کارورزان سلامت (بهمن ۹۸)

امید برهانی

 

وزارت بهداشت و درمان در دست مافیای پزشکی است

دبیرکل خانه پرستار با اشاره به انتخابات سازمان نظام پرستاری که چند ماه پیش برگزار شد و در تهران فقط حدود ۵درصد پرستاران مشارکت کردند گفت: "با توجه به اینکه این انتخابات یکی از بزرگترین رخدادهای صنفی پرستارها محسوب می شود و اینگونه با این بی میلی روبرو می شود، قطعا این حالت در انتخابات مجلس هم تاثیر گذار خواهد بود، در حال حاضر یک نارضایتی زیر پوستی ذخیره شده در پرستارها وجود دارد که هر لحظه ممکن است سرباز کند و به شکلی خودش را نشان دهد."

محمد شریفی مقدم افزود: "با توجه به اینکه بودجه وزارتخانه بهداشت و درمان کم نیست و مبالغی هم به صورت غیر مستقیم وارد نظام سلامت می شود، سوال این است که چرا این مبالغ در راستای بهبود وضعیت پرستار صرف نمی شود؟"

وی تاکید کرد: "وزارت بهداشت و درمان در دست مافیای پزشکی است و با صدور دستورالعملهایی تمام منابع درآمدی را در جیب خودشان می گذارند و از این درآمد مبالغ بسیار ناچیزی به دیگر کادر درمانی تزریق می کنند."

او گفت: "پرستاران در سراسر کشور وضعیت موجود را ناشی از تشدید محرومیت، سرخوردگی و بی عدالتی می دادند و این متغیرها احساس ناکارآمدی را در بین پرستاران ایجاد می کند."

 

تبدیل بیمار به کالای تجاری

صدای پزشک از داخل مطب به گوش می رسد که به بیمار می گوید آدرس داروخانه را از منشی بگیرید. بیمار که از مطب خارج می شود، منشی کارت و آدرس دو داروخانه را به بیمار می دهد و می گوید حتما داروها را از این داروخانه ها تهیه کنید.

نوبت به بیماران دیگر که می رسد همین کار ادامه پیدا می کند؛ من هم بنا به توصیه منشی برای تهیه داروها به یکی از همین داروخانه ها مراجعه می کنم؛ وقتی از یکی از پرسنل داروخانه در مورد دلیل ارجاع بیماران مطب آقای دکتر به این داروخانه سوال می کنم می گوید: "این که موضوع عجیب و غریبی نیست، پزشک به هر بیمار کارت یکی از داروخانه هایی را می دهد که با آنها کار می کند. اگر این اتفاق نیفتد که ما نمی توانیم با داروخانه های دیگر رقابت کنیم و بیمار دارویش را از جای دیگری تهیه می کند."

قانون نانوشته بین داروخانه و پزشک آنجا جالب می شود که نسخه پیچ می گوید: "درصد مشخصی بین داروخانه و پزشک تعیین می شود و پزشک به ازای نسخه هایی که می فرستد، مبلغ معینی را دریافت می کند؛ گاهی این مبلغ به چندین میلیون تومان در ماه هم می رسد."

به طور کلی در مواجهه با این پزشکان می توان آنها را به چند گروه تقسیم بندی کرد؛ گروهی که تمایلی برای زدوبند با داروخانه ها ندارند، گروهی توافق شان در حد معرفی به داروخانه و دریافت درصدی از مبلغ نسخه است و گروهی دیگر، علاوه بر داروخانه ها با شرکتهای پخش مکملهای غذایی نیز قراردادهای نانوشته دارند و این شرکتها ترتیب مسافرتهای خارج از کشور، هدیه سکه های طلا یا پرداخت مبالغی به ازای فروش امانی مکملها در مطب را می دهند.

اما ابعاد سودجویی فقط به همین زد و بندها ختم نمی شود؛ پزشکانی که اسم و رسمی دارند سهامدار شرکتهای وارد کننده محصولات پزشکی و تجهیزات پزشکی و دارویی هستند و محصولات شرکت خود را برای بیمار تجویز می کنند، یا اینکه دارویی را به صورت امانی در مطب نگهداری می کنند و به ازای فروش آن درصدی را دریافت می کنند.

 

سازمان نظام پرستاری؛ یک تشکل دولتی

سازمان نظام پرستاری، تشکلی که از سوی وزارت بهداشت و درمان و مجلس شورای اسلامی به عنوان سازمان صنفی پرستاران به رسمیت شناخته می ‌‌شود، ویژگیهای جامع یک تشکل مستقل را دارا نیست.

منتقدان این سازمان معتقدند قانون نظام پرستاری که مشتمل بر ۲۸ ماده است و اساسنامه آن در آذر ماه سال ۸۰ نوشته شده، در مورد امکانات عزل و نصب نمایندگان صنفی، نظارت و بررسی صلاحیت آنان نیازمند بررسی و واکاوی است.

از دیرباز دو ائتلاف شامل "ائتلاف کشوری پرستاران عدالتخواه" و "ائتلاف هویت رفاه و همدلی" در انتخابات این سازمان تنها گروههایی بوده اند که شانس پیروزی در انتخابات را داشتهاند. افراد مستقل یا طیفهای دیگر یا امکان عبور از سد بررسی صلاحیتها را نداشته اند و یا به علت شانس بالای رای آوری لیستها، کاندیداتوری به صورت فردی شانس چندانی ندارد.

دیگر نقدی که به این ساختار وارد است اینکه؛ سیستم نظارت جامعه پرستاری بر رده های بالاتر سازمان نظام پرستاری قوی نیست. تشکلهایی که کار بازرسی و نظارت را به دشوارترین شکل به اجرا می رسانند، نمی توانند تشکلهای صنفی مستقلی باشند.

شورای عالی نظام پرستاری، ۲۵ عضو اصلی و ۵ عضو علی البدل دارد. که ۵ نفر از این تعداد انتصابی هستند و در عمل نمی توان آنها را نمایندگان مستقل دانست. در ضمن حضور نمایندگان انتصابی به علت قدرت نهادهای منصوب کننده (مجلس، وزارت بهداشت، ستاد فرماندهی کل قوا، پزشکی قانونی) در اخراج پرستاران از واحدهایی که در آن اشتغال دارند، شرایط را برای نمایندگان واقعی سخت می کند.

ترکیب هیات مرکزی نظارت بر انتخابات نظام پرستاری شامل دو نفر به انتخاب وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دو نفر نماینده به عنوان ناظر با معرفی کمیسیون بهداشت و درمان و انتخاب مجلس شورای اسلامی، یکنفر نماینده وزارت کشور، یکنفر نماینده دادستان کل کشور به عنوان ناظر و دو نفر نماینده سازمان نظام پزشکی است. حتی نام یک نماینده به انتخاب پرستاران در ترکیب نهادی که صلاحیت کاندیداهای انتخاباتی تشکل پرستاران را بررسی می کند، دیده نمی شود.

واقعیت ماجرا این است که پرستاران تشکل صنفی ندارند.

 

شماری از پزشکان خواستار اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری شدند

جمعی از پرستاران از همراهی برخی پزشکان با مطالبات حقهپرستاران قدردانی کردند. این پرستاران می گویند در روزهای گذشته، جمعی از پزشکان در فضای مجازی از مطالبات پرستاران حمایت کرده و اعلام داشتند که نظام پزشک سالار عادلانه نیست و باید قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری سیزده سال بعد از تصویب اجرایی شود.

برای نمونه یک پزشک متخصص در صفحه شخصی خود نوشت: "واقعا عادلانه نیست رگ گیری با نرس باشد، اما در تعرفهپزشک بیاید."

به گفتهاین پزشک، بزرگترین لطف به بیماران و کادر درمان، عدالت در پرداختها و اصلاح تعرفه هاست.

پرستاران می گویند پزشکانی که با ما همراه شده اند، خواستار بهبود ساختار درمان و بالا رفتن کیفیت نظام درمانی کشور هستند و این حرکت بسیار پسندیده است.

 

پیشنهاد استخدام پرستاران و مراقبت از بیماران رای نیاورد

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی بیان اینکه لایحه بودجه به طور عمده به سمت و سوی سازمانها و نهادهای غیر پاسخگو هدایت می شود، اظهار کرد: "به عنوان مثال، متولی اصلی ساماندهی ناهنجاریها و آسیبهای اجتماعی مناطق محروم، معتادان و ناهماهنگیهای اجتماعی، سازمان بهزیستی است، در حالیکه بودجه رسیدگی به آسیبهای اجتماعی به نهاد دیگری داده می شود. در حوزه وزارت بهداشت و درمان نیز به همین صورت است. به عنوان مثال مشکل اساسی کشور در حوزه سلامت کمبود پرستار و مراقبت از بیماران در منزل است، بر همین اساس ما پیشنهاد استخدام پرستاران و مراقبت از بیماران را مطرح کردیم که متاسفانه رای نیاورد."

حیدر علی عابدی با انتقاد از شکل بررسی لایحه بودجه گفت: "نهادها و سازمانهای مربوط به کمیسیون بهداشت و درمان باید اطلاع داشته باشند که این کمیسیون نقشی در کاهش یا افزایش بودجه شان نداشته است، چرا که تنها سه نماینده از جانب کمیسیون بهداشت در تلفیق حضور دارند و اغلب پیشنهادات شان از سوی دیگر اعضا وتو می شود."

 

 

تجمع پرستاران عضو تعاونی مسکن همدان مقابل اداره کل کار استان

جمعی از پرستاران عضو تعاونی مسکن همدان در روز یکشنبه 13 بهمن، برای اعتراض به عملکرد اعضای هیات مدیره این تعاونی دست به تجمع مقابل اداره کل کار استان همدان زدند.

مدیر روابط عمومی اداره کل کار استان همدان در رابطه با تجمع پرستاران عضو تعاونی مسکن گفت: در این تجمع پرستاران خواستار رسیدگی به وضعیت مسکن خود شدند. وی با بیان اینکه اختلاف این پرستاران عضو تعاونی مسکن بر سر طبقات واحدهای خریداری شده است، ادامه داد: در جلسه سه ساعتی که در اداره کار برای این پرستاران تشکیل شد صورتجلسه ای در 10 بند مبنی بر پیگیری رفع مشکلات شاکیان تنظیم شده و قرار شده تا هفته آینده تصمیم قطعی در این زمینه گرفته شود.

 

تجمع داروسازان و دانشجویان داروسازی

روز شنبه 19 بهمن، جمعی از داروسازان و دانشجویان داروسازی سراسرکشور برای اعتراض به آرای دیوان عدالت اداری مینی بر ابطال چندین باره تعرفه خدمات دارویی، ابطال کدهای خدمات داروسازان در داروخانه و بیمارستان  و ابلاغ حکم آزادسازی تأسیس داروخانه  مقابل سازمان نظام پزشکی در تهران تجمع کردند. در این تجمع که تعداد زیادی از داروسازان و دانشجویان داروسازی حضور داشتند، حاضران خواستار ابطال رأی دیوان عدالت بودند و آن را مغایر با حقوق داروساز قلمداد میکردند. داروسازان معتقدند که دخالت ارگانهای غیرمرتیط در امر سلامت جامعه و اتفاقات مشکوک و سریال گونه، نشانگر اراده ای قوی در جهت نابودی داروخانه داری مستقل است.

 

ناامیدی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه از پرداخت معوقات

در دانشگاه علوم پزشکی ارومیه حداقل به مدت دو سال است پرداخت کارانه با ۸ الی ۱۴ ماه تاخیر مواجه است. امسال یعنی در سال ۹۸، تاکنون ۴ کارانه مربوط به سال ۹۶ و ۴ کارانه مربوط به سال ۹۷ را پرداخت شده است.

دکتر موسوی، معاون دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی، درباره تعویق در پرداخت کارانه و اضافه کار پرستاران گفت: "پرسنل محترم تاکنون ۱۳ کارانه دریافتی داشته اند که در عمل تاخیر پرداختی ۱۱ ماه نبوده و در مقایسه با سایر دانشگاههای که کارانه و اضافه کار را باهم (بر اساس سامانه قاصدک) پرداخت می کنند، در عمل ۶ ماه تاخیر خواهد بود."

این در حالی است که با وجود واریزی ۱۳ مورد پرداختی از طرف دانشگاه در سال جاری، میزان بدهی دانشگاه به کارکنان دانشگاه علوم پزشکی از بابت کارانه ۱۲ ماه تاخیر و میزان بدهی از بابت اضافه کاری تا آخر بهمن ماه ۵ ماه تاخیر دارد . همچنین حقوق و دستمزد کارکنان شرکتی و نیروهای خدماتی شرکتی نیز با ۲ الی ۴ ماه تاخیر و به صورت اقساطی پرداخت می شود.

کارکنان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه دیگر امیدی به مسوولان و ریاست دانشگاه نسبت به پرداخت معوقات ندارند و امیدوارند مسوولان استانی و کشوری در فکر راهکاری مناسب برای رفع مشکلات و معوقات و مطالبات به حق کارکنان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه باشند.

 

بیمارستانها: بیماران دارو و لوازم درمان خود را تهیه کنند

مشکلات نقدینگی و پرداخت نشدن مطالبات بیمارستانها از سوی بیمه ها باعث شده تا بیمارستانها، بیماران بستری را مجبور به تهیه داروها و لوازم مصرفی مورد نیاز کنند.

یکی از بندهای طرح تحول سلامت در آغاز اجرای آن، ممنوعیت ارجاع بیمار بستری به خارج از بیمارستان بود. در یکی دو سال اخیر که منابع سلامت با محدودیتهایی مواجه شده، بیمارستانها در تامین نیازهای دارویی و تجهیزات و ملزومات پزشکی مورد نیاز بیماران بستری، با مشکل مواجه شده اند. آنها در برخورد به این مساله از همراهان بیمار بستری می خواهند که دارو و لوازم مصرفی مورد نیاز بیمارشان را از داروخانه ها و فروشگاه های تجهیزات پزشکی تهیه کنند.

در همان حال که فرستادن بیمار به دنبال تهیه دارو و تجهیزات در حال تبدیل به یک رویه است، ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت، می گوید: "مردم و بیماران در صورت مواجه شدن با چنین تخلفاتی موضوع را با ۱۹۰ در میان بگذارند و مطمئن باشند که پیگیری و برخورد قاطع خواهد شد."

 

روزی که شیفت بودم، بچه ام سقط شد

"وقتی پرستار باشی از زندگی چیزی نمی فهمی. اکثر اقوام و آشنایان وقتی دچار مشکل یا بیماری می شوند در هر ساعت از شبانه روز تماس می گیرند و مشاوره می خواهند، اما وقتی ما دچار گرفتاری می شویم، هیچکس نیست که حالمان را بپرسد."

این پرستار که دوست ندارد اسمش را بیاورد درباره تجربه های کاری اش می گوید: "بیمار، سکته قلبی حاد کرده بود و دچار کم رسیدن اکسیژن به مغز شده بود و یکباره بلند شد و روی تخت ایستاد. اگر می افتاد به بیمار تخت کناری می خورد. بنابراین سریع دویدم و بیمار را گرفتم که روی زمین نیفتد. همکارانم می گفتند از ترس صورتت کج شده بود. از همان روز با مشکل مواجه شدم و بچهدومم سقط شد. حداقل دو ماه زمان برد تا بتوانم به زندگی عادیبرگردم."

این پرستار درباره دغدغه های کاری اش می گوید: "پرستاران باید طبق قانون وزارت کار ۱۹۵ ساعت در ماه کار کنند که شامل کار هر روزه به همراه دو شیفت جمعه در ماه می شود. این قانون در بیمارستانهای دولتی به طور تقریبی و در بیمارستانهای خصوصی در کل اجرا نمی شود."

او ادامه می دهد: "پرستاری تا دو سال گذشته مشاغل سخت محسوب می شد، اما به دلیل اختلافات موجود و مشکل پرداخت تامین اجتماعی، دیگر جزو مشاغل سخت محسوب نمی شود."

این پرستار می گوید: بیمارستانهای خصوصی به بهانه مسائل اقتصادی کشور و تحریم، در حقوق و دستمزد پرستاران صرفه جویی می کنند، زیرا پرستاران بیشترین قشر یک بیمارستان را تشکیل می دهند و نسبت به کادرهای دیگر در دسترس تر هستند. به همین دلیل یا مبلغ اضافه کاری آنها کم می شود یا ساعت کاری شان افزایش پیدا می کند."

 به گفته این پرستار در حال حاضر پایهحقوق پرستاران طبق قانون کار دو میلیون تومان است و حقوق دریافتیاین قشر در بیمارستان خصوصی حدود دو میلیون و پانصد هزار تومان است. این مبلغ در بیمارستانهای دولتی بالای سه میلیون تومان است.

 

(منابع: خانه ملت، ایلنا، مهر، سلامت نیوز، ایسنا، فارس)

 

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول