زنان در مسیر رهایی (مهر ۹۸)

اسد طاهری

 

دو تیم فوتبال زنان ترکیه به یادبود "دختر آبی" مسابقه می ‌دهند

دو تیم فوتبال زنان ترکیه به یادبود سحر خدایاری، دختر ایرانی عاشق فوتبال که خودسوزی کرد و درگذشت، یک مسابقه فوتبال برگزار می ‌کنند. این مسابقه در استادیوم "کمال آکتاس" شهر استانبول برگزار خواهد شد.

سحر خدایاری، هوادار تیم فوتبال استقلال بود که در برابر ساختمان دادگاه انقلاب تهران خودسوزی کرد و پس از چند روز درگذشت. مرگ او انعکاس جهانی داشت و او به "دختر آبی" مشهور شد.

در پوسترهای تبلیغ این مسابقه آمده است: "دختر آبی، تو هرگز تنها نیستی."

 

اتحادیه فوتبال اروپا: با کشورهایی که حقوق زنان را رعایت نمی‌ کنند، بازی نکنید

کمیته اجرایی اتحادیه فوتبال اروپا از ۵۵ کشور عضو و همچنین باشگاههای این قاره خواسته است که با کشورهایی که دسترسی زنان به ورزشگاههای فوتبال را محدود می‌ کنند، بازی نکنند.

رییس یوفا، الکساندر چفرین، گفت: "ما نمی‌ توانیم کسی را مجازات کنیم، اما این بدان معنا نیست که باید ساکت نشسته و بگوییم که هیچ کاری از ما ساخته نیست و تنها وظیفه ما گسترش و توسعه فوتبال اروپا است."

وی ادامه داد: "توصیه ما به ۵۵ عضو یوفا و تمامی باشگاههای اروپایی این است که با تیمهای کشورهایی که در آنها حقوق اولیه زنان محترم شمرده نمی ‌شود، چه در سطح ملی و چه باشگاهی، چه داخل و چه خارج از آن کشورها بازی نکرده و مسابقه برگزار نکنند. نمایندگان باشگاهها و همچنین لیگهای اروپایی نیز موافقت خود را با این موضوع اعلام کرده‌ اند."

 

عربستان؛ ساده سازی صدور ویزا و پوشش گردشگران زن

عربستان سعودی، برای اولین بار و در راستای برنامه هایش برای کاهش اتکای اقتصادی به نفت، مرزهایش را به روی جهانگردان باز می کند.

از روز، جمعه ۵ مهر، دولت عربستان امکان دریافت ویزا برای شهروندان ۴۹ کشور را فراهم کرده است و محدودیتهای پوشش و لباس را برای بازدیدکنندگان زن آسان کرده است.

 

زنان سیاستمدار آلمانی آماج نفرت و تهدید راستگرایان افراطی

خصومت و نفرت ‌پراکنی علیه سیاستمداران زن در آلمان ابعاد تازه ‌ای به خود گرفته است.

تحقیقات مجله تلویزیونی "رپورتر مونشن"، شبکه اول تلویزیون آلمان، از میان نمایندگان زن پارلمان این کشور نشان می‌ دهد که نفرت در شبکه ‌های اجتماعی به ویژه علیه زنان سیاستمدار شکلهای افراطی جدیدی به خود گرفته است.

نتایج نظرسنجی مربوط به این تحقیق شوکه ‌آورند: ۸۷درصد از این زنان تاکنون هدف نفرت‌ و تهدید در شبکه‌ های اجتماعی بوده ‌اند و برخی می‌ گویند تقریبا هر روز با این مساله روبرو هستند. در ۵۷درصد از موارد، سخن از خصومتها و حمله‌ های جنسی است.

۱۱درصد از پرسش‌ شوندگان زن سیاستمدار گفته ‌اند که حجم توهینها و تهدیدها باعث شده، به عنوان سیاستمدار زن به شغل خود به دیده تردید بنگرند.

"آنکه دُمشایت‌ برگ" یکی از نمایندگان است که نمونه ‌ای از آزارها و تهدیدها را به تصویر می ‌کشد: "برایم آرزو می ‌کنند که یک سیاه ‌پوست تا سر حد مرگ به من تجاوز کند. گفته می ‌شود، چه قدر زشت هستم، آنقدر که حتی مسلمانان به من تجاوز نمی ‌کنند. می ‌بینیم که در این موارد اغلب بین اظهارات جنسی و نژادپرستانه همپوشانی وجود دارد."

۳۸درصد سیاستمداران زن گفته‌ اند که علیه تهدید و توهین شکایت کرده ‌اند، در دو سوم موارد اما روند حقوقی رسیدگی به شکایات متوقف شده و دیگر موارد هم مسکوت مانده‌ است. برخی مسوولان حقوقی آلمان مسوولیت بیشتر در این زمینه را متوجه پلتفرمهایی مانند فیس‌ بوک می‌ دانند که فضایی برای توهینهایی از این دست در اختیار نفرت ‌پراکنان قرار می ‌دهند.

از تمامی ۲۲۱ زن نماینده پارلمان که برای شرکت در این نظرسنجی دعوت شده بودند، تنها ۷۷ نفر به آن پاسخ مثبت دادند.

 

کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان: معاینه بکارت زنان مصداق شکنجه است

کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در اعلامیه ‌ای تاکید کرد که معاینه بکارت زنان مصداق شکنجه است و اینگونه معاینات‌ اساس طبی و علمی برای اثبات جرم ندارد.

در پی اعلام طرح تازه‌ کمیته قوانین این کشور مبنی بر اینکه تنها دادگاه صلاحیت دار حق دارد تا جواز آزمایش بکارت زنان مظنون را صادر کند، کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان خواستار ممنوعیت بی‌ قید و شرط معاینات بکارت شده است.

کمیته‌ قوانین افغانستان بند دوم ماده ۶۴۰ جزایی پیرامون "تثبیت پرده بکارت" را تعدیل کرد و بر اساس طرح آن تنها محکمه‌ صلاحیت دار می ‌تواند جواز آزمایش پرده بکارت را صادر کند.

اما کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان هر نوع معاینه طبی اجباری بکارت را رد و آن را از مصداق شکنجه عنوان کرد. در اعلامیه این کمیسیون آمده است: "کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان به منظور حفظ کرامت انسانی زن و رعایت معیارهای بین‌ المللی حقوق بشر که هرگونه معاینه طبی اجباری را ممنوع و از مصادیق شکنجه دانسته، خواستار ممنوعیت بی‌ قید و شرط معاینات بکارت است."

در ادامه این اعلامیه آمده است: "این کمیسیون برای دستیابی به این هدف، در هماهنگی با نهادهای مدنی و مدافعان حقوق بشر، به دادخواهی خویش ادامه می ‌دهد."

نهاد حمایت از زنان افغانستان در مارس ۲۰۱۸ اعلام کرده بود که در سال ۲۰۱۷ بیش از ۴۰ دختر در این کشور به صورت اجبار به آزمایش بکارت شده‌ اند و تعدادی از این دختران از خانه ‌های ‌شان رانده، به فقر و بدنامی کشانیده شده ‌اند.

 

اخراج یک نظامی مسلمان از ارتش آلمان به دلیل دست ندادن با زنان

یک نظامی مسلمان که به صورت پیمانی در ارتش آلمان خدمت می‌ کرد، به دلیل دست ندادن با زنان از خدمت اخراج شد.

دیوان عالی اداری آلمان در کوبلنس با تایید حکم ارتش آلمان (بوندس ور) شکایت فرد نظامی را رد کرد. او ادعا کرده بود که بخاطر رعایت موازین دینی از دست دادن با زنان خودداری می‌ کند.

دیوان عالی دست ندادن با زنان را "نشانه تعریفی رادیکال از موازین دینی" دانست و اعلام کرد: "گرچه قوانینی در زمینه چگونگی سلام به همکاران وجود ندارد، اما دست ندادن با زنان نشانه بی‌ احترامی به آنان است و این همبستگی یک واحد نظامی را خدشه‌ دار می‌ کند."

این مرجع عالی قضایی همچنین تاکید کرد: "شاکی با خودداری از دست دادن با زنان، از وظیفه خود مبنی بر دفاع از نظم بنیادی دموکراتیک تخطی کرده است. افزون بر این، او از وظیفه احترام به دیگران و رفتار اعتماد برانگیز نیز سر برتافته است. بر این اساس، ادامه خدمت او به نظم نظامی و اعتبار ارتش آلمان آسیب می رساند."

 

بیانیه ۱۷ زندانی زن سیاسی: حاکمیت زن ستیز در جدال با مادران دادخواه است

۱۷ زندانی سیاسی زن که در زندان اوین به سر می برند، در اعتراض به رویکرد جمهوری اسلامی در برخورد با بازداشت مادران معترض به وضعیت فرزندان شان، بیانیه‌ ای صادر کردند. آنها در این بیانیه نسبت به ستمی که بر زنان و مادران روا داشته می شود، اعتراض کردند.

امضا کنندگان این بیانیه حکومت جمهوری اسلامی را "حاکمیتی زن ‌ستیز" خوانده ‌اند که به جدال با زنان و مادرانی می ‌رود که برای آزادی و عدالت برخاسته ‌اند. آنها معتقدند این جدال نشان از آگاهی افزون و گسترش مبارزه و اعتراضات زنان در عرصه های مختلف دارد.

این زنان زندانی از گروههای مختلف کنشگران زن از جمله فعالان کارگری، فعالان حقوق زنان، فعالان علیه حجاب اجباری، فعالان فرهنگی و مادران زندانیان سیاسی هستند. نام نازنین زاغری، زندانی دوتابعیتی، نیز در این فهرست به چشم می‌ خورد.

آنها از سرکوب "مردان و زنان آزاده" در جمهوری اسلامی انتقاد کرده ‌اند و به طور خاص به رنج مادرانی پرداخته اند که هدف این سرکوبها قرار گرفتند: "زنان‌ بسیاری فرزندان خود را در زندان به دنیا آورده و بزرگ کرده اند. مادرانی‌ حتا از دیدن جسد و محل دفن فرزندان خود محروم شده اند. مادرانی به جرم ‌خونخواهی فرزند خود یا درخواست آزادی فرزندشان به زندان روانه شده اند یا مجبور به ترک فرزند چند ماهه خود شده اند و سالها بدون ‌حتی یک روز مرخصی در هجران فرزندان خود در زندان گذرانده اند. مادرانی حتی از ملاقات و دیدن فرزندان شان در سالنهای ملاقات زندانها محروم مانده اند و مادران بی قراری هم ‌پشت درهای زندان ساعتها در انتظار بدیهی ترین حق خود و در آغوش کشیدن فرزندشان رنجی مشابه را متحمل می شوند."

امضاکنندگان این بیانیه که فرزندان برخی از آنها نیز به زندان افتاده اند، نوشته اند که این فشارهای امنیتی و دوری فرزندان زندانی بر مقاومت هرچه بیشتر مادران انجامیده است: "تداوم فشارها و فراقها بر زنان طی سالهای اخیر را نه عامل شکستن مقاومت، که گواه ثابت قدم تر شدن در مبارزه و اراده معطوف به آن می دانیم."

امضاکنندگان این بیانیه عبارتند از: یاسمن آریانی، مریم اکبری منفرد، سیما انتصاری، ارس امیری، مرضیه امیری قهفرخی، لیلا حسین زاده، نازنین زاغری، زهرا زهتابچی، آتنا دائمی، فاطمه ضیایی، منیره عربشاهی، نگین قدمیان، صبا کردافشاری، ندا ناجی، نرگس محمدی، فرشته محمدی و سپیده مرادی.

 

روزنامه ‌نگار مراکشی منتقد به اتهام سقط جنین زندانی شد

یک روزنامه‌ نگار مراکشی به اتهام سقط جنین و برقراری رابطه جنسی پیش ازدواج به یکسال زندان محکوم شده است. منتقدان این حکم می‌ گویند صدور آن برای سرکوب و محدود کردن گزارشگران منتقد دولت است. خانم "هاجر الریسونی" برای روزنامه مستقل "اخبار الیوم"، روزنامه منتقد دولت، کار می ‌کند.

او در ماه اوت پس از خروج از درمانگاه پزشکی زنان در رباط پایتخت مراکش بازداشت شد. او به همراه نامزدش به این درمانگاه رفته بود.

بر اساس آخرین خبرها، پادشاه مراکش حکم مزبور را لغو و خانم الریسونی را عفو کرد. وزارت دادگستری مراکش روز چهارشنبه ۱۶ اکتبر/ ۲۴ مهر با انتشار بیانیه ‌ای این خبر را به طور رسمی اعلام کرد.

 

نخستین راهپیمایی فضایی تمام ‌زنانه انجام شد

دو زن فضانورد سازمان هوافضای آمریکا، ناسا، روز جمعه ۲۶ در اقدامی تاریخی به عنوان یک تیم کامل زنان بیرون از ایستگاه فضایی بین المللی راهپیمایی کردند.

"کریستینا کُک" و "جسیکا میر" در این ماموریت باتریهای معیوب در بیرون این ایستگاه فضایی را تعمیر و تعویض کردند.

پیش از این در راهیپماییهای فضایی، مردان زنان فضانورد را همراهی می‌ کردند، ولی این نخستین ماموریت راهپیمایی فضایی است که زنان بدون حضور مردان انجام دادند.

"جیم برایدنشتاین"، رییس ناسا، در توییتی اعلام کرد: "ماموریت انجام شد."

او گفته است این اقدام تاریخی راه را برای سفر نخستین زن به کره ماه در سال ۲۰۲۴ در چارچوب ماموریت آرتمیس باز کرد.

نخستین زنی که اقدام به راهپیمایی فضایی کرده، "والنتینا ترشکووا" است. این فضانورد روس در سال ۱۹۶۳ موفق به انجام این راهپیمایی شد.

تاکنون ۲۲۰ راهپیمایی فضایی در انجام شده است که تنها ۱۵ زن در این ماموریتها حضور داشتند. این درحالی است که تاکنون بیش از ۵۰ مرد در راهپیماییهای فضایی شرکت کرده اند.

 

(منابع: بی بی سی، صدای آمریکا، دویچه وله، یورو نیوز، رادیو زمانه، پیک ایران، اشپیگل آنلاین، آریانا نیوز، العربیه، رادیو فردا)

منبع: نبردخلق شماره ۴۱۷، چهار شنبه اول آبان ۱۳۹۸ ـ ۲۳ اکتبر ۲۰۱۹

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول