب ورود و خروج تانکرها‌ به این انبار نفتی تجمع کردند. به گزارش عصر جنوب، این کارگران دور جدید تجمع شان را از روز شنبه ۲۶ بهمن ازسرگرفتند. تجمع کنندگان گفتند؛ از کار اخراج شده ‌اند تا افراد سفارش شده به جای آنها استخدام شوند.

انبار نوربخش ماهشهر سوخت مورد نیاز نیروگاههای سنندج، کرمانشاه،BOT شیراز، حافظ شیراز، سیکل ترکیبی کازرون، افق ماهشهر، گناوه و عسلویه را تامین می کند.

 

*به گزارش سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، روز دوشنبه ۵ اسفند، کارگران بخش عمران و ‌برق منطقه ۲ شهرداری اهواز برای اعتراض به عدم پرداخت ۶ ماه حقوق، دست به تجمع مقابل ساختمان شورای فرمایشی شهر اهواز زدند.

 

*روز دوشنبه ۵ اسفند، کشاورزان دشت آزادگان  مقابل وزارت کشور تجمع کردند. به گزارش فارس، کشاورزان دشت آزادگان خود را به پایتخت رساندند تا با تجمع مقابل وزارت کشور صدای اعتراض شان به عدم پرداخت خسارت سیل فروردین ۹۸ را به گوش مسئولان طراز اول کشور برسانند.

 

*روز دوشنبه ۵ اسفند،جمعی از نانوایان بندرعباس برای تعیین نرخ عادلانه نان مقابل استانداری هرمزگان تجمع کردند. به گزارش موج نیوز، یکی از نانوایان حاضر در تجمع ضمن بیان اینکه ما خواستار نرخی عادلانه هستیم، گفت: قیمت همه محصولات و کالاها در پنج سال گذشته افزایش یافته است، اما همچنان قیمت نان در بندعباس ثابت مانده و معیشت نانوایان را با مشکل روبرو کرده است.

 

*روز شنبه ۱۰ اسفند، کارگران شاغل و بازنشسته کارخانه فرنخ و مه نخ برای اعتراض به عدم پرداخت مطالبات شان مقابل استانداری قزوین تجمع کردند. به گزارش ایلنا، یکی از کارگران بازنشسته حاضر در تجمع گفت: مدت یک سال است بازنشسته شده ‌ایم اما متاسفانه هنوز موفق به  اخذ مطالبات ‌مان از این شرکت نشده‌ ایم. وی افزود: کارگران قراردادی داخل شرکت هم از ده میلیون تومان تا ۳۰ میلیون تومان طلب دارند اما هنوز  مشغول به کار هستند با اینکه هیچ کس، هیچ مبلغی بابت حقوق دریافت نکرده و مطالبات این کارگران شامل  سنوات، حقوق و عیدی سالهای گذشته است.

 

*روز شنبه ۱۰ اسفند، برخی از معلولان کشور با تجمع مقابل سازمان برنامه و بودجه به عدم پرداخت کامل بودجه قانون حمایت از افراد دارای معلولیت اعتراض کردند.

به گزارش ایلنا، معلولان حاضر در این گردهمایی، پلاکاردهایی با مضامینی مانند مطالبه درمان رایگان، فرصتهای برابر، معیشت شایسته، زندگی مستقل، بیمه ‌های تکمیلی، تحصیل رایگان در دست داشتند.

 

*روز دوشنبه ۱۲ اسفند، جمعی از مالکان کارخانه‌ ها و صنعتگران کشور در اعتراض به غارت شدن سرمایه های شان مقابل ساختمان بانک مرکزی تهران تجمع کردند. به گزارش همشهری، معترضان گفتند، سامانه نیما و یک صرافی، بخشی از سرمایه آنها را اختلاس کرده‌ اند.

سامانه نیما به منزله پل ارتباطی میان سامانه جامع تجارت (محل ثبت سفارشات بازرگانان) و سامانه سنا (محل مشاهده درخواستهای خرید و فروش ارز توسط صرافان) عمل می ‌کند.

 

*بامداد روز سه شنبه ۱۳ اسفند، کارگران نگهداری خط و ابنیه فنی راه آهن اراک (شرکت جوش گستر) برای اعتراض به عدم پرداخت حقوق و عیدی دست از کارکشیدند. به گزارش کانال تلگرام کارگران و کارکنان نگهداری خط و ابنیه فنی راه آهن، شورای هماهنگی کارگران و کارکنان نگهداری خط و ابنیه فنی راه آهن طی اطلاعیه ای خواستار این شد که حقوق کارگران در سال ۹۹ به ۵ میلیون افزایش یابد.

کارگران اعتصابی تمام ناحیه راه آهن اراک، اعلام کردند روز چهارشنبه ۱۴ اسفند هم اعتصاب شان ادامه خواهد داشت.

 

*روز چهارشنبه ۱۴ اسفند، برای سومین روز متوالی، کارگران پتروشیمی ایلام (شرکت رامپکو) برای اعتراض به بلاتکلیفی شغلی و معیشتی به اعتصاب شان ادامه دادند و در این مجتمع تجمع کردند. به گزارش فارس، تجمع کنندگان به پرداخت حقوقهای علی الحساب، عدم پرداخت عیدی، سنوات و عدم تمدید قراردادها اعتراض کردند. یکی از کارگران معترض گفت: کارگران این شرکت ماههاست که با مشکلات مواجه ‌اند، اما با توجه به وضعیت نامناسب اقتصادی و مشکلات بازار کار، به ناچار مجبور به ادامه فعالیت شده ‌اند.

 

*به گزارش عصر جنوب، روز چهارشنبه ۱۴ اسفند، کارگران واحدهای ستادی و خدماتی شهرداری بندر امام در استان خوزستان برای اعتراض به عدم پرداخت چند ماه حقوق دست از کار کشیده و مقابل ساختمان این شهرداری تجمع کردند.

 

*روز چهارشنبه ۱۴ اسفند، اعتصاب کارگران شهرداری آبژدان در استان خوزستان برای اعتراض به عدم پرداخت ۱۴ ماه حقوق، ۶ ماه حق بیمه و ۲ سال عیدی، یک هفته را پشت سرگذاشت. به گزارش فارس، کارگران شهرداری آبژدان طی یک هفته گذشته با تجمع و نصب بنر درب شهرداری آبژدان، خواستار رسیدگی به مشکلات خود باشند.

آبژدان شهری از توابع بخش آبژدان شهرستان اندیکا در استان خوزستان است.

 

*روز شنبه ۱۷ اسفند، کارگران بخش خدمات مترو تهران برای اعتراض به عدم پرداخت چند ماه حقوق دست به تجمع مقابل شورای فرمایشی شهر تهران و ساختمان شرکت بهره برداری مترتهران زدند. به گزارش خبرگزاری دانشجو، یکی از کارگران حاضر در تجمع گفت: مسئولان شورای شهرتهران به ما گفتند؛ این موضوع به ما مربوط نمی شود و به ساختمان متروی تهران مراجعه کنید و پس از مراجعه به ساختمان زیر پل کالج نه تنها کسی پاسخگو نبود بلکه ما را حتی به داخل راه ندادند.

 

*شامگاه شنبه ۱۷ اسفند، شماری از شهروندان ساکن آمل در ورودی جاده هراز دست به تجمع اعتراضی زدند و خواستار بستن این جاده و جلوگیری از ورود مسافران به مازندران شدند. به گزارش ایران اینترنشنال، معاون سیاسی استانداری مازندران اعلام کرد؛ به دلیل پایان تعطیلات از این تاریخ محدودیت حضور مسافران در جاده‌ های ورودی مازندران برداشته خواهد شد. این اقدام، علیرغم هشدارها و وضعیت بحرانی پیش آمده با توجه به آمار بالای مبتلایان و همچنین عدم وجود ظرفیت در بسیاری از بیمارستانها برای پذیرش بیماران «حتی در مورد افراد محلی»، نارضایتی شهروندان ساکن آمل را در پی داشت.

 

*روز شنبه ۱۷ اسفند، رانندگان سرویس مدارس تهران برای اعتراض به  عدم واریز حقوق اسفند ماه مقابل آموزش و پرورش منطقه ۴ تهران تجمع کردند. یکی از رانندگان سرویس مدارس تهران به خبرنگار تسنیم گفت: ما رانندگان سرویس مدارس شهر تهران از مهرماه کار خود را با آموزش و پرورش شروع کردیم و آخر هر ماه حقوق را دریافت می‌کردیم اما هم‌اکنون مدیران مدارس می‌گویند چون برای اسفندماه مدارس تعطیل بود و اقدام به جابجایی دانش‌ آموزان نکردید حقوقی دریافت نمی‌ کنید این در حالی است که پیمانکاران هزینه سرویس را تا بهمن ماه به طور کامل از خانواده ‌ها دریافت کرده‌اند.

 

*روز شنبه ۱۷ اسفند، مالکان کارخانه‌ ها و صنعتگران کشور بار دیگر در اعتراض به «غارت شدن سرمایه های شان»، مقابل ساختمان بانک مرکزی تهران اقدام به برگزاری تجمع کردند. به گزارش راه دانا، به گفته معترضان، حدود ۳ هزار  میلیارد از سرمایه آنها از طریق تعدادی از صرافیهای مورد تایید بانک مرکزی اختلاس شده است.

 

*روز دوشنبه ۱۹ اسفند، کارکنان شرکتی و قراردادی بیمارستانهای دولتی تهران برای اعتراض به سطح نازل حقوق دست به تجمع مقابل وزارت بهداشت درشهرک قدس تهران زدند. به گزارش ایرنا، تجمع کنندگان خواهان افزایش حقوق شان همانند کارکنان رسمی و پیمانی بیمارستانهای دولتی برابر مصوبه اخیر هیات دولت بودند.

یکی از تجمع کنندگان گفت: تفاوت در پرداخت حقوق، کارانه و برخی مزایا به نیروهای بیمارستانها و مراکز درمانی موجب شده است برخی از آنها احساس تبعیض کنند.

 

*روز سه شنبه ۲۰ اسفند برای دومین روز متوالی، کارگران کارخانه پومر تولید کننده مبلمان و لوازم اداری واقع در شهر صنعتی کاوه شهرستان ساوه برای اعتراض به بلاتکلیفی شغلی و معیشتی  دست به تجمع مقابل فرمانداری شهرستان ساوه زدند. به گزارش ایسنا، یکی از کارگران  این واحد تولید کننده مبلمان و لوازم اداری ، سیستمهای ریلی و قفسه بندی انبار و همچنین ملزومات دفتری و پروپیلن گفت: طی دو سال اخیر کارگران بارها و بارها به نهادهای مختلف به خاطر مشکلات شدید خانوادگی و مالی و تنگنای مراجعه کرده اند ولی تاکنون‌ هیچ  حمایتی از آنها صورت نگرفته است.

 

*به گزارش اتحادیه آزاد کارگران ایران، روز سه شنبه ۲۰ اسفند، کارکنان مخابرات استانهای آذربایجان شرقی و زنجان در اعتراض به عدم پرداخت عیدی و مطالبات دیگر دست از کار کشیده و در ساختمان مرکزی مخابرات این دو استان در تبریز و زنجان تجمع کردند.

 

*روز سه شنبه ۲۰ اسفند، رانندگان اتوبوسهای بخش خصوصی شهر زنجان در اعتراض به کاهش درآمد دست از کار کشیدند. به گزارش موج رسا، سرپرست شهرداری زنجان با اشاره به دلایل اعتصاب رانندگان اتوبوسهای بخش خصوصی گفت: کاهش درآمد دلیل اصلی اعتصاب رانندگان اتوبوسها است. وی ادامه داد؛ به دلیل انتشار ویروس کرونا و کاهش حضور مردم در اجتماعات و به تبع آن استفاده مردم از سیستم حمل و نقل عمومی کاسته شده و درآمد اتوبوسهای بخش خصوصی کاهش پیدا کرده است.

 

*به گزارش سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، روز سه‌شنبه ۲۰ اسفند، جمعی از کارکنان سامانه شش خطوط بی آر تی شرکت واحد تهران در اعتراض به تاخیر در پرداخت عیدی و حقوق، در محل این سامانه دست به تجمع اعتراضی زدند. کارکنان این سامانه همچنین نسبت به نبود ماسک و دستکش و مواد ضدعفونی کننده با توجه به شیوع گستره ویروس کرونا انتقاد کردند.

 

*روز چهارشنبه ۲۱ اسفند، کارگران پیمانی شبکه بهداشت و درمان گچساران برای چندمین روز در اعتراض به عدم پرداخت ماهها حقوق اعتصاب کرده و مقابل ساختمان شبکه در شهرستان گچساران تجمع کردند. به گزارش صبح زاگروس، رئیس شبکه بهداشت و درمان گچساران گفت: این کارگران خدماتی در این شرایط بحرانی با پلاکارد و پارچه نویسی در جلوی شبکه بهداشت اقدام به تجمعات اعتراض آمیز می کنند. وی افزود؛ چندین ماه حقوق و مطالبات این کارگران پرداخت نشده است که با رایزنیهایی که انجام شده است دو ماه حقوق به آنها پرداخت خواهد شد.

 

*روز شنبه ۲۴ اسفند، نیروهای انتظامی به تجمع کشاورزان متقاضی کودشیمایی مقابل جهاد کشاورزی چاروسا در استان کهگیلویه و بویراحمد یورش بردند.

به گزارش فارس، رئیس جهاد کشاورزی چاروسا گفت: پس از این که به دهیاران و شوراها اعلام شده بود جهت دریافت کود شیمیایی مراجعه کنند و از قبل هم لیست تکمیل شد امروز صبح مشاهده کردیم تعداد زیادی ارباب رجوع جلوی جهاد کشاورزی مراجعه کردند و خواستار دریافت کود شدند و مجبور شدیم از همان ابتدا درب جهاد را ببندیم و حتی منجر به درگیری شد.

 

*به گزارش مهر، روز شنبه ۲۴ اسفند، جوانان شهر یاسوج با تجمع مقابل استانداری کهگیلویه و بویراحمد خواستار قرنطینه شهر برای مقابله با شیوع ویروس کرونا شدند و اعلام کردند در غیر این صورت خودشان دست به اقدام خواهند زد.

 

*روز یکشنبه ۲۵ اسفند، کارگران حمل زباله شهرداری دزفول برای اعتراض به شرایط کاری وسطح پایین حقوق و ۴ ماه تاخیر در پرداختش دست به تجمع مقابل شهرداری زدند. به گزارش ایرنا، یکی از کارگران حاضر در تجمع با اشاره به مشکلات بیمه‌ ای، ساعات زیاد کاری، گفت: همیشه حتی روزهای تعطیل سر کار هستیم، ۱۰ ساعت کار می‌ کنیم ولی حقوق پنج ساعت کار را دریافت می‌ کنیم.

 

*روز یکشنبه ۲۵ اسفند، کارگران کارخانجات شیشه قزوین، برای دومین روز پیاپی در اعتراض به عدم به ‌کارگیری اقدامات لازم برای مقابله با شیوع ویروس کرونا مقابل در ورودی کارخانه تجمع کردند. به گزارش رادیو زمانه، این کارگران گفتند: از زمان شیوع ویروس کرونا به جای تعطیلی موقت شرکت و سایر تمهیداتی که باید توسط مدیران اتخاذ شود، کارگران همچنان باید کار کنند. کارگران نگرانند که در مسیر رفت و آمد دو ساعته در اتوبوس حامل کارگران به ویروس کرونا مبتلا شوند.

 

*روز دوشنبه ۲۶ اسفند، کارگران شهرداری منطقه ۳ بندرعباس برای بار دیگر دست از کارکشیده و مقابل استانداری تجمع کردند. به گزارش تسنیم، یکی از کارگران حاضر در تجمع گفت: ما نیز مانند سایر افراد جامعه دارای خانواده هستیم، من دارای فرزند کوچک هستم که به طور مرتب باید شیر خشک و پوشاک تهیه کنم. این کارگرمعترض با بیان اینکه قولهای مسئولان برای ما کارگران تنها در حد وعده باقی می ماند، افزود: پیش از این همراه با سایر همکاران در این محل تجمع کردیم و شهردار گفت ظرف یک هفته تمام حقوق و مزایا پرداخت می شود و این امر در طول دو هفته و با دادن تنها بخشی از حقوق به پایان رسید و در حال حاضر سه ماه حقوق و عیدی از شهرداری طلبکار هستیم.

 

*روز دوشنبه ۲۶ اسفند، کارگران فضای سبز شهرداری منطقه ۸ اهواز برای اعتراض به عدم پرداخت ۴ ماه حقوق و عیدی دست از کارکشیدند و مقابل استانداری خوزستان تجمع کردند. به گزارش ایرنا، یکی از کارگران شهرداری منطقه ۸ اهواز گفت:ما از پیمانکار شهرداری منطقه ۸،  چهار ماه حقوق و مبلغ عیدی را طلبکار هستیم.

 

*روز چهارشنبه ۲۸ اسفند، کارگران آب و فاضلاب روستایی استان خوزستان (آبداران) برای اعتراض به عدم پرداخت ماهها حقوق و حق بیمه دست به تجمع مقابل ساختمان شرکت در اهواز زدند. به گزارش عصر جنوب، هر پدیده و بحران طبیعی و غیر طبیعی بهانه ای می شود تا کارکنان شرکت آب و فاضلاب روستایی خوزستان به ورطه فراموشی سپرده شوند. مشکلات آبفا روستایی تمامی ندارد. سالهای سال است که نزدیک به هزار و ۸۰۰ نیروی این شرکت اعم از آبدار، طرحی، معین، پیمانی و رسمی در کش و قوس دریافت حقوق و مزایای خود قرار دارند.

 

اخبار کوتاه بر اساس گزارشهای منتشر شده در شبکه ‌های اجتماعی

 

شنبه ۳ اسفند: اعتصاب ۳۰۰ راننده مدیریت پسماند شهرداری تهران در اعتراض به پرداخت نشدن ۳ ماه حقوق

دوشنبه ۵ اسفند: اعتصاب کارگران مجموعه ورزشی انقلاب در اعتراض به عدم پرداخت حقوق شان/ اعتصاب کارگران کارخانه ایران پوپلین رشت در اعتراض به عدم پرداخت حقوق

یکشنبه ۲۵ اسفند: اعتصاب و تجمع کارگران بخش تنظیف شهرداری سقز برای اعتراض به عدم پرداخت حقوق و مطالبات دیگر.

 

منبع: نبرد خلق ۴۲۳، آدینه ا فروردین ۱۳۹۹ ـ ۲۰ مارس ۲۰۲۰

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول